#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/10/2010 14:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως πρέπει να ερμηνεύουμε την Ιστορία;Μέσω των φιλόξενων στηλών της ιστοσελίδας  antinews.gr , απάντησα σε άρθρο του διακεκριμένου αρθρογράφου της “Καθημερινής”   Σταύρου Λυγερού , ο οποίος με  σοβαρή επιχειρηματολογία και αυστηρή δημοσιογραφική συλλογιστική  έψεγε τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια γιά τις θεωρηθείσες ως ανθελληνικές αναφορές του στην “εισβολή και των δύο μητέρων πατρίδων στην Κύπρο το 1974”, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του ινστιτούτου Βrookings των ΗΠΑ (Μία άλλη προσέγγιση των δηλώσεων Χριστόφια).

Με πολύ ενδιαφέρον αλλά και  κάποια έκπληξη διεπίστωσα ότι η διαφωνία μου προς τις απόψεις και τις θέσεις του Σταύρου Λυγερού, προεκάλεσε σειρά διαφωνιών και αντιρρήσεων από πολλούς τακτικούς επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Επιθυμώ λοιπόν να επαναλάβω και να διευκρινίσω  κάποια σημεία των αναφορών μου και να απαντήσω σε όσους με ευπρέπεια διετύπωσαν την διαφωνία τους. Η διαφωνία είναι απαραίτητη γιά την παραγωγή Πολιτικής. Όταν όλοι συμφωνούμε, η Πολιτική ακυρώνεται και παρακμάζει.

Η πολιτική και ιστορική ανάλυση που επιχείρησα, έχει πολλά επίπεδα λειτουργίας και μπορεί , στην πιό καλή περίπτωση, να διαπιστώσει ρεύματα, τάσεις και κινητήριες δυνάμεις. Δεν είναι, φυσικά,σε θέση να  προβλέψει γεγονότα ή την εξέλιξη όσων από αυτά απλώς πιθανολογούνται

Στην βάση της πιό πάνω γενικής  εννοιολογικής κλίμακας, επιθυμώ να επιμείνω στα εξής :

1. To καθεστώς (δικτατορία) της 4ης Αυγούστου, δεν είχε καμμία λαϊκή υποστήριξη ή (έστω) αποδοχή. Τα νησιά μας ήταν γεμάτα πολιτικούς εξορίστους, αντιφρονούντες προς το καθεστώς, αλλά και από απλούς πολίτες οι οποίοι είχαν κριθεί  “ύποπτοι” από την “εθνική κυβέρνηση”.  Ο Ιωάννης Μεταξάς,αποφάσισε μόνος του τον πόλεμο κατά της Ιταλίας (στις 3 το πρωϊ της 28ης Οκτωβρίου 1940) , κανέναν δεν ρώτησε από  πριν, η Ελλάδα ενίκησε την Ιταλία και εδοξάσθη. Η 28η Οκτωβρίου εκηρύχθη έκτοτε και εορτάζεται ως εθνική επέτειος. Αν ο πόλεμος αυτός είχε χαθεί, θα εορτάζαμε την 28ηΟκτωβρίου ;    Γιατί δεν εορτάζουμε και την 6η Απριλίου 1941 , επέτειο της Γερμανικής εισβολής ;;

2. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε την ελληνική μεραρχία στην Κύπρο με έγκριση και εντολή των ΗΠΑ, εν όψει των διεργασιών που ευρίσκοντο τότε σε εξέλιξη γιά την σύνταξη και επιβολή του ΣχεδίουΆτσεσον, απεσύρθη δε κατά τον ίδιο τρόπον όταν εξέλιπαν οι λόγοι της παραμονής της στην Μεγαλόννησο, όταν δηλαδή ο Πρόεδρος Μακάριος απέρριψε το Σχέδιο Άτσεσον .  Ο κ. Φ. Κρανιδιώτης φαίνεται πως διαφωνεί με την αναφορά αυτή. Θεωρεί ότι επρόκειτο περί “τσαμπουκά” του Γέρου (υποκοριστικό του Γ. Παπανδρέου) προς τους Αμερικανούς.  Δεν συμμερίζομαι  τέτοιες απόψεις . Δεν χωρούν “τσαμπουκάδες” προς τις ΗΠΑ, όταν διακυβεύονται ύψιστα γεωπολιτικά συμφέροντα της Υπερδύναμης στην ευρύτερη περιοχή της εγγύς Ανατολής, πολύ δε περισσότερον όταν το σύνολον του πολεμικού μας υλικού (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) ήταν αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης και θα ήταν αδιανόητη ακόμη και η σκέψη ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να εξαπατήσει ή να παραπληροφορήσει την πανίσχυρη Σύμμαχό της !  Θυμίζω , ότι γιά την απομάκρυνση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, πρωτοστατούσε ο Πρόεδρος Μακάριος, ο μετέπειτα ανακηρυχθείς σε Εθνάρχην...

3. Η πραξικοπηματική ενέργεια του “χουντικού” καθεστώτος των Αθηνών κατά του Προέδρου Μακαρίου εκδηλώθηκε  την 15ην Ιουλίου 1974, με σκοπό την φυσική εξόντωσή του και την  ανακήρυξη... της Ένωσης της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα (έτσι διεκήρυτταν τα πολλαπλά ανακοινωθέντα του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδας). Ακολούθησε, πέντε ημέρες μετά, η τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι των ημερών μας, του 40% του εδάφους της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Τι θα είχε συμβεί αν η τουρκική αποβατική ενέργεια είχε αποτύχει; Θα είχεν επανέλθει ο Μακάριος στον θώκο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας  ή  θα είχε ανακηρυχθεί η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και θα είχε γίνει αυτή αποδεκτή από τις μεγάλες Δυνάμεις της εποχής ;  Μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, ιδίως όταν δρουν οι μηχανισμοί της μαζικής ψυχολογίας και της διαμόρφωσης συλλογικών ταυτοτήτων και είναι τότε τα ερωτήματα αυτά βασανιστικά αλλά και αναπόδραστα μετά από την νέα ήττα του Ελληνισμού!

4. Ο Πρόεδρος της  Κύπρου Μακάριος , στην επιστολή  που είχε απευθύνει στον “χουντικό” Πρόεδρο της Ελλάδας στρατηγό Γκιζίκη, λίγες ημέρες πριν από την ανατροπή του, ζητούσε επιτακτικά και με φορτικότητα την ανάκληση όλων των Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούν στην Κύπρο !  Όλων !! Αν η “χούντα” των Αθηνών υπέκυπτε στις αξιώσεις του Μακαρίου και απέσυρε τους Έλληνες αξιωματικούς από την Κύπρο, με ποιές στρατιωτικές δυνάμεις θα αντιμετώπιζε ο Μακάριος την πολύ πιθανή τουρκική εισβολή που ήταν επιμελώς μελετημένη και προετοιμασμένη , πολλούς μήνες πριν ; Χωρίς αξιωματικούς ; !

Μιχάλης Βάρδας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρβανιτάκης Αλέξανδρος avatar
  Αρβανιτάκης Αλέξανδρος 14/10/2010 15:10:49

  1.Τον πόλεμο του 1940 τον αντιμετωπίζουμε ενιαία...Τιμάμε την επιλογή του Μεταξά, και δεν νομίζω ότι πρέπει να το πιστωθεί μόνο αυτός γιατί ο λαός δεν θα ανεχόταν πιστεύω την παραχώρηση εθνικών εδαφών όπως απαιτούσε η Ιταλία. Και την Μάχη της Κρήτης την χάσαμε τελικά αλλά την τιμούμε...
  2. Το ότι η μεραρχία εξυπηρετούσε και αμερικανικά συμφέροντα, ότι δηλαδή υπήρχε έλεγχος του Μακαρίου, μπορεί να είναι επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Γέρος, μπορεί να ήταν και τμήμα της αποστολής της. Η ουσία είναι όμως ότι εξυπηρέτησε την προστασία του νησιού από ενδεχόμενη εισβολή και η απουσία της φάνηκε την 20η Ιουλίου του 1974.
  Για τα ερωτήματα που θέτετε σχετικά με το Κυπριακό, νομίζω ότι ακόμα και γύρω από τα γεγονότα υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα, το να θέτουμε ερωτήματα τόσο υποθετικά δεν εξυπηρετεί τίποτα παρα μόνο για να δημιουργήσουμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει....
  Έχουμε λύσει όλα τα ερωτήματα γύρω από τα ιστορικά γεγονότα και ψάχνουμε τα υποθετικά σενάρια;

 2. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 14/10/2010 16:12:37

  Η Τουρκία σαφώς και δεν θα επιχειρούσε εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974, αν δεν είχε προηγηθεί το χουντικό πραξικόπημα, που της έδωσε την "χρυσή" ευκαιρία για την επίτευξη των εθνικών της στόχων!!!!!!!!!

  Ο αρθρογράφος αποσιωπά εσκεμμένα ή έχει ξεχάσει τις τεράστιες ευθύνες του χουντικού καθεστώτος της Ελλάδας για την επιτυχή εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.....

  1) Την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά ήταν πλήρως αποδιοργανωμένη και όλες οι στρατιωτικές μονάδες είχαν μετακινηθεί από την Κερύνεια στη Λευκωσία και την Πάφο για το χουντικό πραξικόπημα και την σύλληψη ή εξόντωση των οπαδών του Μακαρίου.

  Σε εκείνη τη χαώδη κατάσταση που βρέθηκε η Κύπρος η μόνη αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη που υπήρχε στην Κύπρο ήταν η ΕΛΔΥΚ, η οποία και πολέμησε με θάρρος και αυταπάρνηση, τιμώντας τα ελληνικά όπλα.

  2) Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων έγινε χωρίς να ανοίξει μια μύτη, χωρίς να αντιμετωπίσουν οι αποβατικές μονάδες καμία απολύτως αντίσταση!!!!!
  Και αυτός ίσως αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την θετική έκβαση της τουρκικής απόβασης.

  Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική αποβατική δύναμη (αφού δεν θεώρησε κατάλληλη την παραλία της Παναγίας της Γλυκιώτισσας), τελικά εντόπισε ως κατάλληλη για την απόβαση την παραλία του Πεντεμιλίου οκτώ χιλιόμετρα από την Κερύνια. Οι πρώτοι λίγοι τούρκοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν, χωρίς καμιά αντίσταση στην κυπριακή παραλία, για έλεγχο της ακτής στις 06.00 ή κατά άλλους στις 06.30 το πρωί της 20ης Ιουλίου.
  Επέστρεψαν στα πλοία τους και ανέφεραν ότι ο χώρος ήταν κατάλληλος για απόβαση.
  Στις 07.15 η πρώτη αποβατική λέμβος αποβίβασε 60 οπλίτες και ένα εκσκαφέα και μέχρι τις 09.00 πραγματοποιήθηκαν 50 περίπου προσγιαλώσεις αποβατικών.

