#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/04/2011 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως μπορεί να σωθεί η ευρωζώνη


Η πρόσφατη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, στις  24 & 25 Μαρτίου, ήταν μια από τα ίδια. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έψαχναν να βρουν λύσεις για το πώς θα σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη εν μέσω κρίσης. Και τη ώρα που οι επενδυτές ανίχνευαν την αποφασιστικότητα της ΕΕ στο να αντιμετωπίσει το οικονομικό χάος στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, και την Πορτογαλία, τα σπρέντς της τελευταίας απογειώθηκαν, και η κυβέρνηση του José Sócrates κατέρρευσε.

Πιο πριν, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στη σύσταση μόνιμου μηχανισμού στήριξης, και στην ενίσχυση  των μακροοικονομικών κανόνων έτσι ώστε να διευκολυνθεί το δημοσιονομικό συμμάζεμα. Όλα όμως αυτά μπορεί να αποδειχθούν πολύ λίγα, και πολύ καθυστερημένα.

Πολλοί είδαν τη Σύνοδο, ως το τελευταίο κεφάλαιο ενός αποτυχημένου πειράματος ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Στη πραγματικότητα όμως, η ΕΕ παραμένει ισχυρή. Σαν  διακρατική ένωση, άσχετα με τις επικεφαλίδες των ειδήσεων, τα πάει μια χαρά. Έχει «εξευρωπαΐσει» τις εθνικές πολιτικές, τη νομοθεσία, και τις εφαρμογές, ενώ οι θεσμοί της αγγίζουν το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων των πολιτών, των πολιτικών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, και του δημόσιου τομέα. Η πραγματική πολιτική της ΕΕ εφαρμόζεται καθημερινά, σε όλα τα επίπεδα, από την νομοθεσία περί  των φορτηγών, έως  αυτήν της  ισότητας των φύλλων. Η ΕΕ έχει μπει για τα καλά στην εσωτερική νομοθεσία όλων των χωρών μελών. Αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται και υψηλή πολιτική. Σήμερα, η ΕΕ μπορεί να πάει μπροστά, αν οι ηγέτες της, και πιο ειδικά η Angela Merkel, εκμεταλλευτούν την τρέχουσα οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία εμβάθυνσης της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Αν δεν το κάνουν, δύσκολα θα αποφύγουν περαιτέρω εντάσεις.

Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ είναι η απόφαση των χωρών της ευρωζώνης να δεσμευτούν για περαιτέρω δημοσιονομικές ρυθμίσεις και ελέγχους σε επίπεδο  ΕΕ. Έτσι, η οικονομική υγεία της ένωσης δεν θα εξαρτάται από μη ρεαλιστικούς μακροοικονομικούς κανόνες που θεσπίστηκαν το 1997 με το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας, και που βάζουν όρια στα ελλείμματα  και στα χρέη των κρατών, και επιτρέπουν ad hoc διασώσεις όταν ένα κράτος καταρρέει οικονομικά.

Αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν πολιτική ενσωμάτωση, η οποία θα ηρεμούσε τις αγορές μακροπρόθεσμα. Όπως κάθε νόμισμα, έτσι και το ευρώ θα ανήκει σε μια συνομοσπονδιακή κυβέρνηση, αντί να είναι απλά ένα εργαλείο που παριστάνει τη τεχνοκρατική λύση σε ένα υποθετικό οικονομικό πρόβλημα (το κόστος των συναλλαγών με διαφορετικά νομίσματα σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά), όπως αρχικά προτάθηκε από τους εμπνευστές του.

Η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Αν είναι να διατηρηθεί η ευρωζώνη, θα χρειαστεί χρηματοδότηση στο επίπεδο της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρεοκοπίες κάποιων χωρών μελών. Βέβαια το ποσό των €700 δισ. είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να συμβάλλει σε κάποια επόμενη κατάρρευση.

Ένας τρόπος ενίσχυσης της σταθερότητας είναι η δημιουργία ενός ευρωομολόγου. Προς το παρόν, τα εθνικά ομόλογα τιμώνται σε ευρώ, αλλά στηρίζονται αποκλειστικά από τις εθνικές κυβερνήσεις που τα εκδίδουν. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη είναι διασπασμένες, με τη κάθε μια να συνεισφέρει σε μικρό μόνο μέρος της χρηματοδότησης. Όπως τα αμερικανικά, έτσι και τα μελλοντικά ευρωομόλογα θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά, αφού θα αντανακλούσαν τη συνολική οικονομική ισχύ της ΕΕ.

