22/07/2009 15:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως το δημόσιο δάσος της Σκύρου έγινε ιδιωτικό για το χατίρι της Μεγίστης Λαύρας.Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Εύβοιας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ συνοψίζει με λίγα λόγια το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο:

«Αν στην περίπτωση του Βατοπεδίου, εκτός του σκανδάλου της παραχώρησης από το Δημόσιο της λίμνης Βιστονίδας, είχαμε επιπλέον και το σκάνδαλο της επανάκτησης μέσω ανταλλαγών, στη Σκύρο με τη Μεγίστη Λαύρα έχουν υπάρξει και χειρότερα:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το 1994 στη Μονή 7,5 δισ. δραχμές, για την «απαλλοτρίωση» 1.935 στρεμμάτων, που ως τότε τουλάχιστον ανήκαν στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστική η Γνωμοδότηση του καθ' ύλην αρμοδίου Δασαρχείου Αλιβερίου για τις συγκεκριμένες εκτάσεις: «Από τα 1.935 στρέμματα μόνο τα 11,8 είναι γεωργικές εκτάσεις ενώ τα υπόλοιπα είναι δασικού χαρακτήρα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις διαχειρίζονται ως ΔΗΜΟΣΙΑ».

2. Το τίμημα των 7,5 δισ. δραχμών που καταβλήθηκε με βάση δικαστικές αποφάσεις (1.300.000 δρχ./στρέμμ. για τα 240 στρέμματα, και 4.200.000 δρχ./στρέμμ. για τα 1.695 στρέμματα) είναι εξωπραγματικό. Κι αυτό γιατί δεν προβλήθηκε ο δασικός χαρακτήρας των απαλλοτριούμενων εκτάσεων ώστε στον υπολογισμό του τιμήματος (άρθρο 6 Ν. 998/79) να μη χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία.

3. Το υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε το 2001 στη Μονή 37.000 στρέμματα, παραιτούμενο της σχετικής αναίρεσης που είχε καταθέσει κατά της απόφασης του Εφετείου και

4. Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη την ύστατη στιγμή στο άρθρο 15 του Ν. 3208/03 σχετικής τροπολογίας. Γι' αυτά τα εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας έχουν υπάρξει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναδειχθούν και να αποδοθούν».

Αυτά έγραφε η «Ελευθεροτυπία» στις 06/12/2008. Σε μια εποχή δηλαδή που κυριαρχούσε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά φαίνεται κάποιοι έκριναν ότι το σκάνδαλο της Μεγίστης Λαύρας ήταν μικρότερο. Φυσικά κανείς δικαστικός, ούτε ο κ. Σανιδάς, ασχολήθηκαν τότε με το θέμα. Ούτε και τώρα βλέπω να ασχολείται κανείς

Πως άλλαξε το δημόσιο δάσος και έγινε ιδιωτικό;

Αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης σε ερώτησή του προς τους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών με θέμα «Σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες εκτάσεων μεταξύ Δημοσίου και Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στη Σκύρο»:

«Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη, την ύστατη στιγμή, στο άρθρο 15 του ν.3208/03 σχετικής τροπολογίας…»

 Η καταγγελία του κ. Κοροβέση είναι πολύ σοβαρή. Επειδή αν επιβεβαιωθεί τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ σοβαρής περίπτωσης διαπλοκής.

Διαβάστε κι αυτό: Γιατί θάφτηκε το σκάνδαλο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ένας νομικός avatar
  ένας νομικός 22/07/2009 19:46:13

  Το στέλεχος του Συνασπισμού παίζει πονηρα. ΔΕΝ λέει οτι η έκταση ανήκει στο Δημόσιο λέει οτι "σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις διαχειρίζονται ΩΣ δημόσια τα δάση".

  Η κακή Μονή καταπάτησε την δημόσια έκταση, αυτό δεν καταλαβαίνετε?

  Διαβάστε τώρα τί λένε οι κείμενες διατάξεις. Σύμφωνα με τον ν.998/79 (δασικός κώδικας) επι των δασών της χώρας υπάρχει ΤΕΚΜΗΡΙΟ ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει οτι το κράτος διεκδικεί κάθε δασωμένη έκταση (που μπορεί να σημαίνειθ και καλυμμένη με θάμνους) ως ιδιοκτησία του χωρίς αποδείξεις. Όλοι οι άλλοι πρέπει να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, εφόσον το Δασαρχείο την αμφισβητήσει... Γιαυτό παντού στη χώρα οι αγρότες ξεριζώνουν πανικόβλητοι κάθε πεύκο που φυτρώνει στις ιδιοκτησίες τους.
  Παρακάτω: πως αποδεικνύεται η ιδιοκτησία; Με νόμιμο τίτλο (συμβόλαιο, παραχωρητήριο κλπ αλλά και με χρησικτησία. ΕΔΩ είναι το ζουμί. Με νόμο του 1915 έχει απαγορευτεί η χρησικτησία κατά του Δημοσίου. Τότε ίσχυε το βυζαντινο / ρωμαϊκό δίκαιο και χρησικτησία γινόταν μετά απο 30 χρόνια νομής.
  Αφου λοιπον η χώρα δέν εχει κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες δασών (ή δασωμένων εκτάσεων που σήμερα τις διεκδικεί το οικείο Δασαρχείο πρέπει να αποδείξουν νομή προγενέστερη του 1885 ! Αυτό πρακτικά σημαίνει ΔΗΜΕΥΣΗ.

