#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόκληση απεμπλοκής από το αδιέξοδο ΠαπαδήμουΣτις αρχές Νοεμβρίου 2011, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, ανέλαβε το βαρύ φορτίο να συναινέσει σε κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων και κοινής αποδοχής Πρωθυπουργό.

Να μη θυμίσω τι οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη.

Η επιλογή ήταν βασισμένη σε μια συμφωνία που προέβλεπε βασικά (α) την απομάκρυνση Παπανδρέου (β) την εκταμίευση της έκτης δόσης της πρώτης Δανειακής Σύμβασης (γ) την διαπραγμάτευση του προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων και της Νέας Δανειακής Σύμβασης (δ) την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, δια της κυρώσεώς τους από την Βουλή και (ε) εκλογές, αμέσως μόλις τα ανωτέρω ολοκληρωθούν.

Βασική παράμετρος όλων αυτών και γενική παραδοχή στο πολιτικό σύστημα αλλά και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήταν και, φαντάζομαι είναι ακόμη, ότι οι διαδικασίες αυτές δεν θα επέσυραν νέα, επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Θυμίζω εδώ ότι ο Υπουργός επί των Οικονομικών, ο κος Βενιζέλος, επανειλημμένα τόνιζε σε κάθε του ομιλία στη Βουλή αλλά και σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ότι δεν επρόκειτο να ζητήσει ή να επιβάλλει νέα μέτρα.

Υποστήριζε με θέρμη ότι τα μεν μέτρα για το 2011 είχαν ήδη ληφθεί και αναμένονταν η απόδοση εκ της εφαρμογής τους, το δε 2012 δεν θα είχε νέα μέτρα, διότι αυτά είχαν νομοθετηθεί με το περιβόητο Πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου 2011, που ήταν περίπου προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26-27ης Οκτωβρίου 2011 των Βρυξελλών.

Τρεις μήνες μετά, εν όψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας για το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων και της Νέας Δανειακής Σύμβασης, ακούμε για Επιτροπείες, κατάργηση του 13-14ου μισθού στον Ιδιωτικό Τομέα, κατάργηση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Προσωπικά τα θέματα αυτά τα θεωρώ όλα διαπραγματευτικό ελιγμό. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί αυτά συνιστούν μέγιστο θέμα διαπραγμάτευσης επί του οποίου εξαντλείται πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο και προκαλείται δικαιολογημένη αναστάτωση στους πολίτες.

Είναι δεδομένο ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η ιδέα της Επιτροπείας είναι μια ιδέα που φαίνεται να τη συζητούν όλοι με όλους, πλην όμως είναι μια ιδέα θνησιγενής όχι γιατί σώνει και ντε, η μικρή Ελλάς θα εναντιωθεί (που μπορεί κάλλιστα να το κάνει) αλλά γιατί εισάγει στο επίπεδο των κοινοτικών θεσμών μια διαδικασία αμφίβολης νομιμότητας, δημοκρατικότητας και λειτουργικότητας, που θα αποτελέσει μπούσουλα και για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ένωσης του μεγέθους ίσως της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να «περπατήσει» ένας τέτοιος θεσμός.

Αλλά και η κατάργηση τόσο του 13-14ου μισθού στον Ιδιωτικό Τομέα, όσο και του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πάλι είναι «μη θέμα». Διότι το δημοσιονομικό όφελος είναι μικρό, η απορρύθμιση όμως τεράστια και η κοινωνικός αντίκτυπος ισχυρός, σε σημείο που να βραχυκυκλώνεται η όποια τυχόν οικονομική επιτυχία αυτού του μέτρου.

Το σημαντικό είναι ότι μαζί με αυτά τα «μη θέματα» ανέκυψαν και άλλα, εξόχως σημαντικότερα κατά τη γνώμη μου και πολύ πιο «ύπουλα».

