29/04/2013 22:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτογενές πλεόνασμα 967 εκατ. ευρώ

Κάποια στοιχεία πρέπει να τα τονίζουμε και να τα αναδεικνύουμε καθώς δείχνουν ότι κάτι πάει να αλλάξει, μια χαραμάδα ελπίδας στη μαυρίλα που τέσσερα χρόνια τώρα σκιάζει τη χώρα. Ωστόσο, ούτε πρέπει να πανηγυρίζουμε, ούτε να αφήσουμε την προσπάθεια στη μέση.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 967 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι πλεονάσματος 2,38 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Ωστόσο, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης φέτος επιβαρύνεται και από εξοφλήσεις οφειλών 1,1 δισ. ευρώ αλλά και από επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών που εκκρεμούσαν ύψους 570 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πλέον ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνονται στα 7,9 δισ. ευρώ εκ των οποία τα 4 δισ. ευρώ προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, 1,9 δισ. ευρώ από νοσοκομεία και 1 δισ. ευρώ από τους ΟΤΑ. Ουσιαστικά δηλαδή δεν πληρώνει όπως πρέπει κι όπως έχει υποσχεθεί το κράτος τα χρέη του. Στην αγορά έχουν φτάσει μόλις 1,7 δισ. ευρώ, σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή.

Προφανώς το να δημιουργείται πλεόνασμα είναι καλό νέο, κι αν συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι εντυπωσιακό γεγονός. Αλλά δεν θα «πανηγυρίσουμε» κιόλας όπως έκανε στο δελτίο του Mega ο κ. Πρετεντέρης ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ μας είπε ότι θα γεμίσει η Ελλάδα χρήμα και θα αρχίσει να μοιράζεται στους φτωχούς.

Ας αφήσουν κάποιοι τις «μαλαγανιές» προς την κυβέρνηση κι ας δουν την κατάσταση όπως είναι. Χωρίς φιοριτούρες, πολύ ενθουσιασμό και υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, να πληρώσει το κράτος τα χρέη του ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά και να αλλάξει η ψυχολογία. Αν γίνουν όλα αυτά τότε θα έχουν νόημα και τα πλεονάσματα και η προσπάθεια.

 

Ολόκληρη η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα αναφέρει:

«Τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το Μάρτιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις που δείχνουν την ικανοποιητική πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι θετικό, παρουσιάζοντας πλεόνασμα περίπου 970 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ, παράλληλα, έχουν χρηματοδοτηθεί δαπάνες για εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, θετικό είναι και το πρωτογενές αποτέλεσμα, χωρίς τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ καλύτερη από πέρυσι είναι η δημοσιονομική εικόνα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Επίσης, το Μάρτιο τα σωρευτικά επίπεδα  των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ και 244 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους (από 8,1 δισ. ευρώ και 723 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012), καταδεικνύοντας ξεκάθαρα τα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012 (ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς).

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών  έχει καταφέρει, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, την επίτευξη των βασικότερων ενδιάμεσων στόχων των διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς:

-Η συμμετοχή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανέρχεται στο 95% επί του συνόλου των παλαιών φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 91%, και στο 65% επί του συνόλου των νέων φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 55%.

-Η απόκλιση, ως προς τους νέους φορείς, μεταξύ αυτών που υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία μέσω Δελτίων και αυτών που καταχωρούν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανήλθε στο 10%, που είναι σημαντικά μικρή απόκλιση, καθώς ο στόχος ήταν για 30%, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης των φορέων.

Πρόκειται, συνεπώς, για  αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν  την ορθή κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/04/2013 22:47:16

  Πως το... σκιαγραφούσε παλαιότερα στα χρόνια της νιότης ο κ Ιωάννου;
  Θαύμα παιδάκι μου Θαύμα.
  7,9 δις τα ληξιπρόθεσμα που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί ...χθες
  Αλλά οι γίγαντες βγάζουν πλεόνασμα.
  Χαραμάδα ελπίδας: "...Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 967 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι πλεονάσματος 2,38 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012...."
  Θαύμα παιδάκι μου Θαύμα....

