#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/11/2011 11:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως οδηγήθηκε η Ελλάδα στο γκρεμό

Ο Παπανδρέου συζητούσε να μας βγάλει από το Ευρώ !!! Σε εκτενές άρθρο της, που περιγράφει το ιστορικό της κρίσης της Ελλάδας, η εφημερίδα New York Times παρουσιάζει και το παρασκήνιο των τελευταίων εξελίξεων που οδήγησαν στο κούρεμα.  Διαβάστε μεταξύ άλλων.

- Πως η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν γρήγορα προκάλεσε την κατάρρευση της Ελλάδας που απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη.

- Ακόμα και η συμφωνία για κούρεμα ως 50% ήρθε αργά και είναι "λίγη"

- Αντί να τονωθεί η ελληνική οικονομία, το πρόγραμμα λιτότητας μετέτρεψε τη ύφεση της  σε ένα σχεδόν κραχ

- Ο Παπανδρέου εξέταζε όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης από το ευρώ (!!!)

- Όταν ο Νταλλάρα είπε σε Παπανδρέου και Βενιζέλο ότι χρειάζεται κούρεμα έπαθαν σοκ

 Πως μεγεθύνθηκε (άνευ λόγου) η κρίση.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ στα μέσα του 2009 ήταν σαφής: Η Ελλάδα μπαίνει σε μια  εκτός ελέγχου περιδίνηση. Οι Έλληνες αξιωματούχοι που διάβασαν το προσχέδιο της συγκεκριμένης  έκθεσης παραπονέθηκαν στο ΔΝΤ, και έτσι τα συμπεράσματά της κουκουλώθηκαν, με την τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα να υποβαθμίζει τους κινδύνους για χρεοκοπία, και τις συνέπειές της για την Ευρώπη. Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες, υποτίμησαν τους κινδύνους, που εκ των υστέρων είναι ξεκάθαροι. Εδώ και δυο χρόνια, όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι άφησαν τα προβλήματα της Ελλάδας να βράζουν, αντί να τα λύσουν. Όλες οι προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση, απέφευγαν να αναφέρουν τα συμπεράσματα του σχεδίου της έκθεσης του ΔΝΤ, ότι δηλαδή η Ελλάδα κινδυνεύει, και θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει το χρέος της.

Ο βασικός υπέρμαχος της άρνησης ήταν ο Jean Claude Trichet (Τρισέ) της ΕΚΤ, που επέμενε πως δεν επιτρέπεται σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα να πτωχεύσει. Σύμφωνα όμως με πολλούς ειδικούς, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δραστηριοποιούνταν πιο γρήγορα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, αλλά και του ισπανικού και ιταλικού, η κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί και να είχε ήδη ξεπεραστεί. Ακόμη και η τελευταία συμφωνία για κούρεμα του χρέους κατά 50%, θεωρείται από πολλούς ως πολύ λίγη, και πολύ αργά.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος  Bob Traa που έγραψε το προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ, επανήλθε λίγο αργότερα με μια «καταδικαστική» ανάλυση, στην οποία κατέληγε πως αν η Ελλάδα ήταν επιχείρηση θα είχε πτωχεύσει προ πολλού. Για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, αλλά τα συμπεράσματα της ανάλυσης αυτή τη φορά δεν τροποποιήθηκαν. Μόνο πρόσφατα άρχισε να δίνεται προσοχή στις πρώτες εκείνες εκθέσεις και αναλύσεις του ΔΝΤ.

Όπως προκύπτει, παρά τις διάφορες προειδοποιήσεις των Ελλήνων, για ομόλογα που λήγουν, και για την απαρέγκλιτη  ανάγκη εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας, η Merkel, οργισμένη για την παραπλάνηση σε σχέση με τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα, προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο αδρανώντας. Οι Έλληνες αξιωματούχοι παραδέχονταν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η χώρα έχει ξεμείνει από λεφτά, αλλά κανένας δεν ήθελε να το παραδεχτεί δημοσίως.

Ακόμη και η οποιαδήποτε αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ήταν ταμπού για τους Έλληνες κυβερνητικούς. Όταν ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης, που είχε σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, μίλησε δημόσια για μια χρεοκοπία της χώρας, η επίθεση που δέχθηκε ήταν σφοδρή, και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τον κατηγόρησε για «προδοτικές» απόψεις.

Από την αρχή, ο Τρισέ και η ΕΚΤ επέμεναν (ιδιωτικώς) στην ελληνική κυβέρνηση, πως αν δεν συμφωνήσει σε μέτρα λιτότητας, η ΕΕ θα σταματήσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτή η στάση, αντί να βοηθήσει, έσπειρε τον πανικό στις αγορές.

Από τις αρχές της κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy F. Geithner εξωθούσε  τους Ευρωπαίους ομολόγους του να «σκέφτονται μεγάλα». Τους ζήτησε να διαθέσουν ποσά ανάλογα με αυτά που διέθεσαν οι ΗΠΑ το 2008 για να σωθούν οι αμερικανικές τράπεζες ($700 δισ). Οι Ευρωπαίοι πρότειναν €60 δισ. Οι Αμερικάνοι σοκαρίστηκαν όταν άκουσαν το μικρό αυτό ποσό.Αντί να τονωθεί η ελληνική οικονομία, το πρόγραμμα λιτότητας μετέτρεψε τη ύφεση της  σε ένα σχεδόν κραχ. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε μια μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, που όμως διέρρευσε στον τύπο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της αποδοχής από πλευράς της ΕΕ, των απωλειών εξαιτίας της ελληνικής αδυναμίας. Η απάντηση του Trichet ήταν πως έτσι θα κινδύνευε η βιωσιμότητα της ΕΚΤ, η οποία είχε ήδη πάρει στα χέρια της μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας. Μάλιστα έφυγε από το τραπέζι συγχυσμένος.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ακόμη περισσότερες καθυστερήσεις.

Όπως λέει ο οικονομολόγος του Bruegel Institute Guntram Wolff: «Είναι πολύ δύσκολο να πας κόντρα στον πρόεδρο της ΕΚΤ… Πρόκειται  άνθρωπο που έχει την καλύτερη πληροφόρηση από όλους, και που λέει  ότι μια ελληνική αναδιάρθρωση θα σήμαινε το τέλος του κόσμου».

Μέχρι την Άνοιξη, η συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα θα χρειάζονταν μια ακόμη διάσωση, ανάγκασε τον Παπανδρέου να αρχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης από το ευρώ (σύμφωνα με τραπεζίτη που συνομιλούσε τότε μαζί του). Το ζήτημα όμως του κουρέματος του χρέους, που ήδη κόντευε να αγγίξει το 180% του ΑΕΠ της χώρας, ήταν ακόμη ταμπού.

