#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως η μαύρη οικονομία γίνεται κατάλευκηΤα πράγματα είναι απλά. Όποιος θέλει, συνήθως τα καταφέρνει κιόλας.

Όταν τόλμησα να γράψω πως η φοροδιαφυγή δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε, υπήρξαν πολλά σχόλια που με πέρασαν «γενεές δεκατέσσερις». Ας υποθέσουμε ότι προσχωρώ στην άποψη των φίλων που με έψεξαν. Η φοροδιαφυγή λοιπόν είναι τεράστια και η μαύρη οικονομία ένα μέγεθος τόσο κρίσιμο, που αν «συλληφθεί» η χώρα πλέον θα έχει βγει από την δίνη της κρίσης εντός της οποίας έχει βυθιστεί.

Το επόμενο ερώτημα είναι «μπορεί να συλληφθεί αυτή η τεράστια μαύρη οικονομία»;

Όλοι λέμε πως είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο. Άλλωστε και οι άλλες ισχυρές οικονομικά χώρες, δεν έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν την παραοικονομία τους. Ας αναρωτηθούμε όμως: μήπως αυτές οι χώρες δεν επιθυμούν πραγματικά να εξαφανίσουν τελείως την «μαύρη» οικονομία, καθώς αυτή εκτός από μάστιγα, μπορεί όταν είναι ελεγχόμενη να προσφέρει και θετικές υπηρεσίες στην «λευκή» οικονομία και γενικότερα στην κοινωνία; Εμείς από την άλλη, που συμφωνήσαμε πως θεωρούμε κρισιμότατο το μέγεθος της παραοικονομίας στην χώρα μας και ζωτικής σημασίας την σύλληψή της, μήπως θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση αυτή;

Υπάρχει ένας απλός τρόπος, με τον οποίο το μεγαλύτερο κομμάτι της «μαύρης» οικονομίας μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα κατάλευκη! Ο τρόπος αυτός λέγεται κάρτα συναλλαγών ή αλλιώς, θεσμοθέτηση διενέργειας ΟΛΩΝ των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Δηλαδή, δεν κουβαλάει κανείς πάνω του ούτε ευρώ μετρητά, ενώ όσα χρήματα έχει προς ξόδεμα, τα έχει τοποθετήσει σε λογαριασμό τραπέζης συνδεδεμένο με πλαστική κάρτα πληρωμών. Κάθε λιανοπωλητής ή έμπορος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει αντίστοιχο τερματικό μηχάνημα, ώστε να μπορεί να πληρωθεί το είδος ή την υπηρεσία που προσφέρει μέσω αυτών των καρτών. Αυτομάτως δε, το ΦΠΑ πιστώνεται στο ταμείο του κράτους.

Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό εδώ πέρα. Προτείνουμε κάτι που έχει δοκιμασθεί και δουλέψει καλά στις περισσότερες χώρες του πολιτισμένου κόσμου. Το χρήμα όλο και περισσότερο γίνεται πλαστικό, εικονικό και (κυρίως) εμφανές στις τράπεζες, την εφορία και το κράτος. Γνωρίζοντας ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός την μεγάλη μάζα των συναλλαγών και το κύριο ρεύμα της πορείας του χρήματος, μπορεί να φορολογήσει εισόδημα ή έστω πραγματικά έξοδα και όχι φανταστικά τεκμήρια, καθιστώντας αυτομάτως την άμεση φορολογία δικαιότερη και αποτελεσματικότερη. Συγχρόνως, η έμμεση φορολογία πραγματοποιείται στην πηγή, επιτρέποντας την είσπραξη μεγαλύτερου ποσού έμμεσων φόρων, με άμεση συνέπεια την μείωση του ποσοστού του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων.

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το … πήδημα. Ελπίζω να ακούσω κριτική και σχόλια που να ξεπερνούν το επίπεδο του φόβου του «μεγάλου αδερφού» που θα παρακολουθεί τις κινήσεις μας μέσω των εωσφορικών καρτών με το μισητό νούμερο 666 τυπωμένο πάνω τους ή χειρότερα, «χτυπημένο» με τατουάζ στο εσωτερικό των βραχιόνων μας! Σας το λέω καθαρά: η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, που αν θέλει ο «μεγάλος αδερφός» να παρακολουθήσει τις κινήσεις μας, το τελευταίο που χρειάζεται είναι οι πλαστικές κάρτες πληρωμής των συναλλαγών μας!

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 30/07/2013 09:18:16

  Ἀγαπητέ akenaton καλημέρα.Νομίζω ὅτι δέν εἶναι μόνο τό θέμα τῆς παρακολούθησης τῶν πολιτῶν ἀπό τό Μεγάλο Ἀδελφό ὅπως λές,ἤ τοῦ χαράγματος τοῦ 666 ἐπάνω μας,ἤ σέ ἐμφυτευμένο στό σῶμα μας μικροτσίπ.
  Τό πραγματικό χρῆμα,τό ἔχεις στά χέρια σου,τό φυλᾶς,τό διακινεῖς,τό τοποθετεῖς ἐσύ ὅπου,ὅπως καί ὅποτε θέλεις.Μέ τό πλαστικό,μήπως δέν εἶναι τό θέμα τοῦ ἐλέγχου πού θά δυσκολέψει τούς ἀνθρώπους,ἀλλά τῆς διακίνησης-χρησιμοποίησής του; Καί,ἀκόμη,μήπως εἶναι πιό εὔκολη ἡ κατάσχεση ἀπό τό Κράτος,ποσῶν ἔκ τῶν καταθέσεων,κατά τό δοκοῦν; Ποιός καί τί μᾶς ἐξασφαλίζει σ' αὐτό τό θέμα;
  Τέλος,μήπως ἐξαιτίας τῆς πληθώρας διακίνησης τοῦ πλαστικοῦ-εἰκονικοῦ χρήματος δέν ξεκίνησε ἡ παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση;...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος 31/07/2013 00:43:02

   Φίλτατε Κυθήριε:
   1. Δεν πιστεύω πως όλοι μας είμαστε μικρούληδες Σκρουτζ Μακ Ντακ που θέλουμε να "θωπεύουμε", να κοιτάμε και να αγγίζουμε συνεχώς τα χαρτονομίσματα με τα οποία συναλασσόμεθα τοις μετρητοίς!
   2. Η κατάσχεση εφόσον τοποθετείς τα χρήματα στην τράπεζα, είναι ακριβώς ίδια υπόθεση. Εφόσον τα καταχωνιάζεις στο σεντούκι ή τα θάβεις στην αυλή παίρνεις και το ρίσκο να στα "φάει" λάχανο κάποιος κλέφτης. Την έπαθε γείτονας που είχε εντοιχίσει στο υπόγειο του μαγαζιού του καμιά εκατοσταριά χιλιάδες ευρουλάκια με την έναρξη της κρίσης και έκανε άθελά του ευτυχισμένο κάποιον τυχαίο "ποντικό" που του τα βούτηξε. Ακόμη κλαίει ο κακομοίρης ....
   3. Όχι δεν έχει σχέση με την παγκόσμια κρίση το πλαστικό χρεωστικό χρήμα!

 2. papadopoulos ilias avatar
  papadopoulos ilias 30/07/2013 09:20:49

  Καταπληκτική ιδέα!!!να δω τους εμπόρους ναρκωτικών να πουλάνε με κάρτα!!το ίδιο και οι μαστρωποί και τα τσιγάρα και τα cd .Πω πω!! δεν παίζεσαι μεγάλε!!!
  Είδες τι ωραία σου περνάνε τον ολοκληρωτικό έλεγχο?Οταν τα διαβάζαμε στο "1984" έλεγες οτι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά γιατί είμαστε "έξυπνοι" και έχουμε δει τα αποτελέσματα.Τώρα βάζουμε μόνοι μας το κεφάλη στον ντορβά,για το καλό μας βεβαίως -βεβαίως..

  • akenaton avatar
   akenaton @ papadopoulos ilias 31/07/2013 00:36:05

   Είστε ο Εμίρης του Πλακασπάν;

 3. dioklis avatar
  dioklis 30/07/2013 09:22:20

  Πλαστικό χρήμα σημαίνει και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα .Η φοροδιαφυγή καταπολεμάται με μείωση φόρων , φορολογικό σύστημα έσοδα έξοδα και όχι οριζόντια μέτρα .

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 30/07/2013 09:32:54

  Καλημέρα Ακένατον,
  Ενα από τα χαρακτηριστικά του Δράματος της χώρας μας είναι αντίσταση ενάντια στο Αυτονόητο - το αυτονόητο σε σχέση με το χρόνο, την τεχνογνωσία - και η υπεράσπιση του Πτώματος.
  Έτσι η Σήψη γίνεται τοτέμ!

  Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι η παραοικονομία ως διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο. Ο χαμηλός βαθμός παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα και ο υδροκεφαλισμός του Δημοσίου έφεραν τη χώρα εδώ που είναι. Η φοροδιαφυγή είναι μέρος αυτής της "συνουσίας" Ιδιωτικού και Δημοσίου.
  Η εφαρμογή της τεχνολογίας και απρόσωπη λειτουργία των Μηχανισμών του Κράτους αποτελεί τον κύριο πολέμιο του πελατειακού Κράτους. Τα περί "Μεγάλου Αδελφού" είναι λόγια της χασομέριας.

 5. anonymous avatar
  anonymous 30/07/2013 09:37:48

  Κατ αρχάς το παραμύθι της φοροδιαφυγής πρέπει να σταματήσει. Ο φόρος εισοδήματος είναι 5 δις δηλ. το 10% των εσόδων του κράτους.
  Κατά δεύτερον το κράτος έχει καταστρέψει τους πολίτες. Αν υπήρχε φοροδιαφυγή θα υπήρχαν χρήματα. Που είναι τα χρήματα; Γιατί στην αγορά δεν κινείται τίποτε. Ούτε το ρεύμα δε έχουν να πληρώσουν.

 6. αρχιμηδης4 avatar
  αρχιμηδης4 30/07/2013 09:39:02

  Aγαπητέ Ακενατών,
  Οταν μια απλή λύση που είναι φως φανάρι οτι λύνει το πρόβλημα, αλλα ποτέ και πουθενά δεν εφαρμόζεται, κάποιον λάκκο έχει η φάβα.
  Αν εφαρμοστεί όπως λες, πρώτον θα κλείσουν οι τράπεζες, διότι με τον νόμο της τρόικας που προωθείται, όταν χρωστας θα στα παίρνουν αυτομάτως απ' το λογαριασμό τραπέζης. Κι αν δεν χρωστας, αλλα προτιμάς την παραοικονομία, απλά τα "χοντρά" δεν θα τα βάζεις στον "πλαστικό" λογαριασμό τραπέζης διότι αυτά διακινούνται χέρι με χέρι. Σημειωτέον όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν απο 30-55% μαύρη οικονομία, αλλα δεν εφαρμόζουν το γνωστό αυτό σύστημα...

  • akenaton avatar
   akenaton @ αρχιμηδης4 31/07/2013 00:32:30

   Εαν όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν 30-55% μαύρη οικονομία, τότε γιατί εμείς κλαίμε κι οδυρώμεθα για την δική μας, που "μελέτες" λένε πως είναι οριακά μικρότερη; Πολλοί (ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ) στηρίζουν όλες τους τις ελπίδες για χρηματοδότηση έστω μερικώς του "μαγικού" τους προγράμματος ακριβώς στην σύλληψη αυτής της μαύρης οικονομίας !!!

 7. Decodex avatar
  Decodex 30/07/2013 09:40:32

  Στη Σουηδια μονο το 3% των συναλλαγων γινεται με τυπωμενο χρημα αλλα συνεχιζουν να εχουν φοροαποφυγη και φοροδιαφυγη (οχι οσο εδω φυσικα)...στην Ευρωζωνη φτασαμε στο 9% τις συναλλαγες με τυπωμενα. Τα υπολοιπα ειναι συναλλαγες με πλαστικο χρημα που θελοντας και μη θα αντικαταστησει σε τεραστιο ποσοστο τα τυπωμενα.
  Παρ´ολα αυτα η φοροδιαφυγη των μεγαλων επιχειρησεων δεν αγγιζεται ιδιαιτερα με αυτες τις τακτικες...εκει ειναι τα πολλα φραγκα. Συνηθως χρησιμοποιουν διακρατικα εταιρικα σχηματα σε συνδυασμο με φορολογικους παραδεισους. Βλεπε ενδοομιλικες τριγωνικες συναλλαγες...και οχι μονο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Decodex 31/07/2013 00:29:06

   Μιλάτε για φοροδιαφυγή μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών που δεν αντιμετωπίζεται έτσι φυσικά. Υπάρχουν κι εκεί τρόποι αντιμετώπισης και τα κράτη που θέλουν την επιβάλλουν στον βαθμό που επιθυμούν. Είπαμε, η μαύρη οικονομία δεν συμφέρει κανέναν να μηδενιστεί εντελώς. Και ο νοών νοείτο....

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Decodex 01/08/2013 01:30:28

   Η φοροδιαφυγή και η φοροαπαλλαγή είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες στη δημοσιονομική θεωριά.
   Οι εταιρίες που επενδύουν τα κέρδη τους αφαιρούν λογιστικά το επενδυούμενο ποσό από το φορολογητέο κέρδος. Έτσι μπορούν να το μηδενίσουν και να μην πληρώσουν φόρο. Όμως, επενδύοντας πληρώνουν ΦΠΑ και δημιουργούν νέο φορολογητέο προϊόν. Ετσι επιτυγχάνεται ανάπτυξη, αύξηση του ΑΕΠ και αύξηση των εισρροών στα ταμεία του Κράτους.
   Η φοροαπαλλαγή αποβλέπει στη συσώρρευση κεφαλαίου για επένδυση.
   Ταυτόχρονα δίνει στον επιχειρηματία κίνητρο, αλλά ελεγχόμενο.
   Π.χ. στην Σκανδιναβία μπορείς να γλεντήσεις με μία πόρνη και να τα βάλεις στα έξοδα δημοσίων σχέσεων.
   Για την ομαλή δημοσιονομική λειτουργία του συστήματος είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται οι συναλλαγές.

 8. Mpaaa avatar
  Mpaaa 30/07/2013 09:48:54

  Πλαστικο χρημα - ετσι οπως επριγραφεται στο αρθρο- σημαινει την υστατη δουλεια απεναντι στην εξουσια , χωρις κανενα περιθωρειο αντιδρασης .

 9. Greg avatar
  Greg 30/07/2013 10:19:18

  Το πρόβλημα της οικονομίας είναι η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση με την ε3πιβολή της φοροκρατούμενης στουρναροκρατίας.

 10. SERT avatar
  SERT 30/07/2013 10:55:36

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ..............ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ....

 11. Δ.Π. avatar
  Δ.Π. 30/07/2013 11:29:45

  Τέτοια μέτρα αφορούν υγιείς οικονομίες και δεν είναι τίποτε άλλο από μέτρα πρόληψης και εκσυγχρονισμού που ενσωματώνονται σταδιακά στις οικονομίες και τις κοινωνίες, για να τις βοηθήσουν. Σε κατεστραμμένες οικονομίες, όπως είναι η δική μας, δεν έχουν καμμία τύχη. Όταν έχεις μία κυβέρνηση που κάθε νέο εισπρακτικό μέτρο προσπαθεί να το παρουσιάσει ως bonus ενός υπάρχοντος, όταν ουδείς επαγγελματίας ή ιδιώτης γνωρίζει τι του ξημερώνει αύριο, όταν το κράτος αιωρείται στο χείλος της αβύσσου πιασμένο από τα -λιγοστά πια- μαλλιά των συνεπών φορολογουμένων και απειλεί να κατάσχει χρήματα σε λογαριασμούς όποτε κάποιος ΔΕΝ ΕΧΕΙ να τα ακουμπίσει στην εφορία, όταν το πάρτυ της Μυκόνου ωχριά μπροστά σε αυτό της φοροδιαφυγής των μεγάλων και "ανέγγιχτων", όταν η αποδεδειγμένη φοροαδυναμία επεκτείνεται, όταν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες είναι αυτοί που είναι, τότε κάθε συζήτηση για κάρτες, πλαστικό χρήμα, τράπεζες και λογαριασμούς είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Όχι μόνο επειδή δεν είναι εφαρμόσιμη, αλλά επειδή σε αυτή την οικονομία, θα οδηγήσει μαθηματικά σε αντίθετα αποτελέσματα. Επιπλέον αυτών, εγώ αρνούμαι να εμπιστευτώ τα χρήματα που με κόπο βγάζω, στους λύκους. Νομίζω και πολλοί άλλοι.

 12. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 30/07/2013 11:35:19

  H παραοικονοία είναι σημαντικά μικρότερη απόση νομιζουν μερικοι.

  Η συζήτηση περί παραοικονομιας το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί ανεδαφικές προσδοκίες όσον αφορά την φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων. Η σκέψη ότι διακινούνται στην Ελλάδα αμύθητα ποσά μαύρου χρήματος που το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε έναν αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό προκειμένου να τα συλλέξουμε, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με το πιο τέλειο φορολογικόσύστημα αποκλείεται να μαζευτούν περισσότερα χρήματα απότι το 2008 ενώ έχουμε 1 εκατομμύριο περισσότερους ανέργους σε σύγκριση με τότε.

  Στην Ελλάδα του 2013 οι επιτυχώς φοροδιαφεύγοντες είναι ελάχιστοι υπο την έννοια ότι το κράτος έχει εφεύρει ένα σωρό τρόπους να ζητά εκβιαστικά χρήματα που καλύπτουν με το παραπάνω την όποια φοροδιαφυγή. Χαράτσια, έμμεσοι φόροι, τεκμήρια...