Πρόσφατα, ο Jean-Claude Juncker υποστήριξε τη δημιουργία αγοράς ευρωομολόγων αξίας ίσης με το 40% του ΑΕΠ της ΕΕ. Η Merkel αντιστάθηκε φοβούμενη πως οι ασθενείς οικονομίες θα ανέβαζαν τα επιτόκια των ομολόγων, και θα καθιστούσαν ολόκληρη της ΕΕ συνυπεύθυνη για τη διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως τα μικρά κράτη όπως η Πορτογαλία, με μόλις 2% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, μπορούν να επηρεάσουν τόσο πολύ, ενώ τα κέρδη θα ήταν πολύ περισσότερα από τα ρίσκα. Εξάλλου, τα πλούσια κράτη όπως η Γερμανία έχουν πολλά να χάσουν αν δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα. Οι τράπεζες τους έχουν τεράστια ανοίγματα στις ασθενείς οικονομικά χώρες. Και μπορεί οι Γερμανοί πολίτες να μη θέλουν να πληρώσουν για τους υπόλοιπους, όμως και οι Ιρλανδοί δεν θέλουν να υποστούν δρακόντεια μέτρα λιτότητας, ώστε να εξοφληθούν κάποιες ιδιωτικές γερμανικές τράπεζες, τη ώρα που η ΕΕ αδρανεί. Αυτού του είδους οι διαφορές, θα εξομαλύνονταν με το ευρωομόλογο σε ισχύ.

Η δημιουργία του ευρωομόλογου είναι μια πολιτικά δύσκολη μετάβαση. Θα προχωρούσε την ΕΕ προς μια παραδοσιακή κατεύθυνση μοντέλου εθνικού κράτους, και θα απαιτούσε  πολύ νηφάλια ανάλυση της απαραίτητης πολιτικής ώστε να πετύχει η νέα νομισματική και οικονομική ένωση. Και αν κρίνουμε από τις τελευταίες συναντήσεις τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν τη πολιτική θέληση για κάτι τέτοιο.

Ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό δημοσιονομικό σύστημα απαιτεί πολιτική συναίνεση, στήριξη,  και ενθουσιασμό, από πλευράς Γαλλίας και Γερμανίας. Το πρόγραμμα της κοινής αγοράς του 1986, που απορύθμισε (ελευθέρωσε) τις αγορές προϊόντων, και η Συνθήκη του Maastricht του 1992, που δημιούργησε την νομισματική ένωση, ήταν πράξεις επαναστατικές, που όμως στηρίχτηκαν σε κοινή αποδοχή μεταξύ των χωρών. Σήμερα όμως, δεν βλέπουμε κάποια σύγκλιση απόψεων, όσον αφορά πολιτικές κρατικών δαπανών, φορολογίας, και δανεισμού.

Οι αγορές δεν βλέπουν της ΕΕ ως ένα κράτος. Όταν η ΕΕ αμφιταλαντεύεται και κωλυσιεργεί, οι αγορές δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Το ευρώ αποτελεί το μόνο νόμισμα στην ιστορία, που δεν συνδέεται με μια ευρύτερη δόμηση κράτους. Αν και αποτελεί τρομερό επίτευγμα, πάσχει από την απουσία στήριξης κάποιων πολιτικών θεσμών που θα διεύρυναν την μακροοικονομική αξία του. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από τη παρούσα νομισματική ένωση, που λες και σχεδιάστηκε για ένα κόσμο όπου οι ιδιώτες και το δημόσιο δεν υπερδανείζονται, και όπου οι αγορές ποτέ δεν αμφισβητούν την ικανότητά τους για εξόφληση. Θα πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική και οικονομική συνοχή, την οποία οι διεθνείς αγορές θα εμπιστεύονται, αναγνωρίζοντάς την ως παρόμοια με αυτήν ενός  έθνους κράτους.