  3) Το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 1974(παραμονή της εισβολής των Τούρκων),ο διοικητής του 251 Τάγμα Πεζικού Παύλος Κουρούπης(που αν δεν κάνω λάθος αγνοείται ακόμα), ζητούσε αυτοπροσώπως την άδεια από το ΓΕΕΦ για να υλοποιήσει εγκαίρως τα σχέδια άμυνας και τη μετακίνηση των λόχων του, από το στρατόπεδό τους (2 χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας), στις θέσεις μάχης.
  Το ΓΕΕΦ όμως τον διέταξε να μην κάνει τίποτα και να παραμείνει η μονάδα στο στρατόπεδό της.

  4) Με την εκδήλωση της τουρκικής απόβασης στις 07.15 το πρωί, ο αντισυνταγματάρχης Κουρούπης, στη ζώνη ευθύνης του οποίου ανήκε η περιοχή, διέσπειρε το τάγμα του(πράγμα που ζητούσε μέρες πριν και δεν του επέτρεπαν) και δύο λόχοι κατέφθασαν πεζοπορώντας στην ακτή της απόβασης, γύρω στις 09.00 το πρωί(μέχρι εκείνη την ώρα είχαν πραγματοποιηθεί 50 περίπου προσγιαλώσεις αποβατικών και είχε αποβιβαστεί μεγάλος αριθμός Τούρκων στρατιωτών).

  Παρά τις απώλειες που προκάλεσε στους Τούρκους, η δύναμη των 2 λόχων του 251 Τ.Π, ήταν ανεπαρκής για μετωπική επίθεση και ρίψη των εισβολέων στη θάλασσα -και χωρίς μάλιστα καθόλου υποστήριξη αεροπορίας και πυροβολικού -.

  Αν όμως βρισκόταν έγκαιρα εκεί το 251 Τ.Π προ της απόβασης των Τούρκων, τα πράγματα προφανώς και θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, αφού θα ήταν μάλλον πολύ δύσκολο για τους Τούρκους να αποβιβαστούν χωρίς τεράστιες απώλειες.


  5) Μια άλλη θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι το ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) από την Αθήνα ως τις 08.40 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 δεν έδινε έγκριση στο ΓΕΕΦ για έναρξη πυρών και ανάσχεση της εισβολής, αντίθετα καθησύχαζε τους αξιωματικούς στην Κύπρο,ότι πρόκειται για άσκηση του Τουρκικού στρατού και συνιστούσε ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ,την στιγμή μάλιστα που βομβαρδιζόταν η Λευκωσία!!!!!!!!!!

  6) Ο στρατηγός Μπονάνος όταν έμαθε από διάφορες αξιόπιστες πηγές(κλιμάκια της ΚΥΠ,στρατιωτικούς μας ακόλουθους σε διάφορες πρεσβείες, πράκτορες στα παράλια της Τουρκίας και σχετικά ρεπορτάζ του BBC που πρόβαλλαν εικόνες από τον απόπλου της τουρκικής αποβατικής δύναμης από τις 17:30 το απόγευμα της 19ης Ιουλίου) ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονταν για εισβολή στην Κύπρο, όχι μόνο δεν φρόντισε να διατάξει το ΓΕΕΦ να εφαρμόσει το σχέδια αμύνης, αλλά αντίθετα το αποπροσανατόλιζε λέγοντας "μην αντιδράτε, οι Τούρκοι μπλοφάρουν".....

  7) Η τουρκική νηοπομπή εντοπίστηκε από τα ελληνικά ραντάρ το βράδυ της παραμονής της εισβολής.
  Κάθε μισή ώρα, η Ναυτική Διοίκηση Κύπρου ανέφερε την πρόοδο του πλού, οι απαντήσεις όμως από το ΑΕΔ έφθαναν στερεότυπες και καθησυχαστικές: "Δεν δικαιολογείται ανησυχία. Πρόκειται περί γυμνασίων", χωρίς την ίδια στιγμή να έχει δοθεί έστω τυπική διαταγή για επαγρύπνηση ή επιφυλακή

  8) Ποιος δεν ξέρει άραγε την ιστορία με τα υπερσύγχρονα - για την εποχή - υποβρύχια που πήραν 2 φορές διαταγές να σπεύσουν στην περιοχή αποβάσεως και 2 φορές ανακλήθηκαν?

  9) Για να μην μιλήσουμε για τις ευθύνες του ταξίαρχου Ιωαννίδη που υποστήριζε συνέχεια ότι τον εξαπάτησαν οι Σίσκο Κίσινγκερ για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο!!!!!!!!!!

 3. Kennan avatar
  Kennan 14/10/2010 16:23:39

  Η ουσία του άρθρου του κ. Βάρδα είναι αυτό εδώ το απόσπασμα: «πολύ δε περισσότερον όταν το σύνολον του πολεμικού μας υλικού (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) ήταν αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης και θα ήταν αδιανόητη ακόμη και η σκέψη ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να εξαπατήσει ή να παραπληροφορήσει την πανίσχυρη Σύμμαχό της !»

  Είναι προφανές ότι ο κ. Βάρδας θέλει να τονίσει τα εξής:

  1. Δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε την ιστορία όπως μας βολεύει.

  2. Το θέμα της Κύπρου ήταν ήδη «πουλημένο» από τον Γ. Παπανδρέου και τον Μακάριο. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο καλύτερος τρόπος για να καλυφτούν τα λάθη των παραπάνω, ήταν να κατηγορηθεί η χούντα η οποία βέβαια και τα ολοκλήρωσε.

 4. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 14/10/2010 16:24:44

  ο Μεταξάς είχε από καιρό αποφασίσει να ταχθεί στο στρατόπεδο Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας.
  Έβλεπε τις επεκτατικές και προκλητικές διαθέσεις της Ιταλίας και η συνεχής προσέγγιση της Βουλγαρίας με τις δυνάμεις του Αξονα μεγάλωνε την ανασφάλειά του για την τύχη της Μακεδονίας και της Θράκης.

  Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα ομιλίας του στους διευθυντές των αθηναϊκών εφημερίδων δύο μόνο ημέρες μετά την κήρυξη του Eλληνοϊταλικού Πολέμου(στις 30 Οκτωβρίου 1940),με την οποία τους γνωστοποίησε :

  - τους λόγους που αρνήθηκε τα απαράδεκτα αιτήματα των Ιταλών καθώς και

  - τους φόβους του για διαμελισμό της Ελλάδας

  «Δηλαδή θα έπρεπε διά ν’ αποφύγωμεν τον πόλεμον να γίνωμεν εθελονταί δούλοι και να πληρώσωμεν αυτήν την τιμήν με το άπλωμα του δεξιού χεριού της Ελλάδος προς ακρωτηριασμόν από την Ιταλίαν και του αριστερού από την Βουλγαρίαν. Φυσικά δεν ήτο δύσκολον να προβλέψη κανείς ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν οι Αγγλοι θα έκοβαν και αυτοί τα πόδια της Ελλάδος».

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ δαιμονάκι 14/10/2010 17:49:28

   Μην ξεχνατε την Ειχειρηση αυτοκτονιας, οπως μετεπειτα χαρακτηριστικε, ΝΙΚΗ με τα μεταγωγικα ΝΟR-ATLAS που Μετεφεραν την Α Μοιρα Καταδρομων απο την Κρητη πετωντας πανω απο τα κυματα στην κυριολεξια για να φτασουν στην Κυπρο.
   Επισης καταπληκτικη ηταν και η δραση του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ με κυβερνητη τον Πλωταρχη Ε.Χανδρινο.
   Φοβαμαι πως αυτη η διαμαχη που ξεσπασε με τις δηλωσεις Χρστοφια μονο κακο κανει.
   Οι ημερες που ζουμε ειναι πονηρες για τα εθνικα θεματα και χρειαζεται ομοθυμια και επαγρυπνηση, που δυστυχως δεν υπαρχουν αυτη την στιγμη.
   Με τα λογω γνωσεως και χωρις να θελω να δωσω μαθηματα πατριωτισμου πιστευω οτι δεν εχουμε περισσοτερα περιθωρια για υποχωρησεις στα θεματα αυτα. Διαφορετικα θα ειναι πολυ αργα για δακρυα.

   ΥΓ Το δαιμονακι σημερα παρουσιαζει χρησιμα ιστορικα στοιχεια.

 5. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 14/10/2010 16:48:41

  Για την ιστορία, να θυμίσω ότι, οι τρεις "αντιπαροχές", που υποσχέθηκε ο Κίσιγκερ στον Ιωαννίδη, για να τον απαλλάξει από τον "αντάρτη" (βλέπε πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου) Παπαδόπουλο περιελάμβαναν:
  1. Τα πετρέλαια της Θάσου ("βρέθηκαν" τον Ιαν.74)
  2. Τα Φάντομ, απόλυτο όπλο της εποχής (ήρθαν, χωρίς βόμβες, τον Μαρ.74)
  3. Την Κύπρο (τρεις και την κακή μας ώρα...).
  Συνεπώς, εύκολα συμπεραίνουμε ότι ένας αφελής καραβανάς, σαν τον Ιωαννίδη, περίμενε, μέχρι την τελευταία στιγμή, να εκδηλωθεί η εντιμότης του Κίσσιγκερ. Ακόμα περιμένει...

  Ως προς τον Μεταξά, αυτή είναι και η διαφορά δικτατορίας και "δημοκρατίας". Στη δικτατορία, ότι κάνεις το χρεώνεσαι ως δικτάτωρ. Στην "δημοκρατία" ότι κάνεις το χρεώνεις στον λαό... Πάντως ο Μεταξάς δεν ήταν αφελής καραβανάς.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/10/2010 17:11:36

  1. Συμφωνω.
  2. Επισης συμφωνω.
  3. Δεν συμφωνω.Το χουντικο καθεστως αντιλαμβανομενο οτι εκανε φαουλ απεφυγε καθε διακηρυξη περι Ενωσεως,ορισε νεο Προεδρο και προσπαθησε να παραστησει οτι στην Κυπρο εγινε οτι και στην Ελλαδα την 21η Απριλιου.Επισης δεν εθιξε κατα κανενα τροπο τους Τουρκοκυπριους.Μαλιστα τις δυο πρωτες μερες,15 και 16 Ιουλιου και οι Τουρκοι υιοθετησαν τη θεωρια της εσωτερικης υποθεσης της ελληνικης πλευρας.Μονο οταν διαπιστωσαν οτι σωθηκε ο Μακαριος και ηδη απο το εξωτερικο αρχισε να βαλλει κατα του πραξικοπηματος καταλαβαν οτι ανοιξε η ευκαιρια για εισβολη και κινητοποιηθηκαν.Το αν οι χουντικοι εφ οσον οι Τουρκοι δεν αντιδρουσαν και ηλεγχαν την Κυπρο μετα θα προχωρουσαν σε ενωση πιθανολογειται αλλα παντως προ της εισβολης δεν εκαναν καμμια παρομοια κινηση.
  Εχει επισης γραφει οτι το φιλοαμερικανικο Γενικο Επιτελειο δισταζε να προχωρησει σε εισβολη για την οποια πιεσε ο σοσιαλεθνικιστης Ετσεβιτ.
  Ισως αν υπηρχε αλλη κυβερνηση στην Τουρκια π.χ. Ντεμιρελ και οχι η κυβερνηση σοσιαλιστων - ισλαμιστων Ετσεβιτ - Ερμπακαν να μην ειχε γινει.
  4. Δεν θα την αντιμετωπιζε αλλα θα ειχε αυτος την ευθυνη.Οι χουντικοι θα επρεπε να αποδεχθουν την απαιτηση του Μακαριου και να απομακρυνουν τους αξιωματικους.Κατι τετοιο ομως ηταν αδιανοητο για την πολιτικη τους αντιληψη που εβλεπε την Κυπρο ως προεκταση της Ελλαδος.Αυτο παντως -οτι δηλαδη η κριση του 1974 αρχισε στις 2 Ιουλιου και οχι στις 15 - αποφευγεται απο τη μεταπολιτευτικη ιστοριογραφια για ευνοητους λογους.