  Τα ελάχιστα χρήματα που πιθανόν διαφεύγουν του συστήματος, αν τα έπιαναν κι αυτά περισσότερη ζημιά θα έκαναν. Θα στέγνωνε τόσο η αγορά που θα κατέρρεαν τα πάντα. Η παραοικονομία έχει θετική λειτουργία όταν η κανονική οικονομία αποτυγχάνει να δώσει προοπτική.

  Όσο για το πλαστικό χρήμα, ναι είναι δυνατόν να γίνει. Θα ήταν και ωραίο θέμα για μελλοντολογική ταινία τρόμου και αντίδρασης στην τυραννία: μία απόλυτα ελεγχόμενη κι "ενάρετη" κοινωνία όπου καποιοι "κακοί" θα κατέφευγαν στον αντιπραγματισμό και την "αντικοινωνική δράση".

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Γιώργος Αχαιός 01/08/2013 01:18:15

   Ρε τι εμονές με το φάντασμα του Μεγάλου Αδελφού.
   Λες και ο έλεγχος των κοινωνιών δεν υπήρξε αμέσως με την θέσπιση των πρώτων οργανωμένων κοινωνιών.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Μανιάτης 01/08/2013 14:13:58

    Ο έλεγχος υπήρχε πάντα όπως και η αντίδραση σαυτόν.

    Εγώ απλά περιέγραψα την μορφή που θα έπαιρνε η αντίδραση σε έναν πιθανο "καρτοέλεγχο" των πάντων.

 13. Hawk avatar
  Hawk 30/07/2013 11:45:10

  Και οι offshore κύριε? Γιατί πρέπει να υπάρχουν offshore εταιρείες? Και οι τράπεζες - πλυντήρια που ζουν και βασιλεύουν και διακινούν το μαύρο χρήμα και το παραδίδουν ολόλευκο όταν και όπου πρέπει?

 14. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 30/07/2013 11:46:47

  Παρα πολυ σωστα,επιτελους διαβαζουμε λυσεις εφικτες και οχι ευχολογια.
  Αυτος ειναι ο μονος τροπος για να ελεγχει το κρατος την καταναλωση και την φορολογικη αποδοση.
  Ας ξεπερασουμε επιτελους τα δικεφαλα τερατα,τους τριψηφιους αριθμους και τα διαβολικα τσιπαρισματα.

  • George avatar
   George @ Μεγαλες στιγμες 30/07/2013 16:28:24

   Αν δεν υπάρχει ένας τύπος με κέρατα και ουρά δεν κερδίζεις τίποτα με αυτά που λες. Αν όμως υπάρχει, χάνεις! :-)

 15. Nτ.Κ. avatar
  Nτ.Κ. 30/07/2013 12:23:08

  Όλα τα πειράματα πάνω μας θα τα κάνουν.....

  • Zame avatar
   Zame @ Nτ.Κ. 30/07/2013 12:31:05

   ..και μαλιστα χωρις αμοιβη ???
   ..οι τζαμπατζιδες.

 16. George avatar
  George 30/07/2013 12:23:23

  Πλαστικό χρήμα (χρεωστικές) και πληρωμές μέσω τραπεζών, με αντικίνητρα όπως αυξημένοι συντελεστές φόρων αλλά και κίνητρα όπως μειωμένοι για όσους στο τέλος της χρονιάς έχουν ένα 90% των αποδοχών τους να έχει κινηθεί/κατατεθεί στο τραπεζικό σύστημα θα μείωνε τη φοροδιαφυγή. Θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και πληρωμές μέσω κινητού (που θα άνοιγε το πεδίο και για διαφήμισεις, location based servicers κτλ) για να δοθεί μιά ώθηση σε καινούργιες εφαρμογές mobile, made in Greece. Αυτόματη απόδοση ΦΠΑ μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τις συναλλαγές με τους καταναλωτές θα απλοποιούσε και εκεί τα πράγματα. Όμως Acenaton όπως λέει και η χθεσινή έκθεση: ούτε θέλουν, ούτε μπορούν.....

 17. Nik avatar
  Nik 30/07/2013 13:13:34

  Οχι όλες οι προηγμένες οικονομίες. Μερικές μόνο επιβάλλουν αναφορά για συναλλαγές σε μετρητό πάνω από κάποιο όριο.

  Το χρήμα δεν μπορεί να καταργηθεί διοτι ως μέσον συναλλαγής είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά. Κατάργηση μετρητών σημαίνει αλλαγή του νομισματικού συστήματος.

  Αν θέλετε να εξαφανιστεί ένα μεγάλο ποσοστό της παραοικονομίας καταργείστε το ΦΠΑ και έμμεσους φόρους. Ο λόγος που δεν δίνονται αποδείξεις είναι η αποφυγή του 23 τοις εκατό του ΦΠΑ.

  Οπως και να ονομάσουμε έναν φόρο η πληρωμή του γίνεται από το εισόδημα, εκτός και αν ο σκοπός είναι η εξαφάνιση του ιδιωτικού κεφαλαίου και η φορολογία πέραν των ορίων του εισοδήματος. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στην καταγραφή του εισοδήματος και ας αφήσουμε τα υπόλοια "οικονομοτεχνικά" κόλπα στυλ χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τρίχες. Και ότι περισσέψει από την φορολογία το αφήνουμε ήσυχο, διότι ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ότι κάτι του ανήκει, αυτό που λέμε "defensible income" και είναι σημαντικότατο.

 18. Nik avatar
  Nik 30/07/2013 13:20:18

  Hawk, οι εταιρείες offshore υπάρχουν ακριβώς διότι δεν υπάρχει φραγμός στην αρπαγή του "defensible income", αυτού που μένει μετά την φορολογία. Μακάρι να είχαν βάλει σε offshore βανκινγ τα λεφτά τους όσοι "επένδυσαν" στις ασφαλιστικές του Ψωμιάδη και τώρα ψάχνονται ενώ το κράτος-εγγυητής κάνει την πάπια.

  Οι φοροκλέφτες πάντα θα βρίσκουν τρόπο να κλέβουν, οι υπόλοιποι που είναι και η πλειονότητα των πελατών των offshore, απλά προσατεύουν ότι τους έχει περισσέψει μετά τους φόρους. Είναι δικαίωμα το καθενός να διατηρεί ότι του μένει μετά την φορολογία και να το κάνει ότι θέλει.

 19. Slevin avatar
  Slevin 30/07/2013 14:05:05

  Ακόμα ένα κατευθυνόμενο άρθρο για την δημιουργία κλίματος υπέρ της ηλεκτρονικής σκλαβιάς.. αφού έκαναν τον κόσμο πολύ μεθοδικά να συνηθίσει τις κάμερες (μέσω κινητών, facebook κτλ) και υπό καθεστώς τεχνητού φόβου να δέχεται την παραβίαση των ατομικών του ελευθεριών στην υποψία μιας φανταστικής απειλής (ανάλογα με την περίσταση:τρομοκρατία, φοροδιαφυγή στην προκειμένη περίπτωση..) .. προ των πυλών βρίσκονται τα barcodes για να ελέγχουν την "κίνηση" των οχημάτων και άρα την κίνηση των ιδιοκτητών τους και παράλληλα ετοιμάζουν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες για να δώσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλους τους πολίτες.. το τονίζω υποχρεωτικά.. το ίδιο κλίμα καλλιεργούν και για τις κάρτες συναλλαγών.. και όποιος δεν την πάρει προφανώς τον αποβάλει το σύστημα τους καθώς τον θεωρεί απειλή (τρομοκράτη, φοροφυγά και ότι άλλο μπορέσουν να σε πείσουν ότι είσαι) και δεν θα μπορείς να κάνεις καμία συνδιαλλαγή εντός του συστήματος της ηλεκτρονικής-τυραννικής διακυβέρνησης που ετοιμάζουν.. ο καιρός που θα στηθούν τα ανθρώπινα check point πλησιάζει καλπάζοντας..το επόμενο πρόσχημα είναι ότι οι ταυτότητες χάνονται ή πλαστογραφούνται άρα πρέπει να γίνει υποδόρια εμφύτευση του RFID chip στο χέρι ή το μέτωπο ( θυμίζω ότι η αποδοχή του χαράγματος για όσους πιστεύουν σημαίνει αιώνια κόλαση χωρίς καν κρίση).. Δυστυχώς αυτό που ζούμε σήμερα είναι μόνο η αρχή μπροστά σε αυτό που ετοιμάζουν.. ας πάρει ο καθένας τις αποφάσεις του όσο είναι καιρός..

