#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/08/2010 08:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως προετοιμάζουν την κοινή γνώμη να δεχθεί τις νέες παραχωρήσεις προς την ΤουρκίαΣτήν έγκριτη πρωινή εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ των Αθηνών της 14ης-15ης, Αυγούστου 2010 δημοσιεύεται άρθρο του διευθυντού της Αλέξη Παπαχελά με τίτλο  "Αλήθειες και ταμπού"  .  Επειδή το άρθρο παρουσιάζει  ιδιαίτερο  εθνικό

ενδιαφέρον , το παραθέτω αυτούσιο :

Αλήθειες και ταμπού

Tου Αλεξη Παπαχελα

Ο πρωθυπουργός θα ήθελε πολύ να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία που θα ρύθμιζε τις ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες. Δεν είναι άλλωστε ο πρώτος, και ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής οραματίσθηκαν κάτι ανάλογο. Φαίνεται πάντως πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ένας εξαιρετικά έμπειρος βετεράνος διπλωμάτης. Οπως πάντα, όμως, το ερώτημα είναι αν οι δύο κυβερνήσεις θα έχουν την πολιτική βούληση και ισχύ να προχωρήσουν σε μια συμφωνία. Ο κ. Παπανδρέου διατρέχει έναν σημαντικό κίνδυνο: να χάσει με μια τέτοια συμφωνία την επαφή με ένα κομμάτι του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ήδη απομακρυνθεί ψυχικά από το κυβερνών κόμμα μετά το Μνημόνιο και το οποίο θα μπορούσε να γοητευθεί από το (βέβαιο) «Οχι» του κ. Σαμαρά. Ενα κομμάτι της κοινής γνώμης, που είναι ήδη θυμωμένο με το πολιτικό σύστημα, ενδέχεται να πεισθεί πως μια ελληνοτουρκική συμφωνία συνιστά μια «ταπείνωση» που συνδέεται με την οικονομική αδυναμία της χώρας. Η οικονομική κρίση, άλλωστε, πάντοτε ενισχύει τη ροπή προς τη συνωμοσιολογία.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ μια δίκαιη και σοβαρή διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν οι πολιτικοί, οι ειδικοί και τα μέσα ενημέρωσης δεν μιλήσουν ειλικρινά για αυτά τα θέματα. Δύο γενιές Ελλήνων ανατράφηκαν με το μαξιμαλιστικό, λαϊκιστικό δόγμα που θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει παντού δίκιο. Οποιοι επιχείρησαν, όπως ο μακαρίτης Βύρων Θεοδωρόπουλος ή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, να εκστομίσουν κάποια ψήγματα ρεαλιστικών προτάσεων, λοιδορήθηκαν. Πρέπει, όμως, κάποια ώρα να λεχθούν αλήθειες για το αν μπορείς να έχεις διαφορετικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, αν το FIR είναι ζωτικός εθνικός χώρος ή διεθνής χώρος που η διεθνής κοινότητα έχει αναθέσει στην Ελλάδα να επιτηρεί, αν οι αποφάσεις για την υφαλοκρηπίδα λαμβάνονται με βάση την αρχή της αναλογικότητας κ. λπ., κ. λπ. Μέχρι τώρα το μονοπώλιο αυτής της συζήτησης έχει ένα λόμπι που απλώς επιχειρεί να βάλει τους έχοντες άλλη άποψη στην κατηγορία του μειοδότη ή του πράκτορα. Τώρα, όμως, που τελειώνει ο υστερικός λαϊκισμός της μεταπολίτευσης, καλό θα ήταν να σοβαρευθούμε και στη συζήτηση των εθνικών μας θεμάτων. Λιγότερο πατριώτης δεν είναι, άλλωστε, ο λιγότερο φωνακλάς ή μαξιμαλιστής, αλλά αυτός που φλερτάρει με την ανευθυνότητα και δεν καταλαβαίνει τα ρίσκα που εμπεριέχουν οι υπερβολές.

Είναι, ακόμη, σημαντικό σε αυτήν τη διαδικασία να ρίξουμε μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία μας και να δούμε πού μας οδήγησαν κινήσεις που φαινομενικά ήταν εντυπωσιακές. Τα μεγαλύτερα λάθη των τελευταίων 36 ετών ήταν, κατά σειρά, η αποχώρηση της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ, η άνευ λόγου πρόκληση της κρίσης του 1987 που οδήγησε τελικά σε απώλεια κυριαρχίας, καθώς από τότε η Ελλάδα μπορεί να κάνει έρευνες μόνο εντός των χωρικών της υδάτων και τέλος, η άλογη κλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων με την τοποθέτηση επίσημης σημαίας χωρίς κανείς να σκεφθεί την επόμενη μέρα. Κάποιοι επιμένουν ακόμη και σήμερα πως το λάθος ήταν ότι δεν κάναμε πόλεμο το 1996 στα Ιμια. Οι πιο σώφρονες έχουν καταλάβει από τότε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να μην πέφτει σε παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και σύγκρουση.

Το παράδοξο με όλα τα παραπάνω είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών κ. ά. συμφωνούν ότι είναι καιρός να λεχθούν αλήθειες και να σπάσουν μερικά ψευδή ταμπού. Συμφωνούν όμως πίσω από κλειστές πόρτες γιατί μόλις ανάψουν οι κάμερες επιδίδονται σε πατριωτικές κορώνες της δεκάρας, φοβούμενοι μήπως κατηγορηθούν για «προδοσία». Ο φόβος αυτής της ρετσινιάς, που είναι τόσο σύμφυτη με την αρνητική πλευρά του DNA μας, έχει εμποδίσει εδώ και χρόνια οιαδήποτε λογική συζήτηση για την εξωτερική μας πολιτική.Αλλά, δυστυχώς, οι “κουτοέλληνες” δεν μασάνε

Θα επιχειρήσω να σχολιάσω, επιγραμματικά μόνον, κάποια σημεία του πιό πάνω κειμένου,

γιά λόγους οικονομίας χώρου , αφήνοντας τα υπόλοιπα στην διακριτική ευχέρεια των σχολιαστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας.

1.  Έχει δίκηο και σπουδαίες μαντικές ικανότητες ο Αλέξης Παπαχελάς  γιά το το βέβαιο

"Οχι" του Αντώνη Σαμαρά στις ενδοτικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου προς τους φίλους του,κουμπάρους και ζεϊμπεκοσυγχορευτές του, Τούρκους. Το Σχέδιο Αννάν που κατέλυε την

Κυπριακή Δημοκρατία δεν το επεξεργάσθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, κύριε Αλέξη Παπαχελά .

Δεν ξεχνάμε, με πόσο ενθουσιασμό, ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε , χωρίς ντροπή, τον Ελληνικό Λαό γιά τα σημαντικά πλεονεκτήματα που θα είχε γιά την Ελλάδα (γιά την Πατρίδα του, δηλαδή) η  κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας !  Και αυτά, μόλις πριν 6 χρόνια !!

2.  Οι όποιες "συμφωνίες" του Γ. Παπανδρέου με την Τουρκία, δεν έχουν καμμία σχέση, κύριε

Παπαχελά, με τις εκατέρωθεν αγαθές διαθέσεις αλλά μόνον με την διαφορά του γεωπολιτικού

δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών , το οποίο σήμερα εμφανίζεται εξαιρετικά αρνητικό γιά την

Ελλάδα. Δεν έχει κανέναν λόγο η Ελλάδα να "συμφωνήσει" γιά ο,τιδήποτε με την γείτονα

Τουρκία αυτήν την εποχή, μεσούσης της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που πλήττει

την Πατρίδα μας.

