#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/06/2012 22:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόταση για ευρωομόλογα με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίαςΣημαντική παρέμβαση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους έκαναν οι Ζακ Ντελόρ και Χέλμουτ Σμιτ, ηγέτες οι οποίοι έκαναν πολλά για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε άρθρο τους αποκαλύπτουν την πρότασή τους για τα ευρωομόλογα τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Μία ομάδα από ηγετικές προσωπικότητες της Ευρώπης προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου χρέους που θα εκδώσει ευρωομόλογα με κοινή εγγύηση σε αντάλλαγμα για την παράδοση εκ μέρους των κυβερνήσεων του ελέγχου επί των εθνικών προϋπολογισμών.

«Ο βασικός πυρήνας θα πρέπει να είναι: τελειώνει η εθνική κυριαρχία όταν τελειώνει η φερεγγυότητα» αναφέρεται στην 49σέλιδη έκθεση που θα κοινοποιηθεί την Τρίτη. «Παράλληλα, η ευρωζώνη στο σύνολό της θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα είναι σε γενικές γραμμές εφικτή η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ανεκτό κόστος, ακόμη και σε καιρό κρίσης»

Στην έκθεση των δύο ηγετών που κινοποιείται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ το 1/3 των χωρών της ΕΕ είναι στο μηχανισμό στήριξης, γίνεται μια αναφορά που θα προκαλέσει συζητήσεις, ωστόσο, είναι το «τυράκι» προς τη Γερμανία να αποδεχθεί την πρόταση. Αναφέρεται ότι θα υπάρξει σταδιακή απώλεια της εθνικής κυριαρχίας για τις χώρες εκείνες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο χρέος με την κοινή εγγύηση, εξέλιξη που θα μπορούσε να δελεάσει τη γερμανική κυβέρνηση η οποία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει ευρωμόλογα εάν δεν υπάρχει κάποιας μορφή ευρωπαϊκός έλεγχος στις σπάταλες κυβερνήσεις.

Βάσει της πρότασης Delors – Schmidt, όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν να εκδώσουν ομόλογα που θα αντιστοιχεί στο 10% της οικονομικής τους παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου χρέους, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητας. Οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τον όγκο των ομολόγων που θα εκδίδουν, αλλά μόνο με σταδιακή παράδοση της εξουσίας των προϋπολογισμών τους στο ταμείο.

Για παράδειγμα, οι χώρες που θα εκδίδουν ομόλογα περισσότερο από 30% θα υπόκεινται σε συνθήκες παρόμοιες με τα όσα ισχύουν τώρα στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Εάν μια χώρα εκδώσει ευρωομόλογα που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, τότε το ταμείο θα εμπλέκεται άμεσα στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών και στην θέσπιση οικονομικών στόχων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rally monkey avatar
  rally monkey 26/06/2012 23:52:22

  Μερκελ: ευρωομολογα δεν παιζουν 'οσο ειμαι ζωντανη' ...
  (συμφωνα με πηγες .. σε συγκεντρωση του κομματος)
  Απο το ακροατηριο ακουστηκε 'εις ετη πολλα'
  Αυτοι ειναι στα πραγματα σημερα..

 2. Ακατανόμαστος avatar
  Ακατανόμαστος 27/06/2012 00:07:05

  Η Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι μέσα σε καμμία από τις προτεινόμενες λύσεις σωτηρίας της ευρωζώνης. Θα της ζητηθούν για παραμονή εξεφτελιστικά ανταλλάγματα που ακόμα και ο ΓΑΠ δεν θα τα δεχόταν.

 3. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 27/06/2012 00:27:56

  Η πρόταση αυτή θα θεριέψει τον ευρωσκεπτικισμό και τον αντιευρωπαισμό σε όλη την ήπειρο. Η γερμανική ευρώπη μέχρι προ ολίγων ετών ήταν ίσως ένα λαικίστικο σύνθημα των ευρωσκεπτικιστών τύπου Nigel Farage. Τώρα διαφαίνεται ως εφιαλτική προοπτική που πλησιάζει.
  Όταν όμως κατεξοχήν ευρωπαιστές συντάσσονται με τέτοιες ολοκληρωτικές αντιλήψεις που καταλύουν την δομή των κρατών μελών , τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ζοφερό το μέλλον μιας τέτοιας Ευρώπης.
  Δηλαδή τι φάνταζονται , πως μεγάλοι και ιστορικοί λαοί όπως Ισπανοί και Ιταλοί θα δεχθούν γκαουλάιτερ ντυμένους "ευρωπαίους" να τους κανονίζουν τον προυπολογισμό με βάση τα γερμανικά συμφέροντα;

 4. Νικ avatar
  Νικ 27/06/2012 01:40:57

  "Αν τους πιάσεις και τους σφίξεις από τα πορτοφόλια, τότε θα ακολουθήσει το πνεύμα και η καρδιά τους" λέει η αμερικάνικη παροιμία (ελαφρώς παραποιημένη για την λογοκρισία). Προφανώς η παλιά αρχικνίτισσα της DDR πιστεύει σε αυτή την υλιστική προσέγγιση. Διότι εκτός από οικονομικό έλεγχο δεν έχει και τίποτε άλλο να προτείνει για την Ευρώπη.

  Σύντομα θα έλθει η ώρα που η ένδειξη "Not Made in Germany" σε προϊόντα θα εγγυάται αυξημένες πωλήσεις. Και τότε να δούμε που θα βάλουνε τα δόγματα τους.

