#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/03/2008 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πόρνοι» είναι όσοι συζούν χωρίς παπά, θεωρεί η Εκκλησία

«Όχι» στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Σε σχετική  ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η Εκκλησία «θεωρεί πορνεία κάθε άλλη συζυγική σχέση εκτός του γάμου». Τονίζει επίσης ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει καταστροφική βόμβα στα θεμέλια της χριστιανικής οικογένειας και όλης της ελληνικής κοινωνίας. Επειδή φυσικά δεν θα είχε κανένα νόημα να ανοίξουμε με τον σκοταδισμό κουβέντα περί της κοινωνικής ηθικής Μεσαίωνα στην οποία είναι εγκλωβισμένη η Εκκλησία, ή για το ποια ήταν η πραγματική ζωή του Ιησού (Μαγδαληνή), ρωτάμε απλώς αν θα ήταν ίδια η θέση της Εκκλησίας στην περίπτωση που το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης προέβλεπε και την ευλογία του από κάποιον παπά, έναντι του σχετικού αντιτίμου. Το θέμα είναι μεγάλο, επειδή πόσα από τα νέα ζευγάρια μπορούν σήμερα να διαθέσουν  τα τρία ή πέντε χιλιάρικα που απαιτούνται για ένα γάμο, σύμφωνα με όλες τις κοινωνικές συμβάσεις; Και βέβαια οι δεσποτάδες δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. «Τα έρμα τα γρόσια» που έλεγε και ο Κατσαντώνης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fantomas avatar
  fantomas 17/03/2008 17:26:22

  Σύντροφε, και συνοδοιπόρε, έχεις δίκιο βουνό ! Ένας γάμος φτάνει τα 15000 με 20000 ευρώ. Αλλά άντε πες τα στη Σοφία (η σύντροφος μου) που της λέω αστό (να παντρευτούμε δηλαδή) για του χρόνου αφού δεν υπάρχει φράγκο! αλλά αυτή αντί για απάντηση μου έστειλε ένα τηγάνι στο κεφαλή ! Εδώ χρωστάμε σε όλα τα ευαγή Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα (τώρα τελευταία σκέπτομαι να αποταθώ για δάνειο και σε Αλβανική τράπεζα αφού οι δικές μας δεν μου δίνουν άλλο) και αυτή θέλει γάμους !! Ο καθένας με τον πόνο του και εγώ με τον γάμο !

 2. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 17/03/2008 17:36:02

  το τι λεει η Εκκλησια ειναι δικό της προβλημα και αυτών που την ακούνε
  Σ όλο τον πολιτισμένο κόσμο γάμος είναιο πολιτικός και ο θρησκευτικός ειναι προαιρετικός. Εδω και στο αφγανισταν κανουν κουμαντο οι μουλάδες. (συγνωμη παππαδες)

 3. Τρολλ avatar
  Τρολλ 17/03/2008 17:53:51

  Κοίτα ποιοί μιλάνε. Αυτοί που γέμισαν με σκάνδαλα τις εφημερίδες, αυτοί που θα έπρεπε να σωπαίνουν. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και διαλέγουμε όποιον σύντροφο θέλουμε χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν ιμάμη.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 17/03/2008 18:39:47

  Η εκκλησία λέει πράγματα που δε στέκουν. Πορνεία δεν είναι η ελεύθερη συμβίωση.
  Γάμο μπορείς να κάνεις και πολιτικό αν θες με μηδέν κόστος. Γιατί θα πρέπει να ξοδέψεις τόσα λεφτά για το show στην εκκλησία?
  Τώρα το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει καμιά χρησιμότητα πέραν του ότι γλυτώνεις το διαζύγιο. Πως όμως θα ρυθμιστεί η διατροφή? Είδαμε πρόσφατα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ένα διαζύγιο ξετινάζει οικονομικά το ισχυρότερο οικονομικά μέρος. Άπαξ και παντρευτείς αποκτάς συνεταίρο για όλη σου τη ζωή ακόμη κι αν χωρίσεις. Για το θέμα αυτό δε μιλάει κανείς και αν δε λυθεί αυτό δεν θα έχει καθόλου καλό μέλλον ούτε το συμβόλαιο ούτε ο γάμος ως θεσμός.

 5. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 17/03/2008 19:19:35

  Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός για το γάμο αυξάνεται κατακόρυφα. Βλέποντας το κράτος τόσα χρήματα να πηγαίνουν -χωρίς λόγο για αυτό - στην Εκκλησία προσπαθεί να "τραβήξει κόσμο" από την εκκλησία. Έχοντας καταλάβει ο Ιερώνυμος τι παίζεται, προσπάθησε να ρίξει τις τιμές στους γάμους. Το έκανε λοιπόν λέγοντας πως για κάθε γάμο μόνο εθελοντικά θα πληρώνει κάποιος στην εκκλησία. Η κυβέρνηση προσπαθεί ουσιαστικά να μειώσει τα έσοδα της εκκλησίας -που είναι πάααρα πολλά - ώστε τα χρήματα αυτά να διακινούνται μεταξύ των απλών πολιτών και από τις συναλλαγές αυτές θα προέλθουν και τα αντίστοιχα έσοδα για το κράτος από τους φόρους, και θα αυξηθεί και η εμπορική κίνηση στην πεσμένη αγορά. Οι παππάδες βλέποντας τα έσοδά τους να μειώνονται πολεμάει αυτήν την πρόταση της κυβέρνησης. Και πως θα μπορούσε να το κάνει; Θεωρώντας βλάσφημο όποιον κάνει το αντίθετο από αυτό που λέει η εκκλησία -όπως το έκανε πάντοτε δηλαδή. Δέχομαι την εκκλησία μόνο διότι συμφωνώ με τις αξίες που προβάλλει το ευαγγέλιο και θέλω αυτές να περάσουν στους απογόνους μου. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δε σημαίνει τυφλή υποταγή στους παππάδες και σε ότι λένε.

  ΥΓ.: Δείτε το zeitgeist για να καταλάβετε πόσο ψεύτικη είναι η θρησκεία και πως χρησιμοποιείται για προπαγάνδα. Το έχω ξαναγράψει για το zeitgeist και να με συγχωρείτε που spamαρω αλλά είναι απίστευτο πραγματικά. (zeitgeistmovie.com)

 6. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 19:38:16

  Δείτε το zeitgeist για να καταλάβετε πόσο ψεύτικη είναι η θρησκεία και πως χρησιμοποιείται για προπαγάνδα. Το έχω ξαναγράψει για το zeitgeist και να με συγχωρείτε που spamαρω αλλά είναι απίστευτο πραγματικά
  ---------------------------------------------------
  Ωραίες μπούρδες λέει η ταινία.

  Γιατί δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Carpenter και οι Αναγεννησιακοί τα ίδια πράγματα έλεγαν.

  Αλλά η ταινία παραμελεί το γεγονός ότι ακόμη και Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, πόσω μάλλον το Μαντείο των Δελφών, "προφήτευσαν" την έλευση του Χριστού.

  Για τα υπόλοιπα κομμάτια της ταινίας, μόνο θεωρίες συνομωσίας είναι.

 7. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 19:39:57

  Και όσο για τα περι θρησκείας, αλήθεια μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί πολλοί επιστήμονες στρέφονται στην θρησκεία; Μήπως φοβούνται την εξέλιξη της επιστήμης; Μήπως πιστεούν πραγματικά ότι όντως υπάρχει μια ανώτερη δύναμη;

 8. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 17/03/2008 19:40:56

  Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες που βασιλεύουν οι αξίες του καπιταλισμού η γυναίκα-μητέρα έχει απαξιωθεί. Κυριαρχεί το μοντέλο της γυναίκας που κυοφορεί πάνω από 30. Επίσης μια γυναίκα που κυοφορεί για πρώτη φορά μεγάλη κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει μόνο ένα παιδί, γιατί είναι κουραστικό για μια γυναίκα πάνω από 30 να τρέχει πίσω από πιτσιρίκια. Ότι και να κάνεις λοιπόν για το γάμο όσα και σύμφωνα να φτιάξεις αν δεν παραγκωνίσεις τις αιτίες ου φαινομένου της υπογεννητικότητας δεν πρόκειται να αλλάξει η κοινωνία στο θέμα της υπογεννητικότητας. Ο Δρετάκης ασχολείται από το 83 με το θέμα αλλά τον γράφουν κανονικά.

 9. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 17/03/2008 19:56:55

  Κάτσε ρε Nick. Πες μας τις μπούρδες που λέει η ταινία. Πες μου μια έστω. Όσο για την έλευση του Χριστού αν είχες δει την ταινία θα καταλάβαινες ότι δεν υπήρξε ποτέ. Είναι πολύ απλό: Η ύπαρξη του Χριστού περιγράφεται ΜΟΝΟ στην Αγία Γραφή και στα εκκλησιαστικά κείμενα. Αλλά δεν περιγράφεται σε ΚΑΝΕΝΑ ιστορικό κείμενο, ΠΟΥΘΕΝΑ. Αν υπήρξε κάποτε Χριστός που έκανε θαύματα δε θα αναφερόταν σε κάποια περιγραφή κανενός ιστορικού; Καταλαβαίνω τη δυσκολία σου να αποδεχτείς ότι δεν υπήρξε Χριστός, γιατί το αντίθετο σου διδάσκανε τόσα χρόνια, αλλά προσπάθησε να σκέφτεσαι ότι σου λένε. Είσαι στην ίδια κατάσταση με τους Σκοπιανούς μου φαίνεται: Τόσα χρόνια τους διδάσκουνε ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και όταν έρθει η ώρα να δουν την αλήθεια κατάματα δεν μπορούν να την πιστέψουν.

 10. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 17/03/2008 19:59:50

  Και ξέχασα: Τι εννοείς όταν λες "πολλοί επιστήμονες στρέφονται στην θρησκεία"; Ψάχνουν μέσα στη θρησκεία τη λύση για τα επιστημονικά ερωτήματα που τους απασχολούν; Η πιστεύουν στο Χριστιανισμό; Αν εννοείς το πρώτο θα ήθελα ένα παράδειγμα. Αν εννοείς το δεύτερο να σου πω τι έγραψα και εγώ στο πρώτο σχόλιό μου:

  "Δέχομαι την εκκλησία μόνο διότι συμφωνώ με τις αξίες που προβάλλει το ευαγγέλιο και θέλω αυτές να περάσουν στους απογόνους μου. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δε σημαίνει τυφλή υποταγή στους παππάδες και σε ότι λένε."