3.  Οι αναφορές σας, κύριε Παπαχελά, στους Βύρωνα Θεοδωρόπουλο (πρέσβη ε.τ.) και

Κωστή Στεφανόπουλο (πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας) είναι τουλάχιστον

ατυχείς.  Ο πρώτος είπε και έγραψε κάποια πράγματα σε πολύ μεγάλη ηλικία , χωρίς να εισφέρει καμμία πολιτική τεκμηρίωση , χωρίς  κανέναν  στρατηγικό ορίζοντα .

Οι  απόψεις του δεν έχουν ιστορικά και φιλοσοφικά στηρίγματα και δεν μπορούν να

αποτελέσουν βάση γιά οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση. Ούτε οι Τούρκοι δεν τις επικαλούνται !

Ο δεύτερος, στάς δυσμάς του πολιτικού και πολιτειακού του βίου, θεώρησε ότι η παραπομπή

του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη, θα ήταν ένα πρώτο καλό βήμα γιά

την επίλυση αυτών. Προφανώς δεν εγνώριζε ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές και αντιθέσεις,

ιστορικές και στρατηγικές, χρονολογούνται από τον 11ον αιώνα και δεν μπορούν να λυθούν

από κάποιο σύγχρονο ,πολιτικά ελεγχόμενο, διεθνές δικαστήριο.  Άλλωστε, γιά ποιόν λόγο

πρέπει να πάμε στην Χάγη, όλες τις "διαφορές" που η Τουρκία εγείρει σε βάρος μας.

Εσείς, κύριε Παπαχελά, θα θέτατε στην κρίση κάποιου δικαστηρίου  τους τίτλους ιδιοκτησίας

του σπιτιού σας ή του αυτοκινήτου σας ;

4.  Συμφωνώ, κύριε Παπαχελά, μαζύ σας στην διαπίστωση ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει

διαφορετικό χωρικό εναέριο χώρο (10 ν.μ.) από χωρικό θαλάσσιο χώρο (6 ν.μ.).  Δεν μας λέτε όμως, εσείς τι προτείνετε ;  Μήπως προτείνετε να περιορίσουμε τον εθνικό εναέριό μας χώρο στα 6 ν.μ. , γιά να μην μπερδεύονται οι τούρκοι πιλότοι κατά τις καθημερινές πτήσεις τους στο Αιγαίο πέλαγος ;  Aν θέλετε, γίνετε πιό σαφής !

Λυπάμαι , κύριε  Παπαχελά, που μόνον σε αυτό το τελευταίο σημείο ...μπόρεσα (υπό όρους)

να συμφωνήσω μαζύ σας. Οι προτροπές σας και οι συμβουλές σας προς τους "κουτοέλληνες"  είναι αδιέξοδες και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική ανάλυση που είναι απαραίτητη γιά την χάραξη εθνικής Στρατηγικής.  Μην υποπίπτετε στον πειρασμό  της υπόδειξης εύπεπτων "τσιτάτων" και της υιοθέτησης της μισής αλήθειας. Ξαναδιαβάστε λιγάκι τον  μεγάλο μας πολιτικό και ιστορικό Θουκυδίδη . Κάπου , δεν θυμάμαι που, γράφει : "...ευθύς δε μείζον τι επιταχθήσεσθε, ως φόβω και τούτο υπακούσαντες".

Μιχάλης Σ. Βάρδας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σαος avatar
  Σαος 19/08/2010 09:33:13

  Να πει κάποιος στον "κύριο" Παπαχελά πως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο αναχαιτίζουν συχνά-πυκνά ρώσικα βομβαρδιστικά αρκετά εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτογραμμές τους. Δεν περιμένουν να φτάσουν τα ρώσικα στα 6 ν.μ. από την πρωτεύουσα τους "κύριε" Παπαχελά (opinion maker)...

 2. Paranoia avatar
  Paranoia 19/08/2010 09:39:33

  Κατά τον Παπαχελά τo '87 ήταν άνευ λόγου άσκοπη κρίση και η κρίση των Ιμίων με την τοποθέτηση επίσημης σημαίας άλογη. Επίσης η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι "ρεαλιστική προτάση" και η προσπάθεια διατήρησής τους "φλερτάρισμα με την ανευθυνότητα και την υπερβολή".

  Άρα και ο Εφιάλτης με τον Πήλιο Γούση ήταν ρεαλιστές, υπεύθυνοι, λογικοί και πατριώτες και όλοι οι άλλοι που έχυσαν το αίμα τους για να πηγαίνουμε σήμερα στη Μακεδονία και στη Ρόδο χωρίς διαβατήριο αιθεροβάμονες, ανεύθυνοι και υπερβολικοί.

  Από ότι φαίνεται κύριε μάλλον είσαι του δόγματος "οι Τούρκοι είναι φίλοι μας" κατά το γνωστό "οι Γερμανοί είναι φίλοι μας".

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ Paranoia 19/08/2010 14:28:49

   @Paranoia
   Για τον Πήλιο Γούση κράτα μικρό καλάθι. Υποτακτικός των Τζαβελαίων ήταν που βρίσκονταν σε μόνιμη διαμάχη αρχηγίας με τους Μποτσαραίους. Απόδειξη το γεγονός ότι οι Σουλιώτες στην συνεχεια δεν τον πείραξαν ενώ είχαν ιδιαιτερα σκληρά έθιμα για τους προδότες.

 3. Κράτιστος avatar
  Κράτιστος 19/08/2010 09:53:49

  Μ' αρέσει η αναφορά του Alexis στην συνωμοσιολογία και την κατασκοπεία. Χρόνια πράκτορας στην USA, επέστρεψε έμπειρος στην Ελλάδα για να αναλάβει επιστημονική πλύση εγκεφάλου στους πολίτες.

  Well done, my boy !!! που θα έλεγε και ο friend Bush

 4. Ολντ Τραφορντ avatar
  Ολντ Τραφορντ 19/08/2010 10:01:04

  Αλήθειες:
  Ο Παπαχελάς δουλεύει για τη Δύση
  και
  Ταμπού:
  Ο Παπαχελάς αρνείται να το παραδεχτεί.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ Ολντ Τραφορντ 19/08/2010 15:49:23

   λολ
   +1000

 5. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 19/08/2010 10:10:15

  ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Ο ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ... ΓΝΩΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΝΤΕΛΜΠΕΡΓΚ. ΕΙΝΑΙ...ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. ΜΑ ...ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ... ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΙΑ ΟΙ ...ΠΟΥΡΚΟΥΑΔΕΣ! ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ. ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.ΟΥΣΤ ΡΕ!!

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ ΓΙΩΡΓΟΣ 19/08/2010 14:46:10

   @ΓΙΩΡΓΟΣ
   ...ΣΤΗ ΓΑΛΙΑ ΟΙ …ΠΟΥΡΚΟΥΑΔΕΣ...

   Λάθος. Οι πουρκουάδες ήταν μέλη του ΚΚ και του Λαϊκού Μετώπου με σκοπό κατωπιν άνωθεν αντολών να σαμποτάρουν την πολεμική προσπάθεια της Γαλλίας εφόσον μέχρι τότε η μητέρα ΕΣΣΔ ήταν σύμμαχος με τον Χίτλερ.

   Γι'αυτό άλλωστε δεν διακρίθηκαν και τόσο στην Αντίσταση οι Γάλλοι. Βεβαίως στην λεγόμενη ελεύθερη Γαλλία οι κάτοικοι ακόμη και σήμερα (δεκαετία 90) είναι έντονα αντιγερμανοί--βρίζουν τους Γερμανούς τουρίστες--αφού κρατούν αναμνήσεις από αιματηρά αντίποινα.

