#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/11/2013 16:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαμαρά κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ(Ανανεωμένο) Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή μήπως πρόταση... συσπείρωσης του κόμματός του; Όπως θέλετε ερμηνεύστε την ξαφνική απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, προφανώς έχοντας ακόμη ζαλάδες από το τζετ λανγκ και χάνοντας ένα ακόμη «φρούριο» επανάστασης, αυτό της ΕΡΤ, προέβη στην κίνηση αυτή.

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τον λαό», κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Δεν έχετε κοινωνικό έρεισμα και λαϊκή νομιμοποίηση». Αναφέρθηκε στην έφοδο τον ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο αλλά και στις πληροφορίες που θέλουν λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων σημειώνοντας ότι  «δεν δικαιούμεθα να αποδεχθούμε την μέγιστη θεσμική εκτροπή. Η ευθύνη  βαραίνει όλους μας. Είναι ιστορική η ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει ο κάθε βουλευτής γι αυτό σας ενημερώνω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Η καταστροφική πορεία πρέπει να σταματήσει και τώρα έχουμε χρέος να το κάνουμε…».

Έτσι, λοιπόν, σταμάτησε η συνεδρίαση της Βουλής και πάμε στη διαδικασία της τριήμερης «βασάνου» και της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κατ΄ αρχάς για όσους αμφισβητούν την κυβέρνηση, όχι μόνο από την αντιπολίτευση. Μια ευκαιρία να... διώξουν την τρόικα, ορισμένοι δήθεν επαναστάτες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Να θυμίσουμε μόνο 2-3 βουλευτές και μη, όπως ο κ. Στυλιανίδης, που προανήγγειλαν εξελίξεις μέσα στο Νοέμβριο με μηνύματα στο twitter.

Η πρόταση μομφής είναι μια δοκιμασία για την κυβέρνηση, αλλά είναι και μια χρυσή ευκαιρία για να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη των πράξεων και των λεγόμενών του. Εδώ δεν χωράνε «τζάμπα μάγκες».

Ή καταψηφίζεις και ρίχνεις την κυβέρνηση, ή συσπειρώνεται η Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και... ευχαριστούν τον κ. Τσίπρα για το «δώρο» ενότητας που τους έκανε.

Από την άλλη είναι εμφανής και η προσπάθεια του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει το δικό του κόμμα. Τα «φάλτσα» του Μ. Γλέζου για το πρόγραμμα που δεν έχει το κόμμα, η κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα σε ότι αφορά την έξοδο από το ευρώ και τα μνημόνια καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των Λαφαζανικών είχαν προκαλέσει μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα στην Κουμουνδούρου. Έτσι, λοιπόν, και στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, με αφορμή την κατάθεση Πρότασης Δυσπιστίας από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

"Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή.   Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται  μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται  καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση".

Τι προβλέπεται στη διαδικασία 

Αύριο στις 12μμ θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν καταλήξουν σε συμφωνία τα κόμματα. Την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Οι διατάξεις του Κανονισμού δίνουν περιθώριο 48 ωρών προκειμένου όλες οι πλευρές να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας:

- H Boυλή μπoρεί, με απόφασή της, να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

- H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

- Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

- Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

- H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ.

Kατά τα λoιπά, η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

- Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Wolf avatar
  Wolf 07/11/2013 16:59:54

  Ευκαιρία συσπείρωσης στην κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας.
  Α επίσης για ένα 6μηνο δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά πρόταση. Όσο διαρκεί η ελληνική προεδρία δηλαδή.
  Και φυσικά μέσω της πρότασης δυσπιστίας ο Αλέξης, βγάζει από πάνω του την πίεση των συνιστωσών να ζητά κάθε μέρα εκλογές.
  Όλα τα σκέφτηκε ο πρόεδρος Αλέξης.
  Εμ πως...