Σε λίγες μέρες η Ελληνική Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει

(α) Για νέα μέτρα στο πλαίσιο του Μίνι Μνημονίου που θα συνοδεύει τη συμφωνία με τους Ιδιώτες Πιστωτές στο πλαίσιο του PSI+ και που αποτελούν προϋπόθεση της Νέας Δανειακής Σύμβασης.

(β) Για νέα μέτρα που θα συνοδεύουν το Νέο Μνημόνιο της Νέας Δανειακής Σύμβασης ύψους περίπου 12 δις.

(γ) Για νέα μέτρα που αφορούν την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού του έτους 2011 και τις πιθανές αστοχίες των προϋπολογισμών 2012 – 2015 ύψους περίπου 5 δις.

(δ) Νέα μέτρα στη βάση των προτάσεων της Τρόϊκα αναφορικά με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Πολλά, δηλαδή, νέα μέτρα.

Και η γενική παραδοχή είναι ότι οι διαδικασίες αυτές θα επισύρουν νέα, επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να προσέξει την παγίδα.

Κάνοντας ασφαλή κριτική από το σπίτι μου, τολμώ να πω ότι οι βασικές γραμμές συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών τον Νοέμβριο του 2011 έχουν μάλλον ήδη καταστρατηγηθεί. Έχει λοιπόν όλη την ευχέρεια να επισημάνει τη δυσαρμονία αυτή, να την καταδείξει και να υιοθετήσει σκληρή διαπραγματευτική γραμμή και έναντι του εσωτερικού μετώπου, που για δικούς του λόγους τον πιέζει να νερώσει το κρασί του, και έναντι του εξωτερικού μετώπου, που θεωρεί ίσως ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να δέσει όλους τους μείζονες πολιτικούς σχηματισμούς και παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής στο άρμα της λιτότητας και της εξαθλίωσης για πολλά -πολλά χρόνια, χωρίς δικαίωμα εναντίωσης.

Άλλως, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί και αυτός σε διαπραγματευτική θεματολογία που είναι κατά βάση έωλη, ενώ περνούν από δέκα μεριές βαριά, δυσβάστακτα μέτρα και πολιτικές, που θα γονατίσουν την ήδη ημιθανή οικονομία μας και θα εξαθλιώσουν τον ήδη ταλαιπωρημένο λαό μας, στο όνομα της αποφυγής της χρεοκοπίας.

Μπορεί επικοινωνιακά οι πολιτικοί αρχηγοί των άλλων κομμάτων να επιχαίρουν για την εθνική γραμμή, που τάχαμου διέσωσε τους μισθούς και απέκρουσε τις Επιτροπείες, είναι όμως βέβαιο ότι κανείς τους δεν θα έχει δώσει τον καλό αγώνα να εξασφαλίσει στους Έλληνες μέλλον και προοπτικές στη χώρα τους. Και αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, όταν θα κατακάτσει ο κουρνιαχτός των συγχαρητηρίων θα την δούμε κατάματα.

Αντί Επιλόγου

Η Ευρώπη διολισθαίνει αργά και σταθερά σε ατραπούς λιτότητας, σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελαστικοποίησης των δημοκρατικών της θεσμών και εργαλείων. Κράτη ισχυρά, χωρίς ενδοιασμό πλέον, ζητούν τον οικονομικό, δημοσιονομικό και γιατί όχι, ίσως λίγο αργότερα και τον πολιτικό έλεγχο, επί των αδυνάτων, ενώ υφεσιακές πολιτικές που εξοντώνουν τις όποιες αμυδρές αναπτυξιακές προοπτικές των κρατών μελών, φαίνεται να αποτελούν το κύριο μενού των αποφάσεων και συνόδων της.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε επιλεγμένους προορισμούς.

