#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/08/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτέλους μπορούμε να χρεοκοπήσουμε ελεύθερα!Η χώρα είναι ως φαίνεται πολύ κοντά στο να επιτύχει το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα.

Κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εντός του 2013 εάν πάει καλά η συλλογή των άμεσων φόρων και του χαρατσιού της ΔΕΗ.

Στο σημείο που βρίσκεται τούτη την ώρα η χώρα, ελάχιστη σημασία έχει αν αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα είναι διατηρήσιμο (που δεν είναι, κατά την γνώμη μου πάντα) ή όχι. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η άμεση ψυχολογική του επίπτωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Στο εσωτερικό της χώρας, μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιωμένη μπορεί να αποτελέσει την μαγική εκείνη σειρήνα που θα ηχήσει εν μέσω της οικονομικής ακινησίας και αφενός θα ωθήσει και πάλι τους Έλληνες προς το επιχειρείν, αφετέρου θα ενισχύσει το ηθικό των κυβερνόντων και την ανοχή της κοινωνίας προς αυτούς, στην κατεύθυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, κυρίως σε πρώτη φάση όσον αφορά την διαφθορά και την γραφειοκρατία του δημοσίου και την ορθή και παραγωγική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ώστε να αρχίσει και πάλι να κυκλοφορεί ρευστό στην στεγνωμένη αγορά.

Στο εξωτερικό από την άλλη, μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει άμεσα την νομιμοποίηση για την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει σοβαρότερες διαπραγματεύσεις, τόσο στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού χρέους της χώρας μέσω OSI και της διευκόλυνσης της αποπληρωμής του μέσω επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων, όσο και στην κατεύθυνση της συζήτησης για εισροή στην χώρα έξτρα αναπτυξιακών κονδυλίων υπό μορφή σχεδίου «Μάρσαλ», ίσως τον μοναδικό τρόπο ώστε να δούμε ανάπτυξη εντός ευρώ ως χώρα.

Ακόμη και αν δεν επιτευχθούν αυτοί οι δύο μείζονες στόχοι, τότε θα μπορούσαμε να επιτύχουμε πρόσκαιρα κάποια χαλάρωση των  μνημονιακών δεσμεύσεων και να διαπραγματευτούμε πιο εύκολα κάποιο δειλό άνοιγμα σε κοινωνικές παροχές προς τις ομάδες του πληθυσμού που υπέφεραν το περισσότερο από την μακροχρόνια ύφεση (νέοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες χωρίς εισόδημα, ανασφάλιστοι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργασία και στον ήλιο μοίρα, κ.α.). Θα μου πείτε, πως δεν θα ήταν και μεγάλη παρηγοριά ορισμένες τέτοιες περιορισμένες κινήσεις για εκατομμύρια συμπατριώτες μας που υποφέρουν. Θα συμφωνήσω, αλλά θα είναι μια καλή ένεση ηθικού και μια χειροπιαστή απόδειξη συναλληλίας και αδελφοσύνης άκρως απαραίτητης για την επόμενη ακραία και αποφασιστική κίνηση που ίσως επιλεγεί.

Ακριβώς αυτό είναι και το «ατομικό όπλο» που δυνάμει θα ευρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης στην περίπτωση επίτευξης έστω και πρόσκαιρου πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν τελικά η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία, αποφασίσει πως δεν θέλει ή δεν μπορεί να μας βοηθήσει ενεργά να βγούμε από την οικονομική καταστροφή, τότε μία μόνη διέξοδος μένει για την Ελλάδα και αυτή η διέξοδος, επιβεβλημένη με σκληρότητα και επιμονή από τους εταίρους μας, δεν θα είναι άλλη από την προετοιμασία της χώρας για να προχωρήσει στο περίφημο PLAN B. Και αυτό το εναλλακτικό σχέδιο, δεν μπορεί να είναι άλλο από την συντεταγμένη χρεοκοπία μας αρχικά εντός του ευρώ (με μονομερή στάση πληρωμών) και στην συνέχεια φυσικά σε εθνικό νόμισμα και ίσως ακόμη και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε απερίσπαστοι μια συντεταγμένη χρεοκοπία. Ελπίζω οι εταίροι και σύμμαχοί μας να μη μας αναγκάσουν να προχωρήσουμε σε ένα τόσο καταστροφικό για την χώρα εγχείρημα. Κι αυτό όχι από συμπόνια και συμμαχική «αγάπη» αλλά από αίσθηση του κοινού συμφέροντος. Επειδή είναι βέβαιο πως μέσα στον σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο που ξημερώνει, η ισχύς θα βρίσκεται πάντα «εν τη ενώσει» και όχι «εν τη διαλύσει».

