#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2010 13:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πυρ και μανία οι ΗΠΑ με τη ΤουρκίαΟι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα στενοχωρημένοι με τη στάση της Τουρκίας. Για πολλούς λόγους. Το 2003, οι Τούρκοι είχαν απαγορεύσει τις μετακινήσεις αμερικανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ μέσω της βόρειας Τουρκίας, με  αποτέλεσμα τη δυσχέρεια των πολεμικών επιχειρήσεων και την αύξηση των αμερικανικών απωλειών. Από τότε και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του Erdogan προωθεί συστηματικά μια ισλαμική ατζέντα τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά ζητήματα της χώρας του. Παρά το άνοιγμα του Ομπάμα προς τις ισλαμικές χώρες, οι ΗΠΑ δεν έχουν ανταμειφθεί σχεδόν καθόλου από αυτές.

Στο ζήτημα του πυρηνικού Ιράν,  από την αρχή φάνηκε πως η Τουρκία θα αποτελούσε ένα σοβαρό εμπόδιο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε αγαστή συνεργασία  με τη Κίνα, τη Ρωσία, και τη Βραζιλία, χώρες προς τις οποίες επίσης έκανε σημαντικά ανοίγματα ο Ομπάμα.

Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, με τη βοήθεια της Βραζιλίας, αποτελεί ένα διπλωματικό πρόσχημα για να υπονομευθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Αυτό ισχυρίζεται ο Marty Perez  γράφοντας στο New Republic, και αναρωτιέται μήπως επιτέλους «Έφτασε η ώρα να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία είναι μέλος της πολιτισμένης Ευρώπης, τότε εγώ είμαι ο εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής αρχής…» λέει. Και παραπέμπει σε άρθρο της MEMRI (The Middle East Media Research Institute) όπου μεταξύ άλλων τονίζονται τα οφέλη του Ιράν από τη συμφωνία με τους Τούρκους.

Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με το άρθρο, η  συμφωνία  αποτελεί στην ουσία τελεσίγραφο της Τεχεράνης προς τη Δύση και προς την ΙΑΕΑ (International Atomic Energy Agency) και παράλληλα αποτελεί μια διπλή ιρανική επιτυχία.

1-Καθιερώνει μια νέα διεθνή τάξη υπό την ηγεσία του Ιράν. Ικανοποιεί την ανάγκη της Τεχεράνης να συμμετέχει στη διαχείριση του κόσμου, όπως δήλωσε επανειλημμένα ο Mahmoud Ahmadinejad, και να προσφέρει μια πολιτική, πολιτισμική και ηθική εναλλακτική λύση στις δυνάμεις της παλιάς διεθνούς τάξης, των ΗΠΑ και τη Δύσης γενικότερα. Η ιρανική κίνηση αποδεικνύει πως το Ιράν κατάφερε να αποφύγει και να παρακάμψει τη Δύση, και πιο ειδικά τους Αμερικανούς, με το σχεδιασμό της εν λόγω συμφωνίας που αναδιατάσσει τις αναδυόμενες δυνάμεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Της Βραζιλίας δηλαδή, που διαθέτει πυρηνικά σχέδια με στρατιωτικές προοπτικές, και της Τουρκίας, που σαν περιφερειακή ισλαμική δύναμη παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία εξάλλου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παρόμοια εκδοχή της συμφωνίας που προτάθηκε στο Ιράν από τη Δύση στη συνάντηση της Βιέννης. Η στρατολόγηση όμως της Βραζιλίας, που είναι μια ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει μεταφέρει την ιρανική πρωτοβουλία πέρα από τα όρια της Μέσης Ανατολής και της ιρανικής σφαίρας επιρροής, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας που το Ιράν επιθυμεί να παρουσιάσει ως εναλλακτική επιλογή στην παρούσα ηγεμονία της Δύσης.

2-Η συμφωνία υπονομεύει τις προσπάθειες των Δυτικών (και των ΗΠΑ) να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν. Τώρα που η Τεχεράνη δείχνει θέληση για συμβιβασμό στο ζήτημα των πυρηνικών της φιλοδοξιών, στο πνεύμα αυτών που συζητήθηκαν και προτάθηκαν στη Βιέννη, θεωρείται πως η όποια επιμονή σε μέτρα και κυρώσεις εναντίων των Ιρανών είναι πλέον άτοπη και αδικαιολόγητη. Αν η Δύση επιμείνει σε αυτά, θα φανεί πως είναι αντιδραστική και αρνητική, και πως δεν επιθυμεί να μοιραστεί τη πυρηνική της τεχνολογία με τον τρίτο κόσμο.

(Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, εξαιτίας της ιδιαίτερης χαράς που εκφράζουν οι διπλωμάτες, με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας.)

