22/02/2011 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόθεν πηγάζει η αισιοδοξία του Πρωθυπουργού για να ξέρουμε;

Πόθεν τέτοια αισιοδοξία ότι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει; Πώς ο κ. Παπανδρέου είναι απόλυτα σίγουρος ότι δεν πάμε για φούντο, για στάση πληρωμών και πως οι ξένοι θα μας σώσουν γιατί μας αγαπάνε;

Όλα αυτά τα χθεσινοβραδυνά συμπεράσματα του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην Γερμανία πηγάζουν από οικονομικές αναλύσεις που έχει και τις κρύβει; Δηλαδή για να καταλάβουμε όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι και ο δικός μας πρωθυπουργός περιμένει κάποια βοήθεια εξ ουρανού;

Απ’ ότι γνωρίζουμε μεγάλος οικονομολόγος ήταν ο Ανδρέας, αν κι αυτός μπάχαλο τα έκανε. Επομένως, πώς ο κ. Γ. Παπανδρέου πάει στη Γερμανία και διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά;

Σύμφωνα με τον όμιλο κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων, European Economic Advisory Group, η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή, θα κάνει “κούρεμα” της αξίας των ελληνικών ομολόγων («haircut») κατά 30% και ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, κατά το κοινώς λεγόμενον, νέο Μνημόνιο.
Σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν την Ελλάδα ότι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ», αναφέρεται ότι ο όμιλος των Ευρωπαίων οικονομολόγων εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, παρά τα «δραστικά» μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
Μάλιστα, όπως λένε, η Ελλάδα δεν πρόκεται να βγει στις αγορές για να δανειστεί με χαμηλότερο κόστος το 2013, λόγω κυρίως της μεγάλης αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, που επηρέασε και τα μεγέθη του 2010.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να διαγράψουν πάνω από το 30% των δανείων της. Μάλιστα, η χώρα ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη δραχμή για να ξεπεράσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους», επισημαίνεται και προστίθεται ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, όταν θα έχει λήξει το σημερινό.
Όσο για τα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει η Ελλάδα άμεσα είναι η επιστροφή στη δραχμή και στη συνέχεια η υποτίμησή της («εξωτερική υποτίμηση») ή οι μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς («εσωτερική υποτίμηση»). Δε μας έφτανε αυτή που κάναμε τώρα μας έρχεται κι άλλη υποτίμηση; Και τι λέει ο κ. Παπανδρέου για τους κορυφαίους οικονομολόγους; Εγκάθετοι είναι ή τον πολεμούν;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/02/2011 19:20:54

  Εικάζω ότι θα του έχουν πει για την θεωρία των προσδοκιών, και ότι η αισιοδοξία γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

  Θα έπρεπε να του πουν και για την Κοκκινοσκουφίτσα και τον κακό λύκο. Και ο Παπαντωνίου ήταν ψιλοαστείος όταν έλεγε αισίόδοξα στον ΣΕΒ το 1994 ή 1995, αλλά ο Παπαντωνίου είχε μπροστα του σύγκλιση επιτοκίων και προενταξιακή ευφορία και ΚΥΡΙΩΣ, την απελευθέρωση του συναλλάγματος (αχ πως ξεχνάμε).

  Το αντίστοιχο που θα δικαιολογούσε την ευφορία του ΓΑΠ θα ήταν η μερική διαγραφή χρεών (σε σενάριο δις ιζ Πάρτα) με παράλληλη μείωση του φορολογικού συντελεστή και κατάργηση του πόθεν έσχες. Τα προτείνω αυτά εδώ και 1-1,5 χρόνο, αλλά... αλλά -- knock knock ... -- who's there και δεν υπάρχει ψυχή μέσα

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 22/02/2011 20:17:33

   Γιαννος...
   ...... Ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση δραχμής – ECU, από 312 που ήταν πριν την υποτίμηση, διαμορφώθηκε στις 357 δραχμές την ημέρα της υποτίμησης, ενώ λίγες βδομάδες αργότερα η δραχμή ανατιμήθηκε στις 330 μονάδες ανά ECU. Εκ των υστέρων είχαν το θράσος να υποστηρίζουν ότι “οι αγορές θεωρούσαν μία υποτίμηση της τάξης του 14% υπερβολική…”. Το πουλί όμως είχε πετάξει, το χρήμα είχε αλλάξει χέρια.!!!!!!!!!!!!!!

   ΠΠ

 2. Sofia avatar
  Sofia 22/02/2011 19:46:57

  χαζο παιδι χαρα γεματο....

 3. giannis avatar
  giannis 22/02/2011 20:06:13

  Είπε "η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει" ή "δεν θα πτωχεύσουμε";
  Αν είπε το δεύτερο τότε εννοεί τον εαυτό του και την οικογένεια του, γιατί τους υπόλοιπους δεν μας βλέπω να την γλυτώνουμε.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/02/2011 20:16:04

  Ανησυχω σφορδρα μ αυτο το ανδρεικελο και την κομαντατουρ Παπουτση.-

  ΠΠ

 5. Ηλίας Πιερίδης avatar
  Ηλίας Πιερίδης 22/02/2011 20:26:14

  Ναι τον αντίλογο αναμένουμε, δηλαδή την πρόταση που να είναι ρεαλιστική και να αφήσουμε τον GAP στον κόσμο του΄δεν τη βλέπω, πολύ ασχολούμαστε με τους άλλους και δεν φτιάχνουμε τα του σπιτιού μας.