 11. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 20:25:23

  Καταλαβαίνω τη δυσκολία σου να αποδεχτείς ότι δεν υπήρξε Χριστός, γιατί το αντίθετο σου διδάσκανε τόσα χρόνια, αλλά προσπάθησε να σκέφτεσαι ότι σου λένε.
  ==================================================
  Τόσα χρόνια φιλαράκο μου διδάσκανε ότι "όλα αυτά είναι μπούρδες, ότι ο Χριστός δεν υπήρξε" κλπ κλπ.

  Το εντελώς αντίθετο δηλαδή.

  Δεν υπήρξε ποτέ; Μήπως δεν υπήρξε και ο Πόντιος Πιλάτος; Αλλού είναι το θέμα αγαπητέ και πολλοί κληρικοί και Ιστορικοί το έχουν θέσει: Εκφράζεται σοβαρή διαφωνία για το αν όντως γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου, όπως επίσης εκφράζεται διαφωνία για το αν όντως έκανε θαύματα. Όπως επίσης εκφράζονται φόβοι ότι η Βίβλος έχει χαλκευτεί σε μεγάλο βαθμό και ότι πολλά "κρυφά" κείμενα της επίτηδες αφαιρέθηκαν.

  Χρόνια τώρα ασχολούμουν με το κίνημα του Νεο-παγανισμού που στρέφεται εναντίον του Χριστιανισμού. Σαφώς και έχουν γίνει άπειρα εγκλήματα και από την Καθολική και από την Ορθόδοξη εκκλησία, αλλά πρακτικές τύπου "Ιερά Εξέταση" γινόντουσαν και από τα μαντεία της Αρχαίας Εποχής.

  Η πλάκα είναι ότι όσοι προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον Χριστιανισμό, πέφτουν σε ιστορικές αντιφάσεις. Και συνήθως αυτοί που κάνουν τις αμφισβητήσεις πίστευαν συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία.

  Το βίντεο εδώ δίνει μια κάποια απάντηση στο Zeitgeist.

  http://www.youtube.com/watch?v=juKFSlQWojs

  Όσο για τους επιστήμονες, στρέφονται στη θρησκεία για να βρούν απαντήσεις που η επιστημη δεν μπορεί να αποδείξει. Και υπάρχουν επιστήμονες που εγκατέλειψαν το επάγγελμα τους και στράφηκαν στη θρησκεία για να βρούν οι ίδιοι απαντήσεις.

 12. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 20:30:40

  Θέλει πολύ διάβασμα όλη αυτή η Ιστορία.

  Και από τη στιγμή που δεν έχεις διαβάσει ΣΩΣΤΑ την Παλαιά και Καινή ΔΙαθήκη, την Αποκάλυψη του Ιωάννου και την Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, συμπέρασμα ΔΕΝ προκειται να βγάλεις.

  Και ξαναλέω: Τα επιχειρήματα του Zeitgeist τα έχω ακούσει και τα έχω διαβάσει ουκ ολίγες φορές από ανθρώπους που τάχα μου ξέρουν από θρησκείες και Ιστορία.

  Πήγαινε ρώτα έναν Εθνολόγο για να καταλάβεις που είναι το ζουμί.

  Και η θρησκεία είναι ανθρώπινη επινόηση όχι για έλεγχο των μαζών (αν και η Ιστορία διδάσκει το αντίθετο ελέω πολιτικής εκμετάλλευσης) αλλά γιατί ο ίδιος ο άνθρωπος θέλει να νιώθει "ασφαλής" και ότι "υπάρχει κάτι ανώτερο από αυτόν".

 13. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 20:37:22

  Ρε συ Nick το γεγονός ότι ένας επιστήμονας μπορεί να πιστεύει "γιατί ο ίδιος ο άνθρωπος θέλει να νιώθει “ασφαλής” και ότι “υπάρχει κάτι ανώτερο από αυτόν", όπως εσύ λες, δε σημαίνει απολύτως τίποτα.
  Επίσης λες:
  "Όσο για τους επιστήμονες, στρέφονται στη θρησκεία για να βρούν απαντήσεις που η επιστημη δεν μπορεί να αποδείξει."
  Και εγώ θέλω να σε ρωτήσω: η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει. Η θρησκεία μπορεί????
  Όχι φυσικά, γι'αυτό και η θρησκεία είναι θέμα πίστης και δεν εντάσσεται στις επιστήμες...

  Άλλο η προσωπική πίστη λοιπόν και άλλο η θρησκεία. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Εκτός κι αν φτάσει η επιστήμη να εξηγήσει τα πάντα και να δώσει τις απαντήσεις που λες, οπότε εκεί τα ένα θα αποκλείει το άλλο...

 14. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 17/03/2008 20:37:27

  Λεχρίτη (sic), σκέψου λογικά. Να σού πω πού κάνεις λάθος. Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟ στο ότι κάποιος οραματιστής, προφήτης, θαυματοποιός, θεραπευτής, ζηλωτής, ό,τι θέλεις ΥΠΗΡΞΕ (ΑΠΛΩΣ ΥΠΗΡΞΕ) στην Ιουδαία της εποχής! Υπήρχαν, απλούστατα, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ τέτοιοι! (Και ένας είχε το αποτέλεσμα στην Ιστορία που ξέρουμε!) Η υπόθεση που αμφισβητείς (το ότι ΑΠΛΩΣ ΥΠΗΡΞΕ - ΠΡΟΣΕΞΕ, ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΝ ΗΤΑΝ ΥΙΟΣ ΘΕΟΥ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΙΣΤΗΣ) είναι η πλέον πιθανή του κόσμου!

  Το αντίθετο, να έγινε ό,τι έγινε από το... μηδέν, θα ήταν το εντελώς παράξενο, το οποίο βάσει του κανόνος «extraordinary claims need extraordinary evidence», είμαστε υποχρεωμένοι, σκεπτόμενοι επιστημονικώς, να απορρίψουμε ως εντελώς απίθανη υπόθεση.

  [Θα στείλω και κάτι άλλο ακόμη.]

 15. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 20:40:25

  sorry ήθελα να πω: Άλλο η προσωπική πίστη λοιπόν και άλλο η επιστήμη
  instead of:
  Άλλο η προσωπική πίστη λοιπόν και άλλο η θρησκεία

 16. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 17/03/2008 20:45:14

  [Το ακόλουθο είχε γραφτεί ως απάντησις σε κάποιον εμπαθή υβριστή, γι' αυτό και το οξύ ύφος, το οποίον δεν απευθύνεται βεβαίως στους παρόντες. Αλλά επειδή περιέχει αρκετά στοιχεία και παραπομπές, τό προωθώ ως έχει, καταχρώμενος τον χώρο σας, για όποιους ενδιαφέρονται. Ευχαριστώ.]

  Ἡ ἔως φαιδρότητος ἀντιεπιστημονικότης τῶν συνωμοσιολόγων περί... ἀνυπαρξίας τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἔγκειται (ἐκτὸς ἀπὸ τὶς τερατολογίες ποὺ ἐφευρίσκει κάθε τόσο ὁ διαβόητος «Δαυλός») στὸ ὅτι παραβιάζουν τὸ ὑπ᾿ ἀριθμὸν ἕνα ἀξίωμα τῆς ἱστορικῆς ἐρεύνης καὶ τῆς λογικῆς. Ὅπως αὐτὸ τὸ διετύπωσε ὁ μεγάλος ἐπιστήμων καὶ σκεπτικιστὴς Carl Sagan, «extraordinary claims require extraordinary evidence» Αὐτὸ τὸ ἀξίωμα εἶναι ὁ πρῶτος ὁδηγὸς στὴν ἱστορικὴ ἔρευνα. Εἰδάλλως, λογικὲς ὑποθέσεις μποροῦν νὰ γίνουν γιὰ κάθε ἐνδεχόμενο, τίποτε δὲν ἀποκλείεται, καὶ τὸ πιὸ τρελὸ ἐνδεχόμενο ἔχει μιὰ πιθανότητα· ἀπὸ τὸ νὰ εἶναι συνωμοσία τὸ ὅτι δῆθεν πήγαμε στὴν Σελήνη, μέχρι τὸ ὅτι ὁ Χριστιανισμὸς κατασκευάστηκε ἐκ τοῦ μηδενὸς τό... 330 μ.Χ. (Αὐτὸ εἶναι ἄλλωστε τὸ ἀντικείμενο τοῦ ἱστορικοῦ μυθιστορήματος, τοῦ Ντὰν Μπράουν, τοῦ «Δαυλοῦ», τοῦ Λιακόπουλου, τοῦ ΥΣΕΕ, τοῦ Ἱστοῦ e-e-e.gr κλπ κλπ. Ἡ διαφορὰ εἶναι, ὅτι γιὰ ἐθνικοὺς καὶ πολιτικοὺς (καὶ ὄχι θρησκευτικοὺς στὴν πραγματικότητα) λόγους, ἐν Ἑλλάδι πολεμᾶται ἀπὸ τὸ κατεστημένο καὶ καθυβρίζεται μόνον ὁ Λιακόπουλος, ὄχι βεβαίως ἐπειδὴ εἶναι τερατολόγος (ποὺ εἶναι), ἀλλὰ ἐπειδὴ (ἱσχυρίζεται ὅτι) εἶναι χριστιανός.)

  Ἔτσι, γιὰ τὸ φυσιολογικότερο πρᾶγμα τοῦ κόσμου, κάτι γιὰ τὸ ὁποῖο οὐδεὶς ποτὲ ἀνὰ τοὺς αἰῶνες σκέφθηκε ἔστω καὶ πρὸς στιγμὴν νὰ ἀμφιβάλῃ (ὄχι μόνον ἐκ τῶν χριστιανῶν, ἀλλὰ καὶ ἐκ τῶν ἀπηνῶν διωκτῶν τους, οἱ ὁποίοι χίλια-δυὸ σκαρφίστηκαν καὶ ἔγραψαν κατὰ τῶν χριστιανῶν, ἀλλὰ αὐτὸ ὄχι), ὅτι δηλαδὴ κάποιος ἄνθρωπος Ἰησοῦς... ὑπῆρξε (τί... παράλογος ἰσχυρισμός!) πλάστηκε μόλις ἐδῶ καὶ ἕνα-δυὸ αἰῶνες, καὶ ἰδίως σήμερα προπαγανδίζεται (φυσικὰ χωρὶς καμμία ἀνταπόκρισι ἀπὸ τὴν ἱστορική, φιλολογική, θρησκειολογική ἐπιστήμη) τὸ νεωτερικὸ ἰδεολόγημα ὅτι ὁ Ἰησοῦς... δὲν ὑπῆρξε! (Καὶ οὔτε πήγαμε στὴν Σελήνη, ὡς γνωστόν, ἐξάλλου.)

