#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2011 22:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως γύρισαν πίσω τα πλοία για την Κύπρο

Και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμη πανηγυρίζουμε την επέτειο της τελευταίας εθνικής μας ξεφτίλας. Επίσης δεν χωράει στο μυαλό μου γιατί δεν χάνουμε κάθε ευκαιρία να αυτομαστιγoνώμαστε και να δίνουμε άλλοθι στην εγκληματική Τουρκική εισβολή με την επιπόλαια 'διαπίστωση' ότι «με το εγκληματικό πραξικόπημα της χούντας εναντίον του Μακαρίου δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να επέμβει».Αυτό όμως που με καίει και θα ήθελα να δώσω συνέχεια είναι σχετικά με το ιστορικό του 573ΤΠ. Είχα πάρει μετάθεση από την Νιγρίτα προς το 573ΤΠ (στο Χαϊδάρι) μια εβδομάδα πριν από το Κυπριακό. Η πρώτη διαταγή που πήραμε το μεσημέρι της 20 Ιουλίου ήταν να ετοιμασθούμε για αποστολή στην Κύπρο με "ντακότες". Τις πρώτες πρωινές ώρες βγήκε το "ΑΚΥΡΟΝ" και με πεζοπορία μετακινηθήκαμε στον χώρο διασποράς του τάγματος στο Δαφνί. Αν και διμοιρίτης όλμων 4.2 εκτέθηκα επικεφαλής της διμοιρίας των πολυβόλων με την διαταγή να εγκαταστήσω τα πολυβόλα στον παρακείμενο λοφίσκο για αντιαεροπορική βολή.

Ακολούθησε η επάνοδος στο τάγμα και η επιβίβαση μας εν πλήρη οπλισμό στο ferry boat μαζί με τους (500) Κύπριους φοιτητές. Χωρίς να κουράσω με λεπτομέρειες, συνέχισα να είμαι επικεφαλής της διμοιρίας πολυβόλων και ήταν δική μου ευθύνη η εγκατάσταση των πολυβόλων (0.50'') στο επάνω κατάστρωμα του καραβιού για "αντιαεροπορική προστασία"!...Την δεύτερη βραδιά τα μεσάνυχτα (και μάλλον αργότερα) κατάκοπος από το πάνω κάτω στα πατώματα του καραβιού αποφάσισα να κοιμηθώ για λίγο μιάς και σε λίγες ώρες ίσως θα φθάναμε στην Κύπρο και έπρεπε να ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Στα χαράματα όταν σηκώθηκα ανακάλυψα ότι πλέαμε δυτικά και όχι ανατολικά (ήταν πλέον εμφανές από πού επρόκειτο να ανατείλει ο ήλιος!). Η εξήγηση που μου εδόθη από άλλον έφεδρο αξιωματικό ήταν ότι μας είχαν μπλοκάρει τον δρόμο Αμερικάνικα και Εγγλέζικα πολεμικά πλοία, ανταλλάχθηκαν σήματα με τον καπετάνιο μας και κάναμε στροφή 180 μοιρών. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες του συναδέλφου, την νύχτα οι ανώτεροι αξιωματικοί μας είχαν αποπειραθεί να δραπετεύσουν για Αίγυπτο (συνεχώς έβλεπαν τα νέα από την τηλεόραση Καΐρου, γνώριζαν για την επερχόμενη επάνοδο Καραμανλή και ήταν έξαλλοι) και τους γύρισαν οι έφεδροι πίσω με τα σαρανταπεντάρια στο χέρι. Το πόσο κοντά ήμασταν στην Αίγυπτο και το γιατί δεν θέλω να αναφερθώ γιατί ίσως αυτό απαιτεί η επιχειρησιακή μυστικότητα. Η τελική μας αποβίβαση σε Ελληνικό νησί και οι περιπέτειες με τους Κύπριους φοιτητές οι οποίοι σωστά ήταν έξω φρενών μαζί μας είναι μακρινή ιστορία και έτσι η αλλιώς δεν συμφέρει να εξιστορείται δημοσίως (άλλωστε τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!).

 

Dr. A. P. Papadopoulos

Senior Research Scientist, and Adjunct Professor (Guelph, Laval)

Windsor, Ontario, Canada

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 24/07/2011 22:54:56

  ΔΕΝ θα ζούμε όταν αποκαλυφθεί σε όλο της το εύρος το μέγεθος της προδοσίας.Τα ημερολόγια καταστρώματος των υ/β και των α/γ έχουν κομμένες σελίδες, χειριστές της Π.Α. (βλ.Δινόπουλος-Σκαμπαρδώνης) αποστρατεύτηκαν νωρίς-νωρίς, το ίδιο έγινε και με αξ/κούς του στρατού που πολέμησαν τότε.Το "σύστημα" τιμώρησε σκληρά όσους αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα.Για το Αθηναϊκό κράτος το "Κυπριακό" αποτελούσε πάντα μελανή σελίδα ανεπάρκειας και ενδοτισμού.Βλέπετε τα "γραμμάτια" στον υπερατλαντικό προστάτη έχουν πάντα πολύ σκληρές ρήτρες.Σκέφτομαι τις μανάδες των νεκρών και των αγνοουμένων κι' ανατριχιάζω...

 2. Σταύρος avatar
  Σταύρος 24/07/2011 23:00:34

  γιατί οι ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ,
  Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Γρ. Μπονάνος,
  Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Π. Αραπάκης,
  Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ανδρ. Γαλατσάνος,
  Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Αλ. Παπανικολάου,
  ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ για να συνεχίσουν ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ τας καριέρας των!
  Υπό την σκέπην της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:(

  • Νικηφoρος Φωκας avatar
   Νικηφoρος Φωκας @ Σταύρος 25/07/2011 14:27:49

   Εδω ειναι φιλε μου ολο το ζουμι.... εδω πεφτουν οι μασκες και αποκαλυπτονται ΠΟΙΟΙ καλυψανε ΠΟΙΟΥΣ και ΓΙΑΤΙ.....

   Φακελλος Κυπρου ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΟΤΕ γιατι θα πρεπει να εξαφανιστει πολυς κοσμος 'δημοκρατικος' υποτιθεται... καθως και καποιοι 'συμμαχοι' μας.. ΞΕΧΑΣΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτου του καθεστωτος.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/07/2011 23:03:47

  Όσοι συμμετείχαν (έστω ως απλοί φαντάροι) ας γράψουν βιβλία, άρθρα, οτιδήποτε, μπας και οι ιστορικοί του μέλλοντος βγάλουν ένα νόημα του τι πραγματικά συνέβη.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Strange Attractor 24/07/2011 23:07:59

   Μα το νόημα έχει βγει. Για κάποιους ΧΨ λόγους αποφασίστηκε από το διεθνή παράγοντα να γίνει η εισβολή στην Κύπρο. Η ηγεσία της Ελλάδας (Χούντα και η διάδοχος πολιτική κατάσταση) πειθάρχησε σε αυτή την απόφαση κι εκτέλεσε τις εντολές. Δεν αντέδρασε καθόλου αν και θα μπορούσε.

  • Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada avatar
   Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada @ Strange Attractor 25/07/2011 03:40:18

