13/02/2010 13:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρώτο θέμα» στον ξένο Τύπο η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και η απόφαση για την Ελλάδα

«Πρώτο θέμα» αποτέλεσε για τον ξένο Τύπο, ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών η οποία ασχολήθηκε με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Κοινός είναι ο προβληματισμός για τους κινδύνους που απειλούν τη ζώνη του ευρώ από φαινόμενα «τύπου Ελλάδος», ενώ οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να μην έβαλε το χέρι στην τσέπη για να δώσει δάνεια, θα παρακολουθεί όμως ασφυκτικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ότι οι ίδιοι οι Ελληνες πρέπει να επιδείξουν «καλή διαγωγή».

Η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» γράφει πως «η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε στην άμεση διάσωση της Ελλάδας κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία δεν κατόρθωσε να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση με το δημόσιο χρέος της». Επικαλείται αξιωματούχους που δεν κατονομάζει και προσθέτει πως «παρά την επίδειξη της γαλλογερμανικής ενότητας έναντι της κρίσης και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι στέλνει “σαφές μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα”» η κυρία Μέρκελ «αντιτάχθηκεστηλήψη συγκεκριμένου σχεδίου διάσωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει μόνη τα προβλήματά της».

«Η Γερμανία πάτησε φρένο στην οικονομική βοήθεια για νομικούς λόγουςαλλά και για λόγους αρχής», υπογραμμίζεται επίσης. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις ευρωπαίου διπλωμάτη ο οποίος, εξηγώντας τη γερμανική θέση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί δεν ανέμισαν τις επιταγές τους».Ομοίως η βρετανική εφημερίδα «Τhe Ιndependent» «διαπιστώνει ρωγμές στην απάντηση της Ευρώπης στην ελληνική κρίση», σημειώνοντας ότι «δόθηκαν υποσχέσεις στήριξης της ευρωζώνης, αλλά όχι μετρητά». Χαρακτηρίζει μάλιστα «υποχώρηση» την τελική απόφαση της συνόδου, από την αρχική πρόθεση να ανακοινωθεί πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Η ατμόσφαιρα μεταξύ των Μέρκελ, Σαρκοζί και Τρισέ δεν ήταν καλή στη συνάντηση για πρωινό την (περασμένη) Πέμπτη». Η εφημερίδα εξηγεί επίσης ότι νομική μελέτη της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) έκρινε πως θα ήταν αντισυνταγματική η εφαρμογή σχεδίου σωτηρίας της Ελλάδας.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα σημειώνει πως «αν η Ευρώπη δεν στεκόταν στο πλάι της Ελλάδαςο πανικός θα εξαπλωνόταν στα ισπανικά, στα πορτογαλικά, ακόμη και στα ιταλικά ομόλογα. Ολόκληρη η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαλυθεί. Οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν θετικάστο ανακοινωθέν των ηγετών. Η ελπίδα είναι ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσει τώρα, καθιστώντας πιο εύκολη τη θέση της Αθήνας να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της».Το αμερικανικό πρακτορείο Βloomberg σημειώνει ότι «το ευρώ υποχώρησε τρίτη ημέρα έναντι του γεν και του δολαρίου, λόγω της ανησυχίας των αγορών ότι το σχέδιο παροχής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Ελλάδα υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της χώρας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματός της».

«Η έλλειψη λεπτομερειών στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι απογοητευτική» δηλώνει στο αμερικανικό πρακτορείο ο Ντάνιτσα Χάμπτον, ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας. «Αυτό το συναίσθημα μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά το ευρώ» προσθέτει. Στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρει ότι οι «οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα , αλλά μόνο σε περίπτωση απόλυτης έκτακτης ανάγκης. Η χώρα θα πρέπει πρώτα από όλα να κάνει σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό η έκβαση της συνόδου κορυφής αποκαλύπτει το δίλημμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών, ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας, να βοηθήσουν την Ελλάδα» σημειώνει ο Ανσγκαρ Μπέλκε του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DΙW). «Ωστόσοτα χέρια των κυβερνήσεων είναι δεμένα από τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία διέπει την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Στην πραγματικότητα οι υπόλοιπες χώρες-μέλη δεν επιτρέπεται να βοηθήσουν την Ελλάδα- τουλάχιστον όχι επίσημα. Η Συνθήκη ορίζει ότι ούτε τα άλλα κράτη-μέλη ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούν να βοηθήσουν, οικονομικά μια χώρα, με δανειοδότηση».

