27/11/2009 08:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόταση στον κ. υπουργό επι των ΟικονομικώνΟι επόμενες μέρες θα είναι μέρες πανικού. Η πρόσκαιρη ευφορία από την μαζική ρευστότητα της άνοιξης, η φυσιολογική αισιοδοξία με την εκλογή νέας κυβέρνησης, η προσδοκία από τα νέα πρόσωπα, θα ξεφτίσει απότομα και ίσως βίαια με τα πρώτα ταρακουνήματα στις αγορές.

Δεν θα μιλήσω για τις αγορές. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω τον κύριο Παπακωνσταντίνου, σεβόμενος τόσο το πόστο του,  όσο και το όνομα που κουβαλάει.

 Κύριε Υπουργέ,

 Ένα από τα λίγα όπλα που διαθέτετε στην θέση σας είναι η διαχείριση και η αναμόρφωσή του φορολογικού συστήματος. Ξέρω ότι η σοσιαλιστική ταμπέλα με την οποία έχετε στρατευθεί σας προκαταλαμβάνει σε περίεργες και ανελεύθερες πρακτικές, η κατάσταση ωστόσο είναι κρίσιμη και χρειάζεται ψυχραιμία.

 Ξέρω ότι πιέζεστε, και ξέρω ότι ό,τι και να κάνετε, δεν θα είστε δημοφιλής. Δεν είναι εφικτό. Κάνετε τουλάχιστον το σωστό για την Οικονομία και θα σας αναγνωρίσει τουλάχιστον η Ιστορία. Σε περίληψη μειώστε τους φόρους, μειώστε τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, μειώστε τα έξοδα.

 Απλά, προτείνω τα εξής:

 1. Μείωση αφορολογήτου ορίου στα €5.000 από €12.000 σήμερα

 2. Δυνατότητα έκπτωσης του 100% των δαπανών που πραγματοποιεί ο Φορολογούμενος με την προσκόμιση αποδείξεων έως ποσού €15.000 (Δηλαδή συνολικό αφορολόγητο έως €20.000).

 3. Θέσπιση δύο μόνο κλιμακίων φόρου εισοδήματος με χαμηλούς συντελεστές. π.χ. για τα πρώτα €30.000 πάνω από το αφορολόγητο 15%, ενώ για τα πρόσθετα εισοδήματα συντελεστής 25%.

 4. Υπαγωγή όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα.

 Με τον τρόπο αυτό θα εισπράττεται ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα δεν καταβάλλεται, διότι η μεγάλη μάζα των φορολογουμένων, η οποία σήμερα δηλώνει εισόδημα λιγότερο από το ισχύον σήμερα αφορολόγητο όριο των €12.000 (περισσότεροι από 3.000.000 φορολογούμενοι)και δεν έχει κανένα κίνητρο να ζητάει αποδείξεις, θα υποχρεωθεί να τις συλλέγει προκειμένου να εξακολουθήσει να εξαιρείται από τον φόρο εισοδήματος.

 Επιπροσθέτως η θέσπιση χαμηλών συντελεστών φορολογίας θα αφαιρέσει το κίνητρο της απόκρυψης εισοδημάτων από τους παρόχους υπηρεσιών και αγαθών αυξάνοντας θεαματικά το συνολικά δηλούμενο εισόδημα, ενώ η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων, ανεξαρτήτως προελεύσεως, σύμφωνα με την κλίμακα εξασφαλίζει και τη φορολογική δικαιοσύνη .

 Τέλος δεδομένου ότι η χώρα περιστοιχίζεται από χώρες που εφαρμόζουν χαμηλούς συντελεστές φορολογίας στα εισοδήματα, η διατήρηση υψηλών συντελεστών στην Ελλάδα λειτουργεί αποτρεπτικά στην δημιουργία πλούτου στην χώρα και οδηγεί σε «έξοδο» τις επενδύσεις. Η μείωση των συντελεστών θα ενεθάρρυνε την επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρα αυξάνοντας παράλληλα το ΑΕΠ, την απασχόληση κλπ.  Θυμηθείτε, παρακαλώ την αγκύλωση από την ανελευθερία στο συνάλλαγμα, και την ανάπτυξή από την απελευθέρωσή του (από τον Κ. Σημίτη αν δεν κάνω λάθος)

 Εάν τα ανωτέρω, που θα αυξήσουν το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα, συνδυασθούν με δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, οι δείκτες τις οικονομίας θα βελτιωθούν με ευεργετικές συνέπειες στο κόστος δανεισμού και την γενικότερη ανάπτυξη.

