#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2010 08:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόλεμος για την "ιδιωτική ασφάλιση" των εμπόλεμων ζωνώνΟ Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την επικερδή αγορά ασφαλείας στις εμπόλεμες ζώνες, η οποία ελέγχεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρίες, όπως η Control Risks και η Xe ( η γνωστή πρώην Blackwater). Σύμφωνα με τον σύνδεσμο σταθερότητας των βιομηχανιών δραστηριοτήτων (IPOA - ένας εμπορικός οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 60 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο), ξοδεύονται περίπου  2 δις$ ετήσιως για παροχή ιδιωτικής ασφάλειας στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το γαλλικό ίδρυμα στρατηγικών ερευνών θα οργανώσει ένα κλειστό συνέδριο με θέμα την ιδιωτική ασφάλεια στις εμπόλεμες ζώνες. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρέσβης στη Βαγδάτη και πρώην προεδρικός σύμβουλος για τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, Boris Boillon, επιδίδεται σε ένα σκληρό λόμπινγκ ώστε να εξασφαλίσει κέρδη στις Γαλλικές εταιρείες από τον δυναμισμό του Ιρακινού τομέα. Όλα τα μεγάλα συμβόλαια έχουν ανατεθεί σε αμερικανικά ή βρετανικά γκρουπ, τα οποία φροντίζουν ακόμα και για την ασφάλεια ενός μικρού αριθμού Γάλλων ομογενών στη Βαγδάτη.

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ο Σαρκοζί παρακινούμενος από την κινητικότητα του Boillon, ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN) συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να βοηθηθούν οι Γαλλικές εταιρείες ασφάλειας να κερδίσουν μερικά από τα περιζήτητα συμβόλαια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, αξιωματούχοι της γραμματείας είχαν συνομιλίες με το Υπουργείο Εσωτερικών, τις μυστικές υπηρεσίες, τον στρατό και με τις εταιρείες που ενδιαφέρονται. Ξεχωριστές συναντήσεις με τις εταιρείες είχε ο Jean-Louis Blanchou , ο όποιος  στο άμεσο μέλλον θα διοριστεί ως διυπουργικός αντιπρόσωπος  για την ιδιωτική ασφάλεια.

Για να υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα, η Γαλλική Προεδρία θα δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα ορίζει έναν συγκεκριμένο αριθμό κανόνων. Οι εταιρείες που θα πληρούν τις προϋποθέσεις θα παίρνουν την επίσημη σφραγίδα έγκρισης, μέσω της οποίας θα τους δίνεται  η δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε Γαλλικές εταιρείες και να παίρνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Το Παρίσι είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει και συμβάσεις  ιδιωτικής ασφάλειας, που προσφέρονται από διάφορα όργανα της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, όλες οι συμβάσεις έχουν δοθεί σε Βρετανικές εταιρείες, με τη μερίδα του λέοντος να έχει δοθεί στη Hart Security και την Page Group, οι οποίες προστατεύουν την αποστολή της ΕΕ στην Καμπούλ. Η μόνη Γαλλική εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας που δουλεύει για την ΕΕ είναι η Geos, η οποία προστατεύει διαφορές αποστολές επιτροπών παρατήρησης εκλογικών διαδικασιών της ΕΕ στην Αφρική. Η συγκεκριμένη εταιρεία, έχει καταθέσει προσφορές σε διάφορους Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένει τα αποτελέσματα.

(Antinews, copyright IO)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. rage avatar
    rage 27/08/2010 18:18:03

    είναι εντυπωσιακό το απο που μπορούν να βγάλουν λεφτά με τη βοήθεια του κράτους. Και μετά μας λένε ότι στην αμερική το κράτος δε βοηθάει καθόλου. Βοηθάει, αυτους που θέλει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.