#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/11/2010 07:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως «δημιουργήθηκε» ο Φύρερ;

Όταν η ναζιστική Γερμανία κατέλαβε την Αυστρία το 1938, σημειώθηκε μια περίοδος όχι απλά αντισημιτισμού αλλά και σαδισμού εναντίον των Εβραίων. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που το κατάστημά τους κατασχέθηκε από τις αρχές, έστειλε επιστολή στον Χίτλερ υπενθυμίζοντάς του πως του κερνούσαν κάποτε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, όταν ως νεαρός ζωγράφος πουλούσε τα έργα του έξω από το κατάστημά τους. Ο Χίτλερ σημείωσε πως το γράμμα αυτό θα έπρεπε να αγνοηθεί, και είναι πολύ πιθανό πως το εν λόγω ζευγάρι κατέληξε σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η γνώση του παραπάνω γεγονότος οφείλεται σε ένα καταπληκτικό βιβλίο της Brigitte Hamann, του 1999,με τίτλο Hitler's Vienna. Η εκτενής έρευνα της συγγραφέως αποδεικνύει πως ο Χίτλερ δεν ήταν στη πραγματικότητα αντισημίτης παρά μόνο μετά τον Α`Π.Π. Το τι ακριβώς συνέβη στη διάρκεια αυτών των κρίσιμων ετών, έρχεται τώρα να απαντηθεί από ένα νέο βιβλίο, αυτή τη φορά  του Thomas Weber, Hitler's First War.

Όπως το προηγούμενο, έτσι και αυτό βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα πρωτότυπων εγγράφων και ντοκουμέντων, με αποτέλεσμα την ανάδυση νέων και άγνωστων μέχρι σήμερα πληροφοριών. Το βιβλίο αυτό, έρχεται να αλλάξει τη κατανόησή μας, για μια από τις πλέον μεθοδικά μελετημένες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Ο Χίτλερ περιέγραψε τις πολεμικές του εμπειρίες στο Mein Kampf του 1925, και οι βιογράφοι του τείνουν να βασίζονται κυρίως σε αυτά που ο ίδιος αναφέρει. Περιέγραψε τον εαυτό του ως ήρωα, έναν δρομέα αγγελιαφόρο που μεταφέρει γραπτά μηνύματα μεταξύ των χαρακωμάτων, υπό τα πυρά των εχθρικών πολυβόλων. Δυο φορές παρασημοφορήθηκε για τη γενναιότητά του, τραυματίστηκε,  και μάλιστα προς το τέλος του πολέμου τυφλώθηκε από δηλητηριώδες αέριο. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε να αναρρώνει σ ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, και έκλαψε όταν έμαθε για την ήττα της Γερμανίας.

Με βάση τα λεγόμενά του, τα δάκρυα σύντομα μετατράπηκαν σε εκδικητική μανία στρεφόμενη εναντίον των ελαφρόμυαλων ακαδημαϊκών, των Εβραίων, και των αριστερών, που σύμφωνα με όσα πίστευε οδήγησαν τη Γερμανία στην ήττα. Παραμένοντας στο στρατό, στάλθηκε στη Βαυαρία για να πολεμήσει τους κομμουνιστές επαναστάτες. Όμως, όπως έμαθε ο Thomas Weber, υπήρξε μια περίοδος (1918-19) στην οποία ο Χίτλερ φορούσε κόκκινο περιβραχιόνιο και αποτελούσε μέλος του βραχύχρονου σε διάρκεια σοβιέτ της Βαυαρίας! Λίγο μετά, έγινε πληροφοριοδότης του τομέα προπαγάνδας του στρατού, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί αν σε αυτό προσφέρθηκε ο ίδιος ή αν ήταν αποτέλεσμα εξαναγκασμού, λόγω της συμμετοχής του στο σοβιέτ. Μεταξύ των νέων του καθηκόντων ήταν και η παρακολούθηση των διεργασιών ενός νέου σχεδόν άγνωστου κόμματος, αυτού των Γερμανών Εργατών, που σύντομα μετονομάσθηκε σε Κόμμα Εθνικοσοσιαλιστών Γερμανών Εργατών. Ο Χίτλερ εντυπωσιάστηκε από τον υπέρ-εθνικισμό και αντισημιτισμό του νέου κόμματος, και εγγράφηκε μέλος μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Τότε ήταν που ανακάλυψε πως διέθετε μεγάλο ταλέντο στην εκφώνηση λόγων. Οι ομιλίες του δύσκολα αποδίδονται σε μετάφραση, διότι κάτι που γράφει καλά σε μία γλώσσα μπορεί να είναι κωμωδία σε μια άλλη. Όμως μέσα σε λίγο καιρό, οι απελπισμένοι Γερμανοί τον πλήρωναν για να τους μιλάει. Σε λίγο καιρό ανέλαβε και την αρχηγία του κόμματος.