 Οι δημόσιες δαπάνες είναι πολύπλοκο θέμα. Στην πράξη, κύριε Παπακωνσταντίνου έχουμε, με το Δημόσιο και τις δραστηριότητές του, ένα ιδιότυπο ταμείο ανεργίας που όμως παραλύει με μόνη την ύπαρξή του τον ιδιωτικό τομέα.. Μειώσετε προσωπικό. Μειώσετε δραστηριότητες. Δεν είναι ανελαστικά, απλά δυσάρεστα. Αλλά ή εσείς, ή ο επόμενος ή η Ε.Ε, ή το Δ.Ν.Τ. Ελπίζω να μην είναι πολύ αργά ήδη…

 Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ISAAK avatar
  ISAAK 27/11/2009 09:30:12

  πολύ σωστές προτάσεις . Γνωρίζει την αγορά.
  Διαφωνώ απλά στο ιδιότυπο ταμείο ανεργίας το δημόσιο.
  Μακάρι η πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων να αμοιβόνταν χωρίς να πάει στη δουλειά του.
  Μακάρι να ήταν ταμείο ανεργίας
  Πλην όμως ο δημόσιος υπάλληλο πηγαίνει στη δουλεία του και εκεί έχουμε επιπρόσθετα ενοίκια κτιρίων, εξοπλισμούς επίπλων, έξοδα υπολογιστών, προγραμμάτων που δεν λειτουργούν, γιατρούς και ψεύτικα φάρμακα, μελέτες από τρίτους για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, συνέδρια, ταξίδια , σεμινάρια, προμήθειες -μίζες-, συναλλαγές με τους πολίτες κ.ά.

  επαναλαμβάνω όμως πολύ σωστές προτάσεις.
  Μόνο που στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή ακολουθούν ιδεολογίες και οχι την πραγματικότητα.
  Και ως γνωστόν "αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την ιδεολογία τότε χειρότερα για την πραγματικότητα"

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/11/2009 09:40:03

  Θέλω να προσθέσω μία πρόταση: η μη απόδοση ΦΠΑ είναι αδίκημα. Αυτη τη στιγμή 600000 ελευθεροεπαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν εχουνκαταβαλλει ΦΠΑ για το 2009. Η κυβέρνηση Σημίτη είχε ψηφίσει ρύθμιση δόσεων για το ΦΠΑ. Ψηφίστε 12μηνη ρύθμιση για το χρεωστούμενο ΦΠΑ όπως έγινε για τα ληξιπρόθεσμα για να αρχίσει να καταβάλλεται το ΦΠΑ και να αρχίσετε να εισπράττετε.

  Η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων είναι επίσης ένα άδικο μέτρο.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αλλενάκι 27/11/2009 09:54:16

   Η προκαταβολή φόρου είναι γενικά άδικο και εξωφρενικό μέτρο. Καλλιεργεί την ιδέα της φοροδιαφυγής, διότι στην ανώτατη κλίμακα σε φορολογεί με 62,5% για κάθε καινούργιο ευρώ που βγάζεις περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Σε κάνει να φυλάγεσαι από το αρπακτικό που πάει να σου τα πάρει και σε μαθαίνει να θέλεις να φοροδιαφεύγεις, και έντιμος να είσαι.

   Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ψηφίσει, εννοείς μάλλον, δόσεις για το ΦΠΑ

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Επώνυμος 27/11/2009 10:08:42

    όχι, νομίζω και από Σημίτη το 2004, η Καραμανλή κάποια στιγμή το διέκοψε πάντως...

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/11/2009 09:52:02

  Τα πράγματα φίλοι δεν πηγαίνουν καλά, αλλά ο πανικός είναι όπως πάντα κακός σύμβουλος.

  Υπάρχει κάτι που κάνει τα πράγματα χειρότερα και αυτό είναι ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στην οικονομία ότι έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα με την κρίση. Ντρέπομαι σχεδόν που το γράφω, αλλά το γράφω επειδή θα συμβεί: Θα νοσταλγήσουμε τον Αλογοσκούφη! Μπορεί να έφερε κάποια ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αλλά στους δύο μήνες έχουμε δει τόσους ερασιτεχνισμούς και τόσες παλινωδίες, που τώρα, που η κρίση υποτροπιάζει και δεν ξέρουμε αν το παγκόσμιο σύστημα έχει τις εφεδρείες για να ανταπεξέλθει, αναρωτιέται κανείς πού θα πάμε με δαύτους. Θα επιμείνουν να κάνουν "αναδιανομή" δίνοντας ένα πεντακοσάευρω χαρτζιλίκι στον καθένα και στερώντας το από την αποπληρωμή των χρεών μας; Θα επιμείνουν να μιλούν για "έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις";