   Τέλος πάντων. Η ουσία είναι ότι η μισή Γαλλία λόγω ιδεολογίας είχε συμμαχήσει με τοβ Χϊτλερ. Ακόμη και ο πρώην ΓΓ του ΚΚΓ Ζ. Μαρσαί όπως και πολλοί άλλοι είχε οικοιοθελώς υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία σε εργοστάσιο στη Γερμανία όπως προέβλεπε η συμφωνία του Βισύ. Βέβαια στην συνέχεια άρχισαν οι κωλοτούμπες αφού έπρεπε πάσι θεού το Χιτλερικό καθεστώς να εμφανίζεται ως ο μπαμπούλας του υπέρτατου κακού για να μην διαταράσεται η λειτουργία των σχεδίων που είχαν μπει σε εφαρμογή αποτελέσματα των οποίων είναι τα όσα ζούμε καθημερινά.

   • kokorikos avatar
    kokorikos @ Κοντη Λιζα 19/08/2010 18:55:47

    Σάπμως και στην ελλάδα οποτε χρειαστηκε ομόνοια, οι ΚΚεδες δεν ήταν πουρκουάδες;
    Πότε με το "οικαδε" οι γλωσσαμύντορες πότε με τη καταγγελία του αγγλοφιλου μεταξά για το ΟΧΙ του πότε με την καταγγελια ως ιμπεριαλιστική την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, πότε με το ξεπούλημα στους φίλους και συμμάχους του ΔΣ(Δημοκρατικού;;;; Στρτού;;;)της Μακεδονίας καιτης Θράκης, πότε με την προδοσία του Γρίβα στους Βρετανούς κυνηγούς του κι άλλα κι άλλα!

   • Μisha avatar
    Μisha @ Κοντη Λιζα 19/08/2010 19:13:52

    Koντη Λίζα

    Ο Πετέν ΚΚές ήταν ή ακροδεξιός θαυμαστής του Φράνκο;
    μη τρελαθούμε τελείως!

 6. nationalist rightist avatar
  nationalist rightist 19/08/2010 10:12:12

  Ολντ Τραφορντ εγραψες.Σωστος 100%

 7. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 19/08/2010 10:15:26

  Πολύ ωραίο Ολντ Τραφορντ!!!
  οι πατριώτες δεν πρέπει ούτε 1 σεντς να δίνουν για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ας την αγοράζουν ο Λιάκος η Δραγώνα ο Ντεντέ η Ντόρα και τα άλλα παιδιά....

 8. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 19/08/2010 10:28:04

  Επειδή η προπαγάνδα περί αβάσιμων ελληνικών θέσεων στο θέμα Εθνικός Εναέριος Χώρος (από τούδε ΕΕΧ)- χωρικά ύδατα παρουσιάζεται ως αλήθεια, που δεν τολμά να ειπωθεί υπό το βάρος 2 γενεών που μεγαλώσαν μαξιμαλιστικά, καλό είναι να γνωρίζουμε τα εξής:

  1. Όντως το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (από τούδε ΔΔΔ) ορίζει ότι ΕΕΧ- πρέπει να ταυτίζονται. Όντως η Ελλάδα έχει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. ΕΕΧ. Αυτό δεν είναι κάτι που επιμελώς αποκρύπτεται. Αντίθετα το ξέρουμε όλοι, ο Προϊστάμενος δε της ΕΝΥ του ΥΠΕΞ Θ. Χαλκιόπουλος το είχε αποκαλέσει "ελληνικό παρόδοξο". Τίποτα το κρυφό τίποτα που δεν γνωρίζαμε ως τώρα.

  2. Η Ελλάδα είχε γνωστοποιήσει στα πλαίσια πολυμερούς Βαλκανικής Συνθήκης για την Αεροπολοϊα (αν δεν απτάμαι το 1949), στην οποία συμμετείχε και την επικύρωσε η Τουρκία, την πρόθεσή της να επεκτείνει τον ΕΕΧ στα 10 ν.μ. Καμία χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκία δεν διατύπωσε επιφυλάξεις, επομένως δεν μπορεί να αντιτάξει την όποια διαφωνία της μεταγενέστερα.

  3. Όντως το FIR σε αντίθεση με τον ΕΕΧ, δεν είναι χώρος κυριαρχίας είναι χώρος δικαιοδοσίας. Δηλ. δεν ανήκει σε κανένα μεν, αλλά η Διεθνής Κοινότητα αναθέτει σε ένα Κράτος να ασκεί αστυνομικές εξουσίες ελέγχοντας την τήρηση των κανόνων αεροπολοϊας. Σε αντίθεση με τα διεθνή ύδατα, όπου ένα ρεσάλτο μένει ατιμώρητο (π.χ. Γάζα), το FIR θεμελιώνει το δικαίωμα του Κράτους που του έχει ανατεθεί η αστυνομική εξουσία να ελέγχει την τήρηση των κανόνων αεροπολοϊας να επέμβει στρατιωτικά για την τήρηση ή αποκατάστασή τους. Επομένως η άσκηση αστυνομικής εξουσίας είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια της κρατικής κυριαρχίας, με αυτό που λέμε μονοπώλιο εξουσιαστικής επιβολής (Gewaltmonopol. Monopoly of power. Εφόσον υπάρχει δικαιοδοσία και εφόσον το Δίκαιο και η τήρησή του είναι κρατική υπόθεση, το κράτος που είναι υπέυθυνο για την τήρηση των κανόνων FIR, χρησιμοποιεί τα μέσα της κυριαρχίας του (Διπλωματία, Αεροπορία- Αεράμυνα), για να επιβάλλει την τήρηση των κανόνων αυτών. Επομένως το FIR δεν είναι χώρπς ελύεθρος Δικαίου και κρατικής παρέμβασης, όπως θέλει να μας πείσει ο Παπαχελάς με τον Μπεγλίτη (΄βλ. σχετική εκπομπή στο ΣΚΑΙ με Χρύσανθο Λαζαρίδη).

  3. Γιατί ο ευτραφής Παπαχαλάς δεν λέει, αφού είναι υπέρ της εφαρμογής του Δικαίου, ότι το "ελληνικίο παράδοξο" θα αρθεί εν μία νυκτί, εφόσον η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα για επέκτασή των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. Μήπως δεν ξέρει ότι η αιτία για την ύπαρξη του "ελληνικού παραδόξου" είναι το casus belli της γείτονος.

  Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι αρκετά για αρχή, αν κάοποιος κάνει τον κόπο να τα διαβάσει. Εξηγούν επίσης γιατί το "ΟΧΙ" του Σαμαρά σε μελλοντικό ξεπούλημα δεν θα είναι ούτε συναισθηματισμός ούτε κομματική πλειοδοσία, για να προσελκύσει το "Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ", για την νηφαλιότητα του οποίου κόπτεται ο σοβαροφανή χοντρός δημοσιογράφος. Τέλος δεν μας λέει ποιοι είναι αυτοί οι σοβαροί διπλωμάτες και ένστολοι για να αντιμετωπίσουμε την περίπτωσή τους με τη δέουσα σοβαρότητα όταν φτάσει η ώρα;

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/08/2010 11:12:55

  Είναι εντυπωσιακή η παραδοχή και η πανηγυρική επιβεβαίωση δια στόματος Παπαχελά του: "(βέβαιου) Όχι του Σαμαρά στο Μνημόνιο.

 10. Σολιαληστής avatar
  Σολιαληστής 19/08/2010 11:18:02

  Όταν βλέπω θύτη και θύμα στο ίδιο τζουβάλι, κάτι μυρίζει άσχημα, ας του πει κάποιος του παπαχελακη ότι για την Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο αν ασκήσουμε κυριαρχικό μας δικαίωμα.

  Επίσης με φασιστικές επεκτατικές λογικές της Τουρκίας δεν πρόκειτε πότε να τα βρούμε μαζί τους εκτός και στίσουμε ποπο.

