#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2011 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο "ανεξάρτητα" είναι κάποια σύγχρονα κινήματα λαϊκής βάσης;
Η ιστορία μας διδάσκει πως κάποια κινήματα λαϊκής βάσης, μπορούν εύκολα να διαβρωθούν από τα συμφέροντα εναντίον των οποίων πολεμούν.

Ένα τέτοιο κίνημα στον 21ο αιώνα, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Μπορεί να διαβρωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, ή να αγκαλιαστεί από κάποιο μεγάλο κόμμα.

Όσο το κράτος διεισδύει στις ζωές μας, οι ακτιβιστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, όχι μόνο για χρήση κρατικής βίας (όπως είδαμε στη Νέα Υόρκη) αλλά και για απόπειρες εισοδισμού, παρακολούθησης, συλλογής πληροφοριών, κλπ.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη πιο σκοτεινό σενάριο, που θέλει κάποιο κίνημα να έχει ιδρυθεί από τις δυνάμεις εκείνες που υποτίθεται ότι μάχεται. Όσο πιο μεγάλο ένα κίνημα, τόσο πιο πολύ ενδιαφέρονται τα μεγάλα κόμματα να το απορροφήσουν.

Η ξαφνική ανάδυση του αμερικανικού Tea Party το 2007 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο ιδρυτής του Ρεπουμπλικάνος Ron Paul το χρησιμοποίησε για να περάσει τις «ελευθεριακές» του απόψεις το 2008. Λίγο αργότερα, το κίνημα αγκαλιάστηκε από πολιτικούς και από ΜΜΕ της δεξιάς, συντασσόμενο περισσότερο με τους συμβατικούς Ρεπουμπλικάνους από ότι με τους διάφορους ελευθεριστές. Σήμερα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ομάδα ψηφοφόρων με την οποία το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπορεί περιστασιακά να συμφωνεί όποτε διεξάγονται  εκλογές.

Από την άλλη, το κίνημα Occupy Wall Street έχει περάσει στη σκιά του Δημοκρατικού κόμματος, με πολλούς Δημοκρατικούς πολιτικούς  να το στηρίζουν. Τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς το έχουν υιοθετήσει επίσημα. Όπως και το Tea Party, το κίνημα αυτό μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα μιας εκλογικής μάχης, λειτουργώντας ως βαλβίδα εκτόνωσης για πολιτικά ζητήματα που θεωρούνται ως ακραία για τα παραδοσιακά κόμματα.

Πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος της διείσδυσης. Υπάρχουν άπειρα επίσημα πρώην διαβαθμισμένα έγγραφα, που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, όπως και μαρτυρίες βετεράνων ακτιβιστών, που αποκαλύπτουν περιστατικά μελών που δεν ήταν παρά μυστικοί αστυνομικοί, πράκτορες του FBI, της  M15 κλπ. Πολλές φορές, οι πράκτορες αυτοί ενεργούν και ως προβοκάτορες με σκοπό την ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος και την ως εκ τούτου δαιμονοποίησή του στα μάτια της κοινής γνώμης. Έτσι ώστε να μειωθεί η πολιτική του απήχηση.

Αν και το Occupy Wall Street έχει γίνει πλέον παγκόσμιο, πολλοί είναι αυτοί που το στηρίζουν, αλλά που αγνοούν το πως ιδρύθηκε. Αν το ερευνήσουν, θα δουν πως υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, συνδεδεμένων μεταξύ τους από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετήσιων επιχορηγήσεων.

Το αρχικό κάλεσμα έγινε από το μη κερδοσκοπικό διεθνές ίδρυμα μήντια: Adbusters. Όπως πολλά ανάλογα ιδρύματα, έτσι και το Adbusters χρηματοδοτείται από διάφορες παρασκηνιακές πηγές. Σύμφωνα με έρευνες της ομάδας Activistcash, το εν λόγω ίδρυμα χρηματοδοτείται κυρίως από το Times Foundation, που αποτελεί συνέταιρο του ιδρύματος  Open Society Institute, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη George Soros.