Κάτι τέτοιο, για να γίνει,  θα χρειαστεί πάνω απ όλα μια αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας. Αυτό είναι που καθιστά το όλο εγχείρημα, απαραίτητο μεν, δύσκολο δε. Πάντως είναι η μόνη ελπίδα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρώπης.

S.A.-Foreign Affairs

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/04/2011 12:17:17

  Φαίνεται πολύ ισορροπημένη και ανικειμενική ανάλυση, και το κυριώτερο, απαλλαγμένη από "παπαγαλιές", εξαιρετική η επισήμανση, S.A.
  Δεν είναι τυχαίο, ότι το Foreign Affairs είναι παραδοσιακό έντυπο των ΗΠΑ, "παλαιών αρχών" και εκδίδεται από το 1922.
  Χαρακτηριστικό για το πόσο αξιοκρατικό και ανοιχτό έντυπο είναι, το γεγονός ότι ήδη το 1925 δημοσίευε άρθρα του σπουδαίου μαύρου Αμερικανού διανοούμενου W. E. B. Du Bois, κάτι σχεδόν αδιανόητο εκείνη την εποχή.
  Το περίφημο αλλά αμφιλεγόμενο άρθρο του Σ. Χάντιγκτον "Σύγκρουση των πολιτισμών", δημοσιεύτηκε στο Foreign Affairs, όπως επίσης το 2003 η συζήτηση για τη σχέση Κίσσιγκερ-καθεστώτος Πινοσέτ.
  Το σπουδαιότερο: Ο συγγραφέας είναι από τους σχετικά λίγους Αμερικανούς σχολιαστές που καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα, βήμα προς βήμα, η ΕΕ.
  Φαίνεται επίσης να έχει οξύ πολιτικό αισθητήριο, να "μυρίζεται από μακριά, σαν κυνηγόσκυλο, στον αέρα" τι σημαίνει η ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών στη Γερμανία, η επιστροφή των Γερμανών ηγετών από τον virtual στον πραγματικό κόσμο, χάρις στο οξύ εκλογικό έμφραγμα που λέγεται Baden - Würtemberg:
  "Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από τη παρούσα νομισματική ένωση, που λες και σχεδιάστηκε για ένα κόσμο όπου οι ιδιώτες και το δημόσιο δεν υπερδανείζονται, και όπου οι αγορές ποτέ δεν αμφισβητούν την ικανότητά τους για εξόφληση".

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/04/2011 12:27:26

  Διαιρει και Βασιλευε των Αγορων στην ΕΕ.
  Οταν εχεις απεναντι σου 27 φωνες.. "περνας" οτι γουσταρεις μεχρι να συνεννοηθουν. ξερετε ποσο απλο ειναι?? δεν υπαρχει απλουστερο.
  Ειδικα οταν μιλαμε για Χρημα και Τοκο !! ο τοκος τρεχει.... μιλας μιλας διαπραγματευεσαι συζητας αναλυεις τσακωνεσαι.. γυρανς πισω στο κομμα να ρωτησεις κλπ κλπ κλπ ο ΤΟΚΟΣ ΤΡΕΧΕΙ δεν περιμενει κανεναν ΠΟΤΕ !

  Αντε πες σε εναν Δανειστη τοκογλυφο... "φιλε να τα βρω με το σοι μου και στο χωριο με τους παππουδες, εσυ μη μου χωσεις τοκο για 6 μηνες κ εγω εδω ειμαι θα στα πληρωσω μολις συνεννοηθω !!!"
  Η χαρα του τοκογλυφου !!!........ και ΝΑΙ να σου πει... σε 6 μηνες η υπερημερια θα σε βαρεσει το κεφαλι εσενα και ολο σου το σοι, χωρις κουβεντα!!!
  ( και μην απατασθε, δεν τρεχει μονο ο ΤΟΚΟΣ.. τρεχουν και τα ΜΙΣΘΑ των χαρτογιακαδων και οι προσωπικες τους μπιζνες.. ΟΛΟΝΩΝ!!! )

  Αποτελεσμα?? ΕΕ ειναι ενωση.. ενωση κεντρου, ενωση οινοπαραγογων, ενωση καθαριστων, ενωση ομοφυλοφιλων, ενωση φιλων τσιπουρου κλπ κλπ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ !!!

