06/08/2008 02:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως σας κλέβουν στην βενζίνη

Σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κερδοσκοπούν οι εταιρείες από ότι οι βενζινοπώλες. Ανεβαίνει, ή πέφτει η τιμή του πετρελαίου η τιμή με την οποία προμηθεύεται τα καύσιμα το πρατήριο είναι πάντα υψηλή. Οι περιπτώσεις κερδοσκοπίας των πρατηρίων είναι σαφώς περιορισμένες και πιο πολύ αφορούν ειδικές περιπτώσεις (πρατήρια στην εθνική οδό ή άλλα που αλλάζουν τις τιμές τους τα σαββατοκύριακα χωρίς να έχει αλλάξει αντίστοιχα η τιμή που προμηθεύονται, πρατήρια σε νησιά και άλλα).

Υπάρχουν βέβαια και διεφθαρμένοι βενζινοπώλες και μάλιστα πολλοί, μόνο που οι περισσότεροι από αυτούς ακολουθούν άλλους καλύτερους τρόπους να ζημιώσουν υπέρ τους τον καταναλωτή. Ο πιο χαρακτηριστικός είναι αυτός με την εισαγωγή στις αντλίες, ενός μικροτσίπ που συνδέεται με μια κεντρική ηλεκτρονική κονσόλα και επεμβαίνει στην σωστή δοσολογία του καυσίμου. Γράφει, για παράδειγμα, ο μετρητής ότι έδωσε η αντλία ένα λίτρο και αυτή έδωσε 0,92 του λίτρου. Κατ’ ευθείαν 8% κέρδος που είναι πολύ μεγάλο στο εμπόριο καυσίμων. Φανταστείτε λοιπόν ότι ένα τυπικό βενζινάδικο προσθέτει στην τιμή αγοράς του λίτρου 3-8 λεπτά. Παράλληλα τα εν λόγω βενζινάδικα προσπαθούν να προσελκύσουν το πελάτη με χαμηλές τιμές ώστε αυτός να ξεγελαστεί πιο εύκολα και να προσέλθει νομίζοντας ότι θα εφοδιαστεί με φθηνό καύσιμο ενώ τελικά βγαίνει κουρεμένος παρόλο που πήγε για μαλλί.
Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος προβλέπει αυστηρότατες ποινές για παραβάσεις σαν και αυτή ενώ το μικροτσίπ μπορεί να εντοπισθεί με ένα στοιχειώδη έλεγχο. Μόνο που ο κόσμος το’ χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές δωροδοκούνται με γενναιοδωρία από τους παραβάτες. Η ταρίφα που κυκλοφορεί στην πιάτσα είναι 1000 ευρώ μηνιαίως ανά βενζινάδικο.

Ένας εμπειρικός τρόπος να αντιληφθεί κανείς τα παραπάνω είναι να προσπαθήσει να προμηθευτεί βενζίνη σε μπιτόνι που γνωρίζει εκ των προτέρων καλά την χωρητικότητά του. Εκεί θα κληθεί να λύσει ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα της μορφής: πως μπορούν να χωρέσουν τα έξη λίτρα σε πεντάλιτρο μπιτόνι;

blue nile

ΣΧΟΛΙΑ

 1. syntaksiouxos avatar
  syntaksiouxos 06/08/2008 06:50:27

  Όλα σωστά εκτός από το παρακάτω:

  "Ένας εμπειρικός τρόπος να αντιληφθεί κανείς τα παραπάνω είναι να προσπαθήσει να προμηθευτεί βενζίνη σε μπιτόνι που γνωρίζει εκ των προτέρων καλά την χωρητικότητά του. Εκεί θα κληθεί να λύσει ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα της μορφής: πως μπορούν να χωρέσουν τα έξη λίτρα σε πεντάλιτρο μπιτόνι;"


