Πόλεμος για το «μπαϊράκι» της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με τη διαγραφή χρέους
07/04/2015 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόλεμος για το «μπαϊράκι» της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με τη διαγραφή χρέους

Νέο πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, προκαλεί η πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής να κατασκευάσει σποτάκια για το χρέος και να διεκδικεί διαγραφή του, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους δανειστές ότι δεν τίθεται θέμα να μην πληρωθούν οι δανειστές.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, από την έδρα του ΔΝΤ είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει το χρέος της στο διηνεκές. Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο στην Επιτροπή Αλήθειας είχε διαφοροποιηθεί από τις απόψεις της κ. Κωνσταντοπούλου η οποία είχε πει: «Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο όσο δεν έχει ελεγχθεί και δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει ερώτημα ποιο τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο».

Ο υπουργός Οικονομικών, σε μια ανοικτή κόντρα με την Πρόεδρο της Βουλής είχε μιλήσει με όρους αγοράς, εξηγώντας πώς δημιουργείται το χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθόλα νόμιμα, και πώς προέκυψε η κρίση χρέους.
«Σύμφωνα με την Eurostat, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή, δεν ήταν τίποτα παράνομο από όλα αυτά, ήταν νόμιμος ο τρόπος που τα κοινοβούλια παραπλανήθηκαν όχι μόνο εδώ, δεν το ανακαλύψαμε εμείς εδώ» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τότε η κ. Κωνσταντοπούλου δεν είχε αφήσει αναπάντητη την πρόκληση του κ. Βαρουφάκη λέγοντας: «Έχει πάντα ενδιαφέρον να ακούς οικονομολόγους να μιλούν νομικά. Ακόμη και το τυχόν νομιμοφανές χρέος δεν είναι πάντως ηθικό».

Η απόφαση της Προέδρου της Βουλής να βγάλει δύο σποτάκια «προεκλογικού» χαρακτήρα ζητώντας διαγραφή του χρέους, πάει κόντρα σε όσα έχουν πει υπουργοί και κυρίως ο κ. Βαρουφάκης, που έκλειναν το θέμα της διαγραφής χρέους και έκαναν εναλλακτικές προτάσεις απομείωσής του. Πολιτικοί παράγοντες, ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει προσωπική ατζέντα.

Απάντηση

Ερωτηθείσα σχετικά με το σποτ με σύνθημα "Έλεγξέ το - διάγραψέ το" και τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές εις το διηνεκές, απάντησε ότι είναι σαφές πως η επιτροπή έχει ως στόχο τον έλεγχο του χρέους και τη διεκδίκηση της διαγραφής του.

"Μου προξενεί κατάπληξη αυτή η εξαρχής προσπάθεια υπονόμευσης ενός τέτοιου αιτήματος. Ποιος έχει συμφέρον να προσπαθεί για να μη γίνει αυτός ο έλεγχος και για να πληρωθεί ένα χρέος όταν αποδειχθεί ότι δεν πρέπει να πληρωθεί;", διερωτήθηκε.

Έκανε ακόμη λόγο για "λυσσαλέα προσπάθεια να αναδειχθεί μια αντίφαση μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής", ενώ όπως υποστήριξε υπάρχει "σύμπλεση και σύμπνοια" και αυτό αναδείχθηκε από την παρουσία Παυλόπουλου, Τσίπρα, Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή. Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του κ. Βαρουφάκη, δεσμεύτηκαν να συνδράμουν το έργο της επιτροπής.

Έκανε δε λόγο για "εντυπωσιακή προσπάθεια" να "συκοφαντηθεί η λειτουργία της επιτροπής με σενάρια δήθεν κλειστής και απομονωμένης διαδικασίας", υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά υπήρξε επιτροπή που μπορούσαν να προσέλθουν οι πάντες.

Όπως είπε, υπήρξε η δυνατότητα παρέμβασης όχι μόνο στα μέλη της επιτροπής αλλά και όσους θέλησαν να διατυπώσουν την υποστήριξή τους στην επιτροπή, σημειώνοντας την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού αλλά και θεσμικών παραγόντων.