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Ο Ιθαγενής 30/04/2013 15:59:53

   Καθόλου θαύμα. Εξηγώ παρακάτω προς τον Στέργιο τι ακριβώς συμβαίνει. Τα δημόσια οικονομικά πάνε όντως καλύτερα. Πολύ καλύτερα. Είναι μεγάλη μιζέρια να μην το αναγνωρίζουμε και κάνουμε κακό μόνον στον εαυτό μας, στη χώρα μας, με το να αυτοδιαψεύδουμε τα επιτεύγματα των θυσιών μας.

   • Ενας Έλληνας avatar
    Ενας Έλληνας @ Διογένης 03/05/2013 06:56:21

    ...αγαπητέ ναι, έχεις δίκιο δεν πρόκειται για θαύμα..απλώς το "Ελληνικό" Δημόσιο δεν πληρώνει ΚΑΝΕΝΑ απο τους πιστωτές του..(δεν έννοώ τους διεθνείς τοκογλύφους)..

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/04/2013 22:54:14

  Κι ο Τσαουσέσκου είχε καταφέρει να μηδενίσει το εξωτερικό χρέος τής Ρουμανίας καταδικάζοντας τον ρουμανικό λαό να ζει με μισό λάχανο την εβδομάδα.

  Το να χαίρεστε για το πρωτογενές πλεόνασμα 1 δις όταν το κράτος χρωστάει 7 δις στο εσωτερικό και 150 δις (σύντομα 240 χωρίς τους τόκους) στο εξωτερικό είναι εντελώς γελοίο.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Στέργιος 30/04/2013 15:58:39

   Μπερδεύετε το χρέος με το έλλειμμα.

   Αυτά που χρωστάει το κράτος, επηρέασαν προς τα κάτω (φαινομενικώς θετικά, δηλαδή), σε κάποιο βαθμό, το έλλειμα των προηγουμένων ετών. "Σε κάποιο βαθμό", διότι όταν γίνονται διορθώσεις από την ταμειακή βάση, στην οποία βγαίνουν τα προσωρινά στοιχεία, εξακολουθεί να μετράει και στο έλλειμμα και στο χρέος, ασχέτως εάν δεν πληρώθηκε. Στο χρέος πρέπει να προσμετρώνται έτσι κι αλλιώς, είτε δηλαδή είμαστε σε ταμειακή βάση, είτε σε βάση περιουσιακής μεταβολής, διότι όπως και να το κάνουμε το κράτος τα χρωστάει αυτά.

   Το φετεινό έλλειμμα επηρεάζεται σε ταμειακή βάση (και μόνον), στην οποία υπολογίζονται τα στοιχεία αυτά, μόνον από τα φετεινά "φέσια". Αν εξαλειφθούν πλήρως τα φέσια για φέτος, τότε οι πληρωμές για πέρυσι και πρόπερσι σε μη ταμειακή βάση δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν καθόλου.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Διογένης 30/04/2013 18:42:32

    Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση, αγαπητέ Διογένη.
    Από ό,τι καταλαβαίνω, αν αυξήσουμε τα πλεονάσματά μας θα μεγαλώσει το ΑΕΠ, και αν μεγαλώσει το ΑΕΠ θα μικρύνει ποσοστιαίως το χρέος μας.
    Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε ο Στουρνάρας δεν προέρχεται από αύξηση παραγωγής, προέρχεται από την ιδιότυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό κράτος και το άγριο και αντισυνταγματικό πετσόκομμα μισθών και συντάξεων.
    Είναι σαν να χρωστάω 250.000 ευρώ στην τράπεζα, και όταν δω ότι στον λογαριασμό μου μπήκαν 1.000 ευρώ μισθός από τον εργοδότη μου να λέω: "Χαρές και πανηγύρια, το ταμείο έδειξε συν αυτόν τον μήνα".