The New Republic

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/05/2010 14:08:00

  H Αμερική είναι μακριά για να ακούσει απόψεις ασήμαντου σχολιαστή. Χωρίς την απειλή της Ρωσίας, η Τουρκία σκέφτεται παντουρκικά,, μουσουλμανικά, ανατολίτικα. Από το 1200 πΧ (άντε BCE για τους πολιτικαλυ κορεκτ), ο εχθρός της Δύσης είναι από κείνη την μεριά, και το ξέρουν.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ archaeopteryx 18/05/2010 14:32:52

   Το γνωστό ζήτημα της επαρχιώτικης,υποτελούς,κομπλεξικής και ψοφοδεούς εξωτερικής μας πολιτικής που αρνείται να αδράξει ευκαιρίες και να καλύψει τα δημιουργούμενα κενά.
   Οπως και η ψύγχραση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.

 2. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 18/05/2010 14:10:26

  το γαπ και το παχάγκαλο βρήκαν την κατάληλη στιγμή να κάνουν "φίλη" την τουρκία, χαχαχαχχχαχα!

  • zonitis avatar
   zonitis @ Ευθύμης 18/05/2010 14:12:13

   Χεχεχε...τους ειχε ευχηθει καλη επιτυχια ο Μητσοτακης (μεσω Ντορας) χεχεχε

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Ευθύμης 18/05/2010 14:53:21

   δηλαδή θα περάσουμε στην ιρανική σφαίρα επιρροής? γουστάρω, Γκερέκου με μπούργκα και άλλο τί!!!!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 18/05/2010 17:25:00

    Φάκτορες το μέιλ που έστειλα έχει εθνικό περιεχόμενο...

 3. KΠ avatar
  18/05/2010 14:36:24

  Τί έλεγε στον Ερντοάν για τον Λούλα ο ΓΑΠ;_Κ.Π.

 4. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 18/05/2010 14:44:34

  Ο Παπανδρέου είναι σκυλάκι του Ερντογκάν, μόνο όσο αφορά την στήριξη και προώθηση του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος της Ελλάδας. Στην ουσία πρόκειται όμως για λυκοφιλία. Διότι σε περίπτωση διένεξης μεταξύ τούρκων ισλαμιστών και ΗΠΑ ο Γκαπ θα επιχειρήσει να εντάξει τις Ελλαδικές ένοπλες δυνάμεις στο πλευρό των ΗΠΑ. Έτσι το συμφέρον για τις ΗΠΑ θα είναι διπλό. Διαμελισμός τόσο της Ελλάδας, όσο και της τουρκίας με κύριο ιδιοκτήτη του Αιγαίου της ΗΠΑ και τις πολυεθνικές πετρελαίου.

 5. piranthos avatar
  piranthos 18/05/2010 14:48:42

  Αυτη ειναι ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!
  ο Τουρκος δεν εχει μπεσα!
  καλα κανει και κοιταει το συμφερον του
  οχι ομως για τον λαο του!
  που ζει σε συνθηκες μεσαιωνα!

  εμεις απο την αλλη , εχουμε μειωδοτες προδοτες καταδοτες αρριβιστες ασχετους ανικανους και και και ......

  Εχουμε αναγκη απο αδεσμευτους αγνους πατριωτες με οραμα , να βγαλουν την χωρα απο τα σκατα και να την οδηγησουν μπροστα!

  Αλλα οι μεμετηδες οι ελληνες κοιμουνται ορθιοι!
  μονη λυση να φυγουμε απο δω!! δεν υπαρχει Ελπιδα , ουτε μελλον! σαυτη την δυστυχη και μιζερη χωρα!!

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ piranthos 18/05/2010 14:58:52

   Σιγά μην φύγουμε και αφήσουμε την χώρα στους προδότες!
   Αν μπορούν ας έρθουν να μας διώξουν!
   Για κοπιάστε...Πλούσια δώρα...

   • χασοσκοπος avatar
    χασοσκοπος @ ΒΡΑΧΟΣ 18/05/2010 15:07:55

    ετσι..

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΒΡΑΧΟΣ 18/05/2010 15:31:08

    Σωστά μιλάς Βράχε. Στα δύσκολα οι αριστεροσοσιαλιστές σκέφτονται την κοπάνα. Μια ζωή τα ίδια.

 6. popolaros avatar
  popolaros 18/05/2010 16:36:17

  Ο Ερντογάν-Νταβούτογλου κάνουν εξωτερική πολιτική με κοχάνας, ενώ το δίδυμο της συμφοράς Jeffrey-Droutsa κάνει κωπηλασία και δημ.σχέσεις.
  Μην δούμε σε λίγο και B.R.I.C.T. (To T για τουρκία)
  Ήδη είναι στους G20.
  Εμάς ο giorgo πέρα από το club του IMF, μας έχει βάλει και στο club Ξ1
  (Το Ξ από το Ξεφτίλα).
  Bravo Giorgo.

