#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2011 23:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρώτα η επιμήκυνση, μετά οι εκλογές, μετά ο εφιάλτηςΤο παζάρι συνεχίζεται αλλά με την Ελλάδα απούσα, ή τουλάχιστον φιμωμένη. Αυτό είναι το σκηνικό που έχει στηθεί μετά το Γιουρογκρούπ που δεν ήταν τόσο θετικό όσο θα ήθελαν στην κυβέρνηση. Περίμεναν ανακοινώσεις για την ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης και για την επιμήκυνση αλλά αυτές δεν ήρθαν ποτέ. Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι υπουργοί απέρριψαν την πρόταση ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου με 750 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις τρέχουν και το παρασκήνιο στην Ευρώπη είναι μεγάλο. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να κλειδώνει για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση όποτε κι αν αυτή ανακοινωθεί. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από την Αθήνα στις Βρυξέλλες να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Γιατί αυτή η πρεμούρα; Διότι, όπως σας έχουμε γράψει και παλαιότερα, μέχρι τις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση έχει περιθώριο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές Απριλίου ώστε να προλάβει το 18μηνο από τις προηγούμενες και τις κάλπες με λίστα. Το σενάριο που προκρίνεται είναι να εμφανιστεί η επιμήκυνση στον κόσμο ως σανίδα σωτηρίας. Να τονιστούν τα πλεονεκτήματα, όπως ότι δεν θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε 60-70 δις το 2013 που θα λήξει το Μνημόνιο. Επίσης, ως μεγάλη επιτυχία θα βαφτιστεί η μείωση του επιτοκίου στο μισό, γύρω στο 2,5% αλλά με χρόνο αποπληρωμής τα 20-25 χρόνια.

Η κυβέρνηση θα μιλήσει για διέξοδο από την κρίση, για αποφυγή της χρεοκοπίας και θα παρουσιάσει ένα θεωρητικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας. Φυσικά όλα αυτά θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να τα παρουσιάσει ως διαπραγματευτική επιτυχία.

Μ’ αυτά θα πάει στις εκλογές και με τα διλήμματα που ξέρει να βάζει. Δεν θα έχει πει όμως τα σημαντικότερα:

Ότι μετά τις εκλογές έρχεται νέος εφιάλτης. Ότι η επιμήκυνση σημαίνει αυτόματα νέο Μνημόνιο, πιο σκληρό και πιο μακροχρόνιο.
Ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα θα πρέπει να είναι τόσο σκληρά όσο διατάσσει η τρόϊκα.
Ότι η ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης συνεπάγεται ταυτόχρονα και την αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας και την υιοθέτηση ποινολογίου για τις «απροσάρμοστες» χώρες.
Ότι ο δανειστής θα κάνει ότι θέλει στην Ελλάδα και δε θα μπορεί και κανείς να πει τίποτε. Και όχι μόνο σε οικονομικά θέματα αλλά και σε φακέλους εθνικής σημασίας και κυριαρχίας.

Υπάρχει φυσικά και το αισιόδοξο σενάριο του ευρω-ομολόγου το οποίο θα δώσει ανάσα στους δανειζόμενους. Θα είναι όμως ένα ακόμη μέτρο το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δηλαδή νέα μέτρα.

Γι’ αυτό και ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε σήμερα δηλώσεις περί εξόδου της χώρας στις αγορές και για έκδοση του ομολόγου διασποράς. Με την επιμήκυνση ουσιαστικά δε θα υπάρχει λόγος να είναι ψηλά τα spreads, επομένως θα μπορεί ξανά να δανειστεί φθηνά η Ελλάδα.

Το συμπέρασμα είναι ότι εδώ που έφτασε η χώρα, με όποιον κι είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, το σενάριο είναι ένα και μοναδικό: Θα είμαστε ενοικιαστές στη χώρα μας αφού ο δανειστής θα κάνει κουμάντο για πολλά – πολλά χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JOHN avatar
  JOHN 18/01/2011 23:55:01

  Που τελικα βαδιζει αυτη η χωρα,και ποιο τελικα ειναι το μελλον της?Μηπως υπαρχει καποιος φιλελληνας να μας πει υπευθυνα,γιατι απο την επισημη κυβερνηση μαλλον συσκοτιση υπαρχει.

 2. BlueSky avatar
  BlueSky 19/01/2011 00:11:02

  Ξεφτέλισε ένα ολόκληρο έθνος, ο κληρονομικός ταγός των εβραίων τοκογλύφων και μας οδηγεί σε χρεωκοπία. Συγχαρητήρια απατεώνες πασόκοι!