 7. JOHN avatar
  JOHN 14/10/2010 18:00:47

  Δυστυχως η Ελλαδα ειναι προτεκτορατο και χειραγωγειται σχετικα ευκολα απο τις εκαστοτε μεγαλλες δυναμεις μεσω των εγκαθετων πολιτικων που εμμεσα η αμεσα μας επιβαλουν.Και αυτο δεν τελειωνει με τη τραγωδια της Κυπρου εχει και συνεχεια μεχρι των ημερων μας,μεχρι να πετυχαινουν τους εκαστοτε στοχους τους.Αυτοι μας εχουν διαβασει καλα και γνωριζουν ποιες μεθοδους πρεπει να χρησημοποιουν κατα περιπτωση ωστε να μας εχουν δεδομενους στα σχεδια τους και τους επεκτατισμους τους.Μονη μας ελπιδα μηπως καποιο φωτεινο μυαλο καποτε διδαχτει κατι απο την ιστορια μας.

  • Kasut avatar
   Kasut @ JOHN 14/10/2010 18:30:04

   Κανεις δεν επιβαλλεται οσο δεν τον ριχνεις στην καλπη. Οσο για τους Κυπριους μαλλον βολεμενοι ειναι με την ντε φακτο διχοτομηση.

 8. Ρήγας Φερραιος avatar
  Ρήγας Φερραιος 14/10/2010 18:02:08

  Μια ερωτηση εαν επιτρεπεται.

  Μονο οταν διαπιστωσαν οτι σωθηκε ο Μακαριος και ηδη απο το εξωτερικο αρχισε να βαλλει κατα του πραξικοπηματος καταλαβαν οτι ανοιξε η ευκαιρια για εισβολη και κινητοποιηθηκαν

  Πιστευεις οτι η εισβολη οργανωθηκε μεσα σε τρεις ημερες δηλαδη μετα την 16 Ιουλιου 1974;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ρήγας Φερραιος 14/10/2010 21:27:12

   H εισβολη δεν ηταν και καμμια ιδιοφυης επιχειρηση.Απλως δε συναντησε παρα ελαχιστη αντισταση.
   Απο εκει και περα τα σχεδια και οι δυναμεις της εισβολης υπηρχαν χρονια πριν.Και τωρα υπαρχει η στρατια του Αιγαιου για εισβολη στα ελληνικα νησια.Εαν ομως δεν δημιουργηθουν οι προσφορες πολιτικες συνθηκες δεν κινουνται.

 9. Ρήγας Φερραιος avatar
  Ρήγας Φερραιος 14/10/2010 18:03:10

  Την οποια Ιστοραι θελουν να την κανουν μαθημα επιλογης!!!!! στο Λυκειο

 10. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 14/10/2010 18:05:30

  ΠΑΡΑΘΕΣΗ :

  ¨...Ο Ιωάννης Μεταξάς,αποφάσισε μόνος του τον πόλεμο κατά της Ιταλίας (στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940) , κανέναν δεν ρώτησε από πριν, η Ελλάδα νίκησε την Ιταλία και εδοξάσθει...¨

  ¨...Η πραξικοπηματική ενέργεια του “χουντικού” καθεστώτος των Αθηνών...¨

  Ακούστε κύριε Βάρβα , ¨έχετε το δικαίωμα¨ να είσθε οπαδός της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών για το ¨καλό της χώρας¨ και να βάζετε ¨εισαγωγικά¨ στον όρο ¨Χουντικός-Χουντικοί¨, άλλωστε και πολλοί Αριστεροί ήταν κάποτε υπέρ ¨μιας άλλης¨ , από τα ¨κάτω¨ , Δικτατορίας ¨για το καλό του λαού...¨ , όπως και οι περισσότεροι ¨πεφωτισμένοι κεντρώοι δημοκράτες ιστορικοί ¨ εκφράζονται υπέρ της Δικτατορίας του Ι. Καποδίστρια , που ήθελε να σώσει την Ελλάδα , χωρίς Σύνταγμα...Αναγνωρίζω δηλαδή πως είσαστε ένα κομμάτι της θλιβερής ελληνικής πραγματικότητας , που δεν εξαρτάται από την θέληση και τα πιστεύω μου.

  Όμως δεν μπορείτε να παραποιείται τα γεγονότα για την εξυπηρέτηση και δικαίωση των ¨αρχών σας¨.

  Ο Ι.Μεταξάς που είχε παραδώσει στον Α΄Π.Π. την ελληνική μεραρχία της Καβάλας σε αιχμαλωσία για τρία χρόνια στον Κάιζερ της Γερμανίας , το 1940 είπε για μένα ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο ¨Mare-Nostrum¨ των Ιταλών , όμως όχι μόνος του , όπως ισχυρίζεστε , και χωρίς να ρωτήσει ¨κανέναν¨. Ακολούθησε την προτροπή της Αγγλίας ( η οποία είχε εισέλθει ήδη πόλεμο με τον Φασιστικό Άξονα ) και είχε εξασφαλίσει ( τουλάχιστον έτσι νόμιζε )την στρατιωτική τους υποστήριξη. Χωρίς αυτό το δεδομένο κανείς δεν γνωρίζει εάν έλεγε το ¨ΟΧΙ¨. Εκτός των άλλων και μιας δεύτερης προδοσίας σε συνεργασία με τα Γερμανικά σχέδια στα Βαλκάνια , είχε καταλήξει και στο συμπέρασμα ( σύμφωνο με τον γνωστό μυστικό του λόγο προς τους συντάκτες και εκδότες των ελληνικών εφημερίδων ) ότι η ¨ναυτοσύνη των ελλήνων¨ επιβάλει την διαρκή συνεργασία με την ¨Θαλασσοκράτειρα Αγγλία¨ , γεγονός που αργότερα , μετά το 1945 , προκάλεσε τεράστια δεινά στην χώρα , υπέρ των συμφερόντων του πιο παγκοσμιοποιημένου τμήματος της ελληνικής αστικής τάξης , των ελλήνων εφόπ-ληστών.

  Το ¨ΟΧΙ¨ ( μέρες που έρχονται εισέρχομαι σταδιακά στο θέμα ) προσωπικά δεν το γιορτάζω ούτε σαν το ¨όχι του λαού¨ , ούτε σαν το ¨όχι του Μεταξά¨, αλλά σαν το αναγκαίο Όχι που εξέφραζε , ανταποκρινόταν στην ιστορική αναγκαιότητα της εποχής, το οποίο εξυπηρετούσε την διάσωση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αρχικά από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του Ιταλό-Γερμανικού ιμπεριαλισμού και στην συνέχεια από αυτά του Άγγλο-Αμερικάνικού.

  Δεν έχω επίσης κανένα πρόβλημα , το βρίσκω ορθό , και την 28η Οκτωβρίου( ημέρα που συμβολίζει μια τεράστια συλλογική κοινωνική προσπάθεια και άθλο) αναρτώ με ¨περηφάνια¨ την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι μου και δεν βρίσκω καθόλου ¨μισαλλόδοξο¨ το γεγονός να προετοιμάζω τις κόρες μου να πουν σωστά στο σχολείο τους τα ¨ηρωικά τους ποιηματάκια¨, ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε και τόσους αλλοδαπούς στην χώρα , που ούτε την χώρα , ούτε την ιστορία της γνωρίζουν, άρα θεωρώ την ενέργεια μου και σαν προτροπή να το κάνουν , για να μπορούν να μας κατανοήσουν καλλίτερα , εφόσον λένε ότι μας αγαπάνε , τους αρέσουν οι συνθήκες ζωής και τα έθιμα μας και θέλουν να μείνουν σε αυτόν το τόπο.

  Παράθεση 2 :

  ¨...Τι θα είχε συμβεί αν η τουρκική αποβατική ενέργεια είχε αποτύχει; Θα είχεν επανέλθει ο Μακάριος στον θώκο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή θα είχε ανακηρυχθεί η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και θα είχε γίνει αυτή αποδεκτή από τις μεγάλες Δυνάμεις της εποχής ( ;)...¨

  Το ότι η φασιστική χούντα ( χωρίς εισαγωγικά )ήθελε να ανατρέψει τον Μακάριο για να ¨ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα¨ προφανώς είναι ανέκδοτο , πολλές φορές επαναλαμβανόμενο , Χουντικών. Ενάντια σε αυτή την φαεινή άποψη συνηγορεί το γεγονός ότι αλώνιζαν την χώρα δεκαετίες τα ¨κλιμάκια της ΣΙΑ¨ , τα οποία ήταν απόλυτα ενημερωμένα και για το πραξικόπημα Παπαδόπουλου το 67΄, και για το πραξικόπημα του Ιωαννίδη το 73΄. Όλη δε σχεδόν αυτή η βράκα των αξιωματικών της 21ης του Απρίλη είχαν περάσει και απο τις διάφορες σχολές ¨West-Point¨ των Η.Π.Α. ( Ι.Μεταξάς του Βερολίνου...).

  Ότι οι υπάρχουσες Ελλαδικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Νησί το 73 (που ήθελε ο Μακάριος να αποσυρθούν, επειδή ήξερε πως επιδιώκουν να τον ανατρέψουν) ήταν αναγκαίες για να αποτρέψουν ενδεχόμενη τουρκική απόβαση στο νησί... ε, αυτό αποδείχθηκε ότι δεν έγινε !

  Παρένθεση :

  Σε ότι αφορά τον ρόλο και την προσωπικότητα του Μακάριου θα ¨συμφωνήσω μαζί σας¨ , με άλλες όμως εντελώς διαφορετικές ερμηνείες από τις δικές σας. Προσωπικότητα με ¨ομιχλώδη¨ βιογραφικό κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα ( από τότε μάλλον καλός συνεργάτης του γνωστού ¨αντιστασιακού¨ Γ. Γρίβα.