  • GusP avatar
   GusP @ Wolf 07/11/2013 17:23:45

   Όλα τα σκέφτεται αυτό το παιδί. Αποπροσανατολισμός των Συνιστωσών από την ομιλία του στο Τέξας, και επίδειξη αντιπολιτευτικής πυγμής στους ψηφοφόρους. Οπότε ποιος να του προσάψει κάτι αφού αυτός θα έχει κάνει το καθήκον του.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Wolf 07/11/2013 17:36:25

   Ευκαιρία να ξεφύγει από την εσωκομματική αντιπολίτευση για όσα είπε στο Τέξας.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Wolf 07/11/2013 18:10:29

   Ο Τσίπρας, ατήν ουσία, στηρίζει τήν κυβέρνηση μέ τήν κατάθεση πρότασης μομφής. Τού «μετέφεραν», άραγε, κάποιοι υπερατλαντικοί του «φίλοι» τήν επιθυμία τους νά υποβοηθήσει άτυπα (μέ τήν πρόταση μομφής) τήν μακροημέρευση τής κυβέρνησης Σαμαρά; (καί άν ναί, γιατί;) ή είναι καθαρά μιά κίνησης δημιουργίας εντυπώσεων καί συσπείρωσης γιά τόν ΣΥΡΙΖΑ; (μετά τήν σοσιαλοδημοκρατική του στροφή πού φοβικώς έκανε εκτός ελλαδικής επικράτειας;).

   Τά γεγονότα στήν πορεία θά δείξουν τί από τά δύο ισχύει.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/11/2013 17:07:42

  Πολύ το χαίρομαι που ο Τσίπρας για να ξεφύγει από την εσοκομματική κριτική για τις κολοτούμπες του, πέφτει στην κρίση της απλής ανθρώπινης λογικής που λέει ότι 1,5 χρόνο τώρα απέφευγε να καταθέσει την πρόταση μομφής για πολύ μεγαλύτερα θέματα από το σημερινό και για την σκανδαλώση ΕΡΤ που για δεκαετίες ήταν ένα απόστημα κρατισμού και μίζας με τα χρήματά μας ρίχνει το μεγάλο όπλο στη μάχη. Και νόμιζε εσύ απλέ ψηφοφόρε ότι ενδιαφέρεται ο σύριζα για την ανεργία. Μόνο για κομματόσκυλα και συνδικαλιστές στελέχη του-πρώην πασόκους...

  • Simon Bolivar V avatar
   Simon Bolivar V @ Γεώργιος Τ. 07/11/2013 19:22:21

   Για τους νυν πασόκους ενδιαφέρεται άλλος .

 3. Σ Μ avatar
  Σ Μ 07/11/2013 17:41:00

  Σὲ δουλειὰ νὰ βρισκόμαστε δηλαδή

 4. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 07/11/2013 17:41:04

  Η κυβέρνηση πρέπει να του ανάψει ένα μεγάλο κερί για το Μεγάλο Δώρο που της έκανε

 5. giorgos avatar
  giorgos 07/11/2013 17:44:00

  Λαθος του προεδρου του ΣΥΡΙΖΑ η προτασι μομφης η οποια προτασι μομφης ανηκει μονο στον λαο.οταν λοιπον ερθει η ωρα -συντομα μαλιστα-θα πουμε ΕΜΕΙΣ τι θα συμβει.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ giorgos 07/11/2013 18:21:24

   ". . .συντομα μαλιστα-θα πουμε ΕΜΕΙΣ τι θα συμβει"

   ᾿Από τό πεζοδρόμιο;;; :D

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 07/11/2013 17:54:37

  Απο τετοια ενα σωρο, εχει καλους συμβουλατορες ολους τους Πασοκους που εχουνε μαζευτει εκει περα. Κατι πιο ουσιαστικο; Το πανε για γρηγορο καψιμο το χαρτι "Τσιπρας"....

 7. ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
  ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 07/11/2013 17:57:02

  Πέρα απ' όλα τ' άλλα μεταθέτει το πεδίο αντιπαράθεσης από τον δρόμο στη Βουλή. Ταϊζει τον λαό κοινοβουλευτικές αυταπάτες γιατί στο κίνημα είναι κομπάρσος (χθες πνίγηκε σε μια ψιχάλα). Δεν θέλει λαϊκή ανάταση γιατί δεν θέλει τον κόσμο στον δρόμο σε ενδεχόμενη κυβερνητική εναλλαγή...

