#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/02/2010 20:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως φτάσαμε ως εδώ (1)Το πρόβλημα, όπως το καταλαβαίνω επιφανειακά, είναι (α) ότι, κάπως, έχουμε αναδουλειές, (β) ακούμε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, (γ) μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα ειδικά έχει πρόβλημα, (δ) βρεθήκαμε να χρωστάμε και σε προσωπικό και σε εθνικό επίπεδο, (ε) το πρόβλημά μας επηρεάζει το ίδιο το Ευρώ και (στ) τα πράγματα μάλλον θα γίνουν …χειρότερα.

Υπάρχουν «Ελληνικοί» λόγοι και «διεθνείς» λόγοι που φτάσαμε ως εδώ. Οι «Ελληνικοί» λόγοι έχουν σχέση με την δομή της Ελληνικής οικονομίας όπως διαμορφώθηκε από τον Β’ Π.Π., μέχρι την Χούντα, και, στην συνέχεια, από την άνοδο του Πασόκ μέχρι τις Κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη, και ,στην πρόσφατη φάση από το 2004, μέχρι σήμερα.


Μετά τον Β’ Π.Π. η Ελλάδα, πλήρως κατεστραμμένη ξαναχτίστηκε με ξένη οικονομική βοήθεια, και λίγο κρυμμένο ελληνικό κεφάλαιο, από μια ομάδα επιχειρηματιών που σε μερικά θέματα ήταν ήρωες και δημιουργοί, και σε άλλα, ήταν αναποτελεσματικά ολιγοπώλια, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν το «οικονομικό θαύμα» της δεκαετίας του ‘50 και του ’60 που όμως είχε δύο χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα εξακολουθούσε να έχει πολλούς στο οικονομικό περιθώριο, ή απλά «φτωχούς» ή «αδικημένους». Αυτό που δεν ακούστηκε, αλλά διακωμωδήθηκε σε κινηματογραφικές ταινίες της εποχής, ήταν ότι σιγά σιγά, αρκετοί «πλούσιοι» υπό το καθεστώς συναλλαγματικών περιορισμών και, κατά την άποψή τους, υψηλής φορολογίας, ανακάλυψαν ότι τους συνέφερε η μαζική εξαγωγή συναλλάγματος.


Η οικονομική ιστορία του τέλους της δεκαετίας του ’60 υπερκαλύφθηκε από γεγονότα του ευρύτερου ψυχρού πολέμου, και συγκεκριμένα του πολέμου στο Βιετνάμ, που, σε συνδυασμό με τις τότε εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, είχε σαν συνέπεια την Χούντα. Επί Χούντας, οι περιορισμοί σε εργατικές διεκδικήσεις επέτρεψαν κάποια «επιχειρηματική» ανάπτυξη στην αρχή αλλά αυτό δεν μπορούσε να διατηρηθεί και εκφυλίστηκε.


Με το Πασόκ του ’81 έγινε μια αναδιανομή του ιδιωτικού πλούτου, σε «Νέα Τζάκια» (αρχικά μέσα από κρατικοποιήσεις), αν και αυτό που θυμούνται οι περισσότεροι είναι ή αύξηση στις συντάξεις, η ενίσχυση συνδικάτων αλλά και των οικονομικά αδύνατων τάξεων. Αν είσαι οπαδός του Πασόκ, θυμάσαι την αναγκαία διεύρυνση της Μεσαίας Τάξης και την στήριξη των αδυνάτων, αν είσαι πολέμιος του Πασόκ θυμάσαι την καταστροφή της εθνικής οικονομίας και την απαρχή των οικονομικών προβλημάτων που καλείται να λύσει η σημερινή Κυβέρνηση. Τα υπεραπλοποιώ, βεβαίως, και πολλοί θα έχουν διαφορετική άποψη, αλλά πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου εκεί στην μέση… Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ότι η Ελλάδα έμεινε πολύ πίσω σε σχέση με την ανάπτυξη του υπόλοιπου Δυτικού κόσμου, ενώ όσοι είχαν λεφτά, και μπορούσαν να τα στείλουν στην …Ελβετία, το έκαναν. Κατά μερικές εκτιμήσεις, το 1989 οι (παράνομες, με τα Ελληνικά δεδομένα) καταθέσεις στο εξωτερικό ήταν περίπου ίσες με το έλλειμμα.


Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με διάφορα δήθεν «φιλελεύθερα» προσχήματα, έκανε ένα πράγμα: Προσκάλεσε το «ξένο» δηλαδή το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο, στην ελληνική οικονομία. Αυτό είχε αντιδράσεις από το ελληνικό κεφάλαιο, αλλά άνοιξε και τους ασκούς του Αιόλου σε μια νέα κατάσταση.


Η προσέλκυση και πλήρης υπερίσχυση του «Ευρωπαϊκού» κεφαλαίου έγινε επί Σημίτη. Κάθε ελληνική οικονομική δραστηριότητα έγινε υποψήφια για εξαγορά, είτε ήταν εξοχικά στην επαρχία, είτε μεγάλες κρατικές εταιρίες. Μπορεί η απόκτηση του ελέγχου του ΟΤΕ από Γερμανούς να έγινε επί Καραμανλή του β', αλλά η βάση τέθηκε αρχικά επί Μητσοτάκη και αργότερα επί Σημίτη. Επί Σημίτη έγιναν και άλλα πράγματα: Εν όψει της ένταξής μας στο Ευρώ, απελευθερώθηκε το συνάλλαγμα. Όλα τα παράνομα ελληνικά λεφτά ξαναήρθαν στην Ελλάδα. Επίσης, έπεσαν τα επιτόκια. Αυτά τα δύο γεγονότα εκτίναξαν το Χρηματιστήριο στα ύψη και δημιούργησαν την καταπληκτική ευφορία του 1997-2000. Αυτά τα δύο γεγονότα ξεκίνησαν και την εκρηκτική ανάπτυξη στην Τήνο. Τότε, για πρώτη φορά, ο μέσος Έλληνας είχε ή εμφάνισε διαθέσιμα χρήματα, και, επεκτάθηκε σε εξοχικά.


Την ίδια περίοδο έγινε και κάτι άλλο. Εδραιώθηκαν και επεκτάθηκαν οι τρεις Ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες. Η μία ήδη υπήρχε, η δεύτερη και η τρίτη εμφανίστηκαν από το πουθενά, ως εκ θαύματος αγοράζοντας και ανακυκλώνοντας τράπεζες με αμαρτωλό παρελθόν από την περίοδο του Πασόκ του 81. Οι νέες τράπεζες, σε συνδυασμό με πραγματική ή πλασματική αίσθηση ευημερίας του κόσμου, είχαν σαν συνέπεια την αύξηση του ατομικού δανεισμού. Αν δεν είχες λεφτά να αγοράσεις εξοχικό, ή κότερο, ή ακριβό αυτοκίνητο, δανειζόσουν. Και το έβλεπε ο γείτονας και δανειζόταν και αυτός. Ο «πλούτος» στην Τήνο από το 2000 και μετά είναι συνέπεια αυτής της αύξησης του δανεισμού των Αθηναίων.


Παράλληλα, και το Ελληνικό Δημόσιο δανειζόταν, για να φτιάξει δρόμους, δανειζόταν για γέφυρες, δανειζόταν για τα Ολυμπιακά έργα, δανειζόταν για παροχές, δανειζόταν για να συντηρήσει το όλο και διογκούμενο Κράτος. Μα ο κάθε ένας από εμάς δανείστηκε για να φτιάξει το σπίτι του, ή για να περάσει καλά τις γιορτές, ή για να πάει διακοπές. Εύκολα και φτηνά τα δανεικά, γιατί να μην περάσουμε όλοι καλά;


Τόσο σαν χώρα, όσο και σαν άτομα, δανειστήκαμε και ξοδέψαμε τα δανεικά είτε σε κατανάλωση, είτε σε αναποτελεσματικές επενδύσεις, είτε σε σπάταλες επενδύσεις. Από πολλές (να μην πω όλες) τις κρατικές επενδύσεις, βγήκαν μίζες, ποσοστά, δωράκια, κλοπές. Και αυτά πήγαν σε κατανάλωση, αν και μερικά κρύφτηκαν σε νέες Ελβετίες (για τον φόβο της Εφορίας). Από όλα τα λεφτά που κερδήθηκαν, επίσης πολλά κρύφτηκαν (πάλι από φόβο της Εφορίας).