  Η θα γινουμε ΜΙΑ ΧΩΡΑ ή θα κυνηγαμε την ουρα μας. Οποιος βλεπει αλλη λυση ειναι λαμογιο, ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ειτε all of the above και εχει δικη του αντζεντα ! ΤΕΛΟΣ.-

  ΠΠ

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/04/2011 20:41:03

   Εκτός ΕΕ για να σωθούμε

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Orestios 10/04/2011 20:47:29

    Θα διαλυθει το σημερινο σχημα. Αυτο προβλεπω.
    Δεν προκειτε ποτε να γινουμε ΜΙΑ ΧΩΡΑ.. οποτε η διαλυση ειναι αναποφεφκτη.

    ΠΠ

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/04/2011 12:45:30

  Να δωσω ενα παραδειγμα
  Διατι μπηκε η Σλοβενια πρωτη ( απο την πρωην Γιουγκοσλαβια) στην ΕΕ ??
  Διοτι ηταν ποιο κοντα σε Αυστρια και Ιταλια!!... βολευε τους χαρτογιακαδες και το εμποριο αλλα και ηθελαν την πολιτικη επιρροη πανω τους.
  Η Ελβετια δεν ειναι στην ΕΕ αλλα εχει υπογραψει Σενγκεν. Γιατι??
  Τυχαινει Η θεση της .. να ακουπαει σε Χωρες ΕΕ. Μονο με οσες την ακουμπανε εχει Σενγκεν!!! Γιατι η Ελβετια εχει ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ? Γιατι επηρεαζει τα δρωμενα ενω δειχνει ουδετερη? Αναγνωριζει οποια χωρα γουσταρει και αν δεν το κανει η χωρα προς ενταξη μενει απεξω.

  Εαν σημερα οι ΗΠΑ ηταν 50 χωρες νομιζετε θα γινοντουσαν ποτέ Κρατος??
  NOT EVER !

  ΠΠ

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/04/2011 13:04:40

   Η Σλοβενία πάντοτε είχε (ως Ομόσπονδο Γιουγκοσλαβικό κράτος) και έχει (ως ανεξάρτητο), άριστους οικονομικούς δείκτες και ευημερία των πολιτών της.
   Επί Τίτο, στην ενιαία Γιουγκοσλαβία, η ευημερία της και η οικονομική της νοικοκυρωσύνη δεν ήταν σε τίποτε κατώτερη των γειτονικών χωρών Αυστριας και Ιταλιας. Είναι χώρα που παράγει (και εξάγει), δεν ήταν ποτέ και δεν έγινε μπανανία του τριτογενούς τομέα τύπου Μπουζουκολάνδης.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Ο Θείος 10/04/2011 20:46:05

    Θείε, επί Τίτο υπήρχε ανισότητα μεταξύ των κρατιδίων. Η Σλοβενία ήταν η πιο πλούσια και είχε βιομηχανίες.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/04/2011 20:41:52

   Έγιναν Ομοσπονδία μετά από πόλεμο.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/04/2011 13:21:27

  Μπουζουκολανδης??? χαχχαααα μπορω να το δανειζομαι?? χαχαχα

  ΠΠ

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/04/2011 13:37:21

   It' s free for public use !

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Ο Θείος 10/04/2011 16:03:04

    Μπουζουκολάνδη: χώρα των Βαλκανίων με δυο πρωτεύουσες φυλές κατοίκων, τους παραέλληνες, και τους τσιφτετέλληνες.
    Χαρακτηρίζεται ως μπανανία, πλην όμως δεν παράγει ούτε καν μπανάνες.
    Είναι όμως η χώρα, όπου φύεται και ευδοκιμεί η φαιδρά πορτοκαλέα.
    Κυβερνάται εδώ και 50 χρόνια δημοκρατικότατα, από δυόμιση πολιτικές οικογένειες.

    • man8os avatar
     man8os @ Strange Attractor 10/04/2011 16:14:28

     70

    • Orestios avatar
     Orestios @ Strange Attractor 10/04/2011 20:46:46

     110 θα έλεγα

 5. Giannis_Analytis avatar
  Giannis_Analytis 10/04/2011 16:11:54

  To Euro den prokete na sothi me afto to Oikodomima pou exi. Gia pio logo ta "adinata" Notioeuropaika Krati na exoun to "skliro" Euro? Tourismos ke Agrotia malako Nomisma xriazonte. To mono Kratos pou sigoura simferi to Euro ine i Germania, giati apokti ena -gia ta dika tis dedomena- malako Nomisma.
  Etsi to 90% tis EU ine exo apo toi paixnidi.

