28/04/2010 00:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως η Γερμανία χειροτέρεψε τη κατάσταση της Ελλάδας.

Οι Έλληνες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη σημερινή τους δεινή κατάσταση. Όμως φταίει και η γερμανική κυβέρνηση, που χειροτέρεψε τα πράγματα με την διστακτικότητα της στο να προσφέρει βοήθεια. Ο λόγος για τον οποίον καλούνται τώρα να υποφέρουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι η ίδια η καγκελάριος Merkel. Ο γνωστός νόμος του Murphy που λέει πως «Ότι είναι να πάει στραβά, θα πάει στραβά», φαίνεται πως έχει εφαρμογή και στην οικονομική πολιτική της ΕΕ.

Από τη μια μεριά έχουμε τους Έλληνες που ακόμη και σήμερα δεν λένε να ελέγξουν τα  οικονομικά στατιστικά δεδομένα τους, και που παρουσιάζουν όλο και περισσότερα λανθασμένα στοιχεία σε σχέση με το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους. Από την άλλη έχουμε τους Γερμανούς που μοιάζουν να χαίρονται, καθυστερώντας την ευρωπαϊκή χείρα βοήθειας προς την Ελλάδα, και ανεβάζοντας το κόστος της τελικής διάσωσης στα ύψη.

Την ίδια ώρα, έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως πολλοί εκπρόσωποι των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, δίνουν συμβουλές στους Έλληνες επί παντός οικονομικού επιστητού. Το σκεπτικό τους είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταστεί «ανθεκτική στις οικονομικές αγορές» και πάλι. Ένας άλλος, λιγότερο σοφιστικέ ισχυρισμός είναι πως η πλειονότητα των Γερμανών δεν επιθυμεί, μετά από πολλά χρόνια περιορισμού της δικής τους κατανάλωσης, να κάνει περαιτέρω θυσίες προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα.

Τόσο τα λάθη υπολογισμού των Ελλήνων,  όσο και η «βεντετίστικη» διστακτικότητα των Γερμανών να τους βοηθήσουν, αποτελούν μια ανοιχτή πρόσκληση στους απανταχού κερδοσκόπους να ποντάρουν στο μαρασμό της νοτιοευρωπαϊκής αυτής χώρας. Αυτό εξηγεί και το γιατί τα ασφάλιστρα κινδύνου στα ελληνικά ομόλογα του δημοσίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τις τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να πληρώνει πελώρια επιτόκια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βοήθεια από έξω, παρά τη πρόσφατη αύξηση της φορολογίας, και τις μαζικές περικοπές μισθών.

Εν τω μεταξύ, και σε αυτό  έπαιξε ρόλο η Γερμανία, η Ελλάδα αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το πρόβλημα για τη γερμανική κυβέρνηση είναι πως οι ισχυρισμοί της δεν ευσταθούν. Πρώτα πρώτα, το λένε και το πιστεύουν, ότι δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου ανταποκρίνονται σε πραγματικά ρίσκα. Είναι απορίας άξιον, πως έμπειροι πολιτικοί, με όλα όσα έχουν δει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να υποθέτουν πως οι αγορές παράγουν λογικές και αξιόπιστες πληροφορίες. Αποτελεί γεγονός, πως οι κερδοσκόποι έχουν τόση πρόσβαση στη πληροφόρηση περί της Ελλάδος, όση έχουν και οι ειδικοί οικονομολόγοι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Υπάρχουν όμως αρκετοί παίκτες στην αγορά, όπως τα hedge funds, που κερδίζουν από την αβεβαιότητα. Όσο πιο χαοτική είναι μια κατάσταση τόσο τους συμφέρει περισσότερο. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η πολιτική σαφήνεια, για αυτό και χαίρονται όταν οι διάφοροι πολιτικοί αρχίζουν τις κινδυνολογίες. Στη περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η κινδυνολογία τα πήγε πολύ καλά, όπως άλλωστε δείχνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου που έπιασαν ουρανό.

