02/12/2009 21:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόλεμος των ΜΜΕ εναντίον της GoogleΗ Google δέχεται μια διαρκή επίθεση από τα ΜΜΕ. Εκτός από τον μεγιστάνα Rupert Murdoch που της έχει κηρύξει πόλεμο εδώ και καιρό, υπάρχουν και άλλοι ορκισμένοι εχθροί της. Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος του New Yorker Ken Auletta, έγραψε βιβλίο με τίτλο: Googled: The End of the World As We Know It, στο οποίο ασχολείται με τα «άπλυτα» της εταιρίας γίγαντα. Η εφημερίδα New York Times, αποδίδει τη πτώση της βιομηχανίας των ΜΜΕ, στην ικανότητα της Google να κόβει το κόστος των διαφημίσεων, χτυπώντας έτσι τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Το θέμα είναι αν η απρόσβλητη (με τα σημερινά δεδομένα) οικονομικά Google, ενοχλείται από τις μηντιακές επιθέσεις που δέχεται από τους ανταγωνιστές της; Περιέργως, ίσως και να ενοχλείται. Όχι όμως μακροπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα,  η όλη διαδικτυακή βιομηχανία θα αλλάξει, και η ίδια η Google θα κληθεί να αντιμετωπίσει πάμπολλους «ασυνείδητους» ανταγωνιστές στο τομέα των μηχανών αναζήτησης, των επεξεργαστών ψηφιακής πληροφορίας, αλλά και στους προμηθευτές της. Βραχυπρόθεσμα όμως, η Google αρχίζει να συνειδητοποιεί πως αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με τις δημόσιες σχέσεις της, αλλά και τη γενικότερη εικόνα της προς τα έξω.

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ μπορεί να μην είναι ικανά να κρατήσουν το κοινό τους, ή να συνεχίσουν με το κλασικό  επιχειρηματικό μοντέλο τους, αλλά μπορούν ακόμη, να προκαλέσουν κακή δημοσιότητα. Και η κακή δημοσιότητα είναι από τα πλέον επικίνδυνα πράγματα στο σύγχρονο κόσμο. Αποτελεί μια παλιομοδίτική μέθοδο που θυμίζει το παλιό καιρό, όταν το απολυταρχικό μοντέλο του παραδοσιακού μέσου, ήταν κυρίαρχο, και έφτανε μέχρι και σε τραμπουκισμούς. Τα νέας μορφής ΜΜΕ όπως είναι η Google, διαφέρουν κατά πολύ από αυτό το μοντέλο. Η Google μπορεί να κάνει τα πάντα όσον αφορά στην εξάπλωση της πληροφορίας, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει κακή δημοσιότητα. Μπορεί να καταφέρει τα πάντα σε πολύ καλύτερο βαθμό από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, αλλά δεν μπορεί να αντεπιτεθεί στις επιδρομές τους.

Το βέβαιο είναι πως η Google αποκλείεται να σκέφτεται μέσα σε πλαίσια  «πληγωμένης περηφάνιας», ή  «ματαιοδοξίας».  Οι περισσότεροι από τα high tech νεαρά στελέχη της έχουν πλήρη ανοσία στα καθημερινά ανθρώπινα συναισθήματα. Αλλά έως έναν βαθμό. Άλλωστε έχουν και αυτοί μετοχές, και  επίσης δίνουν λόγο στους  μετόχους τους και  στους συγγενείς τους,  όπως όλοι μας, που τους ρωτούν «Μα γιατί σας κατηγορούν συνεχώς;»

Η βιομηχανική μεταμόρφωση και η τεχνολογική πρόοδος κινείται πάντα προς μια κατεύθυνση, και πάντα καθυστερεί, εκτροχιάζεται και συμβιβάζεται. Τα κατεστημένα ΜΜΕ μπορεί να χάνουν το παιχνίδι αλλά έχουν ένα ακόμη τελευταίο όπλο. Τη δαιμονοποίηση της Google. Μακροπρόθεσμα, κάτι τέτοιο δεν θα έχει και μεγάλη σημασία. Βραχυπρόθεσμα όμως, αν η Google δεν αποδειχθεί τόσο δυνατή και σκληρόπετση όσο δείχνει, θα πρέπει να αντιμετωπίσει χιλιάδες χτυπήματα και μυριάδες παραχωρήσεις.

 Michael Wolff (Twitter.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. F avatar
  F 02/12/2009 22:23:58

  Δὲ βαριέσαι, πόλεμος μεταξὺ διαφορετικῶν ἑβραϊκῶν φατριῶν...

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/12/2009 08:50:46

  @ F

  Αμάν πια με τους Εβραίους που τα ελέγχουν όλα.
  Τι κόλλημα είναι αυτό;

  Ναι, Ο Μέρντοκ είναι Εβραίος. Ο Μπους όμως είναι Προτεστάντης.
  Υπάρχει μια παγκόσμια ελίτ που μας καταδυναστεύει, κάποια μέλη της οποίας είναι Εβραίοι, σίγουρα. Να πούμε ότι είναι περισσότεροι από ό,τι στον γενικό πληθυσμό; Να το πούμε.

  Αλλά όχι ότι για όλα φταίνει συλλήβδην όλοι οι Εβραίοι...
  Ο Μοσίκος κι ο Νταβίκος... Έλεος πια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.