  To "final Countdown" tou Euro exi idi arxisi...

  • man8os avatar
   man8os @ Giannis_Analytis 10/04/2011 16:16:33

   Swpa re analiti! Olous mas sumferei! Emeis pernoume fthna daneika pou den 8a ta eblepes pote me draxmoula, gia na ta kanoume ependuseis. Mono na eixame swsth hgesia kai 8a kaname 8aumata!

   • Giannis_Analytis avatar
    Giannis_Analytis @ man8os 10/04/2011 20:38:32

    Sosti Igesia? Prepi na pas PISO tou 1974! I Ellada apo to 1950 os to 1974 ixe anaptixi anamesa 4 ke 8 % to xrono! O Geros Karaman Alis
    arxise me tis kratikopiisis to 1974, o "megalos" Andreas tis sistimatikopiise me xrei ke efage ola ta kondilia tis EU. "Anaptixi" anamesa 1 ke 3 % apo 1980 os 2001. Etsi arxise i APOBIOMIXANOPIISI tis Ellados me megalous rithmous apo to 1980 kiolas. Sto Telos exnotothike i Agrotia. Tin Xaristiki Boli tin Edose to Euro meta to 2001!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Giannis_Analytis 10/04/2011 17:04:45

   Μαλακό νόμισμα. Από λάστιχο.
   Και τι πειράζει που δεν έχουμε πιά ούτε αγροτιά (χθές στη λαïκή είχα να διαλέξω ανάμεσα σε σκόρδα Αργεντινής και σκόρδα Αιγύπτου);
   Και δεν έχουμε ούτε μυαλό;
   Ε.Ο.Τ. (Έχουμε Όμως Τουρισμό).

   • Giannis_Analytis avatar
    Giannis_Analytis @ Ο Θείος 10/04/2011 20:40:18

    Me to malako Nomisma tha erthi ke i Agrotia ke o Tourismos. I Ellada exi texnita skliro nomisma. Enooite pos o Gpap ke i Karaman Alides tha prepi na figoun gia panta apo tin Exousia. Afto den to theloun Giafto "kratane" to Euro...

 6. East avatar
  East 10/04/2011 17:00:31

  Το εγχείρημα της ΕΕ απέτυχε, όπως απέτυχε και η ΕΣΣΔ και η Γιουγκοσλαβία.

  Διότι ήταν ομοσπονδίες εθνών-κρατών, και όχι εννιαίο κράτος, στηριγμένο σε κοινό πολιτισμό.

  Πέρα από αυτό, η κρίση στην Δύση οφείλεται στο ότι η Δύση δεν παράγει.

  Η Δύση έως τώρα, στηριζόμενη στην ισχύ της, ζούμε με τύπωμα νομίσματος και δάνειζε τον εαυτό της.

  Τώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

  Το κλείσιμο των συνόρων, οι αντιμεταναστευτκές πολιτικές, και η "πράσινη ανάπτυξη" ήταν η χαριστική βολή, διότι έτσι μειώθηκε δραστικά η παραγωγή.

  Η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει την κρίση αν αυξήσει δραστικά την παραγωγή, τους αυτοαπασχολούμενους, και αν αυξήσει δραστικά το εργατικό δυναμικό με εισαγωγή μεταναστών, και με κρατικοποιήσεις.

  Αν δεν τα κάνει αυτα, τότε έρχονται δραματικές μέρες για τους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι θα εξαθλιωθούν και θα γίνουν σκλάβοι.

  • Giannis_Analytis avatar
   Giannis_Analytis @ East 10/04/2011 20:46:24

   I EU den eklise ta sinora, antitheta ta anoixe oso ginotan. Oute pote ixe "antimetanasteftiki politiki". Antitheta olous tous Strawous mesa tous ewale.
   I "prasisni Anaptixi" ine apolita "texniti oikonomia". Den apodidi giati xriazete Epidomata (pou erxonte apo tous forologoumenous). I EU ide pos exi perasi to Top tis, ke prospathi me oikonomika texnasmata na xeperasi tin kampsi tis. Xorista apo afto i "prasini Anaptixi" mono tin Germania simferi pali: Afti kratan tin texnologia.

