07/04/2013 13:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως να πάει μπροστά αυτή η χώρα;

Η πρόσφατη ενδοκυβερνητική «διαμάχη» για το χαράτσι και η επακόλουθη συμφωνία με την μετονομασία του κρέατος σε ψάρι, είχε και την αποκαλυπτική της πλευρά.

Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του πλέον διαφιλονικούμενου αυτού φόρου – εφευρήματος του κ. Βενιζέλου, μάθαμε επιτέλους ως κοινωνία και τα «ντεσού» της εφαρμογής του, το πιο αποκαλυπτικό από τα οποία, ήταν οπωσδήποτε οι  εξαιρέσεις του.

Δεν θα σταθώ στο σύνολο των εξαιρέσεων που είναι άκρως εξοργιστικό αλλά θα επικεντρωθώ σε μία και μόνη, την οποία θεωρώ χαρακτηριστική της λειτουργίας αυτού του εξαμβλώματος που χαριστικά ονομάζουμε ακόμη «ελληνικό κράτος».

Εξαιρούνταν λέει από την υποχρέωση καταβολής του «χαρατσιού της ΔΕΗ», τα ακίνητα τα οποία είναι μισθωμένα από το ελληνικό δημόσιο! Δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν «νοικάρη» το κράτος, δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν το χαράτσι, αντίθετα με όλους αυτούς που είχαν νοικάρηδες ιδιώτες ή είχαν τα ακίνητά τους ξενοίκιαστα!

Δηλαδή, για να καταλάβουμε καλά, η πιο προνομιούχα κάστα ιδιοκτητών ακινήτων (οι εκμισθωτές του δημοσίου) οι οποίοι έχουν εξασφαλισμένο το ενοίκιο (έστω και με καθυστέρηση) και συνήθως υπογράφουν «φαρδιές» συμβάσεις ενοικίασης με το δοβλέτι, εξαιρούνταν από την καταβολή του επαχθέστατου αυτού φόρου που κλήθηκαν να τον πληρώσουν ακόμη και χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες!

Σπάζω το κεφάλι μου να κατανοήσω την ανάγκη αυτής της εξαίρεσης. Από την μεριά της Πολιτείας δεν υπήρξε από όσο γνωρίζω καμιά εξήγηση. Από την πλευρά του λαλίστατου κ. Βενιζέλου επίσης. Αγαπητοί μου φίλοι, εσείς μπορείτε να την κατανοήσετε αυτή την προκλητική εξαίρεση και να την δικαιολογήσετε καλόπιστα; Επειδή κακόπιστα, μπορεί κανείς να σκεφτεί πολλά και διάφορα! Το σίγουρο είναι όμως, πως με τέτοιου είδους συμπεριφορές από το επίσημο κράτος και την Πολιτεία, αυτή η χώρα είναι καταδικασμένη να μην ξεκολλήσει ποτέ από τον βούρκο στο οποίο τσαλαβουτάει τα τελευταία χρόνια.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panas avatar
  panas 07/04/2013 14:04:04

  Κακόπιστα...
  Όσοι μισθώνουν τα ακίνητά τους στο δημόσιο έχουν και τις κατάλληλες σχέσεις με το κομματικό κατεστημένο. Ως εκ' τούτου, συνεχίζουν να έχουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση σε κάθε πολιτική πράξη γενικότερα...
  Με κάθε επιφύλαξη βέβαια... Μπορεί να υπάρχει και καλόπιστη εξήγηση...

 2. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 07/04/2013 15:02:03

  Κομματικό-πελατειακό κράτος ενωμένο, ποτέ νικημένο!!

 3. theo1611 avatar
  theo1611 07/04/2013 16:27:02

  Υποτίθεται ότι το ελληνικό κράτος διαπραγματεύτηκε τη μείωση των μισθωμάτων λόγω της κρίσης και ως καλοπληρωτής και μπεσαλής θεώρησε ότι δεν πρέπει να επιβαρύνει και άλλο τους εκμισθωτές του (!). Τι καλόπιστη εξήγηση!!!

  ΥΓ: Λες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες δεν μείωσαν τα μίσθια σε διπλάσιο τουλάχιστον ποσοστό από το (ακόμη) large ελληνικό δημόσιο!!! (Τι κακόπιστος που είμαι!!!)