Αν και συνήθως το κοινό δεν το γνωρίζει, όλα τα μεγάλα και επαγγελματικά ιδρύματα και think tanks, διεξάγουν έρευνες κλπ. που αποσκοπούν στη προώθηση κάποιας πολιτικής ατζέντας. Πρόκειται για μέσο έκφρασης κάποιων δραστηριοτήτων, που δεν μπορούν να ενταχθούν επίσημα σε κυβερνητικά πλαίσια.

Το Freedom House είναι ένα ακόμη παράδειγμα ιδρύματος που συνδέεται με το Open Society. Υποστηρίζει την οργάνωση CANVAS, που ίδρυσαν οι Σέρβοι Ivan Marovic και  Srdja Popovic. Αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή (με βοήθεια της CIA) του Slobodan Milosevic, τα δυτικά ΜΜΕ χαιρέτισαν τον Marovic ως ήρωα της δημοκρατίας, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε πως το πρόγραμμά του σχεδιάστηκε με βάση ένα εγχειρίδιο ενός think tank της Βοστόνης, που συνέταξε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Gene Sharp. Το ινστιτούτο που διοικεί (Albert Einstein Institution) χρηματοδοτείται από το National Endowment for Democracy και το Open Society Foundation, ενώ η εργασία του θεωρείται η βίβλος των υποστηριζόμενων από τη Δύση αντιπολιτεύσεων σε ολόκληρο τον κόσμο (χρωματιστές επαναστάσεις, κλπ.)

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι το CANVAS συμμετείχε στο κίνημα Occupy Wall Street τις πρώτες του ημέρες, με βίντεο του Marovic να βγάζει λόγο στους συγκεντρωμένους.

Σήμερα, το CANVAS διαφημίζει τον ρόλο του και την συνεργασία του με τους διαδηλωτές της Τυνησίας και της Αιγύπτου, διδάσκοντάς τους τεχνικές ανατροπής των προέδρων, και έναρξης τοπικών εξεγέρσεων.

Όταν απομακρυνθεί ο κουρνιαχτός, τα εκατομμύρια των συμμετεχόντων στο κίνημα Occupy Wall Street μπορεί να αντιληφθούν ότι συμμετείχαν σε μια «ελεγχόμενη αντίσταση».

Στο τέλος τέλος, το κίνημα αυτό μπορεί να προωθεί ακόμη και τα συμφέροντα των παγκόσμιων ελίτ εναντίον των οποίων συστάθηκε εξαρχής.

Για να αποφευχθεί  κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι συμμετέχοντες να μάθουν ιστορία, και να γνωρίσουν καλά τους μοχλούς της εξουσίας του 21ου αιώνα.

 

Του Patrick Henningsen

Global Research.

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=27708

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 23/11/2011 10:04:23

  Ομορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 23/11/2011 10:42:52

  Από τα καλύτερα άρθρα που έχω δει, σε μερικές γραμμέςνα δίνουν αρκετά για να υποψιάσουν τον αναγνώστη.

  Τα σενάρια αυτά ήδη έχουν παίξει στην Ελλάδα... κι ο Αλαβάνος ήθελε το Σύνταγμα να γίνει η νέα Ταχρίρ, όπου τα αμερικανάκια υποκινούσαν και κατεύθυναν τη λαϊκή οργή των Αιγυπτίων μέσω διεθνών κρυπτονταβατζήδων (σερβική Οτπόρ κ.α.) . Τώρα που η Ταχρίρ ξαναφουντώνει εναντίον του ίδιου του στρατού, σε άλλη βάση πια, ας παρακολουθήσουμε καλύτερα ποιοι θα πάνε να ανακατευτούν στο νέο ξεσηκωμό και πως θα εξελιχθεί.

  Θα μου πείτε ότι δε χρειάζονται κρυφοί διεθνείς υποκινητές στην Ελλάδα, ήδη μας κυβερνούν με τα ΓΑΠικα γιουσουφάκια. Τέλως πάντων, πάντα χρειάζονται για το remote control μιας χώρας..