   Φίλε Ατράκτορα, και άλλοι φίλοι,

   Έχουμε αναφερθεί ξανά στο θέμα. Συμφωνώ ότι, οι προσωπικές μαρτυρίες για τα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας πρέπει να αναζητηθούν και να καταγραφούν. Όχι για να καταδικάσουμε η να κρεμάσουμε εμείς οι άσπιλοι και αμόλυντοι τους άλλους μίσους, τους ανάξιους και προδότες, αλλά για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να είμαστε καλλίτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά ώστε να μην υποστούμε και άλλη εθνική ντροπή. Αυτά ήταν και τα πικραμένα λόγια που είπα απαντώντας στα αποχαιρετιστήρια σχόλια του Ταγματάρχη που μας μίλησε για λίγο την ημέρα (27 Ιουλίου 1975) απολύσεως μου από τον στρατό. Παρόλο ότι επρόκειτο για τον καλλίτερο αξιωματικό που είχαμε στο Τάγμα (και ο οποίος αργότερα εξελίχθηκε σε στρατηγό) εκείνη την ημέρα μας μιλούσε για το τραγικό της σύμπτωσης να εκδηλωθεί το Κυπριακό ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, κάτι που τον ανάγκασε να διακόψει την άδεια του! Επίσης συμφωνώ ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε και να εξισώνουμε τους πάντες και τα πάντα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό όμως το οποίο ξέρω από χέρι είναι ότι το 573ΤΠ δεν ήταν ετοιμοπόλεμο και αν τελικά πατάγαμε πόδι στην Κύπρο πολλοί από εμάς θα πηγαίναμε σαν ‘το σκυλί στο αμπέλι’ (όχι από δειλία, αλλά από έλειμα ηγεσίας, εκπαίδευσης, οργάνωσης, και ηθικού). Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, να γινόταν η εμπλοκή μας στις μάχες σε βάθος χρόνου και να άλλαζε η κατάσταση με το πρώτο βάπτισμα του πυρός. Το απαράδεκτο, και εγκληματικό όμως είναι ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή, και ενώ πλέαμε προς Κύπρο, η ηγεσία του τάγματος δεν έκανε καμία προσπάθεια να ενημερώσει, οργανώσει και εμψυχώσει αξιωματικούς και οπλίτες αλλά ξημεροβραδιάζονταν στην τραπεζαρία του πλοίου με τον καπετάνιο, παρακολουθούσαν τα ξένα ΜΜΕ και αξιολογούσαν τις πολιτικές εξελίξεις (η έννοια τους ήταν: «μας απομάκρυναν από την Αττική για να ξεβρακώσουν και ρίξουν τον Ιωαννιδη….»). Οι δε φαντάροι κοιμόντουσαν στα αμπάρια και έτρωγαν (με την πατρική και στοργική ‘διοικητική μέριμνα’ άλλου Ταγματάρχη, δυστυχώς και διοικητή του λόχου μου) τις εφεδρείες τροφίμων του Τάγματος (λες και δεν μας ταΐζανε στο εστιατόριο του πλοίου).
   Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τον πυρήνα των αξιωματικών (και προφανώς και τον Συνταγματάρχη) τους οποίους φρόντισε το επιτελείο να στείλει στο πλοίο να οργανώσει τους Κύπριους σε στρατιωτική μονάδα ‘καθοδόν’ προς Κύπρο (η εντύπωση μου είναι ότι όλοι οι Κύπριοι είχαν τουλάχιστον βασική στρατιωτική εκπαίδευση), η διαφορά επαγγελματισμού και ήθους ήταν εμφανής.
   Οι δικές μου όμως εμπειρίες και αυτών των συντρόφων μου στο 573ΤΠ ήταν λεπτομέρειες μπροστά σε αυτήν του συμμαθητή μου και συγχωριανού μου Τάσου Δέμη ο οποίος πέταξε ξυστά όλη την νύχτα (με άδειο παγούρι) πάνω από την Μεσόγειο για να προσγειώσει την πρώτη ντακότα με λοκατζήδες στην Κύπρο μέσα σε φίλια καταιγιστικά αντιαρεπορικά πυρά, η του μπαρουτοκαπνισμένου παλικαριού Σωτήρη Παναγάκη που ζει ακόμη στην Μεγαλόπολη και του οποίου την ιστορία μάθαμε από τους ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΣΚΑΙ πριν μερικά χρόνια. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν όλος ο στρατός ήταν όπως το 573ΤΠ τον Ιούλιο του 1974, και γινόταν πόλεμος, οι Τούρκοι θα έκαναν παρέλαση μέχρι την Αθήνα. Ευτυχώς όμως ο Ιωαννίδης έπινε καφέ κάθε πρωί μόνο στο Χαϊδάρι, με τους διοικητές των εκεί στρατιωτικών μονάδων. Αλλωστε, όλα αυτά είναι τώρα υποθετικά σενάρια.

 4. no name avatar
  no name 24/07/2011 23:04:28

  Να πεις τωρα ότι δεν έχει δίκιο ο άνθρωπος;
  Με εξαίρεση ελάχιστους έλληνες αξιωματικούς, από ένα βαθμό και πάνω οι καραβανάδες, φρόντισαν να δικαιώσουν όσους τους βρίζουν και τους θεωρούν άχρηστους.

  Ακόμη και αν πιστέψουμε, ότι δεν έκαναν το καθήκον τους γιατί έπεσαν θύματα των αμερικανών που τους παραπλανούσαν επίτηδες, τότε επρόκειτο για ηλίθιους που δεν άξιζαν να είναι αξιωματικοί.

  Αλλά τι να λέμε;
  Εδώ ο Τζογάνης, που αρνήθηκε να σηκώσει το Noratlas, και να πάει στην Κύπρο, -αυτός και ό ...διοικητής τότε της Mοίρας, δεν πέταξαν- έγινε στο τέλος αρχηγός της Αεροπορίας.
  Ευτυχώς, που δεν έκαναν κανά ντου οι Τούρκοι επί αρχηγίας του δηλαδή...

  Κάποια στιγμή, πρέπει να βρούμε το θάρρος ως έθνος, να παραδεχθούμε ότι έχουμε ακριβώς τις ένοπλες δυνάμεις που αξίζουμε.
  Για τα μπάζα.

  Μια χαρά, μάγκες όταν πρόκειται να πουλήσουμε μούρη σε τίποτα ασκήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά μόλις φτάσει η κρίσιμη στιγμή να υπερασπιστούμε αυτά για τα οποία έχουμε ορικιστεί, ...ή θα πέσει το ελικόπτερο, (γιατί δεν κάνουμε νυχτερινή σοβαρή εκπαίδευση) ή θα δείξει "φοβερή ψυχραιμία ο πιλότος", την ώρα που οι Τούρκοι του σκοτώνουν τον συνάδελφό του, (περίπτωση του wingman του Ηλιάκη), ή θα φταίει η "κακιά η ώρα" γενικώς.

  Θα συμφωνήσω λοιπόν με τον αρθρογράφο, ότι αυτομαστιγωνόμαστε, δίνοντας δικαιώματα, στους Τούρκους (στους Σκοπιανούς, στους Αμερικανούς, σε όποιον τέλος πάντων ασελγεί σε βάρος της χώρας) αλλά θα πρόσθετα, ότι ταυτόχρονα εθελοτυφλούμε για το τι ποιότητας, και ικανοτήτων στρατό έχουμε τα τελευταία 45 χρόνια.
  Τρομάρα μας

  • maxitis avatar
   maxitis @ no name 24/07/2011 23:42:42

   Ο Στρατός φίλε, είναι αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας ότι κοινωνία έχουμε ακριβώς και τον ίδιο Στρατό έχουμε, αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται καθαρά η προσπάθεια των πολιτικών να φτιάξουν αναξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, δεν ξέρω αν τα έχουν καταφέρει γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

  • ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
   ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ @ no name 25/07/2011 00:02:11

   Δεν ξέρω τι συμπλέγματα κουβαλάς από την θητεία σου(αν υπηρέτησες βέβαια) Πολλοί από μας υπηρετήσαμε υπό τις διαταγές μαχητών της Κύπρου (Ματζουράτος-Γλεντζές-Δασκαλάκης-Αλευρομάγειρος) άλλοι ζήσαμε κάποιους άλλους από κοντά (Ξαρχάς-Τσολακίδης) και επίτρεψέ μου να έχουμε μια εντελώς διαφορετική άποψη, τουλάχιστον γι' αυτή τη γεννιά στελεχών.Αν σ' ενοχλεί όλος αυτός ο κόσμος των "άχρηστων" κανένα πρόβλημα.Κάνε μόνο μια βόλτα στην Ελλάδα και δες στα πιό απίθανα χωριά τα μνημεία: τίγκα απο ονόματα "άχρηστων" που αντί να κοιτάξουν τη βολή τους παίξαν το κεφαλάκι τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να μπουρδολογούμε.Βλέπεις ο "άχρηστος" ούτε απεργία μπορεί να κάνει, ούτε διαδήλωση, ούτε κατάληψη.Εχεις απόλυτο δίκιο, ναι έχουμε τις ένοπλες δυνάμεις που αξίζουμε:βουτυρομπεμπέδες που αν τους μεταθέσεις μακράν του Λεκανοπεδίου έχουν "ψυχολογικά" προβλήματα.Θέση για κάμψεις...και καλό καλοκαίρι

  • Ένας avatar
   Ένας @ no name 25/07/2011 00:36:41

   Απολύτως λάθος ανάλυση.

   Άλλο αν η ηγεσία ήταν μιλημένη/παραπλανημένη και άλλο το αξιόμαχο.

   Αν γινόταν πόλεμος με τους Τούρκους τότε θα τον ... πίναν πολύ άσχημα.

   Έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν κάποιες απόρρητες τότε εκτιμήσεις των Άγγλων πως οι απώλειες των Τούρκων τότε μπορεί να ξεπέρασαν και τις 30.000.

   Αυτά από μια χούφτα μαχητών.

 5. yiannos avatar
  yiannos 24/07/2011 23:28:22

  Όλα έχουν καταγραφεί. Αλλά η πολιτική σταδιοδρομία και η υστεροφημία του μεγάλου αρχηγού της "εθνικοφρόνου" παρατάξεως δεν επιτρέπει συζητήσεις.