  Στὴν πραγματικότητα, ἡ ἐμμονὴ πολλῶν νὰ ἀρνοῦνται τὴν ἱστορικὴ ὕπαρξι τοῦ Ἰησοῦ ὀφείλεται σὲ καθαρὰ ψυχολογικοὺς λόγους ἀδυναμίας χαρακτῆρος. Οἱ ἄνθρωποι φοβοῦνται καὶ ἀντιμάχονται τὴν ἐνδόμυχη πίστι τους. Φοβοῦνται ὅτι δὲν εἶναι πραγματικῶς ἄθεοι, ὅπως μάχονται νὰ εἶναι. (Ἐὰν ἦταν, δὲν θὰ μάχονταν· ἁπλῶς θὰ ἦταν.) Διότι, ἕνας πραγματικὸς ἄθεος σὲ τί μπορεῖ νὰ ἐπηρεασθῇ καὶ εἰς τί τὸν ἀφορᾷ τὸ φυσιολογικότερον τῶν πραγμάτων: ἕνας ἄνθρωπος ποὺ τὸν ἔλεγαν Ἰησοῦ, ἁπλῶς, νά... ὑπῆρξε! Τί ἔχει νὰ κάνει αὐτὸ μὲ τὴν ὕπαρξι Θεοῦ καὶ τὴν πίστι; Τίποτε ἀπολύτως. Ἀλλά, φαίνεται, ὅτι οἱ ἄνθρωποι αὐτοὶ ἔχουν ἀκόμη μέσα τους τὴν φοβία τῆς παλαιᾶς τους πίστης καὶ μάχονται νὰ τὴν ξεριζώσουν, διότι νιώθουν νὰ τοὺς ἀπειλῇ. Εἶναι τόσο ἀδύναμη ἡ ἀθεΐα τους, ὥστε νιώθουν ὅτι αὐτὴ ἀπειλεῖται ἀπὸ τὴν ἀδιάφορον ὕπαρξιν ἑνὸς ἁπλοῦ ἀνθρώπου. Ἡ συμπεριφορά, ὅμως, αὐτὴ δὲν εἶναι γενναία καὶ ἀρμόζουσα εἰς Ἕλληνας.


  Κατ᾿ ἀρχὴν ὁποιαδήποτε συζήτησις θὰ ἔπρεπε νὰ γίνει ὄχι μὲ βάση τὰ ἐπιχειρήματα τοῦ «Δαυλοῦ», ἀλλὰ μέ βάση τὰ ἐπιχειρήματα αὐτῶν τῶν ὁποίων τοὺς ἰσχυρισμοὺς θέλουμε νὰ ἀνατρέψουμε. Γιὰ νὰ ἐξετασθῇ ἐὰν μποροῦμε νὰ ἀνατρέψουμε τοὺς ἰσχυρισμούς τους, πρέπει νὰ δοῦμε πρῶτα τὰ στοιχεῖα τους καὶ τὰ ἐπιχειρήματά τους.

  Ἰδοὺ προχείρως δύο ἀπὸ τὰ ἀναρίθμητα ποὺ μπορεῖ νὰ βρῇ κανείς:

  Dr. William Lane Craig, The Evidence For Jesus

  Dr. William Lane Craig, Rediscovering the Historical Jesus

  Ἂν θέλει νὰ ψάξῃ κανεὶς περισσότερο, δηλαδή, καὶ δὲν ἀρκεῖται, ὅπως ἀνέλυσα, στὴν ἁπλὴ λογική. Διότι ἐδῶ, περίεργοι τύποι ὅπως οἱ κ. Λιάκος, Φραγκουδάκη, Ρεπούση, κ.ἄ. ἰσχυρίζονται ὅτι δὲν ὑπάρχει Ἑλλὰς καὶ Ἑλληνικὸν Ἔθνος, ὅτι δὲν ὑπάρχω ἐγώ· ὅταν λοιπὸν αὐτοὶ οἱ κύριοι ἀρνοῦνται αὐτὴν τούτην τὴν δική μου ὕπαξι ὡς Ἕλληνος, ὅταν ἐξαφανίζουν ἀπὸ τὰ βιβλία τῶν παιδιῶν μου ὁλόκληρο 1821 καὶ 1940, θεωρῶ ἀποπροσανατολιστικές, εἴτε λόγῳ ἀφελείας (ὁρισμένων χριστιανόφοβων φονταμενταλιστῶν) εἴτε λόγῳ σκοπιμότητος (διαφόρων συμφερόντων) τὴν περὶ ὄνου σκιᾶς καὶ περὶ θρησκευτικῶν συζήτησι. Τῶν οἰκιῶν ἡμῶν ἐμπιπραμένων, κάποιοι ἐπιμένουν καὶ ἄδουν, λὲς καὶ θὰ ἔχει μείνει εἴτε Ὀρθοδοξία εἴτε Δωδεκάθεον, ἐὰν δὲν ἔχει μείνει κἂν Ἑλλάς. Ἐὰν δὲν ἐπρόκειτο περὶ χαρακτηριστικῆς βλακείας, θὰ ὀμιλοῦσα διὰ συνειδητὴν προδοσίαν.

  Ἀλλά (πρὶν τρελαθῶ σὰν τοὺς κουτοχορτοφάγους ἀναγνῶστες τοῦ «Δαυλοῦ» καὶ ἀρχίσω νὰ ἀναρωτιέμαι ἂν καὶ ὁ... Σωκράτης ὑπῆρξε, ἀφοῦ ἀπὸ τὸν Πλάτωνα καὶ κάτι ἄλλους τρίτους τὸν γνωρίζουμε, ἢ νὰ ὑποθέσω ὅτι ἡ ἐκρηξι τοῦ χριστιανισμοῦ ὀφείλεται σὲ ἀνεξήγητη πίστι σὲ κάποιο... φάντασμα (κάτι τόσο ἀπίστευτο καὶ θαυμαστὸ θὰ ἦτο ἐπαρκὴς ἀπόδειξις ὅτι -ναί, τότε!- ὁ χριστιανισμὸς εἶναι ὄντως θεόπνευστος!)) ἐπιστρέφω στὴν ἁπλὴ λογική, τὴν ὁποίαν, ὅπως ἀνέλυσα, καὶ κατὰ τὴν ὁδηγίαν τοῦ σκεπτικιστοῦ Κὰρλ Σαγκάν, ὀφείλουμε πᾶντες νὰ ἐμπιστευόμεθα. Καὶ παραπέμπω ὄχι σὲ χριστιανικὴ πηγή, ἀλλά -ὦ, ναί!- στὸ infidels.org (sic), ὅπου ὁ ἄκρως σκεπτικιστὴς καὶ δύσπιστος συγγραφεὺς, ἔχοντας πρῶτα ἐξετάσει κάθε πιθανὴ ἀνεπάρκεια, ἀδυναμία ἢ καὶ πιθανότητα πλαστογραφήσεως κάθε ἀναφορᾶς στὸν Ἰησοῦ, ὀμολογεῖ ἐντίμως ὁ ἄνθρωπος, καθὼς ἔστω καὶ αὐτὸς ὁ ἄθεος σκεπτικιστὴς δὲν εἶναι ἀναγνώστης τοῦ «Δαυλοῦ» γιὰ νὰ ἔχῃ ἀπολέσει κάθε λογική, ὅτι:

  «McDowell quotes John Montgomery, who states the New Testament documents are reliable and therefore provide good evidence for the historicity of Jesus. Although I disagree with McDowell (and Montgomery) over the degree of reliability of the New Testament, that disagreement is irrelevant here. There is simply nothing intrinsically improbable about a historical Jesus; the New Testament alone (or at least portions of it) are reliable enough to provide evidence of a historical Jesus.»

  Καὶ σημειώνει χαρακτηριστικῶς: «In other words, the mere claim that "Jesus existed" is not an extraordinary claim and therefore does not require extraordinary evidence.» (Ἐνῷ, βεβαίως, χρειάζεται «extraordinary evidence» ὁ ἀντίθετος -ἀπίθανος- ἰσχυρισμός.)

  Καὶ καταλήγει: «I think there is ample evidence to conclude there was a historical Jesus. To my mind, the New Testament alone provides sufficient evidence for the historicity of Jesus, but the writings of Josephus also provide two independent, authentic references to Jesus.»

 17. Gothangel avatar
  Gothangel 17/03/2008 20:48:19

  Ειχαμε την ιδια εμπνευση!
  Διάβασε αυτό μου το άρθρο, το θιγω, αν θες. ;)

 18. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 20:54:56

  Εκτός κι αν φτάσει η επιστήμη να εξηγήσει τα πάντα και να δώσει τις απαντήσεις που λες, οπότε εκεί τα ένα θα αποκλείει το άλλο…
  ---------------------------------

  Η επιστήμη επιβεβαίωσε ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε σε 7 ημέρες...

 19. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 20:57:17

  Άντε και το επιβεβαίωσε αυτό η επιστήμη. Αυτό τι σημαίνει????
  Ότι θα πας στον παράδεισο αν είσαι καλό παιδί ή την ύπαρξη της ψυχής μετά το θάνατο?
  Αυτές είναι οι ανησυχίες και ανασφάλειες που κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν σε κάτι ανώτερο, κι όχι αν ο κόσμος δημιουργήθηκε σε 7 ή 10 μέρες...

 20. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 21:02:25

  Σημαίνει ότι ίσως η Βίβλος να μην είναι παραμύθι...

  Μια επιστημονική εξήγηση περί 7 ημερών

  http://www.koutouzis.gr/exi-meres.htm

 21. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 21:05:21

  Δεν έχω καμία πρόθεση να σε πείσω να αλλάξεις γνώμη για κάτι και σέβομαι την πίστη του κάθε ανθρώπου.

  Αλλά για μένα προσωπικά αυτό δε λέει τίποτα. Δε μου δίνει απολύτως καμία απάντηση. Γιατί και πολλά άλλα έλεγε η θρησκεία τα οποία διαψεύστηκαν από την επιστήμη...

