#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2012 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσες έδρες θα έχει η ΝΔ στη Νέα Βουλή;Το παζλ των εδρών, στις επικείμενες κρίσιμες εθνικές εκλογές, συμπληρώνεται πάνω σε τελείως διαφορετικό «καμβά»: Ο νέος εκλογικός νόμος κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές για βουλευτές οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν «κλειδωμένη» την εκλογή τους με βάση ένα πολύ υψηλό ποσοστό που θα συγκεντρώνει το κόμμα στο συγκεκριμένο νομό και τελικά να μείνουν εκτός Βουλής. Όπως επίσης μπορεί να συμβεί και το «σαρωτικό» σενάριο, να κερδίσει δηλαδή η Ν.Δ. όλες τις έδρες στις τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες και να αφήσει μόλις... μία ή δύο για τους αντιπάλους στις πενταεδρικές.

Τα τερτίπια του νέου εκλογικού νόμου αρχίζουν να ξεδιπλώνονται από τις τετραεδρικές περιφέρειες και πάνω, καθώς οι έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλη είναι μια περιφέρεια τόσο πιο πιθανό είναι να «δώσει» έδρες σε μικρότερους σχηματισμούς, ακόμη κι αν τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα από άλλα κόμματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν αφήσει στο συρτάρι των αναλυτών οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί, ο «ΤτΚ» επιχειρεί ένα «ταξίδι» στο χάρτη της Ελλάδας βάζοντας στο επίκεντρο τα πιθανά σενάρια των γαλάζιων εδρών.

 

ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ

Οι εκτιμήσεις λοιπόν δείχνουν ότι η Ν.Δ. φέρεται να έχει σημαντική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές περιφέρειες, επομένως το πιο πιθανό σενάριο είναι να τις πάρει όλες. Δηλαδή, να εκλέξει βουλευτή στη Θεσπρωτία, στη Φωκίδα, στα Γρεβενά, στη Σάμο, στην Κεφαλλονιά, στη Ζάκυνθο, στην Ευρυτανία και τη Λευκάδα.

ΔΙΕΔΡΙΚΕΣ - ΤΡΙΕΔΡΙΚΕΣ

Φαίνεται επίσης «στάνταρ» ότι θα πάρει μία έδρα από τις περιφέρειες όπου εκλέγονται συνολικά δύο βουλευτές. Δηλαδή, από έναν γαλάζιο βουλευτή θα έχουν η Χίος, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Πρέβεζα, το Λασίθι και το Ρέθυμνο. Το ίδιο σενάριο ισχύει για τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, εκλογή δηλαδή ενός βουλευτή, δεδομένου ότι το εκλογικό μέτρο είναι 33%. Επομένως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα βουλευτή θα εκλέξει η Ν.Δ. στη Λακωνία, στις Κυκλάδες, στη Χαλκιδική, στην Αρκαδία, στη Δράμα, στο Κιλκίς, στη Ροδόπη και την Ξάνθη, στη Λέσβο, στην Αργολίδα, στην Κέρκυρα και την Άρτα.

ΤΕΤΡΑΕΔΡΙΚΕΣ

Στο «γκρουπ» των τετραεδρικών εκλογικών περιφερειών, στις οποίες λόγω του εκλογικού νόμου το πρώτο κόμμα στη χώρα έχει ιδιαίτερο προβάδισμα, η Ν.Δ. δεν αποκλείεται να κερδίσει σχεδόν παντού και τις τέσσερις έδρες! Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο το βράδυ των εκλογών δεν είναι μόνο να γίνουν «γαλάζιες» οι οκτώ τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες, αλλά να «σαρώσουν» και τις τέσσερις έδρες οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Πέλλα, στον Εβρο, στην Ημαθία, στην Καβάλα, στην Κορινθία, στην Πιερία και τη Βοιωτία! Aπό το γενικό αυτό κανόνα θα πρέπει να εξαιρέσει κανείς τα Χανιά που αποτελούν την πιο ευμετάβλητη ίσως εκλογική περιφέρεια της χώρας.

ΠΕΝΤΑΕΔΡΙΚΕΣ

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα όμως για... όμορους νομούς: Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, οι πενταεδρικές περιφέρειες χωρίζονται σε δύο «κατηγορίες»: σε εκείνες όπου κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με τις τετραεδρικές, δηλαδή να εκλεγούν έως και τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ., και στις άλλες που ο εκλογικός νόμος δεν είναι... γενναιόδωρος μαζί τους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Μεσσηνία, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και στη δεύτερη η Φθιώτιδα, τα Γιάννενα, η Κοζάνη, η Μαγνησία και τα Δωδεκάνησα. Σ’ αυτές τις περιφέρειες το πράσινο φως θα ανάψει για έναν ή δύο γαλάζιους βουλευτές.