  Πορευόμαστε προς καταστάσεις που δεν θα έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη ιστορία. Η ανάρτηση "έρχονται πολύ δύσκολες μέρες" έχει απόλυτο δίκιο. Έρχονται. Μια κρίση πανικού θα σημάνει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Είναι τόσο εύκολη αυτή τη στιγμή! Πρέπει να εμπνευσθεί εμπιστοσύνη και πάλι στη λειτουργία των αγορών και να ληφθούν έκτακτα μέτρα επιβολής της οικονομικής τάξης. Σύνεσης στη διαχείριση των κρατικών χρημάτων που έχουν πάει στις τράπεζες. Να ξεχάσουν το σπάταλο τρόπο ζωής τους. Αποφασιστικότητας στην αποτροπή κινήσεων πανικού. Εν ανάγκη και με διοικητικά ακόμη μέτρα.

  Πέρυσι η κρίση χτύπησε δυνατά έναν υγιή άνθρωπο που βάδιζε σταθερά. Τώρα η κρίση χτυπάει λιγότερο δυνατά, αλλά έναν που ήδη τρεκλίζει. Το ερώτημα είναι αν θα έχει κι άλλα μπαστούνια για να στηριχθεί, να μην πέσει. Πόσο χρήμα θα τυπώσει πια η Fed; Ήδη τυπώνει πάρα πολύ. Η Αγγλία είναι τελειωμένη, κρατάνε μόνον η Γερμανία, η Γαλλία και η Κίνα.

  Πέρυσι είχα κάνει μία πρόταση: Να μπει φόρος έκτακτος στη βενζίνη, τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν πάμε πάλι σε κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, ένα σενάριο τουλάχιστον πιθανό, τότε θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά η κυβέρνηση. Σήμερα είμαστε κάπου στο 1,05 μέση τιμή. Αν πάμε στα 85 ή στα 80, τίποτε δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να βάλει έκτακτη επιβάρυνση 20 λεπτών το λίτρο, να μείνουμε στη σημερινή τιμή, ώστε να σωθεί ο προϋπολογισμός. Επιμένω ότι είναι ο μόνος φόρος που δεν θα γίνει αντιληπτός στην οικονομία (υπό την προϋπόθεση ότι καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου). Θα αποδώσει πολύ περισσότερο σε ζεστό χρήμα από μια έκτακτη εισφορά και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές χρήματος. Τέλος, με πληθωρισμό ήδη χαμηλά ενδέχεται να πάμε μέχρι και σε αποπληθωρισμό αν αφήσουμε να καταρρεύσει αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης. Δεν έχουμε ανάγκη φθηνότερο πετρέλαιο αυτή τη στιγμή, έχουμε ανάγκη χρήμα στο κρατικό ταμείο.

  Τίποτε από αυτά όμως δεν θα έχει αντίκρισμα, εάν δεν πεισθούν οι πολίτες ότι οι πολιτικοί σταματούν ειλικρινά να εκμετελλεύονται το δημόσιο ταμείο για δικό τους όφελος. Τέρμα στην προκλητική κρατική σπατάλη. Τέρμα στους αποσπασμένος υπαλλήλους στα βουλευτικά γραφεία, διεκπεραιωτές ρουσφετιών. Τέρμα εντελώς στα κρατικά αυτοκίνητα - δεν θέλουμε ούτε υβριδικά να τους πληρώνουμε, εν πάση περιπτώσει, στον πρωθυπουργό ας πληρώνουμε μια μερσεντές, δε χάλασε ο κόσμος. Να πάνε στη δουλειά τους όπως εγώ κι εσείς. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

  Ας τολμήσει η κυβέρνηση να πάει για μια ακόμη χρονιά σε μηδενικές αυξήσεις στο δημόσιο. Μας το οφείλει αυτό η ασφάλεια του δημοσίου σε όσους είμαστε στην ανασφάλεια του ιδιωτικού τομέα. Ας κρατηθούν λίγα χρήματα καβάντζα από τους φόρους μας για αυτές τις δύσκολες ημέρες. Φτάνει πια με το λαϊκισμό των "χαμηλών εισοδημάτων" κάτω από 2.000 ευρώ. Κάτω από αυτά τα χρήματα παίρνει μπορεί να παίρνει ο νέος υπάλληλος, και όχι μόνον να μην του λείπει τίποτε, αλλά να του περισσεύουν κιόλας επειδή είναι ανύπαντρος, μένει με τους γονείς του, δεν έχει υποχρεώσεις και αυτοκίνητο του πήρε ο μπαμπάς μόλις διορίστηκε. Καμία αύξηση για φέτος στους δημοσίους υπαλλήλους, έτσι κι αλλιώς πάμε για αποπληθωρισμό.