Πως μπόρεσε ο νεαρός και σχετικά άτολμος Χίτλερ, που δεν διέθετε κάποια στέρεα πολιτικά πιστεύω, να μετατραπεί στον Νο 1 φασίστα δημαγωγό της εποχής; Δεν υπάρχει κάποια απλή εξήγηση, όμως το νέο βιβλίο καταρρίπτει κάποιες από τις μέχρι σήμερα επικρατούσες απόψεις. Οι βιογράφοι του Χίτλερ υποστηρίζουν πως αυτά που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία του μετέπειτα χαρακτήρα του ήταν η συντροφικότητα των χαρακωμάτων, το μίσος των μάχιμων στρατιωτών για τους κερδοσκόπους των μετόπισθεν, και η αίσθηση της προδοσίας που ακολούθησε τη σύναψη ταπεινωτικής ειρήνης το 1918. Και πάντα υπάρχει το ενοχλητικό ερώτημα του γιατί ο νεαρός γενναίος δεκανέας που περιγράφει το Mein Kampf, δεν προήχθη ποτέ; Αποτελεί έκπληξη πως ένας παρασημοφορημένος στρατιώτης με έντονες ηγετικές ικανότητες, πέρασε όλη τη διάρκεια του πολέμου ως ένας απλός δεκανέας.

Με μεγάλη επιμέλεια, επιμονή, και αρκετή τύχη, ο Weber ανακάλυψε τα χαμένα ντοκουμέντα σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία του Χίτλερ, και το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι πως η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις περιγραφές του ιδίου του Αδόλφου.

Όντως παρασημοφορήθηκε δυο φορές (σιδηρούς σταυρός), αλλά τα καθήκοντά του δεν ήταν επικίνδυνα, και ζούσε σχετικά άνετα στο αρχηγείο του συντάγματος, μακριά από τη πρώτη γραμμή του πυρός. Οι απλοί στρατιώτες αποκαλούσαν τους προνομιούχους συναδέλφους τους  αυτού του είδους ως Etappenschweine (γουρούνια των μετόπισθεν), ή όπως θα τους λέγαμε σήμερα «τσάτσους» και «βύσματα». Οι αξιωματικοί είχαν ένα μεγάλο όριο παράσημων που θα έπρεπε να απονέμουν, και αν τα πήγαινες καλά μαζί τους, εύκολα έβαζαν το όνομά σου στη σχετική λίστα. Όπως όλα δείχνουν, ο Χίτλερ δεν ήταν ιδιαίτερα θαρραλέος. Ήταν απλά εκεί. Και μάλιστα, ο πρώτος αξιωματικός που τον πρότεινε για παράσημο ήταν ο Εβραίος Hugo Gutmann. Ο Gutmann δεν δέχθηκε κάποια ευγνωμοσύνη για αυτή του τη πράξη αργότερα, αλλά το γεγονός ότι του επετράπη να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, τον καθιστά πολύ πιο τυχερό από το ηλικιωμένο ζευγάρι των Εβραίων της Βιέννης.

Και επίσης δεν υπήρχε ιδιαίτερη συντροφικότητα στην πολεμική εμπειρία του Χίτλερ. Όταν άρχισε να ασχολείται με τη πολιτική, αναζήτησε την υποστήριξη των παλιών του συναδέλφων από το σύνταγμα που είχε υπηρετήσει. Τότε ανακάλυψε πως οι περισσότεροι από αυτούς, δεν τον συμπαθούσαν καν. Και όπως είναι φυσικό, άνδρες που πολέμησαν σκληρά στον πόλεμο, κάθε άλλο παρά μια επανάληψη αυτών των εμπειριών ήθελαν. Ελάχιστοι ήταν οι παλιοί σύντροφοι του Χίτλερ που τον ακολούθησαν στον ναζισμό. Οι περισσότεροι στήριξαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το βιβλίο του Weber αποδεικνύει πως δύσκολα μπορούμε να συνδέσουμε την αποκτήνωση των φαντάρων των χαρακωμάτων με την άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού αργότερα.