Στα τέλη Ιουνίου, ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών Dallara, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, και τον νέο υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο. Όπως τους είπε, το χρέος πρέπει να κουρευτεί.Παραδόξως, χρειάστηκε ένα τραπεζίτης, πολύ πιο κοντά στις διαθέσεις της αγοράς, για να πείσει τους πολιτικούς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Έπαθαν σοκ, και εξεπλάγησαν…» θυμάται ο Dallara. «Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν…».

Και για μια ακόμη φορά επενέβη η Γερμανία και πάτησε πόδι. Άλλη μια καθυστέρηση δηλαδή.

Τώρα, με την τελευταία συμφωνία του Οκτωβρίου, και με βάση την οποία οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να υποστούν απώλειες, η ΕΕ, η Ελλάδα, αλλά και ο Dallara, επιμένουν πως το κούρεμα θα πρέπει να είναι εθελοντικό για τους πιστωτές. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα credit defaults swaps, τα οποία θα πρόσθεταν κόστος και θα μεγέθυναν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας.  Πολλοί όμως ειδικοί, θεωρούν αυτή την άποψη ως μια ακόμη άρνηση. Όπως λέει ο καθηγητής και ειδικός στα κρατικά χρέη Mitu Gulati «πρέπει να υπάρξει καταναγκασμός, για να πετύχει… όποιος δεν το αντιλαμβάνεται ζει στη χώρα των θαυμάτων»!

New York Times

http://www.nytimes.com/2011/11/06/business/global/europes-two-years-of-denials-trapped-greece.html?pagewanted=2&_r=3&seid=auto&smid=tw-nytimes

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. koinos_nous avatar
  koinos_nous 06/11/2011 09:09:46

  "Παραδόξως, χρειάστηκε ένα τραπεζίτης, πολύ πιο κοντά στις διαθέσεις της αγοράς, για να πείσει τους πολιτικούς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της.

  «Έπαθαν σοκ, και εξεπλάγησαν…» θυμάται ο Dallara. «Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν…»."
  Ποσο ανοητος και αφελης πρεπει να εισαι για να πιστευεις οτι χρεος σε τετοια επιπεδα εξυπηρετειται και ειναι βιωσιμο ???

  • lampros avatar
   lampros @ koinos_nous 06/11/2011 13:12:58

   Ποσο ανοητος και αφελης πρεπει να εισαι για να πιστευεις οτι χρεος σε τετοια επιπεδα εξυπηρετειται και ειναι βιωσιμο ???

   Ε, όσο διάφοροι στόκοι που πιστεύουν ότι Ελληνική οικονομία μπορεί να επιβιώσει ―και να έχει και ανάπτυξη― παραμένοντας στο ευρώ.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ lampros 06/11/2011 13:57:33

    η αναπτυξη αγαπητέ ειναι 'ποσοστό' πανω σε πραγματικά νουμερα.
    κανενας δεν σου μιλάει για τα 'πραγματικά νουμερα' εκτος ΕΥΡΩ
    τι σου λεω εγώ τωρα.. ψιλα γραμματα
    σκεψου αν εχεις κατι που αξιζει 100 και χασεις 50% της αξιας του - αν στη συνεχεια εχεις αναπτυξη 90% (λεεεεμε).. κανε την αριθμιτική μονο σου... παλι θα εισαι χαμενος..

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 06/11/2011 14:22:22

     Προφανώς, η οικονομία δεν είναι από τις δυνατές σου πλευρές.
     Καλά, δεν σε απασχόλησε το πώς η Τουρκία, δίπλα, είναι ευτυχής (και αξιόπιστη δανειολήπτρια) με 10% ανάπτυξη και 20% πληθωρισμό ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ;
     Όταν οι Έλληνες γίνουν "Γερμανοί" τότε θα τους συμφέρει το Ευρώ. Μέχρι τότε, λόγω κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, οι τυφλοί θα κυβερνάνε τους μονόφθαλμους.

     • ΝΙΚΟΣ Π avatar
      ΝΙΚΟΣ Π @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2011 14:57:28

      ποια ειναι τα μεροκαματα και το κατα κεφαλην εισοδημα στην τουρκια και γιατι σκιζεται να μπει στην εε;

     • JOHN avatar
      JOHN @ ΝΙΚΟΣ Π 06/11/2011 18:11:05

      Νικο απο ποτε ηΤουρκια σκιζεται να μπει στο ευρω;Καθε αλλο κι αν καποτε μπει,σφ οσον ακομα υπαρχει ευρω,θα μπει με τους δικους της ορους.Αποδεδειγμενα οι Τουρκοι πολιτικοι ειναι πρωτα Τουρκοι και μετα οτιδηποτε αλλο σε αντιθεση με τους ξενοδουλους κι εκφυλισμενους δικους μας!

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ ΝΙΚΟΣ Π 06/11/2011 18:46:45

      Αν δεν το κατάλαβες, είναι τα μεροκάματα στα οποία θα φτάσουμε σε λίγο, γιατί αυτά που είχαμε μέχρι τώρα ήταν δανεικά και αβάσιμα (όχι ότι δεν μας άρεσαν...).
      Και η είσοδος στην ΕΕ δεν είναι είσοδος στο Ευρώ. Αυτό, το δεύτερο μας χαντακώνει και αυτό, το δεύτερο, διάλεξε η μητέρα της οικονομολογίας Βρεττανία (και άλλοι) να αποφύγει και τώρα θριαμβολογεί και ειρωνεύεται. Αλλά και αυτό θα μπορούσε να έχει πάει καλύτερα, αν το πολιτικό μας σύστημα δεν ήταν πελατειακό και ακολουθούσε τις πολιτικές του Γερμανικού, έστω και αν οι Έλληνες δεν είναι Γερμανοί.
      Δεν είναι το Ευρώ κακό. Οι πολιτικοί μας είναι αισχροί! Και, αφού δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τους πολιτικούς μας, πρέπει να αποκτήσουμε ένα νόμισμα, που να διορθώνει τα σφάλματά τους. Καλύτερα ξεφτιλισμένο, παρά θανάσιμο.