  Αυτή η δοκιμή δεν πετυχαίνει στην πράξη, αφού η κλοπή είναι τηλεχειριζόμενη (όπως ακριβώς και τα πειραγμένα ταξίμετρα μιάς άλλης συμπαθούς ομάδας επαγγελματιών, ενεργοποιείται με τηλεκοντρόλ σαν αυτό της γκαραζόπορτας, και μόνο σε επιλεγμένους πελάτες, π.χ. γυναίκες μόνες με μεγάλα αυτοκίνητα, βραδινές ώρες). Αν πάτε με ένα πεντάλιτρο μπετόνι, ο κλέφτης βενζινάς δεν θα πατήσει το τηλεκοντρόλ, γιατί δεν έχει λόγο να "καρφωθεί" σε μιά τόσο μικρή και εύκολα ελεγχόμενη ποσότητα για λίγα λεπτά του Ευρώ.

  Υ.Γ. η "τηλεχειριζόμενη" κλοπή με το τσιπάκι είναι γνωστή και υπαρκτή. Μιά άλλη μπαρούφα-έρευνα ενός καθηγητή του Πολυτεχνείου που ισχυρίζεται ότι ζυγίζοντας μιά μικρή, ξετάπωτη πρόσθετη δεξαμενή βενζίνης δήθεν βγάζει "κλέψιμο" της τάξεως του 1-1,5% σε 8 στα 10 βενζινάδικα, στερείται κάθε σοβαρότητας. Ο καθηγητής έχει προκληθεί αρκετές φορές από τους βενζινοπώλες σε δημόσια δοκιμή της "παγκόσμιας πατέντας" της μεθόδου του, σε άμεση σύγκριση με επίσημη ογκομέτρηση του καυσίμου από τη Διεύθυνση Μετρολογίας της Νομαρχίας ή από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ, αλλά η μόνιμη απάντησή του είναι "ό,τι είχα να πώ, το είπα". Όλα αυτά, για να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Υπάρχουν, όχι λίγοι αλλά πολλοί βενζινοπώλες που κλέβουν όταν βρουν ευκαιρία. Όμως, το να πούμε ότι 8 στα 10 βενζινάδικα κλέβουν συστηματικά, από μιά μέθοδο εντελώς ατεκμηρίωτη και με πολλά τεχνικά προβλήματα, απέχει πάρα πολύ.

 2. koinos_nous avatar
  koinos_nous 06/08/2008 07:24:54

  Αυτόκλητος ανιδιοτελής υπερασπιστής των βενζινάδικων;Μπα!!!Δηλαδή οι έχοντες τοποθετήσει τσιπ στην αντλία καθονται με το μαλακιστήρι (συγνώμη το τηλεκοντρόλ στο χέρι) και περιμένουν το θύμα.

 3. ataktos avatar
  ataktos 06/08/2008 12:26:24

  factorx-ke tin thermogona dinami tis benzinis pou mas katevazoun patokorfa sta diilistiria pos na tin entopizoume emis i makakies pou heromaste blepontas mono tin timi ?Min mou pis oti tin nohia avtin den tin kanoun NOMIMA ta diilistiria ?

 4. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 06/08/2008 13:38:34

  Στην προκειμένη περίπτωση ο μεγάλος κλέφτης είναι το κράτος, και το αιτιολογώ :

  Για ένα λίτρο αμόλυβδης, ορίστε τι πληρώνουμε :

  Τιμή Διϋλιστηρίου 0,51 €/lt( Ποσοστό 40 % )
  Φόροι 0,63 €/lt( Ποσοστό 50 % )
  Εμπορικό κέρδος 0,13 €/lt( Ποσοστό 10 % )
  Σύνολο λίτρου 1,27 €/lt( Ποσοστό 100 % )

  Σίγουρα υπάρχουν αλήτες βενζινοπώλες, αλλά σαν το κράτος δεν υπάρχει κανείς.