"Δεν είναι έκπληξη ότι η επιτροπή αυτή προ της σύστασής της, εν όψει της σύστασής της την οποία όχι απλώς δεν κρύψαμε αλλά προαναγγείλαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσα από τη Βουλή συγκεντρώνει τα πυρά εκείνων των οποίων αισθάνονται ότι απειλούνται. Συγκεντρώνει τα πυρά και τις επιθέσεις εκείνων οι οποίοι αισθάνονται ότι έαν κάποιος σηκώσει το καπάκι, ξεσκεπάσει την αλήθεια τότε θα αποκαλυφθούν και οι ευθύνες ορισμένων που θέλουν να μετακυλήσουν στις πλάτες των πολλών ένα ασήκωτο βάρος αλλά και η πλήρης αθωότητα της κοινωνίας και των νέων γενεών για αυτό που καλούνται να επωμιστούν", υποστήριξε.

Οι αντιδράσεις

Με μια σκληρή ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να βάλει «στη θέση της» την πρόεδρο της Βουλής, ενώ τονίζει ότι «η Βουλή δεν είναι προπαγανδιστικός μηχανισμός ούτε ντουντούκα κομματικής προπαγάνδας».

«Η άθλια κομματική διαφήμιση της κυρίας Κωνσταντοπούλου προσβάλλει ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η πρόεδρος της Βουλής σε ρόλο τρεϊλερατζή» γράφει σε μια επίσης πολύ σκληρή ανακοίνωση το Ποτάμι, που σχολιάζει: «Κάθε μέρα και μια δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα. Τελευταίο της χόμπι από ό,τι φαίνεται είναι η κατασκευή διαφημιστικών τρέιλερ με τις απόψεις της.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η πρόεδρος της Βουλής έχει μετατρέψει τη Βουλή «σε εργαλείο προώθησης της προσωπικής της ατζέντας και το τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής σε προσωπικό προπαγανδιστικό μηχανισμό».

Μάλιστα σημειώνεται πως χρησιμοποιεί τα χρήματα της Βουλής ώστε να κάνει παραγωγές διαφημιστικών ταινιών.

Τέλος προτείνει περιπαιχτικά στη κ Κωνσταντοπούλου να: «αναλάβει και τη διοίκηση της νέας κομματικής ΕΡΤ».

Ομως, σάλο προκαλούν και οι δηλώσεις που έκανε τη Μεγάλη Τρίτη η κ. Κωνσταντοπούλου επιτιθέμενη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν πήγαν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε και κάλυψαν τη συνέντευξη όχι δια ζώσης αλλά από τα γραφεία τους, μέσω κλειστού κυκλώματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίζει τη δουλειά τους, η Πρόεδρος της Βουλής.
Η κα Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές εναντίον τους για την κριτική που ασκούν στον τρόπο που η ίδια πολιτεύεται και εμμέσως πλην σαφώς τους έκανε υποδείξεις για τον τρόπο που θα πρέπει να μεταδίδουν τις δραστηριότητες της Προέδρου της Βουλής.
Παράλληλα, η κα Κωνσταντοπούλου έδειξε ευθέως την ενόχλησή της για παράδειγμα για την κριτική που της ασκήθηκε για το γεγονός ότι η Βουλή ξόδεψε 15.800 ευρώ για την μετάβαση στην Ελλάδα, τη διαμονή και τη σίτιση περίπου 15 προσκεκλημένων της, που θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Επιτροπής.

To γεγονός σχολίασε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης με ένα σκληρό tweet. Οι έμμεσες απειλές της ΠτΒ κας Κωνσταντοπούλου εναντίον των Κοινοβουλευτικών Συντακτών επειδή δεν την προβάλουν, είναι πρωτοφανές γεγονός!