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2011 15:56:19

      μπορει όντως η οικονομια να μην ειναι το δυνατο μου - αλλα μ'αυτα που γραφεις δεν με πειθεις ότι ειναι και το δικο σου - και με κανεις να αμφιβαλλω για τις επιδοσεις σου στον τομεα 'κοινη λογική'.
      Τι εννοω - το προφανές ...
      Δε μπορεις ξαφνικα να υποδυεσαι ότι εισαι κατι το οποιο δεν εισαι ώς επιχειρημα για να παρεις μία αποφαση - (υποστητριξεις ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ ή οτιδηποτε)
      λεγεται και Αρχικές Συνθήκες.
      Δεν μπορουμε να ποζαρουμε ως Τουρκία γιατι απλα δεν ειμαστε
      και ειναι αλλο να λεμε ότι οι συνθηκες σκληρου νομισματος ειναι αντιξοες στην περιπτωσή μας - και αλλο το ότι το εθνικο νομισμα ειναι λύση - το πρωτο δεν συνεπαγεται το δευτερο.
      Προτεινω να ξαναδιαβασεις το παραδειγμα με τα νουμερακια παρπάνω - γιατι με την καραμελα 'αναπτυξη' κοροιδευουν τον λαό. Καποιοι πρεπει να του πουν ξεκαθαρα τι σημαινει. Το προβλημα ειναι οτι για το 50% του λαού η εννοια 'ποσοστο' δεν ειναι απολυτα ξεκαθαρισμενη στο μυαλο του.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 06/11/2011 19:07:38

      Δεν σε καταλαβαίνω: Στο παράδειγμά σου, ή ανάπτυξη 90% (ετησίως -ή το ξέχασες) θα μας έκανε να έχουμε και κέρδη κροίσου τον δεύτερο χρόνο.
      Και το ότι οι "αρχικές συνθήκες" είναι ( με δανεικά=πλασματικά) διαφορετικές ζει μόνο στην αλαζονική ουτοπία σου (δυστυχώς, όχι μόνο στην δική σου). Έ και; "...και οι πρώτοι έσονται έσχατοι."
      Έτσι που πάμε, σύντομα θα "συναντηθούμε" με τους Τούρκους. Μόνο που αυτοί θα ανεβαίνουν και εμεις θα κατεβαίνουμε. Και αυτό (διάβασε Κέυνς) κάνει ΟΛΗ τη διαφορά. Αλήθεια, αν γίνει αυτό, πως θα εξηγήσεις στον εαυτό σου ότι, εσύ με ευρώ θα παίρνεις λιγότερα από τους Τούρκους με γρόσι; Και, αν καταλάβουν ότι το παράκαναν, θα κάνουν μιά υποτιμησούλα και θα συνεχίσουν να σου παίρνουν τα σώβρακα (5:1 είναι το τρέχον εμπορικό μας ισοζύγιο -ίσως αν τους προτείναμε να τους εξάγουμε Δημόσιες Υπηρεσίες να το βελτιώναμε -λες να συμφωνήσουν;).

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ rally monkey 06/11/2011 19:49:20

      το παραδειγμα μου ειναι συνειδητα απλουστευτικο και αναφερεται σε υποτιμηση και μεταβολή απαξ (..αν χρειαζεται ποτε να διευκρινιστει κατι τετοιο τοτε η συζητηση δεν μπορει να παει μακρια..) και φυσικα μπορουμε να παιζουμε μεχρι αυριο με ρεαλιστικους ρυθμους επι ρυθμων 'αναπτυξης'.. η ουσια εξακολουθει να βρισκεται όλη στη απλούστευση

      Να σου επισημανω επισης οτι δεν θεωρω τις 'αρχικες συνθηκες' για την Ελλαδα ευνοικές, αρα τα περι 'αλαζονικης ουτοπιας' επιστρεφονται.
      Αν και στην πραξη δεν το περιμενω να συμβει (αναφερομαι στην εξισωση με τα Τουρκικα μεροκαματα - στην απιθανη περιπτωση που παραμεινουμε στο ευρω)..οι τασεις ειναι αυτες που περιγραφεις - επικυνδινα μειοτικη για τα Ελληνικα - και κανεις δεν διαφωνει.
      Οσο για τον Κευνς - το τι εχει διαβασει καποιος πλεον με συγκινει ελαχιστα - το θεμα πλεον ειναι τι καταλαβε απ'οσα διαβασε..(και ξερω πολλους πιστεψε με..που διαβασαν πολλα και καταλαβαν ελαχιστα).
      Το μονο που λεω ειναι οτι στις παρουσες συνθηκες οχι μονο η επιστροφη στο εθνικο νομισμα σαν στρατηγικη επιλογή αλλα και καθε κουβεντα γυρω απο το θεμα αυτο ισοδυναμει με εθνικό αυτοχειριασμό.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 06/11/2011 20:56:21

      Αν και εκτιμώ την επιμονή σου, η συνθηματολογική επιχειρηματολογία δεν βοηθά την συζήτηση. Πίστεψέ με, είμαι έτοιμος να στηρίξω την αντίθετη άποψη και ελπίζω αυτό να σε παρηγορεί, στην σκέψη σου ότι η δραχμή γίνεται αναπόφευκτη. Η κατανόηση είναι σχεδόν το παν, αλλά το διάβασμα είναι προϋπόθεση για την κατανόηση (εγώ ξέρω πολύ περισσότερους "επαΐοντες ή αρμόδιους" που ΔΕΝ έχουν διαβάσει -μάλλον και ο Βενιζέλος στα οικονομικά εκεί κατατάσσεται-).
      Το ότι η υποτίμηση μπορεί να μην συμβεί άπαξ είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Εξίσου εφιαλτικό με την επαναλαμβανόμενη "εσωτερική υποτίμηση", που θα καταλήξει να μην μας μείνει Ευρώ. Ήδη φάγαμε δύο φάσεις υποχρεωτικών μειώσεων μισθών (δηλ. εφηρμοσμένης εσωτερικής υποτιμήσεως στον ΔΤ και, ως ελπίζουν οι εμπνευστές τους στον ΙΤ).

