Πρόταση για μικρή Βουλή και Γερουσία
23/02/2014 14:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόταση για μικρή Βουλή και Γερουσία

Η μικρότερη Βουλή των 200 ή 250 βουλευτών με ταυτόχρονη θέσπιση δεύτερου νομοθετικού Σώματος, της Γερουσίας, παραμένει στην ατζέντα του Μαξίμου εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Το θέμα επαναφέρει σήμερα η «Καθημερινή», με την επισήμανση ότι ο Ευ.Βενιζέλος, μετά από συζήτηση που είχε επ΄αυτού με τον Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε με την μείωση του αριθμού των βουλευτών αλλά εμφανίσθηκε επιφυλακτικός με τη θέσπιση Γερουσίας.

Την πρόταση αυτή συζητούν στο Μαξίμου τον τελευταίο μήνα με σκοπό να έχει κεντρική στις θέσεις της ΝΔ για το νέο Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός είχε πρωτοαναφερθεί στην μείωση του αριθμού των «300» (στους 200) από την εποχή που η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση – συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010 μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Η αρχική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλών «γαλάζιων» στελεχών ήταν αρνητική. Το επιχείρημά τους ήταν ότι η μορφολογία της χώρας (σ.σ. κυρίως τα πολλά, απομακρυσμένα μεταξύ τους, νησιά) δεν επιτρέπει σύντμηση των εκλογικών περιφερειών καθώς αυτή θα οδηγούσε σε υποεκπροσώπηση των πολιτών στη Βουλή.

Η θέσπιση Γερουσίας απαντά σ' αυτό το πρόβλημα, καθώς δίπλα στο κανονικό Σώμα των 200 ή 250 βουλευτών θα λειτουργεί και το δεύτερο, που θα αποτελείται από 100 ή 50 βουλευτές, αντίστοιχα.

Άλα Ιταλία

Στενός συνεργάτης του κ.Σαμαρά που εισηγήθηκε την πρόταση αναφέρει ότι ο λόγος που καθιστά αναγκαία την Γερουσία δεν είναι... αριθμητικός, αλλά «βαθιά πολιτικός». Όπως εξήγησε , η θέσπισή της «θα αποδυναμώσει το πρωθυπουργικό σύστημα που διαδέχθηκε ουσιαστικά τη βασιλεία» και θα ασκεί πιο ουσιαστικό έλεγχο στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Ιταλίας («και όχι των ομοσπονδιακών ΗΠΑ»).

Το Μαξίμου συζητά πολύ σοβαρά, πλέον, αυτή την πρόταση, με τους επιτελείς του κ.Σαμαρά να τονίζουν ότι η έναρξη αυτής της συζήτησης θα αναδείξει πολιτικές και κομματικές αγκυλώσεις ενώ, ταυτόχρονα, θα προκαλέσει το «θεσμικό σοκ» που έχει ανάγκη η κοινωνία.

www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μελιτίνη avatar
  μελιτίνη 23/02/2014 15:12:36

  Γιατί πρέπει το ήδη αποτυχημένο μοντέλο λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ,( με τη θεσμοθέτηση εποπτικού και διοικητικού συμβουλίου), να μεταφερθεί και στη Βουλή, με τη διάσπαση σε κοινοβούλιο και γερουσία; Αναζητείται περισσότερη γραφειοκρατία, οργανικές θέσεις για να μην μένει κανείς παραπονούμενος, πόλοι για νέες αντιπαραθέσεις, μείωση της ισχύος του πρωθυπουργού, ή νέες ευκαιρίες δράσης της διαπλοκής;

 2. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 23/02/2014 15:50:21

  Με άλλα λόγια θα πάρουμε 50 βουλευτές και θα τους βαφτίσουμε "γερουσιαστές" (με υψηλότερο μισθό φυσικά για να αντανακλά και το υψηλότερο αξίωμα). Και η Γερουσία φυσικά θα πρέπει να έχει και αυτή το κανάλι της. Οπότε θα έχουμε το "κανάλι της Βουλής" και το "κανάλι της Γερουσίας" και, εννοείται δικό της κτήριο, δικούς της υπαλλήλους, δικό της προεδρείο, δικό της πολιτιστικό Ίδρυμα κ.λπ. .... Να μας λείπουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. 100 βουλευτές με συμβολικό μισθό ίσο με αυτόν του ανειδίκευτου εργάτη και ασφάλιση στο ΙΚΑ και με καμμία απολύτως ασυλία ίσα-ίσα με ειδική νομοθετική πρόβλεψη ώστε όλα τα αδικήματα να είναι ιδιώνυμα όταν διαπράτονται από βουλευτές και να κολάζονται πολύ αυστηρότερα με ταυτόχρονη έκπτωση από το αξίωμα. Αυτό θα ήταν μεταρρύθμιση. Τα υπόλοιπα είναι οδοντόκρεμα.

