#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/09/2010 22:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πυροτεχνήματα Παπανδρέου για την ΠαιδείαΕίναι γεγονός ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως αυτό της Παιδείας, τα τελευταία 20-30 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί Παιδείας, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων οδηγώντας όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε τέλμα.

Το κύριο χαρακτηριστικό κάθε υπουργού Παιδείας ήταν η αμετροέπεια και κυρίως η προσπάθεια να αφήσουν όλοι το δικό τους στίγμα. Ολοι, μηδενός εξαιρουμένου, έκαναν πομπώδεις δηλώσεις και εντυπωσιακές δηλώσεις θέλοντας να εξηγήσουν το όραμά τους, το δικό τους όχι κάποιων ειδικών ή καλύτερα όσων εμπλέκονται στην εκπαίδευση, από τον τελευταίο νηπιαγωγό μέχρι τον καθηγητή Πανεπιστημίου.

Αυτό ακριβώς, λοιπόν, το δρόμο ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση η οποία από τους Δελφούς, με την παρουσία του πρωθυπουργού θέλησε να δώσει το δικό της όραμα για την Παιδεία.

Μίλησε για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολών, για οικονομική αυτοτέλεια και λογοδοσία, για ηλεκτρονικά συγγράμματα, κουπόνι φοιτητή, αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων και στην εξέταση, νέο τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Είπε και πολλά άλλα, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και η Α. Διαμαντοπούλου, τα περισσότερα από τα οποία είναι σωστά. Αλλωστε, όταν έχει πιάσει πάτο η Παιδεία, όταν είσαι βουτηγμένος στα σκ...ά, κάθε σανίδα σωτηρίας είναι καλή. Κάθε πρόταση για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου είναι ευπρόσδεκτη όπως θετικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει τρεις μήνες τη δυνατότητα να γίνει διάλογος και να κατατεθούν προτάσεις.

Ομως, είναι τόσο όμορφα όλα; Μήπως οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και οι άμεσα εμπλεκόμενοι έρχονται απλά να παίξουν το ρόλο του κομπάρσου;

Και το βασικότερο: Η κυβέρνηση γιατί δεν είπε στους Δελφούς ούτε λέξη για κονδύλια, για ενίσχυση της Παιδείας που βουλιάζει στη “φτώχεια”, την ανυποληψία αλλά και την σπατάλη όσων χρημάτων δίνονται; Η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που μίλαγε για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία, για τρελά κονδύλια που θα άλλαζαν τη μορφή της εκπαίδευσης; Ξεχάστηκαν όλα αυτά και έμεινε μόνο ο πρωθυπουργός και η υπουργός να κάνουν απλά διαπιστωτικές αναφορές για την κακή κατάσταση;

Και πώς θα γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση; Η Πυθία, μιας και βρέθηκαν στους Δελφούς, τους είπαν τίποτε για το ποια θα είναι η τύχη της Παιδείας στην εποχή του μνημονίου;

Ωραία τα λόγια και οι διαπιστώσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν θα μείνουν λόγια για να έλθει μετά από καιρό ένας ακόμη υπουργός Παιδείας να δώσει και αυτός το δικό του όραμα, τη δική του μεταρρύθμιση σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο.

Τι δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπέργκ:

«Μετά το υποτιθέμενο όραμα του “Νέου Σχολείου”, η κυβέρνηση παρουσίασε στους Δελφούς την εικονική πραγματικότητα του “Νέου Πανεπιστημίου”.

Θυμίζουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε στην εκπαιδευτική πραγματικότητα την πολιτική πρακτική: “Κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε χωριό και Τμήμα”. Σήμερα, προαναγγέλλει συγχωνεύσεις Τμημάτων και καταργήσεις Ιδρυμάτων, ενώ η ίδια η υπουργός Παιδείας, η οποία ως αντιπολίτευση είχε επιλέξει να μετέχει, τύποις και όχι ουσία, στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, ζητεί τώρα συναίνεση και συμμετοχή για να ξηλώσει τα πάντα και ν΄ αρχίσει από την αρχή.

Η κα υπουργός εμφανίστηκε σαν να ανακάλυψε την... πυρίτιδα, περιγράφοντας τις παθογένειες της ισχύουσας κατάστασης, ενώ παρουσίασε ένα σύστημα, το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται χρόνο... χρόνια.