 22. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 21:07:51

  Παρεπιμπτόντως, το link που δίνεις είναι από την "επιστήμη" του 'creationism' σε αντικατάσταση του 'evolution'?

 23. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 21:19:04

  Σαν τι άλλα; Ότι η παρθενογέννηση είναι αδύνατη στον άνθρωπο όταν είναι δυνατή σε άλλα θυλαστικά;

 24. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 21:21:04

  "Από τη λάσπη- και τα απαραίτητα αμινοξέα-
  δημιουργείται το πρώτο κύτταρο. Και
  έχουμε τον ΑΔΑΜ-γήϊνο. Το κύτταρο
  αυτό διχοτομείται-έτσι γίνεται και
  σήμερα κατά τον πολλαπλασιασμό των
  κυττάρων- και από την πλευρά του
  Αδάμ, έχουμε την Εύα- ή την Πανδώρα."

  Αυτό είναι τόοοοσο λάθος. Δεν είμαι φυσικός, οπότε δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχουν κι άλλα λάθη, αλλά τουλάχιστον οι πρώτοι μονοκύτταροι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν στη γη δεν διαχωρίζονταν σε θηλυκό και αρσενικό. Ήταν ερμαφρόδιτα για πάρα πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς δεν είμαι καλή στο να συγκρατώ νούμερα για να θυμάμαι πόσα χρόνια, αλλά αν σε ενδιαφέρει δεν είναι δύσκολο να το μάθεις με μια ψακτική στο google.

  Και για να εξηγηθώ, δε θέλω να σου επιτεθώ, αλλά όπως προείπα, άλλο η θρησκεία, άλλο η επιστήμη. Όταν η θρησκεία πάει να εξηγήσει "επιστημονικά" τα διδάγματά της, καταντάει μια γελοιότητα, που δεν είναι ούτε θρησκεία ούτε επιστήμη πλέον. Και δεν είναι και πολύ δύσκολο να πάρεις όλες τα θρησκευτικά διδάγματα και να τα ντύσεις με έναν "επιστημονικό" μανδύα...Αν και θέλει λίγο τέχνη ομολογουμένως... Αυτό κάνει και το 'creationism'...

 25. AnonymOs avatar
  AnonymOs 17/03/2008 21:23:28

  Αυτό που κατάλαβα είναι ότι θα γεμίσει ο τόπος
  μπάσταρδα και ορφανά παιδιά. Αφού υπάρχει τέτοια
  ανευθηνότητα.
  Άλλά γιατί δεν βλέπετε την Ιστορία.
  Όταν ήρθε ο Λενιν στα πράγματα 1917 στην Ρωσία κατήργησε τον θεσμό του γάμου και τον ένανε απλό
  με μια απλή δήλωση στον τοπικό γραφείο.
  Σε λίγο γέμισε ο κόσμος εγκαταλελημένα παιδιά, και
  ανύπαντρες και παρετημένες γυναίκες.
  Έτσι το 1928 το πήραν πίσω γιατί δεν προχωρούσε άλλο.
  Εμείς όμως φαίνεται πως πάμε πίσω μιμούμενοι την
  δύση.Αυτά από εκεί εκπορεύονται και όχι από αιτήματα του κόσμου.

  Δυστηχώς θα έχουμε πάμπολες δυσκολίες.
  Οίδομεν..εδώ η ρόδος εδώ και το πήδημα..

 26. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 21:23:58

  Τι σαν τι άλλα ρε Nick?

  Εγώ προσωπικά θα πίστευα αν μου αποδείκνυε κάποιος ότι υπάρχει ζωή μετά θάνατον... Αυτή είναι η κύρια ανησυχία όλων των ανθρώπων. Και αυτό δεν μπορεί να το αποδείξει ούτε η θρησκεία ούτε η επιστήμη (και μάλλον δε θα μπορέσουν και ποτέ)

 27. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 21:25:57

  Δηλαδή τώρα δεν έχουμε "μπάσταρδα" (ωραίες εκφράσεις) και ορφανά παιδιά επειδή ο γάμος είναι ακριβός, και έτσι δεν παντρεύονται τα ζευγάρια και άρα δεν κάνουν και παιδιά????
  Τρελός ο συλλογισμός.....

 28. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 21:37:09

  Όταν η θρησκεία πάει να εξηγήσει “επιστημονικά” τα διδάγματά της, καταντάει μια γελοιότητα, που δεν είναι ούτε θρησκεία ούτε επιστήμη πλέον.
  -------------------------------------------------
  Γι'αυτό το λόγο πολλοί επιστήμονες και θρησκειολόγοι λένε ότι τις Γραφές θα πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε αλληγορικά. Πολλοί προσπάθησαν να εξηγήσουν τη Βίβλο κυριολεκτικά, αλλά κάπου έχασαν τη μπάλλα γιατί πολύ απλά ο ανθρώπινος νους κάπου κολλάει.


  Εγώ προσωπικά θα πίστευα αν μου αποδείκνυε κάποιος ότι υπάρχει ζωή μετά θάνατον…
  ---------------------------------------------------
  Ρώτα κάποια/κάποιον που είχει την τύχη/ατυχία να πέσει σε κώμα και να κάνει "μεταφυσικά ταξίδια".

 29. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 21:38:17

  Το σίγουρο ειναι ότι υπάρχει ψυχή. Αποδεδειγμένα... πως γίνεται να πεθαίνουμε και να ζυγίζουμε 21 γραμμάρια λιγότερο;;

 30. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 21:44:03

  Τα "μεταφυσικά ταξίδια" μπορούν να εξηγηθούν (όχι πλήρως ακόμα) από τις νευροεπιστήμες.
  Όταν είσαι σε κώμα και ο εγκέφαλος δεν έχει νεκρωθεί, μπορεί να παραγάγει παραισθήσεις. Ο εγκέφαλος όμως θα παραγάγει αυτά που εσύ φοβάσαι ή ελπίζεις, νοιώθωντας πως είσαι σε κίνδυνο. Και αυτό κάνει...
  Μπορεί να μην το δεχτείς αυτό, αλλά εγώ αυτό πιστεύω. Ούτως ή άλλως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που πέφτουν σε κώμα "μεταθανάτιες εμπειρίες". Όπως και νά'χει όμως, και αυτό ακόμα είναι θέμα πίστης. Υπάρχει εναλλακτική εξήγηση πέραν της θρησκευτικής, χωρίς βέβαια να έχει αποδειχθεί ακόμα. Εγώ λοιπόν πιστεύω την εναλλακτική εξήγηση...
  Δεν μου αποδεικνύει τίποτα η παραίσθηση κάποιου που πέφτει σε κώμα, όπως και οι παραισθήσεις κάποιων που παθαίνουν βλάβη σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου τους (ξεχνάω πως το λένε, sorry) και νομίζουν ότι τους μιλάει ο θεός...

 31. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 21:45:24

  Επειδή έχω ψιλοδιαβάσει σχετικά, αυτό με τα 21 γραμμάρια είναι ένας πολύ ωραίος μύθος.
  Βασίστηκε σε πείραμα ενός επιστήμονα, αλλά δεν κατάφερε κανείς μετά να βρει κάτι αντίστοιχο...

 32. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 21:46:44

  Όταν πεθαίνεις το σώμα αποβάλλει όλα τα υγρά του (π.χ. ιδρώτας, ούρα). Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να αποδίδεται εκεί αυτό που είχε βρει ο συγκεκριμένος επιστήμονας

 33. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 17/03/2008 21:47:10

  Στη Δύση το ξέρω για ομοφυλόφιλους κι όχι για ετερόφυλους. Στην Ελλάδα δεν προσφέρει κάτι και όποιος δεν έχει λεφτά κάνει πολιτικό.

 34. geo avatar
  geo 17/03/2008 22:03:11

  Στέκομαι στο σημείο που αναφέρεται ότι ο αρχιεπίσκοπος είπε να δίνει ο κάθε πιστός ό,τι θέλει για τον γάμο. Και το αναφέρουμε ως νέο... Κι όμως είναι θέσφατο ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε ΤΙΠΟΤΑ και για κανένα "ΜΥΣΤΗΡΙΟ" ή άλλη υπηρεσία από την εκκλησία... Δεν ντρέπονται λίγο λέω εγώ μ' αυτά και μ' αυτά... Συγχίζομαι διότι ανήκω σε μια -μεγάλη απ' όσο έχω καταλάβει από συζητήσεις- μερίδα συμπολιτών που έκαναν έρανο από τους φίλους τους κατά την διάρκεια βάφτισης δεδομένου το "ό,τι θέλετε αφήνετε" του παπά δεν είχε ακριβώς τα ίδια μηδενικά με το "ό,τι θέλω αφήνω" που είχα εγώ στο μυαλό μου...

 35. AnonymOs avatar
  AnonymOs 17/03/2008 22:15:05

  Πείτε ότι θέλετε.
  Αλλά ότι δεν πάω στην Εκκλησία για οικονομικούς λόγους αυτό είναι: ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!!

  Δηλάδή τι θέλετε να πείτε,
  δεν μπορεί να πάνε 3 άνθρωποι μ' ένα παπά
  σ' ένα εξωκκλήσι - ούτε νυφικό, ούτε προσκλητήρια
  ούτε,τίποτα.

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ.
  Ότι δεν πιστεύουν στην Εκκλησία.

 36. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/03/2008 22:50:46

  Πορνεία η ελευθερη συμβίωση??
  Χεχε..Εστω ένα τριολέ βρέ καλοί μου ιεράρχες για νάχει και σασπένς το πραγμα...
  Το βαρετό ζευγάρι που συμβιοί είναι ΄πόρνοι΄??
  Ο φίλος dzi έχει δίκιο...
  Φαινεται ότι στην προθανάτια κατάσταση παράγονται πολλές ουσίες απο τον εγκέφαλο και κυρίως ενδορφίνες(ανθρώπεια παράγωγα,που μοιάζουν με την συνθετική μορφίνη)που προκαλούν χαλάρωση,ευφορία ή ακόμα και ψευδιασθήσεις...
  Πάντως ελπίζω τά ΄προοδευτικά κόμματα΄και κυρίως το λεγόμενο και ΄ανανεωτικό΄να μήν αναλωθούν στίς σαχλαμάρες της Ιεράς Συνόδου γιατί δέν είναι μείζονα ζητηματα...
  Καλά βολευτηκε ο ΣΥΝ με το ΛΑΟΣ και τον Χριστόδουλο τόσα χρόνια..
  Ας ασχοληθεί πιό συνολικά με την πολιτική πού θέλει να αναπτύξει..
  Δεν αρκεί ένας αντικληρικαλιστικός λόγος..

