#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως το πρόβλημα της Ελλάδος μπορεί να λυθεί σε 5 λεπτά!

“Γιατί τα κράτη πρέπει να δανείζονται 600 φορές ακριβότερα από τις τράπεζες;»Δείτε τα παρακάτω στοιχεία:

«Το 2012, οι χώρες της Ομάδας των Επτά, καθώς και οι Ρωσία, Ινδία και Κίνα, θα  δανειστούν   7,6 τρις  δολάρια, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού. 

Σύμφωνα με το Bloomberg,  Ιαπωνία και ΗΠΑ θα εξοφλήσουν ομόλογα ύψους  3 και 2.8 τρις  δολαρίων αντιστοίχως.

Εάν προστεθούν και οι τόκοι, τότε το συνολικό μέγεθος για το 2012 ξεπερνά τα 8 τρις  δολάρια.

Στην Ευρωζώνη, η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 428 δισ. δολαρίων και να δώσει άλλα 70 δισ. για τόκους. Ακολουθούν η Γαλλία με 367 και η Γερμανία με 285 δισ. δολάρια.

Στον Καναδά το αντίστοιχο ποσό είναι 221 δις, στη Βραζιλία 169, στη Βρετανία 165, στην Κίνα 121, στην Ινδία 57 και στη Ρωσία 13 δις.»

Με άλλα λόγια ζούμε σ’ έναν υπερχρεωμένο κόσμο! Πως φτάσαμε εδώ;

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, διαβάσαμε στο τύπο:

«Τις κάνουλες της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα άνοιξε χθες η ΕΚΤ, μοιράζοντας 489, 19 δις   ευρώ σε 523 ευρωπαϊκές τράπεζες της Ευρώπης, απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός άμεσου πιστωτικού κραχ. Το ποσό αυτό ξεπέρασε σε μέγεθος όλες τις προβλέψεις και αποτελεί ρεκόρ δανεισμού από την κεντρική τράπεζα, ενώ ο ορίζοντας των τριών ετών αποτελεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που η ΕΚΤ  έχει προσφέρει στην ιστορία της.Τα δάνεια χορηγήθηκαν  με επιτόκιο κοντά στο 1%».

Τελικά για τις τράπεζες «λεφτά υπάρχουν»!

Η αυθαιρεσία των τραπεζών

To ερώτημα του τίτλου,  θέτουν με άρθρο τους στη Le Monde, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Michel Rocard και ο οικονομολόγος Pierre Larrouturou.  Προχωρούν και σε ένα ακόμα  αγωνιώδες ερώτημα:

« Γιατί είναι  τόσο δύσκολος ο κρατικός δανεισμός όταν οι τράπεζες  εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση σε τεράστια ποσά;»

Και συνεχίζουν: «την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες, οι λαοί υποφέρουν από μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από κυβερνήσεις τις οποίες οι αγορές αρνούνται  να δανείσουν παρά μόνο με  τόκους που ξεπερνούν το 6%, το 7% ή ακόμα και το 9%!

Με την ασφυξία που προκύπτει από τους τόκους, οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να μειώσουν  τις συντάξεις, τους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και να κόψουν τις επενδύσεις, γεγονός  που αυξάνει την ανεργία και  οδηγεί άμεσα σε μία βαθιά και πολύ σοβαρή ύφεση.» 

Και αναρωτιούνται: «είναι όμως φυσιολογικό, σε περίοδο κρίσης, οι ιδιωτικές τράπεζες, που επιχορηγούνται συνήθως με 1% από τις κεντρικές τράπεζες, να  απολαμβάνουν τόκους ύψους 0.01% , όταν  στην ίδια περίοδο , κάποια κράτη είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τόκους 600 ή 800 φορές υψηλότερους;»  Δεν είναι, αλλά οι χρηματαγορές δεν λειτουργούν με τέτοιες...αρχές!

