#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2012 17:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως "χάθηκαν" δυο προεκλογικές δεσμεύσεις

(Όσοι θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ πρέπει να θυμούνται και την κατάληξή του)Όλη η προηγούμενη εβδομάδα αναλώθηκε στο αν θα καταργηθούν οι αποζημιώσεις στις απολύσεις και αν θα έχουμε 6ήμερη εργασία και πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, ό,τι ζητούν οι εργοδότες δηλαδή. Πάγωσε ο κόσμος από τις «απαιτήσεις» της τρόικας ενώ επί ημέρες αγωνιούσαμε αν τα μέτρα που «έκοψαν» οι τροικανοί ήταν 3 ή 6 δισ. ευρώ και πότε επιτέλους θα κλείσει το πακέτο.

Και ξαφνικά οι τροικανοί έγιναν πιο... μαλακοί, πήραν πίσω τις προτάσεις τους για τα εργασιακά αλλά ζήτησαν ισοδύναμα για τα μέτρα που έκοψαν.

Ως δια μαγείας τα ισοδύναμα βρέθηκαν, αλλά μη φανταστείτε ότι στην κυβέρνηση είχαν τεράστια... φαντασία. Δύο είναι τα μέτρα που προτάθηκαν και που φαίνεται ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλειδώσουν ώστε να ανακοινωθεί το πακέτο.

Το πρώτο είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 ή 67 χρόνια. Τώρα είμαστε στη φάση για το πόσο θα αυξηθεί διότι ένας χρόνος είναι 1 δισ., δύο χρόνια είναι 2 δισ. ευρώ το χρόνο εξοικονόμηση. Χώρια που θα σταματήσουν και οι αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση οι οποίες ήδη είναι μεγάλες και το εφάπαξ που πρέπει να δοθεί ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Σκεφτείτε: Πριν 4-5 χρόνια η σκέψη και μόνο της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης ήταν όχι απλά αιτία πολέμου αλλά συντάρασσε την ελληνική κοινωνία. Για να μην πούμε τι είχε γίνει όταν το είχε προτείνει ο...Σπράος πριν πολλά χρόνια. Κι όμως, το μέτρο αυτό πάει να περάσει άνετα κι ωραία, μαζί φυσικά με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Και να θυμίσουμε εδώ ότι ήταν δέσμευση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. να μην αυξηθούν τα όρια.

Το δεύτερο ισοδύναμο μέτρο αφορά το αφορολόγητο όριο το οποίο από την προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε στα 5.000 ευρώ και είχαμε τη φετινή σφαγή των νοικοκυριών με τους απίστευτους φόρους που πληρώνουν ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι. Και να θυμίσουμε ότι όταν επιβλήθηκε το μέτρο αυτό είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα τότε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τώρα λοιπόν συζητείται η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και η φορολόγηση των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει αμέσως επιπλέον φόρος 500 ευρώ για όλα τα εισοδήματα. Προκειμένου να «απαλύνει» την πίκρα το οικονομικό επιτελείο λέει ότι κάποιες αποδείξεις θα κόβουν το φόρο στο 100% τους, ώστε να κληθούμε να ζητάμε να μας δίνουν αποδείξεις ορισμένα επαγγέλματα που σήμερα δεν τον κάνουν. Το... τυράκι αυτό φυσικά είναι άγνωστο πόσο θα βοηθήσει και τελικά αν θα είναι πολλοί περισσότεροι οι φόροι που θα πληρώσουμε όλοι. Σκεφτείτε το εξής: Αν εγώ που βγάζω 20.000 ευρώ δε θέλω να ξοδέψω και δεν πίνω ούτε νερό προκειμένου να αποταμιεύσω. Άρα δε θα έχω αποδείξεις να δώσω. Πώς το κράτος θα έρθει να με φορολογήσει από το πρώτο ευρώ; Φυσικά θα με τσακίσει η εφορία.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει σημαία της την αύξηση του αφορολόγητου ορίου σταδιακά από τις 5.000 στις 8.000 και μετά επαναφορά στις 12.000 ευρώ όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές ανάγκες. Που χάθηκε αυτή η δέσμευση; Σε ποιο συρτάρι μπήκε;