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ rally monkey 06/11/2011 21:19:24

      το ψευδωνυμο θα το θυμασαι
      σιγουρα θα τα ξαναπουμε με καινουργια δεδομενα (σχεδον σιγουρα και με λιγοτερα περιθωρια ελιγμών - τοτε η ΔΡΧ μπορει να ειναι και τυπικα μονοδρομος)
      δεν ξερω αν θυμασαι πριν απο μήνες εδω σχολιασα ότι ησουν ο πρωτος που όρθα επεσημανε ότι η εσωτερικη υποτιμηση δεν δουλευει (η εν πασει περιπτωσει υπαρχουν όρια τα οποια εχουμε ξεπερασει)
      Αυτο που δεν εχει γινει ειναι καμμια διαρθρωτικη αλλαγή (παταξη φοροδιαφυγης μηπως?) που θα μπορουσε να βελτιωσει την δημοσιονομικη μας κατασταση - καμμια εκπληξη -πως θα μπορουσε αλλωστε - χρειαζεσαι κυβερνηση που υπηρετει το εθνικο συμφερον ..δεν ειχαμε και ελπιζω να την αποκτησουμε την υστατη ώρα
      Οσο γι'αυτους που δεν εχουν διαβασει (και το ξέρεις) αυτοι ειναι λιγοτερο επικυνδινοι απο τους 'επαίοντες' που διαβασαν μεν αλλα δεν καταλαβαν τιποτα..αυτους τους φοβαμαι περισσοτερο.. κανουν παντα τις μεγαλυτερες ζημιες

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 07/11/2011 17:10:59

      Συμφωνώ. Στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα γιατί ακόμα και αξιόλογα στελέχη εξουδετερώνονται από την άρνηση του "βαθέως κράτους" (κομματικοί συνδικαλιστές, κομματάρχες, διαπλεκόμενοι εφγολάβοι, πρόεδροι ομάδων, νονοί της νύχτας κλπ). Και γι'αυτό φοβάμαι ότι ΟΥΤΕ η δραχμή θα δουλέψει, αν και, θεωρητικά, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.
      Ως προς τους επαΐοντες, κακώς τους αναγορεύουμε σε τέτοιους: Όταν τις απόψεις "τους" πρυτανεύουν οι κομματικές τους εντολές και όχι όσα διάβασαν, να τους θεωρήσουμε "ανεπαρκείς επιστήμονες"; Ή "συνεπή κομματόσκυλα";

     • Βενιαμίν avatar
      Βενιαμίν @ ΠΗΛΕΑΣ 07/11/2011 19:18:24

      > του "βαθέως κράτους"

      Η γενική του επιθέτου "βαθύ" είναι "βαθέος", άρα ο σωστός τύπος είναι του "βαθέος κράτους".

      Το "βαθέως" είναι παλαιότερος τύπος του επιρρήματος "βαθιά". Θα μπορούσαμε να πούμε, για παράδειγμα, "με πλήγωσε βαθέως" ("με πλήγωσε βαθιά"). Συγκρίνετέ το με τα "βαρέος"/"βαρέως": "σωλήνας βαρέος τύπου", αλλά "φέρει βαρέως την προσβολή που τού έγινε".

 2. athamas avatar
  athamas 06/11/2011 09:22:44

  Ακούγεται ότι ζητούν από την κυβέρνηση της Ελλάδος να αλλάξει το νομικό καθεστώς που διέπει το μεγαλύτερο μέρος τον ομολόγων, από Ελληνικό σε Αγγλικό δίκαιο. Δηλαδή σε περίπτωση που γυρίσουμε στην δραχμή, με το Ελληνικό δίκαιο αποπληρώνουμε σε δραχμές, ενώ με το Αγγλικό δίκαιο αποπληρώνουμε σε Ευρώ. Aληθεύει?

  • dimitRiS avatar
   dimitRiS @ athamas 06/11/2011 12:51:48

   Δυστυχώς αληθεύει και είναι αυτό που θα μας εξαφανίσει σαν λαό.

   Διάβασε εδώ να δείς που πάμε να μπλέξουμε:
   h**p://www.xrimanews.gr/oikonomia/18693-ayto-isws-einai-to-megalytero-mystiko-ths-ellhnikhs-krishs

   • athamas avatar
    athamas @ dimitRiS 06/11/2011 18:27:45

    Άρα Παπανδρέου και Βενιζέλος μας .. αποτελείωσαν, γι΄αυτο θέλουν να υπογράψει και ο Σαμαράς ! Έτσι εξηγείται και η καρατόμηση στο στράτευμα ! Όντως φοβούνται, διότι γνωρίζουν το μέγεθος της προδοσίας τους !

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ athamas 06/11/2011 13:16:08

   προφανώς.. ποιος λογικός θα δανεισει ποτε καποιον αφερεγγυο με καθεστώς που επιτρεπει στον αφερεγγυο να καθοριζει μονομερώς και οπως γουσταρει (με βαση τη νομοθεσια του) το ποσα χρωσταει και ποσα όχι...
   αυτο ειναι απλά το κερασακι στην πρωτη τουρτα/προτζεκτ της κυβερνησης Παπανδρεου - 'καταστροφη πιστοληπτικής αξιοπιστίας'

 3. S.R. avatar
  S.R. 06/11/2011 09:37:29

  Πριν συζητησουμε για το τι εγινε ΜΕΤΑ το 2009 ,πρεπει ο Σαμαρας να αναλυσει ξανα το ποιες ακριβως ειναι οι ευθυνες της ΝΔ στην αυξηση του χρεους απο το 2004-2009... Το ειχε αναφερει επι τροχαδην καποτε, αλλα κανεις δεν το προσεξε... Αν υπαρχει πειστικη απολογια για τα τοε πεπραγμενα, πρεπει να αναφερθει (τυπωθει, ισως) ΤΩΡΑ, που επανακαταλογιζει ο λαος τις ευθυνες... Αν δεν υπαρχει πειστικη αναλυσις, τοτε καλυτερη η σιωπη... Αν υπαρχει , ομως, και δεν λεγεται, ειναι εγκλημα και βλακεια ταυτοχρονα.....

 4. stanley@gr avatar
  stanley@gr 06/11/2011 09:55:31

  πιο σημαντικο και απο το δημοσιευμα στους NY Times ειναι τα σχολια των αναγνωστων που ακολουθουν.
  Παρακαλω διαβαστε τα!
  Στην συντριπτικη πλειονοτητα τους στηρικτικα για τους ελληνες, λεγοντας δηλαδη οτι οι παγκοσμιες αγορες συνθλιβουν εναν ολοκληρο λαο.
  Το εργο θα το ζησουν συντομα και αυτοι!

 5. Flashgordon avatar
  Flashgordon 06/11/2011 09:56:28

  Συμφωνώ μετο παραπάνω σχόλιο , διαφορετικά επιτρέπουμε διάφορους να χαρακτηρίζουν την παράταξη ως αλεπού που ζητά να φυλάξει το κοτέτσι (Ρουμπινί).

 6. Poisonous avatar
  Poisonous 06/11/2011 10:01:20

  Όλα ωραία και καλά, καλό άρθρο, το οποίο καλόπιστα ας πούμε ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα βάσει των στοιχείων που είχαν οι NYT διαθέσιμα.