ΕΞΑΕΔΡΙΚΕΣ

Στις εξαεδρικές περιφέρειες Εύβοια και Α’ Πειραιά η δύναμη της Ν.Δ. στο Κοινοβούλιο θα μετρά από έναν έως δύο βουλευτές ενώ στην Ηλεία οι έδρες «παίζουν» από δύο έως τρεις.

ΕΠΤΑΕΔΡΙΚΕΣ

Στη Β’ Θεσσαλονίκης και τις Σέρρες, όπου «μπαίνει» δυναμικά η παρουσία του νέου εκλογικού νόμου, η Ν.Δ. θα υπολογίζει από μία έως τρεις έδρες. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό το σενάριο, καθώς οι Σέρρες είναι από τους ισχυρότερους νομούς της Νέας Δημοκρατίας, όμως εξαιτίας του εκλογικού νόμου ακόμη και η εκλογή τρίτου βουλευτή φαντάζει δύσκολη...

ΟΚΤΑΕΔΡΙΚΕΣ

Στον ίδιο «καμβά» οι ειδικοί μετρούν τις έδρες που κερδίζει το πρώτο κόμμα και στις οκταεδρικές περιφέρειες: Στην Αιτωλοακαρνανία η Ν.Δ. φαίνεται ότι κλειδώνει την εκλογή δύο έως τριών βουλευτών, στη Β’ Πειραιά η δύναμή της θα κινηθεί από μία έως τρεις έδρες, στη Λάρισα εκλέγει δύο και στο Ηράκλειο έναν με δύο βουλευτές.

Η μάχη των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

Στην Αχαΐα οι υπολογισμοί τής δίνουν από μία έως δύο έδρες ενώ τα «μαγικά» του εκλογικού νόμου θα «θεριέψουν» στις τέσσερις πολύ μεγάλες περιφέρειες: Την κυρίαρχη Β’ Αθηνών που εκλέγει συνολικά 42 βουλευτές, την Α’ Αθηνών, την Α’ Θεσσαλονίκης και την Αττική: Σ’ αυτές τις περιφέρειες, επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των εδρών μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα το πρώτο κόμμα να πάρει το «μπόνους» κατά περίπτωση, γι’ αυτό και η γκάμα των εδρών είναι μεγάλη. Οι υπολογισμοί φέρνουν τη Ν.Δ. στη Β’ Αθήνας να εκλέγει στη χειρότερη περίπτωση δέκα βουλευτές και στην καλύτερη δεκαέξι, στην Α’ Αθήνας, αν ληφθεί υπόψη και πάλι το χειρότερο σενάριο, η πόρτα της Βουλής θα ανοίξει για τέσσερις γαλάζιους ενώ θα διπλασιαστεί στην καλύτερη εκδοχή, φτάνοντας τους οκτώ. Στην Α’ Θεσσαλονίκης τα κλειδιά θα κρατήσουν σίγουρα τρεις γαλάζιοι βουλευτές καθώς το καλύτερο σενάριο στέλνει στη Βουλή άλλους τέσσερις, ενώ στην Αττική τα περιθώρια είναι από ιδιαίτερα στενά έως μεγάλα καθώς οι έδρες που θα κερδίσει η Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα είναι από δύο έως πέντε.

Κατερίνα Κατσαβού στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΦΗ avatar
  ΣΟΦΗ 28/04/2012 18:13:52

  100 εως 105

  • airman avatar
   airman @ ΣΟΦΗ 28/04/2012 18:35:25

   Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγει και πρώτο κόμμα!
   Για να μην πω ότι ο Τσίπρας έχει κι αυτός τις ίδιες πιθανότητες!
   Και γιατί να αδικήσουμε τον Καμμένο; Ψυχή δεν έχει αυτός;
   Αχ βρε Αλέκα! Μόνο εσύ κι ο Φώτης μένετε πιστοί στις παραδόσεις. Αντιπολίτευση και ξερό ψωμί! Με τον Καρατζαφέρη και τη Ντόρα να σας ζηλεύουν που δεν θα σας κάνουν παρέα!

 2. man8os avatar
  man8os 28/04/2012 18:26:23

  Εγω γιατι μετραω 110-120? μετραω λαθος?