Αν λοιπόν, μας «σέρβιραν» τα απαράδεκτα εργασιακά μέτρα ώστε να τρομάξουμε και να «καταπιούμε» καλύτερα τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μπράβο τους. Χαλάλι το επικοινωνιακό τους κόλπο, θύμισε ΠΑΣΟΚ στα καλύτερά του. Όμως, αν στην κυβέρνηση θέλουν να γίνουν... ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξέρουν και την κατάληψη που είχε το κόμμα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 16/09/2012 18:16:24

  Έσβησε ένας μεγάλος έρωτας

  Στίχοι: Χρήστος Πύρπασος
  Μουσική: Γιάννης Βέλλας
  Πρώτη εκτέλεση: Φώτης Πολυμέρης


  Έφταιξα που γκρέμισε για πάντα η φωλιά μας
  έφταιξα πικρά τ’ ομολογώ
  τέτοια αγάπη θα τη νοσταλγώ

  Όνειρα και ελπίδες μας και χάδια και φιλιά μας
  όλα τώρα έχουν γκρεμιστεί
  και το παν για μας έχει σβηστεί

  Έσβησε ένας μεγάλος έρωτας
  μια θλιβερή βραδιά
  σαν ρόδου ευωδιά

  Έσβησε και χάθηκε η αγάπη μας
  για πάντα έχει σβηστεί
  η αγάπη η πιστή

  Τέτοιος έρωτας μεγάλος δεν θ’ ανθήσει άλλη φορά
  Μια φορά μες στη ζωή μας αγαπάμε φλογερά

 2. giannis avatar
  giannis 16/09/2012 18:24:24

  Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια. Αλλιως με τη σειρά ξιώνται τα γουμάρια, πιστεύεις τον γαπ (λεφτά υπάρχουν) την πατάς, πιστεύεις το σαμ (επαναδιαπραγμάτευση) την πατάς, πιστεύεις το τσίπρα (εδώ τα καλά φούμαρα) θα την πατήσεις . Ξέχασα ενδιάμεσα του γαπ και του σαμ έχεις πιστέψει το βαρύ βαγγέλη και το αρτίστα παπαδήμο όπου και πάλι την πατάς.
  Ας μην ήσουν τόσο ευκολόπιστος Ελληνα, είπαμε μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια.

 3. blue nile avatar
  blue nile 16/09/2012 18:26:24

  Τι να πει κανείς...πικραίνεται...

 4. Θασίτης avatar
  Θασίτης 16/09/2012 18:28:32

  και μετά όταν οργιζόμαστε και κοιτάμε προς ΧΑ φταίμε εμείς. Φιρί φιρί πάνε οι πολιτικοί να το κάνουνε Συρία. Άξιος ο μισθός τους.

 5. Βασίλης avatar
  Βασίλης 16/09/2012 18:44:06

  Να μην αποταμιεύσεις, το χρήμα πρέπει να κινείται. Όπως Αμερική.... :P

 6. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 16/09/2012 18:50:45

  Δεν ξέρουν τι λένε
  Για ποιές αποδείξεις μιλάνε;
  Αγνοούν πως τα χρήματα του μισθου ή της σύνταξης που μπαίνουν στην οικογένεια τρέφουν και τα παιδια που έκαναν δικια τους οικογενεια αλλα ειναι 'ανεργα;
  Εστω οικογενειακό εισόδημα 800 ευρω
  Απ αυτά τουλαχιστον τα 200 πάνε για δοση τραπέζης
  τα 200 για ΟΤΕ ΔΕΗ κοινόχρηστα
  τα 100 για αποπληρωμη του εκκαθαριστικου της εφοριας
  200 για αγορα τροφιμων
  και τα υπολοιπα 100 για χαρτζηλικι του ανεργου παιδιου.
  Συμφωνα μ οσα εχουν πει ωσ τωρα ,ουτε μια απο τις παραπανω δαπανες θα αναγνωριζεται για μείωση του φόρου.
  Αρα φορολογούμε απο το πρωτο ευρω αυτον που δεν μπορει καν να βγαλει τον μηνα αξιοπρεπως επειδή δεν εχει αποδειξεις απο δικηγορους γιατρους υδραυλικους ηλεκτρολόγους κτλπ.

 7. Enzo avatar
  Enzo 16/09/2012 20:19:36

  Αν συνεχισουν ετσι θα εξαυλωθουν στην Συγγρου.
  Και ο κυριος Δενδιας παρακαλω να μην δινει τετοιες υποκριτικες εντολες στην ΕΛ.ΑΣ για την ΧΑ γιατι μας πατε μαζικα κατα εκει με την υποκρισια σας.