 3. SKAIs avatar
  SKAIs 19/01/2011 01:08:37

  Στο σενάριο που περγράφετε η κυβέρνηση της χώρας θα είναι το ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ Χρόνια ακόμα.
  Αν ο λαός δεν βλέπει τον εμπαιγμό τώρα, πότε περιμένουμε να τον δει?

 4. ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ 19/01/2011 01:11:23

  Είναι άμεση ανάγκη ο Σαμαράς να βγει στο λαό και να μην είναι κλεισμένος σε γραφεία και συσκέψεις μόνο. Επίσης να προβάλλει φρέσκα πρόσωπα που έχει ανάγκη ο τόπος και όχι να αναπαράγουμε συνεχώς Γιαννόπουλους, Γιακουμάτους,κλπ. Κάποια στελέχη της ΝΔ, μέχρι πρόσφατα έπαιζαν παιχνιδάκια με τους νταβατζήδες της διαπλοκής. Ελπίζω να έχουν γνώση οι φύλακες και ο Αντώνης να τραβήξει αυτιά αν χρειαστεί..

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ 19/01/2011 08:54:49

   Αυτή την άμεση ανάγκη που λες, ελπίζω να την κατανοήσει. Ή μάλλον, πιστεύω ότι την έχει κατανοήσει, αλλά ελπίζω και να την υλοποιήσει. Και να βγει προς τα έξω θέτοντας στο λαό ανοιχτά και κατανοητά αυτά τα τέσσερα σημεία που ανέφερε στην ανάρτηση ο φάκτορας. Αν πάμε πάλι στον κόσμο με περιστροφές, μισόλογα και υπεκφυγές επειδή κάποιοι λένε ότι δήθεν "σε ένα κόμμα εξουσίας δεν ταιριάζουν οι απλουστεύσεις", τότε πάει το τρένο, χάθηκε οριστικά.

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 19/01/2011 01:15:58

  Η χώρα μετατρέπεται σε αποικία. Πρώτα χτύπησαν τη βάση της, τον πολιτισμό της, και τώρα αλλάζουν και το εποικοδόμημα, την οικονομία της. (όχι, δεν τα είπα ανάποδα)

  • trans avatar
   trans @ Δημήτρης 19/01/2011 06:46:21

   Οικονομική Βάση- Εποικοδόμημα (Κεφάλαιο -Μάρξ)

 6. Petros avatar
  Petros 19/01/2011 01:44:12

  Η ΝΔ κάνει λάθος που εγκλωβίζεται στη συζήτηση μια στενά οικονομίστικης θεώρησης για την έξοδο από την κρίση.

  Το θέμα είναι πρωτευόντος Εθνικό και Πολιτικό.
  Το δίλημμα είναι Κράτος ή Προτεκτοράτο.

  Να αποκαλύπτεται το μακιαβελικό σχέδιο τους.
  Πρώτα σε εξαθλιώνω και μετά αν είσαι υπάκουος σου πετάω μερικά ψίχουλα να μην πεθάνεις

  Άρνηση παράτασης οποιουδήποτε μηχανισμού που επιβάλει εκχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας.

  • SXOLIASTHS avatar
   SXOLIASTHS @ Petros 19/01/2011 04:27:49

   Πολύ σωστά το έθεσε ο "Petros" τα "οικονομίστικα" φάγανε και το Βυζάντιο... Αλλά το προτεκτοράτο υφίσταται δυστυχώς από την ναυμαχία του Ναυαρίνου και εντεύθεν τώρα θα γίνει κράτος;
   και ποιός θα το κάνει; Να θυμίσω σε καποιόν φίλο που αναφέρεται στούς υπουργούς που θα ψηφίσουν οι Ελληνες το 2011 ότι αν γίνουν εκλογές το 2011 αυτές θα γίνουν με λίστα άρα οι Ελληνες θα ψηφίσουν τις επιλογές...των αρχηγών και αυτές ξερουμε με τι κριτήρια γίνονται. Προηγουύται πάντα αυτοί που είναι αρεστοί έρποντας και γλύφωντας....