 6. parsifal avatar
  parsifal 24/07/2011 23:38:32

  Μήν είσαστε απόλυτοι σε τέτοια ζητήματα. Το ανάθεμα δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην "χούντα" και ολα τα σχετικά φαντάσματα της "αποκαταστάσεως της δημοκρατίας". Τι εχετε να πείτε για τον "εθνάρχη" ? Για το σκυλολόι Μαύρο, Αβέρωφ κλπ. πολιτικά πτώματα ?
  Για ποιόν η "Κύπρος ηταν μακριά " ? Για την "χούντα" ? Με ποιό τίμημα "αποκαταστάθηκε η δημοκρατία" και ξεσάλωσαν οι "αντιστασιακοί" ρουφιάνοι της επταετίας με νέους μανδύες ?
  Εάν ποτέ ανοίξει ο περιβόητος φάκελλος θα καταρρεύσει ολο το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα και θα τρέχουν να κρυφτούν οι λιμοκοντόροι των δεξιώσεων στο προεδρικό επί τριάντα τόσα χρόνια...
  Η εισβολή, το πισωγύρισμα των Υ/Β, η αδράνεια των F-4, ο Αττίλας 2 μαζί με το "πολυτεχνείο" και την "γενιά του" των μητραλοιών και ολετήρων είναι η αμαρτωλή, ντροπιαστική προιστορία του αίσχους που βιώνομε σήμερα. Το τίμημα για την επίπλαστη "ευημερία" του 1974 - 2004, για την ξεφτιλο- "ισχυρή Ελλάδα" του Σημίτη των Υμίων, για τους δουλόφρονες "εθελοντές" του 2004, για την οριστική μετάπτωση της χώρας σε τριτοκοσμικό μόρφωμα προσοδοθήρων, κλεπτοκρατών, διασκεδαστών και παρασίτων του διεθνούς καταμερισμού εργασίας , τον πλήρη ευνουχισμό του Κράτους και των ενόπλων βραχιόνων του, την παραίτηση απο τα εθνικά δίκαια και την βύθιση λαού και "ταγών" στην ηδονοθηρία και το τίποτε. Ενδεδυμένοι κυανόλευκα κουρέλια στα "μουντιάλ", λιβρέες δούλων στα "ολυμπιακά μέγαρα", στα στημένα ποδόσφαιρα, με την σκουπιδοβίζιον, τις μητρομανείς "showwomen" και τους ανδρόγυνους τραγουδιστές ποιός νοιαζόταν για Κύπρο, για "δεν ξεχνώ", για αγνοούμενους και για εθνική αξιοπρέπεια εξω απο τις αρένες των ανεγκέφαλων φιλάθλων και τηλεθεατών ?
  Οσπου ...μας πήραν γραμμή !

  • jkr avatar
   jkr @ parsifal 25/07/2011 09:04:52

   Έτσι, ακριβώς!

  • αδιόρθωτος avatar
   αδιόρθωτος @ parsifal 26/07/2011 01:18:15

   ... τα σέβη μου

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/07/2011 23:40:55

  Έ, ναί, "αυτομαστιγωνόμαστε και δίνουμε άλλοθι".
  Αλλά το θέμα να προσδιοριστεί σαφώς, ποιό είναι το πρώτο πληθυντικό.
  h**p://www.antinews.gr/2011/07/24/114538/#comment-766986

 8. no name avatar
  no name 24/07/2011 23:54:14

  Ας προσευχόμαστε, να μη χρειαστεί να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος για μία ακόμη φορά...

 9. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/07/2011 00:00:32

  Η χούντα πρόδωσε την Κύπρο συνειδητά και ασυνείδητα.
  Οι οργανωτές είναι γνωστοί και ζούν ακόμη στις ΗΠΑ και κανονίζουν ακόμα τις τύχες του κόσμου.
  Το σχέδιο δεν πέτυχε με τις θυσίες των ηρώων Ελλήνων της Κύπρου και της Ελλάδας που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση με εντολές της Ιστορίας.
  Η Κύπρος θα είναι πάντα ελεύθερη ,μαζί με την Ελλάδα γιατί πάντα θα υπάρχουν
  ήρωες και αγωνιστές της ελευθερίας .

 10. no name avatar
  no name 25/07/2011 00:12:12

  Είναι περιττό, να μιλάς για συμπλέγματα, -δεν έχω κανένα τέτοιου είδους, αντιθέτως-, θα σου πρότεινα ωστόσο, να θυμηθείς τη δική σου στρατιωτική θητεία. Από το άρβυλο που σούδωσαν να φορέσεις, ώς την πραγματική εκπαίδευση που έκανες.
  Είχες δηλαδή την εντύπωση, ότι ανήκες, στο πιο οργανωμένο, πειθαρχημένο, καλά εξοπλισμένο και αποφασισμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας;
  Ότι οι αξιωματικοί σου, ήταν επαγγελματίες;
  Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω με τον "parsifal". Αλλά δεν είναι απογοητευτικό;

  • Κώστας Τ avatar
   Κώστας Τ @ no name 25/07/2011 01:03:18

   No Name, γενικεύεις και ισοπέδωσες τα πάντα!!!Υπάρχουν πολλοί Αξκοί που ξέρουν να κάνουν καλά την δουλειά τους!!!Ξέρεις δεσμεύονται από έναν Όρκο που έδωσαν,¨μέχρι τελευταίας ρανίδος¨.Σίγουρα δεν υπηρέτησες στις Ίλες Αρμάτων που διοίκησα,θα είχες άλλη άποψη για την Εκπση και τον Επαγγελματισμό των ανωτέρων σου,θα είχες ενταχθεί στην οικογένεια των μαχίμων και θα δήλωνες περήφανος για τις εμπειρίες σου!!!

 11. Μιχαήλ avatar
  Μιχαήλ 25/07/2011 00:12:34

  Στη βουλή που ασχολήθηκε με το κυπριακό, ανεξάρτητος βουλευτής ήταν ο αείμνηστος Ν. Ψαρουδάκης, ο οποίος έβγαλε δικό του πόρισμα για τις ευθύνες κάποιων στην κυπριακή τραγωδία. Βρέστε το κυκλοφορεί σε βιβλίο, νομίζω εκδόσεις μήνυμα, έχει πολύ ενδιαφέρον.

 12. parsifal avatar
  parsifal 25/07/2011 00:37:57

  Ειναι απογοτευτικό φίλε. Ωστόσο κάτι μου λέει πώς και σήμερα εάν απαιτείτο να "φύγουν πλοία", να απογειωθούν αεροσκάφη, να χαλάσει η εναπομείνασα λόγω μνημονίου ραστώνη, το ιδιο θα συνέβαινε... Και οχι ΜΟΝΟΝ επειδή επίορκοι, καρριερίστες, πράκτορες και ανίκανοι θα ηρνούντο υπηρεσία : Γιατί ολοι μας, ο περιβόητος ,κανακεμένος "λαός", αυτός ο κουτοπόνηρος "κυρίαρχος" λαός θα συμφωνούσε ασμένως με το πανούργο "πρώτα η Ελλάδα" του Σημίτη. Οπου η "Ελλάδα", ηταν (και θα είναι) το γνωστό "μή μου τους κύκλους τάρατε"...
  Το εχω ξαναγράψει εδώ, τοιούτου λαού, τοιούτοι αρχιερείς !

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/07/2011 00:40:25

  Δεν υπαρχει κανενα μυστηριο.Ο Ιωαννιδης ξεκινησε κατι που δεν μπορουσε να χειρισθει.Απο τη στιγμη που εγινε η εισβολη το επομενο βημα ηταν ο πολεμος Ελλαδος και Τουρκιας.
  Οι στρατηγοι αρνηθηκαν να ξεκινησουν πολεμο με διαταγες ενος ταξιαρχου.
  Θυμοντουσαν και την τυχη αυτων που εκαναν τον πολεμο στη Μ.Ασια.
  Ηθελαν πολιτικη ηγεσια για να παρει την ευθυνη και την εφεραν.Αυτοι ομως δεν ειχαν καμμια ορεξη για πολεμους.
  Αυτη ειναι η γενικη εικονα και την ξερουν ολοι.Τα υπολοιπα αν δηλαδη θα κερδιζαμε ή οχι τον πολεμο που δεν κηρυχθηκε ειναι υποθεσεις.