 3. ΒΑΣΙΛΗΣ avatar
  ΒΑΣΙΛΗΣ 28/04/2012 18:27:29

  Η αλήθεια είναι, οτι δεν έχουν σημασία μονοεδρικές ή άλλο, γιατί το 1 κομμα παιρνει τις μονοεδρικες, ΑΛΛΑ ακομα κ αν χασε καποια/ες, θα παρει σε αλλους νομους εδρα
  Το μονο που εχει σημασια ειναι το ποσοστο του 1 κομματος, για 151 εδρες χρειαζετα 40.4%, επι εγκυρων ψηφων , Αφαιρουνται Λευκα κ ακυρα.
  Μετα για καθε 1% απο ψηφους/κομματα που δεν πιανουν το 3%, αφαιρειτε 0.404
  Δηλαδη αν Ντορα, Μανος, Κατσελη, Ανταρσυα, Οικολογοι, κλπ κανενας δεν πιασει το 3% αλλα ολοι μαζι παρουν 10%
  Τοτε η ΝΔ χρειαζεται 40.4 - 4.04= 36.36% για 151 Βουλευτες...
  και χοντρικα ΚΑΘΕ κομμα που Περναει το 3% παιρνει 2.7 βουλευτες για καθε 1%
  Απλα η ΝΔ παιρνει 101 (36.4 . 2.7) + 50 μπονους (σαν 1ο κομμα) = 151
  Δηλαδη μετα τις 50, οι υπολοιπες μοιραζονται αναλογικα, λογω των 50, συνηθως το 1 κομμα παιρνει κ τις μονοεδρικες,
  Γιαυτο κ η προταση Τσιπρα για συνεργασια στις Μονοεδρικες, ηταν ΜΕΓΑΛΗ μούφα, ακομα κ να παιρναν καποια μονοεδρικη (λογω εκλογικου μετρου, ας πουμε 51%), θα εχαναν, αντιστοιχα 1 εδρα σε αλλο νομο στην ΙΔΙΑ περιφερεια..

 4. GreekInLux avatar
  GreekInLux 28/04/2012 18:35:46

  Αυτό είναι με ή χωρίς το μπόνους...απ' όσο κατάλαβα είναι με το μπόνους σωστά; με ένα προχέιρο υπολογισμό που έκανα βγαίνει απο 106 έως 136...

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ GreekInLux 28/04/2012 18:53:13

   μπερδεύτηκα... :)

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 28/04/2012 19:09:28

  «Που πάμε; Θα νικήσουμε ποτέ; Προς τι όλη τούτη η μάχη;
  Σώπα! Οι Πολεμιστές ποτέ δεν ρωτούνε!»
  ~Νίκος Καζαντζάκης: «Ασκητική»

 6. Δήμος avatar
  Δήμος 28/04/2012 19:22:45

  Με τα τωρινά δεδομένα, έτσι όπως τα έχει σκαρώσει η συστημική σαπίλα, γύρω στις 120. Βγείτε έξω και αλλάξετε τη γνώμη σε όσους κινούνται εκτός τόπου και χρόνου και θέλουν να ψηφίσουν μυθομανείς. Άλλο η πατρίδα, άλλο οι καφενειακές αντιδράσεις.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Δήμος 28/04/2012 22:48:25

   Ας είμαστε λίγο προσεκτικότεροι όλοι μας, όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς.

   Ο υπερβάλλων ζήλος μάλλον ως ελλάτωμα λογίζεται και σπανίως κάνει καλό.

   Να θυμίσω ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος είναι γνωστός και ως "νόμος Παυλόπουλου".
   Αν ο κ.Παυλόπουλος είναι "συστημική σαπίλα" τότε κακώς βρίσκεται στις λίστες της ΝΔ όποιες "διασυνδέσεις" και αν έχει, όσες ψήφους και αν "κουβαλάει"

  • factorx avatar
   factorx @ Δήμος 29/04/2012 17:32:38

   http://www.ekloges.nd.gr/

 7. adder avatar
  adder 28/04/2012 19:58:07

  εγώ τα μετράω και βγαίνουν 217 ..........

  • Α avatar
   Α @ adder 29/04/2012 01:47:20

   έ όχι και τόσα πολλά! Και με 180 συμβιβάζομαι!

  • αντιδωρος avatar
   αντιδωρος @ adder 30/04/2012 03:07:58

   εμενα γιατι μου βγαινουν 462?

 8. Heaven avatar
  Heaven 29/04/2012 01:30:42

  πόσο σε πάω ρε Dimi!!!!

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 29/04/2012 07:47:18

  Heaven, Kαλό πρωϊνό μίας ηλιόλουστης Κυριακής.
  Εμείς, δεν καταδεχόμαστε να ρωτάμε. Με αταλάντευτη Πίστη στη Νίκη, πολεμάμε.

 10. m avatar
  m 29/04/2012 15:19:53

  Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι θα ιδρώσουμε για να βρούμε γεμάτο ΑΤΜ το επόμενο ΠΣΚ....

 11. ilektro77 avatar
  ilektro77 30/04/2012 08:42:34

  Η Ν.Δ θα έχει οριακή αυτοδυναμία. Στη βουλή θα μπούν επιπλέον : ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ, ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.