29/08/2009 11:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως άρχισε η φωτιά στην ΑττικήΤου Τάσου Tελλογλου

Ηταν λίγο πριν από τις 9 παρά τέταρτο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 21 Αυγούστου, όταν ο κ. Τάσος Παπαγιαννίδης είχε τελειώσει τη δουλειά στο περιβόλι του, που βρίσκεται κάτω από το στρατόπεδο με τους πυραύλους Χοκ στον Βαρνάβα και ανηφόριζε προς το σπίτι του.

Το σκοτάδι είχε ήδη πέσει και ο κ. Παπαγιαννίδης διέκρινε αμέσως τη φλόγα από την απέναντι πλαγιά του Γραμματικού, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ. «Πήρα αμέσως το 199 και ειδοποίησα την Πυροσβεστική...» λέει σήμερα. Ηταν 20.46, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το «κονβόι» με τα πυροσβεστικά οχήματα έφθασε επί τόπου στα επόμενα 45 λεπτά και ο Παπαγιαννίδης κατηύθυνε τους οδηγούς τους, οι οποίοι δεν γνώριζαν την τοπογραφία των απόκρημνων γωνιών της βορειοανατολικής Αττικής. «Εβλεπα τους πυροσβέστες με τους φακούς τους να σκαρφαλώνουν στη βόρεια πλευρά του λόφου που καιγόταν και νόμιζα ότι “κρατούσαν” τη φωτιά...», αναφέρει.

Μιάμιση ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς στην πρώτη εστία, ο κ. Παπαγιαννίδης άκουσε ένα δυνατό κρότο «σαν έκρηξη», όπως σημειώνει, και είδε μία μεγάλη λάμψη. Στο σημείο όπου βρισκόταν δεν είχε άμεση οπτική επαφή με τη λάμψη που σχηματιζόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πρώτη εστία.

Οταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, όπου καθόταν, και πήγε σε σημείο που του επέτρεπε να έχει οπτική επαφή, είδε μία δεύτερη μεγάλη εστία.

Ο κ. Παπαγιαννίδης, που είναι αντίθετος στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, λέει ότι αν κάποιος θα ήθελε να κάψει τα μηχανήματα του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, μπορεί να υπολόγιζε ότι εκείνο το βράδυ, με τη δεδομένη φορά του ανέμου, θα το κατάφερνε. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δύο εστίες ήταν πολύ μακριά από το σημείο όπου η αστυνομία φρουρούσε τα μηχανήματα του εργολάβου που κατασκευάζει τον ΧΥΤΑ.

Η δεύτερη εστία σε χαράδρα

Η «Κ» επισκέφθηκε χθες ύστερα από υπόδειξη του κ. Παπαγιαννίδη τη χαράδρα όπου εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία στην προέκταση του δρόμου από το νεκροταφείο του Βαρνάβα. Η χαράδρα έχει ένα σχετικό βάθος και οι δράστες του εμπρησμού θα χρειάστηκε να διανύσουν 200 - 300 μέτρα για να τοποθετήσουν τον μηχανισμό σε μια περιοχή όπου, κατά τα άλλα, υπάρχουν μαντριά, μελίσσια, αλλά και ένα μοναστήρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έως χθες δεν είχε η αστυνομία στα χέρια της κάποια ευρήματα από αυτήν τη δεύτερη εστία. Ο κ. Παπαγιαννίδης, πάντως, διαβεβαιώνει ότι η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες χάθηκε το πρωινό του Σαββάτου, «όταν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έκαναν μία - δύο ρίψεις για να πουν ότι ήρθαν...».

Το μεσημέρι η Πυροσβεστική υποχώρησε προ της καλπάζουσας φωτιάς και ο κ. Παπαγιαννίδης έσωσε το σπίτι του με τη βοήθεια του γιου του, χρησιμοποιώντας δύο λάστιχα κήπου και όσο νερό είχαν.

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/08/2009_327196

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ρan avatar
  ρan 29/08/2009 11:30:33

  τι μας λέτε τώρα ,κάποιος τις βάζει και λοιπον έπιασε κανέναν το ανύπαρκτο κράτος ? ή είναι όλοι στο κόλπο ?

 2. YiannisM01 avatar
  YiannisM01 29/08/2009 11:42:55

  Μάλλον το δεύτερο..