Και τώρα; Τώρα, εν μέσω διεθνούς και ελληνικής ύφεσης, γεωπολιτικών τριγμών, νέου Ψυχρού Πολέμου, με όλους μας υπερχρεωμένους, χωρίς προοπτική εσόδων και αυξήσεων, καλούμαστε να ξεχρεώσουμε… Σχεδόν αδύνατο…

Στο επόμενο, αν αντέξω, θα αναφερθώ στο διεθνές περιβάλλον, και στο μεθεπόμενο, αν το θυμηθώ, θα γράψω για το τι νομίζω γίνεται από εδώ και πέρα.
http://ophioussa.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νιόνιος-διονύσης avatar
  Νιόνιος-διονύσης 06/02/2010 21:08:25

  ενα παρα πολυ ευστοχο αρθο,ετσι για να μην διωχνουμε τις ατομικες μας ευθηνες και να μας φταινε ΜΟΝΟ το κοματα που εχουν φυσικα σημαντικο μεριδιο του λεοντος

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Νιόνιος-διονύσης 06/02/2010 21:30:15

   Δεν συμφωνώ απόλυτα.
   Πολλοί Πολίτες, όπως κι εγώ, δανείστηκαν για αγορά - κατασκευή Α' κατοικίας, έχουν περιορίσει πολύ τις καταναλωτικές τους δαπάνες και έχουν αρκετά χρόνια να πάνε διακοπές. Μάλλον άλλο πράγμα φταίει. Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια δεν πήγαν εκεί που έπρεπε και για το σκοπό που προορίζονταν. Τώρα βέβαια αυτοί οι Πολίτες, που δεν φταίνε σε τίποτα, καλούνται να πληρώσουν τις ΦΟΥΣΚΕΣ και τις ΛΑΜΟΓΙΕΣ.
   Έτσι γινόταν, γίνεται και θα γίνεται πάντα. Δυστυχώς!!!

 2. Orestios avatar
  Orestios 06/02/2010 21:38:16

  Συμβολή των μεταναστών στην ανάπτυξη μηδενική (είχαν αφηνιάσει στα τέλη των 90s και αρχές των 00s με την συμβολή αυτή τα media). Κοινώς μόνο με δανεικά είχαμε την ισχυρή Ελλάδα. Η Βασιλική (Β.Κ.Σ.) αναρρωτιόταν πως γινόταν πριν 30 χρόνια να ήταν καλύτερα τα πράγματα. Σήμερα για μια ακόμη φορά βλέπουμε να λέγονται τα ίδια κενά απιχειρήματα για την συμβολή των μεταναστών και την ισχυρή Ελλάδα, που θα φέρει το GAP. Μόνο που ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα από τότε και έτσι εξηγείται η βιασύνη για το λαθρονομοσχέδιο, που φέρνει ψήφους. Κουβέντα για ανάπτυξη. Κουβέντα για κατανόηση. Κουβέντα για υπαιτιότητα. Μόνο ψέμματα. Άφθονα ψέμματα με τη σέσουλα.