Υπάρχει λύση;

Ο  Rocard και ο Larrouturou προτείνουν   στην  ΕΚΤ να υιοθετήσει την πολιτική που ακολούθησε η FED για να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, δηλαδή  «τα παλιά κρατικά χρέη  να αναχρηματοδοτηθούν με επιτόκια κοντά στο 0%»

Στο επιχείρημα ότι για να γίνει αυτό απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι αρθρογράφοι  απαντούν: «η  ΕΚΤ δεν δικαιούται να δανείζει στα κράτη – μέλη, αλλά δικαιούται να δανείζει χωρίς περιορισμούς κρατικούς οργανισμούς ( άρθρο 21.3 του καταστατικού του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών) αλλά και διεθνείς οργανισμούς (άρθρο 23 ).

Επομένως,  η ΕΚΤ  μπορεί να  δανείσει με 0.01% την «ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων» (EIB) ή τα κρατικά ταμεία παρακαταθηκών και δανείων, τα οποία  στη συνέχεια θα δανείζουν αντίστοιχα με 0.02% τα ίδια τα κράτη, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα παλαιά τους χρέη».

Πότε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; «τίποτε δεν μας εμποδίζει να βάλουμε σε λειτουργία έναν τέτοιο μηχανισμό και μάλιστα μέσα στον Ιανουάριο!  Είναι επείγον πια να στείλουμε στους λαούς ένα ξεκάθαρο σήμα: η Ευρώπη δεν είναι στα χέρια στον οικονομικών λόμπι. Είναι στην υπηρεσία των πολιτών!» Kαταλήγουν.

Γιατί δεν επιλέγεται η λύση;

Μια πρώτη απάντηση, λοιπόν, δίνουν οι αρθρογράφοι λέγοντας ότι «η Ευρώπη είναι στα χέρια των οικονομικών λόμπι»

Την άποψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει στους  Financial Times, ο  Robin Wigglesworth, σημειώνοντας:  «οι τοποθετήσεις των hedge funds εναντίον του ευρώ ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα του 2011.......Ο αριθμός των θέσεων short στο ευρώ –στις οποίες οι επενδυτές ευνοούνται από πτώση των τιμών- ξεπέρασε τον αριθμό των θέσεων long κατά το μέγεθος ρεκόρ των 127.900 συμβολαίων στις 27 Δεκεμβρίου, έναντι 113.700 συμβολαίων στην προηγηθείσα εβδομάδα».

Είναι, όμως, μόνο τα οικονομικά λόμπι;

«Το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά εδώ και 10 χρόνια» όσον αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών στη Γερμανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γερμανική ομοσπονδία των εμπορικών επιμελητηρίων DIHK.

Η ανεργία στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 20 χρόνων, το οποίο ευνοεί μια πολύ σθεναρή ανάκαμψη της οικονομίας από τα μέσα του 2009 και παρά τις ενδείξεις κλονισμού της γενικής οικονομικής κατάστασης τους τελευταίους μήνες του 2011. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το όριο του 7%, στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια»!

Κάποιοι επομένως, επωφελούνται από την κρίση!

Υπάρχουν βέβαια και πολλές θεωρίες συνωμοσίας, αλλά ας τις αφήσουμε κατά μέρος.

Συμπέρασμα: Πριν από μερικούς μήνες ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ρομάνο Πρόντι, είχε πεί οτι «το πρόβλημα της Ελλάδος, θα μπορούσε να είχε λυθεί σε 5 λεπτά». Ο Rocard μας λέει τώρα ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί  μέσα στον Ιανουάριο! Και το ερώτημα είναι οι ...Μερκοζί  γιατί δεν υιοθετούν λύσεις σαν κι αυτές που προτείνει ο Rocard; Μήπως, όντως, η Ευρώπη είναι όμηρος στα χέρια των οικονομικών λόμπι και οι πολιτικοί ηγέτες της  χορεύουν στους ρυθμούς των αγορών;

ΚΤ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. καθηγητής avatar
  καθηγητής 04/01/2012 13:06:35

  Γιατί να μην κόβουν χρήμα τα κράτη και όχι οι κεντρικές ιδιωτκές τράπεζες;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ καθηγητής 04/01/2012 19:12:15

   Γιατι δεν το επιτρεπει η συνθηκη του Μααστριχτ.Αν δεν υπηρχε αυτη η συνθηκη η Γερμανια δεν θα εγκατελειπε το μαρκο.
   Να μην λεμε τα ιδια και τα ιδια.Ολα οσα γινονται ειναι συμφωνα με τις συνθηκες που υπογραφηκαν.Σε οποιον αυτες οι συνθηκες φαινονται παραλογες να μην εμπαινε στο ευρω.

