01/07/2009 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσες ήταν οι μίζες από την Μήζενς;


_______________________________________________________________________________________
Ο κ. Τσουκάτος παραδέχθηκε το 1.000.000 από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς. Πόσο όμως ήταν τα υπόλοιπα;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου Debevoise&Plimpton, που για λογαριασμό της Siemens διερευνά το μεγάλο σκάνδαλο, το λιγότερο 40.622.140 ευρώ δόθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ως μίζες για την προγραμματική συμφωνία-μαμούθ 8002 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ, Για τα 21. 000.000 από αυτά δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα οι παραλήπτες και όπως εικάζεται πρόκειται για μαύρο πολιτικό χρήμα. Και το μεγαλύτερο άλλωστε μέρος το υπόλοιπου ποσού πρέπει να κατευθύνθηκε σε πολιτικές τσέπες,.

Ειδικότερα για τη σύμβαση που κλείστηκε στο τέλος του 1997, και κατοχυρώθηκε σε Siemens και Intracom, από το Φεβρουάριο του 1998 έως και το 2000, προωθήθηκαν προς την Ελλάδα 79.450.000 γερμανικά μάρκα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι εξ' αυτών, πάνω από 24 εκατομμύρια εδόθησαν το 2000, τόσο πριν όσο και μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου. Άκρως αποκαλυπτικό γύρω από τον χορό των μιζών σχετικά με την ίδια σύμβαση με τον ΟΤΕ, είναι και το χειρόγραφο σημείωμα που αποδίδεται σε πρώην στέλεχος της Siemens Hellas και φέρει ημερομηνία 19-1-1998. Ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της Debevoise.

Τα περισσότερα από αυτά τα ποσά, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το δικηγορικό γραφείο, διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς, των οποίων οι διαχειριστές είναι πλέον γνωστοί. Για σχεδόν 21 εκατομμύρια μάρκα όμως, ακόμα δεν είναι γνωστοί οι παραλήπτες τους, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες υποψίες για το ποίοι ήταν οι διαχειριστές τους.

Τα πρόσωπα που κατά την Debevoise δέχθηκαν σε λογαριασμούς τους σημαντικά ποσά είναι τα εξής: Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, με κωδικούς Rodriguez και Oswald, πρωτοκλασάτο στέλεχος της Siemens Hellas, αρμόδιος του τομέα τηλεπικοινωνιών. Έφυγε το 2006. Ο Γιώργος Σκαρπέλης, με την κωδική ονομασία «Franz», πρώην μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ επί ΠΑΣΟΚ, με νευραλγικό ρόλό σε προμήθειες του Οργανισμού. Ο Ηλίας Γεωργίου, με την κωδική ονομασία «Samos», προκάτοχος του Π. Μαυρίδη στη Siemens Hellas, με σημαντικό ρόλο στη Siemens καθ΄ όλη σχεδόν τη δεκαετία του 1990. Ο Χρήστος Καραβέλας, με κωδικό Gruvi Roka, επίσης πρώην στέλεχος στην εταιρεία και στενός συνεργάτης του Γεωργίου, καθώς και η σύζυγός του. Ο Εμμανουήλ Σταυριανού, με τον κωδικό «Nikos», στέλεχος της Siemens Hellas. Και τέλος η Αντωνία Μάρκου, σε λογαριασμό της οποίας εκτιμάται ότι μπήκαν συνολικά έξι εκατομμύρια μάρκα. Κάποια εξ' αυτών (υπολογίζονται σε πάνω από τρία εκ. μάρκα) το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2000, δηλαδή λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ως γνωστόν, με την έκρηξη του σκανδάλου της Siemens στην Ελλάδα, η συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ κατήγγειλε ότι πληρεξούσιος του λογαριασμού ήταν το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου.

Βέβαια, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σταματούν στους λογαριασμούς των πρώην στελεχών της Siemens Γερμανίας και της Siemens Hellas και δεν «δείχνουν» πολιτικούς ή «ανθρώπους» τους. Κι' όμως, διάχυτη είναι η υποψία ότι ειδικά το 2000 διοχετεύθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές εκστρατείες κομμάτων. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα χρήματα προς τον κ. Τσουκάτο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 01/07/2009 16:48:53

  Ας ψάξουμε στα αρχεία της βουλής μια ερώτηση του πρώην προέδρου του Συν .Ν. Κωνσταντόπουλου για της "προγραμματικές συμβάσεις" και την «απάντηση» του Ν. Χριστοδουλάκη θα δείτε ….