 7. mnk avatar
  mnk 18/05/2010 17:27:40

  Αυτά που κάνει η Τουρκία, μόνο σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ είναι δυνατόν να γινονται.
  Ας μην ξεχνάμε πως τα "όργανα" άρχισαν αμέσως μετά τις επισκέψεις Ομπάμα και Χίλαρυ στην Τουρκία. Το φλερτ Ρωσίας - Τουρκίας επισημοποιήθηκε σε αρραβώνα, μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Ρωσία. Τα προικοσύμφωνα με μας υπογράφηκαν αμέσως μετά την βεβιασμένη κι ετσιθελική υπαγωγή μας στο ΔΝΤ, με τον Ερντογκάν στον ρολο του ανυπόμονου γαμπρού που δεν "κρατιέται".
  Το "τσαλάκωμα" του Ισραήλ από τον Ερντογκάν(χα!), μπορεί να συνδυαστεί με την (υποτιθέμενη) δυσμένεια στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ στις ΗΠΑ, και η οποία εξηγείται με την ανησυχία του διεθνούς εβραϊσμού, για τον παγκοσμίως αυξανόμενο αντισημιτισμό εξ αιτίας της δράσης του Ισραήλ, και την προσπάθεια υιοθέτησης πιο χαμηλού και "δημοκρατικού" προφίλ απο τις εβραϊκές κοινότητες.
  Ακόμα και η εξάρθρωση της Εργκένεγκον θα ήταν αδύνατον να συμβεί, παρά την θέληση και χωρίς την συνέργεια των ΗΠΑ.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/05/2010 17:49:26

  Υπάρχει όντως μια μετατόπιση στη γεωπολιτική. Η Ευρώπη ασθενεί, η Αμερική κουράστηκε... Θα δούμε οσονούπω νέους παγκόσμιους παίκτες να αναδύονται. Και η Τουρκία σε αυτά είναι μάνα! Πάντα προβλέπει.

  • mnk avatar
   mnk @ Strange Attractor 18/05/2010 17:54:14

   Νέα παγκόσμια πιόνια θα έλεγα. Άλλοι είναι οι παίκτες και δεν έχουν εντοπιότητα. Πατρίδα τους (και τσιφλίκι τους) η Γη.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ mnk 18/05/2010 18:16:01

    Ο Θεός είναι πράσινος... και έχει το σχήμα του δολαρίου (με γαμψή μύτη).

   • mnk avatar
    mnk @ mnk 18/05/2010 18:51:24

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mammon

 9. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 18/05/2010 18:12:42

  Χωρίς να αμφισβητώ την σοβαρότητα της τελευταίας διπλωματικής κίνησης του Τουρκικού κατεστημένου απέναντι στο Ιράν , θα πρέπει να προσέξουμε ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ¨ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ¨ , οι οποίες προσφέρουν πρόσθετες εξηγήσεις για το διαφαινόμενο ¨δυτικό μένος¨ ενάντια στην Τουρκία.

  Οι τελευταίες ειδήσεις που θα αναδείξω θέτουν – στην προέκταση τους – και θέμα ¨Εθνικής Μειοδοσίας¨ για το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο της ¨Ακόμα- Ελλάδας¨ .

  Μεταξύ 10 + 13 Μαίου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβέντεφ την Τουρκία και υπέγραψε τις εξής συμφωνίες :
  -------------------------------------------------------------------

  1.Την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα Ν-Α παράλια της Τουρκίας (Akkuyu) και την παροχή σχετικής τεχνογνωσίας σε ζητήματα ασφάλειας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων , γεγονός που μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα που αποτελεί μαζί με το Αιγαίο ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ( με όλες τις νομικές προεκτάσεις που δεν θέλουμε να καταλάβουμε και να αναγνωρίσουμε … ) .

  Διαφορετικά θα είχαμε εγκρίνει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και στην δική μας ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ ΧΩΡΑ … , έχουμε ήδη ένα προβληματάκι με τους ρωσικής κατασκευής πυρηνικούς αντιδραστήρες της Βουλγαρίας …


  2.Όπως δήλωσε ¨φίλος μου Ταγίπ¨ ( ορολογία G.A.P. ) η Τουρκία σε συνεργασία με την Ρωσία θα εξασφαλίσει σύντομα τις προϋποθέσεις ώστε να προμηθεύεται το 70 % ( ! ) των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο … και σε αντίθεση με τους Αμερικανό-Γερμανό-προσκυνημένους της Ελλάδας που έθαψαν τον αγωγό ¨Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ¨ για ¨οικολογικούς λόγους¨ ( σε συνεργασία με τους Αμερικανό-Γερμανό-προσκυνημένους της Βουλγαρίας ) θα κατασκευάσει νέο αγωγό που θα κατευθύνεται μέσω Τουρκίας στην Δ. Ευρώπη…

  Η περίπτωση αυτή σε άλλες εποχές θα οδηγούσε σε νέα ¨ειδικά δικαστήρια δοσίλογων ¨ για ¨Εθνική Αναξιότητα¨ όπως περιέγραφε ο νόμος του 1945.