  • dim avatar
   dim @ Enzo 17/09/2012 01:29:05

   Όποιος πάει προς ένα κόμμα ναζιστικό που υμνεί τον Χίτλερ, στο καλό... Η κατάληξη κάθε έθνους διαμορφώνεται από τις επιλογές που κάνουν οι πολίτες του. Αν οι πολίτες οδεύσουν μαζικά προς ένα ναζιστικό μόρφωμα, ε, αυτοί θα είμαστε, αυτό θα μας αξίζει.... Εγώ τη γνώμη μου την έχω πει πολλές φορές εδώ μέσα: Η ΧΑ δε πρόκειται να περάσει ποτέ το 12%-15%, γιατί κουβαλαέι το ένοχο ναζιστικό παρελθόν της, και το τονίζει σε κάθε ευκαιρία της με τις πράξεις της ακόμα και τώρα. Άρα όποιος δεξιος πατριώτης πάει προς τα εκεί, το μόνο που θα καταφέρει είναι να φέρει την αριστερά στην εξουσία και να δει έτσι όλα αυτά για τα οποία παλεύει ως πατριώτης να χάνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες (εδάφη και λοιπά εθνικά θέματα, ελληνοποιήσεις, θεσμοί κλπ κλπ.)

   Άντε τα 18χρονα να πηγαίνουν, άντε αυτοί που πραγματικά πιστεύουν ότι ο Χίτλερ ήταν μεγάλος ηγέτης, μορφή και σπουδαίος πολιτικός καλά κάνουν και πιστεύουν στο ναζισμό. Οι χιλιάδες απλοί δημοκράτες που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ναζισμός, τι θα πούν αύριο - μεθαύριο στα παιδιά τους, όταν τους ρωτήσουν γιατί επέλεξε ο πατέρας του έναν ηγέτη που είχε ως ίνδαλμα του τον Χίτλερ, που τον αποκαλούσε σε άρθρα του πάντα με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα (Του, Μεγάλου Αρχηγού κλπ. λες και απευθυνόταν στο θεό του....).

   Οταν επιλέγουμε ένα κόμμα κοιτάμε και το τί αυτό πρεσβεύει στο πυρήνα της ιδεολογίας του. Δεν είναι ένα ελλατωματάκι του Μιχαλολιάκου τύπου «ελά μωρέ ο τύπος έχει αδυναμία και στις γκόμενες και κάνει που και που καμία απιστία», εδώ μιλάμε ότι ο άνθρωπος αυτός έχει για ίνδαλμα του τον Χίτλερ, τον θεωρεί τον Μεγάλο του Αρχηγό, παραμένει όπως λέει πιστός στα οράματα της μεγάλης Εθνικοσοσιαλιστικής Ιδέας κλπ κλπ. Για κουνήστε λίγο το κεφάλι σας ορισμένοι, να δείτε, έχει μείνει καθόλου μυαλό μέσα του, ή μόνο άχυρο υπάρχει πιά? Και δεν μιλάω για τους ιδεολόγους ναζιστές, αυτοί καλά κάνουν και πιστεύουν αυτά που πιστεύουν, σε κάθε δημοκρατία θα υπάρχουν και κάποιοι ακραίοι, μιλάω για τη μεγάλη μάζα δημοκρατικών πολιτών που νομίζει ότι κάνει καλά που δίνει δύναμη σε κάτι που αν γνώριζε (και θα όφειλε να γνώριζει) τι πρεσβεύει θα έκανε εμετό....

   • Carl Sagan avatar
    Carl Sagan @ dim 17/09/2012 02:50:05

    Η μεγάλη μάζα των δημοκρατικών πολιτών παύουν σιγά-σιγά (έως γρήγορα-γρήγορα) να είναι δημοκράτες, γιατί διαπιστώνουν ότι η δημοκρατία στοιχίζει υπερβολικά πολύ, αναδεικνύει κυβερνήσεις υπερβολικά υποχωρητικές και άτολμες, και παράγει περισσότερους προδότες από όσους μπορεί να καταναλώσει. Και επειδή η επιχείρηση διάσωσης της δημοκρατίας απειλεί να οδηγήσει στο θάνατο τους Έλληνες, και επειδή τόσο ο θάνατος από πείνα όσο και ο θάνατος από ισλαμικό μαχαίρι δεν είναι ευχάριστος, εικάζω ότι οι Έλληνες θα προτιμήσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι παρά η δημοκρατία.