 5. mesas avatar
  mesas 06/08/2008 14:58:47

  ας ρωτήσετε και κάνα χημικό!
  η βενζίνη και γενικά τα υγρά καύσιμα είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκασίας...

  κι αυτά που έβγαζε ο ΑΝΤ1 ήταν εκτός επιστημονικής σοβαρότητας

  οι αντλίες εύκολα ρυθμίζονται ώστε να βγάζουν λιγότερο ή περισσότερο καύσιμο, μάλιστα αυτό το κάνουν συνεργεία των εταιρειών, τα οποία καλούν συνήθως οι ίδιοι οι βενζινοπώλεις

  συμβουλή: όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή - κάνει δηλαδη κρύο - είναι καλύτερη ώρα για προμήθεια καυσίμων
  επίσης, όσοι έχουν άντερα ας βλέπουν πόσα λίτρα γράφει το μηχανάκι π.χ. στα €20 και μετά να κάνουν τη διαίρεση ώστε να βλέπουν εάν τους κλέβουν, αυτός είναι διαφορετικός μετρητής από εκείνο των ευρώ

 6. ο νοών...νοείτο avatar
  ο νοών...νοείτο 06/08/2008 16:15:28

  Αγαπητέ φάκτορα,
  Δεν γνωρίζω εάν και η προτροπή μου να δημοσιεύσεις αυτό το σχόλιο συνετέλεσε στη δημοσίευσή του, όπως και να έχει όμως συγχαρητήρια.

 7. μανώλης avatar
  μανώλης 06/08/2008 18:27:33

  Χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει αβίαστα να ενοχοποιούμε και οτιδήποτε φθηνό.
  Αν πέφτωμε σε αυτή τη λούμπα, εμείς θα την πληρώνωμε (ως καταναλωτές).
  Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ οτι οι βενζινάδες που πουλάνε με χαμηλές τιμές είναι κλέφτες ή κάνουν νοθεία. Όπως δεν μπορώ να δεχτώ οτι το φτηνό γάλα στο μπακάλικο είναι χαμηλότερης ποιότητας απο το ακριβό (και ακριβοδιαφημισμένο, και ακριβοσυσκευασμένο).
  Αν το δεχτούμε δίνωμε άλοθι στους αισχροκερδίζοντες να ανεβάζουν ακομη περισσότερο τις τιμές.

 8. Factorx avatar
  Factorx 06/08/2008 18:39:24

  @ο νοών…νοείτο: ο νοών…νοείτο

 9. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 07/08/2008 12:49:17

  Yπάρχει και στην Ελλάδα υπηρεσία μετρολογίας. Μπορεί άν θέλει (θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος) να επέμβει ινκόγκνιτο και να ελέγξει την ποσότητα τουμ καυσίμου, που βγάζει το μαρκούτσι με αυτήν που γράφει στο κουτί σε λίτρα.

  Αρκετές φορές η υπηρεσία αυτή βγαίνει παγανιά. Μπορεί, εξ όσων γνωρίζω, να κινητοποιηθεί είτε με απ'ευθείας επαφή είτε μέσω του 100. Και οι δύο τρόποι όμως είναι εξοργιστικοί, καθώς η εφαρμογή τους περνάει απο μία ανυπέρβλητη γραφειοκρατία. Το ίδιο δε το κράτος ΟΥΔΕΠΟΤΕ έδωσε στην υπηρεσία αυτή την εντολή να κινείται ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ σε τακτά χρονικά διαστήματα μέρα και νύχτα για τους σχετικούς ελέγχους.

  Αντίθετα μάλιστα και όπως συνέβη προ καιρού στην Θεσσαλονίκη στην οδό Λαγκαδά σε βενζινάδικο, βρέθηκε η υπηρεσία μετρολογίας να κάθεται στο σκαμνί για συκοφαντική δυσφήμιση, άν θυμάμαι καλά, επειδή έκλεισε το μαγαζί για μερικά 24-ωρα. Και η κλοπή "έβγαζε μάτι".

