29/09/2007 22:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως η ΔΕΗ θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών

Πως η ΔΕΗ θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών
Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της ΔΕΗ στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) μέσω αξιοποίησης της οψιόν για το 30% της εταιρείας το οποίο διαθέτει. Η επικείμενη αυτή κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης της ΔΕΗ να φτιαχθεί μια “υπερεταιρεία” κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η συγχώνευση μεθοδεύεται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο (400.000 Euro ετησίως) της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο, προσωπική επιλογή των κ. Καραμανλή και Σιούφα.

Η συγχώνευση προβλέπεται σε αμφιβόλου αξιοπιστίας μελέτες των εταιριών Booz Allen Hamilton και Μakenzi που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για την παράδοση της ΔΕΗ στα χέρια των ιδιωτών. Πιο συγκεκριμένα:

·               Επιχειρείται το σπάσιμο της Επιχείρησης και ο διαμελισμό της σε θυγατρικές με τελικό στόχο την μετοχοποίηση και το πέρασμά τους στους ιδιώτες. Έτσι το business plan που εφαρμόζεται προβλέπει τη δημιουργία θυγατρικών όπως, «ΔΕΗ Μεταφορά», «ΔΕΗ Παραγωγή -Λιγνιτωρυχεία-Εμπορία», «ΔΕΗ Εμπορία». «ΔΕΗ Λιγνιτωρυχεία» κλπ

·               Περιορίζεται η ΔΕΗ μόνο σε αντικαταστάσεις παλαιών της μονάδων και αφήνεται η  κατασκευή των νέων σταθμών στους κρατατικοδίαιτους επενδυτές. Με βάση τα όσα σχεδιάζουν το 2020 η συμμετοχή της ΔΕΗ από 90 % στο Ενεργειακό ισοζύγιο θα περιοριστεί σύμφωνα με τα σενάρια από 28 % ως 42 % ! !

·               Το εθνικό καύσιμο ο λιγνίτης, απαξιώνεται, εξαφανίζεται, και το 2020 η συμμετοχή του στην παραγόμενη ενέργεια από 62 % που είναι σήμερα θα περιοριστεί σύμφωνα με τα σενάρια από 7% - 23% . Παραδίδοντας έτσι την ασφάλεια του Ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας στα εισαγόμενα καύσιμα και πάνω από όλα παραδίδοντας την πολύπαθη περιοχή στην εγκατάλειψη και την ανεργία, γυρνώντας την πλάτη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάνω τους βασίστηκε η φθηνή Kwh όλων των καταναλωτών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η απόσυρση 1.813 λιγνιτικών MW ως το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το μέλλον της ΔΕΗ avatar
  Το μέλλον της ΔΕΗ 07/10/2007 11:40:15

  ΑΠΟΨΗ / Το μέλλον της ΔΕΗ

  Του Ι. Παλαιοκρασσα*

  Το μέλλον της ΔΕΗ επανέρχεται στο προσκήνιο με το προτεινόμενο τρίτο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης μέσα σε τρία χρόνια. Κατά σύμπτωση και το επιχειρησιακό σχέδιο του 2003-07 είχε εκπονηθεί από την Mc Kinsey. Από τα δημοσιεύματα βγαίνει ότι τα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου είναι το σπάσιμο της ΔΕΗ σε 6 επιχειρήσεις και η μείωση του λιγνίτη από 60% σε 20% του ενεργειακού της ισοζυγίου. Οι προτάσεις αυτές γεννούν μια σειρά από ερωτήματα και παρατηρήσεις.

  Πρώτον, είναι εφικτή τέτοια δραστική μείωση της χρήσης λιγνίτη μέσα στην επόμενη 5ετία (που υποθέτω ότι είναι η περίοδος του επιχειρησιακού σχεδίου) και μάλιστα υπό συνθήκες απόλυτης στενότητος στην παραγωγή ρεύματος; Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι. Το πολύ να τεθούν σε εφεδρεία 1.200 ΜW, δηλ. το 23% του λιγνιτικού δυναμικού.

  Δεύτερον, με τι θα αντικατασταθεί ο λιγνίτης; Με φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο της Mc Kinsey, που ακολουθεί την κούρσα των τιμών του πετρελαίου και είναι πανάκριβο ή με εισαγόμενο λιθάνθρακα; Το πρώτο είναι τρελό γιατί, ακόμη και μετά την επιβάρυνση του λιγνίτη με το κόστος των ρύπων, το μέσο κόστος του παραμένει τουλάχιστον στο μισό του φυσικού αερίου. Το δεύτερο είναι μια σωστή επιλογή, με την προϋπόθεση ότι έχει μελετηθεί σε βάθος.