Επί του παρόντος, το μόνο που βιώνει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι οι δραστικές περικοπές κονδυλίων, εξαιτίας των οποίων τα Ιδρύματα έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση.

Καλούμε την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας ουσιαστικά και άμεσα την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της, διότι ούτε το “Νέο Σχολείο” είναι σήμερα υπαρκτό, ούτε για το “Νέο Πανεπιστήμιο” υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις που θα μας έκαναν αισιόδοξους».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vassilis avatar
  vassilis 26/09/2010 23:27:09

  Την πρωτη αλλαγη και χωρις οικονομικο κοστος ειναι η απαλειφη του ορου ..και θρησκευματων καθ'οτι η θρησκεια καμια σχεση εχει με την παιδεια.Η καταργηση των φροντηστηριων ή των προυποθεσων για τη λειτουργια τους ειναι το Α και το Ω για κατι καλυτερο.Ιδωμεν!

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ vassilis 26/09/2010 23:49:17

   Βλέπω από αρχαία και μεσαιωνική Ελληνική ιστορία δεν ξέρουμε κασι πολλά ε;

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 27/09/2010 10:08:42

    Ακριβώς. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ύβρι απέναντι στη θρησκεία, τα σύμβολα και τα πρόσωπά της έγκλημα, αλλά όλως περιέργως οι σημερινοί ψευτοαρχαιολάτρες τα φτύνουν...

  • Dimitris D avatar
   Dimitris D @ vassilis 27/09/2010 18:30:00

   Η θρησκεία είναι το πλαίσιο της παιδείας. Η θρησκεία διδάσκει ότι η κλοπή είναι κακό ή ότι δεν πρέπει να τρώμε ανθρώπινες μπριζόλες ή να βιάζουμε εξάχρονα. Υπάρχουν μαθήματα στο σχολείο που να λένε ότι οι δολοφονίες και ληστείες είναι κακές;

   Τώρα με την προσπάθεια αντικατάστασης της ορθοδοξίας με το ισλάμ και τον ινδουισμό θα δούμε τρελά πράγματα. Θα δούμε τους ιμάμηδες να δικάζουν και να κόβονται χέρια που έκλεψαν. Γάμους με δεκάχρονα. Ξεσάλωμα στο έγκλημα γιατί έχεις δικαίωμα να κλέβεις άπιστους κτλ.

 2. sawas avatar
  sawas 26/09/2010 23:33:44

  Οι ανίκανοι για μια ακόμη φορά (τα τελευταία 30 χρόνια) ασχολούνται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι με το επίπεδο της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες.
  Αν από τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια βγαίνουν ανεπαρκείς μαθητές θα γίνουν αναπόφευκτα και ανεπαρκείς φοιτητές (εξαιρέσεις δεκτές, επιβεβαιώνουν τον κανόνα) και κατ επέκταση ανεπαρκείς πολίτες…..ίσως και εκπαιδευτικοί.

  Μια ζωή το ίδιο έργο που μάλλον έχει τον ίδιο παρονομαστή.....την αμάθεια!!!

  Και ο λόγος γιατί συμβαίνει αυτό βρίσκεται στα λόγια αυτά
  "An educated, healthy and confident nation is harder to govern" Tony Benn.

  δείτε το εδώ
  h**p://www.youtube.com/watch?v=jk8UXi6hFT8

 3. tiramola avatar
  tiramola 26/09/2010 23:44:17

  Ε καλά τώρα, ότι θα χαρακτηρίζονταν πυροτεχνήματα οι εξαγγελίες Παπανδρέου για την παιδεία το περίμενα, η Βόζεμπεργκ όμως πότε απέκτησε ειδικότητα επί του θέματος?

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ tiramola 26/09/2010 23:46:59

   Μετά τον υπουργό "Παιδείας (!) και Θρησκευμάτων (!!!)" Γ. Α. Παπανδρέου, όλοι απέκτησαν ντοκτορά στο θέμα...

   ΔΕΝ το ήξερες?

   • loretta avatar
    loretta @ (A)θανάσης 26/09/2010 23:53:33

    (A)Θανασης

    μην ξεχναμε και τους αξιολογότατους συμβουλους του τοτε...το κυριο βαγιανατο..
    .

   • loretta avatar
    loretta @ (A)θανάσης 26/09/2010 23:53:55

    συγγνωμη βαλιανατο.