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/07/2009 17:08:38

  Γιατί δεν ρωτάει ο Ύπουργός Δικαιοσύνης την Ζήμενς να πει πόσα έδωσε;

 3. face avatar
  face 01/07/2009 17:14:05

  Giati epitelous autos o anakritis den kanei mia pragmatognwmosuni opws o sunaderfos tou gia tin cosmote-germanos
  Na teleiwnei I istoria! Ekei tha apodextei peritrana ean upestei vlavi o ote! Mon thewreite pantws sigouro oti I pragmatognwmosuni tha deiksei
  Oti io ote upestei vlavi! Kai kati akoma: oloi autoi prin apo to 2000 den eixan offshore etairies! Oles oi etairies itan kanonikes kai malista
  Merikoi einai kai dimosieumenoi kai den exei diapistwthei politikos apodektis I dimosios leitourgos na ta exei parei apo auti tin sumvasi! Meta to 2000 to pragma mplekei!

 4. SKAIs avatar
  SKAIs 01/07/2009 17:17:38

  Ο εισαγγελέας πρέπει να ζητήσει έλεγχο στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και αν πιστοποιηθούν τα όσα λέει ο Τσουκάτος θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περι χρηματοδότησης των κομμάτων και να επισταρφούν χρήματα που μας ανήκουν. Τα υπόλοιπα είναι... αμερικανιές!!!

 5. elpaso avatar
  elpaso 01/07/2009 18:12:42

  ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (η αποθέωση της υποκρισίας);
  Μετά από 20 χρόνια και πέντε κυβερνήσεις ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΕ;
  Ακόμη και μετά την παραδοχή του Τσουκάτου, ακόμα και σήμερα, δεν μας λέει ο Γιωργάκης που πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια της Ζίμενς.
  Απίστευτο, δεν ξέρει κανείς τίποτε!
  Ο Γιωργάκης συμμετείχε ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ στα υπουργικά συμβούλια του Σημίτη.
  ΗΞΕΡΕ να χρηματοδοτεί 220 Μ.Κ.Ο. ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ τίποτε για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των «ωφέλιμων πληρωμών» της Siemens, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.
  Ο Σημίτης ΗΞΕΡΕ να σκορπίζει ΑΠΊΘΑΝΑ κομματικά λεφτά στις εκλογές,
  ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ποιός έδινε τα εκατομμύρια, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.
  Ο Τσουκάτος ΗΞΕΡΕ ότι τα παράνομα λεφτά έρχονταν από τη Μίζενς,
  ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ με ποιό αντάλλαγμα έδινε τα λεφτά η εταιρία, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.
  Ο Παπακωνσταντίνου ΗΞΕΡΕ τα πάντα για τον ΟΤΕ (σαν μέλος του ΔΣ), ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις με τη Ζίμενς, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.
  Ο εξαφανισμένος Μαντέλης ΗΞΕΡΕ να υπογράφει τις αμαρτωλές συμβάσεις, ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ότι η Ζίμενς χρηματοδοτούσε το κόμμα του, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΤΣΙΠΑ ;
  ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ;
  Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ SIEMENS ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΠΟΥ ΟΣOI ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.
  ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ.
  ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΝΤΡΟΠΗ.

 6. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 01/07/2009 18:35:58

  Επειδή φίλε η άγνοια είναι η πηγή της ευτυχίας.

 7. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 01/07/2009 18:41:58

  Πάνως το ωραιότερο ανάγνωσμα της ημέρας είναι τα πρακτικά της Βουλής σήμερα...
  Τα πάντα όλα.
  Ετελείωσε....

 8. Factorx avatar
  Factorx 01/07/2009 19:12:24

  @ataktos: γιατι δεν μας στέλνεις τι είπε;

 9. tiramola avatar
  tiramola 01/07/2009 19:49:52

  Ελπίζω κάποιοι να βγάζετε την ίδια αγανάκτηση όταν και αν τελικά μάθουμε που πήγαν τα υπόλοιπα 39 σύμφωνα με το ποστ.
  Σε κάθε περίπτωση εισαγγελέας πρέπει να ερευνήσει και τις οικονομικές δραστηριότητες της off shore MAYO εταιρείας που ιδρύθηκε για την χρηματοδότηση της ΝΔ σύμφωνα με αυτά που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί.
  Εκτός αν εκεί ισχύει το ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