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Μανώλης Πετράκης 23/02/2014 18:23:17

   στο φεστιβάλ λαϊκισμού θα είχατε κερδίσει πρώτο βραβείο. μήπως απλά μας λέτε με άλλα λόγια να "σχολάσει" η δημοκρατία;

   • Agrios avatar
    Agrios @ Γιάννης Αυλακιώτης 24/02/2014 09:07:58

    Τι περιμένεις από αυτούς που δεν ψήφισαν και δεν αποδέχονται το Σύνταγμα ; Απορώ μ΄ εμάς που τους αφήνουμε να μιλάνε ενώ δεν είναι καλύτεροι από τους Χρυσαυγήτες. Αλλά αυτοί που φταίνε ποιο πολύ είμαστε εμείς, που δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις και από τα δύο άκρα αλλά χαϊδεύουμε τον ένα και βαράμε τον άλλο και τρώμε στην μούρη την ΧΑ.

    • ΣΜ avatar
     ΣΜ @ Agrios 24/02/2014 12:45:24

     Πού το ξέρετε ότι δεν ψήφισε και δεν αποδέχεται το Σύνταγμα; Από πού προκύπτει; Προτάσεις κάνει ο άνθρωπος, δεν υποχρεώνει κανέναν να τις εφαρμόσει ούτε φιμώνει τις αντίθετες φωνές. Το τελευταίο μάλλον εσείς θα το θέλατε πολύ ( "Απορώ μ΄ εμάς που τους αφήνουμε να μιλάνε"). Oι "Χρυσαυγήτες" είναι, τελικά, οι άλλοι...

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 23/02/2014 17:45:51

  Με τίποτα να μην υπερβαίνει ο συνολικός αριθμός γερουσιαστών και βουλευτών τους 300! Όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα. Και επειδή η Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορεί να έχει κάτω από 200 βουλευτές (Να μια καλή ιδέα για αναθεώρηση! Να μειωθούν κι άλλο!), και με δεδομένο ότι η Γερουσιά θα έχει κι αυτή τα δικά της πάγια έξοδα, είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει να δωθεί προσοχή ούτως ώστε να διασφαλίζει την μείωση του κόστους.

 4. Naruto avatar
  Naruto 23/02/2014 18:20:24

  Το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια ,δυο παραγράφους και αν πράγματι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης θα συζητηθεί πολύ και για τον θεό όχι τόσο ελαφρά .Το σπάσιμο της εξουσίας έχει πολλά υπέρ όπως την απόρριψη πονηρών νόμων πχ. Περί ευθύνης υπουργών .Γερουσια και πρόεδρος εκλεγόμενοι εφ´απαξ χωρίς κομματική ταμπέλα για πέντε χρόνια με αποστολή να ελέγχουν κυβέρνηση και βουλή δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα

 5. ΓΑΥΡΙΣΤΑΝ avatar
  ΓΑΥΡΙΣΤΑΝ 23/02/2014 18:38:00

  Φιλος μου γνωστος Συνταγματολογος,επιμενει να μου εκθειαζει το συστημα των δυο Βουλων και οτι ολα τα σοβαρα κρατη εχουν υιοθετησει αυτο το συστημα...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΓΑΥΡΙΣΤΑΝ 23/02/2014 21:27:03

   Κι ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος , γνωστός συνταγματολόγος είναι! Αυτό μόνο του, δεν αποτελεί εγγύηση για κάτι. Γι'αυτό, θα ήταν ενδιαφέρον να μας αναπτύξεις συνοπτικά τα επιχειρήματα του φίλου σου, για να τα κουβεντιάσουμε και να τα σταθμίσουμε κατά το δυνατόν. Μπορεί να έχουν βάση.

 6. IP 1311.2.728 avatar
  IP 1311.2.728 23/02/2014 18:42:52

  Μπορεί να σταματήσει να υπάρχει η άτιμη μονοεδρική ευρυτανία;

 7. Ερωτηματική avatar
  Ερωτηματική 23/02/2014 19:58:03

  Όχι κι άλλες θέσεις προορισμένες να βολέψουν άχρηστους κηφήνες. Βουλευτές πολύ λιγότεροι και ποιοτικά ανώτεροι (200 είναι υπέρ αρκετοί) . Είμαστε πτωχευμένοι, με μειωμένους-καταργημένους μισθούς και συντάξεις πείνας. Το να διανοηθεί κανείς οτι είναι αποδεκτό να χρυσοπληρώσουμε μερικές εκατοντάδες τεμπέληδες ακόμη, είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Η Γερουσία ας περιμένει την εποχή της ανάπτυξης, της ανάκαμψης και της ευημερίας. Περισσότερο βιαζόμαστε να δημιουργηθούν θέσεις ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τα 2.000.000 των ανέργων. Οι ...γόνοι, οι καλλιτέχνες και οι ταλαντούχοι ...ρήτορες της καρπαζιάς, ας περιμένουν να παχύνουν οι αγελάδες μας....