 37. Nick avatar
  Nick 17/03/2008 23:40:51

  Όταν είσαι σε κώμα και ο εγκέφαλος δεν έχει νεκρωθεί, μπορεί να παραγάγει παραισθήσεις. Ο εγκέφαλος όμως θα παραγάγει αυτά που εσύ φοβάσαι ή ελπίζεις, νοιώθωντας πως είσαι σε κίνδυνο. Και αυτό κάνει…
  --------------------------------------------------
  Εξαρτάται. Αν επιμένεις σε ένα συγκεκριμένο γεγονός που σε στιγμάτισε στη ζωή σου, τότε δημιουργούνται παραισθήσεις. Συνήθως έτσι δημιουργούνται οι εφιάλτες ή συγχήσεις με τη πραγματικότητα.

  Αλλά όταν ακούς ανθρώπους να αναφέρουν περιστατικά που έζησαν από τη οπτική γωνία του άλλου, τότε μόνο παραίσθηση δεν είναι. Και μάλιστα σε ντοκιμαντέρ ένας συγγενής επιβεβαίωσε ότι όντως αισθάνθηκε όπως ακριβως το περιέγραψε ο ασθενής. Μπορεί να ήταν μεμωνομένο γεγονός, δεν το ξέρω.

  Αλλά όταν σχεδόν όλοι αναφέρουν για "φωτεινό διάδρομο" σημαίνει ότι δεν είναι παραίσθηση. Όπως επίσης μερικοί εξ'αυτών ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν να "φεύγουν" από το σώμα τους.

  Δεν κατέχω γνώση στη νευροεπιστήμη, αλλά όσο προχωράει η έρευνα πάνω στη λειτουργία του εγκεφάλου τόσο περισσότερα μαθαίνουμε.

  Για τα 21 γραμμάρια, έχουν ακουστεί πολλές άλλες (επιστημονικές πάντα) απόψεις.

  Δεν είναι θέμα πίστης (μου): Πολλές φορές έχω αισθανθεί να ξυπνάω απότομα και να "πέφτω". Και άλλοι το παθαίνουν αυτό, αλλά εξήγηση γι'αυτό δεν έχω πάρει.

  Όπως επίσης υπάρχει μια πιθανότητα να αισθανθείς και πόνο στη διάρκεια του ύπνου.

 38. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 17/03/2008 23:44:53

  Ρε Nick το βιντεάκι του youtube που γράφεις λέει ότι δεν υπήρξαν ποτέ οι 3 μάγοι με τα δώρα. Πως να το πιστέψω και ταυτόχρονα να πιστέψω και τον παππά που μου λέει ότι υπήρξαν;

  Γράφεις: "Και η θρησκεία είναι ανθρώπινη επινόηση όχι για έλεγχο των μαζών (αν και η Ιστορία διδάσκει το αντίθετο ελέω πολιτικής εκμετάλλευσης) αλλά γιατί ο ίδιος ο άνθρωπος θέλει να νιώθει “ασφαλής” και ότι “υπάρχει κάτι ανώτερο από αυτόν”.".
  Δε διαφωνώ μπορεί να έγινε και έτσι αλλά κατάντησε μέσο χειραγώγησης είτε το θέλουμε είτε όχι. Και οι εφημερίδες σαν μέσο ενημέρωσης ξεκίνησαν, αλλά κατέντησαν μέσο χειραγώγησης, όπως και κάθε άλλο μέσο.

  "http://www.koutouzis.gr/exi-meres.htm"

  Αυτή η επιστημονική εξήγηση για τις 7 μέρες που μου λες ενισχύει την άποψη του zeitgeist ότι η Αγία Γραφή είναι ένα αστρολογικό βιβλίο, και ότι οι αρχαίοι ήξεραν πολλά για τον ουρανό.

  Όσο για το "Αποδεδειγμένα… πως γίνεται να πεθαίνουμε και να ζυγίζουμε 21 γραμμάρια λιγότερο;;"

  Καταρχάς Dzi σε αυτό το σημείο νομίζω ότι κάνεις λάθος (στα περισσότερα συμφωνώ). Τα 21 γραμμάρια χάνονται ακαριαία. Να δώσω όμως εγώ μια πιθανή εκδοχή; Δε σημαίνει ότι είναι αληθινή, απλά μου ήρθε στο μυαλό: Η θεωρία σχετικότητας του Einstein μιλάει για ισοδυναμία ενέργειας-μάζας. Τη στιγμή λοιπόν που πεθαίνει κάποιος σταματάει η κυκλοφορία του αίματος ακαριαία. Ποιος μου λέει λοιπόν ότι η απώλεια αυτής της κινητικής ενέργειας του αίματος δεν ισοδυναμεί με τα 21 γραμμάρια που χάνονται; Δεν έχω κάνει κάποια έρευνα αλλά πολλές πιθανές αποδείξεις μπορεί να υπάρχουν.

 39. Dzi avatar
  Dzi 17/03/2008 23:55:37

  Nick

  Δε χρειάζεται να προσπαθείς να αποδείξεις την πίστη σου. Αυτό ακριβώς σημαίνει 'πίστη' άλλωστε, και γι'αυτό διαφέρει από την επιστήμη.
  Τώρα για το άλλο που λες:

  "Δεν είναι θέμα πίστης (μου): Πολλές φορές έχω αισθανθεί να ξυπνάω απότομα και να “πέφτω”. Και άλλοι το παθαίνουν αυτό, αλλά εξήγηση γι’αυτό δεν έχω πάρει."
  Ναι, κι εγώ το έχω πάθει αυτό. Τι σημαίνει δηλαδή? Ότι πέφτουμε στην 'άλλη ζωή' και ξαφνικά ξυπνάμε??? Το ότι οι επιστήμες δεν έχουν ακόμη εξηγήσει τα πάντα δε σημαίνει ότι είναι ανεξήγητα και θα παραμείνουν για πάντα έτσι. Όπως κάποτε τους κεραυνούς τους αποδίδανε στην οργή του Δία, αλλά τώρα ξέρουμε από πού προκαλούνται...

  Ανώνυμε λεχρίτη

  Μπορεί και νά'χεις δίκιο, δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα το θέμα. Άλλωστε είπα ότι 'κάποιοι δίνουν αυτή την εξήγηση'. Την έχω ακούσει, αλλά δεν τη συμμερίζονται όλοι. Όταν έχω διάθεση μπορεί να ψάξω λίγο παραπάνω να δω τι λένε οι επιστήμονες γι'αυτό. Πάντως έχω διαβάσει σίγουρα ότι προσπάθησαν κι άλλοι να κάνουν το ίδιο πείραμα, χωρίς όμως να βρουν κάτι αντίστοιχο.

 40. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/03/2008 00:03:27

  Βρέ παιδιά υπάρχουν οι λεγόμενες υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις,πού εμφανίζονται σε φυσιολογικά άτομα λίγο πρίν το ξύπνημα..
  Ειναι η μεταβατική κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνου ,όπου μπορούμε να ακούσουμε ακόμα και ΄φωνή΄πού δεν υπάρχει..
  Αυτά έχουν αποδειχτεί και στην ψυχιατρική και στίς νευροεπιστήμες..
  Η αίσθηση τής ΄πτώσης΄συμβαίνει σε καταστάσεις ελαφρού ύπνου και είναι μία ψευδής αίσθηση ,κατά την στιγμή που ανακτούμε την επαφή μέ την πραγματικότητα..
  Αλλο πράγμα η πίστη και άλλο διάφορες ΄μεταφυσικές΄ανύπαρκτες θεωρήσεις......

 41. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 18/03/2008 00:07:12

  Μια απορία έχω. Πόσες φορές έχουν ζυγίσει τους ανθρώπους τη στιγμή ακριβώς που πεθαίνουν (και να έχουν όμως και σημείο αναφοράς) δηλαδή να τους έχουν ζυγίσει τουλάχιστον 2 ώρες πριν ούτως ώστε να τεκμηριώνουν ότι πράγματι χάνονται 21 γραμμάρια!
  Γιατί από αιμορραγία θα χαθούν λίτρα! Κι αν όντως σε φυσιολογικό θάνατο χάνονται μόνον 21 γραμμάρια (αέρας που φεύγει) ..ένα ουφ είναι η ζωή (ΒΑΡΝΑΛΗΣ), τότε γιατί γίνεται απίστευτα βαρύς ένα νεκρός άνθρωπος!

  Το αν υπάρχει ζωή (μετά θάνατον) δεν είμαι σίγουρη, όπως ποτέ κανείς δεν θα είναι. Λίγο πριν πεθάνει η μητέρα μου την οποία απασχολούσε το θέμα του θανάτου κι αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, της ζήτησα να μου υποσχεθεί ότι όταν πεθάνει να μου στείλει μήνυμα αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή ή οχι.
  Πάνε κάτι μήνες τώρα και μύνημα δεν έλαβα.
  ΟΜΩΣ όταν την ρωτώ, για κάτι, πάντα μου απάντάει!Και δεν κάνω πλάκα ούτε αλλοπαρμένη είμαι, θεούσα δηλαδή και τέτοια. Ουδεμία σχέση.

 42. Dzi avatar
  Dzi 18/03/2008 00:07:27

  Μπράβο, σωστός ο Σπύρος. Κάπου το είχε πάρει το μάτι μου αυτό για την κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, αλλά δεν το θυμόμουν

 43. Dzi avatar
  Dzi 18/03/2008 00:09:32

  Στο πείραμα που αναφέρεται ο φίλος Nick οι ετοιμοθάνατοι ήταν ήδη πάνω σε ζυγαριές, και τη στιγμή του θανάτου υποτίθεται ότι χάθηκαν αυτομάτως 21 γραμμάρια

 44. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 18/03/2008 00:11:51

  Πανέξυπνη να το παίξω λίγο σπασίκλας; Μια αναπνοή (που λέει και ο άλλος ποιητής ο ...Χατζηγιάννης) είναι πολύ μικρότερη σε βάρος από ένα γραμμάριο.