    • dim avatar
     dim @ Carl Sagan 17/09/2012 16:38:54

     Μα η ύπαρξη της δημοκρατίας είναι και προϋπόθεση για να επιβιώσεις, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και εθνολογικά. Επιλέγοντας ένα ακραίο πολίτευμα, είτε αναρχοαριστερό, είτε φασιστικό, απομονώνεσαι διεθνώς, και είσαι ευάλωτος στην ορέξεις του καθενός...

   • φοροφυγάς με άποψη avatar
    φοροφυγάς με άποψη @ dim 18/09/2012 13:21:57

    Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν τα ποσοστά της ΧΑ αυξηθούν οι νέοι ψηφοφόροι θα την αναγκάσουν να διαγράψει το φιλοναζιστικό παρελθόν της. Από τις επίσημες πολιτικές του κόμματος φυσικά, όχι από τα μυαλά των παλαιών στελεχών της. Αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

    Με τον Σαμαρά τρομαγμένο μέσα στο κόμμα του, που φοβάται να κόψει κεφάλια (Πολύδωρα, Τραγάκη) και σήμερα δηλώνει τα ακριβώς αντίθετα όσων έλεγε χθες, μην ανησυχείτε...

 8. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/09/2012 20:50:57

  Τὸ αἴτημα γιὰ παύση τῆς φορομπηχτικῆς πολιτικῆς γινόταν στὰ «Ζάππεια» ἀπὸ θέσεως δημοσιονομικῆς ἀποτελεσματικότητας: ὅτι μὲ τόσους φόρους καὶ τόση ὕφεση στὸ τέλος-τέλος οὔτε τὸ κράτος θὰ εἰσπράξει αὐτὰ ποὺ χρειάζεται. Μᾶς διαβεβαίωναν ὅτι ἔτσι εἶναι διότι ἔτσι λειτουργεῖ ἡ οἰκονομία, γενικά. Ἀπ' ὅ,τι φαίνεται, ἔκτοτε... ἄλλαξε ὁ τρόπος ποὺ λειτουργεῖ ἡ οἰκονομία!

  Θυμίζουμε: ἡ Θάτσερ καθ' ὅλη τὴ διάρκεια τῆς πρωθυπουργίας της ἔκοβε φόρους, μείωνε τοὺς φόρους. Καὶ ἦταν Α-ΠΟ-ΤΕ-ΛΕ-ΣΜΑ-ΤΙ-ΚΩΤΑΤΗ. Ἔπεσε ὁριστικὰ κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ ἐπεισοδίου μὲ τὸ community charge, τὸ λεγόμενο poll tax: γιὰ κάποιον σουρρεαλιστικὸ λόγο, ἐκείνη, ἡ φιλελεύθερη τῶν λιγώτερων φόρων, εἶχε ὑποστεῖ ἐμμονὴ μὲ ἕναν νέο φόρο ὁ ὁποῖος θὰ ἦταν ἐντελῶς ἀβάστακτος γιὰ πάμπολλους. ΤΟΤΕ ἔπεσε, οὔτε μὲ τὶς ἰδιωτικοποιήσεις οὔτε μὲ τὰ συνδικάτα οὔτε μὲ τὴν ἀνεργία στὸν οὐρανό.


  Θεμελιώδης, ἱδρυτικὴ ἔννοια τοῦ φιλελευθερισμοῦ εἶναι ἡ μείωση τῶν φόρων.

  Μιὰ φιλελεύθερη παράταξη ποὺ βαράει φόρους δὲν πραγματώνει κανένα ἀπὸ τὰ δύο σκέλη τοῦ «κοινωνικοῦ φιλελευθερισμοῦ».

 9. δημης avatar
  δημης 16/09/2012 20:54:52

  ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η...ΕΞΗΓΗΣΗ..... ΕΙΧΑΝ ΤΡΥΠΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ..(ΤΟ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ...ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΜΗΝ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑ)...

 10. CHRIS avatar
  CHRIS 16/09/2012 22:30:35

  Η δικαιολογία της ΝΔ θα είναι ότι δεν κυβερνάμε μόνοι μας οπότε λογικό να παρεκκλίνουμε (180 μοίρες) από τις προεκλογικές μας υποσχέσεις. Πάντα άλλοι φταίνε.

