18/07/2009 13:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πυρηνική Ενέργεια: Ο διάλογος μόλις ξεκίνησε…Η πρόσφατη επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου έχει έναν και μοναδικό στόχο: Παγκοσμίως ή διευρυνόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, έχει καταστήσει την πυρηνική ενέργεια και πάλι «επίκαιρη» – και γίνεται μια απόπειρα να «αποκατασταθεί» στην συνείδηση του κόσμου, ως ασφαλής και «καθαρή».

Η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή πολιτική είναι πλέον αναμφισβήτητη πρόθεση πολλών κρατών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μιας και αποτελεί τη μοναδική έως τώρα ώριμη μορφή καθαρής ενέργειας με δυνατότητες άμεσης κάλυψης των αναγκών βασικού φορτίου και βραχυπρόθεσμη μείωση των συμβατικών ρυπογόνων καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα. Ειδικότερα, σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας οι αντιδραστήρες δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, αφού η εκπομπή ρύπων είναι αμελητέα.

Επιπλέον γίνεται  αναπόφευκτη λύση, δεδομένου ότι η ελπίδα σημαντικής συμβολής των ΑΠΕ στην αειφόρο ανάπτυξη (και όχι πράσινη –όπως σημειώνει εύστοχα ο κ. Λαζαρίδης) δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ εκφράζονται πλέον φόβοι και ενστάσεις από τους ίδιους τους πρωτεργάτες κατά πόσον αυτό θα καταστεί δυνατόν τις επόμενες δεκαετίες.

Υπάρχει πάντα το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές που οι συνθήκες «εσωτερικής ειρήνης» χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και από αβεβαιότητα.  Στο πλαίσιο αυτό  σημειώνεται ότι η πυρηνική ενέργεια παραμένει στατιστικά από πλευράς ατυχημάτων η ασφαλέστερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής.

 Σε κάθε περίπτωση σε σύνολο περίπου 13.000 ετών λειτουργίας συνέβησαν δύο μεγάλα ατυχήματα: το πρώτο στο Three Mile Island (1979), όπου δεν υπήρξαν άμεσες συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού, και το δεύτερο με καταστροφικές συνέπειες στον αντιδραστήρα σοβιετικού τύπου του Chernobyl. Τα δύο συμβάντα ήταν απόρροια ανθρώπινου λάθους, ενώ στη περίπτωση του Chernobyl, η αλήθεια βρίσκεται στην εξάντληση των εργατών από την εντατικοποίηση των ωρών εργασίας τη συγκριμένη περίοδο.

Η πυρηνική ενέργεια φαίνεται πως δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της λύσης και όχι η λύση του παγκόσμιου προβλήματος που συνθέτουν οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές και οι συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις.

Θ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tom Telkis avatar
  Tom Telkis 18/07/2009 14:24:04

  Με ενδιαφερον περιμενω την τοποθετηση του . Πιστευω οτι εχει να γραψει ενδιαφεροντα πραγματα. Ιδιαιτερα ενδιαφεροντα !!
  -------------
  ( Εχω στειλει 2 φορες email στον admin αλλα απαντηση δεν πηρα. Παρακαλω να δωσει το email μου στον . Αν δεν θελει να επικοινωνησει μαζι μου ο ανθρωπος, ενταξει. Αλλα μια απαντηση βρε παιδια .... Ευχαριστω.)

 2. Tom Telkis avatar
  Tom Telkis 18/07/2009 14:25:07

  Με ενδιαφερον περιμενω την τοποθετηση του ataktos. Πιστευω οτι εχει να γραψει ενδιαφεροντα πραγματα. Ιδιαιτερα ενδιαφεροντα !!
  -------------
  ( Εχω στειλει 2 φορες email στον admin αλλα απαντηση δεν πηρα. Παρακαλω να δωσει το email μου στον ataktos. Αν δεν θελει να επικοινωνησει μαζι μου ο ανθρωπος, ενταξει. Αλλα μια απαντηση βρε παιδια .... Ευχαριστω.)

 3. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 18/07/2009 15:45:56

  α.ένας επιγραμματικός αντίλογος βρίσκεται εδώ:
  http://www.kathimerini.gr/

  Στο Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου διαβάζουμε ετούτο
  Δελτίο τύπου - 19/12/2008
  Η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα προς την πυρηνική τρέλα. Στο Ακκουγιου ο πρώτος πυρηνικός σταθμός

  Απόσπασμα:

  Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anka, το Συμβούλιο Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας έδωσε σήμερα το πράσινο φως στη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport για την κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στη θέση ’κκουγιου, στα νότια παράλια της χώρας. [...]