 45. Nick avatar
  Nick 18/03/2008 00:12:22

  και ότι οι αρχαίοι ήξεραν πολλά για τον ουρανό.
  ----------------------------------------------------
  Σαφώς και ήξεραν πολλά. Άλλωστε πως νομίζεις ταξίδευαν στα πέρατα του κόσμου; Μέσω της Αστρονομίας φυσικά. Και θα ήξεραν πολλά περισσότερα εάν η γνώση τους δεν καταστρεφόταν από τα Μαντεία και τους Ρωμαίους(διωγμοί επιστημόνων, κάψιμο Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας). Και μεγάλο μέρος αυτής της γνώσης κρύβεται εσκεμμένα.

  Η Βίβλος δεν είναι αστρολογικό βιβλίο. Σίγουρα πολλά σημεία είναι χαλκευμένα (επίτηδες;) αλλά δεν μπορεί να παραμελήσω το γεγονός ότι από ανασκαφές την επιβεβαιώνει (ανασκαφή Ουρ, Κείμενα Νεκράς Θάλασσας).

  Ξαναλέω: Θέλει πολύ ψάξιμο. Και δε χρειάζεται να ακούς τον κάθε παππά.

  Άλλωστε, πότε είπε ο Ιησούς ότι ο αυνανισμός είναι αμαρτία;

  Ξέρεις πότε χαρακτηρίστηκε αμαρτία; Όταν ξέσπασε ο Μαύρος Θάνατος. Μέχρι τότε, θεωρούνταν "αθώο".

 46. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 18/03/2008 00:18:29

  @Ανώνυμο λεχρίτη. Παρακαλώ!
  Ποιος μίλησε για αναπνοή! Ο όγκος του αέρα στους πνεύμονες πόσο να ζυγίζει όμως!

 47. Factorx avatar
  Factorx 18/03/2008 00:23:34

  Για όλα φταίνε οι Βαβυλώνιοι που τους μάζεψαν όλους τους Ιουδαίους στην Βαβυλώνα και περίμεναν τον "Μεσσία" για να πάει να τους σώσει και έγραφαν χειρόγραφα για να περνάει η ώρα. Στα σοβαρά τώρα, επειδή δεν θέλω να πάρω φόρα καθώς το θέμα μου αρέσει πολύ: Εγώ δέχομαι ότι ο Ιησούς δεν ήταν Θεός, ένας απλός άνθρωπος ήταν που το μήνυμα του συγκλόνισε τους τότε κολασμένους, αξιοποιήθηκε από όσους αντιστρατεύονταν τους Ρωμαίους και φτάνουμε στον Μεγάλο Κωνσταντίνο που έπρεπε να συσπειρώσει τους Χριστιανούς μαζί του για να νικήσει τον Μαξέντιο και είδε τάχα ένα όραμα το βράδυ πριν πάει να πολεμήσει στην Μιλβία γέφυρα. Και τον βοήθησε και η μαμά του που ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό, που κατάντησε μετά οδοντογλυφίδες για τους βρομύλους Ευρωπαίους αριστοκράτες της εποχής. Και μετά πάμε στη Σύνοδο της Νίκαιας και το ποια είναι τα καλά ευαγγέλια και ποια τα κακά. Αυτά όλα εξηγούνται. Εκείνο που δεν εξηγείται , δηλαδή σηκώνει πολύ ανάλυση, είναι πως αυτό το μήνυμα του Ιησού, το διασκευασθέν κυρίως από τον Παύλο (ο μεγαλύτερος επικοινωνιολόγος όλων των εποχών) κατορθώνει όχι μόνο να επιβιώνει μέχρι σήμερα, αλλά είναι και πανίσχυρο ακόμα. Και δεν μιλάω για τους μεταφυσικούς φόβους και τα γνωστά των λαϊκών μαζών. Μιλάω για τη δύναμη του μηνύματος και τις ικανότητες εκείνων των μυαλών που ζούσαν τότε σε περιορισμένο «γνωστικά» κόσμο. Δεν σας εκπλήσσει;

 48. Dzi avatar
  Dzi 18/03/2008 00:23:35

  The average pair of human lungs can hold about 6 litres of air, but only a small amount of this capacity is used during normal breathing.
  πηγή: Wikipedia

  Τώρα για τη μετατροπή από λίτρα σε γραμμάρια χρειάζεται η πυκνότητα του αέρα, και εγώ δε σκαμπάζω και πολλά απ'αυτά...

 49. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 18/03/2008 00:26:01

  Mary Roach (απόσπασμα)
  Ο άλλος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος είναι να μην εξετάσουμε τον προορισμό αλλά το όχημα, δηλαδή την ψυχή (ή τη συνείδηση, αν προτιμάτε). Αν η ψυχή μπορούσε να ζυγιστεί, θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν ετοιμοθάνατο στη ζυγαριά και να δούμε αν η βελόνα θα κατεβεί τη στιγμή του θανάτου του (υπολογίζοντας βεβαίως και τη μικρή απώλεια βάρους από την αποβολή των υγρών μέσω της εκπνοής και του ιδρώτα).

  Αυτό ακριβώς έκανε ένας γιατρός από τη Μασαχουσέτη, ονόματι Ντάνκαν Μακ Ντάγκαλ, ο οποίος, από το 1901, στο σανατόριο φυματικών όπου εργαζόταν, άρχισε να ζυγίζει ετοιμοθάνατους σε βιομηχανική ζυγαριά μεταξιού στην οποία είχε κάνει ορισμένες τροποποιήσεις. Ζύγισε έξι ανθρώπους τη στιγμή του θανάτου τους και, όπως έγραψε σε σειρά άρθρων στην επιθεώρηση «Αμερικανική Ιατρική», διαπίστωσε ότι η βελόνα πράγματι κατέβαινε. Ωστόσο μόνο ένα από τα πειράματά του διενεργήθηκε χωρίς σημαντικές παρενοχλήσεις. Δύο φορές οι Αρχές εισέβαλαν στην αίθουσα και προσπάθησαν να σταματήσουν τη διαδικασία, άλλες φορές αδέξιοι συνεργάτες έσπρωξαν τη ζυγαριά. Ετσι, η απόδειξη του Μακ Ντάγκαλ - ότι η ψυχή υπάρχει και ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια - έχει καταλήξει σε απλό ανέκδοτο.

 50. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 18/03/2008 00:27:38

  1λιτρο =1278 γραμ

 51. Dzi avatar
  Dzi 18/03/2008 00:28:22

  Factorx

  Έχεις δίκιο. Αλλά ίσως τότε να υπήρχε ένα κενό και έτυχε να το συμπληρώσει η συγκεκριμένη θρησκεία... Ίσως ο χριστιανισμός να βρέθηκε την κατάλληλη ώρα στον κατάλληλο τόπο. Λέω τώρα εγώ...δεν ξέρω...είναι πάντως όπως το λες. Περίεργο...

 52. Nick avatar
  Nick 18/03/2008 00:29:14

  Factorx, αν εξετάσεις τη κατάσταση της Ρωμαϊκής Περιόδου όταν εμφανίστηκε ο Χριστός, θα δείς ότι ήταν μια "όαση" στη πολιτιστική και πολιτισμική παρακμή. Έδωσε θάρρος σε φτωχούς, δούλους και γυναίκες.

  Το ότι το θεοποίησαν άνθρωποι σαν τον Ηλιολάτρη (ΕΝ Τουτω Νίκα) Μέγα Κωνσταντίο και εκμεταλλεύτηκαν το Λόγο του για ιδιοτελής σκοπούς (Καθολική Εκκλησία, Αυτοκράτορες) σίγουρα αμαυρώνει το μήνυμα που ήθελε να περάσει.

  Και επειδή ζούμε σήμερα καταστάσεις σχεδόν ανάλογες με της περιόδου εκείνης (πολιτισμική παρακμή, α-παιδεία, υλιστική ευμάρεια), θα δείτε ότι ο κόσμος πάλι εκεί θα στραφεί.

 53. Dzi avatar
  Dzi 18/03/2008 00:29:22

  thanx πανέξυπνη. Περίπου αυτό που παρέθεσες είχα διαβάσει κι εγώ κάποτε. Ότι πλέον αυτό με τα 21 γραμμάρια συντηρείται ως μύθος

 54. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 18/03/2008 00:29:41

  @πανέξυπνη
  Ναι αυτό λέω. Σε ατμοσφαιρική πίεση ο αέρας ζυγίζει 0.2 γραμμάρια το λίτρο (τάξη μεγέθους - μπορεί να είναι 0.1 ή 0.5, δεν αλλάζει πολλά). Αν σκεφτούμε ότι ο αέρας στα πνευμόνια είναι αρκετά λιγοτερος του λίτρου μιλάμε για αμελητέο βάρος.

  ΥΓ.: Δεν είπα ποτέ ότι είναι κακό κάποιος να πιστεύει στο Χριστό. Και εγώ πηγαίνω στην εκλησία γιατί μου αρέσουν οι αξίες που προβάλλει ο Χριστιανισμός. Αυτό δε σημαίνει ότι θα ακούω τους παππάδες και ότι λένε. Είμαστε σε ένα σημείο η εκκλησία να έχει αμύθητα χρήματα, και ο απλός λαός να μην τα βγάζει πέρα. Πόσα από αυτά έδωσαν οι καλοί παππάδες στους πυρόπληκτους; 500.000 ευρώ. Καταξοδεύτηκαν...

 55. Nick avatar
  Nick 18/03/2008 00:38:03

  Μα αγαπητε, εκεί είναι που εστιάζονται πολλοί, ανάμεσα τους και εγώ:

  Η Εκκλησιαστική Ιεραρχία δυστυχώς δεν βοηθάει όσο πρέπει τη κοινωνία. Και δυστυχώς παραμένει αγκυλωμένη σε στρεβλές νοοτροπίες. Και πολλές φορές διαστρευλώνει και το Ευαγγέλιο. Ή τέλος πάντων, δεν δίνει εξηγήσεις επί του Ευαγγελίου.

  Άλλωστε αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Υφίσταταί από την εποχή του Κωνσταντίνου. Πόσες φόρες ανώτεροι κληρικοί σφετερίζονταν την εκκλησιαστική περιουσία;

  (Γιατί νομίζετε οι ανώτεροι δεν είναι παντρεμένοι; Γιατί πολύ απλά σφετερίζονταν τη περιουσία για κληρονομία στους απογόνους).

