#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2011 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των αστέγωνΠρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των αστέγων στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Σε 20.000 υπολογίζονται σήμερα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε άδειες αποθήκες. Πολύ περισσότεροι βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την τραγική αυτή κατάσταση. Νοικοκύρηδες, μόλις χτες, φτάνουν στην απόλυτη εξαθλίωση λόγω της κλιμακούμενης ανεργίας, των ανύπαρκτων ή συρρικνωμένων εισοδημάτων

Είναι ο Παναγιώτης, ο Λεωνίδας, ο Λάμπρος. Ανθρωποι του μεροκάματου. Κάποιοι με σπουδές, άλλοι με οικογένεια. Ελληνες "νοικοκυραίοι" που έμεναν στο νοίκι, ή πλήρωναν στεγαστικό. Η κρίση και η ανεργία τούς χτύπησε αλύπητα. Σήμερα είναι οι "νεο-άστεγοι". Η νέα γενιά του δρόμου...

"Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα καταντήσω έτσι. Εχω κλάψει πολύ. Ειδικά στην αρχή, όταν κοιμόμουν σε παγκάκι στο Σύνταγμα. Είδες πώς τα φέρνει η ζωή"; Συναντάμε τον 47χρονο Λεωνίδα στον ξενώνα αστέγων της ΜΚΟ "Κλίμακα". Πριν απολυθεί, δούλευε στην οικοδομή σε συνεργείο 60 ατόμων. "Μείναμε όλοι χωρίς δουλειά". Εφτασε να μην μπορεί να πληρώσει το νοίκι του, 280 ευρώ για ένα δυάρι στην Καλλιθέα. Οι γονείς του έχουν πεθάνει. Δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει κάνει οικογένεια. "Ευτυχώς τελικά. Το να βρεθείς άστεγος με αυτή την κρίση δεν είναι δύσκολο. Αν ζεις μόνο με το μεροκάματο και το χάσεις, τι θα κάνεις;".

Ο Λεωνίδας έχει δίκιο. Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων φορέων είναι αποθαρρυντικές. Ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων, Γιώργος Αποστολόπουλος, κάνει λόγο για αύξηση 15% των αστέγων και των πεινασμένων σε σχέση με πέρσι και ενδείξεις για μεγαλύτερο κύμα τους τελευταίους μήνες, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Η ΜΚΟ "Κλίμακα" λέει πως η αυξητική τάση του πληθυσμού των αστέγων κυμαίνεται από 20% ως 25%. Οι άνθρωποι της "Κλίμακας", που ασχολούνται πολλά χρόνια με τους άστεγους, εκτιμούν πως σε όλη την Ελλάδα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε αποθήκες, εγκαταλελειμμένα κτίρια, ξενώνες κ.λπ. είναι περίπου 20.000, ενώ πολλοί περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Ολοι, πάντως, οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν πως εκτός από ποσοτική η διαφορά πια είναι και ποιοτική.

Περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. k avatar
  k 26/11/2011 18:13:41

  ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΖΗΤΩ Η ΕΕ.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ k 26/11/2011 18:19:33

   Πολλά Ζήτω..κυρίως Ζήτω η απανθρωπιά του Κράτους..Ζήτω η υποκρισία του ''σοσιαλισμού''...Ζήτω το τίποτα που κυβερνά...

   • manos avatar
    manos @ ΕΥΑ 26/11/2011 18:59:34

    Οσο κοστίζει το κανό και το ποδήλατο του έκπτωτου, κοστίζει μια εβδομάδα γευμάτων σε συσσίτια.

    • ΕΥΑ avatar
     ΕΥΑ @ manos 26/11/2011 19:24:56

     Ακριβώς mano...μιλάμε για το άκρον άωτον της υποκρισίας...

 2. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 26/11/2011 18:21:47

  "Πριν απολυθεί, δούλευε στην οικοδομή σε συνεργείο 60 ατόμων"

  Να γράψω τη συνέχεια
  Το συνεργείο φυσικά δεν έκλεισε,αλλά δουλεύει με άτομα από την Ασία.
  Και επειδή απασχολεί πολλά άτομα οι δουλειές του θα είναι από το δημόσιο...

  • Γεώργιος Καραϊσκάκης avatar
   Γεώργιος Καραϊσκάκης @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 26/11/2011 18:55:09

   Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά έχεις 100 % άδικο.
   Είμαι άνεργος 8 μήνες και προέρχομαι από το χώρο της οικοδομής αφού δούλευα σε εταιρεία που είχε άμεση σχέση με αυτή.Η κρίση στον συγκεκριμένο τομέα ξεκίνησε εδώ και 3 χρόνια.Τώρα ζούμε τις συνέπειες αυτής.Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν όχι οι συμπατριώτες μας αφού ούτε το 10% αυτών δεν απασχολούνταν στην οικοδομή, αλλά οι μετανάστες.
   Βέβαια ποσώς με ενδιαφέρει και ευκαιρεία είναι να την κάνουνε με ελαφρά πηδηματάκια αλλά βλέπεις "αυτοί" δεν έχουν μπέσα.
   Αν είναι άδεια η τσέπη τους η μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτούς δεν το έχουν σε τίποτα να έχουν παραβατική συμπεριφορά με ότι αυτό συνεπάγεται.
   Κατ' εμέ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με όλους αυτούς τους Εθνοσωτήρες (μηδενός εξαιρουμένου) ότι κατάντησαν ανθρώπους νοικοκυραίους (σαν εμένα) να γίνουν λαμόγια και απατεώνες μην μπορώντας να ανταποκρηθούν στις υποχρεώσεις τους.
   Γιατί βλέπεις έχουμε και οικογένεια να ζήσουμε..
   Αλλά όπως επαναλαμβάνω συχνά πυκνά στο εαυτό μου το λέω και σε άλλους δυνατά :
   ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ.
   ΠΑΡΤΕ ΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΘΕΛΕΤΕ, ΣΤΕΙΛΤΕ ΟΣΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΛΥΓΙΣΟΥΜΕ..
   Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟΥΣ.
   ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝΕ ΤΗ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/11/2011 18:22:48

  Ζήτω η Αθήνα, επίσης.
  Ζήτω η Αθήνα που μάζεψε όλο το χρήμα και όλες τις δουλειές μέσα στο Λεκανοπέδιο και καταδίκασε την υπόλοιπη Ελλάδα σε μαρασμό.
  Αφού ρήμαξε η υπόλοιπη Ελλάδα, ήρθε και η κρίση, ρημάζει και η Αθήνα τώρα.

  Η Αθήνα είναι σαν ένας καρκίνος στο σώμα της Ελλάδας. Όπως ο όγκος θρέφεται ενώ το σώμα λιώνει, έτσι κι η Αθήνα των Ολυμπιακών έγινε μια γκλαμουράτη κοσμούπολη, 50 χρόνια μπροστά από την υπόλοιπη Ελλάδα.
  Όμως κάποτε ο ασθενής με τον καρκίνο πεθαίνει, και το ίδιο συμβαίνει και στον καρκινικό όγκο - πεθαίνει κι αυτός.

 4. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 26/11/2011 18:45:04

  Ζήτω οι πολιτικές ρητορείες με γεμάτα στομάχια!
  Ζήτω η αλήτ και η οικονομία τους!
  Ζήτω οι εκατομμυριούχοι εργατοπατέρες!
  Ζήτω οι πολυεθνικές!
  Ζήτω οι βελγικές ντομάτες!
  Ζήτω οι ελληνικές επιχειρήσεις σε φορολογικούς παραδείσους!
  Ζήτω η Δημοκρατία!
  Ζήτω τα ελληνικά ΜΜΕ.
  Ζήτω οι μίζες!
  Ζήτω ο τομαρισμός!
  Ζήτω η Ευρώπη!
  Ζει η Ελλάς?

 5. manos avatar
  manos 26/11/2011 18:56:53

  Πριν περάσει αυτός ο χειμώνας αδέρφια, πολύς κόσμος θα κλάψει.
  Δεν το αξίζαμε αυτό το τέλος. Αλλά υπάρχει ελπίδα, γιατί υπάρχουμε.
  Απλά καθένας μας ας βοηθήσει όπως μπορεί τον διπλανό του.
  Η "κρίση" θα περάσει, αλλά αυτό που θα έχει μείνει θα είναι το φιλότιμο και η ανθρωπιά.

 6. τσωφλι πασατεμπου avatar
  τσωφλι πασατεμπου 26/11/2011 20:13:39

  Η κριση θα περασει και παλι, φιλε Μανο, το φιλοτιμο κι η ανθρωπια δεν θα χαθουν, το θεμα ειναι : μυαλο βαλαμε ;

  • manos avatar
   manos @ τσωφλι πασατεμπου 26/11/2011 20:41:57

   Νομίζω ότι κάποιοι Ελληνες είχαμε μυαλό. Αυτοί που πρέπει να βάλουν όμως, φοβάμαι ότι δεν ...

 7. Κάποιος avatar
  Κάποιος 26/11/2011 20:22:29

  Δεν φοβάμαι τίποτα.
  Πριν μας έσωζε ο ΓΑΠ, τώρα ο Παπαδήμος με τους προθύμους και μελλοντικά,όποτε γίνουν εκλογές, ο Σαμαράς.
  Κάντε υπομονή και αράχτε.
  Φροντίζουν άλλοι για εσάς, οι επαγγελματίες πολιτικοί.
  Αυτοί ξέρουν...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Κάποιος 26/11/2011 23:04:09

   Όλοι ίδιοι είναι...μπλα μπλα μπλα...όλοι το παίζουν σωτήρες...μπλα μπλα μπλα... Τον δοκίμασες τον Σαμαρά και σου βγάζει τόση ξινίλα?

