28/06/2010 13:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσες συντάξεις θα παίρνει;

Το ερώτημα που τίθεται κύριε Λοβέρδο και κύριε Παπανδρέου και κύριε Παπακωνσταντίνου και κύριε Πετσάλνικε είναι το εξής:

Ένας Βουλευτής που διετέλεσε Δήμαρχος και ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου, ή του δημοσίου υπαλλήλου ή του γιατρού κλπ. Θα παίρνει τρείς συντάξεις;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Asterix avatar
  Asterix 28/06/2010 14:30:44

  Αψογον το ερώτημα.
  Να προσθέσω και εγώ ένα δικό μου ερώτημα.
  Το οποίο ερώτημα είναι ειλικρινές μιας και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του "ασφαλιστικού".

  Η Κυρία Μπιρμπίλη, ως:
  α. ουδέποτε εκτεθείσα στην κοινή γνώμη και άρα...
  β. ουδέποτε εκλεγείσα...
  γ. εξωκοινοβουλευτική Υπουργός,

  ... Πόση σύνταξη θα πάρει;
  Και γιατί;

 2. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 28/06/2010 14:43:32

  Ο Πάγκαλος ήδη ξεκίνησε να παίρνει πρόσφατα σύνταξη ως δικηγόρος, αν και δεν έχει δουλέψει ποτέ. Το ερώτημα είναι γιατί περίμενε μέχρι τα 72 να την πάρει; Ήθελε να προλάβει τον ασφαλιστικό νόμο, φαίνεται.

  «Είμαι συνταξιούχος δικηγόρος. Εδώ και 15 ημέρες πήρα την πρώτη μου σύνταξη». «Μειωμένη;». «Μειωμένη, γιατί δεν είχα ασκήσει ποτέ επάγγελμα. Αλλά έχω ένα επάγγελμα το οποίο αν είχα ασκήσει, θα είχα άλλου είδους εισοδήματα και ευκαιρίες».

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100026_27/06/2010_405906

 3. anonymous avatar
  anonymous 28/06/2010 14:45:19

  Το θέμα είναι πόσα ταμεία έχει πληρώσει. Αν έχει πληρώσει όλα τα ταμεία για 40 χρόνια τότε ναι να παίρνει 3 και 13 συντάξεις.

  Πάντως η σωστότερη λύση είναι να μιλήσουμε για καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης που όμως θα δουλεύει και δε θα κλέβει εισφορές όπως γίνεται τώρα. Ανάλογα με τις εισφορές που έχει πληρώσει να βγαίνει και το ποσό της σύνταξης που θα παίρνει.

  Έτσι για τα χρόνια που είναι δήμαρχος να λαμβάνει την ανάλογη σύνταξη, για τα χρόνια που είναι βουλευτής την ανάλογη σύνταξη και για τα χρόνια που είναι Δικηγόρος την ανάλογη σύνταξη. Τα προσθέτεις όλα μαζί και βγαίνει η σούμα που είναι και η τελική του σύνταξη.

 4. anonymous avatar
  anonymous 28/06/2010 14:48:32

  Ξεκινάω από το δεδομένο ότι έχει πληρώσει ασφ. εισφορές στο ταμείο Νομικών. Παλιότερα είχε πει ότι είχε εργαστεί 6 χρόνια ως δικηγόρος, μπορούσε όμως παρόλο που ήταν βολευτής να παραμείνει εγγεγραμμένος στο δικηγορικό του σύλλογο και να πληρώνει τις εισφορές του στα ταμεία. Αν έχει πληρώσει γιατί να μην πάρει;

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ anonymous 28/06/2010 15:08:01

   Λέει «δεν είχα ασκήσει ΠΟΤΕ επάγγελμα». Άλλοι πολιτικοί που έχουν ασκήσει το επάγγελμά τους και δεν βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική μοίρα από τον Πάγκαλο, καταθέτουν τη σύνταξή τους από την εργασία τους υπέρ του Δημοσίου.

  • anonymous avatar
   anonymous @ anonymous 28/06/2010 16:22:51

   Ποτέ δε θα στραφώ κατά ανθρώπου που πλήρωσε υπό μορφήν αυτασφάλισης από την τσέπη του, όχι πλασματικά, εισφορές σε ασφ. ταμείο και τώρα λαμβάνει τη σύνταξή του.

   Για τον Πάγκαλο ειδικά θα πω πως αν ισχύει το ανωτέρω δε θα πω τίποτε. Αν όμως οι εισφορές είναι πλασματικές ή με κομπίνες τότε θα είμαι ο πρώτος που θα τον κράξει.