  Αντισοσιαλιστής μέχρι τα ταμπούνια ( έχω υπόψη μου συνέντευξη στην Ιταλία 1968-70 , όπου δήλωνε ότι απεχθάνεται τον ¨κομμουνισμόν¨ , πως ¨ελέγχει το ΑΚΕΛ ¨ , και πως είναι ο ¨καλλίτερος εγγυητής¨ κατά της επικράτησης του κομμουνισμού στο νησί).

  Ήταν επίσης καλοδεχούμενος ¨διαπραγματευτής¨ για τους Εγγλέζους ,που με λίγο ¨Σεϋχέλλες¨ τον έκαναν ( ¨άθελά τους¨ ) και λίγο ήρωα για τις πλατιές λαϊκές μάζες , ώστε στο τέλος ο ίδιος μαζί με τον Γρίβα να θάψουν τον Εθνικό-Απελευθερωτικό Αγώνα ανολοκλήρωτο...

  ΑΛΛΑ όμως μέσα στον ιδεολογικό σας φανατισμό ( δεν γράφω για να πίσω εσάς, αυτό δεν γίνεται λόγω ¨εμπλοκής¨ , αλλά για να προβληματίσω τους νεότερους που ¨πολλά αθώα¨ ακούνε , να το ψάξουν ) εμμέσως , πλην σαφώς , δικαιολογείται και την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας του Γ. Παπανδρέου από τους ανεγκέφαλους Χουντικούς ( χωρίς εισαγωγικά ) το 1967-69 μετά τα γεγονότα της Κοφίνου (ποιος τα έκανε και γιατί άραγε ;), με το απλό προσχηματικό -επιχείρημα σας , πως ¨το ίδιο ήθελε και ο Μακάριος¨ ( που για σας έτσι και αλλιώς ήταν ¨προδότης¨ )και αργότερα με τις Συμφωνίες-Κεσάν -Αλεξανδρούπολης , όπου ο μακαρίτης Γ. Παπαδόπουλος μίλησε ( σύμφωνα με τα ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ προστάγματα και όνειρα των Νατοϊκών προστατών του ) και για ¨Ελληνό-Τουρκική Ομοσπονδία¨ ( το υποστήριζε σαν ¨όραμα¨ και ο ιστορικός το επάγγελμα γιός του Ν. Κιτσίκη ). Εάν υπήρχε και αυτή μεραρχία πάνω στην Κύπρο είναι σίγουρο πως δεν αποτολμούσαν απόβαση το 74΄οι Κεμαλιστές στρατοκράτες της Τουρκίας με βάση τα ¨Παντουρανικά τους οράματα¨, σήμερα ¨¨lite - μουσουλμανικά τόξα ¨.

  Όσο για τις δηλώσεις του ¨κόκκινου¨ κ. Χριστόφια για την ¨εισβολή της Ελλάδας στην Κύπρο¨ ( για λόγους απλού , ¨δίκαιου¨ συμψηφισμού με τον τουρκικό επεκτατισμό ) η οποία στο κάτω - κάτω δεν έγινε ποτέ. Έναν ¨ενωτικό αγώνα¨ αποτόλμησε η αστική μας τάξη κάποια στιγμή , με την άδεια των Αμερικανών , στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με την Αγγλία στη Μ. Ανατολή , και αυτόν τον εγκατέλειψε-χαντάκωσε άρον-άρον με τις ¨Προδοτικές Συμφωνίες Καραμανλή-Αβέρωφ - Μεντερές στο Λονδίνο-Ζυρίχη το 59-60¨ ( για να μην ξεχνιόμαστε ). Αγώνας όμως που ήταν δίκαιος με πολύ ηρωισμό και θυσία , σύμφωνα με την αρχή του ¨δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών¨ που καθιέρωσε ο ΟΗΕ σαν αποτέλεσμα της Μεγάλης Αντιφασιστικής- Αντιιμπεριαλιστικής Νίκης των Λαών το 1945 ( να μην ξεχνιόμαστε )και επέτρεψε-ενέπνευσε μεταπολεμικά την ανάπτυξη δεκάδων Εθνικό-Απελευθερωτικών Κινημάτων ενάντια στην αποικιοκρατία των μητροπολιτικών-καπιταλιστικών χωρών της ¨Δύσης¨. Οι δηλώσεις Χριστόφια ανάγονται στην διαχρονική ιστορία του ΑΚΕΛ και των ¨κομμουνιστικών κομμάτων¨ που ΕΠΕΤΡΕΨΕ η αποικιοκρατική Αγγλία , μετά το 1920 , να ιδρυθούν και να δράσουν στην Μέση Ανατολή. Δεν θέλω να συνομοσιολογήσω , αλλά κάποτε πρέπει να μελετηθούν τα αρχεία και το συγκεκριμένο φαινόμενο. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι μεταπολεμικά όλα τα Κ.Κ. των χωρών υπό ξένη κατοχή ξεκίνησαν ΚΑΙ ηγήθηκαν των Εθνικό-Απελευθερωτικών Κινημάτων και το ΑΚΕΛ , όχι μόνο δεν το έκανε , αλλά καταδίκασε τον αγώνα αυτό όταν το ξεκίνησαν ¨αστοί-φασίστες¨ διεξάγοντας , την στιγμή που οι ήρωες ανέβαιναν στην αγχόνη , ¨αγώνες¨ για ¨καλλίτερους μισθούς και καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού¨ , μόλις 12 χρόνια μετά το 1943 όπου ηρωικές Επονίτησες έπεφταν με την ελληνική σημαία στα χέρια πάνω στα γερμανικά τανκ ( διαδήλωση κατά της επιστράτευσης των ελλήνων για δουλεία στην Γερμανία ) ; Χριστόφιας , αεροπορικές εταιρείες ¨΄Ηλιος¨ που φουντάρουν με τους επιβάτες στο κενό , καμία έκπληξη για μένα. Το φαινόμενο λέγεται ξενόδουλη Ελληνοκυπριακή αστική τάξη. Τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο !

  Δεν θέλω να δαιμονοποιήσω την γνώμη σας , αλλά το ερώτημα μου είναι γιατί επιμένετε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα , τις δικτατορίες και τον φασισμό ;

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΝΤΑΝΤΟΝ 14/10/2010 19:00:56

   Νταντόν, δεν γίνεται κουβέντα και συνπεως δεν κάνουμε τίποτα όσο μερικοί μόλις κάποιος πει διαφορετική άποχη του κολάνε την ταμπέλα. Οσο εχεις δικαίωμα εσυ να εκφραζεσαι εδω ελευθερα το ιδιο έχουν και όλοιθ όσοι το κάνουν ευπρεπως - τελεια και παύλα

   • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
    ΝΤΑΝΤΟΝ @ Factorx 14/10/2010 20:17:21

    Σεβαστό και κατανοητό Φάκτορα. Γι΄αυτό υπάρχουν οι χώροι διαλόγου ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Δεν γίνεται να απαγορεύουμε στην βάση της Νεοταξίτικης αντίληψης του ¨ορθού λόγου¨ αν εκφραστεί η οποιαδήποτε μη συμβατική και κυρίαρχη άποψη.

    Εξάλλου οι ¨δημοκρατικές¨ , οι ¨φασιστικές¨ , ¨διεθνιστικές¨ , ¨εθνικιστικές¨ , ¨κομμουνιστικές¨ , οι φυλετικές , ολιγαρχικές και αριστοκρατικές φιλοσοφικές - πολιτικές αντιλήψεις ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ - ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    Η άποψη που ισχυρίζεται ότι με τις ¨κακές¨ απόψεις ¨δηλητηριάζεται¨ και παρασύρεται ο κόσμος είναι αντί0δραστική , σκοταδιστική και υποτιμά εκτός των άλλων την νοημοσύνη των ανθρώπων που οφείλουν να βρίσκονται υπό την προστασία των ¨καλών¨ με στάμπα.

    Είμαι ενάντια στις ¨ταμπέλες¨ και την ιδεολογική τρομοκρατία σε αυτόν που με αγνά κίνητρα , υλοποιώντας το ατομικό -ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης, ΑΛΛΑ πολιτικά συμπεράσματα , στα πλαίσια της γνώσης που προέρχεται από την εμπειρία , μπορούν να εξαχθούν με τους γνωστούς όρους : ΑΦΟΎ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑΜ ΕΤΗΝ ΚΡΊΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ¨φασιστική¨ , χουντική, κομμουνιστική , φιλελεύθερη κ.τ.λ.

    ΑΥΤΟ - ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ - ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΜΕ ¨ΑΦΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ - ΣΤΙΛ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ¨, αλλά , όσο γίνεται , με επιχειρήματα ουσίας.

    Είναι θέμα δημοκρατικής παιδείας ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. Και εξαρτάται από το γεγονός εάν μιλάς με την διάθεση να πείσεις και να πειστείς ή για να ¨εκτονωθείς¨, ¨κατατροπώνοντας τον εχθρό¨ , έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο ¨επιβεβαιώνεσαι¨ ...

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 14/10/2010 18:26:54

  Αν ήμουν Κύπριος, ΠΟΣΩΣ θα με ενδιέφερε κατά πόσον η ελλαδική κυβέρνηση που έστρωσε το κόκκινο χαλί στην Τουρκία και τους Αττίλες της ήταν δικτατορική ή δημοκρατική, ή αν ήταν δημοκρατική κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας.

  Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε χώρα έχει ΕΝΑ πρόσωπο προς τις άλλες χώρες. Κανείς δεν αρνείται τα εσωτερικά δυναμικά σε κάθε χώρα και κάθε κοινωνία, αλλά κάθε χώρα, ως διεθνής οντότητα, έχει ΜΙΑ υπόσταση και ιστορική συνέχεια.

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημοκρατική Γερμανία πλήρωνε, πληρώνει και πρέπει να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις προς τα θύματα τής ναζιστικής Γερμανίας.

 12. A.M. avatar
  A.M. 14/10/2010 18:44:48

  «Όταν ο Μακάριος ζητεί την απομάκρυνσιν ΟΛΩΝ των Ελλήνων αξιωματικών απ την Κύπρο πως αλήθεια σκόπευε να αντιδράσει στην απόβαση των Τούρκων;»

  Ή μήπως οι Τούρκοι δεν θα έκαναν απόβαση αν είχαν φύγει οι Έλληνες αξιωματικοί;
  Τα μέχρι την ημέρα της απόβασης ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ήταν προετοιμασμένοι και οργανωμένοι και αργά ή γρήγορα θα έκαναν απόβαση στο νησί.

  Ας απαντήσει κάποιος στο πως σκόπευε ο Μακάριος να αμυνθεί σε μια αναμενόμενη τουρκική απόβαση.