Κάτι άλλο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, είναι και ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης. Από την υποβάθμιση που έκαναν στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ξεκίνησε και το κύμα της κερδοσκοπίας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, και παρά τη πλήρη αποτυχία τους στην οικονομική κρίση, οι οίκοι αυτοί ακόμη διαθέτουν μεγάλη ισχύ επί των αγορών. Ισχύς που τους δόθηκε από τους πολιτικούς. Κάθε υποβάθμιση της ελληνικής υπόστασης, αναγκάζει τις τράπεζες να πουλάνε ελληνικά ομόλογα. Αυτό με τη σειρά του επιταχύνει τη πτώση στην αξία τους, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερα επιτόκια.

Ο λαϊκίστικος ισχυρισμός ότι η πλειονότητα του γερμανικού λαού αντιτίθεται στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, οφείλεται και αυτός στην κυβέρνηση της κας Angela Merkel. Και αυτό επειδή η ίδια η καγκελάριος έθεσε εμπόδια  στη μόνη πετυχημένη διέξοδο που θα απέτρεπε το να δαπανηθούν δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια. Η βιώσιμη διέξοδος θα έπρεπε να ήταν κάπως έτσι: Κάποιες εβδομάδες πριν, η ΕΕ θα έπρεπε να εξηγήσει σαφώς και αξιόπιστα προς όλους,  πως είναι ανάγκη να αναληφθεί  μια κοινή και ενιαία ευθύνη απέναντι σε ένα ισότιμο μέλος της κοινής αγοράς. Αυτή η κίνηση θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την σαφή διάθεση για ετοιμότητα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να εγγυηθούν οι πληρωμές προς την Ελλάδα.

Μια τέτοια δήλωση θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη τη κερδοσκοπία και θα απέτρεπε την δραματική κατάρρευση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον θα αύξανε και  τις πιθανότητες του να σωθεί η Ελλάδα από μόνη της. Αυτό θα γλίτωνε πολλά λεφτά στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η υποταγή της γερμανικής κυβέρνησης στις χρηματικές αγορές, καθώς και η δειλία της απέναντι στον κίτρινο τύπο (βλ. Bild), αποδεικνύονται κοστοβόρες για τους φορολογούμενους. Τώρα η βοήθεια θα πρέπει πραγματικά να πληρωθεί. Και όση φασαρία και να προκαλεί πλέον η γερμανική κυβέρνηση, τίποτα δεν αλλάζει.

Το μόνο που επετεύχθη είναι πως οι κερδοσκόποι ενθαρρύνονται ακόμη πιο πολύ. Και στο χειρότερο πιθανό σενάριο, άλλα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, μπορεί να βουλιάξουν και αυτά στα βάθη της κερδοσκοπίας. Αυτό θα ήταν και το τέλος της νομισματικής ένωσης. Και ένα ακόμη παράδειγμα της ισχύος του νόμου του Murphy.

 S.A. (www.spiegel.de)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lalakis avatar
  Lalakis 28/04/2010 10:11:25

  Η σπιγκελ είναι αντιπολιτευόμενη εφημερίδα ή απλως γουστάρει σουβλάκι και τζατζίκι; τα χώνει γερά στη καγκελαριο με το μουστάκι.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Lalakis 28/04/2010 10:58:34

   Der Spiegel, μεταφράζεται ως ''ο καθρέφτης''. Είναι ένα έγκυρο παραδοσιακό περιοδικό της Γερμανίας, που εκφράζει κυρίως το σύστημα.
   Πουλημένο σε κάποια θέματα είναι. Π.χ. για να εκβιάσουν πριν τους Ολυμπιακούς ανακίνησαν θέμα αρβανιτών ότι και καλά θα επιτεθούν κλπ. Απλά τώρα βλέπουν τις λαμακίες τους και ότι κυρίως αυτοί θα πληρώσουν τη νύφη και φοβούνται.

   • Lalakis avatar
    Lalakis @ anonymous 28/04/2010 13:05:51

    παντως τωρα πληρωνουμε τη νυφη της ολυμπιακης μας ματαιοδοξιας και σπαταλης. Θελαμε λούσα ενω δεν εχουμε κάλτσες.Οι φιέστες εδώ πληρώνονται. Που να είναι άραγε και η κυρα Αγγελοπούλου με τον Κοτρώτσο της; Ε ρε φαγοπότια από πρασινες πεινάλες που εγιναν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.