  Μπορεί να τα κάνει αυτά η παρούσα κυβέρνηση; Θα βγει ισχυρή ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία; Αν εκλεγεί ο Σαμαράς, θα υπάρχει τουλάχιστον μια εναλλακτική. Αν εκλεγεί αντιθέτως η Μπακογιάννη, μήπως σύντομα θα ζητούμε τον ανηψιό Τριανταφυλλίδη να μας σώσει;

 4. alone avatar
  alone 27/11/2009 09:54:01

  Archaeopteryx ο ΦΠΑ είναι 19 %. Τουλάχιστον λοιπόν
  19% περισσότερα θα σου ζητούν να πληρώσεις για να κόψουν
  απόδειξη αυτοί που συνήθως δεν κόβουν.

  H έκπτωση σου από το φόρο θα είναι 15% μέχρι εισόδημα 20000e Δε με συμφέρει

  • Poisonous avatar
   Poisonous @ alone 27/11/2009 11:23:53

   1. Δεν σου κόβει 19% από την τιμή όταν δεν σου κόβε απόδειξη.

   2. ΦΠΑ Εισροών-Εκροών= στην εκκαθάριση παίρνει ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ, δηλαδή επιπλέον κέρδος.

   3. Τα λεφτά που δεν γλυτώνεις την στιγμή της αγοράς τα πληρώνουμε όλοι πολλαπλάσια μέσω την υψηλότερων φόρων, άμεσων και κυρίως έμμεσων που εν γλυτώνει ουδείς.

   4. Στη συνέχεια, τα ξαναπληρώνεις για ιδιωτική εκπαίδευση, ιδιωτικό ιατροφαρμακευτικό, ιδιωτικό συνταξιοδοτικό, κτλ.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/11/2009 10:13:28

  Να διευκρινήσω τρία πράγματα:

  1) To ζητούμενο είναι η φορολόγηση να ενρθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους προς ένα κοινό στόχο. Ο στόχος είναι ανάπτυξη, αύξηση εσόδων, μείωση φοροδιαφυγής.

  2. Η μείωση της φοροδιαφυγής δεν μπορεί αν βασίζεται σε μονομερή αστυνόμευση. Χρειάζεται μείωση του ίδιου του κινήτρου για φοροδιαφυγή με μείωση φορολογικών συντελεστών. Με σύμπλευση συμφερόντων (α) του φοροδιαφεύγοντος, (β) του κράτους, και (γ) των φορολογουμένων.

  3. Στην ουσία, παρά την διατύπωση στο κείμενό μου, προτείνω αύξηση του αφορολογήτου σε €20.000 αλλά με προσκόμιση αποδείξεων. Θα με ρωτήσετε πως θα μαζεύονται και πως θα ελέγχονται οι αποδείξεις; Δεν έχουμε όλοι ένα μπωλ σε κάποιο μέρος του σπιτιού για κλειδιά; Θα έχουμε και ένα κουτί για αποδείξεις. Ίσως το κουτί να το χαρίζει η κατά τόπυος ΔΟΥ. Σε έλεγχο, ο φορολογούμενος προσκομίζει το κουτί. Άν είχαμε και κουκούτσι μυαλο΄θα ήταν όλα ηλεκτρονικά.

  Δεν είμαι μονομερώς υπέρ του κράτους ή του φορολογούμενου ή του φοροφυγάδα. Είμαι υπέρ του κοινου νου και της λογικής.

  • El Gekko avatar
   El Gekko @ archaeopteryx 27/11/2009 10:40:49

   Πρόταση:
   Οι εκπιπτόμενες αποδείξεις να αφορούν ποσά άνω των 50ευρώ και να διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών. Με άμεση απόδοση ΦΠΑ από την Τράπεζα στο Δημόσιο.
   Οι τράπεζες θα πρέπει να μην χρεώνουν προμήθειες για το ποσό του ΦΠΑ και να μηδενίσουν τις προμήθεις για τις αγορές κάτω των 100 ευρώ.