Πρώτα Ισραήλ, χώρα γειτονική, μη μουσουλμανική, στρατιωτικά ισχυρή, με εφαπτόμενα συμφέροντα τη δεδομένη χρονική στιγμή με μας, ενεργειακά ανήσυχη, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Μετά Ρωσία, χώρα με ιστορικούς δεσμούς με τη δική μας, ομόδοξη, ενεργειακός γίγαντας, στρατιωτική υπερδύναμη, μείζον προμηθευτής της Ευρώπης σε υδρογονάνθρακες, επιζητεί αιώνες έξοδο και πρόσβαση στις θερμές θάλασσες παρακάμπτοντας την επιτήδειο ουδέτερο, Τουρκία και, εί δυνατό, ακύρωση, είτε νομικά, είτε εν τοις πράγμασι, της συνθήκης των Στενών που την περιορίζει χωρικά και οικονομικά. Πρόσφατα, τα βρήκε και με τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αρκτική. Σύντομα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακαταλάβει τον Προεδρικό θώκο.

Υπάρχουν δύο ακόμα προορισμοί:

Κίνα, χώρα με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, εμπορικός τιτάνας, τεράστια αγορά, μείζον εισαγωγέας πρώτων υλών (ελληνική ναυτιλία), ανερχόμενη στρατιωτική υπερδύναμη, με διάθεση να «αλώσει» εμπορικά και βιομηχανικά τον ανταγωνιστή της που λέγεται Ε.Ε., αναζητώντας εμπορικές βάσεις συναρμολόγησης, συσκευασίας και προώθησης των βιομηχανικών, φθηνών προϊόντων της στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, αλλά made in E.U.

Η.Π.Α.. Χώρα – σύμμαχος του ΝΑΤΟ και όχι μόνο, που οι συγκυρίες την έχουν φέρει, ίσως κοντύτερα από ότι κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, στην Ελλάδα. Σίγουρα η οικονομική, πολιτική, στρατιωτική και νομισματική / συναλλαγματική χειραφέτηση της Ευρώπης από τον έλεγχο της, δεν είναι και η καλύτερη κατάσταση για αυτή. Σε μερικούς μήνες θα έχει Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ.

Υπό προϋποθέσεις και σωστή προετοιμασία, η Ελλάδα θα μπορούσε σε συνεργασία με τους ανωτέρω διεθνείς «παίκτες»

(α) να μετριάσει οικονομικά τις συνέπειες της όποιας χρεοκοπίας, αν κάτι δεν πάει καλά στις διαπραγματεύσεις για το PSI+ και τη Νέα Δανειακή Σύμβαση,

(β) να εξοπλιστεί σχετικά φθηνά, σαν αστακός,

(γ) να κηρύξει ΑΟΖ και να ενώσει ενεργειακά τα δικά της πεδία, με αυτά της Κύπρου – Ισραήλ,

(δ) να εξορρύξει τους υδρογονάνθρακες της, αποτελώντας εναλλακτική πηγή τροφοδότησης της Ε.Ε.

(ε) να συμβάλλει δυναμικά στη συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας

(στ) να καταστεί εμπορικός συνεταίρος  της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο της, με την Ε.Ε

(ζ) να μετάσχει εμμέσως δια της Ομογένειας στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και

(η) ίσως, με την κατάλληλη πολιτική, να λύσει το πρόβλημα του Αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.

Ξέρω τι θα σκεφτείτε…

Πρόκληση!

Ιεροφάντης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιοκαστη avatar
  Ιοκαστη 03/02/2012 07:30:43

  χακερς μπηκαν στο υπουργειο δικαιοσυνης!

  μπειτε να δειτε!

  ministryofjustice.gr

  χαμος!!

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/02/2012 07:34:25

  Δεν εχει καταστρατηγηθει τιποτα.
  Γινονται αυτα που ειχαν προβλεφθει.Δηλαδη ηταν δυνατον να μην υπαρξουν μετρα για να καλυφθει η τρυπα του 2011;Οχι βεβαια.Η εποχη που αφηνονταν ελλειμματα ετσι στο βροντο εχει παρελθει.
  Το φορολογικο ειναι προτασεις.Δεν θα συζητηθει τωρα.
  Τα υπολοιπα εχουν σχεση με τη νεα συμβαση.Τα περι ΑΟΖ ειναι ασχετα με τη συμβαση ή το μνημονιο.