  Τρίτον, μελετήθηκαν επαρκώς οι βέλτιστες διαθέσιμες σύγχρονες τεχνολογίες καύσης του λιγνίτη και του λιθάνθρακα και συγκρίθηκαν σε σωστή βάση με το, ασφαλώς καθαρότερο φυσικό αέριο, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, που βεβαίως ενδιαφέρουν άμεσα;

  Διατυπώνω αυτά τα ερωτήματα γιατί το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο της Mc Kinsey περιείχε πολλές απλουστεύσεις και αβασάνιστες υποθέσεις, όπως η υπόθεση για τιμή πετρελαίου στα 23 δολάρια το βαρέλι! ΄Η ότι απέκλειε νέους λιγνιτικούς σταθμούς γιατί δεν υπήρχαν αποθέματα! Θεωρώ ότι η ΔΕΗ οφείλει να μελετήσει σε βάθος τα διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη σε συνάρτηση με την ποιότητά τους, να συνεκτιμήσει και την ασφάλεια αγοράς των εισαγομένων καυσίμων (όπως απαιτεί και η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.) και μετά να καταλήξει σε ένα βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο, που να μην αλλάξει πάλι σε ένα - δύο χρόνια.

  Ερχομαι τώρα στο δεύτερο βασικό στοιχείο του προτεινόμενου σχεδίου, τη διάσπαση της ΔΕΗ σε έξι εταιρείες: Μεταφορά, Παραγωγή, Διανομή, Λιγνίτης, Εμπορία, Trading. Υποθέτω ότι η ΔΕΗ παραμένει μητρική και των έξι.

  Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι εν μέρει αυτό απορρέει από την ισχύουσα οδηγία της Ε.Ε., που απαιτεί αφενός τον λογιστικό διαχωρισμό όλων των κλάδων και αφετέρου τη διακριτή νομική μορφή, καθώς και την οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία της Μεταφοράς / Διανομής και με διαφορετικούς όρους της Εμπορίας. Οι οποίες όμως ρητά προβλέπεται ότι μπορούν να είναι θυγατρικές της «κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης». Η απόσχιση των ορυχείων λιγνίτη και της προμήθειας καυσίμων δεν προβλέπεται από την οδηγία.

  Και το ερώτημα τώρα είναι, εάν καλώς προτείνεται ή όχι και μάλιστα με την αιτιολογία της καλύτερης αντιμετώπισης του ανταγωνισμού. Πιστεύω ότι αυτό που είναι αναγκαίο είναι οι μονάδες αυτές να καταστούν ανεξάρτητα κέντρα κέρδους, μέσα στην ενιαία επιχείρηση. Αυτό όμως –όπως είχα προτείνει όταν ήμουν πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΗ– μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με ένα σύστημα εσωτερικής τιμολόγησης των πωλήσεων/αγορών μεταξύ των μονάδων και του λογιστικού διαχωρισμού, ο οποίος ούτως ή άλλως υπάρχει. Γιατί η λύση της κατάτμησης έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα.

  Πρώτον, την εξεύρεση νέων ικανών μάνατζερ, αλλά και μιας πυραμίδας διευθυντικών στελεχών, που θα τοποθετηθούν επικεφαλής των νέων επιχειρήσεων και οι οποίοι θα πρέπει επιπλέον να συντονίζουν τις ενέργειές τους προς ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Ηδη, η πίεση των Γ.Δ. να έχουν η κάθε μια τη δική της υπηρεσία προμηθειών, προσωπικού και λογιστήριο, με αποτέλεσμα την αύξηση του προσωπικού και του κόστους, είναι αφόρητη. Ας μην υποτιμούμε εν προκειμένω και τις ολέθριες πολιτικές παρεμβάσεις στην επιλογή των προσώπων.

  Δεύτερον, η εξασθένηση της ανταγωνιστικής θέσης της επιχείρησης, η οποία δεν θα έχει πλέον το πλεονέκτημα του μεγάλου μεγέθους, που τουλάχιστον η σύγχρονη τάση των συγχωνεύσεων βαθμολογεί με ένα πολύ μεγάλο premium. Αλλωστε, η εμπειρία από το σύγχρονο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης είναι η αντίθετη. Η ENEL και η Edison στην Ιταλία η Eon στη Γερμανία, η EDF στη Γαλλία έχουν απλούστερα οργανογράμματα και μικρότερο αριθμό βασικών επιχειρησιακών μονάδων από ό,τι η ΔΕΗ.

  Οι αναδιοργανώσεις και οι αναδιατάξεις των επιχειρήσεων σπάνια λύνουν τα βασικά τους προβλήματα. Και τα βασικά προβλήματα της ΔΕΗ στις σημερινές συνθήκες απελευθέρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και οξυνόμενου ανταγωνισμού είναι τρία: Πρώτο, το μικρό της μέγεθος. Δεύτερο, η αλλαγή της κουλτούρας της δημόσιας επιχείρησης. Τρίτο, η κατά κάποιο τρόπο φασόν «απελευθέρωση» της ελληνικής αγοράς ενέργειας, για λογαριασμό των οικονομικών παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν.