  • El Gekko avatar
   El Gekko @ archaeopteryx 27/11/2009 10:48:59

   Επίσης ο συντελεστής των εισοδημάτων άνω των 60.000 μπορεί να παραμείνει υψηλός αλλά να παρέχεται έκπτωση από το εισόδημα εφόσον οι συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του ηλεκρονικού συστήματος.
   Άρα έχει εισπραχθεί 19% ΦΠΑ, και έχει αναγνωρισθεί ως έσοδο από τον επιτηδευματία.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ archaeopteryx 27/11/2009 11:07:48

   Καλή η σκέψη σου, αλλά υπάρχουν δυο-τρία προβλήματα: Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει ο φορολογικός συντελεστής όταν δεν προσκομίζονται αποδείξεις να είναι υψηλότερος, όχι μόνον για να ισοφαρίζει το ΦΠΑ, αλλά και για να υπερκαλυθφούν οι απώλειες εσόδων από το υψηλότερο αφορολόγητο.

   Το δεύτερο είναι ότι, για να μην υπάρχει εμπόριο αποδείξεων, κάτι πολύ διαδεδομένο στο χώρο των φοροτεχνικών (σήμερα δεν υπάρχει αναγκαστικά εμπόριο, αποδείξεις βρισκεις αν θέλεις, αν γενικευθεί το σύστημα θα πάμε σε εμπόριο αποδείξεων), θα πρέπει να εξατομικεύεται η κάθε απόδειξη ταμειακής μηχανής με αναγραφή του ΑΦΜ αγοραστή αγαθών ή δικαιούχου της υπηρεσίας. Στην ουσία, να πάμε σε γενικό καθεστώς τιμολογίων και όχι αποδείξεων. Δεν είναι ανέφικτό, αλλά δεν είναι και πολύ εύκολο. Θα πρέπει πάντως, για να συμμετέχεις στην οικονομική ζωή, να αποκτήσεις ΑΦΜ.

   Το τρίτο πρόβλημα είναι απόρροια του δεύτερου: Η υπερβολική κρατική και ιδιωτική γραφειοκρατεία που θα σημάνει το σύστημα αυτό, θα δημιουργήσει μεγάλη καταπίεση σε εντίμους και ανέντιμους - κυρίως βέβαια στους έντιμους. Θα δημιουργήσει επίσης και το μεγάλο αδελφό της οικονομίας, που θα ελέγχει κάθε συναλλαγή. Αυτό θα δώσει σοβαρό κίνητρο σε εντίμους και ανεντίμους για δημιουργία παράλληλων με το κράτος θεσμών στην οικονομία, όπου θα έχουμε ολικά αδήλωτη προς το κράτος δραστηριότητα. Θα έχουμε δηλαδή σιωπηρή ανταρσία κατά του ελληνικού κράτους.

   Οπότε νομίζω ότι η πρότασή σου, Αρχαίε, είναι ανεφάρμοστη. Ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Είναι μια μαξιμαλιστική επέκταση της γραφειοκρατικής νοοτροπίας που κυριαρχεί σήμερα στο φορολογικό μας σύστημα. Η λύση είναι ακριβώς η αντίθεση: η απεξάρτηση από τη γραφειοκρατική νοοτροπία και η ουσιαστική εμπέδωση της ανάγκης να πληρώνονται έντιμα οι φόροι. Για να γίνει αυτό πρέπει να μην κλέβεται το κράτος, ώστε να μην έχει άλλοθι κανείς και να πληρώνουν όλοι "με την καρδιά τους" (όσο μπορεί να γίνει αυτό), με τη βεβαιότητα ότι τα χρήματα τους επιστρέφονται μέσω των κρατικών παροχών, εργασιών και θεσμών. Επίσης, πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός καταστολής της φοροδιαφυγής και της απάτης κατά του κράτους. Να πάει φυλακή όποιος κάνει φοροδιαφυγή και να καταργηθούν τα περίφημα "κλεισίματα" που δεν αφήνουν κανέναν να πάρει ανάσα, αλλά και που αναγκάζουν όλους να φοροδιαφεύγουν, λίγο ή πολύ, για να τα βγάλουν πέρα με την ανεντιμότητα του συστήματος.