 4. ΚΥΠΡΟΣ avatar
  ΚΥΠΡΟΣ 07/04/2013 16:39:13

  Είναι άξιον απορίας στα τόσα χρόνια μνημονίου (1) δεν έχουν ακόμα διαχωριστεί οι 3 εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική, και δικαστική (2) δεν έχει γίνει αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής στα πρότυπα ανεπτυγμένων κρατών (3) δεν δημιουργήθηκε συνταγματικό δικαστήριο.
  Κατανοώ κάτι τέτοιο θα συναντούσε μεγάλη αντίσταση από διάφορα κέντρα διαπλοκής και συμφερόντων αλλά πιστεύω ότι θα είχε πολύ μεγάλη θετική επίδραση σε μεγάλη μερίδα του λαού που περιμένει διακαώς περισσότερη δικαιοσύνη . Αυτό θα ενίσχυε τελικά την όποια κυβέρνηση.
  Όσο και να ψάχνει κανείς τίποτα δεν θα φαίνεται στην άκρη του τούνελ έως ότου οι 3 εξουσίες διαχωριστούν και ανεξαρτητοποιηθούν. Για να γίνει αυτό μάλλον πρέπει να θυσιαστούν πολλά ιερά τέρατα της πολιτικοοικονομικής Ελληνικής ζωής.
  Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσαν να παραγραφούν όλα τα σκάνδαλα και οι λεηλασίες του δημόσιου χρήματος μέχρι σήμερα νοουμένου ότι από τούδε και στο εξής το άγγιγμα δημοσίου χρήματος θα αποτελεί διαβατήριο για ισόβια φυλάκιση. Ίσως τότε ο λαός θα μπορούσε να δείξει όχι απλά κάποια κατανόηση αλλά να το υποστηρίξει μαζικά.
  Ο λαός μάλλον δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη αλλά αργά ή γρήγορα μπορεί να αποφασίσει να δώσει την λύση από μόνος του. Ούτως ή άλλως είναι αυτός που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και εξουσίες. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την αντοχή των πολιτών με την υπερφορολόγηση σε σημείο που οδεύουν μαζικά σε ακραία κόμματα.
  Η όποια κυβέρνηση αποφασίσει να πράξει τα ανωτέρω θα κερδίσει τον Ελληνικό λαό που πλέον βλέπει το ίδιο του το κράτος ως εχθρό του (αυτό πλέον είναι δεδομένο).

  • παπαδοπουλος ηλίας avatar
   παπαδοπουλος ηλίας @ ΚΥΠΡΟΣ 07/04/2013 22:59:39

   Εδώ έχουμε κατάργηση των εξουσιών και εσύ μιλάς ακόμα για διαχωρισμό τους? Εδώ και πολυ καιρό ισχύει το "αποφασίζομεν και διατάσομεν".

 5. tpe avatar
  tpe 07/04/2013 16:39:43

  Τι με ενδιαφέρει εμένα τι έκανε ο... βουλιμικός;
  Ο ΑΣ το σταμάτησε; Λυπάμαι, αλλά αυτό είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ. Από την πρώτη κιόλας μέρα έπρεπε να υποχρεώσει όλους αυτούς να πληρώσουν. Ακόμα και συμψηφισμό να έκανε, ενοίκιο - χαράτσι, μια χαρά θα ήταν.
  Κι ο φουκαράς που είναι με 6 μηνιάτικα χρωστούμενα δεν θα κινδύνευε με εγκεφαλικό κάθε 2 μήνες...

  Αλλά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τους πολιτικούς αυτής της χώρας.

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/04/2013 17:14:04

  Κάποιος πρέπει να τους κάνει (και να μας κάνει) μερικά απλά μαθήματα Κυπριακής διαλέκτου: Ανάγνωσμα τερπνόν και ψυχωφελές, έχουσιν καλύτερον γνώθι σαυτόν οι αδελφοί Κυπριοι.
  h**p://www.tovima.gr/finance/article/?aid=506358

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 07/04/2013 21:51:48

   Το διάβασα χθες αγαπητέ Θείο και σε ορισμένα σημεία έκλαψα από τα γέλια. Ορισμένοι κύπριοι (βοηθούσης της λαλιάς τους) αποδεικνύονται εξαιρετικοί χιουμορίστες και ταυτόχρονα διεισδυτικοί αναλυτές. Συνιστώ να το διαβάσουν όλοι όσοι εδώ μέσα πανηγύριζαν για το "ΟΧΙ" του κυπριακού λαού στην τρόικα!

