04/12/2009 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πυροβολώντας ...οικολογικάΘα μπορούσε ποτέ μια βόμβα ή μια σφαίρα να χαρακτηριστεί «φιλική»; Ρωτήστε ένα χωρικό στο μαστιζόμενο από τον εμφύλιο Αφγανιστάν: μάλλον θα εισπράττατε ένα απορημένο βλέμμα, που συνδυάζεται συνήθως με το ερώτημα “is that a trick question?” (με λιγότερο αγγλική προφορά, ασφαλώς…). Οι υπέρμαχοι, ωστόσο, του περιβαλλοντικού κινήματος, φαίνεται πως συμφωνούν. Εχοντας καταστήσει «πράσινα» τα σπίτια τους, τα διατροφικά τους πρότυπα και τις ενδυματολογικές τους επιλογές, οι οικολόγοι απαιτούν πλέον και μια «πράσινη» διεξαγωγή πολέμου. Οπως διατείνεται ο Brendan O’Neill, σε πρόσφατο άρθρο του στην “First Post” (“‘Green warfare’ reveals the warped priorities of the environmental movement”, 30.11.2009), «θέλουν να καταστήσουν το στρατιωτικό αφανισμό της ανθρώπινης ζωής, την καταστροφή οικογενειών και χωριών δια πυρός και σιδήρου, περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, μια πρακτική που ναι μεν θα σκοτώνει και θα ακρωτηριάζει κόσμο, αλλά δεν θα βλάπτει το έδαφος και τα δέντρα της περιοχής».

Αφορμή γι’ αυτήν τη διαπίστωση, αποτέλεσε η αποδοχή στους κόλπους της 10:10 (βρετανικής εκστρατείας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 10% μέχρι το 2010) της MBDA Missile Systems, βρετανικής εταιρείας κατασκευής πυραυλικών συστημάτων. Η αντίφαση είναι προφανής. Από τη μια μεριά βρίσκεται μια πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών, που φιλοδοξεί να εμπλέξει τόσο απλούς πολίτες όσο και επιχειρήσεις και λοιπούς οργανισμούς (όπως σχολεία, μουσεία και ποδοσφαιρικές ομάδες) σε μια προσπάθεια διάσωσης του περιβάλλοντος. Από την άλλη μεριά, βρίσκεται ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πυραύλων παγκοσμίως, ο οποίος, με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 2,7 δισ. δολάρια, κάνει business με περίπου 90 ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο, παραδίδοντάς τους «εργαλεία θανάτου».

Ακόμα και οι οργανωτές της 10:10 αναλώθηκαν σε ένα μακρύ και βασανιστικό διάλογο σχετικά με την υποψηφιότητα της MBDA. Στο τέλος, απάντησαν θετικά, παραδεχόμενοι ότι το σημαντικό είναι ότι η εταιρεία δεσμεύεται στη μείωση των εκπομπών της. «Το τι θα κάνει στον υπόλοιπο χρόνο της είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, επί του οποίου δεν θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε κάτι», δήλωσαν.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι -πάντως- μοναδικό. Στην ετήσια έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, η -επίσης- βρετανική BAE Systems, δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο, δηλώνει την προσήλωσή της στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων της καθ’ όλον τον κύκλο ζωής τους και την εγκαθίδρυση στόχων για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της επιχείρησης. Η BAE έχει ήδη διακόψει τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στα πυρομαχικά της από το 2003. Επιπροσθέτως, και με την υποστήριξη του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναπτύξει «πράσινες» σφαίρες και ρουκέτες. Στόχος της είναι η απομάκρυνση από τα βασιζόμενα στο μόλυβδο τοξικά πυρομαχικά που βλάπτουν το περιβάλλον. Ακόμα, κατασκεύασε τεθωρακισμένα οχήματα με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και εκρηκτικά που μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα μετά τη χρήση τους. Το αρμόδιο υπουργείο χαιρετίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, ισχυριζόμενο ότι η έννοια των «πράσινων πυρομαχικών» δεν αποτελεί αντίφαση. Στο Εγχειρίδιο Αειφόρου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο εξέδωσε πριν από τέσσερα χρόνια, υποστηρίζει ότι «οποιοδήποτε σύστημα, ανεξαρτήτως χρήσης, μπορεί να σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Το υπουργείο προσθέτει ότι πρέπει να υιοθετηθεί ο οικολογικός σχεδιασμός σε όλα τα καινούργια οπλικά συστήματα.

Ακόμα και στις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούνταν μέχρι πρόσφατα για αγκυλώσεις στο μέτωπο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής (λέγε με Κιότο), το Πεντάγωνο επενδύει αρκετά εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη «οικολογικών» σφαιρών, οι οποίες αντί για μόλυβδο θα περιέχουν βολφράμιο ή κασσίτερο, ώστε όταν θα ρίχνονται, είτε σε κάποιο πεδίο βολής, είτε σε ένα πεδίο μάχης, δεν θα υπάρχει κίνδυνος, ο μόλυβδος να εμποτίσει το έδαφος ή να μολύνει τα αποθέματα νερού της περιοχής. Ενας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε, μάλιστα, ότι σκοπός είναι η παραγωγή μιας νέου τύπου σφαίρας «η οποία μπορεί μεν να είναι ικανή σε σκοτώσει, αλλά δεν θα αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον».

Μολαταύτα, το ειρηνιστικό κίνημα δεν είναι ευχαριστημένο με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Στέλεχος της βρετανικής Campaign Against Arms Trade («Εκστρατεία Εναντίον της Εμπορίας Οπλων») δήλωσε σχετικά με την πολιτική της BAE, ότι «έχει αποφασίσει να δείξει ένα ηθικό πρόσωπο, ωστόσο συνεχίζει να κατασκευάζει όπλα που σκοτώνουν ανθρώπους, επομένως είναι εντελώς γελοίο να τα χαρακτηρίζει ως ‘φιλικά προς το περιβάλλον’». Η συζήτηση ασφαλώς θα συνεχιστεί, όσο οι νέες τάσεις έρχονται σε αντίθεση με παγιωμένες νοοτροπίες.

 Χ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 04/12/2009 16:04:41

  Θα φέρουν τα "βλήματα" ετικέτα eco-friendly-human hazardous.
  Έλα νινί στον τόπο σου.....

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 05/12/2009 10:50:53

  Αυτοί σε λίγο θα μας καυχώνται ότι βοηθάνε το περιβάλλον γιατί κάθε άνθρωπος που σκοτώνεται από τα "προιόντα" τους θα μόλυνε τάδε ποσό κατά τη διάρκεια της ζωής του!

 3. Y. avatar
  Y. 05/12/2009 11:04:58

  Καιρός ήταν γιαυτή την εξέλιξη. Όλα πλέον να κατατείνουν φιλικά προς το περιβάλλον. Προϊόντα και ανθρώπινες πρωτοβουλίες και ενέργειες. Σεξ πλέον, μόνο σε Σέϊχ-Σου και Πάρνηθα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.