 7. Kostas D avatar
  Kostas D 19/01/2011 04:16:58

  Γιαννη,
  " όχι να αναπαράγουμε συνεχώς Γιαννόπουλους, Γιακουμάτους,κλπ."
  Συμφωνω. Αλλα αυτους δυστυχως εξελεξε ο λαος στις εκλογες του 2009,
  αυτους εδωσε μεριδα λαου με την ψηφο του στο Σαμαρα, ενω ενα ψηφοδελτιο εχει τοσα πολλα ονοματα να επιλεξει ο κοσμος..
  ΑΛΛΑ ας μην ξεχναμε πως αυτοι οι γιαννοπουλοι/γιακουματοι,
  ειναι "Υποθετικοι" τομεαρχες υγειας..... ΔΙΟΤΙ ετσι κι αλλιως οταν θα γινουν εκλογες, θα βγουνε, αλλα προσωπα. Δηλαδη μετα οσα συνεβησαν τον τελευταιο χρονο, για να δουμε θα ξαναψηφισει ο λαος τον εκαστοτε γιαννοπουλο?????? Γιατι αν δεν παρει ψηφους, και δεν εκλεγει.....τοτε τι το συζηταμε??
  Τα προσωπα που ειναι τωρα ειναι ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ με βαση τις εκλογες του 2009...
  Οι κανονικοι υπουργοι, θα βγουνε απο τις Εκλογες του 2011 !!!!!!

 8. trelos avatar
  trelos 19/01/2011 08:35:22

  Θα συμφωνησω με τον Σχολιαστη 1000%...οσο για το προτεκτορετο ειμαστε απο την ιδρυση του Ελληνικου κρατους φυσικα...ετσι θα συνεχισουμε να ειμαστε...τωρα εαν ανηκουμε στην Ευρωπη την Αμερικη-Ισραηλ ο καιρος θα δειξει...2 ποδια σε διαφορετικες βαρκες παντως δεν γινεται να εχεις

 9. STATHIS avatar
  STATHIS 19/01/2011 09:19:47

  Δυστυχώς , κατά την άποψή μου πάντα , το όλο άρθρο παρουσιάζεται με ΜΙΑ ΜΟΝΗ ΟΠΤΙΚΗ και χωρίς να παρουσιάζει , πολλαπλές, άλλες επιλογές που ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ή/και ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ .!!!
  Επίσης λαμβάνονται ως δεδομένες ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ,οι οποίες είναι ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ στη πραγματικότητα (π.χ. η μείωση του επιτοκίου μετά την επιμήκυνση ή ότι το ευρωομόλογο αφορά σε αισιόδοξο σενάριο ) ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στις ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ .

  Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να δούμε ΑΠ'ΕΞΩ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΑ τα ζητήματα, ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ (Εθνικές - Κυριαρχικές - Παραγωγικές ) ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ (γιατί και η πτώχευση μπορεί να αποτελεί ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ λύση εάν είναι στοχευμένη & προετοιμασμένη) .


  *Μιά άποψη.-

 10. zackii avatar
  zackii 19/01/2011 12:06:50

  Είναι γνωστό το σκηνικό ΠΑΣΟΚ, και όλοι απορούν τι κάνει η ΝΔ. Πανηγυρίζουμε γιά την επιμήκυνση -χωρίς φυσικά να λέμε τι θα φέρει στο εισόδημα του Έλληνα- λέμε ότι νικήσαμε γιατί έρχεται το ευρωομόλογο-χωρίς να λέμε με τι όρους θα το πάρουμε- βάζουμε τον Τούρκο να κάνει 2-3 δηλώσεις γιά το πόσο τον φόβισε ο ΓΑΠ με τις κορώνες του, δείχνουμε τον υπερπατριωτισμό μας με το Δίστομο-χωρίς να λέμε ότι τελικά δεν θα πάρουμε ευρώ- δίνουμε το έργο του συρματοπλέγματος σε ποιόν άλλο...στον ΑΚΤΟΡΑ και βάζουμε το πρώτο μέτρο με πανηγυρικά εγκαίνια, πετάμε και μερικά μούσια γιά...δήθεν αυξήσεις τώρα που λόγω επιμήκυνσης και ευρωομολόγου θα σωθούμε, πετάμε και 2-3 απειλές του τύπου..τι θέλετε τώρα να ξανάρθει η ΝΔ και όλες οι θυσίες που κάναμε να πάνε χαμένες?.. και κερδίζουμε τις εκλογές με μιά 40άρα %, και άσε το Φάκτορα τον Αρχαίο, το Ροδινό,το Φαήλο, τον Επώνυμο, το Zackii και ...τα άλλα παιδιά να τραγουδάνε...Σωστά?
  Α..ξέχασα . Και τη ΝΔ όταν ξυπνάει που και που, να ασχολείται ...με Ντόρα Καρατζαφέρη..και Ντιντήδες...

  • zackii avatar
   zackii @ zackii 19/01/2011 12:13:16

   Φυσικά ξέχασα ότι....εξαρθρώσαμε και την τρομοκρατία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.