 8. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 23/02/2014 22:09:50

  Υποστηρίζω σθεναρά την σκέψη δημιουργίας μιάς (ολιγομελούς 40/50 μέλη) Γερουσίας, παράλληλά με την σμίκρυνση του αριθμού βουλευτών της Βουλής, γιά τρείς λόγους: 1) - Οι Γερουσιαστές θα αντικαταστήσουν, εκ των πραγμάτων, τους βουλευτές Επικρατείας, εξομαλύνοντας έτσι έναν θεσμό της σημερινής Βουλής μάλλον οριακής κοινοβουλευτικής νομιμότητας. 2) - Εξ αριστίνδην μέλη - όπως συνηθίζεται και σε άλλες χώρες - μπορεί να είναι όλοι οι πρώην προέδροι δημοκρατίας και πρωθυπουργοί, εφ'οσον βέβαια δεν συνεχίζουν την ενεργό/ηγετική συμμετοχή τους στην Βουλή. Αποφεύγονται έτσι διάφορα προβλήματα στην καθημερινή κοινοβουλευτική λειτουργία των κομμάτων....και ίσως πιό σημαντικά, δεν πάει χαμένη η γνώση, επαφές και εμπειρία των. Ετσι κι'αλλιως αμοίβωνται πλουσιοπάροχα στην αποστρατία τους....ας προσφέρουν και κάτι ακόμη. 3) - Ο πιό ουσιαστικός λόγος όμως είναι ότι με την δημιουργία σώματος Γερουσίας, υψηλού κύρους (όπως οι σημερινοί Επικρατείας) και προυποθέσεων συμμετοχής (εμπειρίας, γνώσης, ηλικίας) διασφαλίζεται μιά ισοροπία στην λήψη αποφάσεων σημαντικών εθνικών ζητημάτων (όπως προυπολογισμού, εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, πολιτισμού, κ.α.) μεταξύ ενός πιό λαικού, πιό νεανικού, άμεσου και αυθόρμητα δημοκρατικού σώματος όπως η Βουλή και μιάς Γερουσίας, που είνα κατασκευασμένη να λειτουργεί ως σώμα πιό ώριμης και νηφάλαιας περίσκεψης.

  • Άλυτη εξίσωση avatar
   Άλυτη εξίσωση @ Σταύρος Πετρολέκας 25/02/2014 06:19:35

   Αχ ναι! Να μη χάσουμε την ...πολύτιμη συμβολή που εξ εμπειρίας στου κασίδη το κεφάλι απέκτησε ο Σημίτης και ο ΓΑΠ. Μας κατέστρεψαν μιά φορά, σίγουρα διαθέτουν το copyright και μπορούν να καταφέρουν πολύ περισσότερα.

 9. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 23/02/2014 22:50:34

  Προς τί η διάσπαση της Βουλής των Ελλήνων σε κοινοβούλιο και βουλή;.... Μείωση σε 200-220 βουλευτές και με μέριμνα για μειονοτικές περιοχές (νησιά κλπ), μισθολογικές-ασφαλιστικές-συνταξ/κές μεταρρυθμίσεις με αναδρομική ισχύ για όλους νυν και τέως και ουδεμία φορο-απαλλαγή ή προνόμια , άρση αυλίας , ως αρχικές μεταρρυθμίσεις ...Αυτά γι΄αρχή , αν θέλουμε πραγματικά την έξοδο από την "ηθική" κυρίως κρίση... και ίσως να πείσουν τους πιστούς σας....