  Αυτό όμως που δεν απαντάται, είναι η αδιανόητη εικόνα του προθυπουργου μιας χώρας που ταξιδεύει ανα την υφήλιο διατιμπανιζοντας το χρεωκοπημένο της χώρας του, την απόλυτη διαφθορά των πολιτών της και την επερχόμενη απωλια της κυριαρχίας της. Αυτό δεν έχει προυγουμενο σε ελεύθερη χώρα, και αυτά ακριβώς έκανε ο ΓΑΠ το κράτος κατέρεε

  • Poisonous avatar
   Poisonous @ Poisonous 06/11/2011 10:02:57

   ...ενώ το κράτος κατέρεε

 7. Flashgordon avatar
  Flashgordon 06/11/2011 10:17:09

  Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο του S.R, διαφορετικά επιτρέπουμε δημοσιεύματα όπως το παρακάτω .
  (Επίθεση από το Twitter εξαπέλυσε στη ΝΔ ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
  Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η ‘ελληνική αλεπού’ που λεηλάτησε το κοτέτσι, τώρα ισχυρίζεται ότι θέλει να το ‘φρουρήσει’ ξανά. Η αξιοπιστία τους είναι πιο βρόμικη κι από τη λάσπη».
  Ο κ. Ρουμπινί προσθέτει επίσης ότι «η διεφθαρμένη Νέα Δημοκρατία, που διόγκωσε το έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ και ξεδιάντροπα είπε ψέματα για αυτό τώρα θέλει να ξαναγίνει κυβέρνηση της Ελλάδας».)

  • asterix avatar
   asterix @ Flashgordon 06/11/2011 11:07:39

   Εντάξει είναι πολύ εγκάθετος ο Ρουμπινί για να του απαντήσει κανείς. Και επιπλέον δεν έχει και καλή πληροφόρηση, αλλά μονόπλευρη! Ποιός λέει ότι ΦΟΥΣΚΩΣΕ το έλλειμμα στο 15%? Ας γελάσω...

 8. asterix avatar
  asterix 06/11/2011 10:37:50

  Τα τρία συγκλονιστικά στοιχεία του δημοσιεύματος, που αποδεικνύουν πως ο ΓΑΠ συνεχίζει να λέει ψέματα και να έχει "επικίνδυνο" σχέδιο για τη χώρα είναι τα εξής:
  1) Ενώ ξεδιάντροπα από τότε που ανέλαβε η κυβέρνησή του ντροπιάζει την Ελλάδα με Τιτανικούς και φουσκώνει με ψευδή στοιχεία το έλλειμμα, πιέζει ταυτόχρονα να αλλάξουν οι αυστηρές εκθέσεις του ΔΝΤ, που έδειχναν την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και των μέτρων που έβαζε

  2) Αποδεικνύεται ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν μόνο μπλόφα, αλλά μέρος του σχεδίου ΓΑΠ για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΩΝΕ από τον Μάϊο.

  3) Γνώριζε (και ο ΓΑΠ και ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) για το κούρεμα, αναδιάρθρωση χρέους, από τον Ιούνιο, όταν παρουσιάζαν ως λύση της συμφωνία της 21ης Ιουνίου και καταδίκαζαν κάθε κουβέντα για αυτά. Και μας το παρουσίασαν ως έσχατη λύση στα τέλη Οκτώβριου!

  Δεν έχω τίποτα άλλο να πω.Ντροπή! Είναι φοβερά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

  • JOHN avatar
   JOHN @ asterix 06/11/2011 18:28:24

   Asterix. Το διδυμο ΓΑΠ και Μπενυ ειναι το διδυμο της καταστροφης και της συμφορας ειναι οτι πιο διευθαρμενο εχει να παρουσιασει η χωρα μας.Ο πρωτος ειναι καμενο χαρτι,αλοιμονο ομως εαν ο δευτερος αναλαβει κυβερνητικο ποστο σε καποια κυβερνηση συνεργασιας.Οταν οι θυτες παρουσιαζονται σαν θυματα τιποτε καλο δεν προιονιζεται!

 9. Nick63 avatar
  Nick63 06/11/2011 10:57:53

  Κύριοι,
  Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι τραγικές.
  Βλέποντας συνανθρώπους μου να βρίσκονται στα πρόθυρα του συσσιτίου και της
  αυτοκτονίας, θέλω να πώ ότι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι κυνηβερνήσαντες τη τελευταία 10ετία είναι να ζητήσουν μια ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ συγνώμη απο το λαό, θέτοντας τις προσωπικές τους περιουσίες στη διάθεση των
  συνανθρώπων μας που λιμοκτονούν γιατί έχασαν τις δουλειές τους, γιατί μένουν
  απλήρωτοι για 6 μηνο και βάλε...
  Ίσως το σκεπτικό μου να είναι εντελώς απλουστευτικό και απλοϊκό.
  Διότι το "λεφτά υπάρχουν" του Γ.Π. και το κυβερνώ σα να υπήρχαν λεφτά του
  Κ.Κ. μας έφτασαν ώς εδώ, θέτοντας το φρικτό δίλημμα στο λαό: Αιματηρή λιτότητα, ανεργία και απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας με το ευρώ για μιά δεκαετία ή πείνα και δυστυχία με τη δραχμή;
  Αυτός ο τρόπος μεταμέλειας είναι και μόνος εάν θέλουν να έχουν πολιτή άποψη
  και λόγο ξανά και για να μπορούν να εμφανίζονται δημόσια χωρίς το κίνδυνο
  λιντσαρίσματος...

  • Nick63 avatar
   Nick63 @ Nick63 06/11/2011 11:06:53

   ...να έχουν πολιτική άποψη και λόγο

  • Αστέριος avatar
   Αστέριος @ Nick63 07/11/2011 19:31:54

   @Nick63 Σχετικά με το σχόλιό σας "συνανθρώπους μου να βρίσκονται στα πρόθυρα του συσσιτίου και της αυτοκτονίας".

   Μία λύση για αυτούς τους ανθρώπους, αν είναι κάτω από τα 50, υγιείς και θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα τους, είναι να ζητήσουν να πάνε εθελοντές στον ελληνικό στρατό. (Οι άρρενες προφανώς να ξαναπάνε).

   Υπηρετώντας σε κάποιο στρατόπεδο της Μακεδονίας/Θράκης ή των νησιών, θα έχουν εξασφαλισμένη τροφή και στέγαση, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους στην άμυνα της πατρίδας. Η περιφορά στους δρόμους και η αναζήτηση τροφής στα απορρίμματα δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των Ελλήνων που πένονται. Και ο στρατός μας έχει σίγουρα ανάγκη από έμψυχο υλικό. Η λύση που προτείνω είναι, νομίζω, αμφότερα επωφελής.

   Αν γνωρίζετε κάποιους από αυτούς προσωπικά, παρακαλώ προτείνετέ τους το. Ίσως αλλάξει η ζωή τους...