  Εκεί είμαστε φίλοι μου. Ένας εσμός παντελώς ΑΝΙΚΑΝΩΝ νομίζει ότι, κυβερνάει την Ελλάδα. Πού σκ@@ά τους μάζεψε όλους αυτούς ο Καραμανλής; Ή μήπως το "όμοιος ομοίω ..." τυγχάνει και στο άτομο αυτό της πιστής εφαρμογής αυτής της παμπάλαιας ρήσης;

  ΠΕΛΙΑΣ

 10. fantomas avatar
  fantomas 07/08/2008 17:24:29

  ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ .....
  ΕΓΩ 20 ΕΥΡΩ ΒΕΝΖΙΝΗ ΕΒΑΖΑ, 20 ΕΥΡΩ ΒΕΝΖΙΝΗ ΒΑΖΩ!!
  ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΓΕΜΙΖΑ ΤΟ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΕΜΙΖΩ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΗΡΑ ΖΙΠΟ ΠΟΥ ΕΧΩ!!

 11. aenaos avatar
  aenaos 07/08/2008 17:58:59

  Όταν το εμπορικό κέρδος είναι σταθερό 13 % περίπου
  με τους βενζινοπώλες ανάμεσα στο 6 με 7% και την τιμή επί 2 σε ένα χρόνο ...
  οι βενζινοπώλες έγιναν βενζινοκλέφτες
  διπλασίασαν τα χρήματα που κερδίζουν ΑΚΟΠΑ
  και απ' ότι φαίνεται οι ηλίθιοι τα ανέχονται όλα...

  αλλά με τέτοια ποιότητα τύπου και ρεπορτάζ...
  πάλι καλά που δεν μας χρεώνουν τις Χριστοπαναγίες... ακόμη.

 12. Nick avatar
  Nick 07/05/2009 09:48:41

  Δεν ξέρω πως κλέβουν, αλλά έχω πέσει θύμα κλοπής στο πρατήριο της AEGEAN απέναντι απο το νοσοκομείο Ιπποκρατειο της Θεσσαλονικής επί της οδού Αλ. Παπαναστασίου.
  Το ΙΧ μου είναι Seat ibiza , με ρεζερβουάρ χωρητικότητας 45 lt .
  Οταν πήγα να φουλάρω ο δείκτης της βενζίνης βρισκόταν στο 1/4 που σημαίνει ότι είχα μέσα 10 lt τουλάχιστον και χωρούσαν άλλα 35 λίτρα.
  Κι ομως αυτός μου έβαλε 49 λίτρα βενζίνη δηλαδή κλοπή 14 λίτρα σε ένα φουλάρισμα. Στην έντονη διαμαρτυρία μου ότι θα τον καταγγείλω με απείλησε κιόλας ότι θα μου κάνει μήνυση για την ζημία που θα του προκληθεί. Εχω κάνει καταγγελία στην γενική γραμματεία καταναλωτή,δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Ευτυχώς του πήρα απόδειξη που αποδεικνύει ότι μου έβαλε 49 λίτρα στο seataki των 45 λίτρων.

 13. Ermis avatar
  Ermis 12/08/2009 10:29:42

  Δε ξέρω αλλά παρόμοια εμπειρία είχα κι εγώ. Το μοτο μου χωράει 12 λίτρα. Γεμισα με 12.5! Φυσικά είχε μέσα γιατί δεν είχα μείνει. Θα ξαναβάλω στο συγκεκριμένο πρατήριο και θα τσεκάρω μετά και σε άλλο.

 14. περικλής avatar
  περικλής 08/10/2009 22:04:41

  Μόλις κατάφερε ένα πρατήριο να βάλει 51,02 λίτρα σε seat ibiza 2002 χωρητικότητας 45 λίτρων.Πήρα απόδειξη με γραμμένη πινακίδα και όλα τα στοιχεία.Τι να κάνω?
  Ευχαριστώ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.