23/06/2009 01:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συναινέσουν για τον Πρόεδρο


_______________________________________________________________________________________________
Στη χθεσινή του συνέντευξη στο ΠΘ ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε τα εξής:  «Ξεκαθάρισα εγκαίρως πως θέλουμε συναινετική εκλογή και πως θα στηρίξουμε την επανεκλογή του κ. Παπούλια που έχει τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο το αξίωμα, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί...Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το αξίωμα και το πρόσωπο είναι η εκλογή του Προέδρου να γίνει από ένα κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή»

Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτό; Να σας πούμε εμείς τι καταλαβαίνουμε γράφει το

http://orfni.blogspot.com/2009/06/blog-post_569.html και συμφωνούμε μαζί του: Πρώτον, ξεκαθαρίζει ότι ΔΕΝ θα στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια. Πρώτον επειδή δηλώνει να το θέλει ο ίδιος και δεύτερον - και κυριότερο - να το θέλει ύστερα από εκλογές ως...μονοκομματικός υποψήφιος. Δηλαδή να δεχτεί ο κ. Παπούλιας από υπερκομματικός πρόεδρος που είναι σήμερα να γίνει.. κομματικός υποψήφιος σε βάρος της ΝΔ που τον ψήφισε και δηλώνει απερίφραστα ότι τον ξαναψηφίζει. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Υπάρχει έστω μια στο δισεκατομμύριο να δεχτεί κάτι τέτοιο ο Κάρολος; ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Άρα, τι λέει ο ΓΑΠ; ΔΕΝ ψηφίζω Κάρολο Παπούλια.

Την  ίδια στιγμή όμως ο Γιώργος ξεκαθαρίζει και κάτι άλλο στον Καραμανλή: δέχεται συναινετική προεδρική εκλογή - προφανώς σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Το λέει καθαρά. (Γι αυτό από τη ΝΔ διαδίδουν ήδη ότι δεν θα στηρίξουν Σημίτη)

Με άλλα λόγια μόνο για εκλογές τον Μάρτιο δεν είπε ο Γιώργος. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο είπε....

Σημειώστε και τα εξής: Ο,τι κι αν λέει ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (121) για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή. Για να την εξασφαλίσει απαιτείται η υποστήριξη του και από τον ΣΥΡΙΖΑ (14) και από το ΚΚΕ (22). Θα συμφωνήσουν όμως σε κάτι τέτοιο και τα δύο αυτά κόμματα; Προς το παρόν η σκληρή στάση του ΚΚΕ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή, όπως και τα μεγάλα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ που λογικό είναι να τον κάνουν να μην θέλει εκλογές.

Από την άλλη ούτε η ΝΔ διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (180) για να στηρίξει την εκλογή Προέδρου. Μαζί με τις ψήφους του ΛΑΟΣ που δήλωσε ήδη ότι θα στηρίξει Παπούλια, φτάνει στις 161 (151 + 10).

Όπως λοιπόν διαπιστώνει και το Παρόν «ρυθμιστής της προεδρικής εκλογής είναι τα μικρά κόμματα». Γι αυτό μάλλον δεν βλέπω εκλογές του χρόνου τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αχβαχ avatar
  αχβαχ 23/06/2009 01:43:31

  Οι εκλογές τον Μάρτιο είναι μονόδρομος για τον ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν η αυτοκτονία τους. Επίσης η περίπτωση να υποστηρίξει το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της ΝΔ ισοδυναμεί με την εκλογική τους κατάρρευση στις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές. Αυτό θα ήταν στην κυριολεξία θείο δώρο για το ΠΑΣΟΚ -όχι τόσο στα ποσοστά του όσο στην πολιτική του νομιμοποίηση. Επομένως παίδες νομίζω ότι το παρακάνετε με τα σενάρια. Οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτιο (αν δεν γίνουν νωρίτερα, εννοείται). Το τι θα βγάλουν, άλλου παπά ευαγγέλιο.