 10. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 06/11/2011 12:02:19

  Εχετε υποψιν σας οτι οι οικοι θα μας πανε σε κατασταση D μετα το κουρεμα , το παιχνιδι εχει χαθει για την ελλαδα και οπως ελεγε η κανελη οταν την ρωταγε ο ξενος συναδελφος της , σχετικα με το δημοψηφισμα , σαν να ρωτας τον τελιωμενο με τι τροπο προτιμαει να πεθανει , στο ιδιο μηκος κυμματος αλλα ξενα μεσα

  Το ελληνικο χρεος ηταν προ πολλου εκτος ελεγχου , απο τοτε που μπηκαμε στην ονε , μετατρeψαμε μεγαλα κομματια του χρεους απο δραχμες σε ευρω και κυριως οι εγχωριες αναγκες που αποτελεσαν το μεγαλυτερο μεριδιου του προυπολογισμου ( μισθοι - συνταξεις) -,αφου πλεον δεν ειχαμε εθνικο νομισμα

  Η ρευστοτητα των τραπεζων επισης , επαιρναν δανεια απο ΕΚΤ με εγγυγηση του ελληνικου καρατους , που μετακυλουσε ως κρατικο χρεος
  Φτασαμε μεχρι 2009 οι τραπεζες να κατεχουν το 44% του ελληνικου χρεους

  Υπηρχαν και αλλα παραδειγματα
  Το κρυφο swap της goldman sucks που πηρε μεσητεια ( 400 εκ) απο την κυβερνηση σημιτη και μετακλυσε στο χρεος ,,ως ανταλλαγμα για το μαγειρευμα των στοιχειων μερικοι μιλαγανε για καμια 60 δις ως επιβαρυνση ΤΟΤΕ

  Ο καραμαλνης το παρελαβε απο το σημιτη και το αυξησε , οχι τοσο λογω της σπαταλης , οσο πανωτωκιων που ετρεχαν απο την εποχη που μπηκαμε στην ονε (196 δις - 298 δις )
  Ειναι οπως ενα δανειο που αργει να αποπληρωθει , συσωρευεται και στο τελος μενει απληρωτο και αντι να το μειωνεις παιρνεις καινουργιο δανειο με ορους πιστωτικων καρτων
  Το euribor ειναι 1% , εμας μας δανειζαν με 6% (τοκογλυφικο)


  Μην κρυβωμαστε πισω απο το δακτυλο μας , απαντες ξερουν οτι δεν θα πληρωθει ποτε , απαντες ξερουν οτι τα μετρα θα αποτυχουν , απαντες ξερουν οτι δεν θα γινουμε ποτε ανταγωνιστικοι μεσα στο ευρω , θα φυτοζωουμε εσαι μεχρι να μας τραβηξουνε το σωληνακι
  Το μαρτυριο δοσεων δεν θα σταματησει , οι συνθηκες θα αναθεωρουνται συνεχεια

  Για μενα ολοκληρο το πολιτικο συστημα απο τον παπανδρεου μεχρι την αριστερα εστω και σε αυτη την κατασταση που μας εφερε , να κατσει να πει την ολοκληρη την αληθεια στο λαο ( κυριοι επτωχευσαμε)
  Και να του εξηγησει τι τον περιμενει με τις ολες δανειακες ,ωστε να παρει την κατασταση στα χερια του
  Κοιμαται ακομα ο πολιτης , δεν ξερει τιποτα , τα Μεσα Μαζικης Παραπληροφορησεως τον τρομοκρατουν συνεχως με το δογμα του σοκ

  Προσωπικα πιστευω οτι δημοψηφισμα θα λυσει το προβλημα , μια ελληνικη κυβερνηση οποια και να προκυψει θα ειναι δεσμια στην μερκελ , αφου οι ευρωπαιοι πλεον ωμα εκβιαζουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ , εχουν γραψει στα παλιοτερα των υποδηματων ς τις κοινωτικες συνθηκες που οι ιδιοι ψηφησαν στο παρελθον

  Ο οσο για το νταλαρα και το σιναφι του , δειτε εδω πως τον ξεπροστιαζει ο καζακης και πως καταρριπτει σε μια προταση του , ολα τα ηλιθια επιχειρηματα της δανειακης συμβασης

  http://www.youtube.com/watch?v=u5KVIOYEZqY&feature=player_embedded

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Nikos Draxma 06/11/2011 13:11:22

   και ο Γιωργος και η Ανγκελα στην ΔΡΧ ήθελάν να μας πανε απο την πρωτη μέρα (και τελικα το καταφεραν)
   να υποθέσω εγινε για το καλό μας - για να γινουμε πιο ανταγωνιστικοί βρε αδερφέ...
   Απο τη στιγμή που δεν μπορουμε να δουμε πιο ειναι το συμφερον της χώρας - αντι να ανατρεχουμε σε περιπλοκες αναλύσεις - ας δουμε καθαρά ποιες ειναι οι επιδιώξεις των εχθρών μας
   ξερω θα μου πεις ο Γιωργος και η Ανγκελα ειναι φίλοι μας ...
   Αν ειναι ετσι και εγώ rally monkey Draxma

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 06/11/2011 14:52:36

    "και ο Γιωργος και η Ανγκελα στην ΔΡΧ ήθελάν να μας πανε απο την πρωτη μέρα (και τελικα το καταφεραν"

    Πόθεν τούτο τεκμαίρει;
    (Νεοελληνιστί: Τι χάπια παίρνεις;)

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2011 16:13:22

     χμμμ χαπια ...πολλα και διαφορα ..(παντα αφου κοιταξω την ημ/νια ληξεως που αναγραφεται στο πακετο - θα σε συβουλευα να πραττεις το ιδιο οταν παιρνεις τα δικά σου)
     αν το σκελος που σε ενδιαφερει ειναι το 'αν τελικά το καταφεραν' ..νομιζώ πως ναι - λιγο υπομονη ακομα και μετα θα μπορεις να πανηγυριζεις ελευθερα..