  ΥΓ. Μήπως τα έχει βρει με τους "παπανδρεικούς" κι έχουμε τίποτα εκπλήξεις;

 8. deldio avatar
  deldio 07/11/2013 18:03:37

  Το ίδιο ακριβώς "βιολί" όπως συνέβαινε επί του αλήστου μνήμης δικομματισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Όποτε κυβερνούσε ο ένας και ήταν "στριμωγμένος" πολιτικά υπέβαλλε ο αντίπαλος μία πρόταση δυσπιστίας και τον επανασυσπείρωνε, έδινε "πνοή" στο κυβερνητικό σχήμα και κόμμα, δυνάμωνε το δίπολο του δικομματισμού, αποπροσανατόλιζε τη συζήτηση από τα φλέγοντα ζητήματα (όπως τώρα π.χ. ιδιωτικοποιήσεις ΕΑΣ, ΕΒΟ, ΕΑΒ κλπ, απολύσεις στο δημόσιο, άρση πλειστηριασμών, νέο ασφαλιστικό, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αντιδραστικές αλλαγές στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα) δίνοντας (χρόνο και χώρο) τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση να αποφύγουν "σκοπέλους" και απέκλειε την ενεργοποίηση των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά από αγώνες στους δρόμους για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαίων τους μετατρέποντας σε τηλεοπτικό, κοινοβουλευτικό σώου στημένης αντιπαράθεσης την όλη υπόθεση, ώστε να μην διαφανεί η ουσιαστική συμφωνία των "μονομάχων" επί των βασικών ζητημάτων.
  Το ίδιο έκανε και σήμερα ο Τσίπρας, δεν λένε τυχαία ότι "ξεπατικώνει" τον Ανδρέα Παπανδρέου...

 9. papadopoulos takis avatar
  papadopoulos takis 07/11/2013 18:12:13

  μια ζωη η προταση μομφης βολευει και τους 2

 10. ANTILOGOS avatar
  ANTILOGOS 07/11/2013 18:17:09

  Κανονικά σε περίπτωση που δεν ευδοκιμίσει η πρόταση μομφης του κ. Τσίπρα, τότε πρέπει να παραιτηθεί ο ίδιος απο την ηγεσία του κόμματος. Μονά-ζυγά δικά μας δεν γίνεται.

 11. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 07/11/2013 18:19:38

  Τίποτα ,δεν υπάρχει σωτηρία! Εδώ ο κόσμος χάνεται ,και οι πολιτιάντηδες τα κομματικά τους παιγνίδια...

 12. Mariana avatar
  Mariana 07/11/2013 18:22:53

  Θα του δώθηκε κάποια οδηγία από 'κει που είχε πάει.

 13. martios avatar
  martios 07/11/2013 18:33:36

  ''Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών''.Ποίου των 300 ή των 297;

 14. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 07/11/2013 18:42:23

  Tα ιδια εκανε και το πασοκ σε εποχες που ηταν αξιωματικη αντιπολιτευση.Τωρα αντι να βλεπουμε τον Παπουτση,τον Καστανιδη να συμπαραστεκονται στους συνδικαλιστες βλεπουμε τον Βουτση,την Ζωη Κωνσταντοπουλου που πηραν την σκυταλη του λαικισμου και του αριστερου ακτιβισμου.Το προβλημα της Ελλαδας και του λαου ειναι η ερτ και οι Καλφαγιαννηδες.
  ο Συριζα κατεθεσε προταση μομφης,επικοινωνιακο πυροτεχνημα,σαν αυτο ιδιο εκανε και ο Παπανδρεου ενα χρονο πριν τις βουλευτικες εκλογες του 2009...

 15. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 07/11/2013 18:51:13

  Aυτή η κίνηση είναι φιλική πάσα στο Σαμαρά. Γιατί έτσι οι βουλευτές του δεν θα αναγκαστούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για ΦΑΠ και τα νέα συγκεκαλυμένα μέτρα της τρόικας.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 07/11/2013 19:15:03

   Προφανώς ,ο Τσίπρας στην Αμερική πήρε εντολή να κάνει πλατες στον Σαμαρά.

   Βέβαια, πλάτες στον Σαμαρά κάνει και μόνο που υπάρχει, σαν δήθεν "Αξιωματική αντιπολίτευση"!