 3. mara M. avatar
  mara M. 29/04/2013 23:49:07

  Αλήθεια; Τότε για έφερε το πολυνομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος για να εκταμιευθεί άμεσα η δόση των 2,8δισ για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
  Τάδε έφη Στουρνάρας.
  Το θέμα είναι πότε θα καταλάβουμε ότι μας δουλεύουν ασύστολα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ mara M. 30/04/2013 11:21:24

   Το θέμα είναι να καταλάβουμε πως πλέον, ότι παίρνουμε από το εξωτερικό είναι για να καλύψουμε τρύπες χρεών του δημοσίου και όχι τα σταθερά έξοδά του. Αυτά πρέπει να τα βρίσκουμε από φόρους. Μόνο τα χρέη μας πληρώνουν οι δόσεις. Αυτό ισχύει από τέλος του 2012. Αν δεν πληρώσεις τα χρέη σου, κηρύσσεις χρεωκοπία. Απλό.

   • mara M. avatar
    mara M. @ Γεώργιος Τ. 30/04/2013 17:15:36

    Τρύπες είναι οι μισθοί και οι συντάξεις; Αυτο επικαλέσθηκε ο Στουρνάρας,όχι εγώ, για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου; Γι αυτό λέω ότι μας δουλεύουν

 4. leak avatar
  leak 30/04/2013 00:29:02

  Περισσεύουν 63 ευρώ για τον καθένα...

 5. ιάκωβος avatar
  ιάκωβος 30/04/2013 01:00:07

  Μάνα τι θα πάρω για κολατσιό στο σχολείο σήμερα?

  Πρωτογενές πλεόνασμα αγόρι μου...

 6. blue nile avatar
  blue nile 30/04/2013 02:09:23

  Αν το δημόσιο πάει να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμς οφειλές τότε το έλλειμμα θα πιάσει περίπου την τιμή του 2009 (την πραγματική όχι αυτή που μαγείρεψαν οι πασοκάνθρωποι για να δικαιολογήσουν την υποδούλωση της χώρας στο ΔΝΤ).

  Η αριθμολαγνεία δεν έχει καμιά σχέση με την κατάσταση της ελληνικής πραγματικής οικονομίας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
  Εκτός αν καταφέρουμε να πιάσουμε πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα που θα μας δώσει πολύτιμο οξυγόνο...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ blue nile 30/04/2013 13:05:55

   Ναι, αλλά αυτή η χειροτέρευση (στο βαθμό που θα εμφανιστεί στα φετεινά στοιχεία, διότι για κάποια χρέη έχει ήδη γίνει καταγραφή σε παρελθόντα έτη) θα είναι μόνον για φέτος. Αν του χρόνου δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη (πρώτα ο Θεός...), τότε ο ελληνικός προϋπολογισμός θα δείξει όλη τη δυναμική που του προσέδωσαν οι αιματηρές θυσίες μας.

   Αγαπητοί φίλοι, η βελτίωση είναι πραγματική και είναι πέρα από κάθε προσδοκία, μέσα σε τέτοια ύφεση και τέτοια μαυρίλα. Είναι αφορμή για πανηγυρισμό και αισιοδοξία. Εγώ προσωπικά πανηγυρίζω και αισιοδοξώ πολύ.

   • Διομήδης avatar
    Διομήδης @ Διογένης 30/04/2013 22:36:07

    Καλά φάε... αισιοδοξία.

 7. Αμφιβολία avatar
  Αμφιβολία 30/04/2013 02:35:55

  Σε αυτόν εδώ, τι απαντάμε, παίδες, ως "κοινωνικοί φιλελεύθεροι";

  "Το Δεκέμβριο του 2009 με το Ν.3812, πριν καν εμφανιστεί στον ορίζοντα η τρόικα και το μνημόνιο, καταργήσαμε την ομηρία των νέων ανθρώπων από τα stage και καθιερώσαμε την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις, ακόμη και για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που παρέμεναν εκτός δικαιοδοσίας του ΑΣΕΠ σύμφωνα και με τον Ν.2190/94.

