03/05/2010 14:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως αντέδρασαν οι αγορές στα ελληνικά μέτρα

Τόσο το ευρώ όσο και οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση σήμερα λόγω ανησυχιών πως η οικονομική διάσωση της Ελλάδας μπορεί ακόμη να συναντήσει πολιτικά προβλήματα στην εφαρμογή της. Υπάρχουν μάλιστα και σοβαρές υποψίες πως τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η Αθήνα, δεν θα μπορέσουν να περάσουν. Το ευρώ δεν μπόρεσε να διατηρήσει την αξία του, παρά την αρχική αισιοδοξία μετά την απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έπεσε κατά 0.5% από τη Παρασκευή και είναι σήμερα $1.3225. Στην ασιατική αγορά ανέβηκε στο $1.3359 αλλά στη συνέχεια έπεσε στο $1.3207.

Η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα συμπληρώνεται και από τη πιθανή σφιχτή νομισματική πολιτική που σχεδιάζει το Πεκίνο, μετά την απόφαση των κινεζικών αρχών να αυξήσουν τα ελάχιστα όρια των τραπεζικών αποθεμάτων της χώρας.

Όπως λέει ο οικονομολόγος της KBC Securities των Βρυξελλών, Koen De Leus, «Η μοίρα της Ελλάδας είναι τώρα στα χέρια του λαού της. Θα πρέπει και αυτοί να συμφωνήσουν στα μέτρα. Τα πήγαμε αρκετά καλά το τελευταίο χρόνο αλλά τώρα έχουμε φυσιολογική πτώση. Οι επενδυτές πάντα ψάχνουν αφορμές για να κερδίζουν».

Τα spreads των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έπεσαν στο 9.3% ενώ μικρή μείωση σημείωσαν και αυτά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι απώλειες στα γερμανικά κρατικά ομόλογα περιορίστηκαν, καθώς οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά στην επιβολή και άλλων μέτρων για το συμμάζεμα των ασθενών οικονομιών της ευρωζώνης.

Στη αγορά πετρελαίου, η τιμή του αργού (crude),  ισορρόπησε κάπως, καταλήγοντας σε λίγο πάνω από  $86 το βαρέλι.

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 03/05/2010 15:08:56

  Να μην περάσουν τα μέτρα εξαθλίωσης του Λαού. Ή να μας βοηθήσουν δίχως ΔΝΤ, ή να παρασύρουμε το σύμπαν μαζί μας. Τους βαστάει?

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΙΩΝΑΣ 03/05/2010 15:26:31

   ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΜΗΝ ΣΚΙΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΛΣΟΝ

 2. Γιαννης avatar
  Γιαννης 03/05/2010 15:29:30

  Με την πλατη στο τοιχο ειναι ο κ. Σαμαρας,μπρος γκρεμος και πισω ρεμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.