 16. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 07/11/2013 19:12:39

  Η προταση μομφης ειναι ενα απο τα πιο ισχυρα χαρτια της αντιπολιτευσης και ως τετοιο θελει μεγαλη προσοχη η διαχειριση του.
  Να δω πως θα αντιμετωπισει την αποτυχια αυτη ο Συριζα στο εσωτερικο του

 17. στελιος-αρτα avatar
  στελιος-αρτα 07/11/2013 19:18:57

  Μπορεί κάποιος που ξέρει να απαντήσει αν μέχρι την σχετική ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας παγώνει η δυνατότητα της κυβέρνησης να κλείσει τις αμυντικές βιομηχανίες με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή όχι; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ίσως να είναι κι αυτός ένας λόγος της πρότασης δυσπιστίας.

 18. kouvari avatar
  kouvari 07/11/2013 19:31:20

  Καλυτερα τους Αμερικανους παρα τους Γερμανους...!!!

  • Mariana avatar
   Mariana @ kouvari 07/11/2013 22:24:34

   Γιατί?

 19. politis avatar
  politis 07/11/2013 19:54:46

  Ναι, μέχρι την Κυριακή τα μεσάνυχτα, η Κυβέρνηση είναι "σε πάγο" κατά κάποιον τρόπο.
  Δηλαδή ενώ ο πλανήτης τρέχει με 1000, εμείς ασχολούμαστε με τα παιδικά παιχνίδια του Alexis.

 20. elli avatar
  elli 07/11/2013 20:00:33

  Δεν μπορεί έτσι τυχαία να έκανε τώρα πρόταση μομφής. Υπήρχαν άλλες πιο σοβαρές περιστάσεις να το κάνει και δεν το έκανε. Μήπως τώρα έχει μετρήσει τα "κουκιά" και του βγαίνουν καλύτερα τα νούμερα?
  Αν τα έχει συμφωνήσει με Ανεξάρτητους Έλληνες (πολύ καιρό "φλερτάρουν" μεταξύ τους,) η Χ.Α μάλλον θα καταψηφίσει, και τα έχει "βρει" κάτω από το τραπέζι με κάποιους του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα.

 21. Bob ο μάστορας avatar
  Bob ο μάστορας 07/11/2013 20:18:43

  :)
  Πρόταση μομφής για εκκένωση δημόσιου κτηρίου!
  Ακόμα στην Υπατία έχει μένει ο Αλέξης.
  Αν δυσπιστεί στην κυβέρνηση, ας βρει λόγο, γιατί εκτροπο-ανατροπή εισηγείται (κομψά) ο ίδιος, κάθε τρεις μήνες.
  Αν καίγεται για την ΕΡΤ, ας ζητήσει δημοψήφισμα.
  Μέχρι τότε ας μας πει τη γνώμη του για τη «στρατευμένη» τέχνη και δημοσιογραφία.

 22. Tassos avatar
  Tassos 07/11/2013 23:19:46

  Υπάρχει κάποιος που καίγεται να πέσει η κυβέρνηση: http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/11/5_7.html

 23. kouvari avatar
  kouvari 08/11/2013 00:51:53

  Γιατι πιστευω οτι τα συμφεροντα της Ελλαδας πρεπει να ταυτιζονται με της Αμερικης και οχι με της Γερμανιας και γενικοτερα της Ε.Ε.
  ΟΝΕ και Ε.Ε ειναι υπο διαλυση...απλως περιμενουμε το τυπικο μερος της υποθεσης.
  Καθε δευτερολεπτο,λεπτο,ωρα,μερα,μηνας,χρονος που περναει ειναι ολο και χειροτερα...
  Διαιωνιζεται μια κατασταση που οταν φτασει στο τελμα της οι συνεπειες θα ειναι 1.000.000 φορες μεγαλυτερες απο οτι θα ειναι αν κατσουν τωρα "Ευρωπαιοι" κατω και το τελειωσουν αναιμακτα.
  Προσωπικη αποψη ειναι οτι η ιστορια επαναλαμβανεται και οτι βαδιζουμε ολοταχως προς πολεμο...

 24. Eva avatar
  Eva 08/11/2013 08:12:25

  Για την αμαρτωλή ΕΡΤ όλα αυτά. Εύγε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.