Πόλεμος Γερμανίας - Νότου για την λιτότητα
25/06/2014 06:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόλεμος Γερμανίας - Νότου για την λιτότητα

Μ. Ρέντσι: υπάρχει κίνδυνος οι «αρχιερείς της λιτότητας» να καταδικάσουν την Ευρώπη στη στασιμότητα

Ανοικτός είναι πλέον ο πόλεμος μεταξύ των χωρών του Νότου και της Γερμανίας και των συμμάχων της με βασικό ζήτημα τη χαλάρωση της λιτότητας.

Ο «άξονας» Ιταλίας και Γαλλίας ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία ουσιαστικά εκπορεύεται από το Βερολίνο.

Και μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση κρίνεται και το μέλλον της Ελλάδας αφού η επικράτηση της μιας ή της άλλης άποψης θα επηρεάσει άμεσα και τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο σημείωσε ότι «εμπιστευτήκαμε στο ευρώ τον στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί», προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι «αρχιερείς της λιτότητας» να καταδικάσουν την Ευρώπη στη στασιμότητα. Ο Ρέντσι ζήτησε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι αυτή που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα «διαφύλαξε το ευρώ, αλλά δεν επέτρεψε την ανάπτυξη». Τέλος ο Ρέντσι επιτέθηκε και στην Κομισιόν χαρακτηρίζοντας τις Βρυξέλλες ως «γριά, βαρετή θεία που μας λέει τι πρέπει να κάνουμε».

Αλλά και ο Φ. Ολάντ, υπό το βάρος της δημοσκοπικής του κατάρρευσης αλλά και του υπέρογκου χρέους, εξαπέλυσε τις δικές του βόμβες. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον βαν Ρομπάι ζητά την εστίαση της οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη και την ανάγκη «ευελιξίας» στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. Αναφέρεται ακόμη σε μια «ενισχυμένη δημοσιονομική και κοινωνική σύγκλιση», στη θέσπιση πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ελάχιστου κοινού παρονομαστή για την κοινωνική πρόνοια, ενώ προτείνει πενταετές επενδυτικό σχέδιο ευρείας κλίμακας ύψους 240 δισ. ετησίως για χρηματοδότηση projects στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της καινοτομίας και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Βεβαίως, δεν άργησαν να έρθουν οι απαντήσεις από το Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε να λέει «nein» στη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και να επιμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία. Χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει τη χαλάρωση και συνεχίζει αναφερόμενος φυσικά και στην Ελλάδα.«Τηρήστε τους κανόνες που έχουμε αποφασίσει μαζί. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

Αλλά και το δεξί χέρι της Μέρκελ, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, τονίζει «δεν έχουμε ανάγκη από αποδυνάμωση, αλλά από ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων… Είναι σαν κρύο ντους, όταν διαπιστώνει κανείς ότι μόλις χαλαρώσει η πίεση των αγορών, διατυπώνονται από την πλευρά των πολιτικών αιτήματα για χαλάρωση». Και καταλήγει ότι «δεν μπορεί να οικοδομήσει κανείς βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε ένα βουνό ιδιωτικού ή δημόσιου χρέους».

Μέσα στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες, η Ελλάδα έχει... περίοπτη θέση.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η προσέγγιση που κάνει η κυβέρνηση για τη σύγκρουση Βορρά – Νότου στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες Ρέντσι ο οποίος να θυμίσουμε ότι αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. Η κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η ιταλική κυβέρνηση θα έχουν τη βοήθεια και συμπαράσταση της χώρας μας σε όλες τις πρωτοβουλίες υπέρ της ευημερίας των λαών της Ευρώπης».

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά έρχεται ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P να πει ότι δεν θα κάνει αναβάθμιση της οικονομίας περιμένοντας τις συζητήσεις για το χρέος και αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί ξανά εκτός αγορών. Είναι πλέον προφανείς οι πιέσεις που ασκούνται ώστε το... κύμα αντίδρασης κατά της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η Μέρκελ, να μη λάβει διαστάσεις. Και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική καθώς όπως είναι γνωστό, όταν παλεύουν τα βουβάλια την πατάνε τα βατράχια.

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη στην κόψη του ξυραφιού, οι απανωτές δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό έως και 1 δισ. ευρώ είναι ικανές να εκτροχιάσουν όλο το δημοσιονομικό πρόγραμμα και να αποτελέσουν το άλλοθι των δανειστών για να απαιτηθεί νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Και βεβαίως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τις εκδοκυβερνητικές κόντρες για τα προαπαιτούμενα και τη δυστοκία της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Και στην πιο κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση είναι ακόμη νέα, ο Χαρδούβελης ακόμη... ενημερώνεται και δεν είναι τόσο... ευέλικτος.