  Η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2009, έκανε ένα πλήρες και αποφασιστικό βήμα προς την απόλυτη αξιοκρατία, αλλά κυρίως, προς την ριζική αλλαγή της μεταπολιτευτικής νοο- τροπίας που ήθελε το δημόσιο τομέα ως προορισμό της επαγγελματικής προοπτικής μέσω παλαιοκομματικών προσλήψεων .

  Η πελατειακή Ελλάδα δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα, αλλά η μεταρρύθμιση του Ν.3812 κατάφερε να επιζήσει, μόλις, 3,5 χρόνια.

  Τον Απρίλιο του 2013 όμως, χθες το βράδυ συγκεκριμένα, η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά μας ξαναγύρισε στην εποχή της φαυλότητας, της αναξιοκρατίας, της νοοτροπίας που χρεοκόπησε το Ελληνικό Κράτος.

  Επανέκαμψαν τα προγράμματα τύπου stage στο δημόσιο και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Αναφέρονται σε δήθεν έλεγχο της νομιμότητας από το ΑΣΕΠ, ενώ έχουν φροντίσει με ρητή διάταξη, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, να εξουδετερώσουν το ΑΣΕΠ εντάσσοντας τις προσλήψεις αυτές στον κατάλογο των εξαιρέσεων του Ν.2190!

  Οι άνεργοι εμπαίζονται καθώς καμία δεξιότητα δεν θα αποκτήσουν, το μέλλον τους θα παραμείνει ζοφερό.

  Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα αναλάβουν αποκλειστικά το πολιτικό κόστος από το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν θα επιλεγούν για να υπαχθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα. Την ίδια στιγμή ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών οι μεν θα πιέζουν, οι δε θα υπόσχονται, "κλείνοντας το μάτι", τη μονιμοποίηση διαμέσου της προσαύξησης της μοριοδότησης που και αυτή καταργήθηκε για λόγους ισονομίας με τον Ν.3812.

  Η Ελληνική οικονομία θα στερηθεί για μια ακόμη φορά την ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο εργάζονται εκατομμύρια έλληνες θα παρακολουθεί να εξελίσσεται ερήμην των αναγκών του ένα ακόμη επεισόδιο πελατειακού πολιτικού παιχνιδιού.

  Οι συλλήβδην στοχοποιημένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κοιτούν αδιαμαρτύρητα τη δημιουργία ξανά ενός θεσμικού, διοικητικού και εργασιακού προβλήματος που στο μέλλον θα επιχειρηθεί εκ νέου η επίλυσή του με ανερμάτιστες και άδικες οριζόντιες πολιτικές .

  Η ζημιά για τον τόπο είναι πολύ μεγάλη, είναι ανυπολόγιστη.
  Ό,τι φτιάξαμε χαλάνε.

  Πώς μπορεί να υπάρχει ελπίδα για αυτό τον τόπο με ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα;"

  Για πείτε, πλιζ...

  • tpe avatar
   tpe @ Αμφιβολία 30/04/2013 07:41:00

   Ελπίδα; Πλάκα κάνεις έτσι;
   Από την μία πόρτα βγάζουμε έως 15000 στο δρόμο κι από την άλλη προσλαμβάνουμε 400.000. Συνδύασε τώρα τις "προσλήψεις" αυτές με τη μπαρουφολογία για την ανεργία κι έβγαλες αμέσως τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ από το 7 στο 10-15%.
   Βάλε στην κατσαρόλα σου και λίγους Μητρόπουλους με προσφυγές μόλις λήξη η σύμβαση όλων αυτών κι έχεις και πάλι ένα δημόσιο 1.000.000 υπαλλήλων.

   ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ.

 8. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 30/04/2013 08:42:33

  Απορώ με μερικούς που γράφουν στο antinws μάλλον ευχαριστημένοι θα ήταν να είχαμε έλλειμα και να τρέχαμε για νέα μέτρα .
  Και επειδή όλα τα πράγματα΄έχουν πολλές αναγνώσεις ,πράγματι το κράτος οφείλει στους πολίτες 7.9 δίς αλλά και οι πολίτες μόνο το 12 έχουν 12 δις ανεξόφλητες οφειλές .