  Τέλος ας μας πει ποια θεωρούμε όλα δικά μας ο κύριος και ας σταματήσει να κάνει το Φιλιππινέζο της εξουσίας.

 11. Ψυλλιασμένος avatar
  Ψυλλιασμένος 19/08/2010 11:18:13

  Είχα διαβάσει παλαιότερα, σε σοβαρό δημοσίευμα, αλλά δεν θυμάμαι πού ("Βήμα" ή "Καθημερινή" νομίζω) ότι επί Σημίτη διπλωμάτες Τούρκοι και Έλληνες είχαν φτάσει σε συμφωνία για 8 ν. μίλια ΕΘΧ και ΕΕΧ (νομίζω ότι ήταν 8 και όχι 10). Οι δύο κυβερνήσεις ήταν κατ' αρχήν σύμφωνες, αλλά τελικά δίστασαν και πήγε στράφι η κατ' αρχήν συμφωνία.
  Ίσως ήταν μία καλή λύση, σε σχέση με το σημερινό αλαλούμ.

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ Ψυλλιασμένος 19/08/2010 11:21:01

   Το είχε χειριστεί ο ΓΑΠ προσωπικά και είχε τα 8 ν.μ. σε κάποια σημεία ως maximum. Δηλ. 6-6 και σε κάποια άλλα σημεία 8-8. Τον πρόλαβαν οι εκλογές

   • Σολιαληστής avatar
    Σολιαληστής @ Bodinus1576 19/08/2010 11:43:26

    Τα άλλα 4νμ είναι του πατέρα του;

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ Bodinus1576 19/08/2010 11:44:39

    Αφού το είπε ότι προτιμά να δώσει κάποια στρέμματα/ ν.μ. για να κοιμάται ήσυχος τα βράδια.

   • Alex avatar
    Alex @ Bodinus1576 19/08/2010 11:45:23

    Μαλλον της Μιμης ηταν....

  • Σολιαληστής avatar
   Σολιαληστής @ Ψυλλιασμένος 19/08/2010 12:33:54

   Με τους χουντο-αμερικανοτσολιάδες πάτησαν οι τουρκαλάδες στην Κύπρο, με το αμερικανάκι να δούμε τι μας θα μας ξημερώσει.

   Άκου 8 μίλια, ας ετοιμάσουν τα ελικόπτερα να είναι Standby αν μαγειρεύουν κάτι τέτοιο.

 12. neotera avatar
  neotera 19/08/2010 11:19:37

  Μιλά η "αρνητική πλευρά του DNA μας", ο πολύ γνωστός "προδότης ή πράκτωρ", όπως λέει ο ίδιος για "...διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ένας εξαιρετικά έμπειρος βετεράνος διπλωμάτης". Η χώρα μας καταληστεύθηκε επί σειράν ετών και οδηγήθηκε με το ζόρι στο ΔΝΤ από τον γιωργάκη, που ομνύει στην παγκόσμια διακυβέρνηση.
  Στις διαπραγματεύσεις "σημειώθηκε κάποια πρόοδος", την οποία φοβάται όπως λέει να αναφέρει επειδή διακρίνει κάποιο περιρρέον πατριωτικό κλίμα στην κοινωνία. Μάλλον έχει χάσει την ψυχραιμία του, γιατί του παίρνουν την μπουκιά μέσα απ' το στόμα.
  Γνώμη μας, το δημοσίευμα αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το πόδι που πάτησαν στην ελλάδα οι ισραηλινοί. Εκτός κι αν μας βάζουν μπροστά σε σύγκρουση με τους τούρκους είτε για να λυθούν τα μεταξύ μας ζητήματα, είτε για να επέμβει μετά το Ισραήλ που ήδη τους πολεμά μέσω ΡΚΚ.

  • Dimi avatar
   Dimi @ neotera 19/08/2010 13:58:22

   @neotera
   Η απρόβλεπτη αντίδραση κι η νομοτελειακή αφύπνιση των υπέρμετρα ανεκτικών Ελλήνων, συμβαίνει όταν κάποιοι, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, νομίζουν ότι μπορούν επ’άπειρον να τους πατάνε στον κάλο.

   O Κώδικας ΙΧΩΡ, ρέει στο αίμα των Ελλήνων κι αφορά του Ελληνα την ιδιοσυγκρασία. Αφορά την ανδρεία του, την ψυχή του, το τσαγανό του, το φιλότιμό του, την τόλμη του, την πίστη του. Αυτές τις ιδιότητες, τις έχει στο αίμα του ο Έλληνας!

   Γράφει ο Όμηρος, ο Μέγιστος Επικός Ποιητής ανά τους αιώνες:
   «Ρέε δ’άμβροτον αίμα Θείο, Ιχώρ, οις περ τε ρέει μαχάρεσση Θεοίσιν». ~Ιλιάς Ε 340 και Οδύσσεια 405.

   Γράφει ο Πλάτωνας, ο Πατέρας του Δυτικού Πολιτισμού:
   «O Ixώρ, το υγρόν, ο ορός του αίματος είναι απαλός της μαύρης και της οξείας χολής είναι δριμύς, όταν αναμειγνύεται ένεκα θερμότητας με αλμυρά συστατικά, τότε το ονομάζουμε οξύ φλέγμα». ~Πλάτων, Τίμαιος, 39, 3.

   Κατά την άποψη φιλοσόφων και αρκετών Ελλήνων σοφών και ανθρώπων του πνεύματος, ο ΙΧΩΡ είναι η Αθάνατη, η Αφθαρτη Ουσία, η οποία δεν υπόκειται στους νόμους σύνθεσης και αποσύνθεσης. Είναι Η Ουσία, η οποία έρεε στο αίμα των Ολύμπιων Θεών και συνεχίζει να ρέει στο αίμα των πυροφόρων Ελλήνων.

   Η Ελληνική Μυθολογία αναφορικά με τον γίγαντα Τάλω, γράφει ότι στο αίμα του κυκλοφορούσε ο ΙΧΩΡ. Ο Θεϊκός ΙΧΩΡ, τού παρείχε την ιδιότητα να πυρακτώνεται και να έχει τεράστιες δυνάμεις.

   Γερμανοί επιστήμονες βρήκαν σε κομμάτι από τα συντρίμια ιπτάμενου δίσκου γραμμένη σε Αρχαιοελληνική Γραφή, την λέξη «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Πολλά επίσης από τα ιπτάμενα αντικείμενα, φέρουν το γράμμα «Ε».

   Προσφάτως, Γάλλοι βιολόγοι αποφάνθηκαν ότι στό DNA των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα, τα οποία τους καθιστούν διαφορετικούς.

   Ο ΙΧΩΡ μεταδίδεται από τον Ελληνα άνδρα. Ο Έλληνας θεωρείται ο φορέας και η πηγή αυτής της ιδιότητας.

   Μπορούμε λοιπόν, να κατανοήσουμε την ασίγαστη νεοταξική λύσσα κατά των Ελλήνων.

   Κατανοούμε την αγωνία των νεοταξιτών να δημιουργήσουν μέσω της γεννετικής, το νέο «είδος». Το «είδος», το οποίο θα υποτάσσεται παθητικά, στους χολερικούς σχεδιασμούς τους. Ομως οι νεοταξίτες, ΜΑΤΑΙΑ, προσπαθούν να υποκαταστήσουν τον Δημιουργό.

   Κατανοούμε γιατί οι Ελληνες είναι, ΜΟΝΙΜΩΣ, στο στόχαστρο της "παγκοσμιοποίησης".

   Κατανοούμε για ποιούς λόγους, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, προσπαθούν με τις προσμείξεις, την διάβρωση και αφομοίωση των Ελλήνων. Επειδή, «η Γενετική Ελληνική Ταυτότητα παραμένει εντυπωσιακά αναλλοίωτη σε ποσοστό 99.5%, χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά της στο διάβα των αιώνων».
   ~ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ. Μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας Κορυφαίων Επιστημόνων Βιολογίας.