  Για να μη μιλήσω για την "απαγόρευση" που έχουν επιβάλλει μερικοί κληρικοί στο να μη βαφτίζονται τα παιδιά με αρχαία ονόματα, όταν το ίδιο το Ορθόδοξο ημερολόγιο έχει την Απολλωνία, την Ολυμπία κλπ...

 56. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 18/03/2008 00:38:44

  Έτσι για την καλυνύχτα, ποιος μίλησε για την εκκλησία! Για μένα ούτε που υπάρχει γιατί ο Χριστός, Θεός όπως θες πέστο είναι αλλού,παντού αν θές, εδώ μαζί μας, τούτη τη στιγμή της επικοινωνίας αγνώστων αν θες.
  Καληνύχτα γιατί αφύπνιση 5,30!

 57. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 18/03/2008 00:39:33

  "The average pair of human lungs can hold about 6 litres of air, but only a small amount of this capacity is used during normal breathing."

  Οφείλω να ομολογήσω ότι μου την είπες πριν προλάβω να γράψω!!! Νομίζω όμως ότι αποκλείεται να φεύγουν ακαριαία 6 λίτρα αέρα τη στιγμή του θανάτου.

  Nick συγνώμη αλλά νομίζω ότι αυτό που γράφεις ("Το ότι το θεοποίησαν άνθρωποι σαν τον Ηλιολάτρη (ΕΝ Τουτω Νίκα) Μέγα Κωνσταντίο και εκμεταλλεύτηκαν το Λόγο του για ιδιοτελής σκοπούς (Καθολική Εκκλησία, Αυτοκράτορες) σίγουρα αμαυρώνει το μήνυμα που ήθελε να περάσει.") είναι δογματικό. Να σου το εξηγήσω. Οι Καθολικοί προφανώς έχουν το ίδιο επιχείρημα εναντίον μας φαντάζομαι. Δε νομίζω να πιστεύουν ότι η θρησκεία τους δημιουργήθηκε με ιδιοτέλεια. Άρα πως συμπεραίνεις ότι οι Ορθόδοξοι είναι οι ανιδιοτελείς;

 58. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 18/03/2008 00:48:02

  @Ανώνυμε λεχρίτη
  1 Πρέπει να κοιμηθώ, αλά συμμεριζομαι τις αποριες σου.
  2 Δεν είπα ποτέ ότι εκπνέει και τα 6 λίτρα, αδύνατον. Αλλά η τελική εκπνοή δεν είναι ίδιας ποσότητα με μια κανονική αναπνοή. Αυτό εννοώ.
  3 Προσωπική μου άποψη, αν υποθέσουμε ίτι χάνονται αυτά τα 21 γρ μπορώ να το αποδώσω και στην πίεση της κυκλοφορίας του αίματος που σταματάει.
  4 Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν φυσιολόγο (καθηγητή φυσιολογίας)
  5 Σου υπόσχομαι να το ψάξω ενδελεχώς.

 59. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 18/03/2008 00:51:39

  @πανέξυπνη

  καληνύχτα... :P

 60. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 18/03/2008 00:52:24

  :P:P:P:P:P

 61. Nick avatar
  Nick 18/03/2008 00:53:24

  Επέβαλλε η ορθοδοξία τον "πολιτισμό" της σε άλλους λαούς; Όχι, αν και είχαμε τη δυνατότηα (βλ. Σλαβική γλώσσα αντί Ελληνικής). Η Καθολική (μέσω των Ισπανών κυρίως) κατέστρεψε και σφετερίστηκε το πλούτο των Ίνκας

  Εκδίωξε την επιστήμη; Όχι. Μπορεί να έθετε περιορισμούς (να μην ανακατεύεται η επιστήμη με τη θρησκεία), αλλά επέτρεπε την ανάπτυξη της (Μέγας Βασίλειος, Ηλιοκεντικό Σύστημα Αριστάρχου Σαμίου).

  Είναι και θέμα αντίληψης. Η Καθολική εκκλησία ακολουθεί τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, ενώ η Ορθόδοξη του Πλάτωνα.

  Αν θες να ψάξεις το θέμα βαθύτερα, σου δίνω μια ιστοσελίδα που αναφέρεται σε αυτά.

  http://www.arhaioplixia.org/

 62. Dzi avatar
  Dzi 18/03/2008 00:57:25

  http://rationallyspeaking.blogspot.com/2007/03/does-soul-weigh-21-grams.html

  Για μια επιστημονική και όχι ψευτοεπιστημονική εξήγηση του πειράματος με τα 21 γραμμάρια. Είναι πολύ καλό το άρθρο, απλώς πρέπει να γνωρίζετε αγγλικά.
  Και όντως, λεχρίτη και πανέξυπνη, μία εξήγηση που πάιζει είναι:
  MacDougall failed to consider another obvious hypothesis: that the weight loss (assuming it was real) was due to evaporation caused by the sudden rise in body temperature that occurs when the blood circulation stops and the blood can no longer be air-cooled by the lungs. This also elegantly explains why the dogs showed no weight loss: as is well known, they cool themselves by panting, not sweating like humans do.

 63. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 18/03/2008 00:58:24

  ΟΚ. Θα το ψάξω καλύτερα όταν θα έχω χρόνο και ελπίζω να τα ξαναπούμε. Λέω να την πέσω και εγώ για ύπνο...

 64. Dzi avatar
  Dzi 18/03/2008 00:58:59

  Καληνύχτα λοιπόν σε όλους

 65. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 18/03/2008 01:03:43

  Dzi δεν μπορείς να πεις, κοντά επεσα...

 66. Dzi avatar
  Dzi 18/03/2008 01:06:57

  Ναι, όντως...Γι'αυτό το έκανα paste εδώ.

  Well done!!!

 67. Swell avatar
  Swell 18/03/2008 11:33:22

  Πεδίο ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ

 68. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 18/03/2008 17:42:42


  http://www.skai.gr/master_story.php?id=76339

  Αντιδράσεις από Ιερώνυμο


  Την έντονη αντίδραση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκάλεσε το αυστηρό ύφος της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου, για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος αντέδρασε διότι δεν παρουσιάστηκε στην ανακοίνωση με σαφή τρόπο η δική του τοποθέτηση και κυρίως η διευκρίνισή του πως δεν μπορεί η Εκκλησία να έχει άποψη για ανθρώπους που δεν ανήκουν σε αυτή.

  Την ίδια ώρα, πολλοί μητροπολίτες διατύπωσαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το χαρακτηρισμό "πορνεία" κάθε συζυγικής σχέσης εκτός του ορθόδοξου γάμου καθώς είχαν ζητήσει να μην συμπεριληφθεί μια τόσο ακραία αναφορά στην ανακοίνωση.

  Υπάρχουν τελικά πολλά προβλήματα. Ο Ιερώνυμος είναι παπάς αλλά για αρχιεπίσκοπος δεν κάνει γιατί δε μπόρεσε να συνθέσει τις απόψεις και να βγάλει μια γραμμή. στο συνοδικό σύστημα αυτή είναι η δουλειά του. Τώρα εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

 69. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 18/03/2008 20:21:52

  Dzi
  Για μένα nothing!!

 70. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 18/03/2008 20:22:21

  Σ' ευχαριστούμε πάντως!

 71. "το μώλυ" avatar
  "το μώλυ" 19/03/2008 01:59:57

  Α υ θ υ π ε ύ θ υ ν ο ν

  «-Ρε, παιδιά, ώπα!», λέει ο Έλληνας. «Μαλακία»!!! Αυτά τα ότι, δηλαδή, οι θεοί φταίνε για όλα, είναι χαζά, για μωρά, βλακεία, γεροντική άνοια. Για προσέξτε αυτό:

  “Ανάγκης θυγατρός κόρης Λαχέσεως λόγος:
  Ψυχαί εφήμεροι, αρχή άλλης περιόδου θνητού γένους θανατηφόρου. Ο υ χ υ μ ά ς δ α ί μ ω ν λ ή ξ ε τ α ι, α λ λ ά υ μ ε ί ς δ α ί μ ο ν α α ι ρ ή σ ε σ θ ε! Πρώτος δ’ ο λαχών, πρώτος αιρήσθω βίον ώ συνέσται εξ ανάγκης.
  Α ρ ε τ ή δε α δ έ σ π ο τ ο ν, ην τιμών και ατιμάζων πλέον και έλαττον αυτής έκαστος έξει.
  Αιτία ελομένου. θ ε ό ς α ν α ί τ ι ο ς!», (Πολιτεία, 617 Ε).
  Δηλαδή: «Σας ομιλεί η παρθένος Λάχεσις, η κόρη της Ανάγκης. ψυχές εφήμερες, αρχίζει για το θνητό γένος μία άλλη περίοδος βίου που θα καταλήξη στον θάνατο. Δεν θα σας πάρει η τύχη με κλήρο, αλλά εσείς θα διαλέξετε τη τύχη σας. Εκείνος που ο κλήρος του θα βγει πρώτος, ας διαλέξη πρώτος την ζωή του, που αναγκαστικά θ’ ακολουθήση. Η Α ρ ε τ ή ε ί ν α ι κ τ ή μ α
  α δ έ σ π ο τ ο (δηλ. η Αρετή είναι ελεύθερη, δεν μπορεί να μπει στην κλήρωση, την κατακτά όποιος είναι άξιος γι’ αυτή). Ανάλογα με την εκτίμηση ή την περιφρόνηση που θα της δείξει ο καθένας σας, θα πάρη και μεγαλύτερο ή μικρότερο μερίδιο. Η ευθύνη σ’ εκείνον που διαλέγει. ο θεός είναι ανεύθυνος», (μτφρ. Φιλ. Παππά, Πάπυρος 1949, σ. 702- 3).