  Σε κάθε περίπτωση η μαρτυρία Τσουκάτου υπάρχει , η αλήθεια μπορεί να βρεθεί ώστε καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του και να κρίνει συμπεριφορές.
  Η μάχη για την νίκη και την κατάληψη της εξουσίας σε παρασύρει σε παραβατικές συμπεριφορές δημιουργώντας σου την ψευδαίσθηση ότι προσφέρεις υπηρεσία στο κόμμα σου.
  Ο ΓΑΠ έχει βάλει τέλος σε αυτές τις συμπεριφορές τις πρακτικές και τα κουπόνια.
  Η χρηματοδότηση πλέον του ΠΑΣΟΚ είναι φόρα παρτίδα.
  Ας το κάνουν και τα άλλα κόμματα....

 10. Νἰκος avatar
  Νἰκος 01/07/2009 20:04:40

  Τελικα οι χουνταιοι της 21ης Απριλιου ειχαν δικιο. Η μονο σταθερα του ελληνικου πολιτικου συστηματος: Φαυλοτητα και παλι φαυλοτητα.

 11. ΛΕΡΑ avatar
  ΛΕΡΑ 01/07/2009 20:13:57

  «πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα σέβεται τα χρήματα των πολιτών και τον πλούτο της χώρας»
  πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου

 12. zaza avatar
  zaza 01/07/2009 20:52:10

  @elpaso, όσα ήξερε και ο ΚΚ για τα ομολογα, υποκλοπες, Κοσμοτε, Γερμανο, ΟΤΕ, Βατοπέδι κλπ. να συνεχείσω. Ρε φίλε το θέμα σου είναι αν σε δουλεύει η μία παράταξη και εθελοτυφλης όταν σε δουλεύει η άλλη???? Εσύ δεν τα πληρώνεις όλα μαζί με εμάς είτε αν σε κλέβουν οι μεν ή οι δε?
  Απο ότι έχω διαβάσει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες εχουν βάλει ολοκληρη ομάδα ενακριτών για την δαλεύκανση της Ζήμενς εμείς έχουμε έναν και μοναδικό τον κ. Ζαγοριανό. Από εκει να καταλάβουμε πόσο καίγονται για την διαλεύκανση του θέματος.
  Αν αποκαλυφθεί κάτι θα είναι όπως πιάσανε τον ακατανόμαστο που του έσκασε η βόμβα στα χέρια, μιλάω για την 17Ν και όχι από την ικανότητα των κρατικών ή της βούλησης. Αν ακούσουμε ονόματα θα είναι καθαρά 'τυχαίο' γεγονός προερχ΄μενο από άλλη αιτία και όχι πίεση των ελληνικών αρχών.
  Καλοπροαίρετοι άνθρωποι εχουμε πει ότι είμαστε ποτέ όμως 'βλήτα'

 13. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 01/07/2009 21:07:18

  Η δύναμη της εικόνας:
  είδατε πολλές φορές στις εφημερίδες τον Χριστοφοράκο με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, άντε μια δυό. Συνεπώς προαπαιτούμενο δεν είναι η πολιτική ηγεμονία, προαπαιτούμενο είναι ο έλεγχος της εικόνας...

 14. christos avatar
  christos 01/07/2009 22:16:00

  αχ ρε λαμογιοθαυμαστές!!! αν έκανε κανένας δεξιός ότι έκανε ο Τσουκάτος θα καίγατε την Ελλάδα...αλλά τώρα ...μούγκα...και ψοψοψοψαρα...δεν ντρέπεστε να ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου...ξεφτίλες...

 15. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 01/07/2009 23:16:04

  ...έρχεται ο Πάγκαλος και αποκαλύπτει:

  δεν είναι παράνομο να δίνονται χρήματα στα κόμματα από βιομήχανους και εφοπλιτσές», ισχυρίστηκε μάλιστα ότι και ο ίδιος έχει μεταφέρει χρήματα με αυτόν τον τρόπο.

  Αυτό φίλε τιραμόλα αποκαλείται φόρα παρτίδα? εκτός αν εννοούμε ότι εμείς τα παίρνουμε και το λέμε δημόσια, οπότε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Μπορούν απλά ορισμένοι να πουν:

  -ποιοι τους έδωσαν
  -πόσα τους έδωσαν
  -υπήρξαν ανταλλάγματα? και μην δυσανασχετήσει κανένας υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ....εννοώ δόθηκαν αποδείξεις και κουπόνια για ...φορολογική ελάφρυνση στην αγγελικά πλασμένη χώρα των αγγέλων?