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/08/2013 11:09:55

  Η χρεωκοπια ειναι παντα χρεωκοπια και σημαινει καταστροφη της τραπεζικης πιστης.

 2. Nik avatar
  Nik 19/08/2013 11:17:14

  "θα ωθήσει και πάλι τους Έλληνες προς το επιχειρείν, "

  Αστειεύεστε! Το κράτος εχθρεύεται το επιχειρείν και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά. Μόλις πρόσφατα πενταπλασίασε το κόστος αποστολής μικροδεμάτων, βγάζει δηλαδή νοκάουτ τους μικροεξαγωγείς που δουλεύουν μέσω Διαδικτύου.

  Επιχειρείν!!! Χα χα χα.

  • nikias avatar
   nikias @ Nik 19/08/2013 11:27:39

   Πολύ ορθός ο σαρκασμός !

  • Χμμμμ avatar
   Χμμμμ @ Nik 19/08/2013 12:09:10

   Σωστόςςςςςςςςςς

  • kastis avatar
   kastis @ Nik 19/08/2013 15:54:50

   Νομίζω ότι το επιχειρείν το εχθρεύονται περισσότερο οι επιχειρηματίες! με δικά τους χρήματα, με σεβασμό στα δικαιώματα τού εργαζόμενου, με ρίσκο στον ανταγωνισμό πολύ λίγοι επενδύουν. Οι περισσότεροι είναι αρπακολλητζήδες που στοχεύουν στην κρατική στήριξη (με δάνεια ή με δουλειές από το κράτος), δεν ρισκάρουν, δεν επενδύουν στην καινοτομία και στην παραγωγή αλλά στο μεταπρατιλίκι, δεν επενδύουν παρά μόνο για να κερδίσουν πολλά και σε σύντομο χρόνο. Κι όπως μού έλεγε ένας φίλος Λογιστής οι επιχειρηματίες μας φτιάχνουν εταιρείες με σκοπό να τις... χρεοκοπήσουν (αφού γεμίσουν τις τσέπες τους με τα κέρδη). Αυτός είναι ο Έλληνας επενδυτής.

 3. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 19/08/2013 12:27:39

  ΤΟ οτι αυτο θα ηταν εφικτο απο το 2010 αν ειχε απολυσει 300.000 ΔΥ και ειχε μειωσει 50% τις συντάξεις του δημοσιου, χωρις να εχουμε 1.500.000 ανεργους, αγνωστο αριθμο δολοφονημενων απο τους πακηδες και 4.000 αυτοχειρες νομιζουν στη Συγγρου και ιδιως στη Χαριλαου Τρικουπη οτι θα περασει ετσι;

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ IOKLOS ZARAS 19/08/2013 12:51:45

   Είναι σίγουροι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ IOKLOS ZARAS 19/08/2013 21:54:01

   Δηλαδή οι ΔΥ που ίσως -και κακώς όπως όλοι όσοι- αυτοκτονούσαν δε θα μετρούσαν στο άθροισμά σου; Η εμπάθειά σου βγάζει μάτι από μίλια...

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ Γεώργιος Τ. 20/08/2013 13:33:19

    Οποιος εχει ζησει τη δεκαετία 80 - εστω και σαν παιδι οπως εγω- στην Ελλάδα ξερει πολυ καλα ποιοι ειναι και σε τι φταινε οι ΔΥ.
    Την ιδια γνωμη με μενα εχουν και οσοι καταστραφηκαν γιατι αυτο το αληταριο καταδυνετευε και εν πολλοις καταδυναστευει ακομα τον Λαο
    Εκτος αυτου εγω τουλαχιστον βαρέθηκα να πληρωνω κηπουρους για κηπους που με το 1/10 του κοστους περιποιουνται πολυ καλλιτερα ιδιωτες, πρωτοκολλητες στην ψηφιακη εποχη , καθηγητές που εχουν να διδαξουν επι 20ετία καθοτι αποσπασμένοι σε καποιο πασοκοσκυλο κοκ
    Οποιος προοδευτικος εχει ευαισθησιες τετοιες, μπορει να τους πληρωνει ιδιοις αναλωμασι

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/08/2013 13:10:39

  "Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτέλους μπορούμε να χρεοκοπήσουμε ελεύθερα!"