  Εδώ, φαίνεται, ξεκάθαρα, ότι οι Έλληνες, - ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ, στο κάθε κυτταράκι από τα κόκαλα «των Ελλήηηηνων, τα ιερά»! -, δεν μιλάνε στρυφνά, «έλεγα αυτό, εννοούσα εκείνο, σκεπτόμουν το άλλο», ή με παραβολές και παραμύθια, ή μεταφορικά κι αλληγορικά. Κάθε τι έχει τ’ όνομά του και μ’ αυτό λέγεται. Και γνωρίζουμε, όχι απλώς «ποιος» και «πότε» το ε-ί-π-ε, αλλά, ποιος το έγραψε και ποιανού πατέρα και ποιας Μάνας γόνος ήταν! Όχι, «ένας Σαούλ, που τον έλεγαν Σαύλο κι έγινε Παύλος, αγνώστων πατρός και μητρός». Όχι, «π-ρ-ώ-τ-α, είπε ο Κύριος στον Μωυσή, στον Ενώχ, στον Ησαΐα, στον Ηλία, στον Ζαχαρία ή στον Ιεζεκιήλ, και, μ-ε-τ-ά, ξανα-είπε ο Μωυσής κι η υπόλοιπη Προφητική σ(υντροφ)ία στους Άγιους Άρχοντες Αρχιερείς- Λευίτες ό,τι τους είπε ο Θεός, κι ύ-σ-τ-ε-ρ-α, ξανα-μανα-είπαν οι ΑΑΑ Λευίτες στον λαό ό,σα τους είπαν οι Προφήτες να τους πουν πως τους είπε ο κκκκ ή Κύριος, ότι, δηλαδή: «χέζε ψηλά κι αγνάντευε, την Γνώση έτσι μάντευε»!

  Τελικά, διαβάζεις την Βίβλο και δεν υπάρχουν ούτε δύο σειρές στις οποίες να αναφέρεται η σκέψη, η γνώμη, η άποψη κάποιου άλλου, ή μη μόνον του ...Θεού! Πότε, κάτι Άγγελοι σαλπίζουν και τους φωνάζουν, άλλοτε, ο Θεός τους βάζει τις φωνές και «ποιός είδε τον ...Θεό και δεν τον φοβήθηκε», κάποτε, κάτι «τσίου» άπλυτοι «κατ’ έξιν (: δευτέρα φύσις!) κι επάγγελμα», ήθος Ηθικής και έθος Εθίμων, πάσχοντες χρονίως εκ του γνωστού «Ιουδαϊκού» ή «Ακατοικήτου» Συνδρόμου, να λένε και να γράφουν, ότι: τους είπε ο Θεός, στο ξύπνιο όνειρό τους, πως, όταν τρία πουλάκια καθίσουν εκεί που η Ανατολή τέμνεται με την Δύση και στην κορφή, σαν την κανέλλα, σκάσει μύτ’ η Μαρινέλα κι άδει, σαν φωνή από τον Άδη, «άνοιξε πέτρααα», θα σχισθεί του θηρίου του Κυρίου η ...«φούρκα» και θα πεταχθούν από μέσα τόσα «κεφάλια», ό,σα είχε φάει ώς τότε, και το πιο τρανό, το πιο μακρύ κι όρθιο απ’ όλα θα ρωτήσει αυτόν, που ’χει στο δεξί μπράτσο τατουάζ τον τετραγωνισμό του κύκλου και σ’ ένα λάκκο μάζωνε του κόσμου τα ποτάμια Εβραίους να βαπτίζει: «Τι κάν’ς, Γιάνν’η μ’;», για να ο Γιαννάκης πει: « “Κουκιά σπέρνω”, θα ’λεγα, πριν πω, αν πρέπει να μιλήσω, μα, σκέφτηκα: “σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός (αλβανικού) κοκόρου γνώση”, και τότ’ είδ’ ολοκάθαρα σαρανταπεντοποδαρούσα, ως της «Αποκαλύψεως» το μέγα το θηρίον, 45 ο αριθμός νούμερο στο παπούτσι κι ένα επερίσσευε, μα ’ταν στενό για μένα! Όμως, πολύ ξεκάθαρα, μου ’λεγε, πάλι, ο ...Βέλτσος: “Τι είχες, Γιάνν’η μ’; Τι ’χα πάντα!»...

  Και: Ειδο-ποιός διαφορά (πενταπλή!) Ελλήνων - Ιουδαιοχριστιανών

  «Υπάρχουν πέντε βασικές διαφορές μεταξύ ελληνικής και ιουδαιο-χριστιανικής «αλήθειας»: (1) Θεός εντός και εκτός κόσμου (Έλληνες), έναντι Θεού εκτός κόσμου (Ιουδαιο-χριστιανοί), (2) εκούσια κάθοδος της ψυχής στο υλικό επίπεδο έναντι ακούσιας πτώσης της, (3) μετενσάρκωση της ψυχής μέχρι τελικής της εξιλέωσης έναντι μιάς και μοναδικής ενσάρκωσής της με ανταποδοτική κατάληξη στον Παράδεισο ή στην Κόλαση, (4) μη ανθρωποκεντρική δημιουργία (ο κόσμος δεν πλάστηκε για τον άνθρωπο) έναντι ανθρωποκεντρικής δημιουργίας (ο κόσμος πλάστηκε για τον άνθρωπο) και, τέλος (5) επιδίωξη ΟΜΑΔΙΚΗΣ ανέλιξης έναντι ΑΤΟΜΙΚΗΣ σωτηρίας», «Η αρχαιοελληνική Πρόκληση», Αντ. Κονταράτου (χριστιανός είναι ο άνθρωπος). Από τα παραπάνω, είναι αυτονόητο το «γιατί» το να καλείσαι Έ λ λ η ν α ς = να έχεις ελληνική παιδεία, να ενστερνίζεσαι, δηλαδή, την ελληνική Κοσμο-θεωρία Κοσμο-ειδώλου, σ’ αντιδιαστέλει και σ’ αποκλείει,- ταυτόχρονα, αυτόματα κι αυτόχρημα!-, από το να είσαι, ή να δηλώνεις, Έλληνας κ α ι Μονοθειστής = Χριστιανός = Ρωμηός. Εκτός, κ. Πλεύρη, κ. Γεωργιάδη, κ. Λιακόπουλε και σια μεγαλοϊδεατιστών …ελληνοχριστιαναράδων, αν είσαι πράκτωρ = εισπράκτωρ, ή αδαής, ή βλαξ! «Διαλιεεέχτε!», που φωνάζουν κι οι …Αιγύφτιοι. «it’s up to you»!

  Ερωτήσεις κι απορίες, ΕΥ-πρόσδεκτες. Αφορισμοί και δογματισμοί, please, στον ...παπά της ενορίας σας, ή στους ...ψυχολόγους της πρωινής ζώνης.

 72. RAFAEL avatar
  RAFAEL 19/03/2008 03:20:54

  ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΑΜΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑ ΕΥΡΩ
  ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ
  ΛΕΣ ΦΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΠΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΠΗ ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΑΝΤΡΕΥΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝ ΠΛΗΡΩΣΗΣ 100 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΕΞΟΔΑ ΟΤΑΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ.ΚΛΠ
  ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ 10.000 ΕΥΡΩ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ
  ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΑΜΟ ΤΩΝ 10.000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΕΥΡΩ

 73. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 19/03/2008 03:41:23

  Το πρόβλημα Ραφαέλ είναι ότι στην Ελλάδα τον περισσότερο πλούτο από όλους τον έχει συγκεντρώσει η εκκλησία. Τρελό χρήμα. Που είναι η κοινωνική αποστολή της εκκλησίας όταν καίγεται η Ελλάδα; 500.000 όταν αρχίζουν να σε κράζουν σημαίνει για την εκκλησία "βάζω το χέρι στην τσέπη και σου δίνω κανένα ψιλό". Που ο πρωταρχικός στόχος μιας εκκλησίας υγιούς θα έπρεπε να είναι η κοινωνική αποστολή. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο τάδε Αγγελόπουλος δίνει 12.000.000 μόνος του. Αναφέρεται πουθενά στην Αγία Γραφή ότι οι παππάδες θα έχουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και σωφέρ; Η Αγία Γραφή μιλάει για λιτότητα. Έχω όμως την περιέργια αν νηστεύουν οι παππάδες. Γιατί το να νηστεύεις το πρωί και μετά να πηγαίνεις με το τζιπ στην εκκλησία, είναι υποκρισία. Δε νομίζετε;

 74. RAFAEL avatar
  RAFAEL 19/03/2008 03:44:12

  ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΧΙ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΟΝΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ
  ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΡΕΥΘΕΙ ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ
  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΑ BLOGS ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ
  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Η ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ)ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΡΝΕΥΟΥΝ
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΖΗΤΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ONE NIGHT STANDS ΚΑΙ TIΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΑ ΣΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΗ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ
  ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ,ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΙ ΩΡΙΑΙΑΣ ΒΑΣΗΣ ,ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΗΜΕΝΟΙ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ,ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΨΕΜΜΑ ,ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ,ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΙΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ .ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ

 75. RAFAEL avatar
  RAFAEL 19/03/2008 03:59:29

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΛΕΧΡΙΤΗ
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ
  ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
  ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
  ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ
  ΠΑΠΑΔΕΣ ΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΨΑΧΝΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ,ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΠΑΠΑ
  ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΡΙΧΝΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΕΡΙ ΟΥΤΕ ΣΕ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΡΕΛΛΑ ΠΟΣΑ ,ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΠΑ ΣΤΑΥΡΩΣΕ ΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΟΓΧΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
  ΒΕΒΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΣΩΣ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΕΙΑΣΤΟΥΝ ΓΕΝΙΕΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ..ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ Η ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ ΠΑΠΔΑΔΕΣ ...ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ..ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ..ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΙΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ....

 76. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 19/03/2008 04:39:42

  "ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ
  ΠΑΠΑΔΕΣ ΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΨΑΧΝΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ,ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΠΑΠΑ"

  Χαίρομαι γι' αυτό που λες. Κάπως έτσι είναι και κατά τη γνώμη μου. Να βρεις τους παπάδες που πραγματικά επηρεάζονται από τα πολλά σωστά λόγια των αγίων κειμένων. Το θέμα όμως είναι να προσπαθείς να κρίνεις το κάθε τι που σου λένε και να μην το δέχεσαι αυταπόδεικτα επειδή το λένε οι παπάδες. Όπως ακριβώς θα έκανες και με το γιατρό σου!!!

 77. Nick avatar
  Nick 19/03/2008 08:45:44

  Αν διαβάσεις τις ομοιότητες μεταξύ Παγανισμού και Ιουδαϊσμού, θα φρίξεις...

  Και καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείς τον όρο "Ιουδαιοχριστινοί" γιατί πολύ απλά αποκαλύπτουν κάποιοι τον κρυφο-σωβινισμό τους (όχι εθνισμό).

  Και καλό θα ήταν να δείς και τις ομοιότητες Ελληνισμού-Χριστιανισμού (σε φιλοσοφικό επίπεδο κυρίως), αν και στα πρώτα χρόνια συγκρούστηκαν και εν τέλει βάδισαν παράλληλα στο πέρασμα του χρόνου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.