#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2009 18:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πτολεμαΐδα: Περιβαλλοντική κόλαση.

Καταπέλτης για τη ρύπανση που προκαλεί η ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας (στα λιγνιτωρυχεία και στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος), είναι το πόρισμα που συνέταξαν πρόσφατα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Βορείου Ελλάδος ύστερα από έρευνες που πραγματοποίησαν στην περιοχή. Στην έκθεσή τους με ημερομηνία 5/2/2009, αφού προβαίνουν σε σειρά παρατηρήσεων, οι επιθεωρητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΗ «δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ορίζεται στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, τις σχετικές άδειες και όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 19/03/2009 18:40:20

  Το περιβάλλον στο επίκεντρο της "προσοχής" της κυβέρνησης. Ετσι δεν είναι κύριε Σουφλιά που ζητάτε να φτιαχτεί και υπερ-υπουργείο Περιβάλλοντος, Συντονισμού, Δημοσίων Εργων και Ανάπτυξης; Τώρα, είναι η σειρά του Δήμα να "απαντήσει"...

 2. Evros avatar
  Evros 19/03/2009 18:42:20

  Αυτό είναι το κόστος της φθηνής ενέργειας. Οι ανεμογεννητριες και τα φωτοβολταϊκά σας φαίνοντε ακριβά; Αλλά αν προσμετρηθεί το κόστος αυτής της καταστροφής, ίσως και να μην είναιτόσο ακριβά. Αλλα είπαμε, στην Ελλάδα μόνο για τον εαυτό μας , ενδιαφέρόμαστε.

 3. ataktos avatar
  ataktos 19/03/2009 18:53:28

  Resolution CM/ResChS(2008)1
  Complaint No. 30/2005
  by the Marangopoulos Foundation for Human Rights (MFHR) against Greece
  (Adopted by the Committee of Ministers on 16 January 2008
  at the 1015th meeting of the Ministers' Deputies)
  The Committee of Ministers,1
  Having regard to Article 9 of the Additional Protocol to the European Social Charter providing for a system of collective complaints,
  Taking into consideration the complaint lodged on 4 April 2005 by the Marangopoulos Foundation for Human Rights (MFHR) against Greece,
  Having regard to the report transmitted by the European Committee of Social Rights, in which the European Committee of Social Rights concluded:
  (i) by 9 votes to 1 that Greece has not managed to strike a reasonable balance between the interests of persons living in the lignite mining areas and the general interest, and therefore that there has been a violation of Article 11§§1, 2 and 3 of the Charter. ...........

 4. ss_sk avatar
  ss_sk 20/03/2009 00:58:05

  Στα υπόψιν ότι η πλειονότητα (να μην πω όλα και θεωρηθώ υπερβολικός) των έργων (αναθέσεις π.χ. μεταφορά τέφρας) γίνεται από ντόπιους. Και βεβαίως ντόπιοι είναι οι εργαζόμενοι της...επιχείρησης.

  Μην τους (μας) λυπάστε. Κατουράνε εκεί που πίνουνε (μαζί κι εγώ αν και άσχετος).

  Και πού να δείτε μια τρελή χαρά όταν επιβάλλει ο Δακής πρόστιμα. Λες και θα τα δώσει ο Αθανασόπουλος από την τσέπη του.

 5. nyfitsa avatar
  nyfitsa 20/03/2009 09:38:45

  «Η ΔΕΗ σκοτώνει»
  Το κόστος της φθηνής ενέργειας στην πιο μολυσμένη πόλη της Ελλάδας έχει αποτέλεσμα αυτό: επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο. Πεθαίνουν εδώ σαραντάρηδες….....και δεν υπάρχει μετρητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 6. ataktos avatar
  ataktos 20/03/2009 10:19:01

  Το ποιο τραγικό σε αυτήν την υπόθεση είναι η σύνδεση του πληθυσμού με τα μονοπωλιακού χαρακτήρα συμφέροντα της ΔΕΗ η του κράτους .Αύτη η σύνδεση είναι τραγική σχεδόν δουλική και δεν επιτρέπεται να την διαταράσσει κανείς (σκέτο γκέτο της Βαρσοβίας )

 7. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 20/03/2009 10:25:24

  Χρειάστηκε διεθνή καταδίκη για να αφουγκραστούν η ελληνική θεσμοί να λειτουργήσουν .Πάλι καλά παρά ποτές .