   Οι νεοταξίτες άδικα ταλαιπωρούνται. Και άδικα ταλαιπωρούν τους Ελληνες.

   Επειδή, ο Ελληνικός Κώδικας ΙΧΩΡ, Είναι Η Ουσία. Η Αναλλοίωτη. Η Αφθαρτη. Η Αθάνατη. Ελλάς Ην. Ελλάς Εστί. Ελλάς Εσσεται.

   Φιλικά,
   η Dimi

   • neotera avatar
    neotera @ Dimi 19/08/2010 22:24:49

    Σ' ευχαριστώ που απευθύνεσαι σ' εμένα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η ταυτότητά μας. Ατυχώς δεν έχω τόσο προχωρημένες γνώσεις, ούτε καν στην αρχαία γραμματεία. Η μέχρι τώρα πρόσληψη που είχα της ελληνικής ταυτότητας δεν ξεφεύγει από το επίπεδο του πολιτισμού μας όπως εξελίχθηκε, ένας στους αιώνες ο ίδιος πιστεύω και πάντα λαϊκός μέχρι τις μέρες μας. Τη βιολογική διάσταση δεν την είχα σκεφτεί σοβαρά, παρ' ότι γνώριζα από παιδί την ρήση περί "όμαιμου". Η είδηση περί αναλοίωτου ελληνικού DNA από την αρχαιότητα με κατέπληξε ευχάριστα είναι αλήθεια, αλλά δεν την έψαξα παραπάνω. Ισως επειδή είναι τοσο "γκαγκάν" επίστημονικώς τεκμηριωμένη. Χρησιμοποιούσα λοιπόν ανέκαθεν το DNA μεταφορικώς μόνον, όπως κι εδώ παραπάνω... Πάντως η αποστροφή και ο φόβος του προδότη στα ιστορικά βιβλία κανενός άλλου έθνους δεν υπάρχει τόσο έντονα, ιδίως σε σχολικά βιβλία. Αυτή είναι παρατήρηση απο ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει στο εξωτερικό. Σίγουρα υπάρχει ιστορικός λόγος γι αυτό.

  • Dimi avatar
   Dimi @ neotera 20/08/2010 10:15:35

   @ neotera
   Zούμε στην Ελλάδα, μιά από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Είναι η πατρίδα Μας, είναι Δική μας, και την θέλουμε να επιστρέψει άμεσα, σε Μάς.

   Αρκετά με την ξενόφερτη νεοταξική χολέρα. Εμείς, έχουμε το καλύτερο Δυναμικό Ανδρών και Γυναικών και πιστεύω, σε πείσμα των καιρών, ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν υπάρχει Ανάσταση Χωρίς Μεγάλη Παρασκευή. Και μείς, μέσα από τις στάχτες μας, μπορούμε ν'αναγεννηθούμε, να γίνουμε καλύτεροι, σοφότεροι και πιό δημιουργικοί άνθρωποι.

   Αναμφίβολα, η Ωρα των Ελλήνων Πολιτών, φθάνει.

   “En Esta Hora Voluntad de Heroes” ~Che Guevara
   Αυτή την Ωρα Χρειάζεται Εθελοντισμός Ηρώων
   *

   Διάβασα κι έμαθα πολλά, από τα ενδιαφέροντα και χωρίς περιστροφές άρθρα σου. Ευχαριστίες!

   Αισιόδοξα πάντα,
   η Dimi

 13. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 19/08/2010 13:03:05

  Χωρίς σχόλια και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:

  http://i.imgur.com/QN2wU.jpg

  Το κράτος έχει συνέχεια, δεν λένε;

 14. ADEXIOS avatar
  ADEXIOS 19/08/2010 13:03:09

  Πρώτα από όλα να δώσουμε συγγχαρητήρια στον κ.Βάρδα για το ξεμπρόστιασμα που κάνει στον σε όλους γνωστό παγκοσμιοποιητή , Παπαχελά .

  Κατά δεύτερον , θα ήθελα να ερωτήσω τον κ.Βάρδα εάν έχει στείλει την απάντησή του στην Καθημερινή και εάν ναι εάν την έχουν δημοσιεύσει

  Και πάλι συγγχαρητήρια

 15. Βασίλης avatar
  Βασίλης 19/08/2010 13:45:30

  Ο Παπαχελάς πίσω από ένα ήπιο και σοβαροφανές ύφος, παρουσιάζει τις λεγόμενες Ελληνοτουρκικές «διαφορές», με τον ίδιο τρόπο που στη πραγματικότητα τις εμφανίζουν οι Τούρκοι και τις προωθούν οι μέχρι χθες κολλητοί τους Αμερικανοί. Το άρθρο του εν λόγω κυρίου είναι απόλυτα σαφές για το είδος της λύσης που προωθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι Αμερικάνοι, προκειμένου να υπάρξει η αμοιβαία συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των πιθανολογούμενων υδρογονανθράκων του Αιγαίου, στο όποίο σήμερα και με βάση τις συμφωνίες που ισχύουν, δεν είναι δυνατή καμιά ουσιαστική έρευνα, ειδικά από γεωτρύπανα πολύ δε περισσότερο, οποιαδήποτε εκμετάλλευση.

  Τι μας λέει λοιπόν ο Παπαχελάς…

  «Ότι κάποιος εξαιρετικά έμπειρος βετεράνος διπλωμάτης, διεξάγει διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τουρκία».
  * Ποιος είναι ο εν λόγω κύριος; Έλληνας ή ξένος;
  * Έχει καταργηθεί η Ελληνική διπλωματική υπηρεσία;
  * Είναι εν γνώσει της βουλής, ή τουλάχιστο των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων η εν λόγω διαπραγμάτευση;
  * Ποιο είναι το στάτους του εν λόγω διπλωμάτη; Είναι διαιτητής; Είναι αντιπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης; Είναι διαμεσολαβητής; Με βάση ποια δεδομένα διαπραγματεύεται; Με βάση το διεθνές δίκαιο και τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες, ή με βάση την αρχή της αναλογικότητας;
  * Διεξάγεται μυστική διαπραγμάτευση στην οποία έχει σημειωθεί και κάποια πρόοδος;

  Γράφει: «Όποιοι επιχείρησαν, όπως ο μακαρίτης Βύρων Θεοδωρόπουλος ή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, να εκστομίσουν κάποια ψήγματα ρεαλιστικών προτάσεων, λοιδορήθηκαν.»
  * Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να τους λοιδορήσουμε. Αν θυμάμαι καλά, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε πει να πάνε όλα στη Χάγη… Δηλαδή να πάει στη Χάγη ότι κάθε φορά ο Τούρκος θα το έθετε σαν πρόβλημα. Μα είμαστε καλά; Όταν ο άνθρωπος γερνάει το χάνει; Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Αλέφαντο;
  * Τα πρώτα χρόνια μετά το 1974, η θέση της Ελλάδας ήταν, ότι με τη Τουρκία η μόνη μας διαφορά ήταν η υφαλοκρηπίδα. Μετά το 1995, μήπως θυμάται κανείς πόσα ακόμη προβλήματα έχει βάλει στο τραπέζι η Τουρκία; Ο Τούρκος λίγο να σε δει να κάνεις πίσω, σε πήδηξε και μετά θα σου ζητήσει το γιο, τη κόρη σου και τη γυναίκα σου. Καλό είναι να μη ξεχνάμε την ιστορία του Νοταρά. Πρώτα του ζήτησε το αγοράκι του. Επειδή αρνήθηκε τον έσφαξε και αυτό και τους δύο γιους του. Στη συνέχεια πήρε στο χαρέμι του και τη κόρη του και τη γυναίκα του και ….. καταλαβαίνετε….