 11. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 17/09/2012 18:45:40

  Ρε παιδια γιατι καθομαστε ακομα και τους κοιταμε ;

 12. Carl Sagan avatar
  Carl Sagan 17/09/2012 20:43:38

  Αυτό που λες ίσχυσε στα στενά πλαίσια του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν ίσχυε από πάντα, ούτε ίσχυε συνεχόμενα, ούτε θα ισχύει κατ' ανάγκη στο μέλλον. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, και το εφικτό χτες δεν είναι το ίδιο με το εφικτό σήμερα και αύριο. Δεν πιστεύω να μην παρατηρείς ότι τα πανιά του πανευρωπαϊσμού και της πολυπολιτισμικότητας στερεύουν από αέρα, ο οποίος φουσκώνει πλέον τα ευρωπαϊκά πανιά του εθνοκεντρισμού και της πολιτισμικής συσπείρωσης. Αν αυτήν την τάση θες να την πεις φασιστική, πες την. Όσο συχνότερα χρησιμοποιείς αυτόν τον χαρακτηρισμό, τόσο ταχύτερα θα αποδυναμώνεις τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί. Αν ο φασισμός μπορεί να βοηθήσει τα ευρωπαϊκά έθνη να ανταπεξέλθουν τη λαίλαπα της επαπειλούμενης αραβοποίησης και ισλαμοποίησής τους, τότε είναι ένας καλός φασισμός, σωτήριος, ανθρωπιστικός και πολιτισμικά ωφέλιμος.

  • dim avatar
   dim @ Carl Sagan 17/09/2012 22:53:39

   Με τόσες ήδη και εν δυνάμει υπερδυνάμεις στο πλανήτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Μουσουλμανικό Τόξο κλπ), καμία χώρα της Ευρώπης, ούτε καν η Γερμανία, πόσο μάλλον η Ελλάδα, δεν θα μπορεί τα επόμενα χρόνια να σταθεί μόνη της στο παγκόσμιο χάρτη...

   Η εθνική ταυτότητα, κληρονομία, πολιτισμός κλπ, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, κανένας δεν θα σου τα αλλοιώσει, ούτε θα σου τα πάρει κανείς, θα έχεις τους δικούς σου νόμους, ήθη, έθιμα, παραδόσεις κλπ (όπως σε άλλες πολιτείες της Αμερικής ισχύει η θανατική ποινή και σε άλλες όχι, άλλες επιτρέπουν το γάμο ομοφιλοφύλων και άλλες όχι κλπ.), αλλά το μέλλον σου και η ασφαλής και σταθερή σου πορεία είναι μόνο μέσα στην Ευρώπη, με δημοκρατία, με Ευρωπαϊκούς κανόνες, με ενιαία πολιτική και οικονομική ένωση τύπου "Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης"....

   Όποιος δεν το βλέπει αυτό, ή εθελοτυφλεί, ή απλά έχει προσωπική ατζέντα (για τους πολιτικούς των άκρων εννοώ) και έχει συμφέρον να οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση και την εξαθλίωση...

  • Carl Sagan avatar
   Carl Sagan @ Carl Sagan 18/09/2012 02:46:30

   Η επιλογή της εθνικής συσπείρωσης δεν συνεπάγεται απαραίτητα την διεθνή απομόνωση. Τα εθνικά κράτη συνάπτουν συμμαχίες από αιώνες.

   Για την υπόσχεση που μου δίνεις ότι θα διατηρήσω ήθη, έθιμα και παραδόσεις, απορώ πώς ελπίζεις ότι μπορείς να την τηρήσεις με 2-3 εκατομμύρια ακάλεστους τριτοκοσμικούς εισβολείς εγκατεστημένους εντός των τειχών, πολλοί εκ των οποίων είναι φανατικοί ισλαμιστές και ως εκ τούτου δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να κόψουν το λαρύγγι και των δυο μας στην πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί. Χώρια που έχουν και την ενεργή συμπαράσταση μιας όχι ευκαταφρόνητης εγχώριας μερίδας ταξικών συμμάχων τους, δηλαδή προδοτών της πατρίδας τους, με πιστοποιημένες δεξιότητες στην τέχνη της ανθρωποκτονίας (ακόμα και με κονσερβοκούτι). Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είναι μια ωραία ιδέα που προσκρούει σε ένα σωρό πρακτικά εμπόδια, και που η τωρινή ντελικάτη και υπερ-θεσμισμένη απόπειρα υλοποίησής της έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις μιας ευρωπαϊκής καταστροφής. Σήμερα οικονομικής, αύριο πολιτισμικής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.