  Το νού μας, κανένα "παγκοσμιοποιημένο" κίνημα δε θα μας σώσει, οι Έλληνες μόνο θα σώσουν την Ελλάδα, με συνειδητοποιημένο αγώνα, όσο κι αν πάρει..

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 23/11/2011 15:57:30

   Σωστά!

 3. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 23/11/2011 10:42:53

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!Δυστυχώς ή ευτυχώς και περισσότερο από ποτέ αναζητείται ο ρόλος των κομμάτων.Δε γίνεται διαφορετικά σ έναν ανοιχτό παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

  • Flatliner avatar
   Flatliner @ Μπαμπης 23/11/2011 11:37:43

   μπραβο SA

  • mastihas avatar
   mastihas @ Μπαμπης 24/11/2011 10:47:43

   δηλαδη Μπαμπη πιστευεις οτι κομματα ή πολιτικοι κομματων δεν υποκινουνται ποτε απο καποιες δυναμεις εξωτερικες; πως μας εφτασε πιστευεις ο ΓΑΠ μεχρι εδω; ενδιαφερον το αρθρο και οι υποθεσεις συνομωσιας που μπορει να ειναι και 100% αληθινες αλλα να βλεπουμε και τη δικη μας την καμπουρα. τα κομματα στην Ελλαδα ποσο ανεξαρτητα ειναι απο Αμερικη, Γερμανια, Ισραηλ και ιδιωτικες εταιριες και επενδυτικα funds; προεκλογικη περιοδο εχουμε και το αρθρο της σελιδας της ΝΔ ψαχνει ψηφους απο αγανακτισμενους. αυτο βλεπω εγω.

 4. βαγόνι avatar
  βαγόνι 23/11/2011 11:50:09

  Το tea party ήταν εξ'αρχής γνωστό,ότι εκπροσωπούσε ένα
  υπανάπτυκτο και αντιδραστικό κοινό της μεσαίας τάξης της ενδοχώρας,
  η δεξιά των ρεμπουπλικανών....οι απομονωτικές τάσεις απο την εποχή
  του μεσοπολέμου υπο την ηγεσία του γερουσιαστή Robert Taft, στη γνωστή
  Θατσερική γραμμή: "middle class conservative revolution"....είχε και
  στη χώρα μας θαυμαστές, ουκ ολίγους!

 5. brankaleon avatar
  brankaleon 23/11/2011 13:23:07

  Ίσως έφτασε και για τα δικά μας η ώρα να αποτιμήσουμε το τί απέφεραν τα, μέχρι τούδε "από κάτω" ή από κάτω κινήματα.
  Και δεν περιέχει καμμία νύξη κατηγορίας, παρά μόνον πεποίθηση, ότι κάτι πρέπει να γίνει, για να μην "γίνουμε" σκέτο Ελλαδιστάν.
  Πρέπει να αποτιμηθούν εκείνα τα εύηχα περί "Άμεσης Δημοκρατίας", κ.τ.λ., κ.τ.λ.
  Το να πούμε : "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο Κολιός", δεν θα ερμήνευε, ούτε θα δικαιολογούσε τα "πράγματα", σαν το :
  Μπόρα ήταν και πέρασε.
  Αναρωτιέμαι αν και αυτά ήταν μία εύσχημη "αναίμακτη" λοβοτομή.
  Ευτυχώς ή δυστυχώς, ήδη δεν πέφτουμε αλλά πέσαμε.
  Η κοντινή και η μακρινότερη Ιστορία πρέπει να μας "ξανα"-διδάξει και να μας διδάσκει εσσαεί ότι:
  Οι εμπρόθετοι προσδιορισμοί στην Δημοκρατία την ευνουχίζουν, την κάνουν μή δημοκρατία, στον βαθμό που δεν υπάρχει ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ.

 6. mx avatar
  mx 23/11/2011 13:31:12

  kai liga les...