   • καθηγητής avatar
    καθηγητής @ ψυχραιμια 05/01/2012 01:44:25

    Οι Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί δηλαδή είναι χαζοί και υπανάπτυκτοι που δεν μπήκαν και διατήρησαν την αυτοτέλειά τους;

 2. siakkas avatar
  siakkas 04/01/2012 13:27:10

  “Γιατί τα κράτη πρέπει να δανείζονται 600 φορές ακριβότερα από τις τράπεζες;»
  -Γιατί οι μέτοχοι των τραπεζών δεν κοιμούνται όπως οι μέτοχοι των κρατών.
  -Γιατί οι διοικούντες των κρατών και δει της Ελλάδας διαχειρίζονται άυλους τίτλους (εθνική κυριαρχία, παιδεία, υγεία,άμυνα, ασφαλιστικά ταμεία, εθνική αξιοπρέπεια) και τους ανταλλάσσουν για να γίνουν μέτοχοι τραπεζών.

 3. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 04/01/2012 13:41:44

  Δηλαδη, κατα την αποψη σου, ο μονος πιθανος αντιλογος στη συμμορια των τοκογλυφων που λιμαινονται τον πλανητη, με τις πλατες των διορισμενων πολιτικων ηγετων ειναι οι .... κομμουνιστες ; Κι' ο μονος τροπος κρατικου ελεγχου των τραπεζων ειναι η ... καταργηση τους ; Χαθηκε η περιφημη "οδος της καμηλας" που ειναι ο δημοκρατικος ελεγχος των εθνικων πορων, η μεριμνα για τους ανθρωπους και το κοινωνικο κρατος προνοιας ; Πιστευεις στ' αληθεια οτι η ασυστολη κερδοσκοπια αποτελει καποιον εκ θεου κανονα και δεν μπορει -και δεν πρεπει- να παταχθει ; Κι' ακομα κατι, νομιζεις πως τα προβληματα της χωρας μας θα λυνοντουσαν εαν επαιρνε το κρατος την εκκλησιαστικη περιουσια και εδινε αυτα τα χρηματα στους ιδιους τοκογλυφους ; Τοτε γιατι εχουν αναλογα προβληματα ενος ανυπαρκτου και παρανομου "χρεους" και η Πορτογαλλια και η Ισπανια και η Ιρλανδια και η Ιταλια ... και τελικα ολες οι χωρες ;

 4. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 04/01/2012 13:44:20

  Νομίζω οτι αυτό το άρθρο βάζει το καπάκι στην κατσαρολα. ΟΛΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για την κρίση και το χρέος. Το είχα γράψει σε παλαιότερο σχόλιό μου:
  "Το σημαντικό για εμάς είναι το οτι θα επιβιώσει αλώβητη η ευρωζώνη, και οτι θα «βγάλει» η ιταλική κυβέρνηση το 2012. Που σημαίνει οτι το 2013 θα διασωθεί η Ιταλία και θα ακολουθήσει η Ισπανία. Οπότε η σωτηρία της Ελλάδας της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας θα είναι υπόθεση 5 λεπτών για την κάθε μία όπως πολύ σωστά διαπίστωσε ο Ρομάνο Πρόντι. Αρα είναι πιθανό να γλυτώσουμε την αιματοχυσία της Δραχμής κaι να δημιουργηθεί επι τέλους η Ομοσπονδική Ευρωπαική Ενωση.
  Ενεση αισιοδοξίας μέσα από την αχλύ της επερχόμενης καταστροφής μας κάνουν οι F.T. Καλοδεχούμενη ακόμα κι άν δεν πιάσει…"