 4. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 18/07/2009 16:26:58

  ο σύνδεσμος σωστά:
  http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/

 5. Factorx avatar
  Factorx 18/07/2009 16:29:45

  Το κόβω και επιμένεις. Αν δεις την πρώτη σελίδα θα δείς οτι το λινκ που βαζεις βγαίνει έξω απο τα περιθώρια της σελίδας

 6. Χι avatar
  Χι 18/07/2009 16:40:23

  Δεν χρειάζεται να κόβονται εξωτερικοί σύνδεσμοι. Υπάρχουν λύσεις. Η πρώτη είναι να εγκαταστηθεί ένα plugin για το Wordpress, που θα "συμπιέζει" εμφανισιακά τους εξωτερικούς συνδέσμους, ενώ θα διατηρούνται ανέπαφη σε κλικ αναγνωστών. Η δεύτερη, να χρησιμοποιούν οι αναγνώστες υπηρεσίες όπως το tinyurl.com.

 7. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 18/07/2009 16:43:44

  Δεν καταλαβαίνω τί εννοείς. Δίνω έστω τον τίτλο του άρθρου και όποιος ενδιαφέρεται με cp μπορεί να το βρει στο γκουγκλ.
  ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  Απομυθοποίηση τώρα!

 8. Χι avatar
  Χι 18/07/2009 18:00:55

  Εννοώ πως, αν "κόβονται" οι σύνδεσμοι από ένα μάκρος και πάνω, διότι δημιουργούν προβλήματα μορφοποίησης στο πως εμφανίζονται τα τελευταία σχόλια αναγνωστών (πρώτη σελίδα, δεξιά), τότε μπορείς να κάνεις αυτό:

  www.tinyurl.com/kathpe

  Πηγαίνεις στο tinyrl (ή άλλη αντίστοιχη υπηρεσία) και βάζεις το "μακρυνάρι" για να το συντομεύσεις.

 9. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 18/07/2009 19:13:41

  Ζητώ συγνώμη, δεν είχα δει πως ο σύνδεσμος δημιουργούσε πρόβλημα στην στήλη των τελευταίων απαντήσεων, :(
  Ευχαριστώ για τη συμβουλή, αλλά μάλλον θα βάζω τον τίτλο του άρθρου εφεξής και όποιος ενδιαφέρεται το βρίσκει στο ψαχτήρι.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/07/2009 22:40:26

  Μην παιδευόμαστε, οποιοσδήποτε μη διαπλεκόμενος μηχανολόγος ή φυσικός θα το επιβεβαιώσει: Εάν θέλουμε ηλεκτρική ισχύ, δύο είναι οι λύσεις. Το three mile island ήταν ανεπαρκές control system. Οι άνθρωποι πάντα θα κάνουν λάθη. To Chernobyl δεν ξέρω...

 11. G. Apostolopoulos avatar
  G. Apostolopoulos 18/07/2009 23:42:38

  Τα ενεργειακά της χώρας είναι στα χέρια μιας κλίκας καθηγητών ΕΜΠ και στελεχών ΔΕΗ που εναλλάσσονται σε θέσεις ΥΠΑΝ, ΔΕΗ, ΡΑΕ, ΚΑΠΕ, ΣΕΕΣ, ΔΕΣΜΗΕ, και οι επιλογές τους σχετίζονται με προσωπικά οφέλη.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι κατόπιν εισήγησης των Σιούφα - Στεφάνου συντονιστής των ανωτέρω or;isthke ο μη εξαιρετέος Ραφαήλ Μωυσής, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), που προ τριμήνου απόφάσισε να μη δημοσιοποιήσει προτάσεις ενεργειακής στρατηγικής για τη Χώρα για την περίοδο 2009-2020 λόγω δήθεν της παγκόσμιας οικονομικής ρευστότητας, δες
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=264682&ct=16&dt=22/04/2009

  Ο Θεός ας σώσει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα.

  ένας Μηχανολόγος

 12. Θ.Τ. avatar
  Θ.Τ. 19/07/2009 13:46:58

  Ο διάλογος για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας έχει αναθερμανθεί, ως συνέπεια της επιχειρούμενης αλλαγής στην ενεργειακή πολιτική διάφορων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών. Και είναι σαφές πως υπάρχουν σοβαρά και συζητήσιμα επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της αξιοποίησης της πυρηνικής τεχνολογίας.
  Έχοντας κατά νου πως πρόκειται για ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν διεθνώς τον πολιτικό κόσμο, την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη, είναι θετικό το γεγονός πως η συζήτηση σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα.