  «Δύο γενιές ανατράφηκαν με το μαξιμαλιστικό δόγμα που θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει παντού δίκιο» Και το επεξηγεί:

  «αν μπορείς να έχεις διαφορετικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο;»
  * Και εγώ Παπαχελά το θεωρώ κάπως ανορθόδοξο, πλην όμως μέχρι το 1974 η Τουρκία σιωπηρά το είχε αποδεχθεί. Για μένα λοιπόν αποτελεί διαπραγματευτικό ατού. Εδώ δύο κράτη διαπραγματεύονται για κάποιο ζήτημα. Συμφωνούν σε κάποια, αλλά η διαπραγμάτευση δεν καταλήγει σε υπογραφή. Αυτά όμως στα οποία συμφώνησαν, θεωρούνται πλέον δεδομένα.
  * Η Τουρκία μας ζητά γη και ύδωρ. Εμείς δεν θα πρέπει να έχουμε κάτι για να διαπραγματευθούμε. Θα πρέπει να τα έχουμε δώσει όλα; Αυτό μας ζητάς;

  «αν το FIR είναι ζωτικός εθνικός χώρος ή διεθνής χώρος που η διεθνής κοινότητα έχει αναθέσει στην Ελλάδα να επιτηρεί;».
  Ακριβώς έτσι είναι. Μας τον έχουν αναθέσει να τον επιτηρούμε. Δυστυχώς όμως απέναντι μας είναι η Τουρκία που απειλεί και όχι η Δανία. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι η προκεχωρημένη αμυντική γραμμή μας. Τι θα πρέπει να κάνουμε Παπαχελά; Να αφήσουμε την Τουρκία να ελέγχει το εναέριο χώρο του μισού Αιγαίου και ο εναέριος χώρος των νησιών μας να ελέγχεται από την Τουρκία. Αυτός που θα δεχθεί να υπογράψει αυτή την ΜΑΛΑΚΙΑ, δεν θα πρέπει να κατηγορηθεί ότι παρέδωσε αμυντικές τοποθεσίες και οχυρά, όπως κατηγορήθηκαν (αδίκως βεβαίως Γούναρης Χατζανέστης και οι άλλοι). Ο παππούς του «μεγάλου τραγουδιστή» είχε συντάξει το κατηγορητήριο…. Πως τη βλέπεις τη δουλειά; Θα πρέπει να παραδώσουμε τον έλεγχο του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού στη Τουρκία; Αυτό είναι το ερώτημα φιλάρα και θα πρέπει να πεις ευθέως τη θέση σου και άσε τις περίτεχνες παπάρες. Δέχεσαι να βάζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, τελείως αιφνιδιαστικά ένα πακέτο είκοσι μαχητικών, πολλά από τα οποία είναι οπλισμένα; Δεν πρέπει να δίνουν σχέδιο πτήσεως;

  «αν οι αποφάσεις για την υφαλοκρηπίδα λαμβάνονται με βάση την αρχή της αναλογικότητας;»
  Απλά και ξάστερα Παπαχελά. Η συνθήκη για το δίκαιο των θαλασσών, λέει ότι η Λέσβος έχει υφαλοκρηπίδα. Αυτό θα το αρνηθούμε; Τη θέση σου, θέλουμε.

  Και για να τελειώνουμε. Ο παπαχελάς έχει καλή πένα και λόγο, αλλά γράφει αυτά που του υπαγορεύουν τα αφεντικά του και αυτά δεν συμφέρουν την Ελλάδα.

  Αρματιστής

  • anonymous avatar
   anonymous @ Βασίλης 20/08/2010 00:12:42

   Απλά και ξάστερα Παπαχελά. Η συνθήκη για το δίκαιο των θαλασσών, λέει ότι η Λέσβος έχει υφαλοκρηπίδα. Αυτό θα το αρνηθούμε; Τη θέση σου, θέλουμε.

   Εγώ δε θα το έβλεπα τόσο αυστηρά. Θα το έβλεπα σαν προειδοποίηση. Αν απευθυνθούμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης είναι πιθανό να βρουν κάποιο τρόπο να το μαγειρέψουν. Ο Βασίλης ο Μαρκεζίνης ο γιος του Σπύρου του Μαρκεζίνη που είναι καθηγητής Πανεπιστημίου σε διάφορα Πανεπιστήμια διεθνώς αυτό έχει πει. Την υπόθεση αν παραπεμφθεί στη Χάγη θα την κρίνουν μάλλον κάποιοι πρώην φοιτητές του και όχι προς το Ελληνικό συμφέρον.

   Και για να τελειώνουμε. Ο παπαχελάς έχει καλή πένα και λόγο, αλλά γράφει αυτά που του υπαγορεύουν τα αφεντικά του και αυτά δεν συμφέρουν την Ελλάδα.

   Ο κάθε δημοσιογράφος αυτό κάνει. Αυτή είναι η δουλειά του. Να του πούνε βγες και σέρβιρε στον κόσμο αυτά τα πράγματα για να τα φάει και να τα χωνέψει. Ενίοτε μερικοί γίνονται κι εκβιαστές.
   Από τους δημοσιογράφους κάποιοι έχουν περισσότερο ταλέντο σε αυτό που κάνουν και κάποιοι λιγότερο. Παίζουν βέβαια και άλλοι παράγοντες ρόλο για να γίνεις γνωστός π.χ. πόσο οσφυοκάμπτης είσαι.

 16. Βασίλης avatar
  Βασίλης 19/08/2010 14:30:52

  Επειδή η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση που επιχειρεί ο Παπαχελάς με το παραπάνω άρθρο του και στη συνέχεια των όσων έχω γράψει, θα παρακάλουσα κάθε ενδιαφερόμενο και τον Παπαχελά, να διαβάσουν το σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στο "εν κρυπτώ" του Του Χρήστου Μηνάγια και αφορά στο σχεδιασμό και στην ετοιμότητα τουν Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για την απόβαση σε κάποιο νησί. Ένα από τα στοιχεία του σχεδιασμού και της πολεμικής ετοιμότητας αποτελεί και η διακλαδική - αεραποβατική άσκηση που εκτελούν με την ονομασία «Efes". Εφέτος εκτελέστηκε η «Efes-2010» η οποία διεξήχθη από 3 έως 28 Μαΐου 2010. Για όσους δεν μπορούν να διαβάσουν το άρθρο, ορισμένα στοιχεία παραθέτω παρακάτω:

  Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο

  ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 Του Χρήστου Μηνάγια

  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ∆ΥΝΑΜΕΙΣ

  Η διοίκηση και ο συντονισμός των αποβατικών δυνάμεων ανατέθηκε στο στρατηγείο ΚMÖGK [Kalyon Müşterek Özel Görev Kuvveti (∆ιακλαδική∆ύναμη Ειδικής Αποστολής της θάλασσας Kalyon)].

  Στην άσκηση «Efes-2010» συμμετείχαν 6.963 άτομα τα οποία επάνδρωσαν τις μονάδες και τα ναυτικά-αεροπορικά μέσα που ακολουθούν:

  * Στρατός
  2 μηχανοποιημένα τάγματα πεζικού
  1 επιλαρχία αρμάτων
  3 μοίρες πυροβολικού
  2 τάγματα πεζοναυτών
  3 ομάδες της ∆ιεύθυνσηςΕιδικών ∆υνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), τμήματα βατραχανθρώπων SAS και SAT και
  1 τάγμα καταδρομών στρατοχωροφυλακής

  * Πολεμικά πλοία (φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια), 47 αποβατικά
  σκάφη, 45 ελαστικές λέμβοι και σκάφη της διοίκησης ασφαλείας ακτών.