  Μια επίσης παρατήρηση για να μην δουλευόμαστε μεταξύ μας:

  ΑΠΟΒΑΣΗ που το ύψος των απωλειών δεν φτάνει στο 50% της αποβατικής δύναμης δεν είναι απόβαση, είναι περίπατος.
  Οι τούρκοι στην Κύπρο δεν έκαναν απόβαση, έκαναν περίπατο.
  Και το ήξεραν από πριν ότι θα κάνουν περίπατο γι αυτό και τόλμησαν την απόβαση.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ A.M. 14/10/2010 19:39:55

   Η αλήθεια φίλε , στο περίπου , βρίσκεται μόλις δυο "post" παραπάνω.

   Εάν δεν είχε αποσύρει η Ελλάδα με τα ¨γεγονότα της Κοφίνου¨ την αποτελούμενη από σχεδόν 70000 άνδρες ¨ελληνική μεραρχία¨ , η οποία ¨μυστικά είχε μεταφερθεί με την μέθοδο των άοπλων τουριστών επισκεπτών¨ από το 1964 , απόβαση οι Τούρκοι δεν θα έκαναν.

   Τώρα σκέψου : Το 1967 η Χούντα για να μη την ρίξουν από την εξουσία οι Αμερικανό-Νατοϊκοί προστάτες της δέχεται μετά από πιέσεις τους να αποσύρει την μεραρχία αυτή , και όχι μόνο αυτό το 1969 δρομολογείται , σύμφωνα με τις επιταγές των ¨ανωτέρων¨, και Ελληνό-Τουρκική Ομοσπονδία...

   Θα πρέπει να γνωρίζεις , σύμφωνα με την παγκόσμια πολιτική ιστορία , ότι σε εποχές έντονων κοινωνικών και εθνικών κινδύνων επιβάλλεται ακόμα , πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα , η συνεργασία κοινωνικών και ταξικών δυνάμεων ( το Κ.Κ.Ε. την πρότεινε το 1940 την ¨συνεργασία¨ στον Ι, Μεταξά για έναν λεγόμενο ¨λαϊκό πατριωτικό -αμυντικό πόλεμο¨) ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ από μουρλαμένους.

   Η ύπαρξη δικτατορίας το 1967-74 , επέτρεψε διευκόλυνε την εισβολή της Τουρκίας.

   Το 1996 η μόλις εκλεγείσα κυβέρνηση Σημίτη για να μην την ρίξουν οι Αμερικανό-Γερμανοί προστάτες της από την εξουσία αποσύρει την Ελληνική σημαία από τα Ίμια και εγκαινιάζει τις ¨γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο¨ , και όχι μόνο αυτό το 1999 συμβάλει στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία ( εσχάτη προδοσία στο Διεθνές Δίκαιο ). Έπρεπε η κυβέρνηση αυτή να μείνη ¨πάσι θυσία στην εξουσία¨ για να ολοκληρωθεί ο ¨εκσυχρονισμός¨ της Ελλάδας με τα μεγάλα έργα που θα εκτελούσαν Αμερικάνικές , Ευρωενωσιακές και Γερμανικές εταιρείες ( το ¨μεγάλο φαγοπότι¨ ) και η ληστεία του Χρηματιστηρίου ( μεταφορά πόρων από τους πολλούς στους λίγους μπαχτατζήδες της Ελλάδας ).

   Το 2010 ο μόλις νεοεκλεγείς Γ. Παπανδρέου( ο β΄) για να μην τον εκδιώξει από την εξουσία ( ¨κυβέρνηση¨ το λένε ) ο Γερμανό-Αμερικανικός Άξονας , δέχεται το ¨Μνημόνιο Εξόντωσης των Ελλήνων¨ και θέτει την Ελλάδα υπό ¨διεθνή κηδεμονία¨ , διότι ¨δεν¨-μπορούμεε από μόνοι μας..., και όχι μόνο αυτό, σε στιγμές μεγάλης οικονομικής κρίσης και ανεργίας , δρομολογεί ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ( ¨ειλλημμένες υποσχέσεις ) , σύμφωνα με τις επιταγές των ¨διεθνών οργανισμών¨ που ελέγχουν τα ιμπεριαλιστικά κράτη , την όσο γίνεται ¨πιο ελαστική¨ νομιμοποίηση περίπου ενός εκατομμυρίου ¨προσφύγων-φυγάδωνν¨. Τυχαίο ( ; ),δεν νομίζω , η μεταπρατική - εκφυλισμένη αστική τάξη της Ελλάδας το είχε απόλυτα ανάγκη , διότι ζει απο την αισχροκερδεία της ΔΟΥΛΕΙΑΣ ( εργασίας) στα Βαλκάνια ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ¨μετανάστες¨ ). Το έχει ανάγκη για λόγους εξασφάλισης ¨ανταγωνιστικότητας¨ , που θέλει να την πετύχει όχι με την μείωση των κερδών της , αλλά με την μείωση του ¨κόστους εργασίας¨. Τυχαίο ( ; ) , δεν νομίζω.

   Όλες συνεπώς οι κοινωνικές και εθνικές προδοσίες έγιναν στην Ελλάδα για να μείνουν στην εξουσία διάφορα φιλόδοξα πολιτικά ρετάλια και η μεταπρατική εκφυλισμένη αστική τάξη που εκπροσωπούν, η οποιά διαμένουν στις αυθαίρετες βίλες των βουνοκορφών και των παραλιών της Ελλάδας και στα ¨σαλέ¨ του του Μονακό , της Ελβετίας, του Λονδίνου και της Αυστρίας.

   • A.M. avatar
    A.M. @ ΝΤΑΝΤΟΝ 14/10/2010 20:17:21

    Για τις «λεπτομέρειες» δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τίποτε.
    Η κάθε πλευρά παρουσιάζει την δική της εκδοχή και ερμηνεύει ακόμα και τα ιστορικά επιβεβαιωμένα γεγονότα διαφορετικά απ τις άλλες πλευρές.
    Όταν αναφέρομαι σε «πλευρές» εννοώς τις εντός του Ελληνοκυπριακού χώρου πλευρές γιατί εννοείται πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έχει σίγουρα διαφορετικές ερμηνείες των γεγονότων.

    Το γεγονός είναι ένα:
    Η μισή Κύπρος χαρίστηκε στους Τούρκους.

    Και το δυσάρεστο είναι πως ποτέ δεν θα μάθουμε από ποιούς ακριβώς χαρίστηκε.
    Και δεν θα μάθουμε επειδή καμμιά πλευρά ποτέ δεν θα παραδεχτεί τα δικά της σφάλματα στο Κυπριακό.

    Αν πάντως δούμε σήμερα το πως έχει η κατάσταση στην Κύπρο και κυρίως το ΠΟΙΟΥΣ εξυπηρετεί που παραμένει έτσι η κατάσταση τότε μπορούμε να οδηγηθούμε στο ποιός ή ποιοί ήταν πίσω απ την διαίρεση της Κύπρου.

    Ο Μακάριος, η χούντα, ο Σαμψών, ο Ετσεβίτ, οι τουρκοκύπριοι δεν είναι παρά πιόνια σε ένα ευρύτερο γεωστρατηγικό παιχνίδι στην περιοχή και σαν τέτοια πιόνια χρησιμοποιήθηκαν από κάποιους (π.χ. Άγγλους λέμε τώρα) για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

    Η ευθύνη όσων πούλησαν το Κυπριακό έγκειται στο ότι δέχτηκαν να είναι πιόνια κάποιων μεγάλων και δεν αρνήθηκαν αυτόν τον ρόλο.

    Πολλά επίσης ακούγονται και για τους Ελλαδίτες πολιτικούς που ήταν στα πράγματα ακριβώς μετά την χούντα που σχεδόν τίποτε δεν έκαναν για να αντρέψουν την κατάσταση.

    Ο φάκελλος της Κύπρου έκλεισε.
    Και δεν θα ανοίξει επειδή δεν συμφέρει πολλούς.

    Εμείς μένουμε στα ιστορικά γεγονότα και αυτά εξετάζουμε.
    Για να προκύψουν όμως τα ιστορικά γεγονότα έχουν υπάρξει διεργασίες μυστικές και αυτές οι διεργασίες δεν θα γίνουν γνωστές.

   • JOHN avatar
    JOHN @ ΝΤΑΝΤΟΝ 14/10/2010 20:53:24

    Σωστοτατος,συμφωνω κι επαυξανω,αυτη δυτυχως ειναι η θλιβερη πραγματικοτητα!!!!

   • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
    I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ ΝΤΑΝΤΟΝ 14/10/2010 23:58:10

    ΝΤΑΝΤΟΝ τα είπες όλα. Και χαρακτηρίζονται με μια λέξη: Προτεκτοράτο. Σαν κυβερνήτες προτεκτοράτου έβλεπαν και βλέπουν τον εαυτό τους (λιγότερο ή περισσότερο) όσοι μας έχουν κυβερνήσει και μας κυβερνάνε. Και ανάλογα πράττουν, γιατί ξέρουν ότι όποιος πράττει διαφορετικά τον τρώει η μαρμάγκα. Έτσι κι αλλοιώς μεγάλα τμήματα των κέντρων εξουσίας (σε στρατό, διοίκηση, ΜΜΕ κλπ) είναι διαβρωμένα και ελεγχόμενα από τη μεγάλη υπερατλαντική "σύμμαχο".

    Στο συγκεκριμένο θέμα, αυταπατώμαστε αν νομίζουμε ότι κάποια τυχαία γεγονότα καθόρισαν την πορεία του κυπριακού. Γιατί με αυτό τον τρόπο βλέπουμε κάθε φορά τη στατική εικόνα της στιγμής και χάνουμε τη δυναμική εξέλιξη του ζητήματος. Αν αναλογισθεί κανείς τη σειρά των γεγονότων των τελευταίων 60 περίπου ετών, τότε θα καταλάβει πως οι Αγγλοαμερικάνοι μπόρεσαν να εκτρέψουν το παλλαϊκό αίτημα για Ένωση και να το μετατρέψουν σε ανεξαρτησία (με εγγυητές) η οποία είχε εξ αρχής το σπέρμα της διχοτόμησης που βιώνουμε σήμερα. Και φυσικά με επιδιαιτητές τους ίδιους τους Αγγλοαμερικάνους.

   • Misha avatar
    Misha @ ΝΤΑΝΤΟΝ 15/10/2010 00:08:48

    Τρομάζει κανείς βλέποντας αυτή την πραγματικότητα των προτεκτοράτων στην περιοχή μας:
    Αλβανία
    Σκόπια
    Βουλγαρία (διέλυσε μέχρι και το στρατό της)
    Σερβία
    Μαυροβούνιο
    Βοσνία
    Κόσοβο

    Ήμασταν η τελευταία χώρα στην περιοχή που δνε πέρασε από το αμερικάνικο λεπίδι του 21ου αιώνα .Φαίνεται πως ήρθε η σειρά μας

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΝΤΑΝΤΟΝ 16/10/2010 01:04:05

    Aπο ποιο αμερικανικο λεπιδι περασε η Βουλγαρια;;H η Ρουμανια;
    Αφηνω την Αλβανια και τα Σκοπια κατα μερος.