  Προφανώς μιλάμε για χρεοκοπία εντός ευρώ.

  Γιατί αν μιλάγαμε για χρεοκοπία στην δραχμή, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν δεδομένο αφού θα κόβαμε τόσο χρήμα, όσο χρειαζόμαστε για να έχουμε ό,τι γουστάρουμε (με τον συνεπακόλουθω πληθωρισμό βέβαια).

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Γιώργος Αχαιός 19/08/2013 14:00:15

   συνεπακόλουθο, μου εννοούσα...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Αχαιός 19/08/2013 14:33:24

   Εννοείται πως η έκφραση "επιτέλους, μπορούμε να χρεοκοπήσουμε ελεύθερα" αναφέρεται σε στάση πληρωμών εντός του ευρώ (για την ακρίβεια, σε ΑΠΕΙΛΗ στάσης πληρωμών εντός ευρώ). Κι επειδή ούτως ή άλλως δεν πληρώνουμε και τίποτε ακόμη, στην ουσία σημαίνει πως μπορούμε να διαπραγματευτούμε ελεύθερα και ισότιμα πλέον, χωρίς την βάσανο των εκταμιεύσεων των επόμενων δόσεων. Χρεοκοπία εντός ευρώ, κατά την γνώμη μου ΔΕΝ υφίσταται και το λέω ξεκάθαρα: "Και αυτό το εναλλακτικό σχέδιο, δεν μπορεί να είναι άλλο από την συντεταγμένη χρεοκοπία μας αρχικά εντός του ευρώ (με μονομερή στάση πληρωμών) και στην συνέχεια φυσικά σε εθνικό νόμισμα και ίσως ακόμη και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης." Αυτό εξάλλου θα συμβεί και λόγω του γεγονότος πως η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος εντός ευρώ, χωρίς την βοήθεια των εταίρων είναι πρακτικά αδύνατη.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ akenaton 19/08/2013 17:04:05

    Δεν διάβασα προσεκτικά το άρθρο στην αρχή...

   • George avatar
    George @ akenaton 19/08/2013 19:48:14

    Χρεωκοπία μπορεί να γίνει μόνο με συμφωνία με τους εταίρους. Αρα θα είναι εκτός Ευρώ, εντός ΕΕ και η Ελλάδα θα είναι πάλι a unique and special case. Με κατάρρευση αντίθετα θα είναι σύντομα εκτός ΟΗΕ-"Μόνη εναντίον όλων", αλλά κάπου εδώ ήρθαμε και θα πρέπει να φύγουμε! Το θέμα όμως με το σενάριο της χρεωκοπίας εντός ευρώ είναι ότι αναγκαστικά το υπάρχων πολιτικό δυναμικό θα πρέπει να μετακινηθεί σε αντι-ευρωπαικές θέσεις, αλλιώς θα πρέπει να παραδεχθεί ότι απέτυχε (εμείς τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά αυτή η Μέρκελ κτλ). Ετσι όμως δικαιώνει τα άκρα και ουσιαστικά τους ανοίγει την πόρτα. Επομένως στην πραγματικότητα δεν έχει καμμία διέξοδο-απλά ονειρεύετε ότι έχει- παρά να συνεχίσει.....την εκστρατεία για την Αγκυρα. Ισως όταν αυτό γίνει αντιληπτό να περάσει η κυβέρνηση σε πιό ρεαλιστικές θέσεις δλδ σε μια στοιχειώδη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας.

 5. el eternauta avatar
  el eternauta 19/08/2013 19:04:32

  Kastis άστο αγόρι μου δεν το κατέχεις το άθλημα .
  Σου μιλά ένας της πιάτσας που έχει κόψει πανω απο 50 μυρια επιταγές τα τελευταία δέκα χρονια και τις έχει πληρώσει όλες .

 6. nikos nikidis avatar
  nikos nikidis 19/08/2013 23:40:12

  όχι τώρα παιδιά. τον ιανουάριο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.