 8. LEON avatar
  LEON 26/11/2011 21:06:37

  Υπομονή αδέρφια
  Προέχει να μήν "καταντήσουμε" Κούβα.....

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 26/11/2011 21:56:16

  Η Αργεντινή, εκτός από Tango, BBQ, Ποδόσφαιρο και Ιππόδρομο επίσης διαθέτει, σε συνεργασία με τις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Βuenos Aires, Μουσείο του Εξωτερικού Χρέους http://museodeladeuda.educ.ar
  (dimokratianews.gr)

  Στόχος του Μουσείου αυτού, είναι η οικοδόμηση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης για την αποφυγή επανάληψης των λαθών από τη χρυσή εποχή της βαθύπλουτης Αργεντινής μέχρι την επανάσταση της κατσαρόλας της εξαθλιωμένης Γυναίκας-Mάνας της Αργεντινής που έβαλε τέλος στο όνειδος του ΔΝΤ το 2001 και μέχρι σήμερα αγωνίζεται να ξαναβρεί τον βηματισμό της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

  Δεδομένου ότι ανεξαρτήτως πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων είμαστε φύσει αμνήμονες και υπεράνω: ένα πλούσιο σε ντοκουμέντα και σε συνεργασία με τις Οικονομικές Eπιστήμες των Πανεπιστημίων μας, Ελληνικό Μουσείο του Εξωτερικού Χρέους, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και αφυπνηστικό για τον επίπλαστο, πανάκριβο, πανάθλιο και πολυμορφικό μεσαίωνα Eξωτερικού Χρέους που βιώνει η Ελληνική Κοινωνία, σήμερα.

 10. vaggelis avatar
  vaggelis 26/11/2011 23:56:28

  ΑΥΤΟ που ελεγε ο παπαντωνιου (και αναματαδιδαν τα παπαγαλακια το 2001) οτι με το ευρο σε 10 χρονια θα εχουμε συγκλιση μισθων και συνταξεων με την υπολοιπη ΕΥΡΩΠΗ (βουλγαρια ρουμανια εννοειτε)

 11. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 27/11/2011 00:03:08

  Γιατί οι άστεγοι δεν φτύνουν μια πόλη τέρας και να φύγουν στην επαρχία, για όπου τους βγάλει; Είναι τεράστιες οι πιθανότητες να βρούν ένα παρατημένο κεραμίδι, ένα πιάτο φαϊ, μια δουλειά για ένα χαρτζηλίκι, έναν κήπο για να βγάλουν λίγο φαϊ.
  Κι ας αφήσουν την αθηνα στους βουλευτές και τους γλυφτες τους, τους πρόσφυγες, και όσους μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε αυτό που έχει καταντήσει.
  Πρέπει όμως να κάνουν μια υπερβαση, το είδος της οποίας λίγο πολύ πρέπει όλοι να κάνουν. Κι αυτο είναι το δύσκολο.

 12. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 27/11/2011 11:41:04

  Βροντόσαυρε,
  σωστά τα λες : τουλάχιστον εσύ έμαθες κάτι από την Ιστορία και τι παθαίνουν τα είδη όταν βλέπουν την εξαφάνισή τους να έρχεται και δεν κάθονται μοιρολατρικά να τη περιμένουν. Έφυγα από τη τσιμεντούπολη πριν 23 χρόνια, μεγάλωσα τα παιδιά μου στην ήρεμη και πανέμορφη ελληνική επαρχία - ναι επαρχία κι όχι περιφέρεια που λένε οι παστωμένοι αστοί - έμαθα να ψαρεύω, να βγάζω λάδι , να στηρίζομαι μόνο στα χέρια μου και στο Θεό, να επικοινωνώ με τους συνανθρώπους μου και μαζί να πολεμάμε για τα κοινά, να δημιουργώ δύο και τρεις διαφορετικές δουλειές για να βγαίνει ο επιούσιος και να μη περιμένω τίποτα από το ανύπαρκτο κράτος της διαφθοράς και της ρεμούλας.
  Βλέπω κάποια νέα παιδιά να ξεκινάνε κι αυτά με πίστη στις δυνάμεις τους, χωρίς τα μέσα και τα γλυψίματα και χαίρομαι προσπαθώντας να τα βοηθάω ό,σο μπορώ. Όσοι μπορείτε ξεκολλείστε από τις πόλεις, προσπαθείστε να φτιάξετε κάτι όσο μικρό και να είναι στην αρχή. Μην φοβάστε το άγνωστο !
  Να φοβάστε τη σήψη, την οκνηρία , το βόλεμα και το πνευματικό μας θάνατο που τόσο απλόχερα μας χαρίζουν οι επικυρίαρχοι.

 13. JOHN avatar
  JOHN 27/11/2011 17:56:02

  Ζητω οι¨"Εθνοσωτηρες¨που μας κυβερνουν και το Εθνοσωτηριο εργο τους! Για το καλο μας μας εξαθλιωνουν,για τη φουκαριαρα τη μανα τους, και τους πατρωνες τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.