   • El Gekko avatar
    El Gekko @ Επώνυμος 27/11/2009 11:32:33

    Με την αποκλειστική και υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών προκειμένου να εκπέσει η απόδειξη θα έχεις μόνο οφέλη !!
    Ο πωλητής και ο αγοραστής, ιδιώτης ή όχι, ταυτοποιούνται πλήρως.
    Ο πωλητής δεν υποβάλλει στοιχεία ΦΠΑ για αποδείξεις άνω των 50 ευρω και την εκκαθάριση ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ διενεργεί σε πραγματικό χρόνο η τράπεζα.
    Ο αγοραστής θα παίρνει, όπως παλιά κάθε Δεκέμβρη τα ποσά έτοιμα από την Τράπεζα.
    Αυξάνει ο τζίρος των τραπεζών άρα μπορούν να αναλάβουν και τα διαχειριστικά κόστη μειώνοντας και τις προμήθειες στις συναλαγές.
    Εντοπίζεται όλη η φορολογική ύλη.

    Υποχρεωτική εξόφληση όλων των συναλλαγών ιδιώτες άνω των 50 ευρω μέσω πιστωτικών καρτών !!!

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ El Gekko 27/11/2009 14:43:19

     Κι αν δεν τηρηθεί αυτό; Θα πρέπει να καταργηθεί το χρήμα για να λειτουργήσει. Ποιος θα με εμποδίσει εμένα να χρησιμοποιήσω μετρητό; Πώς ελέγχεται δηλαδή το υποχρεωτικό;

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 27/11/2009 11:11:41

  Αρχαιε, εξαιρετικες οι προτασεις σου οπως και οι επισημανσεις σου, συμφωνω. Να μου επιτρεψεις να προσθεσω η ψηφιση νομου (που υπαρχει στις ΗΠΑ εδω και αρκετα χρονια) οπου ολες οι καταθεσεις ανω των 10.000 Ευρω στις τραπεζες να αναφερονται αυτοματα στην φορολογικη υπηρεσια εχει πιθανοτητες να ανκοψει πιο πολυ την ταση να αποκρυβονται εισοδηματα ειδικα απο υψηλομισθα στελεχη και απο επιχειρηματιες. Πιο ουσιαστικο ποθεν εσχες και οχι το ψευτικο ποσα εσχες που βλεπουμε καθε χρονο απο την πολιτικη κλεπτοκρατια. Η μειωση των φορων, ειδικα για επιχειρησεις που θελουν να εκγατασταθουν στην Ελλαδα πρεπει να ειναι αναταγωνιστικη και ισως καλυτερη αυτων των υπολοιπων γειτονικων χωρων.

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/11/2009 13:31:29

  Η υποχρεωτική κατάθεση σε λογαριασμό τράπεζας της αμοιβής κάποιων ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και άλλων (π.χ. γιατρών, νομικών συμβούλων, συνεργείων κτλ) - όπως ήδη συμβαίνει εδώ και δεκαετίες με τους πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες - είναι πάντως πολύ εύκολο να εφαρμοσθεί. Υποπτεύομαι βέβαια, ότι εκτός των άλλων θ' αντιδράσουν και οι τράπεζες (πρόσθετος φόρτος εργασίας λέει), αλλά τι να κάνουμε, σε άλλες χώρες εφαρμόζεται - έχουν και πολύ μικρότερο spread επιτοκίων καταθέσεων/χορηγήσεων.

 8. o allos avatar
  o allos 27/11/2009 14:25:09

  Δηλαδή, για να μη τρελλαθούμε τελείως, όλοι μας ξέρουμε τη λύση, εκτός από τους αρμόδιους... δεκάδες προτάσεις επί προτάσεων..
  εγώ, με το απλοϊκό μου μυαλό έχω μια απορία, μήπως, τελικά, όλα αυτά είναι δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν ενταχθεί σε υπερεθνικούς, οικονομικούς οργανισμούς; Λέω, μήπως; Μήπως αυτά τα προβλήματα λίγο-πολύ είναι αναμενώμενα για τις οικονομίες που αναπροσανατολίστηκαν στα συμφέροντα 2-3 υπερκρατών και υπεροικονομιών; Πως να μην έρθει η κρίση όταν ολόκληρες οικονομίες αναπροσανατολίστηκαν, άλλαξαν δομή και μεταλλάχτηκαν σε οικονομίες εισαγώμενων (καταναλωτικών) προϊόντων; Έτσι, απλά, ρωτάω; Η άποψή μου είναι ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει. Ο παγκόσμιος καπιταλισμός είναι πλέον πολύ ικανός να χειραγωγήσει λαούς και χώρες και να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που - δυνητικά - θα προκαλέσουν σεισμούς που θα τον ξεθεμελιώσουν.. Αν δεν το κάνει θα αρχίσει να μετράει ημέρες.. Όλα τα άλλα είναι τρομολαγνεία με απώτερο στόχο ένα και μοναδικό, τη χειραγώγηση των αντιδράσεων... Βοήθειά μας!