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Slevin 31/07/2013 01:44:31

   Συμφωνώ με όλα όσα λέτε. Θυμηθείτε μόνο ότι υπάρχει κόσμος που επικρότησε το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και πείστηκε με μεγάλη ευκολία ότι ο αποταμιευτής είναι επενδυτής. Είναι πολύ εύκολο ο ίδιος κόσμος να πειστεί ότι το πλαστικό χρήμα θα λύσει τα προβλήματα της παραοικονομίας κι ότι αξίζει να χάσει κάθε ίχνος ελευθερίας φτάνει να περιοριστεί η ελευθερία των «κακών». Του διαφεύγει ότι «κακός» μπορεί να είναι κάθε φορά κι άλλος. Δεν του περνάει από το μυαλό ότι μπορεί, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένους λόγους, ο «κακός» να είναι αυτός.

   Ο λόγος είναι ότι ο κόσμος αυτός δυσκολεύεται να σκεφτεί συνδυαστικά και, κυρίως, στερείται φαντασίας. Στην προκειμένη περίπτωση, έχοντας ζήσει σε καθεστώς σχετικής ελευθερίας, ιδιωτικότητας και δικαιωμάτων, δυσκολεύεται να φανταστεί τι σημαίνει στην πράξη ο έλεγχος όλων σου των κινήσεων και, ακόμα χειρότερα, ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες για σένα τον ίδιο από τον έλεγχο αυτό. Ακόμα και η επίγνωση που έχει ότι το Διαδίκτυο χτίζει τα προφίλ των χρηστών είναι κάπως «αφηρημένη». Το Διαδίκτυο είναι άμορφο κι απρόσωπο και, επιπλέον, δεν του έχει τύχει ακόμα να λογοδοτήσει για το πώς το χρησιμοποίησε. Κι επειδή πάσχει από έλλειψη φαντασίας, δεν του περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να κληθεί στο μέλλον να λογοδοτήσει και μάλιστα για λόγους που ο ίδιος όχι μόνο δεν θεωρεί επικίνδυνους αλλά έχει μάθει να τους εντάσσει στα πλαίσια της άσκησης των νόμιμων και ακίνδυνων ελευθεριών του.

   Λόγω έλλειψης φαντασίας, δυσκολεύεται ακόμα να δει λίγα χρόνια μπροστά και να οραματιστεί μια μελλοντική σκηνή με πρωταγωνιστές, ας πούμε, έναν πολίτη και τον υπάλληλο ενός μελλοντικού ασφαλιστικού ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας (άλλο ένα σενάριο που πολλοί δυσκολεύονται να φανταστούν - ακόμα κι οι θερμοί υποστηρικτές του απόντος κράτους) και το οποίο δια νόμου θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών/καταθετών. Ο υπάλληλος αυτός, λοιπόν, φυλλομετρά την κίνηση λογαριασμού του ελεύθερου πολίτη που εμπιστεύτηκε το σύστημα και συνέπλευσε με τις επιταγές του.

   «Λυπάμαι», λέει ο υπάλληλος. «Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας εγκρίνω έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το καρδιακό σας νόσημα. Εδώ βλέπω ότι τα τελευταία 8,5 χρόνια ξοδέψατε 584,87 (βάλτε ό,τι νόμισμα θέλετε) για αγορά χοιρινού κρέατος. Δεν γνωρίζατε ότι τα κορεσμένα λιπαρά φράσσουν τις αρτηρίες; Γιατί δεν τρώγατε κοτόπουλο; Δεν σας άρεσε; Και λοιπόν; Και τώρα τι ζητάτε; Να πληρώσει τα καπρίτσια σας ο υπεύθυνος και υγιής φορολογούμενος που όλη του τη ζωή είχε ισορροπημένη διατροφή; Όχι, αγαπητέ μου, αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στις εισφορές των ευσυνείδητων ασφαλισμένων. Καλή σας μέρα και καλή τύχη», θα του ευχηθεί όσο του δείχνει την πόρτα.

   Και υπάρχουν κι άλλα σενάρια, πολλά σενάρια, αλλά νομίζω ότι αυτό από μόνο του αρκεί. Φτάνει να έχεις λίγη φαντασία και να μην θεωρείς ότι το παρόν δεν είναι άκρως δηλωτικό για ό,τι αναμένεται να συμβεί στο μέλλον.

 20. leak avatar
  leak 30/07/2013 14:09:45

  To έγκλημα για να το αντιμετωπίσεις πρέπει να το ορίσεις.
  Ειναι μεγάλη? είναι μικρή?
  Πόση πρέπει να είναι η φορολογία?
  Θυμίζω ότι η φορολογία επιβάλλεται ώστε να επιστρέφει ως κοινωνική δαπάνη υπέρ του συνόλου. Δεν επιβάλλεται στους πλούσιους επειδή ακριβώς είναι πλούσιοι.
  Κατάργηση του ΦΠΑ τώρα. Όταν βάζεις τρίτο να εισπράττει για σένα λογικό είναι να σε κλέβει.
  Έλεγχος καταθέσεων. Το φετινό υπόλοπο μείον το περσινό υπόλοιπο είναι ο πλούτος, άρα το εισόδημα που παρήγαγες. Αυτό ας φορολογείται με ποσοστό 10-15% (είναι ήδη μεγάλο).
  Ο,τιδήποτε άλλο είναι σοσιαλιστική μπούρδα.
  Εφόσον ζούμε καπιταλιστικά, η επιδίωξη του πλούτου, εντός νομίμων λειτουργιών, είναι θεμιτή. Όποιος βγάζει λεφτά, θα πληρώνει το 10% του.
  Δίκαιο και απλό. Ούτε παρακρατήσεις, ούτε επιστροφές, ούτε προκαταβολές φόρου, ούτε ΦΠΑ.

 21. Διογένης avatar
  Διογένης 30/07/2013 14:56:11

  Συγγνώμη που θα πω ότι "γελάω" με το άρθρο, αλλά είναι πραγματικά για γέλια ο εξορκισμός και η συκοφαντία των σημαντικοτερων ενστάσεων κατά του "τέλειου" συστήματος "καταπολέμησης της παραοικονομίας". Ο συγγραφέας του άρθρου ασφαλώς γνωρίζει πολύ καλά ότι και οι δύο αυτές ενστάσεις κατά του "τέλειου" συστήματος δεν μπορούν να απαντηθούν από τους υποστηρικτές του "τέλειου" συστήματος, οπότε σπεύδει να τις χαρακτηρίσει και να τις συκοφαντήσει, συνομολογώντας εμμέσως ότι δεν έχει το παραμικρό επιχείρημα εναντίον τους.

  Μια που όμως ο αρθρογράφος θέλει να υπάρξουν "σοβαρά" επιχειρήματα άλλα από αυτά της κατάλυσης της προσωπικής ελευθερίας και της επιβολής της παγκόσμιας δικτατορίας που προβλέπει ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ (για δες κάτι "συμπτώσεις"...) η Αποκάλυψη, 2000 χρόνια πριν εφευρεθεί το "τέλειο" σύστημα, ας του πούμε πρώτα τα άλλα, τα "σοβαρά" κατ' αυτόν επιχειρήματα, προτού να ασχοληθούμε με τα ουσιωδέστερα - και γι' αυτό σοβαρότερα.

  Το σύστημα που προτείνετε, αγαπητέ αρθρογράφε, είναι ο τελειότερος τρόπος για να τσιμεντωθεί και να εδραιωθεί η μαύρη οικονομία.

  Ας ξεκινήσουμε από τα ιδεολογικά. Υποτίθεται ότι είστε φιλελεύθερος. Αφού είστε φιλελεύθερος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο φόρος εισοδήματος είναι ένας σχετικά πρόσφατος φόρος, για τον απλούστατο λόγο ότι σε παλαιότερες εποχές η πληρωμή ενός ποσοστού του εισοδήματος στον άρχοντα είχε συνδεθεί με τον θεσμό της δουλοπαροικίας. Μόνον λοιπόν περί τις αρχές του 20ου αιώνα, που είχαν αρχίσει να εξασθενούν οι μνήμες της δουλοπαροικίας και να εδραιώνονται οι φιλελεύθεροι και δημοκρατικοί θεσμοί στον πολιτισμένο κόσμο, αρχίζει να καθιερώνεται γενικός φόρος εισοδήματος του παραγωγικού πληθυσμού.

  Ποια είναι η ουσιώδης, η ειδοποιός διαφορά του φόρου εισοδήματος από την δουλοπαροικία; Είναι ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός χαρακτήρας του φόρου, από τη μια, και η είσπραξη και η επιβολή του σε συνθήκες κράτους δικαίου και όχι κατά την αυθαίρετη βούληση του άρχοντα, από την άλλη. "Φιλελεύθερος" χαρακτήρας, σημαίνει ότι συμβαίνει σε καθεστώς ελευθερίας. Οι πολίτες πηγαίνουν μόνοι τους να κάνουν φορολογική δήλωση και καλούνται να είναι αυτόβουλα ειλικρινείς απέναντι στο κράτος για το τι εισέπραξαν. Αυτό δεν γίνεται μόνον επειδή εμπιστευόμαστε (καταρχήν τουλάχιστον) τους πολίτες: Γίνεται πρωτίστως επειδή ο φόρος εισοδήματος, για να είναι φόρος εισοδήματος και όχι δουλοπαροικία πρέπει να ενέχει στοιχεία ελευθερίας: Μόνος του προσέρχεται ο πολίτης και λέει την αλήθεια. Βεβαίως, κάποιος νόμος τον υποχρεώνει για αυτό, όμως κανένας νόμος δεν μπορεί να έχει επιτυχία υπό ΑΥΤΗΝ την μορφή αυτόβουλης και χωρίς καταρχήν φυσικό εξαναγκασμό προσέλευσης, εάν δεν υπάρχει το στοιχείο της αυτόβουλης τήρησης.

