#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ζητήσει η Τρόικα

 

Σαφείς αποστάσεις από τις προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για οριζόντιες περικοπές και επιβολή ετήσιου πλαφόν ακόμα και στις δαπάνες ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση, την ώρα που πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι η Τρόικα, που καταφθάνει σταδιακά από σήμερα στην Αθήνα, είναι αποφασισμένη να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει τις δραματικές επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης προκειμένου να αναδείξει την ανάγκη σταδιακής προσαρμογής μέσω της επιμήκυνσης του δημοσιονομικού προγράμματος, οι δανειστές μας φέρονται να αντιστρέφουν το παραπάνω επιχείρημα και να επιμένουν ότι η μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση του ΑΕΠ επιτάσσει να διευρυνθεί το πακέτο περικοπών για την προσεχή διετία από τα 11,5 δισ. ευρώ στα 15 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό είχε προσδιοριστεί με βάση το –ανεδαφικό, όπως απεδείχθη– σενάριο της Τρόικας το οποίο προέβλεπε ότι η ύφεση θα περιοριστεί φέτος στο 4,7% του ΑΕΠ. Πλέον, τόσο η τριμερής όσο και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν, όμως, ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 7%.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η μάχη που καλείται να δώσει η ελληνική πλευρά καθίσταται σαφώς δυσκολότερη. Οι πυρετώδεις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με υπηρεσιακούς παράγοντες από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία συνεχίστηκαν και χθες, ενώ ανοιχτά παραμένουν δύο μεγάλα μέτωπα:

(α) να εντοπιστούν οι κεντρικοί άξονες που θα επιτρέψουν να εξοικονομηθούν τα 2,5 από τα 11,5 δισ. ευρώ, καθώς για τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες προτάσεις,

(β) να βρεθούν τρόποι ώστε να αποφευχθούν οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις και νέα εισπρακτικά μέτρα. Ο δεύτερος αυτός στόχος δυσχεραίνεται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι από τα 88 δισ. ευρώ των πρωτογενών δαπανών μόλις το 24% αντιστοιχεί σε λειτουργικές και επενδυτικές, άρα ελαστικές, δαπάνες.

Μετά την αίσθηση που προκάλεσε η χθεσινή και προχθεσινή αποκάλυψη του «Ε.Τ.» σχετικά με την πρόταση-«βόμβα» του ΚΕΠΕ για την καθιέρωση ανώτατου ορίου στις δαπάνες ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης τις οποίες καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζε ότι «η έκθεση του ΚΕΠΕ αποτελεί βάση συζήτησης, αλλά δεν θα γίνουν όλα όσα αναφέρονται σε αυτή. Δεν είναι ευαγγέλιο».

Η επίμαχη εισήγηση προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι ιατρικής περίθαλψης σε νοσοκομεία και εξωτερικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα, συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία) θα έχουν κάλυψη μέχρι ποσού 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 check ups το χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας). Από κει και πέρα, όποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλλει –σύμφωνα με την πρόταση– 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου! Το ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό («συνασφάλιση») θα εξοικονομούνταν 182,57 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

 Μάριος Ροζάκος στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 24/07/2012 09:31:04

  Οι καρκινοπαθείς, και γενικότερα οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις που χρήζουν πολυήμερων ετησίων θεραπειών σε νοσοκομεία, ας ψοφήσουν αβοήθητοι. Και όλα αυτά, για 90 εκατομμύρια το χρόνο. Επειδή έτσι "εισηγείται" μια δράκα νεοφιλελεύθερα κτήνη του ΚΕΠΕ!

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ Αυριανιστής 24/07/2012 11:20:19

   Μα φίλε μου υπάρχει λύση!
   Ας δηλώσουν λαθραίοι...
   Θα σκιστεί το κράτος να τους περιθάλψει!!!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Αυριανιστής 24/07/2012 13:07:20

   Όλοι οι πολίτες του κράτους πρέπει να εχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτως του αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι.

   Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ανασφάλιστοι. Ας φρόντιζε το κράτος να τους βρει δουλειά ή να υπάρχουν οι προυποθέσεις να βρουν.

   Δεν υπάρχει ιδεολογικό παραπέτασμα που να μπορεί να καλύψει την αναισχυντία τέτοιων προτάσεων. Όποιος πιστεύει ότι οι άνεργοι δεν πρέπει να έχουν περίθαλψη σαν "ανταμοιβή" διότι έχασαν την δουλειά τους ή ότι πρέπει να υπάρχει πλαφόν στα έξωδα πχ για καρκινοπαθείς, είναι απλώς κάθαρμα, παχύδερμο, κτήνος.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Γιώργος Αχαιός 24/07/2012 15:07:33

    Ο νεοφιλελευθερισμός, αγαπητέ, είναι κτηνωδία εξ ορισμού. Βλέπεις τώρα τι λένε: ότι χρειάζεται... "συνασφάλιση" σε (!) κάτι που ΗΔΗ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ οι ασφαλισμένοι μέσα από τις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ εισφορές τους!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Γιώργος Αχαιός 24/07/2012 15:13:31

    Και τι λες, παρακαλώ, ότι "δεν είναι δυνατό να υπάρχουν ανασφάλιστοι"! Για ρίξε μια ματιά στη "ελεύθερη και δημοκρατική" Αμερική τι γίνεται, πόσες δεκάδες εκατομμύρια είναι οι ανασφάλιστοι που ψοφάνε σαν το σκυλί στο αμπέλι...

    Αλλά, όταν εδώ φτάνουν κάποιοι υπερνεοφιλελεύθεροι αρθρογράφοι σε οικονομικές ιστοσελίδες να... νοσταλγούν τον Ρόναλντ Ρέηγκαν (!), και όταν φτάνουν να υποστηρίζουν ότι... δεν πρέπει να παίρνουν όλοι σύνταξη (!), γιατί να μη βγουν κάποια κτήνη και να βαφτίσουν "συνασφάλιση" τη ληστεία των εισφορών χωρίς παροχές;

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Αυριανιστής 24/07/2012 16:56:29

     Μπορεί πράγματι ο νεοφιλελευθερισμός να είναι κτηνωδία εξ ορισμού.
     Εγώ κρατάω αυτό στο οποιό φαίνεται ότι συμφωνούμε: δεν πρέπει να υπάρχουν ανασφάλιστοι πολίτες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 2. elli avatar
  elli 24/07/2012 11:13:10

  Έρχεται κοινωνική έκρηξη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.