 13. ΣΕΣΚΛΟ avatar
  ΣΕΣΚΛΟ 19/07/2009 14:31:52

  H χωρα μας δεν εχει αναγκη καμμια πυρηνικη ενεργεια.
  Πρεπει να επενδυσουμε πρωτα σε υδροηλεκτρικα φραγματα, που θα βοηθησουν και στην συγκεκτρωση νερων, και μετα σε ΑΠΕ (γεωθερμικη, ηλιακη, αιολικη κλπ).
  Αν προχωρησουμε σε τετοιου ειδους ενεργειες θα ανοιξει ο δρομος για να μας στελνει η Ευρωπη τα πυρηνικα της αποβλητα!

 14. ataktos avatar
  ataktos 20/07/2009 15:49:08

  Στην χώρα με την δεύτερη στην Ε.Ε. ισχύ σε γεωθερμική Ενέργεια ισχύ υψηλής ενθαλπίας ,όταν τα τσογλάνια του Τάκη Α.(της ΔΕΗ ς) που έφεραν την κατάσταση σε καταστροφή ομιλούν και έχουν θράσος να προτείνουν(?) πυρηνικό σταθμό και ο λαός δεν ξεσηκώνετε όπως στην Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και Μήλου είμαστε άξιοι της μοίρας μας και μοιρολατρίας . Η γκάνγκστερ που δεν γνωρίζουν διαφορά Ν και γραμμάριου αποφασίζουν για τα ενεργειακά (ακ…) .
  Τους δοξάζουμε….και ευγνωμονούμε και ακολουθούμε…. αι σιχτίρ κωλόπαιδα της κάθε Φρειδερίκης ΚΚβ ΓΑΠ ,Πράσινων Οικολόγων και Καρά…. Καλά η Αλέκα μας στον κόσμο της χαχαχα

  Ενεργειακό ισοζύγιο μασκαράδες έχουμε ......

 15. ataktos avatar
  ataktos 20/07/2009 16:26:20

  υπαρχει και η ΙΤΕΑ
  http://antigoldgreece.wordpress.com/2009/07/17/sb_itea/

 16. ataktos avatar
  ataktos 20/07/2009 22:15:22

  Τώρα καταλάβαμε τι συμβαίνει με την πυρηνική ενέργεια; Έπρεπε να τεθεί το θέμα από τη ΓΕΝΟΠ μετά τη συνάντηση της με την ηγεσία της ΔΕΗ; Θα παραθέσουμε ένα γεγονός που ίσως πέρασε απαρατήρητο: Το ΙΕΝΕ, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργάνωσε ημερίδα εργασίας (workshop) στις 19 Μαϊου στη Σόφια με θέμα "Η πυρηνική επιλογή για την ΝΑ Ευρώπη: Μια κριτική αξιολόγηση".
  Τα αποτελέσματα της ημερίδας, που με εύσχημο τρόπο θέτει την πυρηνική ενέργεια στη βάση της συζήτησης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη ανάρτηση στο www.energeiakozani.gr, θα ενσωματωθούν σε κείμενο του ΙΕΝΕ τον προσεχή Οκτώβριο. Δηλαδή το ΙΕΝΕ (και η χώρα μας πρακτικά;) ανοίγει με τον πιο άμεσο τρόπο τον διάλογο για την πυρηνική ενέργεια! Άλλωστε αυτό έγινε και παλαιότερα από ομάδα της Ακαδημίας Αθηνών (βλ. σχετική δημοσίευση της παρούσας στήλης).
  Έχει επίσης αξία να δείτε ποιοι ήταν οι έλληνες εισηγητές του workshop. Και εάν κάποιος βιαστεί να ισχυριστεί ότι είναι απλώς ένα ανεξάρτητο Ινστιτούτο τότε ας αναρωτηθούμε τι μήνυμα εκπέμπεται στο εξωτερικό μέσω διενέργειας συναντήσεων εργασίας (workshop) για ένα από τα βασικότερα θέματα (για τα οποία ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι δεν εξετάζεται πρακτικά), όταν ένα από τα μέλη του είναι, πέραν της ΔΕΗ που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, και το Υπουργείο Εξωτερικών (μπορείτε να δείτε το σύνολο των μελών από την ιστοσελίδα του ΙΕΝΕ)

 17. ataktos avatar
  ataktos 20/07/2009 23:26:29

  Και ο αξιότιμος κύριος K.Σταμπολης ΚΥΡΙΟΣ ε …του κύριου Αλαφαζου και.... παρέας είναι μωρέ π.χ. αρχεωπτεριξ ριχτά κα …καληνύχτα …

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.