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ ψυχραιμια 25/07/2011 01:59:25

   Πόλεμος έγινε.
   Με την αποβίβαση των Τούρκων ο Ελληνισμός ήταν εξ ορισμού σε εμπόλεμη κατάσταση. Οταν σου αποβιβάζουν στρατό στην Κύπρο και σφυρίζεις αδιάφορα και δεν πολεμάς, δεν επιλέγεις τον μη πόλεμο. Επιλέγεις την εθνοπροδοσία και την γελοιοποίηση. Τον πόλεμο επέλεξαν οι τούρκοι δια του Αττίλα. Εμείς επιλέξαμε την εθνοπροδοσία. Απλά οι εθνοπροδότες Μπονάνος, Αραπάκης, Γαλατσάνος επέλεξαν να μην υπερασπισθούν χώματα του ελληνικού έθνους.
   Τόσο απλά. Δεν έκαναν-έστω αποτυχημενους- συντηρητικούς υπολογισμούς περί αποφυγής ελληνοτουρκικού πολέμου, όπως υπονοείς κατά απαράδεκτο τρόπο! Επέλεξαν να μην υπερασπισθούν πάτρια εδάφη. Και την σκαπούλαραν. Κανένα λοξό σου επιχείρημα δεν αλλάζει τα γεγονότα και την αλήθεια.
   Νισάφι με τις δοκησίσοφες αναλύσεις!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Κώστας 25/07/2011 07:48:55

    Aυτες ειναι κατηγοριοποιησεις στο μυαλο πολλων αλλα οχι στην πραγματικη πολιτικη.
    Στην πραγματικη διεθνη πολιτικη η Κυπρος ειναι αλλο κρατος απο την Ελλαδα και την Τουρκια που ομως ειναι εγγυητριες δυναμεις αυτου του κρατους.
    Επειδη ειναι ετσι ηταν δυνατον να γινει και να περιορισθει ενας πολεμος μονο στην Κυπρο. Για να γενικευθει ο πολεμος επρεπε να υπαρξει νεα πολιτικη αποφαση και οι στρατηγοι δεν ειχαν διαθεση να υπακουσουν σε παρομοια αποφαση ενος ταξιαρχου.
    Η αδιαφορια για το τι γραφουν οι διεθνεις συνθηκες ειναι ιδιον των ελληνικων υπολογισμων αλλα συνηθως προκαλει προβληματα.

    • Greco avatar
     Greco @ ψυχραιμια 25/07/2011 13:37:10

     @ψυχραιμια εκτιμω αυτα που γραφεις
     αλλα εξωτερικη πολιτικη δεν γινεται μονο κατα γραμμα των συνθηκων, αλλα και με συναισθημα (κατι που ιδιως για τον ελληνικο λαο παιζει μεγαλο ρολο)

     Ακομα και οι Μεγαλες Δυναμεις παντοτε δινουν τοση σημασια στις συνθηκες, οσο αρμοζει. Δεν τις θεοποιουν ποτε, αλλα αντιθετως παντοτε κοιτανε πώς θα προταξουν τα συμφέροντά τους. Τωρα άν εχουμε στρατηγικα συμφεροντα εμεις στην Κυπρο είναι αλλο θέμα , αλλα δεν θα το λυσουμε εδω , και εν τω μεταξυ η μιση Κυπρος εχει χαθει

     Αν οπως λες ο κοσμος κοινουνταν βασει των συνθηκων, τοτε πραγματι η Τουρκια σαν εγγυητρια δυναμη, αφου "επανεφερε την ταξη" θα επρεπε να σηκωθει να φυγει. Αντιθετως εμεινε και διακηρυσσει οτι το Κυπριακο λυθηκε οριστικα το 74.

     Μονος σου το εγραψες, απο τη συγμη που ειμασταν εγγυητρια δυναμη της Κυπριακης Δημοκρατιας αποδειχθηκαμε λειψοι και δειλοι στο εργο μας

    • Κώστας avatar
     Κώστας @ ψυχραιμια 25/07/2011 15:01:03

     Tα ερωτήματα είναι αμείλικτα και κανείς πλάγιος συλλογισμός δεν μπορεί να τα σώσει.
     Ατοπες οι συγκρίσεις τον Μεταξά. Τι σχέση έχει η Καλλίπολη, το 1915 με την εισβολή στην Κύπρο. Ο Μεταξάς διαφώνησε με τον Βενιζέλο για την Καλλίπολή. Το θέμα αφορούσε τη συμμετοχή σε μια συμμαχική επιχείρηση και αφορούσε σε εισβολή σε άλλο κράτος(Οθ. Αυτοκρατορία). Επίσης ο τορπιλισμός της Ελλης ήταν επιθετική ιταλική ενέργεια, αλλά και τα παιδιά του δημοτικού ξέρουν πως δεν συγκρίνεται με την κατάληψη εθνικού εδάφους.
     Το επιχείρημα Κύπρος= άλλο κράτος ,είναι νομικό, είναι επιχείρημα διεθνούς δικαίου. Το ουσιώδες-απορώ και που το συζητά ο Ψυχραιμία- είναι το εάν η Κύπρος αποτελεί εθνικό έδαφος το οποίο υπερασπίζεσαι πάση θυσία. Δηλαδή αν είχε επιτευχθεί η Ένωση το 50 θα την υπερασπιζόμασταν , αλλά μια που η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία οδήγησε στην Ανεξαρτησία δεν την υπερασπιζόμαστε ή μάλλον την υπερασπιζόμαστε υπό προυποθέσεις; Τί είναι αυτά; Σύνεση λέγεται αυτό; Ποια τα διεθνή ανάλογα, για να δούμε ποια άλλα έθνη ΄φερονται έτσι, αφού η κοινή λογική δεν αρκεί και το "υπερασπίζομαι εθνικό έδαφος πάση θυσία" δέχεται αστερίσκους και εξαιρέσεις από τον Ψυχραιμία.

     -"οι στρατηγοι δεν ειχαν διαθεση να υπακουσουν σε παρομοια αποφαση ενος ταξιαρχου."
     Άλλο και τούτο πάλι. Καταρχήν για τι στρατηγούς μιλάμε, το είδαμε. Δίνουμε εντολές και μετά τις ανακαλούμε. Ο Παπαποστόλου πίσω, τα υποβρύχια πίσω και τα νοράτλας να καταρρίπτονται από φίλια πυρά. Αλλά και πάλι, θέμα βαθμού ήταν; Δηλαδή αν ο Ιωαννίδης ήταν ανώτερός τους θα υπάκουγαν; Μα τι λοξοδρόμηση της λογικής είναι αυτή;;;;

     Εδώ έχουμε ξεκάθαρα γεγονότα. Η τουρκική εισβολή δεν προγραμματίσθηκε μετά την ανατροπή Μακαρίου. Ετοιμάζοταν εντατικά τουλάχιστον από τις αρχές του 1974 σε επίπεδο στρατιωτικής οργάνωσης και το ιωαννιδικό καθεστώς ήταν πλήρως ενήμερο των τουρκικών κινήσεων . Μολαταύτα ως κοινοί ηλίθιοι και προδότες συμμετέχουν ενεργά στην εσωτερική διαμάχη των Ελληνοκυπρίων, συμμετέχουν ενεργά στην ανατροπή Μακαρίου( μαζί με Λαμπράκη και Ποταμιάνο προκύπτει τώρα) και δίνουν στην Τουρκία το τέλειο άλλοθι. Ο βλάξ Ιωαννίδης εμφανίζεται να δίνει πίστη στις αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως η Τουρκία δεν θα κινηθεί. Ενώ γνωρίζει από μήνες την έκταση των τουρκικών κινητοποίησεων. Αλλά οι εθνοπροδότες αρχηγοί Μπονάνος, Αραπάκης και Γαλατσάνος καμία αμφιβολία δεν έχουν , ούτε το άλλοθι της βλακείας τους καλύπτει. Ξεκάθαρα δίνουν εντολές να αναχαιτιστεί η τουρκική εισβολή και ξεκάθαρα τις ανακαλούν με τρόπο που μόνο προδοτικά καθάρματα χρησιμοποιούν: λένε στον Παπαποστόλου που πλέει για Κύπρο πως η...Ρόδος δέχεται επίθεση. Ανάλογα αίσχη και με τα ελληνικά υποβρύχια.
     Ένα άγος που εν μέρει σηκώνει και η Μεταπολίτευση.
     Άλλα ξέχασα...Όχι λέει ,δεν ήταν εθνοπροδότες οι αρχηγοί των όπλων. Δεν "ήθελαν απλά να υπακούν σε ταξίαρχο"....