   • tiramola avatar
    tiramola @ (A)θανάσης 26/09/2010 23:54:12

    Θανάσαρε στη τσίλια είσαι.
    Μην επηρεάζεσαι από το γενικότερο κλίμα, καλό είναι να βλέπεις κάθε θέμα ξεχωριστά.
    Γενικά το λέω...

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ (A)θανάσης 26/09/2010 23:59:03

    Εννοείς να βλέπω το δέντρο και να χάνω το δάσος, ε, tiramola?

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ tiramola 26/09/2010 23:52:35

   Ενώ η κυρία Μπίλντεμπεργκ γεννήθηκε ειδικός! Έχεις δίκιο εκεί με τον Σόρος και τον Κίσσινγκερ έμαθε τί θα πει Παιδεία, εκπαίδευση κτλ...

   • tiramola avatar
    tiramola @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 26/09/2010 23:59:00

    Πωπω η λέσχη του διαβόλου, ε Ιωάννη?

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 27/09/2010 00:29:46

    Όχι του διαβόλου αλλά των διαβόλων..

    http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9B%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B7_Bilderberg

    Θες να πεις πως όλοι αυτοί ξοδεύουν έστω και μία δεκάρα από το ... υστέρημά τους για το καλό της ανθρωπότητας. Ότι τους πήρε ο πόνος για την ασφαλή πορεία του πλανήτη στην οδό της δημοκρατίας και της ευημερίας.
    Ότι η Βασίλισσα της Ολλανδίας που από το σύνταγμα της χώρας της απαγορεύεται να κάνει πολιτικές συζητήσεις, ταξιδεύει γριά γυναίκα ανά τον πλανήτη και όπου γίνεται η συνάντηση της Λέσχης για να μιλήσει για τέχνη και για μόδα με τον Ροκφέλερ!
    Ότι ο Κίσσινγκερ -άλλο τζόβενο- αφήνει την ησυχία του σπιτιού του και το χαμομηλάκι του για να δώσει τα φώτα του στους νέους ...Μακιαβέλι του πλανήτη!
    Δε μ' ενδιαφέρουν οι συνωμοσίες κύριε Τιραμόλα. Με νοιάζει όμως όταν εκλεγμένη βουλευτής και Υπουργός της πατρίδας μου συναντά ξένους και μάλιστα παράγοντες ξένων χωρών και εταιριών και δεν ξέρω τί λένε. Αυτό με νοιάζει! Και όσο δεν ξέρω τί λένε και επίτηδες δεν μου λένε έχω κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να υποθέσω πως αυτά που λένε είναι ύποπτα.

 4. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 26/09/2010 23:52:49

  ΄


  Ο κ. Παπανδρέου, προανήγγειλε νέα μορφή εισαγωγής στα Πανεπιστήμια!
  την ώρα που μιλάει για την ανάγκη εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και διεθνοποίησής τους.
  2 απορίες!
  - Μπορεί να υπάρξουν 2 παράλληλα συστήματα εισαγωγής υποψηφίων φοιτητών;
  ένα με ελεύθερη πρόσβαση για τους ξένους και ένα με εξετάσεις για τους Έλληνες υποψηφίους.

  Για τους Έλληνες φοιτητές η φοίτηση θα είναι δωρεάν και για τους ξένους με δίδακτρα;
  πως θα δικαιολογηθεί για έναν ευρωπαίο πολίτη η πληρωμή διδάκτρων;

  • loretta avatar
   loretta @ o βουνίσιος 27/09/2010 00:28:12

   βουνισιε

   αν γινει στα πρωτυπα τα ευρωπαικα και αμερικανικα/καναδικα
   τοτε στα δημοσια ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ πανεπιστημια δεν πληρωνει κανενας ευρωπαιος πολιτης. αντιστοιχως για αμερικη και καναδα ...αλλα στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ...ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!

   συνεπως ανοιγει την πορτα για τα ιδιωτικα πανεπιστημια απο την πισω πορτα μηπως???

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ loretta 27/09/2010 00:38:26

    Όταν ακούς για
    " για οικονομική αυτοτέλεια και λογοδοσία,....,νέο τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ."

    τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει;;;

   • loretta avatar
    loretta @ loretta 27/09/2010 00:41:45

    Tsilivithra εγω το γνωριζω αυτο.....ολοι οι αλλοι το αγνοουν επιδεικτικα..!!!

