01/07/2009 16:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόστιμο … νομιμοποίησης ημιυπαίθριων


_______________________________________________________________________________________________
(Ανανεωμένο). Το νέο χαράτσι που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να μπαλώσει τις τρύπες του προϋπολογισμού έχει όνομα: «πρόστιμο τακτοποίησης (όχι νομιμοποίηση) ημιυπαίθριων». Το ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Γ. Σουφλιάς ελπίζοντας ότι θα εισπράξει πάνω από 2 δισ ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο. Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου με παράνομα κλεισμένους χώρους καλείται να πληρώσει το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της παρανομίας. Δηλαδή αν η αντικειμενική αξία είναι 1.500 ευρώ/τ.μ. και ο ημιυπαίθριος 10 τ.μ. τότε το τελικό χαράτσι θα είναι 150Χ10=1.500 ευρώ και... καθάρισε.

Ποιος όμως βάζει τη σφραγίδα στην καραμπινάτη αυτή νομιμοποίηση της παρανομίας και ποιος βεβαιώνει ότι ύστερα  από μερικά χρόνια ένας υπουργός Περιβάλλοντος δε ζητήσει κι άλλα χρήματα για την «τακτοποίηση» που ένας ιδιοκτήτης έκανε το 2009; Ποιος βεβαιώνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δε θα εκδώσει καμιά απόφαση = κόλαφο κατά της ρύθμισης Σουφλιά και τότε όσοι έκαναν τη δήλωση θα τρέχουν και δε θα φτάνουν. Ένα ακόμη μέτρο που γίνεται στο πόδι μόνο και μόνο για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» και μετά έχει ο Θεός...

Θα έχει γούστο πάντως να δούμε πόσοι θα πάνε τους επόμενους μήνες να δηλώσουν τις παρανομίες ετών και ποιοι θα είναι εκείνοι που θα κάνουν τις επιθεωρήσεις. Οι πολεοδομίες σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι από τις πλέον διεφθαρμένες υπηρεσίες;

Να σημειωθεί ότι αν οι ιδιοκτήτες δεν σπεύσουν να πληρώσουν τότε το χαράτσι θα είναι 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. leon avatar
  leon 01/07/2009 16:49:14

  Προστιμο?
  Ποιος θα το επιβαλει?

 2. sotos avatar
  sotos 01/07/2009 17:44:43

  Θα πληρωνουν;
  Η θα πληρωσουν;
  Τεραστια η διαφορα!
  Προσωπικα πιστευω οτι θα ειναι ετησια εισφορα εις το διηνεκες, για την δοξα των κοροιδων.
  Με γεια μας!

 3. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 01/07/2009 19:00:33

  "Ένα μικρό αντίτιμο κύριε για να τακτοποιήσετε την παρανομία σας".
  Και τα τελευταία προσχήματα πέφτουν. Το κράτος παρουσιάζει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό του νταβατζή που πουλάει προστασία.

 4. Naruto avatar
  Naruto 01/07/2009 19:22:29

  +250 euro xartosimo

 5. Naruto avatar
  Naruto 01/07/2009 19:56:28

  TEE
  ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

  1 Ιουλίου 2009

  Δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ
  για τις ρυθμίσεις περί ημιϋπαίθριων

  Αναφορικά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για ημιϋπαίθριους και κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  Δυστυχώς, ως Χώρα, «πολεοδομικά επτωχεύσαμεν». Τροποποιούνται θετικές προβλέψεις του ΓΟΚ ενώ είναι εφικτός, εύκολος και οικονομικός ο έλεγχός τους. Εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η αντίληψη ότι όσοι αυθαιρετούν, εν τέλει, δικαιώνονται.
  Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα πρόστιμα από μόνα τους δεν έλυσαν και δεν πρόκειται να λύσουν στο μέλλον το πρόβλημα. Είτε είναι μεγάλα, είτε μικρά, είτε μηδενικά (όπως αυτό της διατήρησης αυθαιρέτου όπως προτείνεται).
  Με την «τακτοποίηση» που ανακοινώθηκε σήμερα, με σαφείς βραχυπρόθεσμους εισπρακτικούς στόχους, δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας το πρόβλημα, ούτε για όσους έχουν αυθαίρετα. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν νομιμοποιούνται, και παραμένουν εκτεθειμένοι αυτοί και οι ίδιοι όμηροι στην όποια πολιτική ή δικαστική μελλοντική απόφαση.
  Το ΤΕΕ έχει ταχθεί επιμόνως υπέρ μιας συνολικής, αποφασιστικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης. Είναι έτοιμο, όπως είναι γνωστό, και διατεθειμένο προς αυτήν την κατεύθυνση να συνδράμει κάθε προσπάθεια.