 14. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 25/07/2011 00:40:59

  Βουλή των Αντιπροσώπων
  Πόρισμα για το φάκελο της Κύπρου
  http://www.parliament.cy/parliamentgr/007_anakoinothenta_voulis/2011/Porisma%20Fakelou.pdf

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/07/2011 01:03:43

  Το είχα ξαναγράψει, εδώ, παλιότερα, αλλά, αφού το θέμα είναι σχετικό, θα το επαναλάβω επί τροχάδην:
  Τα γεγονότα, που οδήγησαν στην εισβολή στην Κύπρο άρχισαν με τον "πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ" στις αρχές Οκτ,1973. Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από τους μυστικούς SS2 των Αιγυπτίων και έχανε καθημερινά πολλά αεροπλάνα. Οι Αμερικανοί προσέφεραν αμέσως τα απαραίτητα αντίμετρα, αλλά από την Γερμανία έπρεπε υποχρεωτικά τα C130 να πετάξουν μέσω Ελλάδας. Οι "Κανταφικοί" λοχαγοί του Παπαδόπουλου (ο σημερινός μισητός Καντάφι ήταν τότε το ίνδαλμα του "Τρίτου Δρόμου" των απανταχού κουλτουριάρηδων), που με κέντρο την ΑΣΔΕΝ ήλεγχαν και τον Παπαδόπουλο, του επέβαλαν να ΑΡΝΗΘΕΙ την διέλευση. ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ! Το Ισραήλ έχασε άλλα 100 αεροπλάνα, μέχρι να έλθουν τα GALAXY από τις ΗΠΑ και να πετάξουν non-stop από Γερμανία στο Ισραήλ μέσω Ιταλικού FIR. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κίσσιγκερ, με τους υφυπουργούς του Τάσκα και Σίσκο, ο ΥΕΘΑ τους Σλέσσιγκερ, και οι επι θεμάτων Αμύνης σύμβουλοι του Λευκού Οίκου Έρλιχμαν και Χάλντεμαν, ΟΛΟΙ, "ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ" ΕΒΡΑΙΟΙ, δεν θα το άφηναν να περάσει!
  Τράβηξαν, λοιπόν από το συρτάρι το plan B' για την Ελλάδα. Ο ισχυρός Ιωαννίδης κλήθηκε να ρίξει τον Τριτοδρομικό Παπαδόπουλο. Αντάλλαγμα η δόξα στους αιώνες! Του υποσχεθηκαν τρια πράγματα: Τα πετρέλαια, το air superiority στο Αιγαίο και την Ένωση της Κύπρου. Ο Ιωαννίδης, αφελές θύμα του Κίσσιγκερ, άρχισε να φαντάζεται το όνομά του στα σχολικά βιβλία, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Θεμιστοκλή. Έστησε με την βοήθεια της CIA την προβοκάτσια, που ονομάσαμε "Έπος του Πολυτεχνείου". Τα πετρέλαια βγήκαν αρχές Φεβρουαρίου του 74, Το "υπερόπλο" της εποχής Φάντομ παραδόθηκαν (30 τεμ) στα τέλη Μαρτίου 74 (εσκεμμένα χωρίς σοβαρή επιχειρησιακή ικανότητα) και το πραξικόπημα στην Κύπρο (η μπανανόφλουδα, που του έστησε ο Κίσσιγκερ) έγινε 3 μήνες μετά.
  Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Χάσαμε την Ένωση και κερδίσαμε τον Κοινοβουλευτισμό: Αλλοίμονο....

 16. no name avatar
  no name 25/07/2011 01:17:17

  Θα συμφωνήσω, όμως πάντοτε υπάρχει και η ατομική ευθύνη, που σ' αυτή τη χώρα, μας βολεύει να τη θάβουμε, κάτω από δικαιολογίες.
  Παράδειγμα, δεν πιστεύω ότι η αγλική κοινωνία, είναι καλύτερη από την ελληνική. Όμως ορισμένα πράγματα, συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: Ο εν ενεργεία αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, διαφώνησε ανοιχτά, - και το έκανε γνωστό σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους- τόσο με τον υπουργό του, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας, γιατί τη στιγμή που του ζητούσαν να φέρει σε πέρας μια πολεμική επιχείρηση (στο Αφγανιστάν και μην αρχίσουμε τώρα, για το τι θέλουν οι εγγλέζοι εκεί κάτω), την ίδια ώρα λοιπόν, κατακρεουργούσαν τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς.

  Πείτε μου, ΈΝΑ παράδειγμα, έλληνα ανώτατου αξιωματικού, που από το 74 και μετά να διαφώνησε δυνατά και καθαρά, όσο ήταν εν ενεργεία, με τον πολιτικό του προϊστάμενο, που να είπε την άποψή του και να είχε και την εξυπνάδα να την περάσει.

  Εν ολίγοις. έχω την άποψη ότι λόγω της χούντας, όλα αυτά τα χρόνια, ως κοινωνία έχουμε "ευνουχίσει" τους στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα, να έχουν κι αυτοί βολευτεί.
  Κανείς (από τους πολιτικούς) δεν τους υπολογίζει στα σοβαρά, οπότε οι όποιες προσπάθειες, βασίζονται στο "φιλότιμο" και μόνο. Αλλά μια σοβαρή χώρα, δεν μπορεί να βασίζεται στο φιλότιμο και στην πατέντα. Όχι τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις της.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ @ no name 25/07/2011 07:48:02

   Το Α.Σ.Σ. της "Αυτού Μεγαλειότητος" λειτουργεί όπως το εδώ;Δεν νομίζω...
   Παραδείγματα:Γράψας,Βασιλικόπουλος,Θεωδορουλάκος,Αντωνόπουλος,Φλάσκος, Δήμου,Παραγιουδάκης.Δεν πέρασε η άποψή τους και πήγαν αξιοπρεπείς σπίτι τους.Συνεπώς ας αναζητήσουμε αλλού τις "ευθύνες" και ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.Δυστυχώς η ΜΟΝΗ χώρα του Ν.Α.Τ.Ο. στην οποία τα ανώτατα στελέχη "αξιολογούνται" από την πολιτική ηγεσία είναι η Ελλάδα.
   Βγάλτε έτσι τα συμπεράσματά σας...Παράδειγμα;Νυν Αντ/γος με ελλειπή προσόντα έφτασε στο βαθμό επειδή είναι συγχωριανός "σημαντικού" κυβερνητικού στελέχους.
   Αν εξαιρέσω τον κο.Αλευρομάγειρο,νομίζω ότι ουδείς των μαχητών της Κύπρου δεν πέρασε τον βαθμό του Ταξιάρχου.Τυχαίο;Δεν νομίζω...Ουδείς εξ αυτών εκλήθη ως καθηγητής στις παραγωγικές σχολές.Τυχαίο;Δεν νομίζω...Οι παλιότεροι πρόφτασαν τουλάχιστον τους "Κορεομάχους" (έμπαινε ο Αρμπούζης στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σ.Σ.Ε. και χωρίς μικροφωνική ακούγονταν απ' έξω-τα λέω καλά κύριε Κώστα Τ;)

 17. anonymous avatar
  anonymous 25/07/2011 01:28:46

  Βλέπετε το θέμα πολύ στενά. Τα γεγονότα του 74 είναι η απόληξη της πολιτικής του Μακαρίου. Σχεδόν 20 χρόνια προηγήθηκαν.

 18. Southlancer avatar
  Southlancer 25/07/2011 01:49:17

  Μπορεί η κυβέρνηση ανέκαθεν να ελένχει τα ΜΜΕ, μήπως, λέω είναι καιρός και πάλι για "εδω πολυτεχνίο"? Μια συχνότητα, μια άλλη αλήθεια απο αυτή που τους βολεύει, χιλιάδες πομποί, ο καθένας μπορεί... Θα άξιζε ενα κίνημα, μια προσπάθεια, κατι που δεν μπορόυν πνήξουν με δακρυγόνα!!!!!!!!!!!!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Southlancer 25/07/2011 02:10:25

   Το "εδώ πολυτεχνείο" ευθύνεται και για την τραγωδία της Κύπρου και για τα μνημόνια, να μας λείπει το βύσσινο. Δε θα φορτώσουμε στα παιδιά μας άλλη μια γενιά ψευτοεπαναστατών να τρώνε με χρυσά κουτάλια, φτάνει που καήκαμε εμείς.

 19. Greco avatar
  Greco 25/07/2011 02:34:19

  ψυχραιμια παραβλεπεις τις ευθυνες του Καραμανλη

  Απτη στιμη που η Τουρκια εξαπελυσε τον Αττιλα 2 εν μεσω διαπραγμετευσεων , στις οποιες πλεον την ευθυνη ειχε ο Καραμανλης,
  τοτε ο πολεμος για ενα αξιοπρεπες εθνος ειναι μονοδρομος.
  Ειναι ακριβως ο,τι εκανε ο Μεταξας στη ξενη προκληση και αυτο το οποιο επιβαλλει η αξιοπρεπεια οποιουδηποτε εθνους θελει να λεγεται μεγαλο.

  Ανεξαρτητως τι θα γινοταν (το πιθανοτερο ειναι σε καποιο σημειο θα επενεβαιναν οι ΗΠΑ) , οι συνεπειες στο ηθικο του ελληνικου λαου απο τοτε εγιναν ανεπανορθωτες. Ακομα και σημερα το παραμικρο "θερμο επεισοδειο" προκαλει φοβο στο ακουσμα της λεξης "πολεμος" , που σαν εννοια ειναι βεβαια πολυ ασαφης στο τι ακριβως περιλαμβανει και ακομα περισσοτερο στα διαφορα στάδιά του

  Απο αυτη τη μοιραια αποφαση, περι ειρηνης με καθε κοστος (αν και υπηρχαν ανθρωποι και σοβαροι πολιτικοι--νομιζω ο Μαυρος αν δε κανω λαθος---που υπεστηριζαν οτι υπο αυτες τις συνθηκες ο πολεμος ειναι προτιμοτερος) ψυχολογικα δορυφοροποιηθηκαμε. Η μεγαλυτερη ζημια εγινε στην ψυχολογια και παραπερα στο ηθικο των Ελληνων. Απο εκει πιστευω πηγασε ολη η μεταπολιτευτικη παρακμη και διαλυση

  • Greco avatar
   Greco @ Greco 25/07/2011 02:46:54

   και μετα βεβαια ηρθε και ο αντρεας με το "μη πολεμος" και σημερα δεν μπορουμε να στησουμε τρυπανι εξω απτην Ευβοια. Οριστε αυτο κανανε οι πρωθυπουργοι μας.