    πηγαινε κοντρα στην γιαννακου και σε καθε υπουργο παιδειας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ καταψηφισε μεσα στην βουλη και τωρα ερχετε να μας πει τι???

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ loretta 27/09/2010 00:52:44

    Μεγαλύτερο έγκλημα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την μπίζνα είναι ο συστηματικός αφελληνισμός της παιδείας, οι κομματικές νεολαίες και η συνεχής κατρακύλα των κριτηρίων εισαγωγής.
    Ένα κινητό ρεντίκολο είναι το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και μαριονέτες ΟΛΟΙ όσοι το χειρίστηκαν εδώ και χρόνια.

    Κανείς δεν έχει τα κάκαλα να πιέσει για Ελληνοκεντρική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Έχει γεμίσει ο τόπος αναλφάβητους πτυχιούχους.
    Πείσανε και την κουτσή Μαρία να στείλει το παιδί της στο πανεπιστήμιο λες και ο τόπος δεν χρειάζεται εργάτες, τεχνίτες και μοδίστρες...!!!

    Σε λίγο καιρό θα βγάλουν και τον Χριστό από τον τοίχο για να μην προσβάλεται λέει το αίσθημα των αλλοδαπών/αλλόθρησκων.

    ...


    Να πάνε στο διάολο όλοι τους...ΟΛΟΙ.

    Κλητήρες και καφετζήδες "κυβερνάνε" ιστορία 3000 ετών κι εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε να μιλάνε για ισότητα, εξομαλύνση διαφορών και συνωστισμούς...

    Ε ρε ξύλο που χει να πέσει σε λέω...

 5. oloi_stis_kalpes avatar
  oloi_stis_kalpes 27/09/2010 00:19:58

  Ο Παπανδρεου νομίζει ότι το Πανεπιστήμιο είναι Δημοτικό και καποιος αντι να πάει να σπουδάσει πχ Δασκαλος θα μπεί στο 64ο Δημοτικό και κανει όλα τα μαθήματα. Κουβάλησε έδώ και τους καρα αποτυχημένους υπουργούς Παιδείας της Κύπρου και της Πορτογαλλίας και ένα από ένα Ιδιωτικό κολλέγιο στο Δουβλίνο και νομίζει ότι είχε ακροατήριο. Υποχρέωσε και τους Πρυτάνεις να πάνε εκεί απουσία αντιπρυτάνεων και συζύγων ποιο΄ς ξέρει τι τους έταξε να πουλήσουν τους συναδέλφους τους, ότι προφανώς τάξανε οι ΔΝΤουδες σαυτόν να πουλήσει την χώρα του.

 6. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 27/09/2010 00:53:57

  @loretta,
  δεν είναι κακή ιδέα να κάνουμε μαζική εισαγωγή φοιτητών από την Ευρώπη ή άλλες χώρες.

  το ζήτημα είναι πως θα γίνει αυτό
  μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να σηκώσει το βάρος μιας μεγάλης αύξησης φοιτητών όταν σήμερα χιλιάδες φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα σπουδών;
  Τα πανεπιστήμια πως θα ανταποκριθούν στο πρόσθετο βάρος;

  Επίσης, λένε να ανοίξουν παραρτήματα των πανεπιστήμιων μας σε ξένες χώρες.
  ο Έλληνας εκεί θα πληρώνει θα εισάγεται χωρίς εξετάσεις;
  ο Ευρωπαίος, θα πληρώνει, θα εισάγεται χωρίς εξετάσεις;΄

  ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό,

  όλα αυτά είναι στη βάση του Ν2413/ 1996, με τον οποίο ιδρύθηκε ως ΝΠΙΔ το διεθνές πανεπιστήμιο ελληνικών σπουδών της ολυμπίας
  Όμως, η λογική αυτή, εμμέσως πλην σαφώς καταργεί το σύνταγμα.
  μπορεί ένας νόμος να καταργήσει το σύνταγμα;

 7. Y. avatar
  Y. 27/09/2010 00:55:21

  Αγγλοσαξονοποίηση της Παιδείας. Σε λίγα χρόνια θα μαθαίνουν τα ελληνικά, στα Ελληνικά σχολεία, ως μειονοτικοί.

 8. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 27/09/2010 01:49:10

  Ας το πάρουμε επιτέλους χαμπάρι μια για πάντα! Από τούδε και στο εξής, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας!