 2. Factorx avatar
  Factorx 23/06/2009 01:45:14

  @ αχβαχ δεν λέμε πουθενά οτι τα μικρά κόμματα θα στηρίξουν ΝΔ. Μην βάζεις λόγια αγαπητε

 3. Φιλαλήθης avatar
  Φιλαλήθης 23/06/2009 02:19:32

  Ωραία. Κάνετε μια εκτίμηση. Έρχεται το ερώτημα: γιατί θα ήθελε ο ΓΑΠ διαφορετικό υποψήφιο; Η μόνη λογική εξήγηση είναι το να μην έχει τον Παπούλια στα πόδια του, αν και όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, με βάση τις εξελίξεις που έχουν δρομολογήσει σε πολλά εξωτερικά μέτωπα.

  Αν ήμουν ο Καραμανλής (που καμιά συμπάθεια δεν του έχω, ούτε στο κόμμα του), δεν θα έκανα εκλογές το φθινόπωρο (όπως πολλά παπαγαλάκια επιθυμούν). Πλην τούτου, θα πρότεινα πάλι Παπούλια και θα άφηνα τον ΓΑΠ να φαγωθεί από τη μερίδα του ΠΑΣΟΚ που του τη φυλάει. Θα ήταν ανήκουστο να μη δεχτεί υποψήφιο από το ΠΑΣΟΚ. Αφήστε που αυτοδυναμία δεν θα είχε, σε περίπτωση εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή. Θα τα βάλει μαζί του και ο κόσμος.

  Το πιο σημαντικό είναι να καθαρίσει ο τόπος από εξωτερικές πολιτικές τύπου Παπανδρέου/Μπακογιάννη. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε, έστω δύσκολα.

 4. αχβαχ avatar
  αχβαχ 23/06/2009 02:37:42

  Φίλε Φιλαληθή, πραγματικά ανήκουστο θα είναι να συναινέσει ο Γιωργάκης σε υποψήφιο της ΝΔ, και τον αδερφό του ακόμη να προτείνει η ΝΔ. Οι μόνοι που δεν μπορούν να το εννοήσουν αυτό, είναι αυτοί που το εύχονται.

  factorx, γράφετε ότι το δεν μπορεί να μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ την εκλογή προέδρου επειδή δεν έχει την υποστήριξη των δύο αριστερών κομμάτων. Αν το ΠΑΣΟΚ απορρίψει τον υποψήφιο της ΝΔ, ο μοναδικός τρόπος να εκλεγεί αυτός πρόεδρος είναι να ψηφιστεί από ένα εκ των ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ (με δεδομένη τη θετική ψήφο του ΛΑΟΣ). Αυτήν την περίπτωση εξέτασα.

 5. Orestios avatar
  Orestios 23/06/2009 03:07:50

  Το GAP παίζει με τους θεσμούς. Ίσως γιατί μισεί βαθύτατα την δημοκρατία και τους έλληνες που δεν τον ψηφίζουν με κλειστά μάτια.
  Το πιο σημαντικό σε αυτές τις 2 προτάσεις είναι η ακύρωση του νοήματος της πρώτης από την δεύτερη. Ήταν μεγάλο χαστούκι το αποτέλεσμα των εκλογών τελικά για τον ίδιο (μείωση της επιρροής). Σκεφτείτε να σας έλεγε κάτι παρόμοιο ένας φίλος σας. Θα λέγατε επιεικώς ότι τα έχει χάσει.

 6. Φιλαλήθης avatar
  Φιλαλήθης 23/06/2009 04:11:30

  αχβαχ, ο Παπούλιας ήταν "υποψήφιος της ΝΔ" (αν σε κατάλαβα καλά). Ο ΓΑΠ είχε πει πως πρόκειται για "εξαιρετική επιλογή". Αν δεν πάει ο Καραμανλής σε εκλογές (όπως τον συμφέρει να μην πάει), ο ΓΑΠ θα ξεβρακωθεί αν δεν στηρίξει Παπούλια. Όχι μόνο στο κόμμα, αλλά και στη βάση.

  Για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, δεν στηρίζω ΝΔ.

 7. Αγγούρι avatar
  Αγγούρι 23/06/2009 06:04:26

  @5 Orestios ναί το GAP παίζει με τους θεσμούς.
  Ο Καραμανλής που κλείνει με πραξικοπηματικό τρόπο 1 μήνα την βουλή, που έχει αποχωρήσει με ολόκληρη την κοινοβουλευτική του ομάδα απο 10 προανακριτικές και άλλες τόσες εξεταστικές επιτροπές για σκάνδαλα δέν παίζει.