 7. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/04/2011 17:34:55

  Το πρόβλημα η Ευρώπη το έχει στο εσωτερικό της. Λέγεται μουσουλμανική βόμβα με επιδότηση. Μουσουλμάνες αράζουν στο σπίτι και γεννοβολούν.
  Τα Ευρωπαϊκά κράτη είναι αναγκασμένα να δώσουν επιδόματα, δις Ευρώ
  κάθε χρόνο. Το πρώτο είναι αυτό.
  Το δεύτερο λέγεται παρεμπόριο. Ο κος Σαμαράς αναίφερε ότι το 20% του παρεμπορίου της ΕΕ (δηλ 25 δις το χρόνο) είναι στην Ελλάδα. Στο σύνολό του δηλαδή είναι 125 δις Ευρώ το χρόνο.
  Τα δύο μαζί που ανέφερα συνολικά είναι 200 δις Έυρώ το χρόνο
  Η ΕΕ για να επιβιώσει πρέπει να νομοθετεί μόνη της. Χωρίς ΟΗΕ, ΜΚΟ και παράσιτα.

  • Giannis_Analytis avatar
   Giannis_Analytis @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/04/2011 20:51:46

   Mousoulamaniki Bomba: Poli sosto:
   Ena paradigma: Stin Germania to 2010 irthan kathara kapou 50.000 Tourki.
   (diladi kapii figan, kapii irthan ke to sinolo ine pos irthan 50.000)
   Apo aftous mono kapou 1200 doulepsan ke plirosan foro!

   Sinolika i Germania diatheti 25 DISEKATOMIRIA Euro to Xrono gia tous Allowapous (pou ine kata 90% tourki ke arawes)
   En singkrisi: 9 Disekatomiria itan oli i Epidotisi tis epistimiakis Ereunas se oli tin Germania!

 8. JOHN avatar
  JOHN 10/04/2011 20:36:26

  Το αρθρο νομιζω οτι κινειται στη σφαιρα της φαντασιας και των ευχολογιων και οχι στην ομη πραγματικοτητα!!!

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/04/2011 01:15:43

  Θα έπρεπε να το περιμένω... Αν αρέσει στον Θείο το άρθρο, εμένα θα μου βγάζει αλλεργίες.

  1. Ο εξευρωπαϊσμός δεν μου αρέσει και με όλο τον σεβασμό, δεν αρεσει σε πολλούς. Κάρτα πολίτη, μετανάστες, αφελληνισμός, πράσινη ανάπτυξη, Βαν Ρόμπας, εικαζόμενες συναινέσεις, φόρος άνθρακα, ΟΛΑ αυτά τα νεοταξικά που όλοι βρίζουν σαν Αμερικανιές, είναι Ευρωπαϊκή σαπίλα και καταπίεση. Η διείσδυση Ευρωπαϊκών νομοθεσιών (που κανείς μας ΔΕΝ ψήφισε) στην από προμελέτη αποχαυνωμένη Ελληνική νομοθεσία είναι φασισμός. Και μπορεί στους Ευρωπαίους να αρέσει ο φασισμός και ο Κεντρικός Σχεδιασμός (τους αρέσει στα κέρατα) αλλά εμένα δεν με ρώτησε κανείς και δεν μου αρέσει, και αμφιβάλω ότι είμαι ο μόνος.

  2. Δεν ξέρω εάν το θυμάται κανείς, αλλά έγινε ένα κραχ το 2008. Άσχετα του "τι φταίει" η Αμερική το αντιμετώπισε διαφορετικά από την Γερμανία -- με συγωρείτε, Ευρώπη. Οι μέν έρριξαν τρομακτική ρευστότητα για να αποφύγουν το 1929-30, οι δε την έρριξαν με καθυστέρηση ΜΟΝΟ για να εισπράξουν απαιτήσεις από τριτοκοσμικούς σαν και εμάς που μας είχαν λαδώσει για να αγοράζουμε τα σαπάκια τους και είχαν μοντάρει Ευρω-γερμανο-τράπεζες για να μας μάθουν να δανειζόμαστε για να πάμε διακοπές. Δεν θυμάμαι διακοποδάνεια πρίν το 1990!