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 23/11/2011 13:38:14

  Εξαιρετικό άρθρο!
  Πράκτ0ρες της OTPOR εθεάθησαν και μέσα στο OWS.
  Δεν χρειάζονται πολλοί, ένας δύο εκπαιδευμένοι είναι αρκετοί.
  Έτσι γίνεται παντού (και στην Ελλάδα...)
  Έτσι έγινε και στη Γιουγκοσλαβία και στην Αίγυπτο. Και εκεί είχε Otpor.

  Τα ίδια ισχύουν για το δημιούργημα του Νεοταξίτη Οπαδού της Παγκοσμιοποίησης Έσσερ, τους "indignados" που πέρασαν στη λήθη, και για τους "καταληψίες της Γουώλ Στρητ", το καινούργιο φρούτο με καθαρή σφραγίδα Soros.
  Όποιος έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι.
  Ο S0r0s με το ένα χέρι ελέγχει ένα μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και με το άλλο δημιουργεί εναντίον αυτού του συστήματος που ο ίδιος ελέγχει κινήματα ελεγχόμενα από τον ίδιο, ώστε να μπορέσει να εξωπετάξει έγκαιρα τυχόν αυθόρμητες και μη ελεγχόμενες, άρα ΓΝΗΣΙΕΣ αντιδράσεις, που μπορεί να εμφανιστούν και τον απειλήσουν στα σοβαρά.

  Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των κινήσεων αυτών είναι ο βραχύβιος χρόνος ημιζωής τους και η ταχύτατη μετάλλαξή τους σε κάτι άλλο και μετά πάλι σε κάτι άλλο και ούτω καθεξής, αμέσως μόλις αποκαλύπτονται οι χρηματοδότες-πάτρονες και οι πραγματικές τους προθέσεις.
  ______________________________________________

  Συμπέρασμα: "μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα"...

  • Brankaleon avatar
   Brankaleon @ αλλενάκι 23/11/2011 13:51:11

   Aγαπητέ μου αποτελούν τα laboratory, απ' όπου θα προκύψει η επόμενη γενιά των Golden Boys και των Διαχειριστών, που θα "κερδίσουν" με τον ιδρώτα του προσώπου τους, τα δακτυλίδια.

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ αλλενάκι 23/11/2011 14:03:24

   Εξαιρετικές οι επισημάνσεις σου.
   Σε τέτοιες περιπτώσεις αρκεί ο πρώτος "αναμάρτητος" τω λίθω βαλλέτω.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ brankaleon 23/11/2011 17:59:56

    και πολύ σωστά γράφεις τι χρειάζονται οι εμπρόθετοι προσδιορισμοί στη Δημοκρατία

    η "άμεση" δημοκρατία είναι η νεκρανάσταση του βρικόλακα των "σοβιέτ" που έφαγε τα παιδιά του στην πορεία...

    εφαρμογή "άμεσης δημοκρατίας" σε χιλιοδιασπασμένη κοινωνία χωρίς έρμα, αίμα αθώων μυρίζει...

 8. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 23/11/2011 13:56:49

  Πόσο ανεξάρτητοι είναι οι αγανακτισμένοι;
  Όσο ανεξάρτητος είναι και ο Καρατζαφέρης.
  Σόρος ολέ

  • mastihas avatar
   mastihas @ Γιώργος Π 24/11/2011 01:25:53

   σας τρωνε ψηφαλακια και τα βαλατε μαζι τους; εχεις αποδειξεις γι αυτα που λες; ενδιαφερον το αρθρο αλλα και το αρθρο αποσκοπει καπου.