Η προσπάθεια του συγγραφέα να αναζητήσει και να καταφέρει να ανακαλύψει λεπτομέρειες που ήταν παντελώς άγνωστες, αξίζει συγχαρητηρίων. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο Χίτλερ ήταν πολύ μεγαλύτερος καιροσκόπος από όσο νομίζαμε. Αυτοσχεδίαζε μεγαλώνοντας και μάλιστα αυτοσχεδίασε και τις λεπτομέρειες του παρελθόντος του. Και αν ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε τις ρίζες του αντισημιτισμού του, η προσοχή πλέον έχει στραφεί, χάρη στις κοπιαστικές  έρευνες της  Hamann και του  Weber, στα χρόνια της Βαυαρίας, 1919-22. Εκεί θα πρέπει να στραφούν οι ερευνητές του μέλλοντος.
S.A. -The Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 02/11/2010 09:02:56

  Αυτο το αρθρο μου φερνει στο τον Παγκαλο κυριως.Εχει μια παραλληλη πορεια .
  Και το ολον ΠΑΣΟΚ.

  • man8os avatar
   man8os @ kiki 02/11/2010 09:10:07

   Τον Ραγκουση να φοβασαι...

 2. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 02/11/2010 09:04:11

  Ωραία και καλά όλα τα προσωπικά του Χίτλερ.
  Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο είναι τι ήταν αυτό που έκανε ολόκληρο λαό, τον Γερμανικό εν προκειμένω, να τον ακολουθήσει.
  Επίσης για ποιο λόγο, οι "δημοκρατικές δυνάμεις" της εποχής, επέτρεψαν(και όχι μόνο) την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, τη στιγμή που η χώρα αυτή ήταν ουσιαστικά υπό την κατοχή τους.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ εναςάσχετος 02/11/2010 12:53:00

   Εδώ οι Έλληνες ακολουθήσανε τον Παπανδρέου, ο Χίτλερ τουλάχιστον μέσα στον καιροσκοπισμό και την απανθρωπιά του δρούσε υπό την επίφαση του πατριωτισμού, τα δικά μας αντεθνικά σούργελα στρατολογούσαν κόσμο με θέσεις στο δημόσιο.

 3. Blut und Tränen avatar
  Blut und Tränen 02/11/2010 09:17:00

  Το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ στελεχώθηκε από πολλούς παλιούς κομμουνιστές.

 4. Νίκος avatar
  Νίκος 02/11/2010 09:20:58

  Καλημέρα σας.
  Η απάντηση, "Άσχετε¨ είναι απλή: Διότι, οι περισσότεροι δεν είχαν το πλεονέκτημα της post factο γνώσης που έχουμε σήμερα για τον Ναζισμό. Ας μήν κάνουμε τα ίδια λάθη που κάνουν οι νεοταξίτες ιστορικοί μας, να κρίνουν, δλδ, πρότερες ιστορικές περιόδους με σημερινά δεδομένα και, κυρίως, την σημερινή ηθική.

  • Mikis avatar
   Mikis @ Νίκος 02/11/2010 13:51:01

   'Ετσι ακριβώς!Συμφωνώ απόλυτα.Και μην ξεχνάμε οτι την εποχή εκείνη,οι Γερμανοί είχαν πληγωμένο εγωισμό και γενικά στην Ευρώπη υπήρχε μια άνοδος των ακραίων στοιχείων.Απλά με τις κατάλληλες τεχνικές,κατάφερε να πάρει τον λαό με το μέρος του.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Νίκος 02/11/2010 13:59:27

   Δηλαδή, όταν ο βαρώνος ντε Κουμπερτέν χρησιμοποίησε το προσωπικό του κύρος για να γίνουν οι ολυμπιακοί του Βερολίνου, όταν ο Ερ. Σταυρός βεβαίωνε ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν χώροι υγειινισμού, όταν η αεροπορία του Χίτλερ βομβάρδιζε τη Γκουέρνικα και τις άλλες Ισπανικές πόλεις, οι "δημοκρατικές δυνάμεις δεν ήξεραν τίποτα για τον φόνο!

   • Dimitris D avatar
    Dimitris D @ εναςάσχετος 03/11/2010 12:20:42

    Οι «δημοκρατικές δυνάμεις» από που να τα μάθουν από το internet, το κινητό τηλέφωνο ή το ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση;
    Στην ελλάδα συμβαίνουν ένα σωρό πράγματα που μαθαίνονται μόνο μέσω ιντερνετ. Αν δεν είχαμε αυτό θα πιστεύαμε 100% την προπαγάνδα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

 5. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 02/11/2010 09:29:50

  γιατι δεν επικεντρωνονται στο που δουλευε η μαμα του κατα την διαρκεια της συλληψης του? ποιος ηταν ο μπαμπας του?