 5. Στρυμών avatar
  Στρυμών 04/01/2012 14:08:27

  Αν είναι να καταργήσουμε τους τραπεζίτες και να φέρουμε τους κουμουνιστές στην εξουσία να μένει το βύσσινο!!!
  Ποιος τρελός θα ήθελε να ξυπνήσει από ένα κακό όνειρο για να βρεθεί στην πραγματική κόλαση;;;

 6. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 04/01/2012 14:09:33

  Η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους (40-50 έτη), με επιτόκιο ίσο με αυτό της ΕΚΤ (1%), χωρίς καμία διαγραφή και με επενδύσεις στην παραγωγή για να υπάρξει ανάπτυξη. Όλα αυτά πριν είναι πολύ αργά (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2506.aspx ). Όταν το λένε Έλληνες, κανένας δεν δίνει σημασία. Όταν το λένε Γάλλοι, το αναπαράγουν όλοι. Ο φθόνος είναι δυστυχώς το βασικότερο ελάτωμα της φυλής μας.

 7. k avatar
  k 04/01/2012 14:10:29

  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝ. ΑΝ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΕΗ ΜΕ 1% ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΟΥΡΕΜΑ.

 8. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/01/2012 14:32:48

  Ο προβληματισμός του άρθρου ενισχύεται κι από τις δηλώσεις και σημαντικών οικονομικών παραγόντων περί ελλείμματος στην Ευρώπη ηγεμονικών πολιτικών δυνάμεων.
  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ είναι υποταγμένοι τόσο στα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος όσο και στην λογική αυτού, δηλαδή σε άβουλη υιοθέτηση των όρων λειτουργίας του.

  Βέβαια, αυτό δεν καταρρίπτει την ανάγκη θεσμικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης του Δημόσιου τομέα, καθώς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας σε κάθε κράτος-μέλος.

  Τυχόν χρηματοδότηση των κρατών χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση θα έχει ως αποτέλεσμα σε μεσοπρόθεσμο στάδιο την βιαιότερη επανάληψη του σημερινού προβλήματος.

  Ανεξάρτητα δε από τα όποια σενάρια περί παγκοσμιοποίησης, και μόνον οι νέες διεθνείς οικονομικές σχέσεις - ο Δυτικός Κόσμος δεν είναι πλέον η οικονομική Μητρόπολη του Κόσμου – αρκούν ως απαίτηση άσκησης σκληρής πολιτικής προσαρμογή.

 9. pipis avatar
  pipis 04/01/2012 14:40:23

  τα μισα απ αυτα τα λεει ο βαρουφακης εδω και 1.5 χρονο

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/01/2012 14:54:16

  +10000

 11. george avatar
  george 04/01/2012 15:14:54

  Προκειμένου να μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνισταί καλύτερα να μας τα πάρουν οι τράπεζες........... Αντικομμουνισμός παλαιάς κοπής της δεκαετίας του 50. Αλλά όταν είναι βιδωμένος στο DNA σου δε γίνεται να τον αποφύγεις.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ george 04/01/2012 19:15:56

   Oποιος μιλαει για τραπεζιτες αποπροσανατολιζει.
   Ετσι αποπροσανατολιζε και ο Παπανδρεου.
   Τα πραγματα ειναι ετσι γιατι το απαιτησε ΜΙΑ χωρα,η Γερμανια για να εγκαταλειψει το μαρκο.
   Δεν ηθελε μεσω του κοινου νομισματος να αναλαβει το κοστος των ασθενων οικονομιων.