 9. Agni avatar
  Agni 23/11/2011 15:04:21

  Με τη διαφορά οτι το Κίνημα του τσαγιού ξεκίνησε τελείως αυθόρμητα και απο τα κάτω,ένα πραγματικό λαικό κίνημα που μάλιστα,πίεσε και τους πλέον φανατικούς κρατιστές Νεοσυντηριτικούς να υιοθετίσουν αρκετό απο το σκεπτικισμό τους για την αντισυνταγματική δραστηριότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης,ναι αυτο το κίνημα δυστυχώς το εκμεταλλεύτηκαν..Αλλα το ποιος χρηματοδοτεί και γιατί έχει δευτερεύουσα σημασία,εκτός απο πολύ πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.Oι όποιοι καθοδηγητές πατούν πάνω σε μια κατάσταση προβληματική οπου επιβάλλονται έτσι και αλλίως αλλαγές,και σε ένα ήδη διαμορφωμένο αρνητικό κλίμα,ίσως μονο κανα δυο φορές να ήταν τελείως φιάσκο και γι αυτό ξεφούσκωνε σε μια δυο βδομάδες το πολύ..Απο κει και πέρα όταν μιλάμε για χίλιους νεκρούς διαδήλωτές στην Αίγυπτο τι Σόρος και τρίχες κατσαρές,αυτά τα πολύχρωμα γελοία και αυτιστικά τα κατάπιε ο λαός σε λίγες μέρες,για όσους δε ακόμα χειρότερους στηρίζουν το κτήνος Μουμπάρα,η λένε οτι "δεν έγινε και τίποτα"τι να πω τις μανούλες ρωτήστε που "εξαφανίζονταν" 30 χρόνια τα παιδίά τους επειδή κορόιδεψαν το Φαραώ..Κακό του Ψόφο..Tα νεα κινήματα είναι ρευστά και ανοιχτά,στο χέρι τους είναι να χειραφετηθούν,κανέναν ειρηνικό αγώνα για δίκαια αιτήματα δεν πρέπει να απορρίπτουμε συθέμελα,η υπερβολική συνομωσιολογία καταλήγει στο φονταμενταλισμό και τη μοιρολατρεία..Και αν θελετε λιγη,απο αυτή για απαντήστε το εξής..Γιατί οι αρχές τις δύσης αφήνουν τους συνομωσιολόγους να σολάρουν και καταστέλλουν με μανία τα κοινωνικά κινήματα,και τη δική τους αφήγηση? η οποία και πιο πολιτικά ορθη είναι,και πιο συστημική,και πιο αστική και πιο ορθολογικη??

 10. M avatar
  M 23/11/2011 15:18:42

  Το μήνυμα είναι:
  Καθίστε στ' αυγά σας. Μην ανακατευόσαστε.Όλα είναι διαβρωμένα.
  Ή όπως λέγανε οι κουκουέδες, ποοοοολύ παλιά:

  Τι πλαστήρας, τι Παπάγος!

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ M 23/11/2011 15:33:46

   Εκτός κι' αν επιχειρηθεί η ανάπτυξη μιας άλλης λογικής.
   - Μια εκδοχή της, είναι η λογική του "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ".
   - Ανάπτυξη ανοικτού Διαλόγου.
   - Αναζήτηση και ανάδειξη της κάθε Αλήθειας. ; Όποιον και όπως τον αφορά.
   - Μια λογική ενδεχομένως Gandhi.
   Πολλά διαφορετικά και πάντα ασύμβατα σε ευρωπαϊκούς "ορθολογισμούς".

 11. Σ.Θ.Κ avatar
  Σ.Θ.Κ 23/11/2011 17:36:37

  Για τον ύποπτο ρόλο της Otpor δείτε και εδώ: h*tp://strategyreports.wordpress.com/2011/10/16/occupy-wall-street/

 12. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 23/11/2011 22:06:47

  Νομίζετε ότι αυτά δεν τα έχουν καταλάβει όσοι μάχονται για ουσιαστική αποκόλληση από τη σαπίλα;
  Ήδη τα έχουν προσπεράσει: Ενας καινούργιος κόσμος αναδύεται μέσα από τα χαλάσματα του παλιού, και δεν χρειάζεται καν να συνδιαλλαγεί μαζί του. Πλέον η τάση η οποία με τίποτα δε μπορεί να καπελωθεί, είναι η δημιουργία μικρών αυτόνομων και αυταρκων κοινοτήτων που δεν έχουν καμμια ουσιαστική αλληλεπίδραση με την αποφορά του όλωσδιόλου αποτυχημένου παρελθόντος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.