  Και εδώ πάμε στο δεύτερο σημαντικό στοιχείο του φόρου, την δημοκρατικότητά του: Η βαθιά φιλελεύθερη αντίληψη αυτόβουλης (έστω και υποχρεωτικής) προσέλευσης μπορεί να έχει επιτυχία, διότι σε συνθήκες δημοκρατίας ο φόρος δεν πηγαίνει στην τσέπη του άρχοντα ή του μονάρχη ή του δικτάτορα, αλλά στο ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ όλων των πολιτών, που δαπανάται και λειτουργεί υπέρ του συνόλου. Δεν έχουμε ζήσει σε συνθήκες μοναρχίας ή τυραννίας και δεν γνωρίζουμε πώς είναι να εισπράττονται οι φόροι υπέρ ενός "άλλου" που δεν σε εκπροσωπεί, αλλά είναι ο δυνάστης σου. Κάτι ανάλογο βιώνουμε όμως υπό τις συνθήκες Μνημονίου: Τα χρήματα των φόρων δεσμεύονται υπέρ των δανειστών. Πληρώνουμε φόρους για τους δανειστές για τα επόμενα 50 χρόνια, και όχι για το κοινό ταμείο. Έχει μεγάλη σημασία αυτό, διότι η πρότασή σας για το "τέλειο" σύστημα γίνεται σε συνθήκες ελέγχου της χώρας και της οικονομίας από τους δανειστές. Αλλά σε αυτό θα επανέλθουμε αργότερα. Κρατάμε ότι ο φιλελευθερισμός της αυτόβουλης υποβολής φορολογικής δήλωσης έχει επιτυχία, για τον λόγο ότι υπάρχει η περί κοινού ταμείου αντίληψη για τα χρήματα των φόρων.

  Τι γίνεται τώρα με την δική σας πρόταση για το "τέλειο" σύστημα (που δεν είναι μόνον δική σας); Παύει στην ουσία να υπάρχει ο φιλελευθερισμός της αυτόβουλης δήλωσης των οικονμικών στοιχείων από τον πολίτη και πηγαίνουμε σε ένα σύστημα "αφ' υψηλού" ελέγχου και γνώσης των οικονομικών στοιχείων του πολίτη. Λέτε στην ουσία "δεν θα ρωτάμε τον πολίτη, διότι ο πολίτης θα πει ψέματα". Άρα, θα πηγαίνει το κράτος να μαθαίνει από μόνο του, χωρίς να ρωτάει τον πολίτη και θα μαθαίνει τι χρήματα έχει, τι εισόδημα είχε, τι φόρους θα του αποδώσει. Αυτό δεν προσιδιάζει, όμως, σε συνθήκες φόρου εισοδήματος, αλλά σε συνθήκες δουλοπαροικίας, που πήγαινε ο φεουδάρχης στην συγκομιδή και ήλεγχε τι παραγωγή είχε ο δουλοπάροικος και έπαιρνε "τα δικά του" και άφηνε τα υπόλοιπα στον παραγωγό-δουλοπάροικο. Συνδυάστε και την αποκοπή της διαχείρισης των χρημάτων των φόρων από την έστω και στρεβλής δημοκρατικότητας κυβέρνηση και την εδραίωση της διαχείρισης από την ανεξέλεγκτη και μη υπόλογη σε κανέναν τρόικα και έχετε την τέλεια ανατροπή του φιλελεύθερου και δημοκρατικού χαρακτήρα του φόρου, που καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

  Last but not least, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο βαθμός αυθαιρεσίας της επιβολής φόρων έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ακούγεται μόνον ως ανέκδοτο η έννοια "κράτος δικαίου" στην επιβολή των φόρων. Είπε π.χ. το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι το χαράτσι θα είναι νόμιμο μόνον ως έκτακτο (για δύο χρόνια, υπενθυμίζουμε) και τώρα αυτό πάει να γίνει μόνιμο! Χωρίς φυσικά να καίγεται καρφί σε κανέναν δικαστικό ή πολιτικό. Κάτι θα βρουν να πουν όταν ξαναπάει το θέμα σε αυτούς. Κάπως το λένε, "λόγους δημοσίου συμφέροντος" και μου θυμίζει τους λόγους "εθνικού συμφέροντος" που κάποιοι άλλοι επικαλούνταν σε άλλες εποχές. Η αυθαιρεσία που υπάρχει σήμερα στην επιβολή των φόρων αναιρεί κάθε στοιχείο διαφοροποίησης από το καθεστώς της δουλοπαροικίας, αφού ο πολίτης-φορολογούμενος έχει όλη του την περιουσία στην απόλυτη εξουσία ενός αυθαιρετούντος άρχοντα.

  Τώρα πάλι, θα μου πείτε, εάν είναι να "καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή" (που δεν είναι και τόσο μεγάλη, όπως παραδέχεστε), να ζήσουμε και σε καθεστώς δουλοπαροικίας. Αμ δεν είναι έτσι. Το "τέλειο" σύστημα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα εξωθήσει τους ανθρώπους να εφεύρουν άλλες μορφές μαύρης οικονομίας, προκειμένου να αποφύγουν την καταπιεστική επιβολή του κράτους πάνω στις συναλλακτικές σχέσεις. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες μορφές αντίδρασης θα προκύψουν απέναντι στην πολυδιαφημιζόμενη (και με το άρθρο σας) κατάργηση των μετρητών, το βέβαιο είναι όμως ότι θα υπάρξει, θα είναι ριζοσπαστική και δεν θα μπορεί να ελεγχθεί, για μια ακόμη φορά, από την κρατική εξουσία. Και έσεται τότε η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης, για τους υπερασπιστές του "τέλειου συστήματος", που βέβαια πάλι θα τους φταίνε κάποιοι άλλοι και όχι το στραβό τους το κεφάλι.

  Οι χώρες που έχουν φτάσει σε σημείο περιορισμού της χρήσης του φυσικού χρήματος δεν είναι καθόλου σύμπτωση ότι είναι χώρες με βαθιά και εδραιωμένη δημοκρατία. Με εντονότερα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά από οποιεσδήποτε άλλες. Και με άτεγκτη επιβολή του κράτους δικαίου απέναντι σε κάθε διάθεση για αυθαιρεσία της κρατικής εξουσίας. Σε τέτοιες συνθήκες, ο πολίτης εμπιστεύεται το κράτος του και δεν έχει πολιτικού χαρακτήρα ενστάσεις για να διαχειρίζεται το σύνολο των οικονομικών του σχέσεων μέσα από θεσμούς, που δίνουν την δυνατότητα στο κράτος να μαθαίνει το σύνολο των οικονομικών του στοιχείων. Πρόκειται δηλαδή, και εδώ, για ΑΥΤΟΒΟΥΛΗ τάση περιορισμού του φυσικού χρήματος, η οποία καθόλου δεν έχει τον χαρακτήρα επιβολής, που σαφώς υπαινίσσεστε στο άρθρο σας: Οι χώρες αυτές δεν αναπτύσσουν το ηλεκτρονικό χρήμα ΜΕ ΣΚΟΠΟ να περιορίσουν στην παραοικονομία, αλλά το αναπτύσσουν ΕΠΕΙΔΗ έχουν ήδη περιορίσει, σε χρόνο παρελθόντα, την παραοικονομία. Οι συνθήκες επιβολής, που ζητάτε εσείς, το μόνο που θα κάνουν θα είναι να συνεχίσουν να τροφοδοτούν και να γιγαντώνουν την παραοικονομία, η οποία ακριβώς υπάρχει λόγω αυταρχικών, αντιδημοκρατικών, ανελεύθερων κρατικών δομών. Και όσο περισσότερο θα αυξάνεται ο αυταρχισμός του κράτους, τόσο λιγότερο θα εμπιστεύεται ο πολίτης την γνώση των οικονομικών του στοιχείων στο κράτος.

  Εδώ λοιπόν, σε συνθήκες μνημονίου, κατάργτησης του κράτους δικαίου και φορολογικής καταπίεσης, που βιώνουμε, το "τέλειο" σύστημά σας θα είναι μια μεγαλοπρεπής φάρσα, όπως φάρσα είναι ο πιθηκισμός διαφόρων άλλων "τέλειων" συστημάτων από την "πεφωτισμένη Δύση". Ατυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνιολογική ανάλυση των οικονομικών και πολιτικών δεδομένων, ώστε να κινηθεί η δημιουργία θεσμών πάνω σε δομές προσαρμοσμένες στις δικέ μας ιδιαιτερότητες. Και έχουμε τελικά επίκληση "τέλειων" συστημάτων που καμία σχέση δεν έχουν με την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Η λύση των οποίων βρίσκεται στην αύξηση και όχι στην μείωση της εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος.