 6. αντί avatar
  αντί 01/07/2009 20:22:57

  Δηλαδή τόσο καιρό που είναι παράνομα κλεισμένοι όλοι οι ημιϋπαίθριοι χώροι, ποιος πληρώνει πρόστιμα ή ποιος κάνει ελέγχους;

  Μόλις περάσει η πολεοδομία (αν περάσει) τους κλείνουν.
  Γιατί να πληρώσει κανείς αυτό το χαράτσι, αφού δεν πρόκειται να τον ελέγξει κανένας.

  Μιλάμε για κανονική αρπαχτή και όποιος τσιμπήσει!

 7. maquis avatar
  maquis 01/07/2009 21:22:27

  Αποκτείστε ευελιξία! Δημιουργική φαντασία! Υπαρχουν τα μετακινούμενα γυάλινα πετάσματα "ακορντεόν" (βλέπε ολες τις καφετέριες-αυτοί θα δηλώσουν τίποτα; Σιγά!). Επίσης συρόμενες και ανοιγοκλειόμενες οροφές και άλλα, πολλά. Ξαναλέω οτι μόνο με αλλλοκαρφώματα θα εντοπίζονται οι χώροι. Εκει ποντάρει και ο Σουφλ, γνωρίζοντας το εθνικό σπόρ "σε καρφώνω πριν με καρφώσεις". Τι να προλάβουν οι μηχανικοί των πολεοδομιών, άδειες, επιτροπές, τώρα και η "παγάνα" που μας απείλησε ο αυθαιρετούχος Σουφλ.

 8. maquis avatar
  maquis 01/07/2009 21:24:32

  Ασε που προσφέρει στους "ελέγχοντες" νέες ευκαιρίες αρπαρχτής!

 9. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 02/07/2009 03:03:13

  Η μεγάλη μπάζα θα γίνει σε έξι μήνες, όταν θα λήγει η προθεσμία... Όλοι θα τρέξουν να προλάβουν (παρ'όλο που επί έξι μήνες θα δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουν)...

 10. matakis avatar
  matakis 02/07/2009 10:18:52

  Δεν την καταλαβαίνω αυτή την μιζέρια....
  Από την στιγμή που υπάρχουν κλεισμένοι ημιυπαίθριοι, γιατί να μην δοθεί η λύση του Σουφλιά ? Να γκρεμιστούν δεν πρόκειται ποτέ, οπότε ας πάψουμε να γκρινιάζουμε μόνο και μόνο για να έχουμε κάτι να πούμε. Εγώ στην οικοδομή μου δεν έχω κλείσει τους ημιυπάιθριους, δύο από αυτούς όμως έχουν τις υποδομές για να ενταχθούν αργότερα - οπότε ψήνομαι να τους "τακτοποιήσω". Λόγω επικλινούς οικοπέδου έχω τεράστιο υπόγειο που από την άλλη μεριά του οικοπέδου είναι ισόγειο. Γιατί να μην μπορώ να το "τακτοποιήσω" ???