   Δεν επιτρεπεται καμία ενεργεια στο Αιγαιο, χωρις να προηγηθει διαλογος με την Τουρκια

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Greco 25/07/2011 09:42:40

   Nαι και ο Καραμανλης αποφασισε να μη πολεμησει.Εκρινε οτι ο πολεμος θα χανοταν.
   Συγκρισεις με αλλες εποχες δεν εχουν νοημα εκτος αν εχεις ξεχασει οτι μεχρι το 1940 ο Μεταξας ηταν διαβοητος για την επιφυλακτικοτητα του.Αρνηθηκε τη συμμετοχη της Ελλαδος στην επιχειρηση της Καλλιπολης το 1915,αρνηθηκε την εκστρατεια της Μ.Ασιας,εκανε γαργαρα τον τορπιλλισμο της Ελλης,δεν υποκινησε ποτε κανενα κινημα στα ιταλοκρατουμενα Δωδεκανησα και ειπε το ΟΧΙ μονον οταν ο αντιπαλος αξιωσε την καταληψη ολης της χωρας.
   Ο πολεμος ειναι μονοδρομος μονο οταν δεν μπορεις να κανεις αλλιως.
   Οσο για την τιμωρια,αυτος που ειναι υπευθυνος ,ο Ιωαννιδης εμεινε ολη τη ζωη του στη φυλακη.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 25/07/2011 11:52:58

    Ψυχραιμία, κάποιοι θέλουν "αναθεώρηση της Ιστορίας". Να σχετικοποιήσουν και να διασπείρουν τις ευθύνες της εθνικής καταστροφής.
    Είναι δικαίωμά τους να το επιζητούν.
    Άν με αυτή την ευκαιρία μας προκύψει και εδώ, όπως αλλού σε αντίστοιχες απόπειρες αναθεώρησης, μια "διαμάχη των ιστορικών", καλοδεχούμενη.
    Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.

 20. spiros avatar
  spiros 25/07/2011 07:00:25

  Αγαπητοί φίλοι αποδέχομαι την ιστορία για να διδάσκομαι και όχι για να δικάζω. Η τραγωδία της Κύπρου μέχρι σήμερα δεν έχει αφήσει πολλά σημάδια. Σήμερα η Ελλάδα βιώνει μια άλη κατοχή από τους ίδιους αφεντάδες του κόσμου. Καλόν είναι να συσπειροθούμε για να αποτινάξουμε την κατοχή το συντομότερο και με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Δεν μπορεί να στατήσουν οι διαφορετικές ερμηνείες και απόψεις για τα γεγονότα. Όλα βρίσκονται στην σφαίρα της ερμηνείας της ψυχοσύνθεσης και της πίεσης που δέχεται κάθε άτομο που κλήθηκε στην δύσκολη στιγμή να χαράξει τον δρόμο ....... Σήμερα η Ελλάδα ζει την δική της κατοχή. Και βέβαια την κατοχή δεν μας την επέβαλαν την προκαλέσαμε , την επιδειώξαμε , και την απολαμβάνουμε !!! ( συγνώμη για τον όρο απολαμβάνουμε.)

 21. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 25/07/2011 08:08:33

  ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΙ.
  ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 74 ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΡΥΝΕΙΑ, ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΑΝ ΤΗΝ ΕΛΔΥΚ ΕΙΧΑΝ ΑΓΓΛΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ!
  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΡΕΝ, ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΤΟΧΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ.
  [ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΙΦΘΕΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΗΛΘΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ].
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΗ ΝΑ ΠΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΗ ΝΑ ΠΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΙΩΑΝΝΙΔΗ;
  Κ Α Ν Ε Ι Σ !!!!!

 22. Ατρεύς avatar
  Ατρεύς 25/07/2011 08:33:54

  Επί 37 συναπτά χρόνια, τα πολιτικά, εντελώς ακατάλληλα, παχύδερμα, έχοντας από την αρχή υπέρ τους όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών, ακολουθώντας «πανέξυπνη» πολιτική διπλωματία ικανή μόνο για τις μάζες του πεζοδρομίου, κατάφεραν ένα θέμα εισβολής και παράνομης κατοχής να το παγιώσουν, να κάνει η Τουρκία ότι επιθυμεί, να διαιρέσουν οριστικώς το νησί και να στρέψουν τους Έλληνες της Κύπρου εναντίον μας, ακολουθώντας κάθε φορά διάφορη πολιτική των κενών λόγων, έναντι της σταθεροτάτης της Τουρκίας. Αυτά κατάφεραν οι πολιτικοί μας. Όπως και στο θέμα των Σκοπίων και της Βορ. Ηπείρου και ας μην έχουν ως δικαιολογία την χούντα που τους βολεύει.
  Διατί επιτέλους μετά από 37 χρόνια δεν ανοίγουν τον φάκελο της Κύπρου;
  Τι φοβούνται;
  Για να μάθουμε επιτέλους ποιος πρόδωσε το θέμα….
  Όσο για κάποιους που υπηρέτησαν εκείνον τον καιρό, άτομα κομπλεξικά, που ο καθένας τους έδειρε τουλάχιστον έναν Αξιωματικό κατά την θητεία του, αυτά που γράφουν εδώ, είναι αποκυήματα φαντασίας και άνευ ουδεμίας σοβαρότητας αναγνώσματα.

  • Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada avatar
   Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada @ Ατρεύς 25/07/2011 10:21:43

   Αυτό το τελευταίο που κολάει. Μίλα καθαρά, με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα! Ποιον εννοείς, και μην γενικολογείς κριμένος πίσω από ψευδόνημα. Κρίμα το όνομα. Έλκοντας την καταγωγή μου από τις Μυκήνες, έχω έναν επιπλέον λόγο να θλίβομαι/θίγομαι για την οικειοποίηση και καταρράκωση του ιστορικού όρου ΑΤΡΕΥΣ.

 23. Αρουρης avatar
  Αρουρης 25/07/2011 11:25:53

  Και για να συμπληρωσω στις ορθές αναφορες του"Πηλέα" και του "Parcifal" θα πρεπει να επισημανω την "συνεχεια" που ειχαν οι συμφωνές του Εθναρχη για τα πετρελαια του Αιγαιου με τους αμερικανούς. Το πρωτο πραγμα του εκανε ηταν μπλοκαρισμα των δραστηριοτητων της Οceanic στον Πρίνο και μοιρασμα των περιοχων του Αιγαιου στις 7 Αδελφες.
  Η συνεχεια γραφεται στις μερες μας.
  Οσο για το ξεπουλημα των αγωνιστων αυτο ηταν πασιφανές. Οταν οι συγγενείς των αγνοουμένων πηγαν στο γραφείο του τοτε Υπουργου Αμυνας Αβερωφ για να παρουσιασουν στοιχεια για την παρουσια αγνοουμενων στην Τουρκια τους πεταξε εξω απο το γραφειο του εξαλος. Για να μην του χαλασουν την "εξωθεν" καλη μαρτυρια και νατοικές κολλεγιες με τους μεμέτηδες
  Η τελεια απομυθοποιηση της πολιτικης και στρατιωτικης εξουσιας στην Ελλαδα απο την εποχή του 40 ειναι πασιφανής τώρα πιά.
  Ολα τα αλλα είναι για τα κορόϊδα τους ήρωες που δινουν την ψυχή τους και το σωμα τους για την πατρίδα.
  Να δουμε ομως σε λιγα χρονια αν θα υπαρχει πατριδα και κορόϊδα να τους διοικούν και να καλοπερνάνε.
  Γέμισε Μαυροκορδατους η Ελλαδα και η Κύπρος σε ολο το φασμα της κοινωνίας. Εμεις εκλεγουμε την τυχη μας τους κυβερνητες μας σε καθε επιπεδο, εμεις επιλεγουμε τους πολιτικούς, τον τρόπο και τον χώρο που ζούμε.
  Καληνύχτα Ελλάδα.

 24. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/07/2011 12:15:27

  Ποιό από τα υπάρχοντα σήμερα κόμματα ή οργανώσεις, μπορεί να "σηκώσει" πολιτικά, μια τόσο ριζοσπαστικοποιημένη ερμηνεία και κατανομή για τις ευθύνες του 1974, όπως αυτή που διαφαίνεται στην εδώ συζήτηση;
  Όταν βλέπεις στο έδαφος απλωμένο φυτίλι, ψάξε για το βαρέλι με το μπαρούτι.