  Το τρίτο, που φέρει το όνομα του αυθαίρετου καθορισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος και υποχρεώνει τη ΔΕΗ στην επιδότηση των ιδιωτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει τεκμηριώσει κατά το παρελθόν η «Καθημερινή», είναι και αυτό που γονατίζει τη ΔΕΗ και τη μετατρέπει σε ζημιογόνο επιχείρηση. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν ανακινεί το θέμα αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, αντί να ζητεί αυξήσεις τιμολογίων 22% εις βάρος των καταναλωτών. Στο μέγα αυτό ζήτημα πρέπει να εγκύψει και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος έχει όλα τα προσόντα για κάτι τέτοιο.

  * Ο κ. Ι. Παλαιοκρασσάς είναι πρώην υπουργός και πρόεδρος της ΔΕΗ.

  Hμερομηνία : 7/10/07
  Copyright: http://www.kathimerini.gr

 2. sintaksiouhos avatar
  sintaksiouhos 07/10/2007 12:08:23

  Ποιος βραχυκύκλωσε το business plan

  Του ΜΙΧ. ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

  Πλήγμα στην εικόνα του επικεφαλής της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου προκάλεσε η αναστολή παρουσίασης του νέου business plan για την 21η Νοεμβρίου, βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε αποκλειστικά η «Οικονομία» την περασμένη Κυριακή.

  Τα σχόλια των αναλυτών, την επομένη της σχετικής ανακοίνωσης ήταν ιδιαίτερα αρνητικά, με το σκεπτικό ότι η μετοχή της ΔΕΗ κινήθηκε ανοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού οι αγορές θεωρούσαν δεδομένη την εφαρμογή του business plan και της νέας οργανωτικής δομής της ΔΕΗ, κάτι που πλέον τίθεται εν αμφιβόλω.

  Πέρα από αυτό, φάνηκε ότι και η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ είναι ευεπίφορη σε πολιτικές παρεμβάσεις, αφού η παράταση των 50 ημερών δόθηκε με παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια.

  Το χειρότερο όμως είναι ότι ο τρόπος που επιδίωξε η διοίκηση της ΔΕΗ να «περάσει» τις αλλαγές στην επιχείρηση, προκάλεσε σοβαρή ρήξη με τη ΓΕΝΟΠ. Η συνδικαλιστική οργάνωση της ΔΕΗ, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, είχε λόγους να στηρίζει διακριτικά τη διοίκηση της ΔΕΗ. Η στάση της αυτή έχει πλέον αντιστραφεί, ενώ «πρωτοπόρα» στην πολεμική κατά της διοίκησης της ΔΕΗ είναι η παράταξη της Ν.Δ. στη ΓΕΝΟΠ.

  Οι επενδυτές

  Η σημασία που έδινε η διοίκηση της ΔΕΗ στην ταχεία εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού και οργανωτικού της προγράμματος φαίνεται και από το ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ την αναβολή της παρουσίασης, προτείνοντας στην αρχή μία εβδομάδα παράταση και στη συνέχεια δύο.

  Ακόμη και μετά την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης στη διοίκηση της ΔΕΗ, με την οποία συμφωνήθηκε παράταση 50 ημερών, ώστε να γίνει διάλογος, η τελευταία προσπάθησε να «σπάσει» τη συμφωνία Φώλια-ΓΕΝΟΠ, προτείνοντας εκ νέου ημερομηνία παρουσίασης στις 4 Νοεμβρίου, κάτι που προκάλεσε νέα παρέμβαση του υπουργού.

  Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, έχει «ψυχράνει» και τους εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι στη νέα δομή της επιχείρησης με τις 6 θυγατρικές και τις συνεργασίες με ιδιωτικά κεφάλαια για τις νέες παραγωγικές μονάδες, οι οποίες προβλέπονται, διέβλεπαν ευρύ πεδίο συνεργασιών.

  Οπως λένε στην «Οικονομία» άνθρωποι της αγοράς, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ούτε ποια ακριβώς θα είναι η νέα δομή της επιχείρησης, ούτε και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μονάδων. Για παράδειγμα, πόσες μονάδες λιγνίτη θα αντικατασταθούν και με τι είδους μονάδες (φυσικού αερίου ή λιθάνθρακα). Αυτό δε, από τη στιγμή που, αντιδράσεις των εργαζομένων για εκτεταμένη υποκατάσταση λιγνιτικών με μονάδες φυσικού αερίου και λιθάνθρακα, μπορεί να ανατρέψουν το πρόγραμμα.  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 07/10/2007

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.