  Άφησα τελευταία τα δύο συκοφαντημένα και "απαγορευμένα" από εσάς επιχειρήματα του "Μεγάλου Αδελφού" και του κειμένου της Αποκάλυψης. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να μην λέτε ότι δήθεν δεν υπάρχουν άλλα επιχειρήματα κατά του "τέλειου" συστήματος.

  Και για μεν τον "Μεγάλο Αδελφό" δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πει κανείς, το πράγμα είναι αυταπόδεικτο. Υποθέτουμε, εσφαλμένα, ότι το κράτος είναι ένας θεσμός έμπλεος αρετής, που δεν θα καταχραστεί τις υπέρογκες εξουσίες που θα έχει. Δεν είναι όμως έτσι και οι κρατικοί λειτουργοί που θα έχουν στα χέρια τους τέτοια εξουσία, πολύ μεγαλύτερη από την σημερινή του κράτους, δεν πρόκειται να αντισταθούν (πάρα πολλοί από αυτούς τουλάχιστον) στον πειρασμό των καταχρήσεων, για οποιονδήποτε κατακριτέο λόγο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Από την σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τον εκβιασμό για την απόσπαση δωροδοκιών.

  Το πιο σημαντικό είναι όμως το κείμενο της Αποκάλυψης. Έτσι όπως είναι γραμμένο, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι πρόκειται είτε για φαντασιοπληξίες του Ιωάννη του Ευαγγελιστή, είτε για Θεόπνευστο κείμενο. Ας το δούμε τι ακριβώς λέει: "ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ". Να μην μπορεί δηλαδή να γίνεται καμία συναλλαγή, παρά μόνον εάν έχει κανείς πρόσβαση σε κάποιο κεντρικό σύστημα, συνδεδεμένο με το "θηρίο". Και αναρωτιέμαι εγώ ο "θρησκόληπτος": Ήταν γεροξεκούτης ή Θεόπνευστος ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής όταν 2000 χρόνια πριν προέβλεπε το... "τέλειο σύστημά" σας ως μηχανισμό επιβολής της παγκόσμιας δικτατορίας του Αντιχρίστου; Τέτοια σύμπτωση βρε παιδί μου; Ακριβώς αυτό που συμβαίνει μας περιγράφει... Ούτε μπροστά του να το έβλεπε...

  Πείστε με εσείς τώρα ότι αυτό ήταν φαντασιοπληξία ενός γεροξεκούτη και όχι αληθινή Προφητεία. Αφού συμβαίνει μπροστά μας! Σε συνθήκες καταπίεσης, αόρατης δικατορίας, αυταρχισμού... Πείστε με! Μαζί με οποιονδήποτε άλλον αναγνώστη!

  • Mixalis avatar
   Mixalis @ Διογένης 30/07/2013 16:16:25

   Ε Υ Γ Ε

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διογένης 31/07/2013 00:22:53

   Σχολιάζω αυτό μόνο: ισχυρίζεστε ότι πληρώνουμε τους δανειστές μας. Πότε, πόσο και πως; Λαμβάνοντας υπόψη πως το κράτος μας γεννά μονάχα πρωτογενή ελλείμματα τα τελευταία 35 τουλάχιστον χρόνια, είναι βέβαιο πως δεν έχουμε αποπληρώσει ούτε σεντ δανεικών (τόκων ή κεφαλαίου) με χρήματα που να μην τα έχουμε δανειστεί επίσης. Δηλαδή, δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τα δανεικά μας. Δεν έχουμε περισσέψει μέχρι τώρα ούτε σεντ. Αντιλαμβάνεστε μετά από αυτό, ποιος γελά με τα γραφόμενα ποιου. Κι αυτό χωρίς καν να χρειαστεί να φτάσω στο 666 και τον "αριθμό του θηρίου". Με τις υγείες σας.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Διογένης 01/08/2013 01:07:03

   Αδύνατον να κατανοήσω την λογική σου!
   Αυτή δε η αγιοποίηση του δανεικά κι αγύριστα ποιά ηθική αρχή έχει;!
   Προφανώς την ηθική του καραγκιόζη που μας αυνανίζει.

 22. Zame avatar
  Zame 30/07/2013 15:18:44

  να που (*) η Μαύρη οικονομία (με τους φοροκλεφτες)
  - που εκτός από μάστιγα,
  μπορεί όταν είναι ελεγχόμενη (ως πεδιο ερευνας)
  να προσφέρει και θετικές υπηρεσίες
  στην «λευκή» οικονομία και γενικότερα στην κοινωνία.!
  &..κατευθυνόμαστε στο κορυφαίο
  -δόλωμα- δίλλημα-
  που είναι 'στάση-μορφή-εξέλιξη ζωής
  με άκρως υπεύθυνες επιλογές..
  όπου έχει ομως βασικά προαπαιτούμενα
  την αξιοπιστία των μηχανισμών διαχείρισης..& οχι μονον.
  αλλά και το δικαίωμα της επιλογής & όχι της υποχρέωσης..
  όταν μάλιστα μεθοδευμένα δροσολογήθικανε & αναπτυχτήκανε
  δράσεις & πεδια εγκλωβισμού..κλπ.
  επ'ωφελεία των όχι και καλυτέρων των διαθέσεων..
  α ι τ ι ο λ ο γ ε ί τον όρο δ ό λ ω μ α.
  Μια βιώσιμη κυριαρχία πάνω στους ανθρώπους
  όταν διασφαλιστεί η δικαια & ορθή διαχείριση της γνώσης
  & γίνει κατάκτηση αυτής από την κοινωνία..για όφελος της

  γιατι μια " βίαια η επιβολή του" (barcode) δεν μπορεί να φέρει & επιθυμητά αποτελέσματα

 23. Zame avatar
  Zame 30/07/2013 15:39:39

  & νομιζω πως λιγο-λιγο κορυφώνεται αλλη μια αναντιστοιχία
  δηλαδη
  ( όσο περισσότερο θα αυξάνεται ο αυταρχισμός του κράτους, τόσο λιγότερο θα εμπιστεύεται ο πολίτης το κράτος..)
  & που
  (Η λύση των οποίων βρίσκεται στην αύξηση και όχι στην μείωση της εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος)

 24. βασίλειος avatar
  βασίλειος 30/07/2013 15:56:17

  Aφού υπάρχη τόσοοο μεγάλη φοροδιαφυγή ά ρα πλούτος.
  Γιατί απο της 850000 επιχειρήσεις πληρώνουν οααε(τεβε) μόνο 170000
  με 200000
  Γιατι χρεωκοπούν κατά χιλιάδες.
  Γιατί χρωστούν στους προμηθευτές.
  γιατί; 1000 ακομη γιατί.
  H NΔ έχει γίνει σχεδών η δεξία της αριστεράς.

 25. helios avatar
  helios 30/07/2013 16:55:47

  Η υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικών τιμολογίων(για τις επιχειρήσεις) σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρησιμοποίηση ηκλεκτρονικού χρήματος στις συναλλαγές είναι η μόνη λύση,όλα τα άλλα είναι ημίμετρα αφού ούτε παιδεία υπάρχει ούτε φυσικά εμπιστοσύνη μεταξύ οποιουδήποτε.
  Ειδικά τώρα με τις κάρτες ανέπαφων πληρωμών η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο δευτερόλεπτο και το κυριότερο κρατάς ο ίδιος την κάρτα στα χέρια σου δεν την δίνεις στον άλλον.
  Και αν δεν θέλουν υποχρεωτικά ας μειώσουν το ΦΠΑ τουλάχιστον σε όλους εμάς που δεν έχουμε πρόβλημα με την τεχνολογία και θέλουμε να πραγματοποιούμε τις αγορές-συναλλαγές μας με πστωτικές κάρτες ,προπληρωμένες κάρτες ,κάρτες ανέπαφων πληρωμών κλπ…,οι άλλοι ας συνεχίσουν με 23% ΦΠΑ.