 9. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/11/2009 19:16:41

  Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, μαζί και ο φίλος μου ο αρχαίος που πρέπει κάποτε να πάμε για σουβλάκια..., ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούν αλλά ότι δεν θέλουν.

  -δεν μπορούν να πιάσουν την φοροδιαφυγή; μια απλή ταυτοποίηση των λογαριασμών της ΔΕΗ, των ...καγιέν και των σκαφών με φυσικά πρόσωπα και έπιασες τους περισσότερους.
  -μια ματιά στις καταθέσεις με απαγόρευση αγορών με μετρητά πάνω από 300 € και έπιασες τους υπόλοιπους
  Μπορώ να σου αναφέρω δεκάδες μέτρα, ένα απλό excel χρειάζεται και ...κουτάκια που αναβοσβήνουν.
  Κάθε μαγαζί, επάγγελμα, εταιρεία, ελεύθερος επαγγελματίας, αν από την μια μεριά βάλεις τα εισοδήματα που δηλώνουν και από την άλλη τον ...τρόπο διαβίωσης και τις αγορές καθάρισες...

  Να το ξανά πω λοιπόν δεν θέλουν γιατί τους βολεύει, είναι ο κύκλος τους οι παρέες τους οι φιλοδοξίες τους τα θέλω τους τα μαύρα τους.
  Τόσο απλά.

  Εδώ δεν κάνει το ποιο απλό:

  -ας καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση: ΔΙΒΕΤ, ΔΕΤΕ, κλπ στο Δημόσιο, με την ταυτόχρονη κατάργηση και των λοιπών του ιδιωτικού τομέα: πολιτικών μηχανικών, βουλευτών, ιατρών, αθλητών και καθάρισε πάνω από 3 δις το χρόνο, μόνο με την ένταξη στην κλίμακα.
  -ας φορολογήσει την ακίνητη περιουσία με τιμές αγοράς όχι αντικειμενικές και μπούρδες σε όλους (Εκκλησία, κτηματικές εταιρείες, κλπ) με ενιαίο συντελεστή για όλους και ξανά καθάρισε.
  -ας φορολογήσει οικογενειακό εισόδημα με 40,000 αφορολόγητο με όλες τις αποδείξεις μέσα, με προσαυξήσεις ανάλογα με τα παιδιά και μάζεψε χρήμα.

  Απλά δεν θέλουν, πόσες φορές να το πω;

  Οπότε αντί να φορολογήσουμε όπως φορολογούμαστε και εμείς τα υπόλοιπα ζώα, τους εφοριακούς τους τελωνειακούς τους αθληταράδες μας τους ...ΤΣΜΕΔΕ μας τους ιατρούς κλπ και να ελέγχουμε εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες συζητάμε για τον ...γκρεμό.

  • arxchaeopteryx avatar
   arxchaeopteryx @ Ο Ιθαγενής 27/11/2009 19:28:39

   Δεν διαφωνώ στο ότι δεν θέλουν... ωστόσο έχουν μπει σε τροχιά αύξησης φόρων. Σε αυτό το περιβάλλον, θα φλαιρίσει τους μισούς και θα σπρώξει τους υπόλοιπους σε 100% φοροδιαφυγή. Θυμάμαι όταν ήταν απαγορευμένο το συνάλλαγμα. Υπήρχε τιμή για το επίσημο δολάριο και τιμή για το ελεύθερο. Τα έκαναν γκαζόν και τα έστελναν ταξίδι. Κάθε χρόνο, οι παράνομες καταθέσεις Ελλήνων στην αλλοδαπή, μεγάλωναν μονοσήμαντα με το έλλειμα. Απελευθερώθηκε το συνάλλαγμα, όλα τα λεφτά πίσω. Τι να πω; Γκρινιάζω γιατί την πληρώνω πάντα εγώ ο αφελής. Τι είπες; σουβλάκια; μμμ...

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ arxchaeopteryx 27/11/2009 20:12:58

    Σουβλάκια όποτε θες...

    όσο για τους φόρους μην τα παρεξηγείς τα καημένα δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο, οι θα συγκρουστούν με τις αυλές τους και το κοινωνικό τους περίγυρο ή θα πληρώσουμε οι υπόλοιποι ανώνυμοι.
    Διαλέγουν το δεύτερο γιατί έτσι βολεύονται.
    Δεν έχουν εργαστεί και ποτέ τα κακόμοιρα, από τα έδρανα των πανεπιστημίων καλούνται να μας σώσουν.
    Το μόνο που σώζουν είναι οι τσέπες των κολλητών τους.