     για το πρωτο σκελος ατζεντα Παπανδρεου / Μερκελ..
     η περιπτωση Παπανδρεου ειδικα .. δες τις δηλωσεις του (επισημες) απο την αναληψη εξουσιας και τις επιπτωσεις 1) στην πιστοληπτικη αξιποσπιστια της χώρας 2) στην διαπραγματευτική της δυνατοτητα
     Δεν χρειαζεται καν δικογραφία.
     Αν ειμασταν κυριαρχο κρατος θα ηταν ήδη πισω απο καγκελα.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 06/11/2011 19:31:38

      Για την καταληκτική παράγραφό σου, υπερθεματίζω.
      Τα άλλα, επιμένω, ζουν στη φαντασία σου: Ακόμα και μετά από πτώχευση δεν θα μας αφήνουν να βγούμε από το Ευρώ (τι χάνουν;), εκτός αν το ζητήσουν για λόγους γοήτρου.
      (Μάλλον χρειάζεσαι την ακόλουθη διευκρίνιση: Πτώχευση με δραχμή = μεγάλη υποτίμηση της αξίας του κυκλοφορούντος χρήματος. Πτώχευση με ευρώ = μεγάλη απώλεια της ποσότητας του κυκλοφορούντος χρήματος. Και στις δύο περιπτώσεις =μεγάλη μείωση της αγοραστικής σου δυνάμεως, αλλά: Με ευρώ = έναντι όλων των αγαθών, με δραχμή = έναντι των εισαγομένων κυρίως.).
      Ως προς την εκ προοιμίου πρόθεση, δεν βλέπεις ότι είπαν και έκαναν και κάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να μην βγούμε; Η "κακομοίρα" η Μέρκελ, λύσσαξε να λέει στους Γερμανούς της ότι όσα και να μας δώσουν πάλι τους συμφέρει να είμαστε μέσα στο ευρώ. Ο δε ΓΑΠ (και ο ΑΣ (;)) "δεν το συζητάνε καν, σαν ενδεχόμενο (γιατί, αν το συζητάγανε, ένας δευτεροετής της ΑΣΟΕΕ ή της ΑΒΣΠ θα τους κατατρόπωνε, οπότε ποντάρουν στην ασχετοσύνη των Ελλήνων, που έζησαν χλιδάτες μέρες (δυστυχώς δανεικές) με το Ευρώ και συνεπώς "έχουν άποψη" ("opinions are like assholes" είπε ο Κάλαχαν (με το πιστόλι, ντε) "everybody 's got his own"! Σωστόςςς !

     • JOHN avatar
      JOHN @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2011 20:07:49

      ΠΗΛΕΑ. Με λιγες αλλα μεστες κουβεντες μας περιγραφεις τα φοβερα δηληματα που αντιμετωπιζουμε.Και κυριως εισαι ο πρωτος που επισημαινεις τις διαφορες ευρω-δραχμης απλα.Δυστυχως ομως οι πολιτικοι μας ταγοι φοβαμαι οτι εχουν αντιθετες αποψεις.Στο καλυτερα ξεφτελισμενο παρα θανασιμο σιγουρα πονταρουν στο δευτερο!Το διαφυμιζουν αλλωστε νυχθημερων απο τα ΜΜΕ.Κι ετσι διαμορφωνουν τις συνειδησεις των πολιτων που παρουσιαζονται να μη θελουν μνημονιο,δανειακες,ξενη κατοχη,ΑΛΛΑ να θελουν ευρω.Η αντιφαση σε ολο της το μεγαλειο!!!

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2011 21:14:15

      Ευχαριστώ Τζών. Να ήξερες πόσο αγωνιώ για τον αντίκτυπο αυτής της αντίφασης στο μέλλον των παιδιών μας.....

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ rally monkey 06/11/2011 20:06:07

      Σε διαβεβαιω οτι οι δηλώσεις του μπορει να ακουγονται απιστευτες και 'φανταστικές'
      αλλα περα για περα αληθινές και οδηγησαν την Ελλαδα σ'αυτο το σημειο.
      Καθαρα διαφορετικη εκτιμηση - στα περι προθεσεων των Ευρωπαιων - το βλεπω απλα θεμα ταιμινγκ
      οι ενεργειες τους προσπαθουν να αποτρεψουν 'αμεση/ατακτη εξοδο' απο το κοινο νομισμα - πρωτα πρεπει εχου λαβει τις απαραιτητες προφυλαξεις για να ελαχιστοποιησουν τις ζημιες τους και αυτο δεν ειναι παιξε-γελασε..
      Ως προς την τελικη καταληξη της Ελλαδας δεν μπορουσαν να κανουν και πολλα οταν ο ιδιος ο πρωθυπουργος της χωρας το επεδιωκε.
      Η αλλη μου εκτιμηση.. ειναι οτι εθελοντικο κουρεμα ειναι ΟΚ αλλα ατακτη χρεωκοπια εντος ΕΥΡΩ ειναι αδιανοητη.
      Τον Ιουλιο συμφωνησαν οτι η Ελλαδα ειναι ειδικη περιπτωση και αποφασιαν να την κανουν 'ringfence'.

 11. man8os avatar
  man8os 06/11/2011 12:45:32

  Αυτο δε λεγεται ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ?
  Αυτο και μονο δεν ειναι ικανη κατηγορια για την αποδειξη ενοχης του πως σκεφτοταν δολια κατα της χωρας?
  Καποιος που γνωριζει καλυτερα τα νομικα ας με πληροφορισει

 12. Nik avatar
  Nik 06/11/2011 13:15:33

  Ρε κοπέλια! Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν μετρά καθόλου, μα ΚΑΘΟΛΟΥ, ποιος φταίει, ποιος έκανε τι και γιατί.

  Το ζητούμενο είναι πως θα βγούμε από την παγίδα. Ας βγούμε και μετά τους κανονίζουμε. Αφήστε τις αηδίες λοιπόν και προτείνετε κάτι θετικό για από εδώ και μπρος.

  Νικ

  • Qnihilism avatar
   Qnihilism @ Nik 06/11/2011 13:35:58

   Νίκο συμφωνώ και το πάω και παρακάτω: Αυτό που κατάφερε ο ΓΑΠ και το σινάφι του είναι η Ελλάδα να είναι πρωτοσέλιδο δύο χρόνια. Πάσι θυσία πρέπει να φύγουμε από το προσκήνιο. Μετά σιγά-σιγά να μπουν όλα σε μία τάξη.

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/11/2011 13:16:14

  εεε... τι λέμε, εδώ, από τις αρχές του 2010...

  Το γιατί λέμε και δεν κάνουμε, ας το αναζητήσουμε στα αόρατα χέρια που είναι πίσω από τους Μνημονιακούς. Και κάθε μέρα καθυστέρησης στοιχίζε σε περιουσίες και σε εθνική κυριαρχία. Αρα, αυτός είναι ο στόχος: Οι περιουσίες και η κυριαρχία.

 14. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 06/11/2011 14:08:06

  "ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΩΝ Times ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΡΙΣΗ"

  Θα άρμοζε πιο πολύ ως τίτλος, της πιο συστημικής εφημερίδας των ΗΠΑ,πάρα πολύ κοντά στο καρτέλ που στηρίζει τον Παπανδρέου.