 26. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 30/07/2013 17:20:18

  Πλαστικό χρήμα για όλα λοιπόν προτείνετε;

  Και την προμήθεια των τραπεζών (περί του 2% σήμερα) ποιος θα την επωμισθεί;

  Και την δυνατότητα μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών να ελέγχουν (μέσω των τραπεζών των, οι οποίες διαχειρίζονται το πλαστικό χρήμα) την ιδιωτική ζωή των ελλήνων πολιτών ποιος θα την εμποδίσει; Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το εύρος και βάθος της παρακολούθησης πολιτών της και ξένων από χώρα πέραν του Ατλαντικού δεν σας έβαλε ταρακούνησε, μονίμως αφελή Έλληνα;

  Και για τις πληρωμές των τουριστών που έρχονται με μετρητά στις τσέπες (ξένο συνάλλαγμα, αν επιστρέψουμε στη δραχμή) τι προβλέπετε;

  Και για την επιθυμία κάποιων να μην γνωρίζει κανείς σε ποια έντυπα είναι συνδρομητές, ή ποιες θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες οργανώσεις ενισχύουν οικονομικά τι προτείνετε;

  Και ποιες οι εγγυήσεις από το (πλειστάκις προσφάτως αφερέγγυο) κράτος για διαφύλαξη του απόρρητου των συλλεγόμενων πληροφοριών; Θα πληρώνουν με την προσωπική των περιουσία οι υπογράφοντες τη σχετική απόφαση τις εκδικαζόμενες αποζημιώσεις σε περίπτωση αγωγής πολιτών για έκθεση των οικονομικών δεδομένων των σε δημόσια θέα, από αστοχία του συστήματος; Αν το σύστημα που προτείνετε μπορούσε να είναι ασφαλές, γιατί όχι άραγε; (Τα μητρώα του υπουργείου μεταφορών με τα στοιχεία των οχημάτων κυκλοφορούσαν προ ολίγων ετών στη μαύρη αγορά σε ψηφιακούς δίσκους...)

  Πότε έγινε δημοψήφισμα για αλλαγή του νομίσματος της χώρας; Τι, μπορεί νομίζετε ο εκάστοτε δοτός υπ. οικονομικών να το καθορίζει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Δεν με πείθετε για κάτι τέτοιο.

  Συμπερασματικά, αφελέστατη και επιπόλαιη η πρότασή σας. Ακόμη κι αν επιχειρηθεί, οι πολίτες θα αντισταθούν και θα συναλλάσσονται με μαύρο μετρητό (όπως με λίρες στην κατοχή), ή με δολλάρια. Τολμήστε το και θα δείτε. Εδώ δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, θα προβεί σε απαγόρευση των μετρητών; Ονειρεύεσθε κύριε.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αντίθεσις 31/07/2013 16:42:04

   Δεν υπάρχει επιβάρυνση για χρεωστικές κάρτες.
   Αυτό με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες που θα μάθουν τις κινήσεις του κυρ-Μήτσου του υδραυλικού δεν με πείθει.
   Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες πληρώνουν ΗΔΗ με πλαστικό χρήμα και μάλιστα ΟΜΑΔΙΚΑ μέσω πρακτορείων, όταν έρχονται σε καθεστώς all inclusive.
   Αυτό με τα έντυπα και τις θρησκευτικές οργανώσεις απλώς δεν το σχολιάζω!
   Διακινούνται ήδη τόσες πληροφορίες και θα διακινούνται στο μέλλον ακόμη περισσότερες. Τέτοιες αστοχίες δεν αφορούν απλούς ανθρώπους και αυτοί τους οποίους αφορούν, έχουν συνήθως και τον τρόπο να τις αντιμετωπίζουν.
   Τι εννοείτε αλλαγή νομίσματος; Δεν προτεινεται κάτι τέτοιο στο σημείωμά μου. Σοβαρά τώρα, η Σουηδία ας πούμε ή οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει νόμισμα και δεν το πήραμε χαμπάρι;
   Πότε θα μάθετε πως είναι αποτελεσματικότερο να αντιπαρατιθεστε με επιχειρήματα ΧΩΡΙΣ χαρακτηρισμούς (αφελής, επιπόλαιος, κλπ). Ελπίζω να μην είστε από αυτούς που σκούζουν για την τεράστια φοροδιαφυγή αλλά ζητούν από το κράτος να την πατάξει "με τα μάτια" ή κάνοντας από μακριά βουντού στους φορολογουμένους.

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ akenaton 02/08/2013 11:28:50

    > Δεν υπάρχει επιβάρυνση για χρεωστικές κάρτες

    Οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα για να αποθηκεύουν και επεξεργάζονται τα στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων συναλλαγών ετησίως χωρίς χρέωση και κέρδος. Μαντέψτε με ποιον τρόπο (ή συνδυασμό τρόπων) θα αμειφθούν: α) μηδενικό ή αρνητικό πραγματικό επιτόκιο στα υπόλοιπα των συνδεδεμένων με τις χρεωστικές κάρτες λογαριασμών, β) πώληση των στοιχείων συναλλαγών σε διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες προώθησης πωλήσεων, γ) με χρέωση τελών διατήρησης λογαριασμού, δ) με "ευκολίες" και "ευνοϊκή μεταχείριση" από την κυβέρνηση, π.χ. με τον μη κολασμό των για παράνομες πρακτικές (καταδικασθείσες στα δικαστήρια, αλλά χωρίς ποτέ σχεδόν να αποζημιώνονται οι αφελείς πελάτες) στα ψιλά γράμματα των χρηματοδοτικών και ασφαλιστικών συμβολαίων που συνάπτουν. Σημειώστε ότι και στα τέσσερα παραπάνω οι τράπεζες έχουν προϊστορία.

    > Αυτό με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες που θα μάθουν τις κινήσεις του κυρ-Μήτσου του υδραυλικού δεν με πείθει.

    Η επιλογή του βολικού στόχου ("κυρ-Μήτσος ο υδραυλικός") υποδηλώνει έλλειψη εμβάθυνσης στο πρόβλημα; Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε π.χ. τον κ. Χρήστο (στέλεχος της χώρας σε διεθνή οργανισμό), την κα. Μαρία (στέλεχος της αντιπολίτευσης και προοριζόμενη για υπουργός εξωτερικών, αν το κόμμα της γίνει (συγ)κυβέρνηση), τον κ. Λάκη (κωμικό, ο οποίος - στα χνάρια ιταλού συναδέλφου του - απεφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά), τον κ. Ηρακλή (επικεφαλής του διπλωματικού σώματος), τον κ. Πέτρο (ανώτατο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων), ή την κα. Ελένη (υψηλόβαθμη δικαστικό); Και για να σας βοηθήσω να ξεπεράσετε την άγνοιά σας: ο "κυρ-Μήτσος ο υδραυλικός" είναι ίσως προσωπείο κάλυψης στελέχους της υπηρεσίας αντικατασκοπείας. Αλλά παρακαλώ μην το πείτε πουθενά...

    Επίσης, όταν η εκάστοτε αντιπολίτευση φαίνεται να προελαύνει εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος (ή συνασπισμού), ποιος αμφιβάλλει ότι οι υπηρεσίες της κυβέρνησης δεν θα ρίξουν μια κρυφή ματιά στα δεδομένα που αφορούν αντιπάλους των, μήπως βρουν άπλυτα τα οποία θα εκμεταλλευθούν για πολιτικούς σκοπούς;    > Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες πληρώνουν ΗΔΗ με πλαστικό χρήμα και μάλιστα ΟΜΑΔΙΚΑ μέσω πρακτορείων, όταν έρχονται σε καθεστώς all inclusive.

    Οι τουρίστες πληρώνουν με πλαστικό χρήμα το ταξίδι των, αλλά οι τοπικές αγορές γίνονται με μετρητά. Για περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε στα κατά τόπους ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Επίσης η χρήση κάρτας εκ μέρους των είναι προαιρετική και καλό θα είναι να παραμείνει τέτοια.

    > Αυτό με τα έντυπα και τις θρησκευτικές οργανώσεις απλώς δεν το σχολιάζω!

    Η ανάπτυξη της πολιτικής και θρησκευτικής προσωπικότητας του ατόμου χωρίς τον (έστω και προληπτικό) έλεγχο της πολιτείας είναι κατά τη γνώμη μου σημαντικότατα. Αποδέχομαι την άρνησή σας να το σχολιάσετε, αλλά σας ζητώ να σκεφθείτε τον δυνητικό κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτών των τομέων της προσωπικότητας.

    > Διακινούνται ήδη τόσες πληροφορίες και θα διακινούνται στο μέλλον ακόμη περισσότερες.

    Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει ο ίδιος την ποσότητα της πληροφορίας που αφορά στον πυρήνα της προσωπικότητάς του που θα είναι σε κοινή θέα. Κανείς δεν υποχρεώνει (μέχρι στιγμής) κανέναν να βγάλει τα εσώψυχά του στο ηλεκτρονικό μπαλκόνι. Μερικοί το κάνουν, άλλοι όχι. Από πού κι ως πού η πολιτεία θα επιλέγει πριν από εμάς για εμάς για τέτοια ζητήματα;

    > Τέτοιες αστοχίες δεν αφορούν απλούς ανθρώπους και αυτοί τους οποίους αφορούν, έχουν συνήθως και τον τρόπο να τις αντιμετωπίζουν.