  μην ξεχναμε επεισης οτι πριν κανα 2μηνο αποδειχθηκε οτι ηταν εβραϊκης καταγωγης (οπως ισχυριζονταν χρονια καποιοι συνομοσιολογοι). ενδιαφερων επεισης παρουσιαζει η αποψη ενος εβραιου-αλλα οχι σιωνιστη- οτι ο χιτλερ προσφερε στο εβραϊκο συμβουλιο την δυνατοτητα να μεταγκασταθουν οι εβραιοι απο τις χωρες που καταλαμβανε. η προταση του αποριφθηκε με τα γνωστα αποτελεσματα.

  κατεμε ηταν φυτευτος για να τελειωνουν καποιοι με την γερμανικη ελιτ της εποχης, αλλα καπου τους ξεφυγε και εκανε τα δικα του. το χειροτερο αποτελεσμα για αυτους που τον φυτεψαν δεν ηταν οτι αυτομοληθηκε αλλα οτι ανοιξε την πορτα στην σοβιετικη ενωση να τους κλεισει τις αγορες της μισης ευρωπης. διορθωθηκε 50 χρονια μετα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ LEWNIDAS 02/11/2010 17:29:13

   Schicklgruber is the name.

  • Yδροκερος avatar
   Yδροκερος @ LEWNIDAS 02/11/2010 23:11:35

   Πού θα γινόταν η μετεγκατάσταση?

 6. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 02/11/2010 09:47:49

  Προφυτείες; Πολύ πιθανόν...μας έχουν συνηθίσει

  Hamann, Weber. Κάτι κοινό έχουν τα ονόματα. Τι άραγε;

  • Λαρισαίος avatar
   Λαρισαίος @ Κοντη Λιζα 02/11/2010 19:32:00

   Πολύ κοινά γερμανικά ονόματα, ειδικά το δεύτερο που σημαίνει "υφαντής". Αν υποννοείς ότι έχουν εβραϊκή ρίζα, αυτό δεν ισχύει.

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ Λαρισαίος 03/11/2010 01:51:52

    Hamann. (female) Biblical name (meaning 'bee' in Hebrew), borne by the nurse of Rebecca (Genesis 35:8) and by a woman judge and prophet (Judges 4–5) who led ...

    Dictionary of American Family Names, Oxford University Press, ISBN 0-19-508137-4. Weber German and Jewish (Ashkenazic): occupational name for a weaver, ...

    Την καλημέρα μου και καλά κρασά

    • Παρτο αλλιως... avatar
     Παρτο αλλιως... @ Κοντη Λιζα 03/11/2010 03:56:56

     Αυτα που γραφεις ειναι ΛΑΘΟΣ.

     Τα εβραϊκα επωνυμα (συνηθως ενα μερος αυτων) εχουν σχεση με φυση.

     Π.χ. Bergman (οπου Berg=βουνο),
     Goldman (οπου Gold=χρυσος),
     Steinrot (οπου Stein=πετρα),
     Blumental (οπου Blume=λουλουδι)
     κτλ. κτλ. κτλ.

     Σπανιως εως καθολου εχουν σχεση με επαγγελματα ή ιδιοτητες.

     • Κοντη Λιζα avatar
      Κοντη Λιζα @ Παρτο αλλιως... 03/11/2010 09:32:48

      ...Αυτα που γραφεις ειναι ΛΑΘΟΣ....

      Μην πυροβολείτε τον πιανίστα. Το Google το βγάζει αυτό δίνοντας το όνομα και ψάχνοντας για εβραικά επίθετα. Τα παράπονά σας στο Google. Σεκοντ ναης τραϊ μπατ νο σιγκαρ.

      Παρεπιμπόντως μια απορία: Τα επίθετα Σαραγκούσης, Αλατινι, Φρανσέ, Κοέν όπως επίσης το κρητικότατο Ροζάκης δεν έχουν σχέση με φύση αλλά είναι εβραικά. Τι λέει το εγχειρίδιο;

     • Παρτο αλλιως avatar
      Παρτο αλλιως @ Παρτο αλλιως... 03/11/2010 15:57:13

      @Κοντη Λιζα,

      η αναφορα στα εβραϊκα ονοματα που εχουν σχεση με τη φυση ειναι οσον αφορα σε εκεινα που "γερμανιζουν" οπως τα παραπανω που ανεγραψα.
      Φυσικα υπαρχουν και εβραϊκα επωνυμα οπως το Κοεν που συνηθως εχουν να κανουν με φυλες του Ισραηλ...

 7. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 02/11/2010 10:51:20

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΤΙ ΜΙΣΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ.ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΩ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΡΩΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΩΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΑΔΟΛΦΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ ΚΟΥΡΙΤΑΣ 02/11/2010 11:03:40

   Ρε φιλαράκο, προβοκάτορας είσαι? Τι ασυνεχείς αρλούμπες μας λες ακριβώς? Το διάβασες το βιβλίο?