   • Μisha avatar
    Μisha @ ΝΤΑΝΤΟΝ 16/10/2010 01:09:28

    Aμερικάνικο «λεπίδι» είναι το ΔΝΤ στη Ρουμανία
    Αμερικάνικο «λεπίδι» ήταν και τα κόλπα με την «τούρκικη» μειονότητα στη Βουλγαρία.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΝΤΑΝΤΟΝ 16/10/2010 01:14:57

    Ποια κολπα;Τουρκικη μειονοτητα στη Βουλγαρια υπαρχει και μεγαλη γιατι δεν εγινε ποτε ανταλλαγη πληθυσμων αφου δεν υπηρχαν Βουλγαροι στην Τουρκια.
    Δηλαδη τι θα επρεπε να γινει;Η Βουλγαρια παντως αισθανεται μια χαρα στο ΝΑΤΟ και ο Κλιντον αποθεωθηκε απο 200.000 κοσμο στη Σοφια τρεις μερες μετα τις διαδηλωσεις εναντιον του στην Αθηνα.
    Οσο για τους Ρουμανους ειναι και αυτοι φιλοαμερικανοι οσο δεν παιρνει.

 13. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 14/10/2010 22:58:20

  1. Λέγεται, ἀγαπητὲ Φίλων, ὅτι ἐπὶ τῆς βασιλείας τοῦ Λυσιµάχου ἐνέσκηψεν εἰς τὰ Ἄβδηραµία τοιαύτη ἐπιδηµία. Ὅλοι οἱ κάτοικοι κατελήφθησαν ὑπὸ σφοδροῦ πυρετοῦ, ὅστις ἐξηκολούθει µὲ συχνοὺς παροξυσµοὺς ἐπὶ ἑπτὰ ἡµέρας.

  Κατὰ δὲ τὴν ἑβδόµην ἡµέραν ἄλλοι µὲν ἀπὸ τοὺς ἀρρώστους ἐπάθαιναν ἄφθονον αἱµορραγίαν τῆς µύτης, ἄλλοι δὲ ἐφίδρωσιν ἐπίσης ἄφθονον καὶ οὕτω ἔπαυεν ὁ πυρετὸς. Ἀλλὰ τὸ νόσηµα ἔφερε καὶ τὸ πνεῦµα αὐτῶν εἰς µίαν κωµικὴν κατάστασιν.

  Ὅλοι δηλαδὴ ἔκαµναν θεατρικὰς κινήσεις καὶ µεγαλοφώνως ἀπήγγελλον ἰαµβικοὺς στίχους, µάλιστα δὲ µέρη ἀπὸ τὴν Ἀνδροµέδαν τοῦ Εὐριπίδου καὶ ἰδίως τὴν ἐπιφώνησιν τοῦ Περσέως:

  σὺ δ' ὦ θεῶν τύραννε κἀνθρώπων Ἔρως
  ["αχ! εσύ Ερωτα, τύραννε θεών και ανθρώπων"]

  καὶ ἦτο ἡ πόλις γεµάτη ἐκ τῶν ὠχρῶν τούτων καὶ ἐξησθενηµένων ὑπὸ τοῦ ἑφθηµέρου πυρετοῦ τραγῳδῶν. ∆ιήρκεσε δὲ τὸ γενικὸν τοῦτο ἀναφώνηµα ἐπὶ πολὺ, ἔως οὗ ὁ χειµὼν καὶ ψῦχος πολὺ τοὺς ἔκοψε τὴν νοσηρὰν αὐτὴν φλυαρίαν.

  Αἴτιος δὲ τῆς παραφροσύνης µοῦ φαίνεται ὅτι ἔγινεν ὁ τραγικὸς ἠθοποιὸς Ἀρχέλαος, ὁ ὁποῖος τότε ἦτο φηµισµένος καὶ εἰς τὰ µέσα τοῦ θέρους ἐν καιρῷ µεγάλου καύσωνος ἔπαιξεν εἰς τὰ Ἄβδηρα τὴν Ἀνδροµέδαν.

  Οἱ δὲ Ἀβδηρῖται ἔπαθαν τὸν πυρετὸν εἰς τὸ θέατρον, ὅταν δὲ ἀνέρρωσαν, ἐξηκολούθουν νὰ ἀναπολοῦν τὴν τραγῳδίαν· ἡ Ἀνδροµέδα ἐπὶ πολὺ παρέµεινεν εἰς τὴν µνήµην των καὶ ὁ Περσεὺς µὲ τὴν Μέδουσαν ἐξηκολούθει νὰ περιίπταται εἰς τὴν φαντασίαν των.

  2. Ἐπειδὴ λοιπὸν, κατὰ τὴν παροιµίαν, τὸ ἕν πρᾶγµα δύναται νὰ παραβληθῇ πρὸς τὸ ἄλλο, τὸ νόσηµα ἐκεῖνο τῶν Ἀβδηριτῶν εἶνε ὅµοιον πρὸς ἐκεῖνο, τὸ ὁποῖον ἔχει καταλάβει σήµερον τοὺς περισσοτέρους τῶν πεπαιδευµένων.

  Οὗτοι εἶνε ἀληθὲς ὅτι δὲν ἀπαγγέλλουν τραγῳδίαν, —θὰ ἦτο µικροτέρα παραφροσύνη, ἂν µὲ ξένους στίχους οὐχὶ ἀσχήµους ἐπεδεικνύοντο— ἀλλ' ἀφ' ὅτου ἤρχισεν ὁ ἐξακολουθῶν πόλεµος κατὰ τῶν βαρβάρων καὶ συνέβη ἡ ἦττα εἰς τὴν Ἀρµενίαν καὶ ἠκολούθησαν αἱ συνεχεῖς νῖκαι, δὲν ἔµεινε κανεὶς ὁ ὁποῖος νὰµὴ γράψῃ ἱστορίαν·

  ὅλοι ἔγειναν Θουκυδίδαι καὶ Ἡρόδοτοι καὶ Ξενοφῶντες, οὕτως ὥστε νὰ ἀληθεύῃ ἐκεῖνο τὸ ὁποῖον εἶπεν ὁ φιλόσοφος, "ὁ πόλεµος εἶνε τῶν ὅλων ὁ πατὴρ", ἀφοῦ τόσους συγγραφεῖς ἐγέννησε διὰ µιᾶς.

  ...

  Λουκιανός

  Πως δει την ιστορίαν συγγράφειν ["Πως πρέπει να γράφεται η ιστορία"]
  (http://www.scribd.com/doc/5384629/-)
  ----------------

  Θραξ Αναρμόδιος (δια την αντιγραφήν)

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Θραξ Αναρμόδιος 14/10/2010 23:05:10

   Θράξ, ζεις;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Strange Attractor 14/10/2010 23:15:11

    Ναι, αποπειράθηκε να με εξοντώσει, εκτάκτως, το απόγεμα ο Τσιλιβήθρας με δόλια ενέδρα. Κατάφερε να με παρασύρει σε τσιπουράδικο με διάφορες προφάσεις περί σοβαρών πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων που έπρεπε επειγόντως να συζητήσουμε.

    Εκεί ισχυριζόταν ότι κινδυνεύουμε λιγώτερο από το κάπνισμα και περισσότερο από την κυβέρνηση και ακόμη πως πως η προσφερόμενη γράπα δεν καίει πολύ και είναι γλυκόπιοτη και διάφορα τέτοια ακλόνητα πολιτικά επιχειρήματα.

    Αλλά εγώ βράχος, με ξέρεις εσύ, αντιστάθηκα στο τελευταίο του επιχείρημα και δεν ξεφύγαμε πολύ εντέλει.

    Αλλά το απόγεμα πάει, κλάφτο.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Strange Attractor 14/10/2010 23:21:48

    Κάνε όμως και ένα σχόλιο για τον Λουκιανό. Εγώ βρίσκω το χιούμορ του λεπτώτερο και από του Ροϊδη. Είναι απολαυστικοί φυσικά και οι δύο. Αναψυχή για το πνεύμα.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 14/10/2010 23:29:03

    Φτιάξατε αποσχιστική σέχτα μέσα στη κόβα; Θα σε καταγγείλω στα όργανα. Θα βάλω ζήτημα. Ο τσιλιβίθρας είναι μικρός, εσύ ρε τον παρασέρνεις στις υπόγες, ποτίζοντας του γράπα και κάνοντάς του κηρύγματα περί άμεσης δημοκρατίας και άλα τέτοια ουτοπικά σενσιμονιστικά κουραφέξαλα. Θα προτείνω την εκτόπισή σου... στη Μάνη.

 14. Factorx avatar
  Factorx 14/10/2010 23:38:40

  Εγω γίνεται να έχω εντελώς διαφορετική αντίληψη απο την κατεστημένη για τον Μακάριο και τους Παπανδρέου, χωρίς να κατηγορηθώ ως εν ξέρω κι εγώ τι;
  Καλό είναι με την ευκαιρία να θυμίσω παλαιότερο πόνημά μου με τίτλο "Σ΄ αγαπώ και ένοπλα": http://www.antinews.gr/?p=28122

 15. KYNAIΓΕΙΡΟΣ avatar
  KYNAIΓΕΙΡΟΣ 15/10/2010 00:11:29

  Συγχαίρω τον Μιχάλη Βάρδα που τολμά να θίξει κατεστημένες μυθολογίες στα
  βάθη του συλλογικού μας υποσυνειδήτου. Είναι από τους πολύ λίγους που
  τολμούν - ενάντια στο παραλυτικό πνεύμα της εποχής - να γράφουν αλήθειες
  που πονάνε. Αλλά τι να κάνουμε ; Μήπως είναι καλύτερα να αποσιωπάμε τα
  γεγονότα , όταν οι εξελίξεις νομίζουμε ότι δεν μας βολεύουν ;
  Διάβασα , μεταξύ των σχολίων, πολλές ανοησίες . Να σκέπτονται κάποιοι/ες
  πριν γράψουν κάτι . Και να το γράφουν μόνον αν έχουν κάτι να εισφέρουν
  στην αρξάμενη συζήτηση , αλλοιώς είναι καλύτερον να σιωπούν , όπως
  αποφαίνεται και ο αδελφός Αισχύλος .

  Δεν είναι δυνατόν , παρότι θα το επιθυμούσα, να ανασκευάσω τις δεκάδες
  των ανακριβειών που διανθίζουν τα πολλά και εμπαθή (με την καλήν έννοιαν)
  σχόλια "κατά Μιχάλη Βάρδα" . Δύο ή τρία από αυτά όμως αξίζουν μεγαλύτερης
  προσοχής :

  - H ελληνική μεραρχία που απεστάλη στην Κύπρο το 1964 , είχε συνολική
  δύναμη 7 - 8.000 ανδρών , όχι 70.000 ανδρών όπως... βεβαιώνει κάποιος
  σχολιογράφος.