  3.Η Τρίτη – Συμφωνία που προώθησαν Ρωσία-Τουρκία – ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ – Η ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ¨ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α.-Ε.Ε. ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ( ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ) , γεγονός που μπορεί να σημαίνει αποδέσμευση από το δολάριο και το ευρώ !
  -----------------------------------------------------------------

  Η απομάκρυνση της Ελλάδας , στα πλαίσια της αξιοποίησης του ¨πολυπολικού κόσμου¨ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ( τίποτα άλλο δεν μποορούμε μα περιμένουμε από την Νέο-Φαναριώτικη αστική ¨μας¨ τάξη ! ) , από την οικονομική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία ΚΑΙ Η ΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , με παράλληλη βλάβη των ελληνικών συμφερόντων ( πυρηνικά εργοστάσια στο Αιγαίο , παραίτηση από αγωγό μαζί με την Ρωσία – παραπέρα ανάπτυξη Ρώσο -Τουρκικού Γεωστρατηγικού Άξονα ) σε άλλες εποχές θα οδηγούσε σε νέα ¨ειδικά δικαστήρια δωσίλογων ¨ για ¨Εθνική Αναξιότητα¨ όπως περιέγραφε ο νόμος του 1945.

  Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερο την ¨αγανάκτηση¨ των Δυτικών –μητροπολιτικών Μ.Μ.Ε. απέναντι στην Τουρκία , η οποία με αυτή την τακτική θα λάβει μεσοπρόθεσμα σίγουρα περισσότερα ανταλλάγματα από τους ¨συμμάχους¨ , σε βάρος της Ελλάδας , στην προσπάθεια να της ¨μετριάσουν – ανακόψουν¨ την φόρα …

  Και η απάντηση βέβαια δεν είναι αυτή που θα σκεφτεί αμέσως το κάθε Γιουσουφάκι στην Ελλάδα : ¨Ωραία , αφού οι Τούρκοι πάνε προς τους Ρώσους , τότε ας πάμε εμείς ακόμα περισσότερο προς τους Αμερικάνους ¨για να τους την φέρουμε¨ … ¨ .
  ------------------------------------------------------------

  Εδώ οι τρείς εθνικού ενδιαφέροντος ειδήσεις από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ¨Νοβόστι¨:

  4. Medvedev's visit to strengthen Russian-Turkish rapprochement

  http://en.rian.ru/analysis/20100512/158988345.html

  5. Russian President to sign strategic, long-term agreements in Ankara

  http://en.rian.ru/russia/20100511/158975258.html

  6. Russia, Turkey agree terms of nuclear power plant construction

  http://en.rian.ru/russia/20100508/158929004.html

  7.Russia, Turkey to sign number of oil, gas documents - Kremlin

  http://en.rian.ru/world/20100510/158959052.html

  8.Turkish oil pipeline project to involve three Russian companies

  http://en.rian.ru/business/20091019/156523124.html  ------------------------------------------------------------

  1. Russland will Kontrollpaket an AKW in Türkei halten

  http://de.rian.ru/business/20100512/126276130.html

  2. Türkei will ihren Öl- und Gasbedarf vorrangig mit Lieferungen aus Russland decken

  http://de.rian.ru/business/20100512/126276256.html

  3. Medwedew schlägt Türkei aktivere Nutzung nationaler Währungen vor

  http://de.rian.ru/business/20100512/126281863.html

  ----------------------------------------------------------

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/05/2010 21:21:31

  Ο τιτλος ειναι λιγο υπερβολικος !! οι Ισραηλινοι ειναι επισης μεσα στην κακια τσαντιλα με τους Τουρκους και ειναι και γειτονες.. ειδατε να συμβαινει κατι? περιμενετε να συμβει κατι απο ΗΠΑ με τον μαυροπρασινο ΓΑΠ ?

  Οι Ρωσσοι γιατι τηρουν σιγην ιχθυος σε ολα οσα συμβαινουν στη γειτονια τους? Τουρκοι, ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρω, Ιραν...

  Πρασινα διαβατηρια Ελλας-Τουρκια. Μια χαρα. Η χαρα του παιδιου.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.