 3. Κρης avatar
  Κρης 03/02/2012 07:39:41

  Anonymous - Message To Greece
  h**p://www.youtube.com/watch?v=7sCHi1Zw-YI
  h**p://img85.imageshack.us/img85/4616/anonymoi1.jpg

 4. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 03/02/2012 08:52:01

  καλημέρα Προφήτη,
  το πρόβλημα του αντιαμερικανισμού δεν το δημιουργούν οι Έλληνες, αλλά κάποια σκοτεινά κέντρα εξουσίας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που από την μια μας φορτώνουν μια στρατιωτική χούντα και 35 χρόνια μετά μας φορτώνουν τον εκλεκτό τους για να διαλύσει τη χώρα. Ενδιάμεσα μας δημιουργούν τεράστια ζητήματα με το Μακεδονικό ζήτημα, ενώ σε Θράκη και Αιγαίο κάτι παζαρεύουν εδώ και χρόνια με τη Τουρκία.
  Αν λοιπόν προασπίζουν με αυτό το τρόπο τα συμφέροντά τους, πρέπει και εμείς να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίσουμε τα δικά μας και όντας μια μικρή χώρα σε σχέση με αυτούς χρειαζόμαστε συμμαχίες. Η ΕΕ αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να παίξει το ρόλο που βαυκαλιζόμαστε 30 χρόνια τώρα. Η οικονομική κρίση κατέδειξε όχι μόνο τις αδυναμίες της, αλλά και τις επιδιώξεις κάποιων που είναι πολύ πιο ίσιοι από τους άλλους. Η πολιτική ισχύος και ηγεμονίας της Γερμανίας κατέρριψε όλες τις φρούδες ελπίδες των ευρωπαϊστών. Μου έλεγε προχθές ένας Γερμανός ζωγράφος που ζει τριάντα χρόνια στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει στα αλήθεια γερμανικό κράτος, αλλά ένα μόρφωμα που ελέγχουν πλήρως οι αμερικανοί και ότι όλοι οι γερμανοί πολιτικοί που καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας πρέπει να υποβάλλουν πρώτα ¨αίτηση¨ στην Ουάσινγκτον. Με παρέπεμψε και σε ένα σχετικό γερμανικό σάιτ. Μου έλεγε ταυτόχρονα για μια γιαγιά που παίρνει σύνταξη ΟΓΑ και που πλήρωσε το χαράτσι 250 € και δεν είχε να φάει και της πήγαινε ο ίδιος φαϊ και ότι δεν πάει άλλο : πρέπει να ξεσηκωθείτε, μου είπε με τη γερμανική προφορά, γιατί δεν το κάνετε ; Η πλειοψηφία του γερμανικού λαού δεν νιώθει καθόλου καλά με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους απλούς αμερικανούς πολίτες, αγανακτισμένους και μη.
  Όλος ο πλανήτης είναι αιχμάλωτος μιας οικονομικής ελίτ - αλητείας και των πολιτικών υπηρετών της. Δεν μας χωρίζει τίποτα με τους αμερικανούς ή γερμανούς πολίτες, αντιθέτως μιλάμε με πολλούς από αυτούς την ίδια γλώσσα και λέμε το ίδιο πάνω κάτω : δεν πάει άλλο.

  • avanti avatar
   avanti @ παρατηρητής 03/02/2012 09:19:53

   Είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις, αυτό που έχουμε πλέον να κάνουμε είναι να απομονώσουμε & να απομακρύνουμε το πολιτικό προσωπικό αυτής της ελίτ για να αποδυναμωθούν όσο αυτό είναι εφικτό. Ομως πόσοι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι κρύβουν πίσω από τις λέξεις τους όλο αυτό το σάπιο & υποταγμένο πολιτικό κατεστημένο? Ελάχιστοι φίλε μου, κι αν καταλαβαίνουν σε κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με τις φοβίες τους, τα άγχη τους, τις ανασφάλειες, τις προκαταλήψεις τους και υποτάσσονται.