 3. Αμστελόδαμος avatar
  Αμστελόδαμος 29/08/2009 12:53:05

  Αντιγράφω από χθεσινή έκδοση Καθημερινής  "Στο μικροσκόπιο εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε στο Γραμματικό.
  Ο μηχανισμός εξετάζεται στα εγκληματολογικά της Αστυνομίας.
  Εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος δεν έσκασε εντοπίσθηκε στο Γραμματικό, στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά την περασμένη Παρασκευή.
  Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε δύσβατο σημείο όπου μόνο κάποιος πεζός ή εκτός δρόμου δίκυκλο θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.
  Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου βρέθηκε ο μηχανισμός, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου αναπτύσσονται ανεξέλεγκτοι στροβιλισμοί ανέμων ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί στην ευρύτερη περιοχή.  Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου βρέθηκε ο μηχανισμός, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου αναπτύσσονται ανεξέλεγκτοι στροβιλισμοί ανέμων ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί στην ευρύτερη περιοχή.
  Έτσι, το σημείο τοποθέτησης δείχνει ότι υπήρχε γνώση όχι μόνο των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούσαν, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, ενώ δείχνει και ότι οι εμπρηστές δεν είχαν στόχο την επίμαχη περιοχή του ΧΥΤΑ και τα μηχανήματα αλλά τη δημιουργία μιας χαοτικής κατάστασης, όπου λόγω των στροβιλισμών η φωτιά θα έφευγε σε διαφορετικές κατευθύνσεις"
  Για πιό λόγο τα γραφόμενα της Καθημερινής δεν θεωρούνται ως συνομωσιολογία και οι αποκλειστικές εκτιμήσεις που μετέφερα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, αρκετοί εκλεκτοί συνομηλιτές έσπευσαν να τις απορρίψουν δίχως καν να μπουν στο κόπο να εξετάσουν τα στοιχεία-δεδομένα;


  Η απάντηση είναι σαφής. Ο πολύς ο κόσμος εμπιστεύεται ακόμα την εξουσία και την διαπλεκόμενη ακόμα και αδυνατεί να σκεφτεί μόνος του.


  Σε σχέση με την εμπρηστική επίθεση, τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως, δείχνουν μια ξεκάθαρη καλά οργανωμένη επιχέιρηση που σκοπό έχει να ελέγξει το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα σε ότι αφορά τους βραχυπρόθεσμους στοχους και σε δεύτερο αλλά ουσιαστικότερο επίπεδο να μειώσει την ισχύ της χώρας σε ένα γεωοικονομικό πλαίσιο και ευρύτερα γεωπολιτικό.


  Συνεπώς οι φωτιές του 07 του 09, η στήριξη "με τα χίλια" της μπανανίας των Σκοπίων με παράλληλη στήριξη των κατσαπλιάδων του Μπερίσα και των Πασάδων της Άγκυρας και των Βούλγαρων ακόμα, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στρέφεται εναντίον μας.


  Άλλωστε οι παραπάνω έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ τους, αλλά όλα αυτά ξεχνιούνται έναντι κινήσεων που κάνουν στην Ελλάδα μετά από Αμερικανικές προτροπές.

  Συνεπώς, εάς ξεκολήσουν μερικοί-μερικοί από την αφασία που τους διακατέχει και εάς δοθούν μερικά ιδιαιτέρως σκληρά μαθήματα σε αυτούς που πρέπει να δωθούν-καταρχάς εντός της χώρας.

  Και κάτι τελευταίο.

  Όταν το μεσημεράκι του Σαβάτου τα διεθνή μέσα "έπαιζαν" σε πρώτη θέση το θέμα των πυρκαγιών, αυτές δεν είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι στα διεθνή δίκτυα τα θέματα ιεραρχούνται και δεν παίζονται στη τύχη όπως επίσης ότι το πρόγραμμα λόγω της διαφορετικής ώρας (Ατλάντα - 7 ώρες, Λονδίνο - 2 ώρες κτλ), τότε μπορείτε με απλούστατη λογική να καταλάβετε ποιός ήξερε τι και πότε.


  Όταν ο συμπαθής αγρότης έβλεπε τη φωτιά να ξεσπάει και μετά και άλλες εστίες μετά από εκρήξεις να ξεπηδούν, ήδη είχε αποφασιστεί τι θέμα θα παίξει στα διεθνή μέσα.


  Και αυτό αγαπητοί φίλοι δεν λέγεται σύμπτωση αλλά άρτιος επιτελικά σχεδιασμός σε διεθνή κλίμακα.

  Από εκεί και πέρα, ο άμεσος στόχος του σχεδιασμού αυτού απέτυχε γιατί αφενός δεν χύθηκε άιμα όπως επιθυμούσαν και ούτε έγιναν οι καταστροφές τύπου Ηλείας κτλ.

  Επίσης τα διεθνή μέσα της Ευρώπης δεν έπεσαν στη παγίδα και ιδιαίτερα οι Γερμανοί και Ιταλοί πέταξαν και κάποιες μπηχτές εκεί που έπρεπε.


