24/06/2008 18:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως οι υπερκοστολογήσεις κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν σήμερα μια ακόμα διάσταση της υπόθεσης Ζήμενς: Συγκεκριμένα, ο κ. Βουρλούμης εισηγήθηκε και πέτυχε στο τέλος του 2004 το «κλείσιμο» συμβολαίων τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ με προμηθευτή την Siemens με «καπέλο» 6 εκ ευρώ υπέρ αυτής, αντίθετα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης. Το πληρωτέο ποσό κατά την αρμόδια Διεύθυνση υπολογίστηκε στα 12 εκ ευρώ, όμως ο κ. Βουρλούμης τελικά πέτυχε η πληρωμή να ανέλθει στα 18 εκ ευρώ. Ο αρμόδιος Διευθυντής Συντήρησης Δικτύου κ. Μπαριτάκης και ο Υποδιευθυντής κ. Κωνσταντινόπουλος λόγω της άρνησής τους να συναινέσουν σε αυτήν την υπερτιμολόγηση, «ξηλώνονται» στις 24/1/05 από τον κ. Βουρλούμη, ώστε να μην χρειάζεται η συναίνεσή τους για την έγκριση των πληρωμών.

Στα παζάρια για τα μεγάλα αυτά καπέλα, συμμετείχε ο κ. Βουρλούμης και εκ μέρους της Siemens ο κ. Μαυρίδης, 16 μήνες πριν εκδιωχθεί από τον Γερμανικό Όμιλο λόγω της αποκάλυψης του διεθνούς σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία». Υπάρχει επιστολή προς τον κ. Βουρλούμη από τον κ. Μαυρίδη με ημερομηνία 7/12/04 όπου δηλώνει πως «συμφωνεί» στην καταβολή 18 εκ ευρώ αμοιβής αντί των 12 εκ που δικαιολογούσε η εκδιωχθείσα Διεύθυνση της αρμόδιας Υπηρεσίας. Λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση των διαφωνούντων στην υπερτιμολόγηση διευθυντικών υπαλλήλων του ΟΤΕ, ο κ. Μαυρίδης μεταφέρει από προσωπικό του λογαριασμό στο ελβετικό παράρτημα της Dresdner Bank το ποσό των 6 εκ ευρώ, τα οποία κατατίθενται την ίδια μέρα σε προσωπικό του λογαριασμό στο private banking της Societe Generale στην Αθήνα. Είπατε τίποτα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. exon avatar
  exon 25/06/2008 00:25:59

  καλά δεν είναι οσιομάρτυρες οι κκ που αναφέρεις. υπάρχει πολύ πιο πυκνό παρασκήνιο γύρω από την εν λόγω υπόθεση που αρχίζει τουλάχιστον από τα μέσα 2003 (τότε που ακόμη εσυζητήτο η πλήρης εκχώρηση της διαχείρισης του δικτύου σε Σημενς/Ιντρακομ ή ακόμη και η πρόταση κόκκαλη για ΟΤΕ και ενώ η Ericsson είχε αρχίσει να πέρνει διακριτικά αποστάσεις από την Παιανία). Και αυτοί στην εποχή των προγραμματικών "ανδρώθηκαν" και μετεξελίχθηκαν σε στελεχάρες άλλωστε (και μάλλον κάνανε κομπόδεμα). Για να φτάσεις σε αυτή τη θέση εκείνες τις εποχές έπρεπε να έχεις πάρει το χρίσμα είτε από την παιανία είτε από τον παράδεισο οπότε μην ψάχνεις για ήρωες.

 2. bruce waine avatar
  bruce waine 25/06/2008 02:13:29

  Επειδή όλα έχουν ξαναγραφτεί...

  Από το "Παρόν", 10/2/2008

  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=23416&colid=37&catid=27&dt=2008-06-15&search=%CC%E1%F5%F1%DF%E4%E7%F2&page=2&mode=1

  Το τελευταίο «παζάρι» του Μαυρίδη στην Αθήνα

  Του ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ

  Η επιστολή στον Βουρλούμη, το «καπέλο» των 6 εκατ. ευρώ σε αμοιβές του ΟΤΕ προς τη Siemens και η περίεργη διακίνηση 6 εκατ. ευρώ από την Ελβετία στην Αθήνα λίγες ημέρες αργότερα
  Πώς η «πέτρα του σκανδάλου» των «μαύρων ταμείων» της Siemens έκλεινε δουλειές στον ΟΤΕ επί «γαλάζιας» διακυβέρνησης&


  Με τον Παναγή Βουρλούμη είχε ο Πρόδρομος Μαυρίδης την τελευταία μεγάλη διαπραγμάτευσή του για λογαριασμό της Siemens, 16 μήνες πριν εκδιωχθεί από τον γερμανικό όμιλο, επειδή οι διεθνείς έρευνες στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του οδήγησαν στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία»!