  * 46 πολεμικά αεροσκάφη (F-16 και F-4), 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, 1
  αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, 33 μεταφορικά και επιθετικά
  ελικόπτερα, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η απουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Τούτο πιθανόν να οφείλεται είτε στο ψυχρό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας της Τουρκίας, λόγω των τελευταίων εξελίξεων της υπόθεσης Εργκενεκόν, είτε στο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν ήθελε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα να είναι παρών στη διεξαγωγή μίας άσκησης, η οποία αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων και αφορούν στην κατάληψη ελληνικού νησιού.

  Θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα η εμμονή και επιμονή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να διεξάγουν στα δυτικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, διακλαδικές επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό χερσαίων δυνάμεων, πολεμικών και αποβατικών σκαφών, ελικοπτέρων, αεροσκαφών, μονάδας καταδρομών της στρατοχωροφυλακής και σκαφών της ακτοφυλακής. Τούτο σε συνδυασμό τόσο με την αποβατική όσο και με την αεροκίνητη ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας, δίνει μία νέα διάσταση στην μέχρι τώρα τουρκική απειλή. Αυτό που πρέπει ακόμη να σημειωθεί είναι ότι οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού τους στρατηγού Isik Kosaner, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μίας ταξιαρχίας με ελικόπτερα σε μία διαδρομή, ημέρα και νύκτα, καθότι διαθέτουν 282 μεταφορικά ελικόπτερα, ενώ η στρατοχωροφυλακή με τα 60 ελικόπτερα που διαθέτει δύναται να μεταφέρει 2 τάγματα καταδρομών σε μία διαδρομή.

  Το σενάριο της άσκησης είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων της Άγκυρας, δεδομένου ότι γίνεται λόγος για εφαρμογή των υπαρχόντων σχεδίων, που δεν είναι άλλο από την κατάληψη ελληνικού νησιού. Σε αυτό μάλιστα συνάδει και η χρησιμοποίηση αεροσκαφών σχεδόν από όλες τις Κύριες Αεροπορικές Βάσεις της 1ης Τακτικής Αεροπορικής ∆ύναμης, η οποία είναι υπεύθυνη για το δυτικό εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν συνδυαστεί και με τις κωδικές λέξεις που χρησιμοποιούνται [σ.σ. Θάλασσα Kalyon, εχθρική περιοχή Ada (νησί), στρατηγείο ΚMÖGK κ.λπ.].

  Είναι σημαντικό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εφαρμόζουν όλες τις αρχές μιας αποβατικής επιχείρησης και προσαρμόζουν κάθε έτος τον τρόπο διεξαγωγής της άσκησης «Efes» στις νέες εξελίξεις τόσο του επιχειρησιακού σχεδιασμού όσο και των νέων οπλικών συστημάτων που αποκτούν

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκτίμησης αυτής αποτελεί η επίτευξη του διακλαδικού συντονισμού μεγάλου αριθμού χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών μέσων σε μία πολύ περιορισμένη εδαφική περιοχή όπου εκτελούντο πραγματικά πυρά.

  Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

  «…Η θάλασσα του Αιγαίου είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την
  οικονομία της Τουρκίας. ∆εν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η επέκταση των
  ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων. Μία ενδεχόμενη
  ενέργεια της Ελλάδος προς την κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει αιτία
  πολέμου. Επίσης δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να δημιουργήσει
  δεδομένες καταστάσεις στις νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου…»

  Αχμέτ Νταβούτογλου

  «…Η συγκέντρωση των νησιών του Αιγαίου στα χέρια της Ελλάδος δημιουργεί
  το πιο σημαντικό αρνητικό στοιχείο στην πολιτική της Τουρκίας για τον εγγύς θαλάσσιο χώρο της… Σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, καθορίσθηκε υπέρ της Ελλάδος η πολιτική κατανομή αυτών, η οποία είναι αντίθετη με τις
  γεωπολιτικές αναγκαιότητες που εμφανίζονται. Τα παραπάνω αποτελούν την
  κοιτίδα προβλημάτων σχετικών με την υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, τον
  εναέριο χώρο, τη γραμμή του FIR, τις περιοχές διοικήσεως και ελέγχου και τον εξοπλισμό των νησιών… Τα νησιά του Αιγαίου επηρεάζουν σημαντικά την
  πρόσβαση της Τουρκίας από τη Μαύρη Θάλασσα, στο Μαρμαρά και στη
  Μεσόγειο… Η Τουρκία πρέπει να προσέξει να μην κάνει λάθη που θα
  επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες πολιτικές της σε ευαίσθητα θέματα όπως το
  Αιγαίο…».

 17. Αλκίνοος avatar
  Αλκίνοος 19/08/2010 15:00:58

  Η απαντηση της Ελλαδος θα επρεπε να ειναι μια και μονη. Επεκταση του Ε.Ε.Χ και των χωρικων υδατων στα 12 ν.μ.Αυτο θα ελυνε σχεδον αυτοματα και το προβλημα της υφαλοκρυπιδας αφου θα εμενε μικρο κοματι προς οριοθετηση, πλην ομως απαιτειται τολμη και ποιος την εχασε για να την βρει αυτη η κυβερνηση...

 18. mg avatar
  mg 19/08/2010 15:37:53

  Να δείς που σε κάποιο άρθρο του Παπαχελά ο Κολοκοτρώνης θα εμφανιστεί σαν τον Γιωτόπουλο και ο Κανάρης σαν τον Ξηρό της 17Ν.
  Να δείς επίσης που θα θέλουν να μάθουμε την Ιστορία ξανά ιδιατέρως αυτήν πριν το 1821,τότε που ήμασταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
  Επειδή όμως οι Ελληνες δεν μασάνε, ασχέτως εάν βάλθηκαν 30χρόνια τώρα να γίνουμε Αμερικανάκια, ας μάθει ο κ.Παπαχελάς ότι όσο θα υπάρχει Ελληνική Αρχαία και Νεώτερη Ιστορία ο Ελληνας θα μάχεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.Ετσι ορθά-κοφτά χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις...
  Διαβάζω Καθημερινή από το 1996 αλλά δυστυχώς κάτι έχει αλλάξει στην εφημερίδα.Ακόμα και στο κανάλι του Αλαφούζου.
  Το διεθνές και το εγχώριο κεφάλαιο πλέον να ανυσηχεί γιατί μάλλον ο Ελληνας ξύπνησε.Οι προπαγάνδες δεν περνάνε...
  Μπράβο στον κ.Βάρδα και να δημοσιευτεί η απάντηση του στην Καθημερινή

 19. Γιαννης Μ. avatar
  Γιαννης Μ. 19/08/2010 15:54:58

  καποτε ειχαν δημοσιευσει στην καθημερινη ενα εμετικο-ειρωνικο αρθρο για τις σγκεντρωσεις διαμαρτυριας των Θεσσαλονικεων σχετικα με το Μακεδονικο. Εστειλα επιστολη στον Παπαχελα διαρτυρομενος και αποκαθιστώντας την αληθεια για τις συγκντρωσεις μια και ειμουν παρον. Η μεγάλη αυτή δημοσιογραφάρα (ήθελα να πω αλλ λεξη αλλα θα εβγαινε ακατάλληλο το σχολιο) ουτε που μπηκε στον κοπο να την δηοσιευσει. Οργανο των ΗΠΑ και πληρωμενη πενα. Ανελαβα την καθημερινη και την διελυσε. Ως απαντηση: μην διαβασει ποτε κανεις τη φυλλαδα που εκδιδει.