  • Γιαγκούλας avatar
   Γιαγκούλας @ παρατηρητής 03/02/2012 10:22:54

   Συμφωνούμε, "παρατηρητή". Οχι και "πρόβλημα" ο αντιαμερικανισμός. Δείγμα υγείας είναι. Τί καλό μας έκαναν από το 1947 μέχρι σήμερα;
   Λειτουργούν όπως λειτουργούσαν προ αιώνων οι Αθηναίοι έναντι Μηλίων, Λεσβίων και λοιπών "συμμάχων" τους, που τους συμπεριφέρονταν ως υποτελείς τους.

 5. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 03/02/2012 08:57:25

  Ιεροφάντη

  Σε μια τέτοια προοπτική, προσωπικά στρατεύομαι, αποφασισμένος να διαθέσω τον εαυτό μου μέχρι και να σκάβω.

 6. mx avatar
  mx 03/02/2012 09:04:34

  Η Naomi Klein για την κυβέρνηση Παπαδήμου: "Είναι από τις στιγμές που η μάσκα πέφτει τελείως"


  «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ειπωθεί η ιστορία του νεοφιλελευθερισμού, μια από αυτές είναι και η ιστορία του πώς να δεθούν τα χέρια της δημοκρατίας…». Με τον τρόπο αυτό, η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας, Naomi Klein, επιχειρεί μια περιγραφή της απόπειρας αλλαγής των «κανόνων» της πολιτικής σκακιέρας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

  Η συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου «το Δόγμα του Σοκ» σχολιάζει τις επιταγές της τρόικας, προχωρά σε συγκρίσεις και παρουσιάζει μια διαφορετική ερμηνεία των όσων συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας, βασισμένη σε ιστορικά αντίστοιχα παραδείγματα.

  Παρακολουθείστε ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε η Naomi Klein, στους Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη για το νέο ντοκιμαντέρ που προετοιμάζουν, με τον τίτλο «Catastroika».

 7. Nikolas avatar
  Nikolas 03/02/2012 09:12:43

  "(στ) να καταστεί εμπορικός συνεταίρος της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο της, με την Ε.Ε"

  Eixa thn entyposh oti eimaste melh ths E.E. alla mallon lathos tha kano, esy xereis kalitera!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Nikolas 03/02/2012 11:46:07

   Πρόκειται όμως για την «Ευρώπη των λαών» ή για ένα όχημα της Γερμανικής ηγεμονίας; Γιατί θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού το να βλάψουμε τις επιδιώξεις της Γερμανίας;

 8. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 03/02/2012 10:58:38

  Πρέπει να απεμπλακεί σύντομα από αυτή την ιστορία ο Σαμαράς.

 9. silence.t avatar
  silence.t 03/02/2012 10:59:59

  Επειδή οι καιροί είναι ‘’ζόρικοι’’ και το ηθικό πεσμένο .
  Επειδή κάποια πράγματα έχουν γραφτεί με ανεξίτηλο μελάνι και σε πείσμα πολλών , δεν σβήνονται.
  Επειδή οι σύγχρονοι πολιτικοί μας είτε έχουν ασθενή μνήμη , είτε δεν είχαν ……χρόνο να διαβάσουν .

  Παραθέτω τα παρακάτω

  ‘’Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να επιβεβαιώσω ότι μόνο οι Έλληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος και περισσότερο αψήφησαν το θάνατο . ‘’Αδόλφος Χίτλερ

  ‘’Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. ‘’Ουίνστον Τσόρτσιλ

  ‘’Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τους Έλληνες, των οποίων η αντίσταση ήταν αποφασιστική για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.’’ Ιωσήφ Στάλιν

  ‘’Είμαι ανίκανος να δώσω το κατάλληλο εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας. ‘’Τσάρλς Ντέ Γκώλ

  ‘’Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της βασανισμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης. Δεν ήταν ποτέ μια ήττα τόσο αξιότιμη για εκείνους που την υπέστησαν.’’ Μωρίς Σούμαν ‘’ Υπ. Εξ. Γαλλίας (Μήνυμα στο BBC 28 Απριλίου)