  Στα τέλη του 2004, ο κ. Μαυρίδης εκπροσώπησε τη Siemens στα «παζάρια» με τον ΟΤΕ για τα συμβόλαια τεχνικής υποστήριξης, που έκλεισαν με «καπέλο» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των προμηθευτών, ύστερα από καθοριστικές παρεμβάσεις του κ. Βουρλούμη, στον οποίο ο Μαυρίδης απηύθυνε προσωπική επιστολή, λίγο πριν «κλείσει η δουλειά», για να τον ενημερώσει ότι η εταιρεία του συμβιβάζεται με την καταβολή 18 εκατ. ευρώ για τη διετία 2003-2004.

  Κατά σύμπτωση, το ποσό αυτό ενσωματώνει «καπέλο» 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον «λογαριασμό» που έβγαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΤΕ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Μαυρίδης μετέφερε από λογαριασμό του στην Ελβετία σε λογαριασμό του στην Αθήνα ακριβώς το ίδιο ποσό των 6 εκατ. ευρώ!


  Η «μάχη» των συμβάσεων
  Το χρονικό των γεγονότων, στα οποία ήδη έχει αναφερθεί το «Π» με αποκαλυπτικό του δημοσίευμα από τα Χριστούγεννα του 2006, έχει ως εξής:

  - Στις αρχές του καλοκαιριού του 2004 ο κ. Βουρλούμης παρουσιάζει στο νεοδιορισμένο ΔΣ του ΟΤΕ πρόταση για τις αμοιβές των Siemens - Intracom για τεχνικές υπηρεσίες υποστήριξης δικτύου που οι τελευταίες παρείχαν στον ΟΤΕ τη διετία 2003 - 2004. Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ το μέλος Γ. Λυναρδάτος παρουσιάζει εισήγηση της Διεύθυνσης Συντήρησης Δικτύου, υπογεγραμμένη από τον διευθυντή της Νικήτα Μπαριτάκη και όλους τους υποδιευθυντές της, στην οποία αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες αμοιβές θα πρέπει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να είναι οι μισές!

  - Μπροστά στη γενική αμηχανία ο κ. Βουρλούμης αναγκάζεται να προτείνει 3μελή επιτροπή (Βουρλούμης, Μπαράτσης, Μπήτρος), η οποία σε κοινές συνεδριάσεις με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη αναλαμβάνει να έρθει με κοινά αποδεκτή λύση. Γίνεται μόνο μία κοινή συνεδρίαση, στην οποία ο Μπαράτσης τάσσεται ανεπιφύλακτα με την πρόταση Μπαριτάκη. Μάλιστα, προτείνει στον κ. Βουρλούμη να μην πληρώσει ο ΟΤΕ ούτε δραχμή παραπάνω από το ποσό που εισηγείται η Διεύθυνση του κ. Μπαριτάκη. Άρον άρον ο Μπαράτσης αναγκάζεται σε παραίτηση από το ΔΣ…

  - Στα τέλη του 2004, η διοίκηση Βουρλούμη καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις αμοιβές που θα καταβάλονταν για την παροχή τεχνικής υποστήριξης τη διετία 2003-2004. Με επιστολή της στις 8/11/2004, η αρμόδια Διεύθυνση είχε ξεκαθαρίσει στον κ. Βουρλούμη ότι βάσει των πραγματικών στοιχείων και παραστατικών οι αμοιβές των προμηθευτών για τη διετία έπρεπε να ανέλθουν σε 26,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Βουρλούμης είχε εισηγηθεί να πληρωθούν 40,6 εκατ. ευρώ.


  Η επιστολή Μαυρίδη
  -Στις 7 Δεκεμβρίου, ο Πρόδρομος Μαυρίδης απευθύνει επιστολή στον κ. Βουρλούμη, η οποία είναι στη διάθεση του «Π». «Είμαστε σύμφωνοι με την καταβολή ενός συνολικού ποσού 18 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, άμεσα καταβλητέα από τον ΟΤΕ, για την ικανοποίηση όλων των μέχρι 31/12/2004 απαιτήσεών μας, που απορρέουν από την παροχή των υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης προς τον Οργανισμό για τα έτη 2003 και 2004», αναφέρει ο κ. Μαυρίδης στην επιστολή του.