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/11/2010 13:05:37

  Στην πραγματικότητα, όλοι οι ιδεοληπτικοί δικτάτορες που νομίζουν ότι έχουν μία μεσσιανική αποστολή να ανομορφώσουν τον κόσμο και άτομα ανασφαλή και συμπλεγματικά πολλές φορές είναι και πάντοτε εξιδανικεύουν το παρελθόν τους (πώς θα ήταν δυνατόν να μην το εξιδανικεύσουν άλλωστε;), ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους μύθο.
  Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο πεζή...

 9. Minnie avatar
  Minnie 02/11/2010 13:31:29

  Διαβαζω ενα ενδιαφερον βιβλιο αυτες τις μερες, "Πολιτικη και πολιτισμος" του Hans Magnus Enzensberger.
  Μια ματια στην Ευρωπη μετα τον Β'ΠΠ... δεν εστιαζει στον Φυρερ αλλα ειναι πολυ διαψωτιστικο ως πως τον τροπο σκεψης του Γερμανου πολιτη.

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 02/11/2010 14:14:30

  @"εναάσχετο", αντιλαμβάνομαι την αγωνία σου. Αλλά, το ερώτημα δεν είναι αν ήξεραν αλλά τι μπορούσαν να κάνουν. Αφ΄ης στιγμής δεν ΄επραξαν τίποτα, η συζήτηση μόνο ακαδημαϊκή μπορεί να είναι. Π.χ. το Ελλαδικό κράτος-υποτελής τι έπραξε και τι δεν έπραξε για να αποσοβήσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου, ή τι μπορούσε να πράξει εναντίον των κεμαλοναζι το '55; Λοιπόν, γι' αυτό εγώ εδώ μέσα μιλώ για την εθνική μας "συνισταμένη" η οποία αγγίζει το μηδέν.

 11. Orestios avatar
  Orestios 02/11/2010 16:39:43

  Ο Σοσιαλισμός ανέδειξε όλη την νοσηρότητα που ευαγγελίζεται μέσω αδίστακτων, αιμοσταγών και αρρωστημένων ανθρώπων.
  Στις μέρες μας βιώνουμε την ίδια ζοφερή νοσηρότητα.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/11/2010 17:43:21

  Το πιθανότερο είναι να ήταν απλώς θεόμουρλος.
  Όπως τόσοι και τόσοι. Μόνον που δεν γίνονται όλοι οι θεόμουρλοι, εκλεκτοί των "Μπράουν, Φίσερ και Κράφτ".
  Πώς δημιουργήθηκε "ο Μπράουν, ο Φίσερ και ο Κράφτ" , εκεί είναι όλα "τα λεφτά": Το μοναστήρι να είναι καλά, τρελούς "καλογέρους" εύκολα βρίσκεις.

 13. antiochos avatar
  antiochos 02/11/2010 23:11:53

  Kι εγω οταν θελω να φωτισω σκοτεινες στιγμες της ιστοριας η να κατανοησω προσωπικοτητες που τη σημαδεψαν ,καταφευγω στην The Wall Street Journal.
  Παντα τετοια.

 14. A.M. avatar
  A.M. 03/11/2010 02:30:49

  Σκοτώνοντας.
  Άμα στο χωράει η συνείδηση να σκοτώνεις αβέρτα ανεβαίνεις ψηλά.
  Ειδικά αν έχεις και ένα ταλέντο στο λέγειν γίνεσαι Χίτλερ. Χαλλλαρά.
  Για να ακριβολογώ γινόσουν τότε Χίτλερ σήμερα γίνεσαι Ομπάμα, Μέρκελ κλπ.
  Δεν διαφέρουν στην ουσία απλώς τότε εκείνος σκότωνε με πολυβόλα σήμερα σκοτώνουν με το ευρώ ή με το δολλάριο.
  Λεπτομέρειες.

 15. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 04/11/2010 14:36:44

  ...Αυτα που γραφεις ειναι ΛΑΘΟΣ....

  Είμαι λάθος τελικά ή όχι;

  Όσο για τον Κοεν τον Μόλχο ή τον Σαραγγόσα φυσικό είναι να έχουν τετοια επίθετα αφού είναι ισπανόφωνοι Σεφαράδες. Οι άλλοι που λες είναι Ασκενάζι.

  Αλλά από αλλού ξεκινήσαμε. Για την ταμπακιέρα έχεις να πεις τίποτα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.