  - Η ελληνική μεραρχία που απεστάλη στην Κύπρο το 1964 , δεν απεστάλη
  μυστικά . Επί τέλους , βρε παιδιά, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει λίγο.
  Είναι δυνατόν να διέφυγε της... προσοχής των Αμερικανών , μία ολόκληρη
  μεραρχία ; Είναι ηλίθιοι οι Αμερικανοί ;

  - Τα ελληνικά υποβρύχια ( "Γλαύκος" και "Νηρεύς") διετάχθησαν να εγκατα
  στήσουν πολεμικές περιπολίες βορείως της νήσου Κύπρου την 16/7/1974
  με σήμα του τότε αρχηγού του Πολεμικού μας Ναυτικού Π. Αραπάκη , γιά
  προληπτικούς λόγους. Πλέοντα , υπό πολεμικές συνθήκες, ευρέθησαν περί
  τα 100 μίλλια μακράν του θεάτρου των επιχειρήσεων κατά την 20/7/1974 και
  θα εχρειάζοντο τουλάχιστον 20 ώρες επί πλέον γιά να το προσεγγίσουν.

  Το σχολιαζόμενο κείμενο δεικνύει γραφήν υψηλού πολιτικού επιπέδου και
  οξυμμένης εθνικής ευαισθησίας . Δεν είναι κείμενον που όλοι μπορούν να
  το αντιληφθούν και να το αφομοιώσουν. Αξίζει στον συγγραφέα δημόσιος
  έπαινος από του ιστοτόπου του antinews.gr που εσχάτως επιχειρεί να μας
  εθίσει σε λεπτές επεξεργασίες θεμάτων Πολιτικής. Σας ευχαριστούμε και
  εσάς αγαπητοί κύριοι του antinews.gr γιά την σοβαρή σας προσπάθεια .

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ KYNAIΓΕΙΡΟΣ 15/10/2010 11:47:39

   @Κυναίγειρος

   Τα υποβρύχια που στάλθηκαν να κάνουν περιπολίες είχαν την δυνατότητα να βάλλουν με τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες αν χρειαζόταν, ή τα έστειλαν να κάνουν βόλτες για την "τιμή" των όπλων ;
   Επίσης με ποιανού εντολή τα F-4 Phantom δεν έφτασαν ποτέ στη Κύπρο ;

   H τουρκική αποβατική ενέργεια δεν ήταν δυνατόν να αποτύχει γιατί πολύ απλά η τύχη της Κύπρου είχε προαποφασιστεί.
   Αλίμονο στον ελληνοκυπριακό λαό και στους ελλαδίτες υπερασπιστές για το σταυρό που τους φορτώσανε στην πλάτη το χουντικό καθεστώς και οι αξιωματικοί του.
   Και φυσικά πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι ΗΠΑ και όσον αφορά το πραξικόπημα του 67 και την χούντα του Ιωαννίδη, αλλά και το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και το πράσινο φως που έδωσαν στην Τουρκία για να επέμβει στρατιωτικά στην Κύπρο.

 16. Polux avatar
  Polux 15/10/2010 01:54:03

  1ο. Έχει υποστηριχθεί από τον George Ball (The past has another pattern) και τον Γιάννη Μπήτο ( Από την πράσινη γραμμή στους δυό Αττίλες), ότι η κάθοδος της Μεραρχίας
  έγινε με την συναίνεση των αμερικανών γιά να ελέγχουν και να πιέζουν τον Μακάριο ( ο Μακάριος από το 64 ήταν το «μαύρο πρόβατο» γιά τις ΗΠΑ).
  Όμως, η Αμερικανική επιμονή γιά την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας το 67 διαψεύδει την θεωρία αυτή.
  Ειρίσθω εν παρόδω η Ελλ. Μεραρχία στην Κύπρο (αρχές αυγούστου 64) αριθμούσε 8.285 άνδρες, πολεμικό υλικό 20 ημερών, και δύναμη πυρός σώματος στρατού...
  Η απόφαση αποστολής της επάρθει στις 13 Απριλίου μετά από σύσκεψη που
  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μακάριος και Παπανδρέου θα διακηρύξουν ότι οι συνθήκες Ζυρίχης/ Λονδίνου έχουν αποδειχθεί στην πράξη ανεφάρμοστες.
  Η κρίση τον Μάρτιο 1964 που έφτασε στα όρια σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ( με διακοίνωση απειλούσε γιά «ανάληψη δράσης» στην Κύπρο βάση της συνθήκης εγγύησης) και την οποία αποσώβησε ο Τζόνσον...
  Σημειωτέον ότι, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε μυστική συνεδρία (16 Μαρτίου του 64)
  εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να προχωρησει σε απόβαση στην Κύπρο «αν παραστεί ανάγκη» (φυσικά την βία των Τούρκων θα πληρώσουν και πάλι οι έλληνες της Κωσταντινούπολη)ς.
  2ο. Δεν έχει καμιά σχέση το (τα) σχέδιο(α) Άτσεσον με την Μεραρχία. Το σχέδιο προέβλεπε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και παραχώρηση στην Τουρκία στρατιωτικής βάσης με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα (όλη σχεδόν την χερσόνησο της Καρπασίας), καθώς και αυτονομία σε 2-3 τουρκικά καντόνια, σύνολο 20% του Κυπριακού εδάφους...! Κοντολογίς το σχέδιο Άτσεσον πρότεινε γεωγραφικό και διοικητικό κατακερματισμό και στατιωτική βάση, λύση χειρότερη από αυτήν της Ζυρίχης...
  30. Το ΑΚΕΛ από το 1974 έχει αποδεχθεί την λύση της ομοσπονδίας και αποτελεί στο εξής την πάγια ταχτική του εμφανίζόμενο πλέον ως διαλλακτικό κόμμα, προχωρώντας καθε φορά σε νέους συμβιβασμούς, σε διαδικασίες διακοινοτικού διαλόγου και λοιπά φληναφήματα, διολισθαίνοντας έτσι σιγά-σιγά προς τις τουρικές θέσεις και βεβαίων γιά να φτάσουμε στις σημερινές δηλώσεις του σπιθαμιαίου Χριστόφια.

  Υσ. Στο εφεξής είναι στην μοίρα μας, αυτή των ηττημένων, να ψάχνουμε την ιστορία να βρούμε τι δεν πήγε κάλα...

 17. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 15/10/2010 22:08:23

  Ευχαριστώ όλους/ες που είχαν την ευγενή καλωσύνη να σχολιάσουν , έστω και
  αρνητικά τις σκέψεις μου.

  Ευχαριστώ τον ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟ γιά τα καλά του λόγια και τις επισημάνσεις του
  που με ευρίσκουν σύμφωνο σχεδόν σε όλα.

  Χρειάζεται να γίνει μία διευκρίνιση σχετική με τον ρόλο των υποβρυχίων
  "Γλαύκος" και "Νηρεύς" που είχαν διαταχθεί να πλεύσουν υπό πολεμικές
  συνθήκες και να εγκαταστήσουν περιπολίες μεταξύ των ακτών της Κύπρου και
  της Τουρκίας. Η διαταγή του ναυάρχου Αραπάκη εδόθη 2-3 ημέρες πριν την
  εκδήλωση της τουρκικής απόβασης, όμως τα υποβρύχια που έπλεαν εν καταδύσει
  με μικρές ταχύτητες 5 - 6 κόμβων , ευρέθησαν ανοικτά της Πάφου το πρωί της
  20ης Ιουλίου 1974 (σε αποστάσεις 60 και 90 μιλλίων αντίστοιχα) .

  Θα εχρειάζοντο περίπου άλλες 24 ώρες μέχρι να ευρεθούν έναντι της Κηρύνειας
  όταν ο ναύαρχος Αραπάκης διέταξε την επιστροφήν των (τις πληροφορίες δίδει
  ο τότε κυβερνήτης του Υ/Β "Γλαύκος" Πλωτάρχης Β. Γαβριήλ) . Η αιτία της
  ανάκλησης των Υ/Β ωφείλετο στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν
  είχε δώσει την απαιτούμενη άδεια στον αρχηγό του Πολεμικού μας Ναυτικού
  Π. Αραπάκη γιά την διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων εκτός του ελληνικού
  θαλασσίου χώρου, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του αρχηγού προς την
  πολιτική ηγεσία της Χώρας , που εφαίνετο ότι είχε απόλυτα αιφνιδιασθεί από
  τις δραματικές εξελίξεις !

  Τα Υ/Β της κλάσης "Γλαύκος" , Τύπου 209, ήταν εξωπλισμένα με γερμανικές
  τορπίλλες SST-4 (Special Surfacetarget Torpedo) και αμερικανικές τορπίλλες
  Mk37 . Και οι δύο αυτές τορπίλλες ήταν τηλεκατευθυνόμενες. Η γερμανική
  προωρίζετο γιά προσβολή στόχων επιφανείας (πολεμικών και εμπορικών πλοίων)
  και η αμερικανική , γιά προσβολή εχθρικών υποβρυχίων.

  Την περίοδο εκείνη, η Πολεμική μας Αεροπορία διέθετε μία μοίρα βαρέων
  αεροσκαφών νέας γενεάς F-4 Phantom (21 ή 22 αεροσκάφη). Ο αρχηγός ενόπλων
  δυνάμεων στρατηγός Μπονάνος διέταξε το πρωϊ της 21ης Ιουλίου , όπως η Μοίρα
  μετασταθμεύσει άμεσα στην 115 Πτέρυγα Μάχης , στα Χανιά της Κρήτης, όπου
  ανεφοδιαζόμενη σε καύσιμα και εξοπλιζόμενη με βόμβες 500 λιβρών θα απεγειώ
  νετο αμέσως γιά εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού των τουρκικών μεταγωγικών
  πλοίων και αντιτορπιλλικών καθώς και των προγεφυρωμάτων των τουρκικού
  στρατού στην περιοχή της Κηρύνειας. Τα α/φ F-4 Phantom θα συνόδευαν γιά
  την αντιαεροπορική τους προστασία μαχητικά F-84 . Δυστυχώς η επιχείρηση
  αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.Ο στρατηγός Γρηγ. Μπονάνος, στα "απομνημονεύματά"
  του , αφήνει να εννοηθεί ότι η ματαίωση της αποστολής ωφείλετο στην άρνηση
  των χειριστών των α/φ να εκτελέσουν την διαταγή ( " Η ΑΛΗΘΕΙΑ ") !
  Τα πιό πάνω αποτελούν και απάντησή μου στον σχολιογράφο "Κάποιος" .

  Ευχαριστώ τον σχολιογράφο Polux γιά τα πολλά και λεπτομερή στοιχεία που
  παραθέτει. Βοηθούν στην ανεύρεση ή στην προσέγγιση της Αλήθειας (Η Αλήθεια,
  είναι και ο τίτλος του βιβλίου των απομνημονευμάτων του στρατηγού Μπονάνου,
  όπως σημειώνω πιό πάνω).