  Ειδικά η Εκκλησία και οι παλαιές Μονές αποδεικνύουν νομή σε πολλά δάση με βάση παμπάλαιους τίτλους ακόμα και προγενέστερους του ελληνικού κράτους (φιρμάνια, αγοραπωλησίες κλπ επι τουρκοκρατίας) ή ακόμα και πιό πρίν (χρυσόβουλλα). Το 1932 η κυβέρνηση Ε.Βενιζέλου πήρε (συναινετικά στην ουσία, αλλα με νόμό) τα αστικά ακίνητα (οικόπεδα, σπίτια) και τα αγροτικά (καλλιεργήσιμα) για την αποκατάσταση των προσφύγων, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ. (τέτοιες εκτάσεις υπάρχουν στην Πεντέλη,και την Βουλιαγμένη κα αλλού όπου μερικές φορές έχουν καεί, εκχερσωθεί κλπ).

  Στη Σκύρο σχεδόν όλο το νησί ήταν μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας απο πολύ παλιά. Άν υπάρχει πρόβλημα είναι πρόβλημα οριοθέτησης. Ο ελληνικός αντικληρηκαλισμός σε αυτήν την περίπτωση στην καλή του εκδοχή είναι ιδεοληψία που ψάχνει να βρεί "φεουδάρχες" στην καπιταλιστική Ελλάδα. Στην πιό υλική του όψη εκπροσωπει μιζαδόρους δασικούς και πονηρούς καταπατητές που θέλουν να έχουν να κάνουν με το ρουσφετολογικό και διεθφαρμένο κράτος και όχι με την εκκλησία, κατατης οποίας επίσης απαγορεύεται με νόμο του 1934 η χρησικτησία.

 2. theokot avatar
  theokot 23/07/2009 13:35:52

  Το στέλεχος του ΣΥΝ είναι πονηρό ...!!!
  Δεν ξέρεις τι λες.
  Ότι ξεσκεπάζεται και είναι ΠΑΣΟΚΙΚΟ, το απαξιώνετε.
  Ότι ξεσκεπάζεται και είναι ΝεόΔημοκρατικό το κάνουνε γαργάρα για να παραγραφεί.

  Οι πολίτες περιμένουμε από τα κόμματα όταν ξέρουν κάτι να ασκούν την συνταγματική τους υποχρέωση αποκαλύπτοντας ταπάντα.
  Ο ΣΥΝ, μπορεί να έχει εσωτερικά προβλήματα, αλλά τουλάχιστον ασκεί αντιπολίτευση και δεν ασχολείται πως θα αναλάβει την εξουσία με κάθε τρόπο.
  Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν.

 3. ένας νομικός avatar
  ένας νομικός 24/07/2009 15:08:13

  Παρακαλώ αν θέλεις κρίνε αυτά που έγραψα και όχι τις υποτιθέμενες προθέσεις μου.

  Ο ΣΥΝ είναι το κατεξοχήν κρατικό κόμμα στη χώρα. Οι ΠΑΣΟΚοι και οι ΝΔημοκράτες εναλλάσσονται σε μεγάλο βαθμό όταν εναλλάσσονται οι κυβερνήσεις τους, ενω οι ΣΥΝασπιστές -σε αναλογία μικρή αλλα μεγαλύτερη του εκλογικού ποσοστού τους-παραμένουν σε κάθε κατάσταση ( να παραθέσω ονόματα;)

  Όσον αφορά την χρήση της εξουσίας απο τον ΣΥΝ (και το ΚΚΕ) πως συμβαίνει το θαύμα να αυξάνεται κατά πολύ η δύναμή τους στους εργαζόμενους πχ στους δήμους που διοικούν ή διοικούσαν; Μήπως εκεί που τους παίρνει είναι επίσης ρουσφετολόγοι; Δεν είναι πελατειακός μόνο ο δικομματισμός...

 4. dikaioplois avatar
  dikaioplois 31/08/2009 17:43:53

  Σεβαστέ "νομικός says:" πέρα από το ΑΝ συνειδητά ή όχι " Το στέλεχος του Συνασπισμού παίζει πονηρα. ΔΕΝ λέει οτι η έκταση ανήκει στο Δημόσιο λέει οτι “σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις διαχειρίζονται ΩΣ δημόσια τα δάση”.

  είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ΤΟΥ δωθεί βοήηθεία ΚΑΙ με στοιχεία και ΝΟΜΙΚΑ επί της ουσίας του προβλήματος, όχι για λόγους της δια τις βίου επιμόρφωστηςης, ΑΛΛΑ για να προχωρήση το ΘΕΜΑ με την εντολή διενέργειας έρευνας, που έδωσε ο κ. Σανιδάς, ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ως προς το παραπλανιτικό των δικαστικών απότοκων αποφάσεων, κάτι που είναι γεγονός στη περίτωση της Σκύρου, και όχι μόνον.

  Πιστεύωντας ότι μόνο με ανακύλωση διαχρονικών διαπιστώσεων ένας αγώνας κατά της διαφθοράς δεν θα αποδώσει ποτέ χωρίς την άμεση σύμπραξη ενεγών πολιτών "πέρα από το χρώμα που διαλέγει κανείς και δίνει νόημα στη ζωή του" υπό σθεναρά νομική υποστήριξη.

  Ζητώ τη βοήθειά σου για κάτι που έχω ξεκινήση πάνω στο θέμα αυτό για στη Σκλυρο ευελπιστώντας, να συνδράμω σε ένα ανένδοτο αγώνα κατά των διαπλεκόμενων.

  Με εκτίμηση

  Αθανασιάδης Κωνσταντίνος

  a_konstantin@live.com

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.