Με άλλα λόγια; Ο Θεός να βάλει το χέρι του καθώς το καλοκαίρι θα έχει πολιτικό καύσωνα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 25/06/2014 10:12:43

  Εδώ και τώρα συμπαράταξη με τους Γάλλους και Ιταλούς. Η αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών όπου και να εφαρμόστηκαν δημιουργεί πια τεράστια προβλήματα στις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Δεν είναι δυνατόν οι αρχιερείς της λιτότητας να επιβάλουν στην Ελλάδα το εξοντωτικό μνημόνιο ενώ από το 2008 και μετά έχουν δώσει έξη τρις στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Είκοσι και βάλε χρόνια πριν ζήσαμε το τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού. Από το 2008 και μετά ζούμε το τέλος του ενεργού καπιταλισμού και την απαρχή μιας απεχθούς τραπεζικής παντοδυναμίας (με πτωχευμένους τραπεζίτες μάλιστα). Στην αρχή οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί συμφώνησαν με τους Γερμανούς και διέσωσαν και αυτοί τους τραπεζίτες τους. Όμως έξη χρόνια μετά καταλαβαίνουν ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι πλεονασματικοί μπορούσαν να σώσουν τις τράπεζες τους χωρίς να ματώσουν τις κοινωνίες τους. Αντιθέτως οι νότιοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με την ύφεση που προκύπτει από την καταστροφική αντιμετώπιση της Κρίσης του 2008 και τον επερχόμενο αποπληθωρισμό. Γιατί διαλύοντας τις οικονομίες τους, εντός ευρώ που χωρίς υποτίμηση δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών, υποθηκεύουν άσχημα το μέλλον των λαών τους. Οι νότιοι ηγέτες είναι ακόμα μετριοπαθείς στις αντιδράσεις τους γιατί φανταστείτε τον Ολάντ να βγαίνει και να λέει ότι η Γαλλία έχει πρόβλημα με τη ευρωπαϊκή εφαρμοζόμενη πολιτική. Την άλλη μέρα το σπρεντ των γαλλικών ομολόγων θα ανέβει στα ουράνια. Και μπορεί μέχρι τώρα ο Ντράγκι με το ΟΜΤ να εξασφαλίζει σχετικά δανεισμό εντός αγορών για πολλές χώρες, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχίσει. Καθώς ο κόμπος φτάνει στο χτένι και η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη φαντάζει σαν τη χαριστική βολή στο δοκιμαζόμενο ευρώ, είναι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει απαραίτητες συμμαχίες που είναι απαραίτητες ώστε να υποχωρήσει η Γερμανία στο θέμα της λιτότητας. Γιατί αυτό που φάνηκε τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι Γερμανοί όταν στριμώχνονται από πολλούς υποχωρούν.

 2. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 25/06/2014 10:44:40

  Το πρώτο και καλύτερο που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, είναι να βγει από τα χρέη. Σαν πρεζόνια τα έχουν καταντήσει τα κράτη του πλανήτη. Οι κακές συνήθειες, κόβονται με το μαχαίρι. Όχι άλλα κρατικά ελλείμματα. Να ποινικοποιηθεί η κατάθεση ελλειμματικών προϋπολογισμών. Αυτοί είναι οι κακούργοι, αυτοί που μας υπερχρέωσαν...

 3. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 25/06/2014 13:13:31

  H Ευρώπη μπορεί πολύ εύκολα να κόψει χρήμα , να αμοιβαιοποιήσει ένα μέρος του χρέους , να αποφύγει τον αποπληθωρισμό και την ύφεση και να υποτιμήσει λίγο του ευρώ έναντι του δολλαρίου και γενικά να ακολουθήσει τον αμερικάνικο τρόπο έξοδο από την κρίση . Αν αυτά δεν θέλει να τα κάνει η Γερμανία , τότε πρέπει ο νότος να δεί ένα νέο Ευρώ που θα κάνει φτηνότερες τις Διακοπές των Αμερικανών στις χώρες μας και τις εξαγωγές μας πιό επιθυμητές . Η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι πλησιάζει σε λίγες εβδομάδες ο κόμπος στο χτένι . Μπορεί απλά να παραδώσει την χώρα στην αριστερά και στο άγνωστο . Μπορεί να πεί το ΕΩΣ ΕΔΩ και να θέσει και τα λοιπά θέματα . Αλλωστε δεν βλέπω να πάμε και πουθενά με την σημερινή κατάσταση .

  • foros1 avatar
   foros1 @ κοινός νούς 25/06/2014 14:49:16

   να "δει" ο νότος ένα νέο ευρώ ή ο βορράς ένα δικό του ή ένας αμοιβαίος συμβιβασμός; όλο το ¨παιχνίδι" βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΚΤ και στον έλεγχό της.