 5. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 27/06/2012 01:52:47

  Θα αναλάβουν και την υπεράσπιση των συνόρων μας με την ... Ελβετία;

 6. Tasos avatar
  Tasos 27/06/2012 02:16:24

  Μόνο εγώ βλέπω ότι πίσω από τις λέξεις (της φράου μέρκελ) κρύβεται - όχι ο Αλέξης - αλλά οι ίδιοι που τοποθέτησαν το ΓΑΠ για να εκτελέσει το θεάρεστο έργο του? Η κόντρα που τάχα υπάρχει μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ είναι για τα μάτια του κόσμου. Εδώ βλέπουμε εξώφθαλμη ταύτιση συμφερόντων.
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιδιώκεται βίαια αλλαγή του status της ΕΕ που οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι θέλουν να λειτουργεί όπως θέλουν εκείνοι και όχι οι κακοί νότιοι.
  Το μόνο που δεν έχω καταλάβει είναι αν θέλουν απλά να κομματιάσουν την ΕΕ ή απλά να χτίσουν τα άλλοθι που χρειάζονται για να επιβάλλουν πολιτική ένωση, κάτι έπρεπε θεωρητικά να προηγηθεί της οικονομικής ένωσης.
  Υπερδανεισμός -> δημοσιονομική προσαρμογή -> εκχώρηση κυριαρχίας -> κυβέρνηση βρυξελλών (δηλαδή Γερμανία από ΕΕ και ΗΠΑ από ΔΝΤ)

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ Tasos 27/06/2012 05:56:18

   Έτσι φαίνεται. Το "διαίρει και βασίλευε" λειτουργεί περίφημα. Η διχόνια αρχίζει να χτυπάει κόκκινο, ο εμφύλιος μπορεί άνετα να ακολουθήσει. Το πόσο ευκολότερο είναι να εκμεταλλευτείς έναν λαό και μια χώρα, μαζί με τον πλούτο τους, όταν βρίσκονται σε κατάσταση εμφυλίου, είναι γνωστό, ακόμη και πριν την αντιπάθεια μεταξύ Σιητών και Σουνιτών... Δυστυχώς δεν βλέπω τάσεις ομόνοιας και συνένωσης... Η μόνη μου ελπίδα είναι πια ότι το σχέδιο θα αποτύχει από μόνο του, λόγω της αυτόνομης εξέλιξης του σε έναν πήλινο γίγαντα. Θα αποτύχει λόγω υπερβολικής αλαζονείας.

 7. miden_agan avatar
  miden_agan 27/06/2012 10:12:42

  Ό ιστορικός χρόνος δεν μετράται σε λίγα χρόνια. Ακόμη και στις ΗΠΑ όπου κατά βάση μιλάμε για εξ αρχής ενιαίο πολιτισμό, μόλις τη δεκαετία του 30 κατάφεραν να οργανώσουν ένα πλήρες ομοσπονδιακό κράτος, στη μορφή τουλάχιστον που το αντιλαμβανόμαστε στην Ευρώπη.

  Η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει είτε σε κάποιας μορφή ομοσπονδιοποίηση είτε σε διάλυση. Το πρώτο νομοτελειακά οδηγεί σε περεταίρω παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας (ήδη έχει παραχωρηθεί μέρος της στην ΕΟΚ / ΕΕ). Το δεύτερο, αργά ή γρήγορα θα μας φέρει στη σφαίρα επηρροής του «Σουλτάνου». Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν είναι η ομοσπονδιοποίηση αλλά η «νομιμοποίηση» αυτής. Άλλωστε αυτό είναι και το τωρινό πρόβλημα όπου μια σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία, χωρίς νομιμοποίηση, διαχειρίζεται τις τύχες των ευρωπαίων πολιτών.

 8. Γιώργης avatar
  Γιώργης 27/06/2012 10:15:11

  Δηλαδή…, νά περνᾶμε τόν χαλκά στόν λαιμό μας μόνοι μας, μέ τήν ὑπογραφή μας κιὀλας...! Καί ἐμεῖς «ψηφίσαμε» τήν παραμονή μας στό εὐρώ ἔ...;
  Αὐτό τό «πράμα» δέν εἶναι εὐρώ, οὖτε Εὐρώπη, οὖτε τίποτα...
  Ἕνα γερμανικό φέουδο εἶναι μέ λίγο γαλλικό ἄρωμα καί μέ τίς εὐλογίες τῶν …ὑπερατλαντικῶν συμμάχων. Τό σχέδιο βαδίζει ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟ μέ ἐπιτυχία ΑΠΟΛΥΤΗ...!
  Ἐλπίζω τώρα νά ἔχετε καταλάβει -φίλοι συμπατριῶτες- σέ τί «δρόμο» μᾶς ἔχουν βάλει οἱ πρώην …ἐχθροί καί τώρα στενότεροι σύμμαχοι...
  …!!!
  Τόν κακό μας τόν καιρό ψηφίσαμε ὅλοι συλλήβδην...

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/06/2012 14:20:49

  Οϋτως ή άλλως, με το Σύμφωνο Σταθερότητας η σύνταξη των εθνικών προυπολογισμών θα ελέγχεται προκαταβολικά από Ευρωπαικά θεσμικά όργανα.
  Για την ομοσμονδιακή λογική, είναι κάτι προφανές.
  Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιοί πολίτες θέλουμε πορεία προς ομοσπονδία και ποιοί όχι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.