 8. Αγγούρι avatar
  Αγγούρι 23/06/2009 06:12:11

  Εντάξει να καθήσει ο Καραμανλής άλλα 3 χρόνια μέχρι να κλείσει την τετραετία, το ζήτημα είναι άν θα αντέξει με 151 βουλευτές ανάμεσα σε αυτούς Παυλίδηδες, Βατοπεδινοί, Μανώληδες και κάθε τόσο να ξεσηκώνεται απο ένας νέος αντάρτης να τον εκβιάζει.
  Τα μάθατε τα νέα?
  Άλλοι δύο βουλευτές (Μπαντουβάς, Αυγενάκης) αντικαταστάθηκαν άρον - άρον στο θερινό τμήμα γιατί απείλησαν οτι θα καταψηφίζουν τα νομοσχέδια του υπουργείου δικαιοσύνης μέχρι να γίνει εφετείο στο Ηράκλειο.

 9. 321 avatar
  321 23/06/2009 07:31:11

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εξ αντικειμένου, το έχει η ΝΔ και δεν σχετίζεται με την εκλογή του ΠτΔ. Η μεγαλύτερη -χρονικά- παραμονή της στην εξουσία και με το κλίμα έτσι διαμορφωμένο μετά τις ευρωεκλογές (ΛΑΟΣ και γελοίοι βουλευτές), μόνο φθορά θα σωρεύσει.

  Υπάρχει ένα γνωστό αξίωμα στην Πολιτική Ανάλυση, ότι μια κυβέρνηση διατηρείται στη θέση της εάν έχει δυνατότητες να επανεκλεγεί. Εάν κάνει πως το αγνοεί, τότε η ήττα της ΝΔ θα είναι ιστορική (και άσχετα εάν το ΠΑΣΟΚ αξίζει να κυβερνήσει). Γιατί ισχύει και το άλο αξίωμα αυτό της αρνητικής ψήφου εναντίον του κόμματος που κυβέρνησε. Λογαριάστε και την αποχή που μπορεί να επαναληφθεί, οπότε να το αποτέλεσμα.

 10. 321 avatar
  321 23/06/2009 07:36:44

  Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον γνωστή: εκλογές, εκλογές, εκλογές. Το αν πραγματικά της θέλει μοιάζει απίθανο, γιατί μόνο κρύο ντους θα του είναι. Η φθορά όμως που προκαλείται και το κλίμα που δημιουργείται είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του.

 11. 321 avatar
  321 23/06/2009 07:37:20

  τις

 12. Αγγούρι avatar
  Αγγούρι 23/06/2009 08:58:41

  Η αλήθεια είναι οτι τον θέλουν τον Καραμανλή οι νταβατζήδες σήμερα σε υπερβολικό βαθμό γιατί τους κάνει όλα τα χατίρια. Άν δέν τον ήθελαν ξέρουν πολύ καλά αυτοί το κόλπο, σε μισό βουλευτή να του τα σκάσουν για αποστασία η κυβέρνηση απο την άλλη μέρα είναι παρελθόν κι'όμως δέν το κάνουν άν και θα ήταν γι'αυτούς τώρα ότι το πιό εύκολο.
  Αλλά πόσο θα αντέξουν ακόμα.

 13. christos avatar
  christos 23/06/2009 10:02:16

  @ 12
  Μάλλον από άλλο πλανήτη είσαι ρε παιδί μου...

  Ας δούμε κι ένα άλλο σενάριο: η κρίση υποχωρεί σταδιακά...το ΚΚΕ ψηφίζει Παπούλια άρα η πρόταση ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προέδρου πέφτει στο κενό...κάνει δυο τρείς γκάφες ο ΓΑΠ (το μόνο σίγουρο)...και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών είναι στον αέρα...

  τι λέτε;

 14. Αγγούρι avatar
  Αγγούρι 23/06/2009 11:03:39

  @13
  Άν έχει υποχωρήσει η κρίση ώς τότε θα το δούμε, όλες οι προβλέψεις λένε για το αντίθετο.

 15. Αγγούρι avatar
  Αγγούρι 23/06/2009 11:09:37

  Για την κρίση στην Ελλάδα εννοώ στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί, και εγώ το ΚΚΕ δέν το εμπιστεύομαι καθόλου. Αλλά ο ΓΑΠ θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση μόνο στην περίπτωση που ο Καραμανλής το παρακάνει στην οικονομική του πολιτική, σε αντίθετη περίπτωση θα συμφωνήσει για τον πρόεδρο και θα περιμένει τις εκλογές στην ώρα τους.

