16/02/2008 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως διαχειρίζεται η κυβέρνηση το δημόσιο χρήμα

Η πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2005 έφερε στο φως μια πολύ περίεργη υπόθεση που αφορά το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Επέστρεψε ένταλμα 1,2 εκατ. ευρώ που αφορούσε δαπάνες ενημέρωσης των ετεροδημοτών για τις δημοτικές εκλογές καθώς και εκτύπωση φυλλαδίων. Το ποσό κρίθηκε μη νόμιμο επειδή δεν έγινε δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός. Θα μας πει κανείς, τι ακριβώς αφορά η υπόθεση αυτή;

Κατά τα άλλα η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί έναν ακόμη κόλαφο για την γαλάζια διακυβέρνηση. Δήμοι, υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πολιτισμού του… Χρήστου Ζαχόπουλου και άλλες κρατικές υπηρεσίες είναι στην πρώτη γραμμή της λίστας αδιαφάνειας σε ότι αφορά τη διαχείριση του κρατικού κορβανά. Το οικονομικό έτος 2005 εκδόθηκαν και υποβλήθηκαν συνολικά για θεώρηση 953.485 χρηματικά εντάλματα, συνολικού ποσού 79.047.167.417 ευρώ. Από τα εντάλματα αυτά επεστράφησαν αθεώρητα στις υπηρεσίες που εκδόθηκαν τα 7.810 τα οποία είχαν συνολική αξία 114,6 εκατ. ευρώ λόγω ελλείψεων που τα δικαιολογούσαν (νόμιμα δικαιολογητικά, διάφορες παραβάσεις κλπ). Μετά την εκκαθάριση που έγινε και την επανυποβολή των δικαιολογητικών κρίθηκαν μη νόμιμες δαπάνες 48,6 εκατ. ευρώ ενώ 277 εντάλματα συνολικού ποσού 2,4 εκατ. ευρώ εκκρεμούσαν. Με άλλα λόγια το Ελεγκτικό Συνέδριο «έκοψε» το παραπάνω ποσό κρίνοντας ότι είναι παράνομο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το 2004 (30,7 εκατ. ευρώ τα μη νόμιμα ποσά) παρατηρείται σημαντική αύξηση κατά 60% αποδεικνύοντας ότι έμειναν κενό γράμμα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διαφάνεια στη διαχείριση των κρατικών κονδυλίων.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ακόμη και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζει «προβλήματα» στη διαχείριση του χρήματος. Για παράδειγμα, επεστράφησαν εντάλματα 75.550 ευρώ που αφορούσαν την αμοιβή εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών με την αιτιολογία ότι δεν ήταν νόμιμες. Το ίδιο και για ποσό 4.500 ευρώ για αμοιβή φωτορεπόρτερ καθώς οι δαπάνες αυτές είναι των δημοσίων σχέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Anonymous avatar
  Anonymous 16/02/2008 16:13:25

  Είναι προφανές ότι οι οικονομικοί παράγοντες και
  άλλοι (βλπ. Αμερικάνοι) δεν επιθυμούν πιά τον Καραμανλή επειδή που και που ψιλοαντιδρά.
  Όμως για κακή τους τύχη η άλλη πλευρά βλπ ΠΑΣΟΚ
  δεν τραβά.
  Οπότε .... προς το παρόν μένουμε στα ίδια.
  Όσο για τον λαό αυτός πάντα στην γωνία ...
  όπως πάντα..

 2. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 16/02/2008 16:29:55

  Για τσεκάρετε λίγο τα μηδενικά σας σε ορισμένα ποσά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.