  Παιδεία και κυβέρνηση ΓΑΠ, είναι πράγματα παντελώς ασυμβίβαστα! Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και εντολοδόχος των νέων ΔυΝασΤών της Πατρίδας μας, πέρα από την οικονομική καταστροφή της χώρας και την μακρόχρονη υποδούλωσή της, έχει αναλάβει εργολαβικά και την ματαίωση της δημιουργίας Ελεύθερων και Σκεπτόμενων πολιτών, που μόνον η Παιδεία δια του Εκπαιδευτικού Συστήματος μπορεί να καλλιεργήσει στη Νέα Γενιά!

  Τρομάζουν στην ιδέα οι νέοι ΔυΝάσΤες, ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα Αντίστασης αλλά και Επανάστασης στο μέλλον, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης Κατοχής μας, την οποία μεθόδευσε ο πρώην «μετανάστης» και νυν παγκόσμιος πολίτης, εφιάλτης μας.

  Οι βοηθοί του, Αννούλα και Θάλεια, σε αυτήν του την επιδίωξη-εντολή, είναι άκρως συνεργάσιμες και κάνουν τα πάντα, για να είναι εκείνος συνεπής στις άνωθεν και έξωθεν δεσμεύσεις του!

  Κι αν οι μέχρι τώρα υπουργοί Παιδείας από την μεταπολίτευση και μετά, προσπάθησαν να αφήσουν το στίγμα του «μεταρρυθμιστή», που συνήθως απέβη βήμα καθοδικό, η Αννούλα αποφάσισε να εκτελέσει την Παιδεία, κατακρημνίζοντάς της απ’ όποιο σκαλοπάτι τη βρήκε να αγκομαχεί!

  Αυτό ασφαλώς και δεν το κάνει από μόνη της! Έχει μέντορα (τρομάρα του που θα τον πούμε και μέντορα) που την ελέγχει, για να είναι εκείνος εντάξει στις «προθεσμίες» που του έχουν δώσει αυτοί που θα τον πάρουν νύχτα από εδώ!

 9. tha-otan avatar
  tha-otan 27/09/2010 03:22:25

  Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

 10. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 27/09/2010 04:49:10

  η Παιδεία στην Ελλάδα έχει αρχίσει να διαλύεται εδώ και δεκαετίες....και οι υπαίτιοι είναι τα 2 κόμματα εξουσίας.....θα κάνει τώρα η κυρία Διαμαντοπούλου ως υπουργός αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τις οποίες θα αλλάξει ο επόμενος υπουργός, τις αλλαγές του οποίου θα αλλάξει η επόμενη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει μέσα από μια σειρά αλλαγών το δικό της πρόγραμμα......σε αυτό το έργο δυστυχώς είμαστε θεατές τουλάχιστον 20 χρόνια.....και το αποτέλεσμα όμως ποιο είναι?
  Οι μαθητές αποκτούν παιδεία,κριτική και αναλυτική σκέψη?
  Όχι βέβαια.............
  Μόνο να παπαγαλίζουν με ευχέρεια μαθαίνουν για να μπουν τελικά σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.....το ίδιο έκανα και εγώ το 1990, το ίδιο κάνουν οι μαθητές και σήμερα. Σε αυτό, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

  Για αυτό το λύκειο πρέπει να αποσυνδεθεί από τις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, για αυτό το λύκειο πρέπει να σταματήσει να είναι προθάλαμος για το Πανεπιστήμιο.

  Η δική μου θέση είναι μετά την Γ' Λυκείου, σε όσους θέλουν να μπουν σε δημόσια Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ να προσθέσουν 1 ακόμα έτος ως μεταλυκειακό προπαρασκευαστικό έτος(δωρεάν βέβαια), όπου οι μαθητές να κάνουν μόνο μαθήματα βάση της ύλης που θα βάζουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια(και αυτή η ύλη να είναι συνυφασμένη με την ύλη των τριών τάξεων του Λυκείου).
  Αυτό το προπαρασκευαστικό έτος να στεγάζεται στις υπάρχουσες αίθουσες διδασκαλίας και να διδάσκουν αρμόδιοι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ταυτόχρονα με την διδασκαλία σε λύκειο-γυμνάσιο.
  Και διαγωνίσματα σε εβδομαδιαία βάση σε αυστηρά προκαθορισμένο χρόνο.

 11. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 27/09/2010 08:27:55

  Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Τώρα !