 10. Tonia G. avatar
  Tonia G. 24/02/2014 01:16:51

  Τα χουμε πει αυτά προεκλογικά και πρέπει να γίνουν. 1. Η Γερουσία περαιτέρω θα πρέπει να εκλέγει ισάρισθμο αριθμό ανά νομό ανεξαρτητως πληθυσμού. Δηλαδή, 50 Γερουσιαστές, ένας από κάθε νομό της χώρας. Έτσι επιτέλους για πρώτη φορά από ιδρύσεως όλοι οι Ελληνες και όλες οι ιστορικές περιοχές της χώρας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. 2. Από τους 250 Βουλευτές, οι 50 θα πρέπει να εκλέγονται από κοινή λίστα προσωπικοτήτων σε επίπεδο Επικράτειας και για τους οποίους θα πρεπει να μπορούν να τους ψηφίζουν και οι Ελληνες της διασποράς που θα πρέπει να τους δώσουμε επιτέλους δικαίωμα ψήφου εφόσον αποδεικνύουν την καταγωγή τους. 3. Οι υπόλοιποι 200 θα πρέπει να εκλέγονται ανά νομό ΠΑΛΙ σε ΚΟΙΝΗ ΛΙΣΤΑ σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Επιτέλους για να υπάρξει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πρέπει να σπάσουν τα ΤΕΡΑΤΑ της Β΄Αθηνων, της Περιφέρειας Αττικής κτλ. Δεν πρέπει να υπάρχει εκλογική περιφέρεια με περισσότερους από 50.000 ψηφοφόρους άντε 70.000 το πολύ. Τώρα για να χουμε δημοκρατία κάθε κόμμα θα πρέπει σε αυτές τις μονοεδρικές περιφέρειες να οργανώνει επίσημες εσωκομματικές εκλογές έτσι ώστε τα μέλη του να επιλέγουν αυτά ποιοι θα προταθούν για να είναι υποψήφιοι του κόμματος στην κοινή λίστα υποψηφίων. 4. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίζουν σε άλλη κάλπη για κόμμα και σε άλλη για βουλευτές που όπως προείπα πρέπει να είναι σε κοινή λίστα. Ετσι πρωθυπουργός θα βγαίνει για 4 χρόνια κλειστά ενώ το ποιοι θα είναι οι Βουλευτές του δεν θα καθορίζονται από τον ίδιο. Κλείνοντας τονίζω ότι ο Σαμαράς μας είχε δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ασυμβίβαστο Βουλευτή - Υπουργού... Οχι μόνο δεν το είδαμε αλλά είδαμε ακριβώς το αντίθετο. Πέραν των ως άνω ωστόσο θεωρώ πως αν ο Σαμαράς θέλει να αλλάξει το Σύστημα τότε πρέπει να εισαγάγει κάποια μορφή Προεδρικού Συστήματος το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα, απεμπλέκει τη νομοθετική από την εκτελεστική και επιτρέπει στον Κυβερνήτη πιο ανεξάρτητη αλλά και δημιουργική πορεία απηλλαγμένη από τοπικούς Μαυρογιαλούρους.

 11. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/02/2014 07:46:51

  Μιά δεύτερη βουλή "τών λόρδων" μάς έλειπε πράγματι!

  • Ερωτηματική avatar
   Ερωτηματική @ ειδωλοκλάστης 24/02/2014 07:49:01

   Στη χώρα της ...λόρδας, πραγματικά θα ταιριάξει γάντι!

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/02/2014 09:17:50

  H γερουσία είναι άχρηστη και έξω από την ελληνική κοινοβουλευτική παράδοση. Γερουσία έχουν τα ομοσπονδιακά συστήματα ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της αυτονομίας των πολιτειών και των πληθυσμιακών διαφορών π.χ. στις ΗΠΑ η βουλή έχει αριθμό βουλευτών ανάλογο με την πληθυσμό κάθε πολιτείας και η γερουσία 2 από καθε πολιτεία ανεξαρτήτως πληθυσμού. Εξ όσων γνωρίζω κανείς στη ΝΔ δεν πρότεινε να γίνει ομοσπονδία η Ελλάδα και κάποτε ήσαν αντίθετοι και στην εκλογή νομαρχών (ο Κούβελας έλεγε ότι θα ...διασπασθεί η χώρα σε 52 κρατίδια εάν εκλέγονται από το λαό οι νομάρχες). Εκείνο που θέλει η Ελλάδα είναι απλοποίηση των διαδικασιών και όχι νέες περιπλοκές και αναβολές και προβλήματα με την αναγκαιότητα να ψηφίζονται οι νόμοι από δύο σώματα.Η γερουσία είναι άχρηστη και επιζήμια.

 13. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 24/02/2014 12:12:16

  Είναι επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη γενιικού εισαγγελέα - συνταγματικού δικαστή. Πιστεύω να ληφθεί υπόψη από τον Αντώνη Σαμαρά. Πρέπει να γίνει γρήγορα μια συνταγματική αναθεώρηση πριν έρθουν τίποτα προοδευτικές δυνάμεις στα πράγματα και πειράξουν και το θεμελιώδες άρθρο 3 παρ.1!

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/02/2014 00:43:41

  H κυβέρνηση αυτή είναι η καλύτερη που έχει σχηματίσει η ΝΔ μετά από αυτές του Καραμανλή Α΄. Αυτή είναι η πραγματικότητα.Ούτε οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη ούτε αυτές του Καραμανλή Β΄εκτελούσαν τους προυπολογισμούς όπως προβλέφθηκαν.Τώρα εκτελούνται και καλύτερα από τις προβλέψεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.