 3. parsifal avatar
  parsifal 06/02/2010 22:26:15

  Μακράν η πιο εύστοχη ανάλυση της κρίσεως ! Μπράβο

 4. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 06/02/2010 23:29:24

  Εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα το άρθρο Η ομολογούμενη και αναγκαστική υπεραπλούστευση επιβάλλει κάποιες παρατηρήσεις-προσθήκες:
  1 Η Ελλάδα "ξανακτίστηκε" όχι απλώς μετά τον Β΄ΠΠ αλλά και μετά από ένα περισσότερο καταστροφικό Εμφύλιο
  2 Την χούντα ακολούθησε η επταετία Καραμανλή για την οποία δεν γίνεται κουβέντα
  3 Η μεγάλη αλλαγή που γίνεται από το 1981 έχει να κάνει κυρίως με αλλαγή αξιών. Αυτός που τα πιάνει καθιερώνεται ως "μάγκας". Τα "δωράκια", το "ζούμε με δανεικά" και "εις υγείαν των κορόιδων (των Ευρωπαίων)" καθιερώνονται περίπου ως κεκτημένο αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα.
  4 Δάνειο για ν΄αγοράσεις κύρια κατοικία ή εξοχικό έχει τεράστια διαφορά από δάνειο για να πας διακοπές (Επί τη ευκαιρία κα θυμίσω ανήθικο κατά τη γνώμη μου σλόγκαν Τράπεζας για διακοποδάνεια: "ΑΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΚΟΠΕΣ") Επίσης τεράστια διαφορά έχουν τα δάνεια που παίρνεις για να φτιάξεις δρόμους από αυτά που παίρνεις για να ταίσεις ημετέρους ή να καλύψεις την αναποτελεσματικότητα σου.
  5 Δεν είδα κάποια αναφορά στο πως και γιατί από κάποια στιγμή και μετά σταματήσαμε σχεδόν να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ πλούτο πράγμα που θα μας επέτρεπε να εξυπηρετούμε τα δάνεια μας.

  ΥΓ1 Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεχρεώσουμε
  ΥΓ2 Συγγνώμη για την αποσπασματικότητα των παρατηρήσεων και τις δικές μου απλουστεύσεις.Κάποια στιγμή ίσως επανέλθω πιο ...φιλόδοξα

  • Swell avatar
   Swell @ ΑΡΗΣ Θ 07/02/2010 16:32:51

   Πότε παράγαμε πλούτο και σταματήσαμε; Τις δεκαετίες 60-70, η ελληνική οικονομία στηριζόταν στον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή) και τον τριτογενή (υπηρεσίες) και το ναυτιλιακό και μεταναστευτικό συνάλλαγμα. Σιγά-σιγά όλα εξέλειπαν. Το μόνο που μας έχει μείνει από τις υπηρεσίες, είναι ο τουρισμός. Που φθίνει κι αυτός, χάρις στο "ελληνικό δαιμόνιο".

 5. ammodytes vipera meridionalis avatar
  ammodytes vipera meridionalis 07/02/2010 08:40:34

  Λογικό είναι να μπερδεύεται η γραμμή που σταματάει η «θέληση για βελτιώση της ζωής μας» και που αρχίζει ο αλόγιστος καταναλωτισμός...

  Σωστά λες ΑΡΗ Θ. ότι η οικονομική ιστορία αρχίζει μετά τον Εμφύλιο, το 49, και όχι μετά τον Β' ΠΠ, το 45. Σωστό. Κατά μία πολύ κυνική εκδοχή, ο Εμφύλιος εμπεριείχε τον καυγά για το ποιός και πως θα ροκάνιζε την βοήθεια του πακεττου Τρούμαν.

  Επίσης, δεν ανέφερα την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ μετά την Μεταπολίτευση. Με εξαίρεση την ένταξή μας στην ΕΟΚ, δεν μπορώ να θυμηθώ κοσμοϊστορικά γεγονότα για την οικονομική ζωή της χώρας επί Καραμανλή και Ράλλη μεταξύ 1974 και 1981. Νομίζω ότι αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις είχαν οικονομικά προβλήματα που «έλυσε» λίγα χρόνια αργότερα ο αμαρτωλός Οργανισμός Αανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Τα άλυτα αδιέξοδα της εποχής 74-81, και κάτι πυρκαγιές (αν θυμούνται οι παλαιότεροι) έφεραν τον Αντρέα Ζιβάγκο.

  Την περίοδο 2004 -2009 επίσης δεν μπορώ να δω κάτι σημαντικό σε «οικονομική ίστορία» πέρα από το διαφαινόμενο αδιέξοδο και την αρχή της «κρίσης». Με αυτήν την έννοια, η περίοδος του ΚΚ του β' έχει ορισμένα κοινά σημεία με την Κυβέρνηση Ράλλη.