 25. stefanos avatar
  stefanos 25/07/2011 19:00:12

  Ολα τα "λεφτά" στον Πηλέα με μια διαφοροποιηση ή επισήμανση: Ο Κίσσινγκερ και οι συν αυτώ έβλεπαν μέχρι το σήμερα. Διαμόρφωσαν ένα σκηνικό γεωπολιτικό ώστε να το εκμεταλλευθούν όποτε ωριμάσουν οι συνθήκες. Κατάτη γνώμη μου οι συνθήκες ωρίμασαν και θα δούμε πράγματα και θαύματα όπου να ναι που είχαν αφετηρία εκείνες τις αποφράδες μέρες.

 26. Ο κύκλος έκλεισε! Σκοπός επετεύχθη! avatar
  Ο κύκλος έκλεισε! Σκοπός επετεύχθη! 25/07/2011 23:25:18

  Εάν υπάρχει ένα βιβλίο από το οποίο ένας ιστορικός ερευνητής μπορεί να βγάλει την αλήθεια για την Προδοσία της Κύπρου το 1974, αυτό το βιβλίο είναι «Η ΑΛΗΘΕΙΑ» που έγραψε ο χουντικός αρχηγός των ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόρης Μπονάνος, διότι με όσα γράφει βγαίνει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι είναι «….»
  Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Γρηγόρη Μπονάνου που είχαν να κάνουν με το φλέγον θέμα των πετρελαίων πρίν το 1974, μετά από μια μικρή εισαγωγή που αποδεικνύει (παρόμοια σημεία υπάρχουν αρκετά στο βιβλίο του) ότι είναι «…..»
  Στην σελίδα 215 του βιβλίου του ο στρατηγός γράφει τα εξής:
  «...Δεν ήταν μόνο ο Μακάριος που ήθελε να φύγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από την Κύπρον. Ηθελα κι εγώ! Εχω ήδη αναφέρει ότι επίστευα πως κάποιαν στιγμήν η Ελλάς έπρεπε να αμεμπλακή από το πυορρούν αυτό πρόβλημα...».
  «…Εγνώριζα μετα βεβαιότητος ότι ο Ιωαννίδης θα προχωρούσε στην ανατρεπτικήν ενέργειαν εναντίον του Μακαρίου, είτε το ηθελα εγώ είτε όχι, είτε παρέμεινα Αρχηγός, είτε πατητούμην. Ηδυνάμην βεβαίως να παραιτηθώ. Αλλά τούτο δεν θα μετέβαλε την πορείαν των πραγμάτων. Δεν επρόκειτο η παραίτησίς μου να αποτρέψη την ενέργειαν. Αντιθέτως επίστευα ότι παραμένων ήτο δυνατόν να προλάβω άλλας δραματικάς εξελίξεις και πιθανώς να εμποδίσω εμπλοκήν της χώρας εις περιπετείας... Διατηρούσα την ελπίδα ότι παραμένων στην θέσιν μου θα εύρισκα την ευκαιρία να πολιτικοποιήσω το καθεστώς πράγμα που έκαμα άλλωστε την πρωΐαν της 23 ης Ιουλίου 1974 πρίν όμως συμβή οτιδήποτε»
  Οπως κάθε πρωί εκείνο το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 ετοιμαζόμουν να προσέλθω ενωρίς στο γραφείο μου...Κατά την είσοδόν μου στο γραφείο μου μη ηκολούθησαν εντός αυτού ο Αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Πηλιχός και οι Ταγματάρχαι Χαρ. Παλαϊνης και Γερ. Ματάσης. Οι δύο πρώτοι έφερον στολήν εκστρατείας και τα πιστόλια των. Πριν ακόμη κρεμάσω το πηλίκιόν μου και καθίσω στο γραφείον μου, τόσον ο Πηλιχός όσον κι ο Παλαΐνης ήρχισαν με έντονον ύφος και χειρονομούντες να μου λέγουν ότι η ΕΛΔΥΚ βάλλεται και έπρεπε να αντιδράσωμεν αμέσως.
  Προς στιγμήν αιφνιδιάσθηκα. Ητο φυσικόν να μην αναμένει ο Αρχηγός Ενόπλων δυνάμεων να του λέγουν ο κ. Πηλιχός και ο κ. Παλαϊνης τι να κάμη. Διετήρησα όμως την ψυχραιμίαν μου και τους απέπεμψα εις αυστηρόν τόνον, σχεδόν σκαιώς. Τους διέταξα να τσακισθούν να επιστρέψουν στα γραφεία των και αυτοί και ωρισμένοι άλλοι αξιωματικοί…»(σελ. 241)
  «…Εν τω μεταξύ είχε προσέλθη και ο Ιωαννίδης…Ειχεν όμως αρχίσει να χάνη το παιχνίδι. Τώρα δεν ήτο δυνατόν να αποφασίζει εκείνος. Το Αρχηγείον διεδραμάτιζε τον αποφασιστικόν του ρόλον και ο Ιωαννίδης μοιραίως περιήρχετο πλέον στο περιθώριον…» (σελ. 242)
  «…ολιγον πρό της λήξεως της συνεδριάσεως του Πολεμικού Συμβουλίου, ο Χανιώτης, αναφέρει ότι η ΕΛΔΥΚ ήδη βάλλεται υπό των Τουρκων και η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει κατωκημένας περιοχάς. Ο Ιωαννίδης ο οποίος κάθε τόσον έλεγε προς τον Ανδρουτσόπουλον να σταματήσει το κουβεντολόι και να αρχίσει η δράσις», εκμεταλλευόμενος την ψυχολογίαν που εδημιούργησεν η αναφορά του Χανιώτη, ηγέρθη εκ της θέσεως του και εφώναξε:
  -Σταματήστε Εχουμε πόλεμο!...»(σελ244)
  «…Διενυκτέρευσα στο Αρχηγείο για δύο λόγους: Ο πρώτος ήτο ότι εκεί είχα τα μέσα διοικήσεως και επικοινωνιών που μας ήταν απαραίτητα δια μίαν αστραπιαίαν αντίδρασιν εάν «κάτι δεν πάει καλά»(Σχόλιο: Δηλαδή όλα ως εκείνη την στιγμή … «πήγαιναν καλά;» «Πηγαιναν» σύμφωνα με το …πρόγραμμα;) και ο δεύτερος ως μέτρον ασφαλείας, αφού εκεί ήτο δύσκολον να με εξουδετερώση ο Ιωαννίδης…»(σελ 276)
  Ο Γρηγόρης Μπονάνος στην σελιδα 273 του βιβλίου του γράφει τα εξής: «Ο Ιωαννίδης παρά την αποδυνάμωσίν του με το φιλελευθερο πνεύμα που είχε πλέον κατακλυσει τας Ενόπλους Δυνάμεις μετά την επιστράτευσιν εξηκολούθει να έχη ακόμα ισχυρά ερείσματα μεταξύ των αξιωματικών και, ιδιαιτέρως εντός του Αρχηγείου , διέθετε μεγάλην δύναμιν. Ητο βέβαιον ότι εάν επληροφορήτο ότι οι Αρχηγοί είχον μυστικώς συνεννοηθή να τον παραμερίσουν και με οδηγήσουν είς εξομάλυνσιν της καταστάσεως, του ήτο εύκολον με το νεύμα του μόνον να μας ενταφιάση στο περίβολον του Αρχηγείου. Και τότε το παν θα εχάνετο…»
  ΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
  «…Ο Ιωαννίδης έσπευδε να υπερθεματίση όταν εγίνετο λόγος δια το πετρέλαιο. Επίστευε και αυτός ότι η Ελλά είχε σπουδαίας προοπτικάς χάρις εις την αντλησιν του «μαύρου χρυσού», η οποία κατά την γνώμη του έπρεπε να επισπευσθη…»(σελ 164)