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Αντάμ Παπαντάμ 30/04/2013 09:58:03

   Η διαφορά είναι ότι το τί οφείλει το Κράτος το καθορίζει το ίδιο, ενώ το τί οφείλουν οι πολίτες δεν το καθορίζουν οι πολίτες, αλλά το Κράτος πάλι.

 9. Διογένης avatar
  Διογένης 30/04/2013 08:56:44

  Δεν το πιστεύω αυτό που διαβάζω. Έχουν βγάλει φωτιές τα δάχτυλά μου να φωνάζω ότι πάμε καλά, τόσον καιρό που πάμε καλά, και τώρα που τα στοιχεία δείχνουν ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ της κατάστασης, βγαίνει η ιστοσελίδα και πανηγυρίζει.

  Έχουμε και λέμε: Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013, το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή: ευρύτερου δημόσιου τομέα) ήταν 1,375 δις ευρώ, με πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού στα 487 εκ. ευρώ. Τώρα, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού στα 520 εκ. ευρώ και το ρεπορτάζ αυτής εδώ της ιστοσελίδας (δεν έχει ακόμη επίσημα στοιχεία η ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών) μας λέει για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 967 εκ. ευρώ.

  Άρα, λείπουν 408 εκατομμύρια από τον προηγούμενο μήνα, παρά το ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προσέθεσε άλλα 33 εκατομμύρια πρωτογενές πλεόνασμα τον Μάρτιο. 408 συν 33 μας κάνουν 451 εκατομμύρια, που είναι η πραγματική ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ του πρωτογενούς αποτελέσματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά τον μήνα Μάρτιο 2013. Και αυτή η χειροτέρευση προήλθε όλη από τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

  Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών. Δεν είναι καλό το αποτέλεσμα του Μαρτίου.

  Μακάρι η χειροτέρευση να οφείλεται στην εξόφληση υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Μακάρι, αν και νομίζω ότι αυτά χρεώνονται απευθείας στις παλαιότερες χρονιές.

  Θα είναι πολύ κακό, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Το στοίχημα της ανάκαμψης ίσως να μην πάει και τόσο καλά, εάν οι αριθμοί δεν ευημερήσουν όσο πρέπει.

 10. Διογένης avatar
  Διογένης 30/04/2013 10:41:56

  Συνεχίζω το προηγούμενο σχόλιο - όσο περιμένω να εμφανιστεί το πρώτο - και αφού δημοσιεύθηκαν ενδιαμέσως τα επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

  Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από αυτή που περιέγραφα στο προηγούμενο σχόλιο. Τα πράγματα πηγαίνουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ και όχι χειρότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα.

  Συγκεκριμένα, το πρωτογενές αποτέλεσμα των Νομικών Προσώπων είναι θετικό κατά 140 εκ. ευρώ, των ΟΤΑ κατά 495 εκ. ευρώ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομείων κατά 1,097 δις. Άθροισμα, μαζί με τα 520 εκ. του προϋπολογισμού, 2,252 δις πρωτογενές πλεόνασμα. Αφαιρουμένων των τόκων που ήταν 1,949 δις ευρώ, μας μένει ένα ΣΥΝΟΛΙΚΟ πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ύψους 303 εκ. ευρώ ή 0,16% του ΑΕΠ.

  Είμαστε δηλαδή η δεύτερη καλύτερη χώρα της ευρωζώνης, μετά την Γερμανία ή η πρώτη, αν τα στοιχεία της Γερμανίας για το τρίμηνο δεν είναι τόσο καλά όσο τα δικά μας.