 12. germanos avatar
  germanos 04/01/2012 15:20:43

  Για ξαναδιαβαστε ωρε συντροφοι,αυτο το αποσμασμα του ποστ. "Σύμφωνα με το Bloomberg, Ιαπωνία και ΗΠΑ θα εξοφλήσουν ομόλογα ύψους 3 και 2.8 τρις δολαρίων αντιστοίχως." δηλαδη η ηπα και ιαπωνια χρειαζονται..παρα πολλα... η ιαπωνια θελει διπλασια απο ολη την ευρωζωνη μαζι... Δεν σας κανει εντυπωση που οι αγγλοσαξωνες φωστηρες με τους οικους και τις εφημεριδες τους,αλλα και τα ελληνικα παπαγαλακια τους δεν αναφερονται π.χ στο προβλημα της ιαπωνιας που επιπλεον χρωσταει πανω απο 200% του αεπ? Γιατι τρομαζουν τις αγορες με το προβλημα της ευρωπης και της ελλαδας που ειναι αμελητεα ποσοτητα? Μα ειναι απλο..εκτος απο τα γεωπολιτικα, υπαρχει και το προβλημα ποιος θα πρωτοδανειστει.. ΚΑΙ οι αμερικανοι και οι συμμαχοι τους,συκοφαντουν τους υπολοιπους για να παρουν αυτοι τα διαθεσιμα δισ που χρειαζονται.

 13. germanos avatar
  germanos 04/01/2012 15:29:14

  Αυτος ειναι και ο λογος που παρα την λυσσασμενη συκοφαντια των οικων αξιολογησης και των αγγλοσαξωνικων μεσων προπαγανδας,το ευρω δεν εχει ακομα καταρρευσει. Οι δανειστες δεν ειναι ολοι ηλιθιοι,δεν επιρεαζονται ολοι απο την αμερικανο-αγγλικη προπαγανδα, που υποστηριζει οτι διαλυεται το ευρω σε λιγες ημερες. Κραταει σχετικα καλα στην ισοτιμια με το δολλαριο,παρα τα προβληματα και τις επιθεσεις. Γιατι κανεις δεν μιλαει για την ιαπωνια? Γιατι ειναι πειθαρχημενος συμμαχος της αμερικης. Οσα πρεπει να δανειστουν η αμερικη και η ιαπωνια ισοδυναμουν με τα δανεικα ολων των υπολοιπων κρατων επι της γης. Πρεπει ολο το χρημα να παει στην μεγαλη προβληματικη αυτοκρατορια και τους πιστους συμμαχους τους. Βρισκομαστε σε οικονομικο και γεωπολιτικο πολεμο εναντια στην ευρωπη.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ germanos 04/01/2012 23:27:55

   Μην τα λέμε και τα ξαναλέμε. Γιατί η Ιαπωνία έχει την οικονομία και την παραγωγική βάση για να ξεπληρώνει τα χρέη της.

 14. Κώστας avatar
  Κώστας 04/01/2012 15:42:39

  Συγνώμη αλλά μου φαίνεται αφελές να νομίζει κάποιος ότι αυτή η λύση που από την αρχή ήταν υπόθεση 5 λεπτών δεν την έχουν ανακαλύψει όλοι αυτοί οι σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι των Ευρωπαίων ηγετών και περιμένανε τον Βαρουφάκη που όντως το λέει εδώ και καιρό ή τον οποιονδήποτε αρθρογράφο Έλληνα ή ξένο.
  Απλά δεν θέλουνε, είναι απλά τα πράγματα γιατί εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα που κερδίζουν από αυτή την ιστορία.

 15. Σπύρος Δούκας avatar
  Σπύρος Δούκας 04/01/2012 15:58:05

  Δεν είναι υποχρεωτικό να γράψεις κάτι οπωσδήποτε.
  Αν δεν έχεις να πει τίποτα, ας μην γράψεις τίποτα.
  Μην καταναλώνεις χρόνο άσκοπα.
  Μη σπαταλάς φαιά ουσία για να γράψεις τέτοια κείμενα.
  Προσπάθησε για κάτι καλλίτερο.
  Ευχαριστώ

  • Σπύρος Δούκας avatar
   Σπύρος Δούκας @ Σπύρος Δούκας 04/01/2012 18:30:52

   Το πιο πάνω σχόλιο δεν αναφέρεται στον αρθρογράφο της σελίδας, ήταν απάντηση σε σχόλιο και αναφέρεται στον "igno......" κάπως έτσι, δεν ξέρω γιατί έγινε τέτοια αναδιάταξη της σελίδας.
   Ας μας εξηγήσει το antinews.
   Ευχαριστώ

 16. Heaven avatar
  Heaven 04/01/2012 16:09:39

  ειλικρινα θα παρακαλουσα τον Φακτορα να σε βαλει σε moderation! δεν συνηθιζω να βριζω ανωνυμως, αλλα ρε φιλε εισαι για τα μπαζα!!! μυαλο, νιονιο, καμμενο, τελειως σου λεω...