 20. krisos avatar
  krisos 19/08/2010 15:55:33

  ...προφανως ο καθε ενας κρινετε απο τα γραφομενα του ...στον ΣΚΑΙ ο κ.Αλαφουζος χρησιμοποιει τους εξυπνοτερους δημοσιογραφους για προπαγανδα ...πολοι καλοι ειναι και Λυριτζης και Οικονομου ..παλιοτερα διαβαζα Καθημερινη γιατι γραφουν πολυ ομορφα τωρα τους εχω συχαθει! ..σπαστε επιτελους τις τηλεορασεις ..και μουτζωστε τους στις εκλογες! ..ψηφιστε ολοι τους μικρους πλην Καρατζαφερη

  • aengus avatar
   aengus @ krisos 19/08/2010 18:34:31

   Τον οποίο (αρχηγό κωλοτούμπα) τα παΠΑΓΚΑΛΑΚΙΑ ματαίως προσπαθούν να «αναστήσουν»…

 21. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 19/08/2010 16:54:36

  Εδώ και 30 χρόνια και έως πρόσφατα διάβαζα κι εγώ "Καθημερινή" ανελλιπώς.Μπούχτισα πια!Δεν την μπορώ άλλο την προπαγάνδα των δεξιών κι αριστερών παγκοσμιοποιητών.Μια ο Παπαχελάς,μια ο Τάκης Καμπύλης,μια ο Μπ.Παπαδημητρίου κ.α...Τέλος!Ας τη διαβάζουν μόνοι τους!Σας συμβουλεύω:Κόψτε την κι εσείς!!!Θα νιώσετε πολύ καλύτερα,θα εκνευρίζεστε λιγότερο!

 22. xristos avatar
  xristos 19/08/2010 17:46:06

  ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΣ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

  • aengus avatar
   aengus @ xristos 19/08/2010 18:30:41

   Καθημερινή: Η «επίσημη» του ΠΑΣΟΚ…
   Η δε ιδέα της εφημερίδας να κάνουν το χασίσι νόμιμο για να εισπράττουν τον ΦΠΑ, είναι η επιτομή της «προόδου» ενάντια στην «οπισθοδρόμηση»…

 23. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 19/08/2010 18:37:13

  λες και δεν ξέρουμε τον παπαχελά τώρα. Δεν αποτελεί καν είδηδη η γνώμη του την διαβάζουμε απευθείας το Foreign Affairs

 24. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 19/08/2010 18:41:26

  Απάντηση δική μου στο άρθρο του κ. Αλέξη Παπαχελά , δεν έχει αποσταλεί,
  διότι δεν πρόκειται να δημοσιευθεί . Ο κ. Αλ. Παπαχελάς δεν δημοσιεύει
  επιστολές που τον ενοχλούν ! Έχω ,αρκετές φορές, αποστείλει επιστολές με
  τις οποίες διαμαρτυρόμουν γιά τις θέσεις αυτού και του συνεργάτου του
  δημοσιογράφου κ. Αθανασίου Έλλις σε κρίσιμα ελληνικά εθνικά θέματα, αλλά
  τις "έφαγε το μαύρο σκοτάδι" που λέει και ο λαός μας ! Προς τι λοιπόν
  ο κόπος ;

  Με την ευκαιρία αυτή ,επιτρέψτε μου να επισημάνω δύο ακόμη "σοβαρά λάθη"
  που ετελέσθησαν κατά τα τελευταία 36 χρόνια, τα οποία ο κ. Παπαχελάς
  αποφεύγει (σκοπίμως ή από άγνοια) να αναφέρει :

  A. H αποδοχή του εθνοκτόνου Σχεδίου Αννάν που προέβλεπε την κατάλυση
  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχε γίνει αυτό αποδεκτό από το σύνολον σχεδόν
  του πολιτικού συστήματος (πλην ΛΑ.Ο.Σ), το έτος 2004 .
  Β. Η συναίνεση της Ελλάδας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση , χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα !
  Δεν απαιτήσαμε ούτε τα αυτονόητα : να αρθεί το casus belli , να σταματήσουν
  οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο αρχιπέλαγος, να δεχθεί η Τουρκία να υπογράψει το Συνυποσχετικό γιά την παραπομπή της οριο
  θέτησης της υφαλοκρηπίδος στην Χάγη...

  Ίσως ο κ. Καραμανλής, να θελήσει κάποτε να μας ενημερώσει γιατί παρέλειψε,
  ως πρωθυπουργός, να απαιτήσει συμμόρφωση της Τουρκίας προς τα εύλογα και
  νόμιμα αιτήματά μας, πριν ή αυτή γίνει δεκτή στο τραπέζι των διαπραγματεύ
  σεων .

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 19/08/2010 18:49:45

   Γιατι θα διακοπτονταν οι διαπραγματευσεις με ευθυνη της Ελλαδος και αυτο θα σημαινε νεα κριση με τη Δυση να θεωρει υπευθυνη την Ελλαδα.
   Εαν θυμασαι τα γεγονοτα κατα τη διαρκεια της διασκεψης περασε αρχικα ως υποχρεωση της Τουρκιας να αναγνωρισει την Κυπρο και οι Τουρκοι σηκωθηκαν να φυγουν.Ετρεξε πισω τους ο Μπλαιρ και ο Καραμανλης και τελικα κατεληξαν στη συμβιβαστικη αποφαση να γινει υποχρεωση το ανοιγμα των τουρκικων λιμανιων και αεροδρομιων στα κυπριακα πλοια και αεροπλανα (που ουτε αυτη εχει υλοποιηθει και δεν προκειται αλλα ειναι γραμμενη στις υποχρεωσεις).
   Εξωτερικη πολιτικη με τσαμπουκαδες χωρις στηριγματα απεναντι σε ισχυροτερα κρατη δε γινεται.

 25. neotera avatar
  neotera 19/08/2010 22:29:24

  Γι αυτό οφείλουμε προ παντός να ασχοληθούμε σοβαρά με το χτίσιμο ελληνικού ισχυρού κράτους, θέλουν δεν θέλουν οι "σύμμαχοι" και οι τοποτηρητές τους.

 26. teo avatar
  teo 19/08/2010 23:34:48

  Γιατι σπαταλαμε μελανι για που εγραψε ο Παπαχελας; Ο ανθρωπος τη δουλεια του κανει. Κοσμοπολιτης ειναι,δεν τον ενδιαφερει το υπερ βομων και εστιων, και αρα αυτα που γραφει ειναι σωστα. Αν ειχε την κλασικη ελληνικη παιδεια και οχι την Αμερικανικη θα αγωνιζονταν η Ελλαδα να ειχε σημαντικο γεωπολιτικο ενδιαφερον αφου διαθετει ολα τα στοιχεια εκεινα που μπορουν να την καταστησουν σημαντικο παικτη.
  Σε μια χωρα ανυποληπτη η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" μιμηται μεγαλες Ευρωπαικες εφημεριδες, που στο κατω-κατε αυτες εχουν μεριδιο της πολιτικης χαραξεις της Ευρωπης. Η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" Τι εχει; Την διαβαζω εγω και νομιζω οτι εχω και εγω θεση στα Ευρωπαικα τεκτενωμενα. και κανω τον Ααφουζο κατα ενα Ευρω πλουσιοτερο. Μου θυμιζει τον αρχοντοχωριατη του Μολιερου.

 27. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 20/08/2010 03:20:37

  Ξέρεις τι είναι να νομίζεις ότι είσαι ο Τζαίημς Μποντ, ενώ απλά είσαι ο Θου-Βου; Και το χειρότερο είναι ότι το ξέρουν όλοι...

 28. Kalesanos avatar
  Kalesanos 20/08/2010 18:44:48

  Αλλοστε ο εν λογω δημοσιογραφος ηταν αυτος που ειχε προβλεψει τρεις ημερες πριν σκασει η βομβα στα χερια του Ξηρου οτι επικειται συλληψη της 17 νοεμβρη,απο το ΒΗΜΑ της τοτε εποχης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.