  Δευτέρα συνάντησις, Φεβρουαρίου 1974
  Κατά την συνάντησιν αυτήν, ο Ανδρουτσόπουλος μας παρουσίασε χάρτας και διαγράμματα κοιτασμάτων πετρελαίου πλησίον της Θάσου. Κατ΄ αυτόν, αλλά και κατά τον ιωαννίδην υπήρχεν τόσον πετρέλαιον ώστε να καταστώμεν αυτάρκεις δια περίοδον είκοσι τουλάχιστον ετών. Υπελόγιζαν την ημερησίαν άντλησιν εις διακοσίας χιλιάδας βαρέλια και η αισιόδοξία των ήτο πράγματι μεγάλη. Προσεπάθησαν να την μεταδώσουν και εις τους λοιπούς, δηλαδή τον Γκιζίκην και εμένα και μας απεκάλυψαν ότι η σύμβασις με την εταιρεία «Οσεάνικ» η οποίας θα ανελάμβανε το έργον είχεν ήδη υπογραφή… (σελ 165-166)
  Τρίτη συνάντησις, Μάρτιος 1974
  Αρχικώς η συζήτησις περιεστράφη και πάλιν γύρω από τα πετρέλαια της Θάσου. Δι άλλην μια φορά ο Ανδρουτσόπουλος και ο Ιωαννίδης ενεφανίσθησαν ενθουσιώδεις και υπεραισιόδοξοι. Είπα τότε ότι δεν συμμερίζομαι την άκρατον αισιοδοξίαν των…(σςλ 166)
  Τετάρτη συνάντησις, Απρίλιος 1974
  Αρχίσαμε πάλι με τα πετρέλαια της Θασου! Το θέμα εξελίσσετο εις μονομανίαν δια τον Ανδρουτσόπουλον. Ηκούσθησαν πάλιν ενθουσιώδη λόγια η σύζήτησις όμως ήτο άνευ περιεχομένου και την φοράν αυτήν…(σελ 168)
  Πέμπτη συνάντησις Μαίος 1974
  Αρχίζομε πάλιν με τα πετρέλαια της Θάσου.! Μακρά συζήτησις χωρίς ενδιαφέρον. Ο Ιωαννίδης είπε στον Ανδρουτσόπουλον να επισπεύση την εκμετάλλευσίν των…(σελ 169-170)
  Οι Τούρκοι και το Αιγαίον
  Από των αρχών του Μαρτίου 1974 η τουρκική κυβέρνησις ήρχισε να εξαγγέλη την προσεχή έναρξιν ερευνών στο Αιγαίον, δια την ανεύρεσιν πετρελαίου. Πρόθεσίς των ήτο να διεξαγάγουν ερεύνας εις τα διεθνή ύδατα μεταξύ των ελληνικών νήσων Λέσβου και Λήμνου.
  Αι τουρκικαί αμφισβητήσεις της υπάρξεως υφαλοκρηπίδος των πλησίων των Μικρασιατικών παραλίων ελληνικών νήσων είχον και άλλοτε διατυπωθή. Μακροπρόθεσμος στόχος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής ήτο η συγκυριαρχία στο Αιγαίο.,.»(σελ 183)
  Τα πετρέλαια και πάλιν
  Εχω ήδη πολλάκις αναφερθή στη υπέρμετρον αισιοδοξίαν του Ιωαννίδη και του Ανδρουτσοπούλου δια τα πετρέλαια της νήσου θάσου. Ητο ένα θέμα που γι αυτούς μεν είχε εξελιχθή εις μονομανίαν, εμέ δε με εταλαιπώρει διότι εις αυτό έβλεπα να στηρίζεται κάθε προοπτική βελτιώσεως της οικονομικής καταστάσεως της χώρας και επομένως και της περαιτέρω ενισχύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν υπήρξε συνάντησις , δεν εγένετο σύσκεψις, κατά την οποίαν δεν είχον την «πρώτην θέσιν». Αι πληροφορίαι όμως από την Καβάλαν δεν εδικαιολόγουν τόσης αισιοδοξίαν. Υπήρχεν ασφαλώς πετρέλαιον. Αλλ΄ ουδείς εγνώριζε ή ηδύνατο να δώση ασφαλείς ή έστω συγκεκριμένας πληροφορίας περί των πιθανών ποσοτήτων του χρόνου αντλήσεως κ.λ.π.
  Πέραν τούτου, παρηκολούθουν με σκεπτικισμόν το όλον ζήτημα διότι επίστευα ότι το πετρέλαιον του Αιγαίου θα εξελίσσετο εις ένα ακόμα κίνητρον εναντίον μας από τους ούτως ή αλλως βυσσοδομούντας εναντίον της χώρας μας βορείους και ανατολικούς γείτονας. Και επίστευα ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το όλον θέμα με περισσοτέραν σοβαρότητα…(σελ 188)
  «Περί τας αρχάς Ιουλίου, με επεσκέφθη ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Οσεάνικ» Αμερικανός ειδικός Μπράντλεϋ, συνοδευόμενος υπό τινος νεαρού Ελληνος μηχανικού του οποίου δεν συνεκράτησα το΄όνομα. Ο Μπράντλεϋ με ηυχαριστησε δια τα ληφθέντα μέτρα περιφρουρήσεως του γεωτρυπάνου και με ενημέρωσε επί της πορείας των εργασιών. Μου είπεν ότι πετρέλαιον θα αντληθή περίπου μετά διετίαν και θα είναι της τάξεως των 50 χιλ βαριλίων ανα ημέραν αντλήσεως, με προοπτικήν όμως προοδευτικής αυξήσεως της αποδόσεως του κοιτάσματος…(σλ 189)
  Σχόλιον: Εκαμε άραγε λάθος στις εκτιμήσεις του ο «Αμερικανός ειδικός Μπράντλεϋ» ή μήπως σκόπιμα η ΚαραμανλοΠαπανδρεική διοίκηση δεν εκμεταλλεύτηκε την ποσοτητα πετρελαίου που θα μπορούσε να αντληθεί από το κοίτασμα, προκειμένου να επέλθουν τα παρόντα!;;
  «Ακολούθως ο Κυρου μου είπε ότι οι Αμερικανοί προσέφεραν στον «Ελληνικόν Βορράν» έν εκατομμύριον δραχμών δια να μη δημοσιευθή ένα άρθρο σχετικόν με τας ερεύνας της της «Οσεάνικ» στον κόλπον της Καβάλας.
  -Παρακαλω να μεινη μεταξύ μας, προσέθεσε, αλλά αν η Λεβαντή η εκδότις του Ελληνικού Βορρά δεχθή τα χρήματα και δεν δημοσιεύσει το άρθρον μου, θα το δημοσιεύσω αλλού1…» (σελ. 205)
  «Αι συζητήσεις συνεχίζοντο. Αλλ’ όχι πλέον επί του μέλλει γεννέσθαι. Αυτό αφήνετο δια την ώραν που θα έφθανε ο Καραμανλής. Ο Γαρουφαλιάς αφηγήθη εις εμέ και τον Γαλατσάνον ένα περιστατικόν, το οποίον απεδείκνυε την ανευθυνότητα και ανεπάρκειαν του υπουργού του Ανδρουτσοπούλου, Κυπραίου. Εις μιαν φιλικήν οικίαν οπου είχε προσκληθή, έλεγε κομπορημονών, ότι «είμεθα αποφασισμένοι να διώξωμεν και τον Μακάριον και τους Αμερικανούς αν χρειασθή». Φαίνεται ότι και ο Κυπραίος είχε προσβληθή από το σύνδρομον του πετρελαίου της Θάσου, δια το οποίον ο Ιωαννίδης και ο Ανδρουτσόπουλος επίστευαν ότι θα μας καθίστα πανίσχυρους…»(σελ 256)

  Όταν ο Γρηγόρης Μπονάνος «πέτυχε τον σκοπόν του»

  «Τον Τάσκα συνώδευαν κατά την προσέλευσίν του στο γραφείον του Γκιζίκη, όπου όπως ανέφερα εκλήθη δια να ζητηθή διάβημα της κυβερνήσεως προς την Τουρκίαν, ο Αντισυνταγματάρχης Μάρντερ και κάποιος ανώτερος υπάλληλος της Πρεσβείας. Όσην ώραν οι πολιτικοί συνεζήτουν με τον πρεσβευτήν, εκείνοι με επλησίασαν και μου είπαν:
  -Αρχηγέ θα πρέπει να είστε ευχαριστημένος με την εξέλιξην».
  Απήντησα ότι βεβαίως και είμαι, δι’ αυτό αλλωστε και την επεδίωξα!.
  Ο Μάρντερ προσέθεσε:
  -Πρέπει να είσθε ικανοποιημένος διότι ήτο καιρός πλέον να γίνη αυτή η μεταβολή…»(σελ 298)

  Χάρης Αριστείδου
  Λεμεσός

 27. Γιαννης Ν. avatar
  Γιαννης Ν. 26/07/2011 02:04:28

  Δυστυχώς με την όποια έρευνα έχω την δυνατότητα να κάνω (τα αποτελέσματα της οποίας συμφωνούν με πολλές απόψεις που εκφράστηκαν) από το γεγονός της απόκρυψης του φακέλου της Κύπρου (που με τόσες μεγαλοστομίες είχε ανοίξει ο μακαρίτης ο Ανδρέας αλλά έκλεισε τόσο αθόρυβα ) πιστευω πια ότι η Δημοκρατία μας χτίστηκε με το αίμα των πολεμιστών της Κύπρου και των σφαγμένων αδελφών μας. Οι προδότες , οι δοσίλογοι δεν πήγαν ποτέ στον Κορυδαλό. Κυβέρνησανκαι ενδεχομένως κυβερνούν ή αποστρατεύτηκαν με τιμές.
  Με τον τρόπο που θεμελιωσαμε τη Δημοκρατία μας τέτοια κατάντοια της αξίζει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.