 16. Μάρκος avatar
  Μάρκος 23/06/2009 12:32:46

  @Αγγούρι, το κλείσιμο της Βουλής έγινε νομότυπα. Αν εσύ αυτό το λες "πραξικοπηματικά", είναι ενδεικτικό της αντίληψης που έχουν τα πράσινα παπαγαλάκια περί Δημοκρατίας.
  Όσο για...αποχωρήσεις, μην το ακουμπάς αυτό το θέμα. Η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ό,τι χιερότερο μπορεί να κάνει κάποιο κόμμα που λέει ότι ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου.

 17. Aγγούρι avatar
  Aγγούρι 23/06/2009 14:21:11

  @Μάρκος και η άρνηση συμφωνίας για τον πρόεδρο της δημοκρατίας νομότυπη είναι.

 18. Aγγούρι avatar
  Aγγούρι 23/06/2009 15:45:44

  Παίζει το ΠΑΣΟΚ με τους θεσμούς και θα το πληρώσει. Τί ανοησίες είναι αυτές?
  Έλεος σε λίγο θα πείτε οτι θέλει να καταργήσει τον θεσμό του προέδρου και την προεδρευόμενη δημοκρατία. Το Σύνταγμα το λέει καθαρά άν δέν υπάρχει συμφωνία σε έναν αριθμό βουλευτών για τον πρόεδρο ακολουθούν βουλευτικές εκλογές.

 19. Φιλαλήθης avatar
  Φιλαλήθης 23/06/2009 16:22:57

  Και αυτό που δεν λέει το Σύνταγμα, είναι πως ο ΓΑΠ θα πάρει αυτό θα πάρει, one way or another, αν δεν στηρίξει Παπούλια.

 20. alkinoos avatar
  alkinoos 23/06/2009 17:49:42

  οπως και να εχει ,εκλογες στις 27 σεπτεμβριου ,,εχει πεσει η ημερομηνια ,αυτο σηζητουνε στα υπουργεια ........

 21. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 24/06/2009 10:57:23

  όλα θα κριθούν με βάση τις δημοσκοπήσεις και το κλίμα την περίοδο πριν την προεδρική εκλογή. Αν ο ΓΑΠ δεν είναι έστω κοντά στην αυτοδυναμία που δεν είναι αυτή την χρονική περίοδο θα κάνει κωλοτούμπα και θα αφήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αν βλέπει αυτοδυναμία θα τον καταψηφίσει και θα ελπίζει σε μικρό κόστος.
  Επί της ουσίας με αυτά που έχει δηλώσει κατά καιρούς έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όλα παίζονται στην οικονομία ή αν θέλετε στην αίσθηση του κόσμου για την κατάσταση της οικονομίας. Η καταστροφολογία έχει χαμηλώσει πάρα πολύ τον πήχυ των προσδοκιών για την κυβέρνηση που και με μέτρια αποτελέσματα μπορεί να ανακάμψει εκλογικά. Εξάλλου πολιτικό ρεύμα δεν έχει δημιουργήσει ο ΓΑΠ, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα επιδράσουν στο εκλογικό σώμα οι όποιες δικαστικές εξελίξεις των σκανδάλων με κορυφαίο όλων το σκάνδαλο ζήμενς.
  Από την άλλη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξουδετέρωσε την πιθανότητα αμφισβήτησης Καραμανλή από Ντόρα αφήνοντας κάποιους γραφικούς βουλευτές να παίζουν τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, διευκολύνοντας ουσιαστικά τον Καραμανλή να κάνει παιχνίδι ως απόλυτος κυρίαρχος της κυβερνώσας παράταξης. Μετά από ένα χρόνο ισχυρών κραδασμών και πάλι το παιχνίδι εξαρτάται από τον Καραμανλή αφού ο ΓΑΠ δεν έχει πείσει ότι έχει εναλλατική πρόταση ενώ ηγείται ενός παρωχημένου κομματικού μηχανισμού που θυμίζει ένωση κέντρου στην μεταπολίτευση και τρομάζει τους ψηφοφόρους ακόμα και η σκέψη επιστροφής τους στην εξουσία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.