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ akenaton 07/04/2013 21:56:55

    Εγώ που δεν πανηγύριζα μπορώ να το διαβάσω; :)
    Εξαιρετικό κείμενο, την καληνύχτα μου αγαπητέ Akenaton/

    • akenaton avatar
     akenaton @ MAYRO XABIARI 07/04/2013 22:22:59

     Καληνύχτα αγαπητέ Μαύρο Χαβιάρι. Την αυριανή μέρα φοβάμαι μετά το φιάσκο της συγχώνευσης ΕΤΕ - EURO. Άρχισαν τα όργανα φαίνεται κι εδώ .....

   • ΚΥΠΡΟΣ avatar
    ΚΥΠΡΟΣ @ akenaton 07/04/2013 23:08:05

    Καλο σαν κείμενο αλλά εκτός από το γεγόνος ότι αυτή η διάλεχτος δνε γράφεται παρά μόνο στα Κυπριώτικα Σκετς, είναι μια προσπάθεια συνολικής ενοχοποίησης του Κυπριακού Λαού την ώρα που οι κλέφτες έχουν όνομα και δ/νση! Κατά τα άλλα, στην συντριπτική τους πλειοψηφεία οι Κύπριοι πολίτες, το ψηλό βιοτικό επίπεδο και την καλοπέραση τους την κέρδισαν με το σπαθί τους κάνοντας όχι μια δουλεία αλλά δύο και τρείς. Το κείμενο είναι μεν σατυρικό αλλά επι της ουσίας δέν έχει στερέα θεμέλια.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/04/2013 17:15:42

  Ήταν απλώς οι καλύτεροι πελάτες τους.

 8. Β.Ν. avatar
  Β.Ν. 07/04/2013 19:15:53

  Με βάση τη λογική το δημόσιο δεν μισθώνει μικρούς χώρους όπως πχ. ένα δυάρι που μπορεί να το έχει ένας μεροκαματιάρης, αλλά ακίνητα μεγάλης επιφάνειας.
  Ποιοί κατέχουν λοιπόν τέτοια ακίνητα, εγώ και εσύ μισθοσυντήρητε; όχι. Τα έχουν οι μεγαλοκαρχαρίες. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την εξήγηση της εξαίρεσης, στην διαπλοκή του κεφαλαίου με την εξουσία, η οποία αποδικνύεται στην προκειμένη περίπτωση ανάλγητη, υποχρεώνει όλους ανεξεραίτως του Ελληνες στο εξοντωτικό χαράτσι και απαλλάση τους οικονομικά ισχυρούς ιδιοκτήτες ακινήτων.
  Αυτή η εξαίρεση δεν θα περνούσε σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος , γιατί εκεί οι βουλευτές θα έλεγαν όχι. Μόνο στη χώρα μας το <> ψηφίζει ότι του σερβήρουν.
  Περιμένω τώρα να δώ μετά την αποκάλυψη αν θα καταθέση ερώτηση ο κ. Κλακλαμάνης ή έστω κάποιος άλλος βουλευτής για το θέμα και προπαντός για την άρση της εξαίρεσης. Οι πολιτικοί διαμαρτύρονται μονίμως για την απαξίωση τους από τους πολίτες, ιδού λοιπόν στάδιο λαμπρό δόξης τους ,να αποδείξουν ότι όλοι δεν είναι ίδιοι και να ζητήσουν όχι με μία υπογραφή αλλά με πολλές συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόντων την άρση της εξαίρεσης και από τον κ. Στουρνάρα να τους ενημέρώση τι ποσό έχασε το δημόσιο από αυτήν τηνεξαίρεση.

 9. akenaton avatar
  akenaton 07/04/2013 21:48:37

  Μερικώς σωστά. Άλλωστε τίποτε δεν καταφέραμε να αλλάξουμε αυτά τα τρία χρόνια από τα κακώς κείμενα.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ akenaton 07/04/2013 22:22:29

   Όχι μόνο δεν άλλαξε -προς το καλύτερο- ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικά, αλλά συνεχίζουν τις ιδιες και χειρότερες τακτικές. Αληθεεύει Ακενατών πως πέρασαν τροπολογία σε λίγα λεπτά για την απαλλαγή ποινικών ευθυνών των μετόχων ή και των διοικητών τραπεζών; Προφανώς περιμένοντας τα μέτρα με την υπεξαίρεση των καταθέσεων;

   • akenaton avatar
    akenaton @ Νίκος Αργεάδης 07/04/2013 22:26:37

    Αγαπητέ Αργεάδη, το deal ΕΤΕ - EUROBANK είναι μάλλον στον αέρα. Προεόρτια κυπριακής άνοιξης οσμίζομαι. Μακάρι να κάνω λάθος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.