18/06/2010 22:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως μπορεί να περιοριστεί η ισχύς των οίκων αξιολόγησης ;

Άρθρο του Martin Hesse που δημοσιεύεται στη σημερινή Süddeutsche Zeitung

«Καλύτερα να σκέφτεται κανείς για τον εαυτό του παρά να αφήνει άλλους να το κάνουν»

«Οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές ήταν οι πρώτοι που έδωσαν στους οίκους αξιολόγησης την εξουσία, που τώρα καταγγέλλουν».

Όταν επιχειρήσεις, τράπεζες ή τράπεζες βρεθούν υπό πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καταγγέλλουν συχνά την επιρροή σκοτεινών δυνάμεων. Οι κερδοσκόποι οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της χρεωκοπίας, τα Hedgefonds χτυπούν το Ευρώ, λένε. Είναι γεγονός ότι οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης,  Standard & Poor’ s, Moody’ s και Fitch, έχουν μεγάλη επιρροή και έχουν οξύνει κάποιες φορές προβλήματα εξαιτίας των ολέθριων λαθών τους. Εάν, όμως, θέλει κανείς να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση, θα πρέπει να διερωτηθεί κατ’ αρχάς από πού αντλούν οι οίκοι αυτοί την ισχύ τους.

Είναι λογικό να δημιουργείται η εντύπωση μίας αυθαιρεσίας, όταν ο οίκος Moody’ s υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τέσσερις μονάδες ειδικά τώρα που έχει δοθεί οικονομική στήριξη στη χώρα από το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης. Τέτοιου είδους αποφάσεις είναι προβληματικές, επειδή οξύνουν τα προβλήματα των αξιολογούμενων. Όταν κράτη ή επιχειρήσεις λάβουν «κακή βαθμολογία», η χρηματοδότησή τους από τις αγορές κεφαλαίου γίνεται δυσκολότερη ή αδύνατη. Το σύστημα αξιολόγησης των οίκων αυτών οξύνει την κρίση.

Επειδή οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης είναι αμερικανικοί και κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά αξιολόγησης, εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γερμανίας και της Ε.Ε. θεωρούν ότι η απάντηση βρίσκεται στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Όσο επιθυμητός και αν θα ήταν περισσότερος ανταγωνισμός, ένας ακόμη ανταγωνιστής δεν θα άλλαζε και πολλά. Μέχρι στιγμής κανείς δεν κατέθεσε μία σοβαρή πρόταση σχετικά με το ποιός θα αναλάμβανε τη διοίκηση ενός τέτοιου οίκου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βρισκόταν σε μία κατάσταση σύγκρουσης καθηκόντων, εάν αξιολογούσε αξιόγραφα, που η ίδια δέχεται ως εγγύηση. Είναι προφανές ότι για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να υπάρχει ανεξάρτητη αξιολόγηση και απόφαση επί της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι για να περιορίσει κανείς την εξουσία των οίκων αξιολόγησης. Οι επενδυτές θα πρέπει να δουν τις αξιολογήσεις των παραπάνω μεγάλων οίκων ως αυτό που πραγματικά είναι: δηλαδή ως απόψεις και τίποτα περισσότερο. Κάποιες εξ αυτών έχουν βάση, μερικές φορές οι αξιολογητές πέφτουν τρομαχτικά έξω στις εκτιμήσεις τους. Ίσως να είναι εφικτή η βελτίωση της ποιότητας των αξιολογήσεων, εάν υπάρξει αυστηρότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης.

Πέραν αυτού, θα πρέπει να αμβλυνθούν οι συγκρούσεις συμφερόντων στο εσωτερικό των ίδιων των οίκων, οι οποίοι εισπράττουν χρήματα από τους πελάτες τους, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα αξιολογήσεις αυτών. Ακόμη και βαθμολογίες που είναι «καθαρές» δεν θα πρέπει να υπερτιμώνται από τους επενδυτές. Η ισχύς των οίκων αξιολόγησης είναι αυτή που είναι σήμερα, επειδή η ισχύς αυτή «χορηγήθηκε» από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Ακόμη και η ίδια η ΕΚΤ εξαρτούσε μέχρι πρότινος το εάν θα δέχεται τίτλους ως εγγύηση από τη σχετική κρίση των οίκων αξιολόγησης.

Η επιρροή των οίκων αξιολόγησης μπορεί να περιοριστεί, εάν πολλοί επενδυτές σχηματίζουν ιδία άποψη για κράτη και επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, χρήμα και ενέργεια. Αυτό δεν είναι, όμως, το καθήκον τους; Όποιος παίρνει στα σοβαρά τα καθήκοντά του, χρειάζεται τους οίκους αξιολόγησης μόνο ως παροχείς μίας συμπληρωματικής εκτίμησης, αλλά όχι ως αποδιοπομπαίους τράγους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. axbax avatar
  axbax 18/06/2010 23:34:12

  Προς τον κ. Υπουργό
  Οικονομικών
  Θέμα: «Διαμεσολάβηση δικηγορικών γραφείων για τη δανειακή σύμβαση Ελλάδας – Κρατών Ευρωζώνης »

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων στις 7.5.2010, ο κ. Υπουργός Οικονομικών μίλησε για τη διαμεσολάβηση δικηγορικών γραφείων προκειμένου να οριστικοποιηθούν συμφωνίες χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου από χώρες-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο του μνημονίου που συνυπέγραψαν κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
  Κατόπιν τούτου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Ποια δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβαν αυτό το διαμεσολαβητικό ρόλο για την οριστικοποίηση δανειακών συμβάσεων;
  • Ποια συμβαλλόμενα μέρη εκπροσώπησε κάθε ένα από τα παραπάνω δικηγορικά γραφεία;
  • Με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν;
  • Ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος αυτών των δικηγορικών γραφείων;
  • Συνεχίζουν τα εν λόγω δικηγορικά γραφεία να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα συμβαλλόμενα μέρη;
  • Ποια αμοιβή κατέβαλε η χώρα μας για την παροχή των εν λόγω δικηγορικών υπηρεσιών;»
  Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/06/2010 01:02:05

  μα θα ήθελα πολύ να δω επενδυτές να αναλύσουν το rating της Titlos PLC, SPV. H Süddeutsche Zeitung ωστόσο, μια χαρά τα λέει. Είναι υποκρισία, υστερία, και αρλουμπολογία να επιρρίπτεις ευθύνες στον αγγελιοφόρο που σου λέει την άποψή του, αφού σου λέει στο κείμενο που σου δίνει ότι η άποψή του είναι απλά άποψη και κάνε τα κουμάντα σου και ευθύνη ουδεμία έχουμε.

  Έψαξα να βρω κείμενο τέτοια βαθμολογία για να δεί όποιος θέλει τα discalimers και το κείμενο, αλλά δεν με αφήνουν να μπω, πρέπει να είμαι μέλος που πληρώνει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.