  ‘’Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στα στρατιωτικά (αναφερόμενος στους Έλληνες )και ότι πάντα μας περιμένουν εκπλήξεις.’’ Μπενίτο Μουσολίνι ‘’

  ‘’Ένας Γερμανός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε στο Διοικητή της ομάδας μεραρχιών Ανατολικής Μακεδονίας, υποστράτηγο Δέδε, ότι ο Ελληνικός Στρατός ήταν ο πρώτος στρατός στον οποίο τα μαχητικά αεροπλάνα stukas δεν προκάλεσαν τον πανικό. Οι στρατιώτες σας, είπε, αντί της μανιώδους φυγής, όπως έκαναν στη Γαλλία και στην Πολωνία, μας πυροβολούσαν από τις θέσεις τους.’’ (1941)

  Και το κλού σχετικά με τα τελεσίγραφα που είναι και επίκαιρα :

  ΕΧΘΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ .’’’ΑΙΣΧΥΛΟΣ , ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ‘’Tην 28η Οκτωβρίου 1940 στην Ελλάδα δόθηκε μια προθεσμία τριών ωρών για να αποφασίσει σχετικά με τον πόλεμο ή την ειρήνη, αλλά ακόμα κι αν δίνονταν τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες ή τρία έτη, η απάντηση θα ήταν η ίδια. Οι Έλληνες δίδαξαν την αξιοπρέπεια στο πέρασμα των αιώνων. Όταν όλος ο κόσμος έχασε την ελπίδα του, οι Έλληνες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αήττητο του γερμανικού τέρατος, υψώνοντας απέναντί του το υπερήφανο πνεύμα της Ελευθερίας’’. Φράνκλιν Ρούσβελτ

  Και ο επίλογος

  ‘’ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ , ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ , ΠΟΤΕ ΔΕ ΜΕΤΡΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ '' ΑΙΣΧΥΛΟΣ - ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ silence.t 03/02/2012 13:24:00

   Αν μετα και απο αυτα δεν μας δανειζουν, τι να πω; Πάει, χάθηκε το φιλότιμο.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Ermippos 03/02/2012 16:24:54

    lolololol

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ silence.t 03/02/2012 20:32:00

   Πολύ ωραίες παραθέσεις...

 10. George_Sporos avatar
  George_Sporos 03/02/2012 11:11:38

  Ο Σαμαράς μπορεί να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τους ίδιους εκβιασμούς (Νοέμβρης). Ίσως σε αυτό τον βοήθησε η μεταβατική κυβέρνηση γιατί κέρδισε χρόνο, έκανε διεθνείς επαφές (χθεσινή δήλωση Πούτιν υπερ μας), ελέγχει τα 2 υπουργεία Αμυνας-Εξωτερικών, είναι σε θέση να βάζει κόκκινες γραμμές και να πυροδοτήσει τις εξελίξεις προς εκλογές άμεσα όταν κρίνει ο ίδιος.
  Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί για τη χώρα είναι άλλη μια συνταγή λιτότητας.

 11. steven avatar
  steven 03/02/2012 11:21:57

  Καλημέρα

  Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ....