 12. Minnie avatar
  Minnie 27/09/2010 09:46:21

  Ιδιωτικα πανεπιστημια.
  Δεν εχω πεοσωπικη εμπειρια μια και φοιτησα σε δημοσια Ελληνικα σχολεια και ειμαι αποφοιτος '81 απο το ΑΠΘ.
  Ακουω ωστοσο ολα αυτα τα χρονια διαφορες επιχειρηματολογιες για το πως τα ιδιωτικα πανεπιστημια θα φερουν την "καταστροφη"... και αναρωτιεμαι δυο πραγματα...

  1. Οι πολεμιοι των ιδιωτικων πανεπιστημιων ειναι εκ πεποιθησεως αντιθετοι με την ιδιωτικν παιδεια? Περιεργως δεν εχω ακουσει ποτε εποχειρηματολογια κατα των ιδιωτικων Νηπιαγωγειων, Δημοτικων, Γυμνασιων και Λυκειων.
  Σε ολες αυτες τις βαθμιδες εκπαιδευσης ειναι αποδεκτο να επιλεγει ο πολιτης ιδιωτικο η δημοσιο αλλα μολις φθασουμε στην ανωτατη βαθμιδα τραβαμε μια γραμμη και αναθεματιζουμε το ιδιωτικο? Λιγο ανακολουθο νομιζω.

  2. Ποια ακριβως καταστροφη θα επελθει στα ηδη κατεστραμμενα δημοσια πανεπιστημια μας? Οταν ενα συστημα ειναι σαπιο, ειναι ανωφελο να το περιχαρακωνεις αν πρωτα δεν καθαρισεις την εσωτερικη σαπιλα σε ολα τα επιπεδα... απο τον Πρυτανη μεχρι τον τελευταιο φοιτητοπατερα της συμφορας.
  Μ'αρεσει που ολοι κοπτομεθα για δημοκρατικες διαδικασιες αλλα δεν εχω ακουσει ΕΝΑ δημοσιο προσωπο να βγει και να πει ευθαρσως οτι η τακτικη μιας φουχτας ανεγκεφαλων κομματοσκυλων να επιβαλλουν τη θεληση τους στην μεγαλη πλειοψηφια των σιωπηλων -αφου δεν εχουν βημα για να ακουστει η φωνη τους- φοιτητων, ειναι καθαρος ΦΑΣΙΣΜΟΣ.
  <>

  Η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι οποιοδηποτε συστημα εκπαιδευσης, δημοσιο η ιδιωτικο, ειναι καταδικασμενο να αποτυχει εαν δεν διεπεται απο καποιους κανονες που θα εφαρμοζονται ανελλιπως.
  Ποιοι θα ειναι αυτοι οι κανονες?
  Πριν διακηρυξουμε υπερηφανως (για πολλοστη φορα) οτι θα ξανα-ανακαλυψουμε τον τροχο, ας ριξουμε μια ματια στην υφηλιο γυρω μας.
  Υπαρχουν 3 η 4 νομιζω εκπαιδευτικα μοντελα ανα τον κοσμο που δουλευουν με επιτυχια.
  Διαλεγεις αυτο που προσεγγιζει περισσοτερο τις αναγκες σου, κανεις τις διορθωτικες σου κινησεις και το εφαρμοζεις αυστηρα απο το Νηπιαγωγειο προς τα ΠΑΝΩ, οχι απο την τριτοβαθμια προς τα κατω.

  • Minnie avatar
   Minnie @ Minnie 27/09/2010 09:50:05

   Χαθηκε μια παραγραφος μετα το ΦΑΣΙΣΜΟΣ...


   "Οποτε θελουμε το κλεινουμε, οποτε γουσταρουμε το καιμε, εσεις προβατα σκαστε! Και μην τολμησει κανεις να κατεβει στα υπογεια του κτιριου Γκινη γιατι ειναι τοπος... χμμμ... περισυλλογης... και μας ενοχλειτε."