 11. nikos avatar
  nikos 02/07/2009 10:31:29

  Στη χώρα της λαμογιας και της παρανομίας ,ζούμε γιατί είναι παράξενος ο νόμος του Σουφλιά ;

 12. Helmut avatar
  Helmut 02/07/2009 10:36:23

  Η υποκρισία του ΤΕΕ πάντως δεν έχει όρια. Οι μηχανικοί-κατασκευαστές δεν είναι που έχουν την πρώτη και κυριότερη ευθύνη στις παρανομίες με τους ημιυηπαιθρίους;

  Πέρα από τα πρόστιμα ανέγερσης και συντήρησης που έχουν προβλεφθεί θα έπρεπε να αφαιρείται η άδεια του μηχανικού που υπέγραψε και υπέβαλλε τα σχέδια της παράνομης οικοδομής. Εκεί να δείτε πως θα λυνόταν το "πρόβλημα".

  Τώρα μυξοκλαίνε εκ του ασφαλούς σαν τις μωρές παρθένες... κροκοδείλια δάκρυα.

 13. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 02/07/2009 11:10:35

  Helmut,

  με πληρώνεις για μία μελέτη και για την έκδοση της σχετικής οικοδομικής αδείας. Είμαι ο Μηχανικός τους σπιτιού σους αρμόδιος και υπεύθυνος για την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης. Και για αυτό με έχεις πληρώσει. Η μελέτη περιλαμβάνει ασφαλώς και τους ημιϋπαιθρίους χώρους, που προβλέπει ο Νόμος.

  Η κατασκευή τελειώνει και μαζί και η δική μουεπίβλεψη. αιρετιόμαστε και ... εις άλλα με υγείαν.

  Απο την στιγμή αυτή κάνεις εσύ με τον κατασκευαστή σου ότι σου καπνίσει. Κλείνεις ημιϋπαίθριους μετατρέπ[εις υπάογεια σε ισόγεια κ.λ.π.

  Πού μπάινει εδώ ο Μηχανικός που τόσο επιπόλαια αναφέρεις και κατηγορείς; Ή μήπως πρώτος και καλύτερος θα έπρεπε να είναι ο Μηχανικός που τυχαία και εκ των υστέρων βλέπει το όργιο της αλλαγής και πάει στην Πολεροδομία να σε καρφώσει;

  Πρόσεχε λοιπόν όταν γράφεις να ξέρεις το αντικείμενο και όχι να θίγεις επαγγέλματα ανεύθυνα.

  ΠΕΛΙΑΣ

 14. El Gekko avatar
  El Gekko 02/07/2009 13:13:00

  @13

  Ξέρεις πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν κλείσει μόνοι τους τους ημιυπαίθριους;

  Ο Helmut αναφέρει "μηχανικοί-κατασκευαστές", αυτούς δηλαδή που πήραν ένα οικοπεδο με αντιπαροχή και έκλεισαν τους ημιυπαίθριους καρπούμενοι την υπεραξία.

  Κάνεις σαν να μην ξέρεις σε πόσες οικοδομές οι ημιυπαίθριοι έχουν εξ'αρχής θέρμανση, ντουλάπες, κουφώματα και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ εξωτερικά κουφώματα που να τους διαχωρίζουν από το υπόλοιπο διαμέρισμα

 15. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 02/07/2009 14:16:14

  Μηχανικοί-Εργολάβοι όχι μόνο χρυσοπληρώνονται για τους ημιυπαίθριους σα κοράκια αλλά μετά έτσι και τους πει ο αγοραστής για κακοτεχνίες κτλ τους εκβιάζουν ότι θα τους καταγγείλουν για τον ημιυπαίθριο (!!) ούτως ώστε να μην διορθώσουν τις κακοτεχνίες...

  (τέτοια ελληνικά εργολαβικά κολπάκια είναι καθημερινής συχνότητος)

 16. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 04/07/2009 00:51:19

  Φυσικά όσο το "ιπίπιδου" παραμένει στη ταύτιση-σύγχυση μηχανικού και εργολάβου, μην περιμένουμε πολλά χαΐρια ως λαός, ε?

  Ώωωρε μάνα μου, "πουλύ χαμηλού του ιπίπιδου" που έλεγεκαι η Γιάννα δια στόματος Μητσικώστα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.