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν πειστεί από τη δέσμευση στήριξης προς την Ελλάδα των ευρωπαίων ηγετών. Το πρόβλημα είναι η απουσία των λεπτομερειών. Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε ότι επήλθε “συμφωνία”, αλλά στη συνέχεια φάνηκε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσέφεραν μόνο προφορικά την υποστήριξή τους στην Ελλάδα. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι εστάλη σαφές μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα, οι αγορές όμως χρειάζονται κάτι περισσότερο από μηνύματα. Θέλουν να ξέρουν τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει το χρέος της. Θα υπάρξουν διαθέσιμες πιστώσεις, θα εγγυηθούν τα δάνειά της, θα επιχειρηθεί τόνωση κεφαλαίων;». Η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Εchos» σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα υπό επιτήρηση, η πρώτη στη ζώνη του ευρώ» σημειώνει πως «οι Βρυξέλλες θα “χτενίζουν” πλέον τα οικονομικά της χώρας και θα διατηρούν το δικαίωμα παρέμβασης στην οικονομική διαχείρισή της»... «Πειθαρχία και διαφάνεια. Αυτό απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση από την Ελλάδα στο μέλλον. Αυτό έλειπε κατά το παρελθόν και αυτός είναι ο στόχος τής σχεδόν οικονομικής κηδεμονίας της από την Ενωση. Μια σημαντική πρωτιά στη ζώνη του ευρώ:οι Βρυξέλλες θα “ παρακολουθούν” εκ του σύνεγγυς τον ελληνικό προϋπολογι- σμό», σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και «τις τεχνικές συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Οι «Νew Υork Τimes» σε άρθρο τους υπό τον τίτλο «Στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή υποστήριξη προσφέρει μικρή συνδρομή» γράφουν ότι «ακόμη και με τη δήλωση της πολιτικής στήριξης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσηςη Αθήνα εξακολουθεί να αγωνίζεται να καθησυχάσει τις αγορές και να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός των επενδυτών». Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως «επικρατεί ανησυχία στην Ελλάδα ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέουδεν θα είναι σε θέση να επιβάλει αυστηρά οικονομικά μέτρα λιτότητας λόγω του κινδύνου των κοινωνικών ταραχών».

Η «Washington Ρost» σε άρθρο της υπό τον τίτλο « Το τραγικό ευρωπαϊκό ελάττωμα (ψεγάδι):μπορούν οι ΗΠΑ να πάρουν μαθήματα από την οικονομική κρίση της Ελλάδας;» αναφέρει πως «οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική εν μέσω απεργιών και διαμαρτυριών, αλλά οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι έλληνες πολίτες είναι πρόθυμοι να πιουν το πικρό ποτήρι».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=315081&dt=13/02/2010

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sirmar avatar
  sirmar 13/02/2010 17:56:41

  Το πικρό ποτήρι να το πιουν ο κοζάκος από την Κοζάνη και η κυρία μπιρμπίλι που μόλις έγιναν υπουργοί αποφάσισαν να σταματήσουν την απόσυρση και τα ημιαιθρια .
  Αυτή οι κύριοι να πληρώσουν νόμισαν ότι έγραφαν λόγο δια να πη ο ΓΑΠ.
  Βρε στούρνο δεν λέμε σταματάμε την απόσυρση διότι εμείς δεν είμαστε βιομηχανική χωρά και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την γερμάνια που είναι βιομηχανική χώρα.
  Τώρα αγόρι μου φατη και μην μιλάς Το ωραίο είναι ότι την τρώει ολόκληρο ελληνικό κράτος. Το είχα γράψει θα τη πληρώσουμε άσχημα ούτε αγγουράκια δεν θα πάρουν
  Την επόμενη φορά να πάρεις και την μπιρμπίλι στο εκκοφιν να εμφανιστείτε και οι δυο με σπορτεξ και σακίδιο στη πλάτη . Και γράψτε κανένα καλό λόγο για το ΓΑΠ τώρα που βρίζει τους γερμανούς θα μας ιππεύσουν και με χονδρή σμυρυδαληφη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.