  • Σπύρος Δούκας avatar
   Σπύρος Δούκας @ Heaven 04/01/2012 18:31:43

   Το πιο πάνω σχόλιο δεν αναφέρεται στον αρθρογράφο της σελίδας, ήταν απάντηση σε σχόλιο και αναφέρεται στον “igno……” κάπως έτσι, δεν ξέρω γιατί έγινε τέτοια αναδιάταξη της σελίδας.
   Ας μας εξηγήσει το antinews.
   Ευχαριστώ
   Απάντηση

 17. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 04/01/2012 16:14:09

  αν πουληθεί η περιουσία της εκκλησίας να πουληθεί μαζί της και η περιουσία όσων υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. να συνεισφέρουν κι αυτοί στο κοινό καλό.

 18. GP avatar
  GP 04/01/2012 17:55:08

  Ιδού το γιατί ....
  How Banks Are Using Your Money to Create the Next Crash :
  moneymorning.com/2012/01/04/how-banks-are-using-your-money-to-create-next-crash/

 19. AZ avatar
  AZ 04/01/2012 18:18:41

  Κυτταξτε και μια αλλη πλευρά της απατης:

  Λενε οτι το επιτοκιο αντιπροσωπευει το ρισκο δανεισςμού. Αν ειναι ετσι, τοτε πεστε μου ποιος εχει μεγαλυτερο κινδυνο να μπατιρησει? Η τραπεζα ή ενα κρατος? Μα η τραεζα βεβαια (ενα οικημα η περισσοτερα, επιπλα, υπολογιστες, ραφια με χαρτια), ενω ενα κρατος εχει ανθρωπους, γη, παραγωγή, υπεδαφος κλπ.

  Αν λοιπον δανειζεται με 1% η τραπεζα, ενα κρατος θα πρεπει να δανειζεται με 0.1 % το πολύ (ειμαι κατα του τοκου αλλά αυτο ειναι αλλο ζητημα).

  Ουτε αυτοσυνεπεις δεν ειναι οι διεθνεις απατεωνες λοιπον.

  ΑΖ

 20. Δημήτρης Σκαμπαρδώνης avatar
  Δημήτρης Σκαμπαρδώνης 05/01/2012 01:24:49

  παρατηρω τον τελευταιο καιρο τους πολιτικους γενικα να διασκεδαζουν χαμογελαστους μες την καλη χαρα σαν να μην τρεχει τιποτε.οι της ΝΔ ασχολουνται με τον προεκλογικο αγωνα. ο ΓΑΠ και η παρεα του το ριξαν στις ζεμπεκιες και στη διαδοχη. ο αδωνις στο τσαμικο και στις αγγαλιες με την αγαπουλα. ο φυτευτος πρωθυπουργος σε πρωτοχρονιατικες "γιορτες"σε συσιτια αστεγων. κανεις τους φαινεται να μην ασχολειται με το προβλημα της χωρας. ρε μπας και μας δουλευουν ολοι τους?

 21. Panos avatar
  Panos 05/01/2012 03:33:42

  Οι κεντρικες τραπεζες, αν και μπορει να εχουν ιδιωτες (π.χ. αλλες τραπεζες) ας μετοχους, ειναι ελεγχομενες απο τα Κοινοβουλια. Το ερωτημα συνεπως ειναι πιος ελεγχει αυτα?

 22. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 06/01/2012 16:46:04

  Ο φαύλος κύκλος χρεών που αναγεννάται στην Ελλάδα από το έτος σύστασης του Νέου Ελληνικού Κράτος έως σήμερα επισημαίνεται σε άρθρο της ολλανδικής εφημερίδας Volkskrant το οποίο φέρει τον τίτλο : «Η Ελλάδα δεν έχει ερευνηθεί αρκετά;» .

  Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Peter de Waard, υποστηρίζει πως, κατά τους τελευταίους δύο αιώνες, η χώρα προσπαθεί να αποπληρώσει παλαιά χρέη δημιουργώντας νέα και, μάλιστα, με ιδιαίτερα αυξημένα επιτόκια.

  Ειδικότερα, στα πλαίσια του άρθρου, αναφέρεται:

  «Ο ελληνικός λαός ποτέ δεν είχε τόσο μεγάλη αξία. Το 1838 η Ελλάδα έγινε επιτέλους ανεξάρτητη από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο μακροχρόνιος αγώνας εναντίον των Τούρκων είχε χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που τοποθετήθηκαν στην αγορά του Λονδίνου. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων παρέμειναν στους κερδοσκόπους και τους εμπόρους. Η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει αυτά τα δάνεια. Η νέα Ελλάδα περιελάμβανε μόνο μια περιοχή με αγρότες με λίγα ζώα και λίγα κτήματα.

  Μια κοινοπραξία από γαλλικές, γερμανικές και ρωσικές τράπεζες χορήγησαν ένα τεράστιο δάνειο ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών. Με αυτό έπρεπε να αποπληρωθεί το χρέος και να υπάρξει βελτίωση των υποδομών. Αλλά ο βασιλιάς Όθων, τον οποίον έφεραν από την Βαυαρία, εισέπραξε άδικα τις επιδοκιμασίες. Και τα λοιπά, έπρεπε οι Έλληνες να πληρώσουν στους Βρετανούς οι οποίοι θα οικοδομούσαν το ναυτικό.

  Το 1843 η Ελλάδα ήταν ξανά σε πτώχευση. Λόγω της μη πληρωμής των τόκων, το χρέος ανήλθε στα 10 εκατομμύρια λίρες.
  Η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να πάρει νέα δάνεια έναντι διπλάσιου ποσοστού των επιτοκίων της αγοράς. Το χρέος αυξανόταν συνέχεια. Το 1893, ενώ η Ελλάδα έχει αποπληρώσει περισσότερο από το κεφάλαιο, λόγω της τοκογλυφίας, παρέμεινε ένα χρέος δέκα φορές το εθνικό ακαθάριστο προϊόν.

  Στις 30 Οκτωβρίου 1893, μιλώντας ο πρωθυπουργός Τρικούπης στο κοινοβούλιο, είπε: «Δυστυχώς, κύριοι, επτωχεύσαμεν».
  Οι Times του Λονδίνου έκαναν λόγο για εξαπάτηση. Μια τρόικα του 19ου αιώνα, με επικεφαλής τον Βρετανό διπλωμάτη Sir Edward Law, πήγε στην Αθήνα για να τακτοποιήσει την υπόθεση.

  Αφού εκλιπαρούσαν επί 4 χρόνια, αποφασίστηκε τα παλαιά δάνεια να τα μετατρέψουν σε ένα νέο 80ετές δάνειο (μέχρι το 1978), βάζοντας ενέχυρα μελλοντικούς φόρους κατανάλωσης σε λάδι, αλάτι και τσιγάρα.

  Όταν οι Έλληνες το 1910 βρέθηκαν σε απόγνωση, η ελληνική κυβέρνηση υποχρέωσε όλους τους πολίτες να δανείσουν τις μισές από τις αποταμειεύσεις τους στο κράτος.

  Το 1932 ήρθε η τέταρτη πτώχευση. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα ζήτησε παραγραφή των υπόλοιπων χρεών ως αναγνώριση για την συμβολή της στον αγώνα εναντίων των ναζί. Οι Γάλλοι και οι Άγγλοι αρνήθηκαν.

  Το 1964, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υποσχέθηκε όλο το χρέος, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, να αποπληρωθεί σε 45 χρόνια – έως το 2009.
  Το παλαιό χρέος των 170 χρόνων υπήρχε ακόμα όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη το 2002.

  Τώρα τα πράγματα πάνε πάλι στραβά. Ίσως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να απαλλαγεί από το αποικιακό χρέος.»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.