#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/04/2010 13:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως ο συλληφθείς και φυλακισθείς Μαζιώτης έγινε … «αρχηγός του Ε.Α»;Του Θανάση Αργυράκη

 Από «αδρανοποιημένος», και άρα «καμένος», μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ΕΛΑΣ για το Νίκο Μαζιώτη, τώρα μετετράπη σε έναν εκ των εγκεφάλων της οργάνωσης, «Επαναστατικός Αγώνας». Είναι εντυπωσιακό, αλλά σε εισήγηση που παρουσίασε το Ιούνιο του 2004 η τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ -άπασα όπως την είχε αφήσει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ.Μ.Χρυσοχοΐδης- όχι μόνον ο ρόλος του Ν. Μαζιώτη υποβαθμιζόταν, αλλά και για παλαιές οργανώσεις, από τις οποίες, πολύ πιθανόν, προήλθαν οι οργανώσεις που δρουν σήμερα, εκτιμάτο ότι δεν θα επανεμφανίζονταν. Η εισήγηση αυτή έγινε στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου, μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκε και ο εκ των πρωταγωνιστών της εξάρθρωσης πυρήνων της 17Ν, πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, κ. Φώτης Νασιάκος.

 Στην εισήγηση, ειδικότερα, αναφερόταν για οργανώσεις, οι οποίες δεν είχαν εξαρθρωθεί: «Μια σειρά μικρότερης εμβέλειας (σ.σ. σε σχέση με 17Ν και ΕΛΑ) τρομοκρατικές οργανώσεις και ομάδες, όπως οι «Επαναστατικοί Πυρήνες», ο «Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός» (ΜΑΣ), οι «Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων», η «Κόκκινη Γραμμή», η «Φράξια Μηδενιστών» κ.α. που εμφανίστηκαν μετά το έτος 1996 με αναρχο-αριστερίστικο προφίλ, τα τελευταία χρόνια έχουν αδρανοποιηθεί (είτε λόγω εντοπισμού και σύλληψης μελών τους, π.χ. Μαζιώτης, είτε ευρισκόμενες σε αδυνατότητα) και επί του παρόντος δεν υφίσταται καμία ένδειξη περί πιθανής επανεμφάνισής τους στο άμεσο μέλλον».

Πότε λέγονταν αυτά; Τη στιγμή που ο «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς και οργανώσεις, όπως η «Λαϊκή Επαναστατική Δράση» και η οργάνωση «Χρήστος Κασσίμης», έκαναν το ντεμπούτο τους και κλιμάκωναν τη δράση τους. Να σημειωθεί ότι ο Ε.Α. εμφανίστηκε στις 5-9-2003, με διπλή βομβιστική ενέργεια στα δικαστήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι διαπίστωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που παρατίθεται στην ίδια εισήγηση ότι «η εμφάνιση των παραπάνω (σ.σ.νέων) οργανώσεων, εντάσσεται στη δραστηριοποίηση, επ’ευκαιρία επίκαιρων εσωτερικών ή διεθνών γεγονότων, κάποιων μεμονομένων, περιφερειακών εξτρεμιστικών στοιχείων ακροαριστερής προέλευσης».

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, οι υπηρεσίες δίωξης, υποβάθμιζαν τις πιθανότητες να δημιουργηθεί «νέο κύμα» τρομοκρατίας από τις παλαιότερες οργανώσεις. Σε αυτή την αντίληψη, βέβαια, συνέβαλαν και οι πανηγυρισμοί Χρυσοχοΐδη, της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά και των περισσοτέρων πολιτικών χώρων τότε, που πίστευαν ότι «η Ελλάδα, με τις συλλήψεις για τη 17Ν, ξεμπέρδεψε δια παντός με την τρομοκρατία».

Τώρα όμως, οι διωκτικές αρχές παρουσιάζουν την εντελώς αντίθετη εικόνα και τον Μαζιώτη –ο οποίος είχε συλληφθεί και φυλακιστεί επί τριετία- καθώς και σειρά «συνήθων υπόπτων» εδώ και χρόνια, ως εκ των πρωταγωνιστών της «νέας τρομοκρατίας». Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με διαρροές, υπάρχει συνέχεια μεταξύ παλαιών και νέων οργανώσεων, ενώ πρόσωπα, τα οποία συνελήφθησαν τώρα φέρονται να συνδέονται με «συνήθεις υπόπτους» του παρελθόντος, ορισμένοι εκ των οποίων δεν ζούν. Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, είναι εμφανές ότι οι προ ετών εκτιμήσεις περί «τέλους της τρομοκρατίας στην Ελλάδα», ήταν απολύτως λανθασμένες. Ο κ.Χρυσοχοΐδης βέβαια, μετά την επιτυχία του με τη 17Ν, θέλησε να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστικό παράγοντα στο ΠΑΣΟΚ, αν και δεν τα κατάφερε.

 (Δημοσιεύεται στο σημερινό Ελεύθερο Τύπο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 13/04/2010 14:12:26

  Η ξεφτίλα του ΓΑΠ ,Χρυσοχοϊδή σε όλο της το μεγαλείο ….Σομπολε αυτό αφορά και εσένα

 2. alfa2012 avatar
  alfa2012 13/04/2010 14:44:38

  λεγεται οτι εχουν συλλαβει και καποιους τρομοκρατες απο το Δ.Ν.Τ., μπορει να το επιβεβαιωσει αλλη πηγη αυτο?

 3. Γιάννης Χριστόπουλος avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος 14/04/2010 03:07:07

  Ξέρετε αν θα συλλάβουν και τους (financial) τρομοκράτες της Goldman Sachs; Ή μήπως εκεί τα λεφτά είναι πολλά και δεν αγγίζουμε;

  • Γιάννης Χριστόπουλος avatar
   Γιάννης Χριστόπουλος @ Γιάννης Χριστόπουλος 14/04/2010 03:08:48

   Έπιασαν τους συνήθεις υπόπτους, τους οποίους πριν από χρόνια χαρακτήριζαν ως επιχειρησιακά νεκρούς! Αν δεν είναι δεμένη καλά η υπόθεση, θα πέσει πολύ γέλιο. Θα φανεί...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Γιάννης Χριστόπουλος 14/04/2010 03:09:00

   Θα βάλουν την ΕΥΠ να ψάξει.
   Επιτυχία εγγυημένη. χο! χο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.