 13. Karampinas avatar
  Karampinas 27/09/2010 11:01:01

  Αν φύγει το εξεταστικό σύστημα από τη μέση εκπαίδευση, δεν θα είναι η άνοιξη για αυτή, αλλά το τελικό σπρώξιμο για την απόλυτη διάλυση καθώς αποτελεί την τελευταία αφορμή για να ψιλοδουλεύουν όλοι εκεί μέσα, καθηγητές μαθητές. Να περάσει και η επιλογή φοιτητών στους πανεπιστημιακούς, αυτούς τους σεβάσμιους τύπους που έχουν υπο τη διοίκησή τους οδηγήσει τις σχολές στο μαύρο χάλι. Το τρελό είναι να βλέπεις συντηρητικούς ανθρώπους να υποστηρίζουν αυτή την προοπτική, να δώσουν τέτοια υπερεξουσία σε μία ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται κάπου 50% αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ. Μετά θα κλαίνε, πάλι, για αριστεροκρατία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 14. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 27/09/2010 12:26:24

  Ιδιωτικά Πανεπιστήμια ΤΩΡΑ!!!

  • Karampinas avatar
   Karampinas @ τσώφλι πασατέμπου 27/09/2010 17:20:50

   Ναι εντάξει σίγουρα, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά δεν μπορεί να υπεκφεύγει συνέχεια η δεξιά. Τα δημόσια πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα τρώνε ένα σκασμό λεφτά, και υπάρχει και συντηρητικός κόσμος που έχει την άνεση να τα σκάσει για ιδιωτικό. Θα παραδώσει και τον έλεγχο των δημοσίων πανεπιστημίων στους αριστερο-πασόκους; όπως έκανε με τα ΜΜΕ, με την ιστοριογραφία, με το δημόσιο με με με... Αν είναι να έχει ρίξει λευκή πετσέτα να μας το πει να σηκωθούμε να φύγουμε να πάμε στην εσπερία όπως το 1453, έτσι και αλλιώς οι αριστεροί για τμήμα του νέου χαλιφάτου φαίνεται ότι μας προορίζουν.

 15. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/09/2010 18:40:11

  Θα τα διαλύσουν όλα ακόμη περισσότερο. Η δεκαετία του 80 θα μοιάζει με όνειρο... Διέλυσαν την οικονομία σε μόλις εφτά μήνες, διαλύουν τη δημόσια διοίκηση με τον Καλλικράτη, τώρα θέλει να διαλύσει τα Πανεπιστήμια (όχι ότι είναι πολύ σόι, αλλά θα διαλύσει κι αυτό που υπάρχει).

  Έχει πάρει αμπάριζα όλα αυτά που είχαμε και που όντως δεν ήταν και πολύ σόι και επαγγελόμενος "αλλαγές", δήθεν για να τα στρώσει, τα διαλύει όλα!

  Και από κάτω οι χαχόλοι του ΠΑΣΟΚ κάθονται και τον χειροκροτούν, πορευόμενοι προς την ολοκληρωτική καταστροφή.

  Αυτό που συμβαίνει από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά δεν πιστεύω ότι έχει ξανασυμβεί σε άλλη χώρα ποτέ...

 16. Iovios avatar
  Iovios 28/09/2010 23:43:36

  Καλά, όλοι εσείς κάνατε μελέτες και καταλήξατε στο συμπέρασμα του Παπανδρέου ότι "οι υποψήφιοι φοιτητές θα δίνουν για συγκεκριμένη Πανεπιστημιακή Σχολή και όχι τμήμα, και όλα θα ξεκαθαρίζονται στο α' έτος στη Σχολή που θα μπαίνουν οι φοιτητές και εκεί θα αποφασίζει κάθε Τμήμα πόσους και ποιούς θα παίρνει";

  Δηλαδή έχει σκοτωθεί 8 χρόνια να σπουδάζει μαζί με το Γυμνάσιο/Λύκειο ο υποψήφιος φοιτητής, Μουσική, Αρμονία, πιάνο ή άλλο όργανο, Αντίστιξη, Φούγκα, Σύνθεση σε Ωδείο και μετά όλα αυτά, και κατάφερε και μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή, θα αποφασίζεται ενδεχομένως από το Τμήμα της Πανεπιστημιακής Σχολής, εδώ της Φιλοσοφικής Σχολής, ότι δεν θα πάει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, επειδή γέμισε και θα του πουν να γίνει καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών;

  Είναι σοβαρότητα αυτή;

 17. floria avatar
  floria 17/11/2010 16:11:45

  Εντάξει, ωραία τα σχόλια και οι προβληματισμοί και οι ξορκισμοί, αλλά για πυροτεχνήματα δεν είναι και η πρώτη φορά που εκτοξεύονται για την ταλαίπωρη παιδεία μας.
  Κι ούτε αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που το κάνει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.