  Τώρα που καίγεται το καλύτερο προάστιο του Λος Άντζελες δεν βλέπω τα ίδια διεθνή μέσα να λένε για "Οικοπεδοφάγους, ανικανότητα, κακή εκτίμηση κτλ".


  Αυτά προς το παρόν και όποιος καταλαβαίνει-κατάλαβε.

  Κλείνοντας, θα ήθελα εμφατικά να τονίσω ότι η περιπέτεια που κάποιοι αφρόνως θέλουν να μας βάλουν εδω και κάποια χρόνια, τους γυρίζει πίσω μπούμερανγκ γιατί δεν γνωρίζουν την Ελληνική νοοτροπία και ψυχολογία. Αρκεί μόνο να πω ότι οι Έλληνες δεν είναι έθνος.

  Ως εκ τούτου τα συμβατικά μέτρα αποσταθεροποίησης όχι μόνο είναι άνευ ουσίας αλλά δυναμώνουν το "Θηρίο".


  Καλό Σαββατοκύριακο.

 4. mias kai perasa.... avatar
  mias kai perasa.... 29/08/2009 15:50:03

  Θέλω πολύ να δω τις ευθύνες που θα αποδοθούν... θα πληρώσουν την νύφη 3-4 δημόσιοι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής(για πρώτη φορά στα Ελληνικά χρονικά, για να καλύψουν τους ... τους) , η ευθύνη των οποίων εντοπίζετσι μόνο στο γεγονός του ότι όταν είδαν τα χάλια του συστήματος δεν παραιτήθηκαν την ίδια στιγμή... και παρέμειναν να πολεμήσουν τα στοιχεία της φύσης, με μονο όπλο το φιλότιμο και την ελπίδα για τύχη. Όμως αγαπητοί η φωτιά όταν ξεκινάει θέλει αντιμετώπιση δραστική και τάχυτατη. Κανένας δεν κατάλαβε από την αρχή του καλοκαιριού με τις αερολογίες περί περιόδου βροχών, τι μέλει να συμβεί? Το 2007 ο Στρατηγός άνεμος και οι ασσύμετρες απειλές, ήταν η αιτία, τώρα φταίνε τα πεύκα, αλλά και η Πυροσβεστική(γιατί αν δεν πούμε και κάτι να ακούγεται σοβαρό θα μας πάρουν με τις πέτρες).
  Μην σας στεναχωρεί όμως τίποτα, γιατί μέχρι το νέο έτος κανείς δεν θα θυμάταιτίποτα όπως πάντα...

  • Swell avatar
   Swell @ mias kai perasa.... 29/08/2009 23:43:33

   Μα δεν είναι τυχαίο ότι ο υπεύθυνος το 2007, ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ...

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/08/2009 16:01:58

  Εγώ πάντως θυμάμαι την περίοδο 1980-1984 που όλα τα περιμετρικά δάση της θεσσαλονίκης (στα γύρω βουνά) είχαν αστυφύλακες φρουρούς σχεδόν σε κάθε 100 μ. για το φόβο των ιουδαίων. Δεν μπορούσες να πας τη γκόμενα ραντεβού ούτε για αστείο. Έλεγχος στοιχείων στα κατσάβραχα κυριολεκτικά.
  Τώρα δεν μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο; Έστω με εθελοντές πολίτες, πύργους παρατηρητήρια, κάμερες; Η Δορυφορική παρακολούθηση σε real time νομίζω πως είναι κάτι το εφικτό (κοστοβόρο όμως). Να κάνουν κάτι τέλος πάντων.

 6. parsifal avatar
  parsifal 29/08/2009 21:13:42

  Κάνουν...Στις διάρκεια των 3 - 4 ημερών με νοτιά η νοτιοδυτικό ανεμο (ολο το καλοκαίρι !) περιπολούν αεροσκάφη και ελικόπτερα. Με βοριά (οταν αρκεί ενα αποτσίγαρο για να γίνει κόλαση )δεν πετά ουτε γλάρος !Τουλάχιστον εδώ στο Σούνιο. Κάποτε υπήρχαν μεικτά περίπολα ΕΛΑΣ και σμηνιτών απο την μοίρα Patriot της Πλάκας που ειναι κοντά. Πάει και αυτό ! Οσο για προηγμένα συτήματα, Φάκτωρα προσπάθησε να μάθεις τι γίνεται εκείνο το χρυσοπληρωμένο και πολλά υποσχόμενο FOMFISS (Ισπανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και βεβαίως η ΙΝΤΡΑΚΟΜ !) και πού σκουριάζουν ου κλωβοί C3 "emergency command - control- communications" που αγοράσθηκαν το 2004 ενώ αυτοί καταστρώνουν "σχέδια" επιχειρήσεων σε χάρτες - πατσαβούρες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.