  Λέξη για τους εκμεταλλευτές, τα καρτέλ, τις δωροδοκίες για να δοθούν δάνεια, τις μίζες του ΔΝΤ για τις εκποιήσεις, τις σχέσεις πολιτικών με τραπεζίτες και τους ψεύτικους πανικούς.

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2011 14:46:48

  "- Ο Παπανδρέου εξέταζε όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης από το ευρώ (!!!)"
  Τα τρία θαυμαστικά τα έβαλαν οι ΝΥΤ ή κάποιος ιδεοληπτικός ευρώφιλος; Γιατί, αν μία κυβέρνηση, πτωχεύσεως επικειμένης, δεν εξήταζε ΚΑΙ αυτό το σενάριο, πριν προκρίνει κάποιο άλλο θα επρόκειτο για πουλημένους πράκτορες αλλοτρίων συμφερόντων, ή τσαρλατάνους, ή και τα δύο (ακόμα και τώρα, τα ενδεχόμενα παραμένουν).
  Τελικά, βλέπω πολλούς να διατυπώνουν επιχειρήματα υπέρ της δραχμής και όλο και λιγότερους να επιμένουν, μονότονα, στον ισχυρισμό "αν βγούμε από το ευρώ θα καταστραφούμε" με κανένα αποδεικτικό επιχείρημα, ή το εξ' ίσου θλιβερό "θα χάσουν αξία τα λεφτά μας" (ενώ με την εσωτερική υποτίμηση, που επιχειρείται σήμερα, ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ, θα χάσουμε ΤΑ ΙΔΙΑ τα λεφτά μας).
  Κάποιοι θέλουν "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο". Και, δυστυχώς, ελέω Κοινοβουλευτισμού, στην χώρα μας οι στραβοί κυβερνάνε και τους μονόφθαλμους.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2011 15:39:28

   το ο'τι μεθοδευμενα οδηγησε την χώρα σε αδιεξοδο - ωστε να φαινεται προφανες (εκ των υστερων) ότι επρεπε να εξετασει *και* αυτη την επιλογή' μαλλον δε σου λεει τιποτα..
   Οσον αφορα τα περι ΔΡΧ τα εχουμε ξαναπει - το επιχειρημα της αναπτυξης-ανταγωνιστικοτητας ειναι το μονο ..και ακουγεται ανακουφιστικο όπως το 'λεφτα υπαρχουν'
   Μετα ειδα ότι το διαβασες -
   (http://www.antinews.gr/2011/11/06/131944/#comment-840103)

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 06/11/2011 19:39:14

    Όχι, ραλλίστα μου, ΕΠΡΕΠΕ να είναι στο ντουλάπι των σεναρίων, έστω όχι πρώτο, από την στιγμή, που φάνηκε ότι η σύγκλιση δεν έρχεται. Ίσως και πριν την κυβέρνηση Καραμανλή του Μικρού. Αλλά δεν θα μπορούσε να το κάνει ο υπόλογος για την όλη περιπέτεια Σημίτης, μπορούσε;

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ ΠΗΛΕΑΣ 06/11/2011 20:52:45

     oταν η συγκλιση δεν ερχεται - ο υπευθυνος και πατριωτης πολιτικος επιχειρεί δραστικη δημοσιονομικη προσαρμογή (φροντιζοντας να ειναι το δυνατον ηπιοτερη οσον αφορα τους οικονομικα ασθενεστερους) - τα υπολοιπα που ειδαμε (τροικες κ σια) ηταν 100% αποτέλεσμα πολιτικης εθνικής υπονομευσης απο τον Παπανδρεου και την κυβ/νση του.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 07/11/2011 17:33:01

      Ίσως να θυμάσαι, γιατί το έχω γράψει εδώ πολλές φορές, ότι ως οδυνηρότερα -γι'αυτό και τα κοινωνικά εκρηκτικότερα- κοινωνικά μέτρα έχουν υποδειχθεί η άμεση μείωση μισθών και οι άμεσες απολύσεις. Η δραστική προσαρμογή, που αναφέρεις, δεν θα μπορούσε να τα αποφύγει, εντός Ευρώ. Με δραχμή, θα υποκαθίσταντο από υποτίμηση (κόβεις χρήμα και πληρώνεις ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τον υπέρογκο ΔΤ σου). Και, αφού βλέπεις ότι την υφίσταται και ο γιατρός και ο δικηγόρος της ενορίας σου -που φθονείς- το παίρνεις απόφαση να μην αγοράσεις το πανάκριβο, πλέον, Σμάρτ, που έλεγες να χαρίσεις στην κόρη σου για τα γενέθλιά της. Και σώζεται η οικονομία μας.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 06/11/2011 19:48:01

    Το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας, που δεν είναι το μόνο, είναι κυρίαρχο, γιατί είναι το μόνο λυτρωτικό. Αν θέλεις ΚΑΙ απλοχεριά ΚΑΙ να μην χρωστάς, πρέπει να φέρεις περισσότερα λεφτά στην οικογένεια, έτσι; Γίνεται και με Ευρώ, μακροπρόθεσμα, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΟΔΥΝΗΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ.

 16. abyssus avatar
  abyssus 06/11/2011 16:44:49

  Αυτό το άρθρο εμένα μου θυμίζει λιγάκι το αντίστοιχο του Βήματος πριν από καν δυο βδομαδες (h__p://www.tovima.gr/politics/article/?aid=425382&h1=true). Υποτίθεται ότι αποκαλύπτει αλλά στην ουσία αν το σκεφτείς παρουσιάζει λίγο ως πολύ τους "πρωταγωνιστές" ως αθώες κορασίδες που ήταν η πρώτη τους φορά...

 17. fwtis kalakis avatar
  fwtis kalakis 06/11/2011 17:18:57

  @nikosdrachma
  στου κουφου την πορτα,οσο θελεις βροντα.
  ο κουφος δεν ακουει τιποτα.
  ο κουφος θα την ακουσει μονο οταν φαει ενα γερο χερι ξυλο.
  το ξυλο πεφτει εδω και δυομιση χρονια,και ερχεται κι αλλο ξυλο με βρεγμενη σανιδα τωρα.
  μονο που αυτο το ξυλο το τρωνε και οι κουφοι,που του αξιζει,αλλα και αυτοι που ακουνε βλεπουν και κρινουν,ομως ειναι η δραματικη μειοψηφια σε αυτο το καταραμενο κρατος αρλεκινων......

 18. Greco avatar
  Greco 06/11/2011 19:08:45

  μαλλον μονο τα cds εχει στο μυαλο του ο τζεφρι
  πολυ υποπτος ο ρολος του....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.