  Και ναι, το πρωτογενές πλεόνασμα "μόνον" 967 εκ. ευρώ οφείλεται στην "διόρθωση ταμειακών στοιχείων", που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι 1,099 δις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών και 570 εκ. επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών. (Εκεί υπάρχει και μια αδιαφάνεια γύρω στα 100 εκ. ευρώ, που δεν μου βγαίνουν οι προσθαφαιρέσεις).

  Μου κάνει εντύπωση, όμως, που τον κρατικό προϋπολογισμό τον εμφανίζουν χωρίς την "διόρθωση ταμεικών στοιχείων" και λένε "πετύχαμε πλεόνασμα", ενώ την Γενική Κυβέρνηση την εμφανίζουν με την "διόρωθση ταμειακών στοιχείων" και λένε "πετύχαμε πλεόνασμα", αλλά πολύ λιγότερο από όσο θα περίμενε κανείς με βάση τα προηγούμενα στοιχεία.

  Άρα, αυτοί που κατευθύνουν τα πράγματα (και δεν μιλώ για την κυβέρνηση, μιλώ για αυτούς που είναι πίσω από την τρόικα) θέλουν μεν να δείχνουμε ότι "πετύχαμε", αλλά όχι "παρα πολύ".

  Γιατί; Εδώ τελειώνει ο ρόλος των αριθμών. Η απάντηση σε θεωρίες συνωμοσίας. Καλημέρα.

  • Διομήδης avatar
   Διομήδης @ Διογένης 30/04/2013 22:43:36

   Διογένη, ήμαρτον!!! Διάβαζε καλά τα στοιχεία και κράτα καλάθι με.. τρύπες. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία λένε ότι έχουν πλεόνασμα 1,097 δισ. Από που έχουν έσοδα τα νοσοκομεία; από τους ασφαλιστικούς φορείς που είναι χρεωκοπημένοι. Βάλε τώρα το μυαλό σου είναι δυνατόν όταν το ασφαλιστικό είναι η οικονομική ΒΟΜΒΑ στα θεμέλια της όλης προσπάθειας, το όλο σύστημα ασφαλιστικοί φορείς-νοσοκομεία να έχουν πλεόνασμα 1 δις; Δεν λέω ότι πάμε χειρότερα, λέω ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί...

 11. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 30/04/2013 11:30:59

  "Λεφτά υπάρχουν"...

  Κάτι μου θυμίζει αυτό.

 12. Μπαρμπαθωμας avatar
  Μπαρμπαθωμας 30/04/2013 16:32:59

  Ξεχασατε αλλον ενα δεικτη που αποδεικνυει το μεγεθος της αναπτυξης: η Ελλαδα ξανα πρωτη στην ανεργια με 27,2% με 59,1% στους νεους! Μα τι παιρνετε και δεν μας δινετε; Οσο για τον γελειο που πανηγυριζει την αναπτυξη, να σου δωσω το τηλεφωνο μιας φιλης που απολυθηκε σημερα, γιατι εγω δεν ξερω τι να της πω;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Μπαρμπαθωμας 30/04/2013 18:43:31

   Το θέμα μας εδώ δεν είναι η ανάπτυξη, αλλά η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Που είναι ο λόγος που μπήκαμε, υποτίθεται, στο Μνημόνιο. Με το που βελτιώνονται αυτά στο βαθμό που φαίνεται, σταματάει να είναι αναγκαίο το Μνημόνιο, άρα, μπορεί αύριο να επανέλθει ορθολογική οικονομική πολιτική και ανάπτυξη και πάλι.

   Αυτό που συμβαίνει δηλαδή σήμερα, είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης.

   Στη φίλη σας θα έλεγα ότι, αν είχε απολυθεί πριν από τρία χρόνια, θα είχε μπροστά της την απελπισία και την μαύρη-μαυρίλα. Τώρα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ξαναβρεί δουλειά. Πιθανότατα με λιγότερα χρήματα, αλλά πάντως δουλειά. Και σε έξι μήνες οι πιθανότητες να ξαναβρει δουλειά θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Ας μην απογοητευόμαστε από τις κακοτοπιές και τις δυσκολίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.