 8. ataktos avatar
  ataktos 20/03/2009 16:37:05

  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4 ΚΟΖΑΝΗ
  ΤΗΛ-ΦΑΞ: 24610 30668 www.seenerga.wordpress.com e-mail seenerga@otenet.gr

  Κοζάνη 16/3/2009

  Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δράση μας για το περιβάλλον.

  Η σταθερή και διαχρονική δράση του συνδικάτου μας για το περιβάλλον, οι δυναμικοί α-γώνες εντός των ορυχείων αλλά και η κοινοποίηση των προβλημάτων προς τους αρμοδί-ους και τις ανεξάρτητες αρχές αποδίδουν ήδη τους πρώτους καρπούς και βάζουν τα θεμέ-λια για την ύπαρξη σοβαρού περιβαλλοντολογικού κινήματος στην περιοχή και την λύση χρονιζόντων προβλημάτων που αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς.
  Η κοινοποίηση της επιστολής μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη με τις τρεις προτάσεις μας που χρειάζονται άμεση επίλυση αλλά και η επιστολή προς τον ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συ-νολική μας πρόταση για το περιβάλλον κινητοποίησαν εκτός των άλλων και τους εκπρο-σώπους του κοινοβουλίου πρώτα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγάσακη και Μιχάλη Παπαγιαννάκη που έκαναν αναφορά στη βουλή με αυτούσια την επιστολή και μετά με την βουλευτίνα νομού Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη που υπέβα-λε ερώτηση στη Βουλή προς τον ΥΠ.ΑΝ με βάση την επιστολή του συνδικάτου μας.
  Αυτά όλα συνετέλεσαν ώστε να δοθεί για πρώτη φορά εντολή από τον διευθυντή του Λιγνι-τικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, κύριο Νικολικάκο για απαγόρευση διάστρωσης τέφρας στους δρόμους από τα φορτηγά των εργολάβων αλλά και της ΔΕΗ, ενέργεια που συνέβα-λε σημαντικά στη ρύπανση της περιοχής από τα ορυχεία. Επίσης είναι για πρώτη φορά που η ΔΕΗ συζητάει για το δεύτερο αίτημα μας που είναι η κατασκευή κλειστού τύπου ται-νιόδρομων για τη μεταφορά της τέφρας. Θεωρούμε σημαντικά αυτά τα πρώτα βήματα αλ-λά θέλουμε να υπάρξει διασφάλιση της εκτέλεσης της εντολής με αποκλεισμό των παρα-βατών από την παραγωγική διαδικασία γιατί ήδη έχουμε και της πρώτες παραβάσεις!
  Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τις παρεμβάσεις τους, τον Συ-νήγορο του Πολίτη και προσωπικά την κυρία Χρύσα Χατζή και τους συνεργάτες της, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγάσακη και Μιχάλη Παπαγιαννάκη καθώς ε-πίσης και την Βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη. Πρέπει επίσης να ευχαριστή-σουμε για μια ακόμα φορά το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου και προσωπικά την κυρία Μαρα-γκοπούλου για την καθοριστική και διαχρονική συμβολή τους στη λύση των περιβαλλοντο-λογικών προβλημάτων της περιοχής μας.
  Καλούμε του εργαζόμενους και όλους τους πολίτες της περιοχής να εντείνουν τους αγώνες τους για ένα καθαρότερο περιβάλλον που θα ζούμε ανθρώπινα και αξιοπρεπώς.

  Το γραφείο τύπου.

 9. ataktos avatar
  ataktos 23/03/2009 16:42:41

  Ο κ. Αθανασόπουλος ήλθε για το συνέδριο της ΕΤΕ.... εξήγγειλε το διαγωνισμό για τη νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας, αλλά έφυγε σκεφτικός από την μειωμένη παραγωγή των ορυχείων και τα σοβαρά περιβαλλοντικά επεισόδια που θέτουν υπό δοκιμασία τις σχέσεις ΔΕΗ και Τοπικής Κοινωνίας..... ωστόσο παραμένει αιδιόδοξος......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.