    ΥΓ

    Εργάζομαι στο Δημόσιο.
    Τους είπα όπως και στους προηγούμενους όπως και το 1999 όπως και ...αύριο πως στο Υπουργείο μπορούν να μειώσουν τις ανελαστικές δαπάνες κατά διψήφιο ποσοστό.
    Μας αποκάλεσαν γραφικούς γιατί θα κόβονταν καρέκλες, όχι θέσεις εργασίας όχι υποβάθμιση του έργου όχι μιζέρια, αλλά απλά θα κόβονταν καρέκλες και πάγια έξοδα.
    Αποτέλεσμα;
    Να σου πω τι θα πει ο ...επόμενος πολιτικά κατάλληλος;
    Αξιοκρατία, μείωση της σπατάλης, αποδοτικότητα, εκσυχρονισμό, μεταρρύθμιση, επανεκκίνηση κλπ και θα αυξήσει τους φόρους.
    Η ίδια ιστορία εδώ και 20 χρόνια...

 10. Πέτρος Π. avatar
  Πέτρος Π. 27/11/2009 22:08:11

  Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του Archaeopteryx αλλά επιθυμώ να την επαναδιατυπώσω παραλλαγμένη ως εξής:
  1) Για φορολογούμενους με εισοδήματα που δεν προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή για εισοδηματίες, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις το ισχύον σήμερα αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ να πρέπει να καλύπτεται υποχρεωτικά με αποδείξεις. Από το πρώτο ευρώ! Αλλιώς το ακάλυπτο τμήμα - όποιο κι αν είναι αυτό - να φορολογείται με 25%. Π.χ. εάν ένας υδραυλικός εξακολουθεί να θέλει να φοροδιαφύγει και να δηλώνει εισόδημα 8.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσει με τη φορολογική του δήλωση αποδείξεις αξίας 8.000 ευρώ για να μείνει αφορολόγητος. Αν φέρει αποδείξεις 6.000 ευρώ, τότε για τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ του εισοδήματος του να φορολογείται με 25%. Γιατί 25%; Διότι έτσι το κίνητρο της ζήτησης αποδείξεων θα γίνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ ΙΣΧΥΡΟ!!! Θα προτιμά δηλαδή ο φορολογούμενος να πληρώνει ΦΠΑ 9% και 19% μέσω των απόδείξεων προκειμένου να γλιτώνει τη φορολόγησή του με 25% ακόμη και για χαμηλό εισόδημα.
  2) Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, για τους οποίους σήμερα ισχύει αφορολόγητο 12.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις, να ισχύει αφορολόγητο 6.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις και 6.000 ευρώ με αποδείξεις! Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.000.000 χαμηλοσυνταξιούχοι υπερήλικες που έχουν πολύ χαμηλές συντάξεις και πολλοί από αυτούς ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές (αγροτικές, νησιωτικές κ.λπ.) όπου οι αγορές και γενικότερα οι συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες και δεν θα μπορούν να καλύψουν με αποδείξεις το αφορολόγητο. Επίσης υπάρχουν και πολλοί χαμηλόμισθοι που δεν είναι σε θέση να καταναλώνουν αλλά ίσα-ίσα πληρώνουν με τους μισθούς τους ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ δηλαδή δάπάνες για τις οποίες εκδίδονται ούτως ή άλλως αποδείξεις και στις οποίες ο ΦΠΑ, όπου υπάρχει (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., δεν διαφεύγει!
  3) Για να μπορούν οι μη μισθωτοί φορολογούμενοι να καλύπτουν σχετικά εύκολα το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ με αποδείξεις αλλά και οι μισθωτοί κι οι συνταξιούχοι να καλύπτουν το πρόσθετο αφορολόγητο των 6.000 ευρώ με αποδείξεις, θα πρέπει να αναγνωρίζονται από την Εφορία ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΎΧΟΙ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΊΜΩΝ, ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ, ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ, ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΟΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ, ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, ΤΑ ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, ΤΑ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ, ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ, ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΤΑ ΜΠΑΡ, ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, ΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΠΛΑΚΑΔΕΣ, ΟΙ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ! Φαντασθείτε πόσα πολλά έσοδα από ΦΠΑ θα εισπράττει το Δημόσιο εάν όλες αυτές οι κατηγορίες υποχρεώνονται από τους πελάτες να κόβουν αποδείξεις για όλες τις πωλήσεις ή τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.