 16. Lavazza avatar
  Lavazza 01/07/2009 23:25:15

  Κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και κατευθείαν στη Μακρόνησο οι 300 και άλλοι 1000 που χρηματίσαν υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων από το 1981 και μετά

 17. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 01/07/2009 23:26:27

  ...και επειδή μου αρέσει να είμαι δίκαιος, μετά τις δηλώσεις του κ Τσουκάτου, την επιβεβαίωση των δηλώσεων από ταμίες του ΠΑΣΟΚ και την ...ελεύθερη κυκλοφορία με καταβολή εγγύησης:

  -είχε δίκαιο ο ΚΚ ο Β όταν αποκαλούσε "αρχιερέα της διαπλοκής" ή όταν μιλούσε για λεκτικές προφορικές παραδρομές?
  -είχε δίκαιο ο ΓΑΠ σαν υπουργός και συνομιλητής του στρατηγού, σαν εσωτερική έρευνα ή σαν ...Πάγκαλος?
  -η δικαιοσύνη στο ύψος της, αν μεταφέρω μαύρα το ομολογήσω και δώσω το 100,000 είμαι ελεύθερος? γιατί μετά την σημερινή απολογία και ομολογία ορισμένων, θα πρέπει τουλάχιστον αν μη τι άλλο αναδρομικά να απαιτηθούν κομματικές επιχορηγήσεις (το 50% του συνόλου για 10 χρόνια).
  Ορίστε κ Παπαθανασίου και κύριοι νέοι επικεφαλής της Δικαιοσύνης εφαρμόστε τους νόμους, είναι πάνω από 200,000,000 € περισσότερα και από το κάπνισμα.....

 18. Helmut avatar
  Helmut 02/07/2009 10:49:36

  @tiramola: λες "Η μάχη για την νίκη και την κατάληψη της εξουσίας σε παρασύρει σε παραβατικές συμπεριφορές δημιουργώντας σου την ψευδαίσθηση ότι προσφέρεις υπηρεσία στο κόμμα σου."


  Έτσι όπως τα λες θα κλάψω για τον Τσουκάτο που είχε τυφλωθεί από τα ιδανικά του Σοσιαλισμού σε τέτοιο βαθμό που οδηγήθηκε παρά τη θέληση σου σε παραβατική συμπεριφορά. Εν πλήρη άγνοια του κόμματος του βέβαια (!).

  Μου θυμίζεις την κλασική υπερασπιστική γραμμή των λαμογιοδικηγόρων τύπου Κούγια Κεχαγιόγλου κλπ... όταν αναλαμβάνουν μεγαλέμπορους ναρκωτικών και τους παρουσιάζουν ως χρήστες που είχαν τυφλωθεί από το "καταστροφικό πάθος" τους.

  Και αυτοί οι συμψηφισμοί με την ΜΑΥΟ που είναι υπόθεση 20ετίας είναι εντελώς γελοία στρατηγική. Γιατί άραγε το ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει προς τα έξω ότι το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ ακουμπάει πολύ γερά και τη ΝΔ? Ότι το φαγοπότι συνεχίστηκε ακάθεκτο μετά το 2004? Τότε η ΝΔ θα έχανε κάθε ηθικό πλεονέκτημα (αν υποθέσουμε ότι έχει κάποιο). Όχι, προτιμά να ακολουθήσει μία αποπροσανατολιστική τακτική εποχής Λαλιώτη.

  Και επίσης αν ο ΓΑΠ όπως λες δεν ήξερε τίποτα πριν αναλάβει (καλά χαχαχαχαχαχα) και τα έχει καταργήσει όλα πλέον χάρη στα κουπόνια (ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑΑΑΑ), γιατί δεν βγαίνει με θάρρος να πει "mea culpa κάναμε λάθη στο παρελθόν αλλά σας εγγυώμαι ότι δεν θα επαναληφθούν".

  ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ?

 19. koinos_nous avatar
  koinos_nous 02/07/2009 13:38:02

  Δυο κοματοσκυλα τσακωνονται για το ποιο απο τα δυο κοματα ειναι πιο διεφθαρμενο και εμεις παρακολουθουμε ?
  Που εχουμε φτασει ρε φουστη.

 20. ataktos avatar
  ataktos 02/07/2009 15:19:23

  Αι αι και εσείς με τέτοιες λεπτομέρειες ποιος ασχολείτο στα σοβαρά σήμερα …..μόνο ο κύριος Πάγκαλος …

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.