  - Σημειώνεται ότι με την επιστολή του ο κ. Μαυρίδης ουσιαστικά βάζει «καπέλο» 50% στο ποσό που είχε υπολογίσει η Διεύθυνση Συντήρησης Δικτύου ότι έπρεπε να καταβληθεί στη Siemens («συμβιβάζεται» με 18 εκατ. ευρώ, ενώ το ορθό ποσό ήταν 12 εκατ. ευρώ).

  - Στις 17/12/2004 συνέρχεται το ΔΣ του ΟΤΕ για να αποφασίσει και εγκρίνει την αρχική εισήγηση Βουρλούμη - Ιωαννίδη (γενικός διευθυντής Τεχνικών Θεμάτων), που προέβλεπε την καταβολή 40,6 εκατ. ευρώ, αγνοώντας την τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης για 26,5 εκατ. ευρώ. Η εισήγηση αυτή «εναρμονίζεται» πλήρως με τις προτάσεις Μαυρίδη στην επιστολή του προς τον κ. Βουρλούμη και το τελικό ποσό που ορίζεται για τη Siemens είναι «φουσκωμένο» κατά 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εισήγηση της Διεύθυνσης Συντήρησης Δικτύου.
  - Παρ' όλα αυτά, η πληρωμή μπλοκάρεται εκ νέου, καθώς ο διευθυντής και οι επτά υποδιευθυντές της Διεύθυνσης Συντήρησης Δικτύου αρνούνται να προχωρήσουν σε παράνομο εκ των υστέρων «μαγείρεμα» των τιμολογίων, ώστε τα παραστατικά να «ευθυγραμμιστούν» με την απόφαση του ΔΣ.

  - Για να ολοκληρωθεί η πληρωμή ο κ. Βουρλούμης «ξηλώνει» στις 24/1/2005 τον διευθυντή κ. Μπαριτάκη και τον υποδιευθυντή κ. Α. Κωνσταντινόπουλο. Η κίνηση αυτή προκαλεί σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο, με αποτέλεσμα στις 26/1/2005 να διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.


  Εισάγονται 6 εκατ. ευρώ…
  - Ενώ η Siemens έχει επωφεληθεί βάσει της τελικής συμφωνίας με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει επιπλέον των όσων εγκρίνει η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΤΕ, λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση Μπαριτάκη, στις 28/1/2005, ο κ. Μαυρίδης φέρνει στην Ελλάδα από προσωπικό του λογαριασμό στην Ελβετία το ποσό των 6 εκατ. ευρώ!

  - Σύμφωνα με διάγραμμα που απέστειλε η Dresdner Bank στη γερμανική Δικαιοσύνη, όπου καταγράφονται όλες οι περίεργες κινήσεις στους λογαριασμούς του Μαυρίδη μέχρι τον Αύγουστο του 2005, ο Μαυρίδης μετέφερε από προσωπικό του λογαριασμό στο ελβετικό παράρτημα της Dresdner Bank το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν την ίδια ημέρα σε προσωπικό του λογαριασμό στο private banking της Societe Generale στην Αθήνα.

  - Τα στοιχεία της Dresdner έδειξαν ότι από το 2001 έως τον Αύγουστο του 2005 έγιναν δεκάδες ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του Μαυρίδη, συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 25,5 εκατ. ευρώ προέρχονταν από την Siemens και δεσμεύθηκαν από τις ελβετικές αρχές. Την ίδια περίοδο έγιναν επίσης δεκάδες πληρωμές από λογαριασμούς του Μαυρίδη σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων και υπεράκτιων εταιρειών με «εξωτικές» επωνυμίες (Ursula Marketing, Prince Pacific κ.ά.).

  - Ο Μαυρίδης απομακρύνθηκε από τη Siemens τον Απρίλιο του 2006, με αποζημίωση 300.000 ευρώ. Στις 14 Νοεμβρίου 2006, δηλαδή την ημέρα που προηγήθηκε της εφόδου των γερμανικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της Siemens, η εταιρεία υπέβαλε αγωγή στην Αθήνα, ζητώντας από τον Μαυρίδη να της επιστρέψει 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. ευρώ λίγο αργότερα επιστράφηκαν, χωρίς όμως η Siemens να έχει αποσύρει ως τώρα την αγωγή της.