 6. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 22/02/2011 21:04:13

  Στις 6 Μαΐου 2010 η κυβέρνηση ψήφισε στη βουλή των Ελλήνων με τη διαδικασία του κατ’ κατεπείγοντος το μνημόνιο, εξέλιξη η οποία «επιτεύχθηκε» με την «ευγενή χορηγία» των οίκων αξιολόγησης και όπως φανερώνουν οι ειδήσεις της εποχης, με προσυνενοημένη πολιτική απόφαση ΔΝΤ- Γ. Παπανδρέου.
  Για να δικαιολογήσει τότε ο υπουργός οικονομικών την αναγκαιότητα υπαγωγής της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι 9 μέρες μετά έληγε ένα ομολογιακό δάνειο εννιά δισ.ευρώ!.
  Προαπαιτούµενο για να δοθεί ένα μέρος των δανειακών αναγκών της χώρας από το πακέτο δανεισμού ΕΕ- ΔΝΤ δλδη τα 110 δισ. ήταν το γνωστό πλέον τριετές πρόγραµµα οικονομικής πολιτικής που στο τέλος θα έλυνε τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα της χώρας.
  Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με ψέματα και μεθοδευμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να δικαιολογήσει την ψήφιση του μνημονίου είχε δηλώσει σε εκείνη τη συνεδρίαση της βουλής ότι από την ψήφιση η όχι του τριετούς προγράμματος «κρίνεται η οικονοµία, η δηµοκρατία, η κοινωνική συνοχή. Κρίνεται η εικόνα µας, αλλά και ο ίδιος ο ελληνισµός». «Ή ψηφίζουµε και εφαρµόζουµε τη Συµφωνία, ή καταδικάζουµε την Ελλάδα στην χρεοκοπία» είχε πει χαρακτηριστικά.
  Από τότε έως σήμερα οι εξελίξεις δεν τον επιβεβαίωσαν, το δημόσιο χρέος της χώρας συνεχώς αυξάνεται και το μνημόνιο έχει αναθεωρηθεί σε τουλάχιστον 20 σημεία με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μέσω της τρόικας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χρειάζεται νέο πρόγραμμα ύψους 18 δις ευρώ και υποθήκευση για 50 δις ευρώ του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για να μπορέσουμε να επαναγοράσουμε αντίστοιχου ποσού ελληνικό χρέος.
  Επίσης, οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία εξαιτίας των αποτελεσμάτων που δημιουργεί η πολιτική του μνημονίου και η έλλειψη προοπτικής αναζωπυρώνουν την πίεση και ανάγκασαν το πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου να παραδεχτεί ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσει ο ελληνικός λαός να σηκώσει το βάρος του διογκούμενου χρέους», εάν δεν αντιμετωπιστεί μια σειρά ζητημάτων, όπως το ζήτημα των επιτοκίων κ.α.
  Με αυτά και με άλλα η χώρα κατέληξε όχι μόνο μέρα παρά μέρα να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην φτώχεια και την απόλυτη εξαθλίωση, αλλά αυτή τη στιγμή δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό και η διαπραγματευτική της ευχέρεια. Αν δρομολογηθεί κάποια λύση εξαρτάται πλέον από το αποτέλεσμα των εκλογών στο Αμβούργο, το πολιτικό κλίμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τη διάθεση των αγορών, κ.α.
  Συνεπώς, χρειάζεται άμεσα να απορριφθεί από το λαό η δανειακή σύμβαση αποικιακού χαρακτήρα που υπόγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου και στη συνέχεια μέσω διαπραγματεύσεων και με άλλη κυβέρνηση το ελληνικό δημόσιο να συμφωνήσει σε μια καλύτερη πρόταση από αυτή που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
  Όποιος τώρα υποστηρίξει ότι αυτά δεν γίνονται πρέπει πρώτα να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλουν, σε υπερεθνικό επίπεδο ανά τον κόσμο, την Ελλάδα να είναι μέρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  Το παράδειγμα της Ισλανδίας δείχνει το δρόμο που πρέπει, ως χώρα, να ακολουθήσουμε στο ζήτημα του δημοσίου χρέους.

 7. popolaros avatar
  popolaros 22/02/2011 21:22:26

  Η εξήγηση για το μόνιμο χαμόγελο του ΓΑΠ είναι ότι ζει μονίμως στον ιδεατό κόσμο της Jeffreyland.
  Σε αυτή τη χώρα όλοι είναι χαρούμενοι και χωρίς προβλήματα γιατί φροντίζει ο αγαθός θεός των αγορών, Oligistus.
  Ας θυμηθούμε πέρσι, στο Νταβός νομίζω, που τον έψαχναν και αυτός είχε πάει σε 3D σινεμά.

 8. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 22/02/2011 21:55:10

  Δεν έχετε καταλάβει ότι ακόμη και η βιολογική ύπαρξη του Έλληνα, δεν έχει κανένα νόημα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 9. Orestios avatar
  Orestios 22/02/2011 22:45:52

  Καταραμένη κόκα.

 10. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 22/02/2011 23:48:30

  Ο Αίσωπος μπροστά σ'αυτόν τον άνθρωπο ήταν μηδενικό με τόσα παραμύθια...

 11. Orestios avatar
  Orestios 23/02/2011 02:22:33

  Μεγάλο φαγοπότι τότε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.