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ ammodytes vipera meridionalis 07/02/2010 12:55:45

   1 Είναι δύσκολο να ισχύει η "κυνική εκδοχή"-εκτός όλων των άλλων- γιατί το δόγμα Τρούμαν ήταν μια εξαγγελία (12 Μαρτίου 1947) που αφορούσε βοήθεια προς την Ελληνική κυβέρνηση ακριβώς για να αντιμετωπίσει την εξέγερση που από καιρό είχε ξεσπάσει. Αν πάλι εννοείς το σχέδιο Μαρσαλ και αυτό εξαγγέλθηκε τον Ιούνιο του1947 πολύ μετά δηλαδή την έναρξη της εμφύλιας διαμάχης.
   2 Σστά επισημαίνεις - τώρα - την ένταξη στην ΕΟΚ ως σημαντικό γεγονός.
   Αλυτα αδιέξοδα το 1981 δεν υπήρχαν,υπήρχαν προβλήματα όπως υπάρχουν πάντοτε (της πλάκας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα) και νομίζω ότι ο Αντρέας θα ερχόταν ούτως ή άλλως όσο λαμπρή και να ήταν η κατάσταση της οικονομίας μας (και φυσικά και χωρίς τις πυρκαιές). Ειχε ερθει η ώρα του, είχε "γκελ",αντιπροσώπευε το διαφορετικό και ούτως ή άλλως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση.

 6. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 07/02/2010 10:34:56

  ammodytes vipera meridionalis says:
  ¨¨Με εξαίρεση την ένταξή μας στην ΕΟΚ, δεν μπορώ να θυμηθώ κοσμοϊστορικά γεγονότα....¨¨
  ΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ;;;;;

  • ammodytes vipera meridionalis avatar
   ammodytes vipera meridionalis @ mesaios daktylos 07/02/2010 10:53:06

   δεν μπορώ να θυμηθω κοσσμοϊστορικά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ γεγονότα... στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ζωή της χώρας τα τελευταία 60 τόσα χρόνια...

 7. ataktos avatar
  ataktos 07/02/2010 13:41:09

  Η οικονομία της χώρας και ο λαός της έχουν κριθεί αναλώσιμοι προκειμένου να διασωθούν το ευρώ και το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μπορούν οι ισχυροί της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη σπατάλη δημόσιων πόρων ώστε να στηριχθούν η χρηματιστική κερδοσκοπία και το «ισχυρό ευρώ», πρέπει χώρες όπως η Ελλάδα να ακολουθήσουν ακόμη πιο δραστική περιοριστική πολιτική, να ρευστοποιήσουν και να ξεπουλήσουν ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία τους, να βυθίσουν το σύνολο της κοινωνίας στην ανέχεια και την ανεργία.
  Με αυτήν την πολιτική του διατεταγμένου αυτοχειριασμού έχουν πλήρως συμφωνήσει και έχουν ευθυγραμμιστεί οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και τόσο εύκολα δόθηκε η σκυτάλη της διακυβέρνησης από τον κ. Καραμανλή στον κ. Παπανδρέου, υπό το βάρος της ολοκληρωτικής λαϊκής απαξίωσης της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στην πάλη για τη διαδοχή στην ηγεσία της ΝΔ πρυτανεύουν αφενός το να μη συζητηθούν ούτε κατά διάνοια οι πραγματικές αιτίες της εκλογικής κατάρρευσης της ΝΔ, οι οποίες έχουν να κάνουν πρώτα και κύρια με τις αντιλαϊκές πολιτικές τις οποίες εφάρμοσε, και αφετέρου το να επιβληθεί το ταχύτερο δυνατό εκείνη η ηγετική κλίκα που θα διευκολύνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Και τα δυο κόμματα έχουν παραδώσει ήδη τις τύχες της χώρας στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και στους διεθνείς οργανισμούς του ιμπεριαλισμού, προκειμένου να επιβληθεί το αναγκαίο κατοχικό καθεστώς της επιτήρησης και του καταναγκασμού. Η χώρα έχει εγκαταλειφθεί παντελώς στις ορέξεις και στα συμφέροντα των ισχυρών «εταίρων» της και των διεθνών κερδοσκόπων.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο υπαγορεύουν μέσω της παρούσας κυβέρνησης τη συναίνεση για να προετοιμάσουν και να νομιμοποιήσουν ένα αυταρχικό κράτος εκτάκτου ανάγκης, απαραίτητο για να αναμετρηθούν με το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και με την κοινωνική έκρηξη την οποία τροφοδοτεί η κρίση και τρέμουν όσο τίποτε άλλο. Η οικονομική κατάρρευση και η χρεωκοπία απαιτούν για το συμφέρον της ολιγαρχίας τη συντριβή του ελληνικού λαού, τη μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια «γκρίζα ζώνη», την εκποίηση της εθνικής κυριαρχίας.
  Με τον Καποδίστρια 2 επιχειρείται μέσα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και στη νομαρχία η ουσιαστική διάλυση του ενιαίου της εθνικής επικράτειας. Δεν θα υπάρχει μια ενιαία εθνική πολιτική για την παιδεία, την άμυνα, την υγεία, κοκ, αλλά διαφορετικές περιφερειακές πολιτικές που θα εξαρτώνται άμεσα από την απόσπαση χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ, την κεντρική διοίκηση και τους ιδιώτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πρώτα δείγματα πολιτικής της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η αφαίρεση του προσδιορισμού «εθνικός» από την παιδεία και την άμυνα.
  Η μετατροπή της χώρας σε άθροισμα αυτοτελών περιφερειών αποτελεί το προοίμιο για να τεθεί εκ των πραγμάτων και απευθείας θέμα κυριαρχίας σε αμφισβητούμενες ζώνες, παλιές και νέες, όπως Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, κοκ. Κυριαρχία την οποία οι κυβερνώντες έχουν αποποιηθεί ήδη, εφόσον τα σύνορα της χώρας έχουν μετατραπεί σε «ευρωπαϊκά σύνορα», τα οποία επίκειται μάλιστα να διευρυνθούν και προς ανατολάς, με μέρος της επικράτειας (Ίμια) να αποτελεί «γκρίζα ζώνη» και με τις ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) να έχουν κατοχυρώσει τον ρόλο του επικυρίαρχου στο Αιγαίο. Συνολικά το ζήτημα της κυριαρχίας της χώρας τίθεται υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