    Ποιον πρακτικό τρόπο έχει για να αντιμετωπίσει το διασυρμό του (και ενδεχομένως την απώλεια της θέσης του) ιερωμένος γνωστής μονοθεϊστικής θρησκείας, όταν το ποίμνιό του διαβάσει ότι είναι επί σειρά ετών συνδρομητής έκδοσης ή ιστοσελίδας δημοφιλούς σε ομοφυλοφιλικούς ή παιδοφιλικούς κύκλους, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτε το παράνομο;

    > Τι εννοείτε αλλαγή νομίσματος; Δεν προτεινεται κάτι τέτοιο στο σημείωμά μου.

    Σήμερα τα κέρματα και χαρτονομίσματα των ευρώ θεωρούνται νόμιμος φορέας πληρωμής φόρων και χρεών. Αν αύριο δεν γίνονται αποδεκτά, αυτό δεν συνιστά αλλαγή νομίσματος; Φαντασθείτε ότι μιλάμε για παρόμοια κατάσταση με τα σφραγισμένα με ανεξίτηλη βαφή "ευρώ" που θα κυκλοφορούν ως δραχμές μετά από κάποια πολύ ειδική Παρασκευή βράδυ: νόμιμα μέχρι χθες μέσα πληρωμών καθίστανται ακατάλληλα για πληρωμές, αυτό συνιστά αλλαγή νομίσματος ή όχι; Το ότι το νέο νόμισμα (ηλεκτρονικό χρήμα) θα εκφράζεται σε ευρώ ή δολλάρια ή γουάν είναι νομίζω διαφορετικό θέμα.

    > με επιχειρήματα ΧΩΡΙΣ χαρακτηρισμούς (αφελής, επιπόλαιος, κλπ).

    Διάλογος σημαίνει παράθεση επιχειρήματων. Κρίνετε ότι δεν το κάνω στο μέτρο τού δυνατού; Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί δεν φέρουν ίχνος προσωπικής προσβολής εκ μέρους μου, είναι δηλωτικά τρόπου σκέψης όπως θα ήταν για σκέψεις άλλων και τα ανήλικος, άπειρος, αιθεροβάμων, εθνοκεντρικός, διεθνιστής, μισογύνης, φαλλοκράτης, μισαλλόδοξος, αφιονισμένος, προληπτικός ή θρησκόληπτος.

    Ευχαριστώ για την απάντησή σας.

 27. Constantinos Michos avatar
  Constantinos Michos 30/07/2013 18:19:31

  Μεγάλες οι αντιδράσεις στο άρθρο, μεγάλα τα συμφέροντα.. το μέγεθος της αντίδρασης απο μόνο του αποδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.. Χωρίς cash στο χέρι πως θα πληρωθεί το φακελάκι? Πως θα κρύψει εισόδημα ο ταξιτζής, ο υδραυλικός, ο ταβερνιαρης. Εν μια νυκτί δεν θα χρειαζόταν αποδειξεις, δηλώσεις, αποδόσεις ΦΠΑ κτλ. Γίνεται τεχνικά? Πανεύκολα. Ζω Σουηδία και το ξέρω. Οι τράπεζες δεν παίρνουν προμήθειες για συναλλαγές χωρίς πιστωση παρεπιπτοντως. Αλλά στην Ελλάδα του προσχηματικού και των αφελών θα βρεθούν πάλι 10000 με "έννομο" συμφέρον που θα πείσουν τα υπόλοιπα 10εκ ότι το θηρίο έρχεται.. Αστείο όπως και αστεία κάθε επιχειρηματολογία.. Θα δεχόμουν πιο πειστικά ένα επιχειρημα τύπου δεν θέλω να φαίνεται η κίνηση του χρήματος γιατί δεν γουστάρω να πληρώσω φόρους.. Υπάρχει ένα κίνημα γισ αυτό για αυτούς που δεν ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ να το ομολογησουν. Δεν πληρώνω λέγεται..

 28. akenaton avatar
  akenaton 31/07/2013 00:24:54

  Προσωπικά, θεωρώ την"τεράστια" φοροδιαφυγή έναν "βολικό μύθο" του συστήματος. Απλώς, για χάρη της συζήτησης, υπέθεσα πως είναι και πρότεινα λύση που θα μπορούσε να την περιορίσει.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ akenaton 01/08/2013 01:39:09

   Λάθος Ακένατον, η φοροδιαφυγή είναι η αιτία πολλών δεινών. Και δεν είναι μύθος. Είναι καρκίνωμα στα σωθικά του Έθνους.
   Δεν είναι μόνο λογιστικό και δημοσιονομικό.
   Όταν η φοροδιαφυγή υπερβαίνει το 14% του ΑΕΠ κατστρέφει την κοινωνία, διότι παραλύει την παραγωγική της ικανότητα.
   Και η παραγωγική ικανότητα δεν είναι μόνο οι υλικές προϋποθέσεις, αλλά και νοοτροπία.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Μανιάτης 01/08/2013 10:00:30

    Καλημέρα αγαπητέ Μανιάτη. Υποθέτοντας πως είναι πράγματι έτσι (μπορεί και να είναι, μια πορσωπική γνώμη δεν λέει τίποτε), θα έχετε αντιληφθεί από τα περισσότερα σχόλια των συν-αναγνωστών πως η επιθυμία των περισσοτέρων ημών να συλληφθεί τελικά αυτή η τεράστια φοροδιαφυγή, βρίσκεται δυστυχώς στην περιοχή της θεωρητικής προσέγγισης. Όπως και των κυβερνώντων άλλωστε, γι' αυτό και δεν γίνεται κανένα βήμα προς την πραγματική λύση του προβλήματος!

 29. βασίλειος avatar
  βασίλειος 31/07/2013 00:48:17

  Προς Constantinos Michos
  Δεν υπάρχει φοροδιαφυγή στην Σουηδία; Υπάρχει αλλά ποι;o επιστημονικά ποιό
  οργανομένα svensson

 30. Constantinos Michos avatar
  Constantinos Michos 31/07/2013 14:02:21

  @ Βασιλειος. Φυσικά και υπάρχει. Σε πολύ περιορισμένο βαθμό. Και κυρίως λόγω χρήσης φτωχών μεταναστών της πρώην ανατολικής Ευρώπης σε μαύρη ευκαιριακη εργασία. Πολύ περιορισμένη όμως κάτω του 10% της επισημης οικονομιας. Και αυτός είναι και ο στόχος στα εξελιγμένα κράτη.
  Α! Υπάρχουν και κάτι Ελληνες που εχουν κατά καιρούς πιάσει στην προσπάθεια να φοροδιαφυγουν γνωστοί και ως ο βραχιολακιας (από τα γνωστα "βραχιόλια στα χέρια η πόδια που ειδοποιούν αν έχεις φύγει απ τον κατ οίκον περιορισμό). Φαντάζομαι αφού έχετε γνωρίσει Svensson θα τους έχετε γνωρίσει και αυτούς. Εν πάσει περίπτωση το θέμα δεν είναι η μπάλα στην εξέδρα, δεν είναι η Σουηδία. Είναι η Ελλάδα και η φοροδιαφυγή εδώ. Το να συγκρίνουμε με άλλες χώρες θυμίζει παιδάκια που τσακώνονται τύπου γιατί όχι εγώ αφού και ο Γιαννάκης το κάνει..

 31. βασίλειος avatar
  βασίλειος 31/07/2013 16:05:21

  Το σκανδαλο bofors to το θυμάσε αυτοί πώς λαδώνανε απο τα άσπρα και δηλωμένα ταμεία ήταν.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ βασίλειος 01/08/2013 01:15:00

   Στις οργανωμένες κοινωνίες οι εταιρίες και οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν νομιμα προνόμια φοροαπαλλαγής.
   Μην τα κάνουμε greek salata.
   Αυτό δεν έχει σχέση με την φοροδιαφυγή στις χώρες της Ν. Ευρώπης.
   Η δημοσιονομική πολιτική προϋποθέτει επίσημη καταγραφήτων μεγεθών της οικονομίας.
   Φοροαπαλλαγή και φοροδιαφυγή είναι εντελώς διαφορετικές έννοιες στη δημοσιονομική θεωρία.

 32. Zame avatar
  Zame 31/07/2013 17:08:33

  Μηπως να βλεπανε & που ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
  των "μαυρων & λευκων" φορων..
  έτσι για να έχουμε μια πιο σαφή & τεκμηριωμένη εικόνα .
  ας το ξεκινησουν ΠΡΩΤΑ απο τα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ
  & off-shore..μεγαλα ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ..
  αφου την γνωση την κατεχουν οι λιγοι & την διαχειριζονται λιγοτεροι..
  & μετα να κατεβουν και στα χαμηλα.. διδοντας & το καλο παραδειγμα.

 33. MCA avatar
  MCA 31/07/2013 22:58:11

  Το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό χρήμα είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της φοροδιαφυγής. Θα αλλάξει ΄΄δια της βίας΄΄ καθημερινές συνήθειες της κοινωνίας. Θα συμβάλει στην λύση του λαθρομεταναστευτικού και στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Ίσως στείλει όμως ακόμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες με οικογενειακές επιχειρήσεις στην ανεργία. Είναι δίκοπο μαχαίρι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.