 12. parsifal avatar
  parsifal 03/02/2012 11:48:16

  Χαίρε ιεροφάντη. Ωραία σαν ονειρο αυτά που προτείνεις αλλά :
  Πιστεύεις οτι το "πολιτικό προσωπικό" της χώρας εχει την ικανότητα, την κουλτούρα, την "στόφα" για τέτοιου είδους και ποιότητος παίγνιο ?
  Θυμάμαι ενα αρθρο του Χ. Λαζαρίδη οπου σωστά τοποθετεί την Ελλάδα ως "χώρα μεταιχμίου" στο διεθνές γεωπολιτικό παίγνιο, μια ομως χώρα που "γέρνει" πολύ πρός την μια πλευρά λόγω των συμμαχιών της και της παραδοσιακής ευθυγραμμίσεως της με οτι αποκαλούμε "Δύση". Και αυτό σήμερα είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ... Σαφώς ο καπιταλισμός ...πάει ανατολικότερα και η ταύτιση "καπιταλιστικού κόσμου" με την "Δύση" οταν υπάρχει Κίνα και σε πολύ λίγο Ινδία είναι αστοχος.
  Απο την αλλη, πότε η Ρωσσία ρίσκαρε η επαιξε "σκληρά" για απλώς "συμπαθητικούς" εταίρους ,ακόμη και ομόδοξους η ομαιμους ? Αφησε ατιμωρητί να διαλυθεί η Γιουγκοσλαυία, εμεινε θεατής στο πλιάτσικο της Λιβύης...
  Παίζει σκληρά στην Συρία γιατί εκεί εχει δείγματα πολύ πιο ουσιαστικής αφοσιώσεως : Ναυτική βάση στην καρδιά του νέου ενεργειακού Ελντοράντο, "σφήνα" ανάμεσα στις διεργασίες δημιουργίας - εκ του πονηρού - "ανεξάρτητου" Κουρδιστάν, στην θερμή περιοχή της Παλαιστίνης και του Σουέζ... Εμείς τι θα δώσωμε ; Την Σούδα ; Εχει πέσει η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα !
  Είμαστε "πολύ μέσα" στο αγγλο-σαξωνικό - ατλαντικό στρατόπεδο για τέτοιας εμβέλειας και ρίσκου κινήσεις... Και οταν λέγω μέσα, εννοώ και σε επίπεδο νοοτροπίας, κοινωνίας, κουλτούρας και αναπαραγωγής της ιδιας κουλτούρας.
  Δεν θα εβλεπα αρνητικά κάτι τέτοιο αλλά επιμένω στην αδυναμία των ελληνικών ιθυνόντων στρωμάτων (δεν λέγω "ελίτ", μήν ξεφτιλίζωμε τις εννοιες !) να προχωρήσουν σε τέτοιους χειρισμούς.
  Και επίσης η Ιστορία δείχνει οτι οσάκις το αποπειραθήκαμε μάλλον χάσαμε...

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ parsifal 03/02/2012 20:47:03

   Πάρσιφαλ, στην πρότη πρόταση τα απαντάς όλα σε σχέση με την ανάλυση που κάνεις παρακάτω.

   Πολιτικό προσωπικό.

   Κατά τα λοιπά, δεν αναφέρω κάτι περί προσκολλήσεως στη Ρωσία. Γράφω για τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ένα κατάλληλο πολιτικό προσωπικό να παίξει πολυδιάστατα το γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι στην περιοχή. Δύσκολο παίγνιο μεν, αλλά παίγνιο.

   Άλλωστε εγώ είμαι με τους ... Αμερικάνους...!

 13. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 03/02/2012 16:28:04

  Φίλε Ιεροφάντη,καλησπέρα.Διάβασα το ενδιαφέρον και ουσιώδες κείμενό σου.Σκόπιμα τις τελευταίες ημέρες δεν έχω σχολιάσει τίποτα και έχω επιλέξει τη σιωπή.Περιμένω τις εξελίξεις και τις επίσημες ανακοινώσεις της ηγεσίας της ΝΔ(όχι μέσω διαρροών αυτή τη φορά).Παρακολουθώ τα γεγονότα.Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα διότι,πια,η ηγεσία της ΝΔ είναι αντιμέτωπη με την Ιστορία.Η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα φανερώσει τα πάντα και η ΝΔ αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
  Τα όχι μεν αλλά,διαφωνώ σε αυτά,συμφωνώ σε κάποια άλλα,εν μέρει απορρίπτω και εν μέρει αποδέχομαι,είναι κουραφέξαλα.Δεν είμαι χθεσινός ούτε ανόητος.Οι διαπραγματεύσεις,που αφορούν τον θάνατο της κοινωνίας και το οριστικό ξεπούλημα της χώρας,είναι απαγορευμένος καρπός.Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.Η κοινωνία εξαθλιώνεται και οι πολίτες διαλύονται.Οι εκλογές ήταν και παραμένουν μονόδρομος.Τίποτα άλλο.Τη καλησπέρα μου και οψόμεθα.