 8. tomcat00 avatar
  tomcat00 07/02/2010 21:07:26

  η Mossad δεν επαιξε ρολο; η γνωστη Λεσχη;...εστω η MIT (αλη8εια με την υπο8εση Χατζηκωστη το εγινε;.....που ειναι οι επαγγελματιες πατριωτες με τις ενδελεχεις αναλυσεις τους;)

  στο παρον ιστοτοπο, ακροδεξια παπαδοπαιδια και wannabe ρασοφοροι, ηδη αναπολουν την Νεα Διακυβερνηση και την ισχυρη Ελλαδα των Ρουσοπουλου, Βουλγαρακη και αλλων λαμπρων πολιτικων

  Για ολα τα αλλα, φταινε οι 'Εβραιοι' οι 'Ξενοι' και η τωρινη Διακυβερνηση

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ tomcat00 07/02/2010 22:41:24

   Εγώ πάλι θα σου έλεγα να διαβάσεις καλύτερα τα σχόλια στον "παρόν ιστότοπο", που τυχαίνει να έχει και όνομα. Που από ό,τι διαπιστώνω,
   ενοχλεί, μάλλον, κάποιους.
   Οπότε μην κατηγορείς και μην μας χαρακτηρίζεις συλλήβδην ως αντι-σημίτες και ακροδεξιούς.
   Ως αναγνώστρια του Antinews έχω διαπιστώσει ότι η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι το παρακολουθούν Έλληνες-φίλοι-πολίτες-άτομα (όπως θέλεις τους αποκαλείς) από όλους τους πολιτικούς χώρους.
   Και σίγουρα είναι κωμικό να το κατηγορείς για αντι-σημιτισμό.
   (Θυμάσαι Φάκτορα, τι σου έλεγα; Πριν λαλήσει τρεις εμφανίστηκαν
   οι δημόσιοι κατήγοροι της κακιάς ώρας)
   Οπότε εάν ψάχνεις για αντι-σημίτες και ακροδεξιούς, σίγουρα δεν είναι εδώ ο ενδεδειγμένος ιστότοπος.
   Στη θέση σου, εάν έψαχνα για αντι-σημιτισμό θα πήγαινα και προς αριστερά- τύπου Free Gaza, ξέρεις εκεί που λένε ότι οι Σιωνιστές πίνουν αίμα αράβων, σκοτώνουν παιδάκια, τους κλέβουν το νερό, τον αέρα και πάνω στην ένδοξη Al-Quds που ονειρεύτηκε ο Μωάμεθ έχτισαν την Ιερουσαλήμ...