  Γιατί, όμως , αποδέχεται την άποψη ότι η απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας
  διαψεύδει τον George Ball ; Νομίζω πως μετά την απόρριψη του Σχεδίου
  Άτσεσον από τον Μακάριο , άλλαξε καταλυτικά η στάση των ΗΠΑ έναντι της
  Ελλάδας και της Κύπρου και συνεπώς , η παρουσία τακτικού ελληνικού στρατού στην Κύπρο ήταν άχρηστη !Τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου 1974 προσφέρουν
  μία πολύ σοβαρή ένδειξη γιά την μεταστροφή αυτή .

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 16/10/2010 00:54:52

   Την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο,αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος, αρχηγός Ναυτικού ήταν ο αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και αρχηγός Αεροπορίας ο αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου.
   Δεν νοείται να δόθηκε εντολή από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε μαχητικά αεροπλάνα και υποβρύχια να επιχειρήσουν αποστολές για την υπεράσπιση της Κύπρου εν καιρώ πολέμου και να μην εξετέλεσαν τις εντολές οι κυβερνήτες και οι πιλότοι.
   Αρα η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική και βαρύνει εξ ολοκλήρου το χουντικό καθεστώς και τους επιτελείς του.
   Κατά τον Αττίλα 2 (με τον οποίο καταλήφθηκε το 36% του κυπριακού εδάφους),επί κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας, υπήρξαν επίσης βαρύτατες ευθύνες από πλευράς πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τη μη αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Κάποιος 16/10/2010 01:11:09

    Οι στρατηγοι εκτελουν διαταγες της πολιτικης ηγεσιας αλλα τι γινεται οταν δεν υπαρχει παρομοια ηγεσια;
    Αν ο πολεμος χανοταν στο στρατοδικειο δεν ειναι απαντηση στρατηγου οτι υπαοκουσε σε διαταγες ταξιαρχου.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 16/10/2010 01:32:12

    Αν πρόσεξες έγραψα ότι η απόφαση βαρύνει το χουντικό καθεστώς ΚΑΙ τους επιτελείς( δηλ.τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων).
    Η απόφαση για την μη ουσιαστικά εμπλοκή της Ελλάδας(πλήν της μοιραίας αποστολής μερικών καταδρομέων) ήταν καθαρά πολιτική απόφαση, που υπαγόρευσαν στο χουντικό καθεστώς οι ΗΠΑ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 16/10/2010 01:09:44

   Η αμερικανικη πολιτικη αλλαζει.Οι Αμερικανοι ηθελαν να λυσουν το κυπριακο ωστε να μην αναμιγνυονται οι Σοβιετικοι.Οι λυσεις ποικιλλαν.
   Η ενωση ή σχεδον ενωση που προσφερθηκε με το σχεδιο Ατσεσον δεν μπορουσε να παραμεινει επ αοριστον στο τραπεζι μεχρι να αποφασισει η ελληνικη πλευρα.
   Μετρουν και οι προσωπικες στρατηγικες και τασεις των Αμερικανων πολιτικων.Ο Ατσεσον ηταν ο εισηγητης του δογματος Τρουμαν και ο τελευταιος που επεμενε -και για προσωπικη δικαιωση - στην Ελλαδα ως βασικο συμμαχο των ΗΠΑ στην Α.Μεσογειο και η λυση που ετοιμασε ηταν παρομοιας μορφης.Αφου δεν περασε επεκρατησαν αλλοι που ειδαν οτι η Τουρκια ειναι ισχυροτερη χωρα.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 16/10/2010 02:00:30

   Άκουσα από αυτόπτη και αυτήκοο μάρτυρα των δραματικών στιγμών στο Κέντρο Επιχειρήσων του ΓΕΑ κατά την εισβολή των Τούρκων ότι:
   -Την απαίτηση να μην αναληφθεί καμμία δράση μετέφεραν οι κοι Σίσκο και Τάσκα, ως εκπρόσωποι του Κίσιγκερ, οι οποίοι παρακολούθησαν όλο το έργο από το Κ.Ε. του ΓΕΑ.
   -Τα Φάντομ παρελήφθησαν τον Μαρ.74, οι βόμβες τους τον Μάιο, αλλά οι πυροκροτητές τους δεν είχαν έλθει, μέχρι τότε, όπως και τα pods με τα Ηλεκτρονικά Αντίμετρα.. Δεν ξέρω αν ίσχυε για ΟΛΕΣ τις βόμβες. Ο Μπονάνος ζήταγε να επιτραπεί, παρά ταύτα, να πετάξουν τα Φάντομ στην Κύπρο, για την τόνωση του ηθικού των αμυνομένων, αλλά δεν τον άφησαν οι Τάσκα και Σίσκο "για να εκτονωθεί η κατάσταση". Πάντως ομάδα αξιωματικών από την Σούδα απογείωσε, περίπου πραξικοπηματικά (ισχυριζόμενη λάθος ερμηνεία) ένα ή δύο σμήνη, τα οποία υποχρέωσαν, επί ποινή καταρρίψεως οι Άγγλοι, που είχαν το αεροπλανοφόρο τους "Ερμής" στα μέσα περίπου της πορείας, να επιστρέψουν (γνώριζαν ότι χωρίς ηλεκτρονικά αντίμετρα, μόνο με τους Τούρκους μπορούσαν να τα βάλουν, που ήταν χειρότεροι).
   -Ότι δεν υπάκουσαν σε εντολή αποστολής οι αξιωματικοί ούτε το έχω ξανακούσει, ούτε το πιστεύω, μιας και συγχρωτίστηκα επί διετία με πολλούς από όσους έλαβαν μέρος στα αεροπορικά γεγονότα της εισβολής, και θα το είχα ακούσει. Ο Ιωαννίδης, ούτε που φάνηκε εκείνες τις μέρες.
   (Μου έχει δοθεί η γενική εικόνα του Ιωαννίδη σαν κουτοπόνηρου καραβανά, που πίστευε ότι θα τον γράψει η ιστορία και με την εισβολή των Τούρκων κατάλαβε πόσο μικρός ήταν).

 18. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 16/10/2010 04:16:04

  Γιά τον σχολιογράφο "Κάποιος"
  Συμφωνώ μαζύ σας ότι είναι αδιανόητο η στρατιωτική ηγεσία να μην εκτελεί
  τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Φαίνεται όμως ότι τότε έτσι συνέβη.
  Το αναφέρει στο βιβλίο του "Η Αλήθεια" ο τότε ΑΕΔ στρατηγός Γρηγ. Μπονάνος.
  Δεν ζη σήμερα γιά να το επιβεβαιώσει. Δεν έχω καμία άλλη πηγή γιά το
  θέμα αυτό.
  Την εντολή γιά την μετάβαση των δύο Υ/Β στην Κύπρο , έδωσε ο τότε αρχηγός
  του Ναυτικού , Π. Αραπάκης , χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως ανάλογη
  εντολή από την κυβέρνηση ή τον ΑΕΔ . Το γράφει στο βιβλίο του που έχει
  τίτλο "Αποφάσισα να μιλήσω" . Αναγκάσθηκε να προβεί στην ανάκληση των Υ/Β
  όταν δεν ελάμβανε την αιτούμενη έγκριση από τον ΑΕΔ Γρηγ. Μπονάνο και την
  κυβέρνηση. Περιέργως, ο ΑΕΔ Γρηγ. Μπονάνος αποσιωπά το γεγονός αυτό.
  Ό Π. Αραπάκης γράφει ότι δεν ήταν νόμιμο να έχει διαθέσει πολεμικές μονάδες
  εκτός της ελληνικής επικράτειας χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Δεν ήταν
  δυνατόν να γνωρίζει ποιές ήταν (αν υπήρχαν) οι προθέσεις της κυβέρνησης,
  γράφει στο βιβλίο του.
  Γιά τον σχολιογράφο ΠΗΛΕΑ :
  Από που έχετε την πληροφορία ότι απογειώθηκαν α/φ γιά την Κύπρο, χωρίς
  εντολή του ΑΕΔ ή της κυβέρνησης ; Πρώτη φορά το διαβάζω. Θα ήταν πολύ
  ενδιαφέρουσα η πηγή της πληροφορίας σας. Το βρεταννικό ελικοπτεροφόρο
  ΕΡΜΗΣ πράγματι ευρίσκετο , όχι τυχαία , μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου,
  δεν διέθετε όμως α/φ αναχαίτισης και δεν νομίζω πως θα μπορούσε να
  αναχαιτίσει δικά μας α/φ. Το ΕΡΜΗΣ έχει κύρια ανθυποβρυχιακό ρόλο και είναι
  άξιο μνείας το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εντοπίσει τα δύο ελληνικά Υ/Β
  που έπλεαν εν καταδύσει προς την Κύπρο.

 19. χριστακης avatar
  χριστακης 10/11/2010 21:20:03

  ενα ψεμα που αναδημοσιευουν σκοπιμα τα τουρκογενη κομμουνιστικα μπλογκ του ακελ κκε συριζα συνασπισμου ειναι οτι η αποβαση των τουρκων εγινε μια χαρα.ουτε λογος για τις μεγαλες απωλειες των τουρκων απο την δραση του ταγματος του κουρουπη και των καταδρομων!γιατι αραγε?ενω υπαρχουν τοσα βιβλια με τις μαρτυριες οι ανθελληνες κομμουνιστες και οχι μονο αποσιωποιουν το γεγονος.γιατι?για εξυπηρετηση της πατριδας τους τουρκιας φυσικα.επειδη ελαχιστοι αριστεροι πολεμησαν τον εισβολεα.οι περισσοτεροι κρυβονταν στο τροοδος και σε αλλες περιοχες της κυπρου.ο χριστοφιας ο λυσσαριδης γνωστοι αριστεροι ο παπαπετρου κανεις δεν πολεμησε.υποβοηθησαν ετσι την εισβολη ξεροντας οτι καποτε θα κυβερνησουν και θα δωσουν και την υπολοιπη κυπρο στα αδελφια τους.ονειρα ομως γιατι η ανατροπη τους κοντευει.ηδη χυθηκε τ πρωτο αιμα.ενα αλλο ψεμα ειναι οτι ο μακαριος επιθυμουσε την εκδιωξη ολων των ελλαδιτων αξιωματικων.τεραστιο ψεμα επινοημενο απο την εοκα β και την τραγοχουντα.ο μακαριος επιθυμουσε την εκδιωξη των χουντικων αξιωματικων και την αντικατασταση τους με κυπριους ανθυπολοχαγους.διαβαστε το βιβλιο του χρυσαφη για την ελδυκ και θα δειτε τι εστι χουντα!αλλο ψεμα οτι δηθεν καλεσε την τουρκια στην ομιλια του.οσοι δε ξερουν αγγλικα η δεν κανουν τον κοπο να διαβασουν την ομιλια το πιστευουν.τουρκικο επιχειρημα χρησιμοποιοιυν οι υπερπατριωτες κατηγοροι του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.