 14. Leonidas avatar
  Leonidas 03/02/2012 22:18:34

  Komis Montechristo,
  συμφωνώ απόλυτα.
  Να προσθέσω στο ''οψόμεθα'' και την αντίδραση του λαού, ο οποίος έχει ήδη καταλάβει τι συμβαίνει, όπως δέιχνει και η τελευταία δημοσκόπηση της Alco:
  http://www.newsbomb.gr/dimoskopiseis/story/111458/8-stoys-10-ellines-xepoylise-tin-ethniki-mas-kyriarhia-o-papandreoy

  Αλλά, μαζί με το ξεπούλημα της χώρας από τον Παπανδρέου, και ο Σαμαράς θεωρείται ότι ''ουσιαστικά ακύρωσε τις θέσεις της Ν.Δ. και αποδέχτηκε το μνημόνιο'' από το 58% του λαού.
  Αυτά ήταν ως τις 26 Ιανουαρίου- όσο τα πράγματα χειροτερεύουν και οι πολιτικοί αποδέχονται τα καταστροφικά μέτρα ''σωτηρίας'', θα χειροτερέψουν άρδην και τα νούμερα των δημοσκοπήσεων.
  Και , κατα πάσα πιθανότητα, όχι μόνο τα νούμερα , αλλά και οι έμπρακτες αντιδράσεις..
  Οψόμεθα, λοιπόν.

  • Πάτον avatar
   Πάτον @ Leonidas 03/02/2012 22:36:21

   Έβγαλε ο πασοκογεννής και πασοκοαναθρεμμένος Χαρδαβέλας γκαλοπ για να χτυπήσει τον Σαμαρά (παρέα με τον Τράγκα και την υπόλοιπη διαπλοκή) και μερικοί τάχαμ δήθεν της ΝΔ μας εκθέτουν τον "προβληματισμό" τους για τον Σαμαρά.

   Ποια είναι η πολιτική επικαιρότητα σήμερα;

   1. Ο Σαμαράς τα χώνει καθαρά στην Γερμανία για το θέμα των αποζημιώσεων και δηλώνει ότι το θέμα δεν έληξε. Καθαρός τσαμπουκάς
   2. Δηλώνει ότι δεν δέχεται κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
   3. Παίρνει εθνική θέση στο θέμα του δικαίου των ομολόγων.

   Και εσεις τι κάνατε; Κλαίτε την μοίρα σας;

   Να σας πως και κάτι που δεν ξέρετε: Οι ίδιοι που λένε σημερα στον Σαμαρά να φύγει από το ευρώ και ας χρεοκοπήσουμε και άλλες τέτοιες αηδίες, θα είναι οι ίδιοι που θα ζητούν να τον κρεμάσουν όταν χρεοκοπήσουμε με ευθύνη του.

   Και βέβαια η Αρστερά αυτό θέλει. Τζέρτζελο και να διαλυθεί το αστικό σύστημα. Οι ηλίθιοι δεξιοί όμως που χειροκροτούν τον Τσίπρα και την Τσίπραινα επειδή τάχα εχουν "αντιμνημονιακή στάση" δεν πάνε καλύτερα να πηδήξουν από το μπαλκόνι;

 15. Δικερως avatar
  Δικερως 04/02/2012 01:51:58

  Το αρθρο καλο.
  Για τους υπολοιπους προβληματισμενους μυξοκλαιγοντες,καντε υπομονη
  και το μελλον ειναι αυριο.
  Εαν δεν θελετε να δειξετε εμπιστοσυνη σ'αυτους που προστατευουν τα οχι μας,
  τοτε γκρινιαξτε μεχρι νεοτερας στους πολιτικους καναπεδες σας,χωρις να ενοχλειτε τους ανθρωπους που ενδιαφερονται για τους αλλους και αγωνιζονται για το καλο της Πατριδας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.