   Επειδή όμως δεν παίρνει σύνταξη από το δημόσιο ή από ταμείο του ευρύτερου δημ. τομέα μάλλον έχει πληρώσει κανονικά.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ anonymous 28/06/2010 17:42:08

   Το ηθικό ζήτημα δεν σε απασχολεί καθόλου, δηλαδή;

  • anonymous avatar
   anonymous @ anonymous 28/06/2010 19:22:05

   Που βλέπεις το ηθικό πρόβλημα; Πλήρωσε τις εισφορές του και παίρνει σύνταξη.

   Αντίθετα ηθικό πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρχει με μια περίπτωση όμοια με του Σημίτη. Ήταν καηθηγητής στην Πάντειο αλλά επειδή ασχολήθηκε με την πολιτική δε δούλεψε ως καθηγητής. Εδικαιούτο σύνταξη και από την Πάντειο. Δεν την πήρε ούτε ελάμβανε τους μισθούς του ως καθηγητής. Τα δώριζε στην Πάντειο και τα φάγανε οι Πρυτάνεις.

   Αν όμως τα έπαιρνε τότε ναι θα υπήρχε ηθικό θέμα γιατί πλήρωνε τις εισφορές το κράτος χωρίς να δουλεύει.

   Για τον Πάγκαλο είναι διαφορετικά. Πλήρωνε μόνος του το ταμείο Νομικών δεν του το πλήρωνε το κράτος και δικαιούται να πάρει αυτά που έχει πληρώσει.

 5. Ηλίας avatar
  Ηλίας 28/06/2010 15:35:06

  Μύθος η ως τώρα σύνταξη στα 60!

  Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

  Τινάζουν στον αέρα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το παραμύθι, όπως αποδεικνύεται, που έχει γίνει πιστευτό όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην ίδια τη χώρα μας: ότι δήθεν οι Ελληνες βγαίνουν στη σύνταξη πολύ νωρίς και γι’ αυτό έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση τα ασφαλιστικά ταμεία, βουλιάζοντας μάλιστα ολόκληρο το κράτος. Πόσα και πόσα δημαγωγικά δημοσιεύματα δεν είδαμε στον γερμανικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, όπου διάφοροι Γερμαναράδες δήλωναν οργισμένοι ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ δάνειο στην Ελλάδα, προβάλλοντας το επιχείρημα «γιατί να δουλεύουν οι Γερμανοί ως τα 65 τους χρόνια και να ταΐζουν τους Ελληνες που κάθονται βγαίνοντας στη σύνταξη από τα 58».
  Ε, λοιπόν, απολύτως τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα! Δεν το ισχυριζόμαστε εμείς, αλλά ο ΟΟΣΑ, ο οποίος και το αποδεικνύει με αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία.
  Επιφανειακά, κοιτάζοντας την πρώτη στήλη των στοιχείων που παρουσιάζει ποια είναι η βάσει του νόμου κατώτατη ηλικία συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη (δηλαδή με ένσημα 35 χρόνων δουλειάς στην περίπτωση της Ελλάδας μέχρι τώρα), μπορεί κανείς να νομίσει ότι οι ανθελληνικές κατηγορίες των Γερμανών ευσταθούν.
  Οντως, αυτή η ηλικία (εννοείται πριν από τη λαίλαπα Παπανδρέου - Λοβέρδου) είναι τα 58 χρόνια για την Ελλάδα, τα 60 για τη Γαλλία και τα 65 για τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία κ.λπ.
  Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ όμως έχουν και μια δεύτερη στήλη εξαιρετικής σημασίας: πότε ακριβώς βγαίνουν στην πραγματικότητα στη σύνταξη οι κάτοικοι της καθεμιάς από τις παραπάνω χώρες, ανεξαρτήτως της ηλικίας που ορίζει ο νόμος.
  Εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις και η «τακτοποιημένη» σειρά (Ελλάδα 58, Γαλλία 60 και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι 65) αρχίζει να υφίσταται απροσδόκητες ανακατατάξεις.
  Οι Γάλλοι είναι όντως οι ευτυχέστεροι: 60 ορίζει ο νόμος, στα 58,7 βγαίνουν στην πραγματικότητα στη σύνταξη κατά μέσο όρο. Μακάριοι.
  Οι Αυστριακοί είναι οι μεγαλύτεροι «απατεώνες». Μπορεί ο νόμος να ορίζει στα 65 και θεωρητικά να είναι και σκληρός, αλλά αυτοί κατά μέσο όρο την «κοπανάνε» και βγαίνουν στη σύνταξη στα... 58,9 χρόνια! Αρχοντες οι Αυστριακοί, οι... «Γάλλοι των επαρχιών του Ράιχ»!
  Η «αθάνατη Μεσόγειος» το κάνει πάλι το θαύμα της: στα 65 υποτίθεται ότι βγαίνουν στη σύνταξη οι Ιταλοί, στην πράξη όμως βγαίνουν μόλις στα 60,8. Εκεί κοντά βρίσκονται και οι Ισπανοί: τυπικά στα 65, στην πράξη όμως στα 61,4 χρόνια τους βρίσκονται ήδη στη σύνταξη.
  Εντάξει, οι Γερμανοί δεν επιδεικνύουν μεσογειακή συμπεριφορά, αλλά μη νομίσει κανείς ότι απέχουν και πολύ από αυτήν, παρά τον θόρυβο που κάνουν για τους άλλους: μπορεί να λέει ο νόμος 65, αλλά στην πράξη οι Γερμανοί συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο στα 62,1 χρόνια τους, όπως μας πληροφορεί ο ΟΟΣΑ έχοντας επεξεργαστεί τα στατιστικά στοιχεία της πραγματικής εξόδου τους από την εργασία.
  Σαφώς μικρότερη απόκλιση μεταξύ νόμιμου και πραγματικού ορίου στην ηλικία συνταξιοδότησης παρατηρείται στη Βρετανία: αντί για τα 65 βγαίνουν στα 63,2.
  Συνολικά πάντως βλέπουμε ότι, λίγο - πολύ, σε όλα ανεξαιρέτως τα παραδείγματα ο πληθυσμός βγαίνει στη σύνταξη από 1,8 έως και... 6,1 (!) χρόνια νωρίτερα από τα 65 που είναι το υποτιθέμενο όριο.
  Μοναδική εξαίρεση -ποιος άλλος;- οι... ταλαίπωροι Ελληνες! Με όριο το σούπερ - χαμηλό των 58 χρόνων, βγαίνουν στη σύνταξη κατά μέσο όρο στα... 62,4 χρόνια!!! Οχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Οι Ελληνες βγαίνουν στη σύνταξη 4,4 χρόνια... αργότερα (!) από το νόμιμο όριο.
  Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Ελληνες βγαίνουν ήδη στη σύνταξη, έστω και οριακά, αργότερα από τους... Γερμανούς!!! Στα 62,4 εμείς, στα 62,1 χρόνια οι Γερμανοί!
  Τι πλήγμα ήταν αυτό του ΟΟΣΑ εναντίον του Βερολίνου; Πώς θα ζήσουν τώρα οι υπήκοοι του Ράιχ χωρίς τον μύθο των «τεμπέληδων» Ελλήνων που βγαίνουν στη σύνταξη από... παιδιά και τρώνε τα λεφτά των Γερμανών; Ολεθρος!
  ΕΚΤΡΟΠΗ
  ΕΕ και ΔΝΤ κατά των Συνταγμάτων
  Αντισυνταγματική έκρινε τη μείωση των συντάξεων κατά 15% που επέβαλε η δεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ και της ΕΕ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Αντισυνταγματική έκρινε τη μείωση των συντάξεων και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Λετονίας. Αντισυνταγματικές θεωρεί κατ’ αρχήν ορισμένες διατάξεις του Ασφαλιστικού της κυβέρνησης Παπανδρέου το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  Είναι εξοργιστικό αλλά και άκρως ανησυχητικό για την ίδια τη δημοκρατία και το μέλλον της στην Ευρώπη ότι η ίδια η ΕΕ, με σύμμαχο και βιτρίνα το ΔΝΤ, προωθεί αντικοινωνικά μέτρα που αντιστρατεύονται τη συνταγματική νομιμότητα των κρατών-μελών της.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=17654976

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/06/2010 17:52:01

  Το ζητημα ειναι ΕΑΝ παιρνουν συνταξεις ολοι οσοι διωκονται για μαυρο χρημα, απιστια, τους ψαχνουν τους λογαριασμους κλπ κλπ.. μην κανω λιστα !!

  Οχι να κοβουμε απ τους μη εχοντας συνταξεις και να παιρνουν ολα τα λαμογια.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.