 4. franc avatar
  franc 25/06/2014 17:47:48

  Aν λοιπόν ο Ρέντσι δεν είναι και αυτός ένας ψεύτης-όργανο των παγκόσμιων Τραπεζιτών όπως ισχυρίζεται ο πρώην καγγελλάριος Χέλμουτ Σμίτ, ώφειλε αυτά που είπε εντός Ρωμαικού κοινοβουλίου να τα πεί π.χ. με τηλεδιάσκεψη με όλους τους "Νότιους" που πληρώνουν την Ευρωπαική κρίση που προκάλεσαν οι Παγκόσμιοι Τραπεζίτες για να σταματήσουν το σκάσιμο των Τραπεζών τους. Ας τα πεί αύριο αν δεν το σκέφτηκε. Αν αλήθεια ξεκινάει πόλεμο, πρώτα και μάλιστα πριν τον προλάβει ο αντίπαλος, φτιάχνει τις συμμαχίες του, ώστε να ξέρει πως και με τι δύναμη θα απαντήσει στον εχθρό, ο οποίος ήδη εξουδετέρωσε την "τροχιοδεικτική βολή" του Ρέντσι, σαν έτοιμος απο καιρό: "Tηρείστε μέχρι θανάτου (έτσι κι αλλοιώς εσείς πεθαίνετε) τα συμφωνηθέντα" ώστε στο τέλος, ακόμα κι αν εσείς χαθείτε, (ακόμα καλύτερα για μας) το Ευρώ μας και οι Τράπεζές μας θα σωθούν. Εργάτες βρίσκουμε δισεκατομμύρια για μια κούπα ρύζι πλέον, τώρα που ρίξαμε τα σύνορα...Θεωρώ αυτονόητο οτι θα πρέπει ο Ρέντσι ως μέλος και του G8, να καλέσει πάση θυσία όλους τους εταίρους πλην Γερμανών, Αυστριακών και Φινλανδών και να τους ζητήσει να υπογράψουν κατ' αρχήν συμφωνία κοινής πολιτικής κατά της λιτότητας. Στη σύσκεψη αυτή, απο κοινού θα χαράξουν την στρατηγική του πολέμου προετοιμάζοντας τα χτυπήματα σε κάθε απάντηση του αντιπάλου. Π.χ. στο "τηρείστε τα συμφωνηθέντα" Θα μπορούσαν οι 14 τουλάχιστον της Ευρωζώνης να απαντήσουν: "Οχι δεν θα τα τηρήσουμε άλλο". Κι αν λάβουν την απάντηση «δεν μπορεί να οικοδομήσει κανείς βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε ένα βουνό ιδιωτικού ή δημόσιου χρέους», να ανταπαντήσουν " Γι αυτό κι εμείς διαγράφουμε το πάνω απο 60% του ΑΕΠ μας χρέος μονομερώς" και ξεκινάμε δικαστικό εξονυχιστικό έλεγχο για τον τρόπο δημιουργίας του, απονέμοντας ευθύνες ό,που δεί. Κι αν ο αντίπαλος επιμείνει, αρχίζουμε διαδικασίες ένταξης της Ρωσίας στην ΕΕ. Oσον αφορά τον Σαμαρά, αν δεν περάσει ούτε και τώρα στο μέτωπο των Νοτίων, θα μπορούσε να σημαίνει οτι συνειδητά πιστεύει οτι ο Τσίπρας θα τα καταφέρει καλύτερα. Αυτά είναι απο τα πράγματα που στην πολιτική δεν λέγονται αλλά γίνονται, όπως είπε και ο Εθνάρχης. Εκτός κι αν έχει την ψευδαίσθηση οτι άν εξοντώσει άλλο 1.000.000 μικρομεσαίους 'Ελληνες, «τηρώντας τους κανόνες που έχουμε αποφασίσει μαζί. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο», θα συγκινήσει τους Σόιμπλε-Μέρκελ και θα του πούν, σας λυπόμαστε για την τεράστια καταστροφή που πάθατε, πάρτε πίσω 300 δις απο τις Γερμανικές αποζημιώσεις...Κι ο ΓΑΠ κάτι τέτοιο πίστευε όταν με τον Παπάκ. προσπάθησε να φτάσει το έλλειμμα στο 15% λέγοντας στη Μέρκελ οτι ο Καραμανλής φταίει γιατί είναι ψεύτης, άρα δώσε μας λεφτά για να μη χρεωκοπήσουμε.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ franc 25/06/2014 20:04:13

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 24/10/2014 17:54:11

  To "βερεσέ" της Γερμανίας: Η ιστορία ενός Έλληνα εργάτη που δούλευε χωρίς να πληρώνεται, στο Bloomberg http://on-msn.com/1D6WfJV

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.