Το βίντεο

Το πρώτο βίντεο διάρκειας 44 δευτερολέπτων ξεκινά με πλάνα από τους δρόμους της Αθήνας και τις φράσεις «Βαρέθηκα να ακούω νευρικούς, στενόμυαλους, υποκριτές. Θέλω μόνο την αλήθεια. Πες μου μόνο την αλήθεια». Στη συνέχεια ακούγεται μια αντρική φωνή να λέει: ύστερα από πέντε χρόνια Μνημονίου το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 115% στο 180% του ΑΕΠ. Μάθε την αλήθεια για το δημόσιο χρέος.
Το τρέιλερ «κλείνει» με δύο φράσεις σε λευκό φόντο: Έλεγξε το, Διάγραψέ το.

Στο δεύτερο βίντεο πρωταγωνίστριες είναι η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου και η Σοφία Σακοράφα.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. roadrunner avatar
  roadrunner 07/04/2015 20:52:05

  Περιέχει τοποθέτηση προϊόντων: Venitex (ρούχα εργασίας 0:28''), Μοnopoly (0:30'') , "Μαθήματα ερωτικής αστρολογίας" (0:15'') !!!

  • Eva avatar
   Eva @ roadrunner 08/04/2015 19:54:38

   Άσε που η σκηνοθεσία του βοήθεια-βοήθεια στην αυλή της ερτ ήτανε καλύτερη...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Eva 08/04/2015 20:52:47

    Κορυφαίο!

 2. Μανόλης Σ. avatar
  Μανόλης Σ. 08/04/2015 11:46:56

  Η κ. Πρόεδρος επίσης μίλησε για διάκριση των εξουσιών όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί αποπληρωμής στο διηνεκές. Ουσιαστικά, λοιπόν, αυτονομήθηκε. Λέει «άλλο εγώ, άλλο η κυβέρνηση». Μπορεί να μας πει η κ. Πρόεδρος σε ποιο άρθρο του Συντάγματος το Προεδρείο της Βουλής διακρίνεται ως ξεχωριστή εξουσία; Ο κ. Βαρουφάκης όμως στο παρελθόν έχει γράψει κι άλλα για την υπόθεση διαγραφής χρέους. Προτείνω κάποιος δημοσιογράφος να διαβάσει αποσπάσματα από το εξής κείμενο στην κ. Πρόεδρο και να της ζητήσει να το σχολιάσει (καλό θα ήταν να μην της πείτε αρχικά ποιος το έχει γράψει): http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=31138 Παραθέτω αποσπάσματα και παρακαλώ δώστε ευρύτερη δημοσιότητα στο κείμενο αυτό: «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει μεταξύ δύο τινών: (Α) Να παραμείνει στο πλάι της ηγεσίας του στοχεύοντας την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη (με τρόπο βιώσιμο και που να δίνει ανάσες στη χώρα), οπότε πρέπει να ξεχάσει την ιδέα του χαρακτηρισμού του χρέους (ή μέρους του) ως απεχθές. [...]
  ήρθε η ώρα να σταματήσει άμεσα η συζήτηση περί απεχθούς χρέους. [...] Η ανακήρυξη του χρέους, ή μέρους του, ως απεχθές αποτελεί δήλωση ότι δεν ενδιαφερόμαστε για διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας – το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που απαιτεί το εθνικό συμφέρον. [...]
  Πόσο από το χρέος μας οφείλεται σε διαφθορά, δεν νομιμοποιείται, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απεχθές; Το ερώτημα αυτό δεν είναι απλά εκτός τόπου, χρόνου και θέματος. Επί πλέον δεν έχει απάντηση. [...] Τα ομόλογα περνάνε από χίλια δυο χέρια μετά την αρχική έκδοση τους. Αυτός στον οποίο χρωστάει το κράτος σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που δάνεισε το κράτος αρχικά. Επί πλέον, το δημόσιο χρέος δεν αποπληρώνεται ποτέ. Αντίθετα με τους ιδιώτες [...] το δημόσιο μετακυλύει το χρέος του.»

 3. Tessa avatar
  Tessa 09/04/2015 01:24:51

  Δείτε προσεκτικά το βίντεο. Εκεί που λέει ότι δε θέλει άλλους στενόμυαλους υποκριτές κ.λπ., στην οθόνη του καφενείου εμφανίζονται ο Τσίπρας και ο Σακελλαρίδης...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.