#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2010 07:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πόλεμος» για τις υποκλοπές των BlackberryΌταν λανσαρίστηκε το Blackberry, χρησιμοποιούνταν κυρίως από  μεγάλες εταιρείες και κυβερνήσεις διότι τους παρείχε τη δυνατότατα να έχουν τηλέφωνο και υπηρεσία e-mail σε ένα πακέτο. Σήμερα, αποτελεί το must-have αξεσουάρ και χρησιμοποιείται από έφηβους μέχρι και τρομοκράτες. Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη τον Νοέμβριο του 2008 συντονίστηκαν μέσω κινητού Blackberry. Το αποτέλεσμα ήταν να  ζημιωθεί η κατασκευάστρια εταιρεία Research in Motion (RIM) και να μην μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των επικοινωνιών των πελατών της.

Αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Τουρκίας, δυσανασχετούν με την ανικανότητά τους να παρακάμψουν  τις επικοινωνίες του Blackberry και θέλουν να επιβάλουν στην RIM να ανοίξει το δίκτυο της.

Έπειτα από την επικύρωση της νέας   κρυπτολογικής νομοθεσίας στις 23 Οκτωβρίου στην Τουρκία, η τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών Bilgi IIetism ve Teknolojileri Kurumu (BTK), ζήτησε επισήμως από την RIM να της παράσχει τα κλειδιά κρυπτογράφησης από τον Blackberry Enterprise Server (BES) της. Στις αρχές του Νοεμβρίου η εταιρεία έστειλε μία ομάδα ειδικών στην Άγκυρα και εξήγησε στην BTK ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, διότι  οι ίδιοι οι χρήστες του BES διαλέγουν τα κλειδιά της κρυπτογράφησης. Η BTK απόρριψε τα επιχειρήματα της RIM και την απείλησε ότι θα ανακαλέσει την χορήγηση άδειας του Blackberry, κάτι που θα οδηγούσε στην απαγόρευση της  κυκλοφορίας του στην Τουρκία.

Όμως η RIM βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια απειλή και στην Ινδία. Τους τελευταίους μήνες ο Εθνικός Οργανισμός Τεχνικών Ερευνών (NTRO), ασκεί πιέσεις στην RIM για να παρακάμψει  το δίκτυο BES. Το Νέο Δελχί, έχει δώσει διορία  στην RΙΜ μέχρι τον Ιανουάριο για να προτείνει μία λύση. Εάν δεν βρεθεί κάποια λύση μέχρι τότε, η κυκλοφορία της συσκευής θα απαγορευτεί.

Η Τουρκία και η Ινδία αψηφούν την στρατηγική πωλήσεων της RIM και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλει ώστε να εξελίξει την ασφάλεια των επικοινωνιών μέσω του Blackberry.Η Καναδική εταιρεία συνεργάζεται με κυβερνητικούς οργανισμούς για να τους προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τις υποκλοπές. Τον περασμένο χρόνο η RIM συνεργάστηκε με τη Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, για να προστατεύσουν το Blackberry του Αμερικανού προέδρου Barack Obama, το οποίο πλέον είναι εφοδιασμένο με το «Secure voice software» της Genesis Key Inc

To 2005 η EADS ανακάλυψε στα  εργαστήρια της, ότι υπάρχει μία βλάβη στον αλγόριθμο συμπίεσης/απο-συμπίεσης του BES, η RIM ξεκίνησε αμέσως διαπραγματεύσεις με το Παρίσι, ώστε να δώσει λεπτομέρειες για  την διαδικασία κρυπτογράφησης.

Ο επίσημος φορέας κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας, Mobile Tele Systems (MTS) και αντιπρόσωπος του Blackberry στη Ρωσία, υποστηρίζει το εξής,: τα κινητά που χρησιμοποιούνται μαζικά και έχουν δυνατότητες κρυπτογράφησης θα πρέπει να πιστοποιούνται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (FSB). O αρχηγός ασφάλειας της MTS, ήταν πρώην πράκτορας της FSB (διάδοχος της KGB).

Όμως τη  λύση της υποκλοπής της ροής δεδομένων μέσω του Blackberry, την έδωσαν οι Ρώσοι. Τον περασμένο μήνα, η ρωσική εταιρεία ασφάλειας Elcomsoft, παρουσίασε το νέο λογισμικό EPPB 1.30.761, που επιτρέπει την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης   που προστατεύει τα backups για το Blackberry. Εάν δηλαδή,  μία μυστική υπηρεσία μπορέσει να  έχει φυσική επαφή με  το Blackberry  ενός υπόπτου,  μπορεί να ανοίξει τον κατάλογο διευθύνσεων , να περιηγηθεί στα αρχεία κλήσεων και sms, καθώς και στους λογαριασμούς e-mail, χωρίς να χρειαστεί την συνεργασία της RIM. Η τιμή του; 199 ευρώ!!!

ΠΖ- Ι.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 25/11/2010 10:34:11

  Greek mind behind RIM

  • Apollonios avatar
   Apollonios @ Tassos 25/11/2010 15:44:34

   Ο ίδιος ο Λαζαρίδης (ιδρυτής της RIM) γεννημένος στη Κωνσταντινούπολη, αποκαλεί τον εαυτό του "Τούρκο" κι όχι Έλληνα.
   Οι Τούρκοι με διάφορους τρόπους τον "γλύφουν" ενώ η Ελλάδα τον αγνοεί παντελώς.

   • SXOLIASTHS avatar
    SXOLIASTHS @ Apollonios 25/11/2010 16:54:24

    Επειδή και θίγεις αλλά και προσβάλλεις ένα υπαρκτό πρόσωπο βάζοντας τον να λέει ότι είναι "Τούρκος" και επειδή είμαι κοντά στην οικογένεια του μήπως μπορείς να μα δώσεις τις "πηγές σου;"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.