  3. Το 2008, ο Αμερικάνος το πλήρωσε και το πληρώνει. Αν είχες 100, έχεις 70. Αν είχες σπίτι, ίσως δεν έχεις. Και έχεις και τον τύπο με τα μεγάλα αυτιά να ονειρεύεται σοσιαλισμό! Αλλά αλαχού ακμπαρ, πέφτει πάλι η δημοτικότητά του (που ανέβηκε α) με το κραχ του 08 και β) με την δολοφονία της τύπας στην Αριζόνα)

  4. Το F.A. ή μας δουλεύει ή προβοκάρει τους Αλαμανούς. ΔΕΝ υπάρχει Ευρώπη, και ενώ ο ψηφοφόρος στην Αλαμπάμα ψηφίζει για τους φόρους του, ο ψηφοφόρος στην Ελλάδα όχι μόνο δεν ψηφίζει, αλλά αποδέχεται σαν Κυβέρνηση γλείφτες του Μπαρόζο και του Βαν Ρόμπα, ασχέτων υπαλλήλων που δεν τους ξέρει ούτε η μαμά τους.

  5. Με τρομάζει πώς κανείς δεν αντιδράει. Μας ενοχλούν τα ίδια πράγματα και ή δεν βλέπουμε την πηγή τους, ή χαύουμε τους φανταστικούς κακούς, λες και η ανοχή θα μας εξασφαλίσει τον αυριανό μισθό. Μπότα και ευρωκρατία μας εξασφαλίζει.

  Το 1980, με όλα τα στραβά της, υπήρχε Ελλάδα, υπήρχε πρωτοβουλία, υπήρχε προοπτική, πενιχρή, στα μέτρα που αντέχαμε. Τώρα έχουμε ΧΑ που ανεβοκατεβαίνει ανάλογα πως ερμηνεύει τα φρύδια της Μέρκελ καιτ υφάκι του Σαρκοζί.

  • JOHN avatar
   JOHN @ archaeopteryx 11/04/2011 01:43:10

   Αντιδρανε φιλε μου.Γιατι νομιζεις οτι στις Ευρωεκλογες το 75% καθεται σπιτι του και δεν ενδοιαφερεται να ψηφισει?Δεν ειναι τυχαιο βεβαια.Οι περισοτεροι λαοι πολεμισαν εναντιον των Γερμανων στο παρελθον για την ελευθερια τους,και τωρα να τους ελθει απο τη πισω πορτα,δεν θα το δεχτουν τοσο ευκολα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ archaeopteryx 11/04/2011 14:13:20

   Άχ φίλε μου archaeopteryx, ούτε στους ίδιους Αμερικάνους δεν γίνεται να συμφωνήσει κανείς σήμερα!
   Ο καθένας θέλει ακόμα και τους δικούς του Αμερικάνους.
   Ιδού όμως και η Αμερικανίδα στρατηγός της Αεροπορίας Margaret Woodward, με χιλιάδες ώρες πτήσης, η οποία ασκεί την Γενική Διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη από τη βάση Ramstein.
   h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,755849,00.html
   Τελικά, άν είναι να "διαλέξω" άτομο από την Αμερική, του λόγου μου θα προτιμούσα αυτήν. Για την ηλικία μου, τη βρίσκω μιά χαρά. Βέβαια καλές οι νεότερες, όμως πάλι, η "παιδεραστία" δεν είναι θεάρεστη πράξη.
   "Κι άν είσαι και παπάς, με τη σειρά σου θέ να πάς", λέει ο σοφός λαός.

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/04/2011 14:22:45

  Η Maggie πιλοτάριζε το Air Force 1 επί Μπούς ΙΙ:
  h**p://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-66638-3.html
  Από το 2010 διοικεί τον 17ο Αεροπορικό Στόλο (Αφρικής) με έδρα το Ramstein:
  h**p://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-66638.html
  Εκπαιδεύτρια πιλότων:
  h**p://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-66638-5.html
  Μαγειρεύει και εξαιρετικά, ιδίως γαλοπούλα για την Ημέρα των Ευχαριστιών:
  h**p://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-66638-7.html
  Εντυπωσιακή έ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.