  Οι «χρυσοπληρωμένες» συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης δικτύου προκάλεσαν συνολική ζημιά της τάξεως των 54 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει κατά την προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελέας κ. Ελένη Τουλουπάκη και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Βουρλούμη, ενώ ο τότε τεχνικός διευθυντής κ. Γιώργος Ιωαννίδης κατηγορείται για συνέργεια στο ίδιο αδίκημα. Περιέργως, η τακτική ανάκριση έχει «μπει στο ψυγείο» εδώ και πολλούς μήνες.


  Οι συμπτώσεις και τα ερωτηματικά
  Πάντως, η αλληλουχία των γεγονότων και οι σατανικές συμπτώσεις γεννούν πολλά ερωτηματικά:

  1. Γιατί έδειξε τέτοια επιμονή και τελικά πέτυχε ο κ. Βουρλούμης να καταβληθούν στη Siemens και την Intracom τεράστια ποσά για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, αντίθετα με τις εισηγήσεις των καθ' ύλην αρμόδιων υπηρεσιών;

  2. Είναι μόνο σύμπτωση το γεγονός ότι ο κ. Μαυρίδης έφερε στην Αθήνα 6 εκατ. ευρώ από την Ελβετία, λίγο μετά την έγκριση της «φουσκωμένης» κατά 6 εκατ. ευρώ πληρωμής της Siemens από τον ΟΤΕ για τη διετία 2003-2004; Ή μήπως αυτή η μεταφορά συνδέεται με πληρωμές που έγιναν στην Αθήνα από τη Siemens προς στελέχη του ΟΤΕ, τα οποία «συνέδραμαν» την εταιρεία στις διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό;

  3. Δεδομένου ότι χειρίσθηκε προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης ο κ. Μαυρίδης, το πρόσωπο δηλαδή από το οποίο άρχισε όλη η έρευνα που αποκάλυψε τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, δεν θα πρέπει να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές αν πληρώθηκαν μίζες για αυτές τις «χρυσές» συμβάσεις;

  4. Ο κ. Μαυρίδης έχει αρνηθεί, εξεταζόμενος από τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, ότι έκανε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια. Είναι απορίας άξιον, όμως, γιατί οι εισαγγελικές αρχές της Αθήνας, που έχουν ενημερωθεί για όλες τις κινήσεις των λογαριασμών του από τις γερμανικές και ελβετικές αρχές, δεν έχουν ζητήσει εξηγήσεις για τη διακίνηση τεράστιων χρηματικών ποσών από και προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα για τα 6 εκατ. ευρώ που έφερε ο κ. Μαυρίδης στην Αθήνα σε μια όχι ανύποπτη χρονική στιγμή.

  5. Απορίας άξιον είναι, επίσης, γιατί προχωρά με τόσο βραδείς ρυθμούς η ανάκριση για τον κ. Βουρλούμη, όπως και για ποιο λόγο δεν έχει συσχετισθεί ως τώρα αυτή η δικαστική έρευνα με τις έρευνες για την υπόθεση της Siemens, όταν είναι προφανές ότι η τελευταία μεγάλη δουλειά που χειρίσθηκε προσωπικά ο κ. Μαυρίδης για λογαριασμό της Siemens δεν ήταν άλλη από τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης του δικτύου του ΟΤΕ.

 3. Helmut avatar
  Helmut 25/06/2008 10:28:25

  Σωστός ο bruce.

 4. Hans avatar
  Hans 18/06/2009 14:47:57

  Δεν έχετε ιδέα. Ο Μπαριτάκης ήταν κατεξοχήν υπέρ των προμηθευτών, ενω είχε διαλύσει την υπηρεσία του. Αναμεσα στα άλλα έφτιαχνε ειδικές υπηρεσίες γιά να βολέψει τους συγγενείς, φίλους, ακόμα καί τον οδηγό του. Με τον παραγκωνισμό των ικανών στελεχών(ο Κωσταντινόπουλος ήταν πάντα υπέρ των προμηθευτών)
  η Διεύθυνση του Μπαριτάκη κρεμόταν από τα ****** των προμηθευτών. Το γεγονός ότι ο ΟΤΕ είχε μιά άτυπη συμφωνία με τους προμηθευτές "υποστηρίξτε μας καί ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ". Το γεγονός ότι η Διοικηση Βουρλούμη κατάφερε να κάνει ήρωα εναν τέτοιο τύπο είναι απόδειξη της ικανότητάς της!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.