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ tomcat00 08/02/2010 12:19:56

   Ωραία η πλακίτσα με το nick μου.
   Ενδεικτική και αυτή για το υψηλό επίπεδο της δημοκρατικότητάς σου.
   Νομίζω ότι ήταν σαφές ότι υπερασπίστηκα τον εαυτό μου και μόνο.
   Επειδή εσύ με κατηγόρησες για αντι-σημιτικά σχόλια. Συλλήβδην με όλους τους σχολιαστές.
   Όταν με φτύνουν, δε λέω ότι βρέχει. Αφού είδα το σχόλιό σου, ήταν αναμενόμενο ότι θα απαντούσα. Για τον εαυτό μου. Αλλά και για την ελευθερία λόγου που μου εξασφαλίζει το antinews.
   Η οποία δεν υφίσταται ούτε στη δήθεν δημόσια "διαβούλευση".
   Αν αυτό το θεώρησες "υπεράσπιση" του Antinews, τί να πω;
   Δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο η αναφορά της πραγματικότητας.
   Κατανοητό, δημόσιε κατήγορε;
   Εξάλλου, επιβεβαιώθηκα πλήρως και στην εκτίμησή μου, ότι σε ενοχλεί πολύ το όνομα.

   PS1 δεν ξέρω ποιος είναι ο "Στριγγας".
   PS2 εάν δηλώσεις συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο ισραηλινό λαό,
   δεν θα πρέπει να περιμένεις κανένα είδους αντάλλαγμα. Τα ανταλλάγματα, χρήματα και δημόσιες θέσεις, στην Ελλάδα δίδονται στους ένθερμους υποστηρικτές του ισλαμο-φασισμού και της αραβικής τρομοκρατίας.

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ tomcat00 08/02/2010 12:30:01

   Και όσο για τον "γαμπρό" περίμενα να έχεις καταλάβει καλύτερα.
   Ενδεικτικό και αυτό της μονομέρειάς σου.
   Εγώ τουλάχιστον δεν κάνω μαζική λαθρο-εισαγωγή
   εκατοντάδων χιλιάδων "γαμπρών" στη χώρα, όπως κάνουν οι γεροντοέφηβοι που ψάχνουν για "γαμπρούς"

  • tomcat00 avatar
   tomcat00 @ tomcat00 09/02/2010 00:07:33

   εισαι ορεξατη....οφειλω να το ομολογησω

   To ονοματακι σου μια χαρα - αν εισαι οσο ωραια τα λες, να σου στειλω μια 'εμου του ιδιου' ;)

   On a more serious note, chill - περναμε την ωρα μας, δεν ειναι επι προσωπικου οτι γραφουμε

 9. tomcat00 avatar
  tomcat00 08/02/2010 03:15:13

  Jaz-μιν,

  Μην βιαζεσαι - η Δεξια του Κυριου και τα γνωστα παπαδοπαιδια, γνησιοι καντηλαναφτες στην χωρα του Lego, αναπολουν 'χαμενες' Πατριδες, ασυμβιβαστους ρασοφορους και Αιολικα γλυφιτζουργια

  Ο παρον ιστοτοπος, προφανως δεν εχει αντι - *.* χροια ουτε βεβαια χρειαζεται αυτοκλητους υπερασπιστες

  Αλη8εια, γαμπρο βρηκες; εχουν ξεμεινει μερικοι στα μπλοκα

  ps Στριγγας is the new black, darling

  ps2 Αν δηλωσω συμπαρασταση στον φιλο Ισραηλινο Λαο, τον δοκιμαζομενο απο την Αραβικη πολιτικη (sic), 8α με παρεις υπο την προστασια σου ή 8α μ' αφησεις βορα στο Πλη8ος;

  Προφανως και δεν αναφερομαι στο antinews - αλλα σtο Δεξιοστροφο ακροατηριο του - και ειναι πολυπλη8ες, darling

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.